Page 1


2 - Subtiel


Colofon Verenigingsblad van Studie Vereniging Subliem Jaargang 6 - Editie 2 Verschijnt 4 maal per jaar Ontwerp: Š Laurens van Driel 2013 Cover: Š Jerom Fernig Artikelen aanleveren? mediacie@subliem-vu.nl Schrijvers zijn zelf verantwoordelijk voor spellings- en taalfouten. De redactie heeft het recht om stukken aan te passen. Hoofdredacteur: Michiel Drijver Opmaak: Laurens van Driel, Jerom Fernig, Ivor de Rond Met dank aan alle schrijvers

Subtiel - 3


Inhoud 5 — VOORWOORD VAN DE REDACTIE 6 — STAGE IN HET BUITENLAND Floor Ossewijer doet verslag van haar stage Aviation Biofuels in Saskatchewan, Canada. 8 — IDEE WEEK? GEEN IDEE Een impressie van de IDEE Week door de ogen van Noora Looze. 10— INTRODUCTIEWEEKEND 2013 “een weekend doorbrengen tussen de koeien, kalven, tokkelende kippen en knorrepotten.” Daan Vonsée doet verslag van het introductieweekend in Doorwerth. 14— SBI STAFF AAN HET WOORD “Voor alle nieuwe studenten is de VU een nieuw begin.” Assistent professor Dr. Chris Slootweg legt uit wat dat inhoudt. 16— NIEUWE COMISSIE: DE FEESTCIE 17— BIZARRE, HANDIGE UIITVINDINGEN VOOR STUDENTEN 18— HET RAADSEL 19— PUZZEL 20— NUTTIG SOGGEN 21— AGENDA 22— DOE MEE!

4 - Subtiel


Voorwoord van de redactie

B

este Subliemers, Het is weer over met de pret! De vakantie is over en het harde werken is weer begonnen. We hopen dat jullie allemaal hebben kunnen genieten van de vakantie en klaar zijn voor een frisse start van het nieuwe studiejaar. Ook willen we in het bijzonder alle eerstejaars verwelkomen en veel succes en plezier wensen met de studie. Wij met de MediaCie hebben er in ieder geval weer zin in! Wij trappen hierbij af met de eerste subtiel van het jaar. In deze editie zal er onder andere worden teruggeblikt op de IDEEweek en het introweekend. Deze waren weer erg geslaagd. Ik denk dat iedereen hier met plezier aan terug zal denken. Zowel dappere eerstejaars als ouderejaars zullen over deze activiteiten aan het woord komen. Daarnaast zal er een stage van afgelopen jaar worden uitgelicht door een inmiddels oud-SBI’er. Chris Slootweg komt met tips voor de nieuwe SBI’ers en mocht je je wonderbaarlijk genoeg vervelen tussen de colleges door kun je altijd nog een poging doen om het raadsel op te lossen. Ten slotte zul je een aantal geplande activiteiten kunnen vinden in de agenda. Over de andere activiteiten zul je op tijd worden ingelicht. Laten we er met zijn allen een mooi jaar van maken met veel gedenkwaardige momenten, zowel binnen als buiten Subliem. Er staan in ieder geval genoeg leuke dingen op het programma, dus daar zal het niet aan liggen! De MediaCie, Michiel Drijver Ivor de Rond Laurens van Driel Subtiel - 5


Stage in het buitenland Aviation biofuels in Saskatchewan Floor Ossewijer

S

tage. We weten het eigenlijk allemaal al vanaf jaar 1 SBI, maar ondanks dat lijkt het altijd ver weg te blijven. Op het moment dat de druk om te zoeken toch wel hoog wordt, stel je jezelf de vraag ‘Wat wil ik nu eigenlijk?’.

