Page 22

je veoma bitno sagraditi muzej koji u velikoj mjeri poštuje ovakvo okruženje, ali da se i istovremeno ističe kao spektakularna, savremena građevina koja će postati zaštitni znak grada. Sa novim objektom muzeja ovaj dio grada će se orjentisati ka rijeci, jer je već dugo bio industrijko zaleđe Porsgrunn – a.“ Novi Maritime Museum and Exploratorium se sastoji od 11 manjih kubusa koji se zajedno prostiru na skoro 2000 m2. Svaki kubus ima drugačiji nagib krova, što krovnu strukturu čini jedinstvenom. Karakteristična aluminijumska fasada, koja se inače proizvodi u Porsgrunn – u, ne samo da doprinosi jedinstvenosti strukture, već u isto vrijeme reflektuje svjetlost i boje sa obližnjih planina. „Vrlo je delikatno projektovati novo u istorijskom okruženju. Prije svega željeli smo da razumijemo osobenosti konteksta i da ga osnažimo, a i u isto vrijeme stvorimo nešto nesvakidašnje.“ Nørreport Station je najprometnije transportno čvorište u Kopenhagenu. Prvobitno je otvorena 1916. godine, modernizovana 1934., da bi već 2012. godine bila „spremna“ za fundamentalnu rekonstrukciju. Nakon pune tri godine, koliko su trajali radovi na rekonstrukciji, stanica u srcu Kopenhagena je pretvorena u otvoren i pristupačan urbani prostor, sa jasnim fokusom na potrebe pješaka i biciklista. Par objekata duž saobraćajnice su izgrađeni uglavnom od stakla i zaobljenog su oblika, obezbjeđujući neometan protok ljudi i naglašavajući jasnoću i prirodan tok prostora što ljudima daje osjećaj sigurnosti. 22

Nørreport Station je najprometniji transportno čvorište u Kopenhagenu. Prvobitno je otvorena 1916. godine, modernizovana 1934., da bi već 2012. godine bila „spremna“ za fundamentalnu rekonstrukciju. Nakon pune tri godine, koliko su trajali radovi na rekonstrukciji, stanica u srcu Kopenhagena je pretvorena u otvoren i pristupačan urbani prostor, sa jasnim fokusom na potrebe pješaka i biciklista. Korišćeni materijali su jednostavni, prirodni i ne zahtjevaju pretjerano održavanje – bijeli beton, granit, staklo i nerđajući čelik. Kad padne noć, osvjetljenje postaje glavno obilježje lokacije, kao i sredstvo navigacije kroz „kule ventilacije“. Konstrukcija i raspored objekata i parkinga za bicikle duž lokacije su zasnovani na studiji o tokovima kretanja pješaka koja je rađena za okolne saobraćajnice i podzemne puteve. Gradska, pješačka zona je projektovana kao produžetak „gradskog poda“ sa direktnim vezama sa okolnim pristupnim putevima, dok je saobraćaj za vozila preusmjeren sjeverno u odnosu na lokaciju. Projektom je predviđeno 2100 parking mjesta za bicikla, koja su „uvučena“ u odnosu na centralne tačke pješačke zone, kako bi se obezbjedila jasna prostorna hijerarhija i neometane vizure.

Stanica i glavna pješačka zona su na raspolaganju za oko 350 000 ljudi dnevno, čime je zaslužena titula „najprometnijeg danskog transportnog centra“. Imajući ovo na umu COBE je kreirao urbanu atmosferu podređenu aktivnostima koje reflektuje jedna dinamična metropola kao što je Kopenhagen. Uporedo sa ovom idejom parking za bicikle nije skriven od pogleda, sasvim suprotno stavljen je u prvi plan kako bi se naglasio važan aspekt gradskog života i identitet Kopenhagena kao najboljeg mjesta na svijetu za bicikliste. Ono što je nekada bio urbani prostor kog su karakterisali kao haotičan, nesiguran i bučan, poslije transformacije je postao mjesto gdje su sigurnost, komfor i efikasnost prioriteti i gdje je svakodnevni korisnik prostora u fokusu. Za razliku od ranije, ovaj prostor je sada mjesto gdje ljudi uživaju,

Casopis Prostor br 41  
Casopis Prostor br 41  
Advertisement