__MAIN_TEXT__

Page 101

voda. Konstruktivni sistem objekta je skeletni AB sistem u kombinaciji sa betonskim platnima kao ukrućivačima konstrukcije. Međuspratna konstrukcija je riješena u vidu pune armirano betonske ploče oslonjene u dva pravca. Zidovi ispune, rađeni su od giter blokova različitih dimenzija. Konstrukcija objekta je prilagođena seizmičkim propisima devetog stepena seizmičnosti.

površina, oplemenjujući ih zelenilom. S obzirom da ova fasada ima dominantno sjevernu orjentaciju, bilo je moguće implementirati strukturalnu fasadu da bi se u što većoj mjeri omogućila sloboda pogleda na zaliv. Imajući u vidu da sa sjeverne strane nema potrebe za zaštitom od direktnog sunčevog zračenja, tanka, glatka refleksivna fasada sa staklom niske emisije, dovoljna je da pruži odgovarajući komfor unutar objekta.

Što se tiče fasada orjentisanih ka južnim stranama svijeta (JI i JZ) kao dominantan vid zaštite implementirane su balkonske ograde, u vidu horizontalnih brisoleja, sa karakterističnim nagibima koji omogućavaju maksimalan upad sunčevih zraka u objekat u zimskim mjesecima, a prave zasjenčenje u ljetnjim, kada sunčevi zraci imaju najveći ugao upada. U restoranskom dijelu, zbog velike dubine prostora i same namjene, da mora da ugosti veliki broj ljudi, smješten je atrijum sa centralnom pozicijom u prostoru. Primarna funkcija atrijuma je da obezbijedi ventilisanje prostora uzgonskim strujanjem vazduha, po principu hvatača vjetra, čestog sistema u arhitekturi Bliskog istoka. Pored funkcije izmjene vazduha, atrijum dovodi veliku količinu svjetla, u prostor koji bi u suprotnom bio veoma mračan zbog same svoje dubine. Da bi se spriječio blijesak ili neželjene oštre sjenke od direktnog sunčevog zračenja, uvedena je zakošena krovna površina nad atrijumskim prostorom, sa funkcijom filtriranja i refrakcije svjetlosti. Ova površina pretvara direktno zračenje u difuzno, što daje odgovarajuću količinu lux-a u prostoru restorana. Projektom ovog hotela, nastojao sam da u maksimalnoj mjeri iskoristim sve raspoložive resurse lokacije, pa sam za hlađenje i grijanje objekta implementirao aktivni održivi sistem GHP-a (ground heat pump), koji posredstvom toplotne pumpe koristi geotermalnu energiju podzemnih voda za hlađenje i grijanje objekta.

FORMA Forma hotela maksimalno prati i koristi elemente lokacije na kojoj se nalazi. Svojom naglašenom horizontalnošću hotel se ne ističe iz okoline već se potpuno uklapa u nju. Hotel se prostire u pravcu istok - zapad. 90% soba ima direktne vizure ka zalivu, dok je mali dio okrenut ka starom gradu, usljed nedostatka prostora za horizontalno širenje gabarita objekta. Fasada ka moru je maksimalno prilagođena svojoj funkciji, sa izuzetno velikim terasama i velikim količinama zelenila na njima, koje služe da doživljaj mora i odmora učine još ljepšim. Urađena je da podsjeća na glamuroznost ljetovanja, međutim uz humanizaciju betonskih i staklenih 101

Profile for Casopisi Prostor i Caffe Montenegro

Casopis Prostor br 41  

Casopis Prostor br 41  

Advertisement