Zelf kwam ik tot de conclusie dat het buitenland wel interessant zou zijn. Maar ja, het was inmiddels al januari, dus om dat nog voor eind maart te regelen leek me wat ambitieus. Toch maar Amsterdam dus. Uiteindelijk viel het me mee iets te vinden en had ik ruim voordat de periode daadwerkelijk van start ging alles geregeld aan de Zuid-As. Toen een maand voordat ik zou beginnen mijn project ineens met een paar maanden uitgesteld werd, begon de stress pas echt. In vier weken tijd, waarvan ik er anderhalf in India zou doorbrengen voor de studiereis, moest er iets nieuws op de plank komen! Inge heeft mij hier intensief bij begeleid, maar uiteindelijk hoorde ik via via over een stage bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Canada. Dan toch nog het buitenland? In het kader van ‘niet geschoten is altijd mis’, besloot ik een brief te schrijven. Ik werd uitgenodigd voor een conference call als sollicitatie, en vanaf dat moment is alles heel snel gegaan. Van verzekeringen en studiefinanciering tot vliegtickets en een dikke winterjas, alles moest geregeld worden. Op 22 maart stapte ik in het vliegtuig, via Chicago naar Saskatoon, Saskatchewan (waar ik nog nooit van gehoord had, maar het ligt in de Canadese Prairies). Toen ik midden in de nacht aankwam in zo’n 6 - Subtiel


80cm sneeuw met -25.6 ⁰C, ontstond de vraag ‘Waarom wilde ik dit ook alweer?’. Dit heeft nog wel een weekje geduurd, maar zodra ik wat contacten kreeg verdween de spijt. Ik had nooit gedacht dat het zo makkelijk zou zijn een nieuw leven op te bouwen, from scratch. Je leert jezelf echt goed kennen, hoe afgezaagd dat ook mag klinken. Canadezen zijn hele lieve en gastvrije mensen, het leggen van het eerste contact is niet moeilijk en men nodigt je snel uit voor allerlei activiteiten, van een barbecue tot een weekend Rocky Mountains. Daar kunnen wij Nederlanders nog wel wat van leren! Mijn stage heb ik gelopen bij Ag-West Bio, zij representeren de agrarische sector van Saskatchewan. Ik heb onderzoek gedaan naar aviation biofuels (biojet fuels), geproduceerd uit de het oliezaad Carinata (zie de foto van het gele veld). Het doel was om een value chain te ontwikkelen om de implementatie van de biojet fuel te vergemakkelijken. Mijn taak was om met alle stakeholders te praten en nieuwe stakeholders aan te trekken, en zo samen de waardeketen tot stand te brengen. Of het nu de carinata-boeren zijn, de raffinaderij of de luchtvaartmaatschappij, alle stakeholders werden nauw betrokken bij het proces om zo de motivatie hoog te houden. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft mij daarnaast ten doel gesteld de banden tussen Nederland/Europa en NoordAmerika te versterken. De stakeholders binnen de value chain zijn dan ook een combinatie van Canadese en Europese organisaties. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in de organisatie van een handelsmissie, een soort conferentie waar alle partijen in real-life over de plannen kunnen praten en hun visies kunnen delen. Ik heb de biofuel-industrie ervaren als een dynamisch werkveld, iets waar wij als SBI’ers voor opgeleid zijn. Ik kan het iedereen aanraden een stage in het buitenland te doen, het draagt bij aan je persoonlijke ontwikkeling, je Engels maar ook zeker aan professionaliteit en kwaliteit van je onderzoek.

Subtiel - 7


IDEE- week? Geen idee

E

en universiteit, een nieuwe stad, een nieuw huis en nieuwe mensen. Een spannende tijd die voor velen van ons vorige week aanbrak tijdens de IDEEweek. Op een leuke manier kennismaken met de VU en met Amsterdam.

Nora Looze - IDEE week groep 1 sbi 01 Het avondprogramma konden we zelf invullen. We kozen ervoor om langs een aantal kroegjes en studentenverenigingen te gaan. Wie het naar zijn zin had ging tot laat door en wie moe was ging op tijd slapen.

Alweer veel te snel is het dinsdag en om tien uur werden Op maandag 19 augustus was we verwacht op de Dam. Met het startschot, de burgemeester uitzondering van de mentoren van Amsterdam heette ons was er niemand op tijd dus welkom op de VU en we deden besloten we het programma een (regen)dans met een maffe enigszins aan te passen. In docent. Na de opening ging plaats van lasergamen bij iedereen met de mentoren L.A.N.X. gingen we ontbijten in mee. We werden verdeeld in het Vondelpark. Omdat vrijwel vijf groepen en om elkaar te iedereen een fiets bij zich had, leren kennen deden we een konden we gaan en staan waar kaartspel. ’s Middags was er een we wilden en hoefden we niet informatiemarkt en promootten op de bus te wachten. Ideaal, de studentenverenigingen maar wel even wennen als je zichzelf. We namen een kijkje van Aruba komt. We fietsten bij Subliem en dronken onze iedere dag bijna het eiland rond eerste borrel als SBI’er. De sfeer en dat hield ons aardig nuchter. zat er al goed in toen we bij de Toch gingen we dinsdagmiddag Basket gingen eten. Burritos, met de bus: You drink, we drive. cervezas en zon. En door naar De muziek vol aan en we rijden de snackbar omdat we nog feestend door het centrum van honger hadden. Amsterdam.

