Page 1

In het hart van deze krant vindt u de uitneembare Fietstivalkrant

DeventerNieuws Het

Het Deventer Nieuws is een uitgave van Mediaburo Schoppema • Dé uitgever van Deventer!

17 mei | jaargang 2 | week 20 • 2019

Hotel in de Keizerstraat na ruim honderd jaar weer tot leven gebracht DEVENTER - De geschiedenis van Hotel De Keizer in Deventer gaat bijna 150 jaar terug. Met het verdwijnen van het hotel, ruim een eeuw geleden, verdween ook wat grandeur uit de binnenstad. Door Bart Kieft Nu staat het hotel, met haar nieuwe naam Hotel FINCH, vlak voor de heropening, die medio juni is gepland. De grootschalige verbouwing bevindt zich in de afrondende fase. Exploitant Jurgen van Workum wil daarbij zoveel mogelijk authentieke, monumentale elementen in het pand behouden. Het hotel heeft 24 kamers, een restaurant en Winebar. Ook voor een zakenlunch of borrel is Hotel FINCH de aangewezen hotspot.

Plassen in kluis “De wc-groep maken we bijvoorbeeld in de voormalige kluis van het pand, in de kelder. Die kluis komt uit de tijd dat in dit pand de Rotterdamsche Bank was gevestigd, nadat het hotel de deuren had gesloten.” Van Workum maakte een investeerder enthousiast voor

zijn plannen: een zogenoemd boetiek hotel. “Een eigenzinnig hotel dat niet is aangesloten bij een keten. We zijn ook heel erg verbonden aan deze plek, je kunt het niet zomaar ergens anders neerzetten. Het eigenzinnige zit ook in de kamers, met veel rare hoekjes en vormen. En de uitstraling van het historische pand natuurlijk.”

Deventer is booming Met het Huis van Deventer en een Van der Valk in aanbouw is dit het derde hotel in Deventer dat in korte tijd een plek in de stad vindt. “Maar ik denk dat we elkaar versterken”, aldus Van Workum. “Deventer is booming, het toerisme zit in de lift, het is een hele leuke stad. En ik denk dat wij ons onderscheiden van de andere hotels.”

Fietstival haakt aan bij fietstraditie Hemelvaartsdag

Uw uitvaartondernemer voor Deventer en omstreken

DEVENTER - Bij het Deventer Nieuws treft u deze week een bijlage met alle informatie over het Fietstival Deventer. Lionsclub Deventer IJsselvallei koos voor het eerste Fietstival Hemelvaartsdag als traditionele fietsdag.

Wat maakt dit evenement zo bijzonder? President Michel Schuil van de organiserende Lionsclub Deventer IJsselvallei: ‘Er zijn al veel fietstochten. Maar leek het leek onze serviceclub een goed idee om méér te doen en een compleet evenement aan te bieden aan de bezoeker. Met voor ieder wat wils. Het is bovendien een activiteit om geld in te zamelen voor ons goede doel, de G-rijders van de Zwaluwen, maar ook om meer aandacht te vragen voor de rol van Deventer als fietsstad in de wijde regio.’

Wat kan de bezoeker verwachten? ‘Kort gezegd: fun, food en uitdaging. Maar ook informatie en spektakel. Alle activiteiten vinden plaats in en vanuit het bruisende Havenkwartier. Met de verrassende Rivel Urban Trail en de boeiende Roto Tweewielers Kunstroute als hoofdonderdelen. Maar ook de primeur rond de journalisten van VandeFiets; natuurlijk aandacht voor de historie van Deventer als fietststad én vertier voor de kids. Met spectaculaire optredens van een oud wereldkampioen

op BMX. Op die manier wordt het een uitje voor iedereen: je gezin, je collega’s en wie dan ook. Allemaal met het doel om er een leuke dag van te maken en een

mooie opbrengst binnen te halen voor het goede doel.’

