Page 100

Bujični tok potoka, koji je zatečen na lokaciji, ni na koji način nije narušen. Naprotiv, u potpunosti je inkorporiran u formu i prostorni sklop objekta i čini dodatnu atrakciju u prostoru ulaznog hola i restorana. Cilj projekta je bio da se jednostavnim i elegantnim arhitektonskim riješenjem kako fasada, tako i mase, objekat uklopi u okruženje, ne oduzimajući primat prirodi, međutim istovremeno pružajući estetski doživljaj moderne organske arhitekture. Odabrana lokacija nudi ono što je izuzetno važno za vid luksuznog turizma, kojem je objekat namijenjen, a to su dobra povezanost i obezbijeđena izolovanost. Sama forma objekta prati tok lokacije i njenu nepravilnost. FUNKCIJA Prostor hotela podijeljen je u tri grupe: - društveni prostori - ekonomsko – tehnički - smještajni.

100

U suterenskoj etaži smješteni su ekonomsko-tehnički prostori, kao i podzemna garaža za goste hotela, koja broji 36 parking mjesta i iz koje je omogućen direktan ulaz u hotel. U dijelu koji se nalazi ispod kuhinje restorana biće formirane sve neophodne ekonomske prostorije; vešeraj i svlačionice za osoblje, zajedno sa posebnom kuhinjom za ‘’room service’’ locirane u drugom dijelu korpusa objekta. Formiranje sekundarne kuhinje opravdano proističe iz kategorije hotela, tj. neophodno je da bi se zadovoljio visok standard pružene usluge. U prizemlju se nalaze javni prostori koji se sastoje iz prostranog ulaznog hola na koji se nastavljaju restoran, bar i velika terasa, koja prati liniju objekta. Centralno postavljena recepcija u glavnom holu omogućava brzo usluživanje velikog broja gostiju. Naspram recepcije, nalaze se glavne komunikacije – 2 lifta i stepenice. Ono što će posebno doprinositi ugodnom osjećaju gostiju u

centralnom holu jeste prirodni tok potoka, koji zauzima centralnu poziciju u holu, kao i velike staklene površine i na ulaznoj i na fasadi ka moru. Iz centralnog hola se preko komotnih koridora dolazi u restoranski i u kongresni dio. Pored ovih sadržaja na prizemlju se još nalazi administracija hotela, i veliki kuhinjski blok smješten neposredno uz restoran. Etaže iznad prizemlja prvenstveno će biti namijenjene smještajnim kapacitetima, jedino je na prvom spratu, na jednom dijelu osnove organizovana krovna bašta, sa krovnom terasom restorana i sportskim terenima , koji imaju vizure ka zalivu. KONSTRUKCIJA Za prenos opterećenja na tlo koristi se temeljna ploča sa kontragredama. U suterenskom dijelu, obodni zidovi rađeni su od AB, tako je formirana AB ‘’kada’’ u skladu sa pozicijom objekta na samoj obali, i nivoom podzemnih

Casopis Prostor br 41  
Casopis Prostor br 41  
Advertisement