8 - Subtiel


Tussen alle feestjes en gezelligheid door werd het tijd voor Meet Your VUture. Het wordt weer even duidelijk waarvoor we naar de VU zijn gekomen, namelijk studeren. Een afgestudeerde SBI student vertelt ons over zijn ervaring met SBI en wat we in de toekomst met de studie kunnen gaan doen. ’s Avonds genieten we van een goed verzorgde barbecue bij studentenroeivereniging Nereus en een optreden van cabaretier Ernst van der Pasch in De Meervaart. Met buikpijn van het lachen gingen we op weg naar het Leidseplein. Daar wordt de avond nacht en eindigen we bij de Chicago Social Club. Woensdag verruilen we onze uitgaansschoenen met sportschoenen en doen we mee met de zevenkamp op Uilenstede. And the winner is.. Jawel! SBI. CafÊ Uilenstede organiseerde die avond een barbecue voor alle deelnemers van de IDEE-week. We aten in het zonnetje en onder het genot van een koud drankje.

het Mercatorbad in Amsterdam West was omgetoverd tot een festivalterrein. De meeste van ons namen een duik, maar sommigen hielden hun voeten liever droog. Als de zon zakt in de zee drinken wij nog een biertje of twee. In Paradiso gaat het feest tot in de late uurtjes door. Op de laatste dag ontmoetten we elkaar in Artis. Allemaal zo mak als een lammetje en het liefst wilden we nog even een uiltje knappen, want van alle feestjes waren we zo moe als een hond. We aten met zijn allen bij Carel 3 en deden een borrel bij NoNoMes. Toen kwamen de mentoren met een verrassing. Zelf zetten ze een politiepet op en wij waren de boefjes. Zo kun je ons met het Slotfeest in de Melkweg vinden. Bedankt mentoren! Bedankt boefjes voor een hele week mooi weer! Meedoen aan de IDEE-week? Een super goed idee!

Met zijn allen gingen we vervolgens naar het ZwemFest;

Subtiel - 9


Introductieweekend 2013 Doorwerth

I

k heb het genoegen om nog een stukje te mogen schrijven over een werkelijk ‘subliem’ introductieweekend! Het begon allemaal op Vrijdag middag, waarop een groep van 40 man zich een weg moest zien te vinden naar een dorpje dat amper te vinden was op de landkaart én enkel alleen bekend was onder de plaatselijke bevolking genaamd; ‘Doorwerth’. Ik kan me nog herinneren dat het bij aankomst voor mij even een cultuurshock was. Het was dan ook mentaal zwaar om de voorzieningen van de Westerse wereld op te geven om een weekend door te brengen tussen de koeien, kalven, tokkelende kippen en knorrepotten. Gelukkig wist de leiding deze shock onder de studenten goed weg te nemen, door het weekend meteen goed in te luiden met een heerlijke, door de dames gemaakte, pasta met natuurlijk het benodigde bier. De sfeer was goed weer te 10 - Subtiel

Daan Vonseé geven met het feit dat de ruim 30 kratten, elk van 2 dozijn bier, snel verzweken onder het feestelijke gedrang. Die zelfde avond vond meteen de eerste activiteit plaats in het donkere boerenlandschap. Ik weet nog goed dat mijn altijd fanatieke mentor Robin Matton ons groepje bij elkaar vroeg voor een teambespreking, om de strategie voor de komende dagen te bespreken. Robin kennende zou ons een kamer te wachten staan met een whiteboard en survival outfits, maar integendeel. Buiten stond ons een busje te wachten met nazi achtige figuren die ons m.b.v. lomp geweld en brute kracht afvoerde naar een droppingsplaats. Ons verzoek om op een plaats gedropt te worden waarvan je “ absoluut de weg niet terug kon vinden”, werd helaas niet serieus genomen. Wij wisten namelijk op wilskracht en pure intuïtie de stal binnen een half uur terug te vinden. De 2e dropping ging ons helaas iets minder makkelijk af.....