0570 60 66 44

Wilt u meer weten over het fietstival? Zie bijlage in deze krant en www.fietstivaldeventer.nl.

Diepenveenseweg 76, Deventer www.hermanbakker.nl

(dag en nacht bereikbaar)

Eerlijk en heerlijk brood van de echte bakker

r

130 jaa


Het Deventer Nieuws

Kijk voor meer nieuws op www.hetdeventernieuws.nl

COLUMN ”DE TOESTAND” Marcel Schoemaker

Prins Bril Het is zondagmorgen drie mei 2020. Ook bij de racefans uit Deventer zit de stemming er al goed in. In de eerste trein richting Haarlem zingen de ouderen onder hen een oldtimer van Louis Davids: ‘we gaan naar Zandvoort bij de zee, we nemen broodjes en koffie mee!’ Bij het overstappen op Amsterdam CS weten ze zich met moeite in een overvolle trein te persen. Even diep ademhalen, het is maar een klein stukje naar Haarlem. Daar aangekomen volgt de eerste tegenslag. Milieuactivisten hebben zich aan de spoorrails geketend. Geen treinen naar Zandvoort. Onder het Deventer gezelschap bevindt zich een oud-commando die gelijk tot actie overgaat. Een korte briefing leert dat het peloton uit Deventer verder te voet gaat en via het noordelijk strand Zandvoort zal benaderen. Met achterblijvers wordt geen rekening gehouden. Eenmaal op het strand ziet het al zwart van de medestrijders. Vanuit de richting IJmuiden is het één lange rij Max Verstappen-sjaaltjes. Onze commando heeft een vlag gemaakt van zijn Deventer 1250 T-shirt. Zo raakt de groep elkaar niet kwijt. De eerst volgende strandtent is uitgekozen voor bevoorrading. Daar aangekomen blijkt die niet bestand te zijn geweest tegen een bestelling van 10.000 cappuccino’s. Een woedende menigte heeft de strandtent in de hens gezet. De eigenaar is in zee gevlucht. De chaos is compleet. In het zicht van Zandvoort beginnen mensen te rennen en elkaar onder de voet te lopen. Het kernkabinet is in spoedzitting bijeen. Vanuit Den Helder stoomt het fregat Van Speijk op naar Zandvoort om orde op zaken te stellen. Onze commando heeft met een aantal diehards via het nog koude Noordzeewater het doel bereikt. In het kabinet stelt de minister van Defensie voor om de doden die zijn gevallen bij de Slag om Zandvoort postuum met een medaille te eren. Uit te reiken door de veroorzaker van alle ellende: prins Bril.

Colofon Wilt u ook in het Deventer Nieuws staan? Deadline aanleveren advertentie iedere woensdag voor 16.00 uur. Redactie iedere donderdag voor 10.00 uur. Deventer Nieuws is een uitgave van Mediaburo Schoppema. Schonenvaardersstraat 14, 7418 CC Deventer. Telefoon: 0570-594907. www.mediaburoschoppema.nl Media adviseurs Jeroen Schoppema M: 06-51532013 Petra Hommelberg M: 06-24353097 Paul Kusters M: 06-40431836 Redactie Ingrid Schoppema, 0570-594907 redactie@hetdeventernieuws.nl Opmaak Debby Grootentraast Online Rick Malipaard, rick@hetdeventernieuws.nl Redactie Kopij en advertenties Persberichten en foto’s die naar ons worden gemaild dienen rechtenvrij te zijn. Alleen advertenties aangeleverd als certified PDF (cPDF) staan wij garant voor de drukkwaliteit. Druk Drukkerij Hoekstra Emmeloord Verspreiding All-Inn verspreidingen Twello Krant niet ontvangen? Mail naar klachten@hetdeventernieuws.nl Oplage 41.000 stuks www.hetdeventernieuws.nl facebook.com/hetdeventernieuws

