ŠIK, februar 2016

Page 1

www.me di a de .s i

TEORIJA U

2

Novo učenje: iz nastajajočih priložnosti

E-revija za uspešne zaposlene

4

Misli prej, deluj potem …

Februar 2016: Učenje iz priložnosti

Danes se učimo drugače T: Mag. Edita Krajnović F: osebni arhiv

Pred leti smo se starši in učitelji na OŠ Dobrova povezali v delovno skupino. Naša skupna ugotovitev je bila, da naloga šole ni le podajanje znanja, temveč razvoj talentov otrok. Tako je nastal moto: Znanje za ustvarjalnost. Razumeli smo, da ne gre le za to, kaj znaš, temveč, kaj s tem znanjem narediš.

mladega diplomanta ne vpliva več le doseženo najvišje povprečje ocen na fakulteti (seveda pa ne škodi!), temveč kaj to znanje prinaša, kako ga je mogoče uporabiti. V času dinamičnega napredka velja: »Nadaljuj po ustaljeni poti in boš propadel; uvajaj novo – in imaš možnost uspeti!«

Podobno je na dogodku Inženirke in inženirji bomo! mlade na Gimnaziji Jesenice spodbudil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor: »Proces izobraževanja je, ko postajate zrele ustvarjalne osebnosti.« Dijakom je povedal, da se učitelji s študenti na tujih univerzah ne pogovarjajo več, kakšen poklic bodo našli, temveč kakšen poklic si bodo ustvarili. Da profesorji ne razlagajo več snovi iz knjige – vse to si lahko mladi preberejo sami. Namesto tega profesorji izzivajo razmišljanje mladih, jih spodbujajo, da si drznejo imeti drugačen pogled, imeti lastno mnenje.

Zato postaja učenje z raziskovanjem in preizkušanjem tako ključno. Zato zaposleni danes ne dobivamo več priznanja za to, kar smo, temveč za to, kako smo s svojim učenjem in napredkom prispevali k rasti ter razvoju organizacije. Raziskovati in preizkušati seveda pomeni tvegati, poskusiti narediti drugače, se soočiti tudi z možnim neuspehom ali neodobravanjem okolice. A prav to je tisto, kar ustvarja preboje.

Ne le način učenja, spremenil se je tudi vstop v poklicni svet. Na zaposlitev

Dr. Otto Scharmer z MIT Sloan School of Management v svoji teoriji U razkriva, kako se učijo inovatorji – ne iz včerajšnjih izkušenj in védenja, temveč iz nastajajočih priložnosti v prihodnosti. Upajo si narediti korak v novo – kot ga je naredila tudi inovatorka mag. Violeta Bulc, danes evropska komisarka, ki je za študij je izbrala elektrotehniko, o kateri ni vedela skoraj nič: »Odločila sem se za neznano.« Učenje, kot smo ga poznali, izgublja svojo moč. Danes šteje učenje z opazovanjem, preizkušanjem in raziskovanjem. Povezano je z novim in nepoznanim. Vznemirljivo prihodnostjo, ki jo lahko predvidimo – če jo ustvarimo!

Mag. Edita Krajnović je direktorica in urednica v podjetju Mediade.

"Uspeh je otrok predrznosti." Voltaire 1