Het thema zou niet “Oerend hard” geweest zijn, als we de volgende dag niet al om 8:00 uit ons bed getrommeld zouden worden voor in mijn ogen ‘de langste dag: D-Day’. Op dit moment wist ik weer waarvoor ik het allemaal deed en waarom ik me heb laten overhalen in te schrijven voor dit weekend. De dag werd gestart met een goed voorbereide ochtend gymnastiek dat een heerlijke manier was om de dag te beginnen. Na de gymnastiek werd de sportdag goed voorgezet met een goed verzorgd 5 meter lopend buffet waar helaas geen prijs mee te verdienen was. De rest van de dag werd ingevuld

met oud-Hollandse spelletjes en gewoontes op het platteland, met onder andere eieren gooien, spijkerpoepen, hoefijzer gooien en meer! Ook werden alle gaten in het programma tot het nokje gevuld met nog een bezoek aan de plaatselijke midgetgolf baan, waar de adrenaline er werkelijk van af spatte. De commissie maakte dit bezoek nog indrukwekkender in mijn ogen door Europese midgetgolf professionals in te huren die de kindjes enthousiast konden maken over de sport en alle inns en outs konden geven over de 30 verschillende kleuren en typen ballen die ze bij zich droegen. Bedankt voor deze ervaring! Subtiel - 11


Die zelfde avond werd maar weer bewezen dat Nederland de beste Dj’s heeft, met Jurre en Joas in het avond programma. Onder het genot van een drankje en een hapje creëerde de muziek een fantastische sfeer en maakte er een gezellige avond van. In de loop van de avond waren we aanbeland bij de ‘in mijn ogen’ leukste activiteit van het weekend: Bierpong! Ik wil nogmaals mijn Bierpong partner Jasper Donmarcus bedanken voor zijn geweldige inzet en natuurlijk alle sponsoren die dit evenement mogelijk hebben gemaakt. Als we na onze voorsprong van 6-2 nog hadden verloren, had Robin mij niet zo ver gekregen om een stukje te schrijven voor dit regionale tijdschrift.

12 - Subtiel

Na een goed ontbijt de volgende dag was het moeilijkste moment van het weekend dan echt aangebroken: afscheid nemen! De liefkozende gedachte dat we elkaar allemaal weer de volgende dag zouden zien. stilde het grootste verdriet bij de meeste mensen een beetje. We met zijn allen zeker terugkijken op een geweldig weekend dat we niet snel meer zullen vergeten. Ik wil bij deze nogmaals de commissie bedanken, en in het speciaal mijn “mentor papa” Robin, die dit allemaal voor ons hebben mogelijk gemaakt. De nieuwe commissie moet van goede huize komen om dit volgend jaar te overtreffen, dus alvast veel succes gewenst!


Sponsoren van Subliem

Subtiel - 13


SBI staff aan het woord Dr. Chris SLootweg, assistent professor faculteit

B

este SBI studenten, Vanuit mijn kantoor op de derde verdieping van het W&N gebouw overzie ik het campusplein. In de prachtige zomermaanden van dit jaar was de VU campus een oase van rust, waar enkel de medewerkers van de VU (docenten, onderzoekers, etc) en de studenten die werzaam waren op de onderzoekslabs buiten te zien waren tijdens de lunchpauze. Sinds kort is het weer een gezellige drukte gedurende de gehele dag. Het collegejaar is weer begonnen en dit jaar is studeren nog populairder dan vorig jaar. Een eerste schatting laat zien dat het aantal eerstejaarsstudenten van onze faculteit der Exacte Wetenschappen met 25% gestegen is! Voor alle nieuwe studenten is de VU een nieuw begin. Een nieuwe omgeving, een nieuwe studie, maar ook een kennismaking met geheel andere gebruiken. School bestaat niet meer, maar heet nu universiteit. De les is veranderd in college, leraren in docenten, hoofddocenten en professoren. Het meerderdeel van de hoor14 - Subtiel