3

Alpe d’HuZes sponsorloop groot succes DEVENTER - Vrijdag 5 april jl. liepen alle kinderen van ODS Het Roessink, ICB WereldWijzer en Sam&sjakie zoveel mogelijk rondjes om geld in te zamelen voor Alpe d’HuZes / onderzoek naar kanker. In maart verzorgde het team Kanker Helpen Genezen/ stichting L’Espoir voorlichting over kanker op beide basisscholen en al snel bleek dat, helaas, ook veel kinderen al van dichtbij hiermee ervaring opgedaan hebben. Hoe enorm de kinderen zich bewust zijn dat kanker de wereld uit moet, bleek wel op 5 april: iedereen overtrof zichzelf en vele rondjes werden gelopen onder aanmoediging van ouders, opa’s en oma’s, buurtbewoners, Kootje en uiteraard speaker Marcel van Schalkwijk. Maandag 13 mei mochten we eindelijk het totaalbedrag onthullen: meer dan 400 gespannen gezichtjes hadden zich verzameld op het schoolplein om te horen en zien wat ze samen bij elkaar gelopen hadden. Dankzij luchtreclame.nl was de organisatie in staat om dit op een spectaculaire manier te kunnen onthullen: exact om 8.50 uur liet een reclamevliegtuig met sleep iedereen een totaalbedrag zien van € 16.789,-! Dit bedrag is via het team Kanker Helpen Genezen gedoneerd aan www.opgevenisgeenoptie.nl: de website waar gedoneerd kan worden voor Alpe d’HuZes. Op donderdag 6 juni is het zo ver: dan zullen deze kanjers zoveel mogelijk keer de Alpe gaan beklimmen om een zo groot mogelijk bedrag in te zamelen voor dit goede doel! Alle deelnemers op 6 juni hebben hetzelfde doel: kanker de wereld uit! Ook uw donatie kan hierbij helpen!

Stadhuis eerder dicht op donderdag 6 juni DEVENTER - Donderdag 6 juni wordt Ron König geïnstalleerd als burgemeester. Stadhuis Deventer is dan open tot 16.00 uur. De locaties Bathmen en Schalkhaar zijn open tot 17.00 uur. Telefonisch zijn we donderdag 6 juni bereikbaar tot 18.00 uur.

Stadhuis op 5 juni langer open Vanwege de beperkte openingstijden op donderdag 6 juni, is stadhuis Deventer op woensdag 5 juni langer open. U kunt terecht van 08.00 tot 20.00 uur.

Oude tijden herleven op het grote Kerkhof met de “1e Hereeniging Oldtimer Tour” DEVENTER - Dit jaar viert Sociëteit “de Hereeniging” haar 165 jarig bestaan en deze is daarmee één van de oudste, nog bestaande verenigingen van Deventer. We kunnen hier dus met recht spreken van een echte “Oldtimer” en om in die sfeer te blijven, organiseren wij op 19 mei een prachtige Oldtimer Tour voor auto’s uit lang vervlogen tijden. Deze tour (geen rally) van ongeveer 100 km, door Salland, IJsselvallei en de Veluwe, zal op 19 mei 2019 tussen 10:00 en 11:00 uur starten vanaf het Grote Kerkhof te Deventer (tegenover Hotel Vermeer). Een mooie gelegenheid om een groot aantal auto’s van 30 jaar en ouder te aanschouwen en met hun enthousiaste eigenaren te spreken.

De deelnemers zullen tussen 10:00 en 11:00 uur omgeven door veel rook en lawaai vertrekken om rond 16:00 uur hun bolides weer te parkeren op het Grote Kerkhof. Op genoemde momenten is er voor de autoliefhebbers en geïnteresseerden uitgebreid de gelegenheid om de auto’s te bewonderen in de prachtige historische omgeving van hartje Deventer.

