Page 15

Google je predstavio najnovije dizajne za svoj novi Mountain View kancelarijskog kompleksa, dizajniran od strane studia Big i Heatherwick Studia.

prizemlju dok su kancelarije organizovane na nivou mezanina. Krov sam po sebi će biti sastavljen od zakrivljenih metalnih kvadrata u dvije nijanse sive, uključujući i završne obrade koje će sprečavati ptice od ulijetanja u njega.

Vizualizacije prikazuju nacrte za zgradu sa strukturom poput šatora a urađeni su u saradnji između arhitekata Bjarka Ingelsa danskog studia i dizajnera Thomas Heatherwick iz studia iz Londona. Kao što se vidi u ranijim slikama prostorije će biti podijeljene u pravolinijskim “Paviljonima” koji su smješteni ispod krova kupole. Većina cjelina u zgradi - uključujući laboratorije, kafiće, kancelarije i prostorije za razne vrste događaja će biti u

Apple park Apple će u aprilu započeti preseljavanje svojih 12.000 radnika iz sjedišta u Kupertinu u Kaliforniji, a taj proces će trajati šest mjeseci. Tokom tog perioda će izgradnja i uređivanje okoline biti nastavljeni. Novi Apple-ov kampus se zvanično zove Apple Park i prostire se na površini od 708.200 kvadratnih metara. Solarni krov od 17 megavati biće jedan od najvećih na svijetu, a sama zgrada najveća na svijetu s prirodnom ventilacijom. Zbog dizajna neće biti potrebno grijanje niti hlađenje tokom devet mjeseci u godini. Apple park će posjedovati 9.000 stabala i šetalište duže od tri kilometra, a zaposleni će moći da vježbaju u teretani.

Pritzker nagrada 2017 Troje arhitekata iz katalonske firme RCR Aquitectes u Španiji dobitnici su ovogodišnje Pritzker nagrade Rafael Aranda (55), Carme Pigem (54) i Ramon Vialta (56), utemeljili su arhitektonsku firmu1988. u Olotu, njihovom gradu smještenom blizu granice s Francuskom.

15

Casopis Prostor br 41  
Casopis Prostor br 41  
Advertisement