der exacte wetenschappen

en werkcolleges heeft ook geen aanwezigheidsplicht... Waarom zou ik dan naar college gaan? kan je je afvragen. Mijn antwoord is: om zoveel mogelijk kennis en vaardigheden te verzamelen op het studieonderwerp dat je gekozen hebt. Omdat het kan en belangrijker nog omdat je op deze manier de weg aan het vrijbanen bent voor een succesvolle carriere. Ik weet het, een voltijdsbaan met een 40(+)-urige werkweek klinkt nog erg ver weg, maar uitzicht op een goede baan begint bij jezelf en start al in het eerste jaar op de universiteit. Het afronden van een bacheloropleiding (en eventueel daarna een masteropleiding) is een must, maar bedenk wel het gaat niet alleen om het papiertje. Een toekomstige werkgever neemt een nieuwe werknemer aan om de persoon en de interessante CV. Ik raad je dus ook aan om tijdens je studie te werken aan je CV. Er zijn vele studenten die later een baan (jouw droombaan) willen, maar wat maakt jouw CV nu uniek?


Ok, even genoeg over de toekomst. Zoals je weet richt de studie SBI zich op twee thema’s: life & health en energy & sustainability. Op het laatste thema ben ik werkzaam en dit uit zich ook in de vakken in het SBI curriculum waar ik bij betrokken ben. Naast het vak duurzame chemie (p4, 1SBI) organiseer ik samen met Marcel van Gogh het innovatieproject Energie in de laatste periode (6) van het eerste studiejaar. In dit project geven de studenten de opdrachtgever Fokke Goudswaard (Eneco) advies over hoe Eneco haar klanten de komende jaren meer duurzame energie kan aanbieden. Opmerkelijk was dat afgelopen collegejaar dit project precies samenviel met de onderhandelingen voor het Nationaal Energieakkoord waar Fokke Goudswaard ook bij betrokken was.

Projectonderwijs is erg leerzaam, maar als een soortgelijk project op het zelfde moment voor heel Nederland wordt uitgevoerd door de gehele energiesector dan maakt dat zo’n periode toch wel erg stimulerend en bijzonder. De ontwikkelingen van duurzame energie volgen elkaar in een rap tempo op. Ik ben dan ook erg benieuwd hoe het energielandschap er uit ziet tijdens het volgende innovatieproject Energie in juni 2014. Ik wens jullie allen heel veel (studie)plezier toe en tot ziens op de VU, Chris Slootweg

Subtiel - 15


Nieuwe commissie: de FeestCie

D

e FeestCie is eigenlijk niet een nieuwe commissie. De GalaCie die alleen het jaarlijkse gala organiseert hebben we uitgebreid. Deze neemt nu ook andere feesten voor haar rekening zoals het eindfeest. De taak van de FeestCie wordt al verklapt in haar naam. Ze

16 - Subtiel

organiseert feesten voor leden van Subliem. Dit gaat echter vaak samen met meerdere verenigingen. Het is daarom ook belangrijk dat zij sterk staat voor Subliem en in het beste belang van onze leden handelt.


Bizarre, handige uitvindingen De bierkrat opener Een heel bierkrat openen in 1x, welke student wil dat nou niet!. Zeer nuttig voor een housewarming, of als je even een goed potje wilt gaan mexen.

Calorie Counting Wine Glass Voor de student die op de vetjes wil letten is er het wijnglas dat de calorieĂŤn bijhoudt.

Illumiroom Een televisiescherm met projector zodat de helekamermeeleeft met de game ervaring!!! Voor meer informatie: www.research.microsoft.com/ en-us/projects/illumiroom/

Subtiel - 17


Het Raadsel Het koppel Fred en Ria gaan naar een feest, waar naast zij nog vier andere koppels aanwezig zijn. Op dit feest schud iedereen de hand met iedereen die hij/zij nog niet kende. Als alle handen zijn geschud, vraagt Fred aan alle negen andere gasten hoeveel handen zij hebben geschud. Tot zijn verbazing krijgt hij negen verschillende antwoorden. Hoeveel handen heeft Ria geschud?