Een heerlijke boottocht voor bewoners van Solis DEVENTER - Afgelopen vrijdag hebben 52 bewoners en 25 begeleiders van Zorggroep Solis mogen genieten van een heerlijke boottocht op de IJssel. Zowel bewoners van Solis, als van Carinova werden in de watten gelegd door Abena Healthcare. Zichtbaar genoten de bewoners van alle aandacht, de goochelaar en de lekkere hapjes. De bewoners werden meegenomen op een twee en een half uur durende boottocht waar zij voorzien werden van een hapje, drankje en entertainment. Het entertainment was een bekende

goochelaar, Ronald Moray, die over de hele wereld heeft opgetreden. Maar ook het genieten van het water, het groen van de wal, de koeien in de wei en de dieren langs de waterkant gaven de bewoners veel kijkplezier. Rond 17.45 uur meerden we weer aan en werd iedereen veilig thuisgebracht. We kijken samen terug op een mooie, fijne en goed verzorgde boottocht!


Maak kennis met het koele distributiecentrum van Coop in Deventer op zaterdag 25 mei! Past een zaterdagbaantje bij jou? Of zoek je werk voor een paar avonden per week als magazijnmedewerker? Let op: in de zomervakantie kan je extra uren maken! Meld je snel aan voor een kennismaking met de Coop op zaterdag 25 mei van 11.00 uur tot 13.00 uur!

VAN 22 MEI TOT EN MET 8 JUNI

Wat kan je verwachten? • Korte presentatie over Coop; • Rondleiding door het distributiecentrum; • Hapje en een drankje; • Kans op een baan bij Coop en een bruto uurloon van €11,35 (vanaf 23 jaar e.o.)!

TOT

*

* vraag in de winkel naar de voorwaarden

Meld je aan door mij, Sara, te bellen op 038-4261999 of stuur een WhatsApp naar 06-82662238. Ook mag je een mail sturen naar recruitment.noordoost@tempo-team.nl.

Duistervoordseweg 12A | Twello T. 0571 273271 | www.oogwereld.nl

E J T

CI ES PR E

PARTTIME/FULLTIME • 06.00 - 22.15 UUR jong team

PI

E

Werken wanneer het JOU uitkomt!

KASSA

beleefd

GAS

TV RI J

HORECA

ND IE

vriendelijk

behulpzaam

E LIJ K

WINKEL R V SN E L E N


Het Deventer Nieuws

Kijk voor meer nieuws op www.hetdeventernieuws.nl

Door de ogen van ..Sonja Mens erger je niet Het is menselijk. We ergeren ons massaal suf. Op nummer één staat toch wel trappen in de uitwerpselen van lieve viervoeters, die op de stoep worden gedropt inplaats van opgeruimd. Bumperkleven en afsnijden in het verkeer. Die staat ook zeker in de top tien. Het is asogedrag, geen rekening houden met anderen. In mijn buurtje hoor ik ’s middags regelmatig een fanatieke volkszanger, natuurlijk een gezellig feestje. Als ik langs het feestadres fiets, is er gerekend op veel bezoek, aangezien er een dixie buiten staat. Ach, laat ze lekker een keertje.. gezellig toch? Maar voor nachtwerkers of mensen met slapende baby’s is het gewoon niet zo tof. Ik begin me te irriteren want ik moet mijn tv-geluid harder zetten om het niet aan te hoeven horen. Inwendig mopper ik door, wat een waardeloze zanger, hij was vast goedkoop.. grrrr Wat je zegt ben je zelf Volgens de Zwitserse filosoof Alain de Botton heeft het allemaal te maken met het zelfbeeld en je inschattingsvermogen of een daad al dan niet expres gebeurt. Ahaa, nu begint ik het te begrijpen. De buurman die even moet boren weet helemaal niet dat je migraine hebt en dus op bed ligt en doet dit echt niet om je dwars te zitten. Toch krijg je als geërgerd mens het idee dat je geplaagd wordt en dat je toch echt even moet opspreken tegen die buur die zijn auto de struiken stukparkeert. Want dat doe je toch niet? Doe’s lief Wat hem ook opvalt, is dat mensen op vervelend gedrag van kinderen veel empathischer reageren. Ze hebben vast honger, zijn niet lekker of iets anders. Dus is het gedrag van stampvoetende peuter enigszins acceptabel. Nu we dit weten kunnen we deze manier van reageren toepassen bij grote-mensen irritaties. Natuurlijk is de ergergrens bij de één anders dan bij de ander. Dan komt het toch weer neer op doe’s lief. De landelijke campagne begint op te vallen en juist omdat iedereen het erover heeft, zijn we ons beter bewust van ons eigen gedrag. Leven en laten leven is soms wat kort door de bocht, ergernissen zijn menseigen en zullen er blijven maar vaak is de intentie niet kwaad. Dus, laat ik die volkszanger lekker zingen, zolang hij het maar overdag doet.

