__MAIN_TEXT__

Page 36

hladan prirodni vazduh koji dolazi sa planina i koji prolazi kroz prozore, vrata i ventilisanu fasadu. Izgradnja se odvijalala kroz tri faze; prva faza bilo je postavljanje potpornih zidova za stvaranje horizontalne ravni radi smještanja javnih površina kuće. Druga faza je podrazumijevala montažu i smještanje na gornji nivo, radi postavljanja privatnih prostorija, dok je treća faza podrazumijevala uklapanje kontejnera zatim povezivanje kontejnera i stvaranje ventilacione fasade, koja održava tempaeraturu u unutrašnjosti.

Gornji dio kuće rezervisan je za spavaće sobe članova porodice. Zahvaljujući inovativnom korišćenju već dostupnih elemenata, kuća je izgrađena u vrlo kratkom roku i uz znatno niže troškove od konvencionalne gradnje. Sebastián Irarrázaval Rođen je u Santjagu, Čile, 1967. godine. Završio je arhitektonski fakultet na univerzitetu u Čileu 1991. godine. Godine 1993. dobio je donaciju od britanske vlade za post-diplomske studije za urbanizam u Architectural Association u Londonu. Šest godina kasnije dobija nagradu AOA za najboljeg mladog arhitektu. Predaje arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu u Katoličkom univerzitetu u Čileu od 1994. godine. Predavao je na 36

univerzitetima u Arizoni, Central de Caracas i MIT u Bostonu. Učestvovao je na Bijenalu arhitekture u Santijagu, Iberoamericani i Veneciji. Izlagao je svoje radove na UIA u Barseloni na Harvard univerzitetu, na izložbi “Savremeni prostori u Čileu” u organizaciji Saveza arhitekata Katalonije. Njegov rad je objavljen u časopisima kao što su Casabella, Architectural Reviev, Casa Viva i A + U. Nedavno je proglašen za jednog od 101 najinteresantnija studija arhitekture u svijetu.

Profile for Casopisi Prostor i Caffe Montenegro

Casopis Prostor br 41  

Casopis Prostor br 41  

Advertisement