Mail je antwoord met argumentatie naar mediacie@ subliem-vu.nl. De winnaar wordt bekend gemaakt in de volgende Subtiel. Gefeliciteerd Alexander Swagers, jij was vorige keer de eerste die het antwoord met de juiste argumentatie had ingeleverd. Het antwoord op het raadsel van de vorige editie van Subtiel was ‘een paarse hoed’. De uitleg kun je vinden op de website van Subliem: www.subliem-vu.nl/subtiel/ Zodra de volgende winnaar bekend is zal ook de uitleg van dit raadsel op de website komen. 18 - Subtiel


Nonogram Een nonogram is een beeldpuzzel die bestaat uit een leeg diagram met getallen boven en links van het diagram. Elk getal staat voor ĂŠĂŠn of meer aaneengesloten ingekleurde vakjes in de betreffende kolom of op de betreffende regel. Door deze vakjes kloppend in te kleuren, vormt zich een afbeelding in het diagram: de oplossing van de puzzel.

Subtiel - 19


Nuttig SOGgen Iedereen kent het wel. Je hebt totaal geen zin om wat te doen, dus een mooi moment om even lekker te soggen. Nu kun je voor de TV gaan hangen, of je kamer op gaan ruimen, maar wij hebben wat anders voor je.

Wij hebben een mooi lijstje samengesteld met website die niet alleen nuttig zijn, maar ook nog leuk. SOGgen met een subliem gevoel dus.

www.energyfuture.nl

www.inhabitat.com

Hoe ziet de energie van de toekomst eruit? Blogs, filmpjes en cases proberen het te voorspellen.

Groen is de kleur van de toekomst. Niet alleen omdat Subliem deze kleur gebruikt, maar vooral in hoe wij met de aarde omgaan. Deze website helpt je op weg, met nuttige tips en groene innovaties.

www.ted.com 18 minuten. Dat is alles wat de sprekers op TED events krijgen. Al deze inspirerende filmpjes worden opgenomen en kun je hier terugkijken. www.scientias.nl Nieuws over Wetenschap en Technologie. Op zoek naar een leuk nieuwtje op het gebied van Natuur en Klimaat, hier vind je dat en nog veel meer. www.innovationexcellence.com “The world’s most popular innovation website’ zoals ze zelf zeggen. En dat zou best kunnen, want ze hebben hier heel veel over innovatie.

20 - Subtiel

www.2050magazine.com Elke maand de belangrijkste nieuwtjes over duurzame energie in een handig online magazine. tegenlicht.vpro.nl Wekelijks laat de VPRO een documentaire zien over een inspirerend onderwerp. Als 2.0 studie kijken wij deze natuurlijk niet op TV, maar op de computer via deze site.


Agenda 8 oktober

Beestenborrel

10 oktober

Klimmen met Subliem

15 oktober

Nieuwsbrief Jaargang 1 nummer 4

16-20 oktober

Amsterdam Dance Event

21-27 oktober

Tentamenweek 1

28 oktober

Innovation Carreer Day

5 november

Algemene Leden Vergadering

16 november

Familiedag

December

De volgende editie van Subtiel!

16-20 december

Tentamenweek 2

21 december 6 januari Februari

-

Kerstvakantie Wintersport met Subliem

Subtiel - 21


Doe mee! Heb je iets wat je kwijt wilt en de hele wereld (SBIers) moet weten, laat het ons dan weten! De commissie zal alle inzendingen bekijken en bepalen of je vermeld wordt in de volgende uitgave van Subtiel. Voor alle leden stelt Subliem tentamens en samenvattingen beschikbaar. Om je medestudenten te helpen willen wij je vragen om je oude tentamens te delen of misschien zelfs in een gulle bui een goede samenvatting vrij te geven. Stuur je verhaal, tentamen of samenvatting naar mediacie@ subliem-vu.nl Waar kun je ons vinden? Natuurlijk in de Subliem kamer, maar ook online! Subliem op Twitter @SubliemSBI Of zoek op facebook naar S.V. Subliem

22 - Subtiel


Subtiel - 23


Wat denken of zeggen de personen op deze foto? Wat zou Michiel hier aan het denken zijn? Wilt hij graag een kopje thee met haar drinken of liggen zijn intenties elders? En wat zouden Aswin en Sara daar nou van vinden? Vul in wat jij denkt dat ze zeggen! Stuur je inzending naar mediacie@subliem-vu.nl

Subtiel Jaargang 6 Editie 2  
Subtiel Jaargang 6 Editie 2  

De Subtiel is het tijdschrift van Subliem, de studievereniging van Science, Business & Innovation.

Advertisement