Page 18

ih pristupačnim za još više ljudi. Spoji-

lučkih skladišta. Projekat se sastoji od

Frederiksvej Kindergarten je projekat kojim je COBE 2011. godine pobijedio na konkursu u saradnji sa Preben Skaarup landscape architects, Søren Jensen engineers i Learning Spaces consultants. Obdanište je zvanično otvoreno prije godinu dana. ćemo više funkcija na jednom mjestu i tako stvoriti tipove objekata i prostornu konfiguraciju koji su jedinstveni. Prilagodićemo naše okruženje – ne u smislu da ga učinimo više generičkim, već naprotiv - učinićemo ga tako posebnim da će naši nasljednici željeti da ga koriste.“ Krøyers Plads je stambeni kompleks u centru lučkog dijela Kopenhagena, koji je COBE projektovao u saradnji sa arhitektonskim biroom Vilhelm Lauritzen Architects. Projekat je baziran na kontekstualnom pristupu gdje krovovi tipa šed i masivna konstrukcija objekata stvaraju dijalog između starog i novog, i jednu novu interpretaciju arhitektonske jedinstvenosti starih 18

trospratnih stambenih jedinica sa 105 apartmana površine od 79 do 250 m2. U prizemlju ovih objekata su smješteni restorani, prodavnice i supermarket. Krøyers Plads je okružen drvenim platformama koje su postale omiljeno mjesto okupljanja. „Mještani su bili uključeni u projekat u smislu odabira materijala i definisanja visine objekata što je bilo veoma bitno za to kako će se Krøyers Plads odnositi prema svom okruženju. Umjesto izmišljanja nove tipologije građevine, ovaj kompleks je postao redizajn jedne već postojeće strukture iz okruženja – industrijskog skladišta.“ Ideja vodilja je bila da se transponuju sve bitne karakteristike starih skladi-

šta, kao što su zabiti koji su okrenuti luci, masivnost, visina i materijalizacija fasada u moderan dizajn koji ispunjava i funkcionalne i klimatske zahtjeve. Frederiksvej Kindergarten je projekat kojim je COBE 2011. godine pobijedio na konkursu u saradnji sa Preben Skaarup landscape architects, Søren Jensen engineers i Learning Spaces consultants. Obdanište je zvanično otvoreno prije godinu dana. Objekat ima za cilj da stvori ambijent malog sela za djecu koji odstupa od tradicionalnog obdaništa. Ova atmosfera malog sela je postignuta projektovanjem 11 samostalnih kućica, spojenih kao lego kockice. Različiti sadržaji su grupisani oko dvije zimske

Casopis Prostor br 41  
Casopis Prostor br 41  
Advertisement