__MAIN_TEXT__

Page 45

Tradicionalni tepisi su tepisi koji su izrađeni originalno ili po uzoru na persijske, turske, armenske, avganistanske, kineske i nepalske tepihe, što podrazumijeva geografsko područje na kojima su i pronađeni najstariji podaci o upotrebi takvih podnih obloga u enterijerima. Motivi variraju, od geometrijskih do stilizovanih prikaza ptica, prateći etno elemente područja na kojima su tepisi nastali. I danas su tepisi iz ovih regija među najtraženijima, ali i najskupljima, ukoliko je riječ o ručnoj izradi. Osnovni materijal su vuna i svila ili njihova kombinacija, a njihova vrijednost varira zavisno od broja (ručno) izrađenih čvorova. Od vunenih tepiha su kod nas najpoznatiji ćilimi, koje su prema ovom dijelu Evrope donijeli turski osvajači. Raskošnije varijante persijskih i kineskih tepiha, bilo da je riječ o originalnim ili industrijskim tepisima, danas se obično nazivaju i klasičnim tepisima – njihova je karakteristika korištenje ornamenata nenametljivih boja sa zavijenim linijama i čvrstom središnjom geometrijskom osnovom. Moderni tepisi konceptualno odlaze korak dalje – većinom su jednobojni ili sa izraženim jasnim linijama u različitim bojama, šturog ornamenta. Vrlo su popularni i tepisi napravljeni od trske i drugih biljnih vlakana. Ipak, i u dijelu modernih tepiha mogu se naći elementi tradicionalnih tepiha, posebno onih jednostavnijih. Danas postoje i tematski tepisi, koji mogu biti izrađeni i tako da predstavljaju prizor neke umjetničke slike ili neki predmet iz svakodnevne upotrebe. Od tematskih tepiha najpoznatiji su tepisi za dječije sobe, koji na sebi mogu nositi najrazličitije motive – od slova abecede do omiljenih likova iz crtanih filmova.

5 pravila za odabir idealnog tepiha 1. Pazite na veličinu

O veličini tepiha nikako nemojte odlučivati u trgovini i ne dozvolite da zbog ljepote i dizajna kupite prevelik ili premali tepih. Izmjerite tačno veličinu prostora koji želite da tepih pokrije i nemojte kupovati nešto što vam ne odgovara i nadati se da ćete već smisliti neko rješenje.

2. Imajte na umu koliko je ‘frekventna’ soba za koju ga birate i dobro razmislite o materijalu.

Izbor materijala veoma je važan pa prije odlaska u prodavnicu svakako dobro razmislite koji materijal najbolje odgovara vašem stilu života i navikama porodice.

3. Razmislite što želite postići tepihom

Ukoliko tepihom ujedno želite i amortizovati buku najbolji izbor su vuneni tepisi koji su ugodni i mekani i najbolje prigušuju korake.

Svakoj prostoriji daju toplinu, a mogu se dobro uklopiti u moderno i tradicionalno namještenoj prostoriji. Ukoliko tepisi služe dekoraciji, dajte mašti na volju, pa nakon što uredite sobu i dodate detalje dobro razmislite koji uzorak, stil i materijal bi se najbolje uklopio u stil stana.

4. Ne isključujte određena mjesta u kući od topline tepiha

Hodnik kao ulaz u dom mnogi smatraju mjestom na kojem tepisi nijesu dobrodošli upravo zbog direktnog ulaska spolja i potencijalno teškog održavanja. Ali uska staza na ulazu u dom može ga itekako utopliti i dati mu novi šarm.

5. Pazite na odnos cijene i kvaliteta

Tepih ćete kupovati u zavisnosti od kućnog budžeta, ali i namjeni prostora, te zavisno o činjenici da li ga kupujete za vikendicu, vlastiti ili podstanarski stan. Ukoliko ga kupujete i želite da što duže traje i ne planirate ga mijenjati s dolaskom novih trendova uređenja morate biti spremni izdvojiti i više novca. 45

Profile for Casopisi Prostor i Caffe Montenegro

Casopis Prostor br 41  

Casopis Prostor br 41  

Advertisement