Raad de straat

Vaar mee met Koninklijk Jacht ‘Piet Hein’ DEVENTER - Op dinsdag 2 en woensdag 3 juli 2019 ligt het Koninklijk Jacht ‘Piet Hein’ afgemeerd aan de Wellekade in Deventer. Op deze dagen is het mogelijk om met dit bijzondere jacht mee te varen tijdens korte rondvaarten op de IJssel. Prinsenjacht Piet Hein is het nationale huwelijksgeschenk van het Nederlandse volk aan Prinses Juliana en Prins Bernhard. In 1937 was de Piet Hein ook al eens aanwezig in Deventer, toen met Prinses Juliana en Prins Bernhard aan boord. Met een lengte van 31 meter en haar koninklijke uitstraling is het schip vandaag de dag nog steeds een imposante verschijning. Het historisch jacht combineert comfort, bijzondere ambiance, koninklijke klasse en biedt alles wat van een motorjacht mag worden verwacht.

prachtige IJssellandschap! Het is mogelijk om mee te varen op dinsdag 2 juli om 13:00, 16:00 en 19:00 uur en op woensdag 3 juli om 10:00, 13:00 en 16:00 uur. Aan boord worden geen consumpties verkocht, maar u mag wel een flesje drinken en kleine versnapering meenemen aan boord. Kaarten kosten € 17,50 p.p. en zijn verkrijgbaar bij de VVV Deventer (Brink 89 - Penninckshuis).

Maak gebruik van de unieke kans om kennis te maken met dit Koninklijke Jacht. Vaar mee, waai uit op het dek en geniet van het

Bibliotheek Deventer op bezoek in Italië DEVENTER - Kim Willemsen won in oktober 2018 de tekenwedstrijd op Opa en Oma-dag in de Bibliotheek Deventer. De prijs was een reis naar Italië. Op zondag 5 mei vertrok ze voor een onvergetelijke reis, mét een enthousiaste delegatie van de bibliotheek. Het reisgezelschap bestond uit Kim en haar vader Dennis, Charles Lansdorp (initiatiefnemer) en een delegatie van de Bibliotheek Deventer: Marieke Rienstra, Ojon van Strijland en Agnes Schimmelpenninck. Het is niet voor niks dat de reis naar Italië voerde. In Italië is Festa Dei Nonni (feest van opa en oma) een officiële feestdag. In Italië spelen grootouders van oudsher een belangrijke rol binnen de familie en op Festa Dei Nonni zetten Italiaanse bambini hun oma en opa in het zonnetje. Levenswijsheden doorgeven In 2018 werd de 5e Opa en Oma-dag in de bibliotheek gevierd. De bibliotheek wil met het project de aandacht vestigen op de band tussen grootouders en hun kleinkinderen en wil het doorgeven van levensverhalen en levenswijsheden van generatie op generatie stimuleren. Ieder jaar hoort daar een wedstrijd bij voor kinderen. Honderden leerlingen uit het basisonderwijs in Deventer tekenen een mooi verhaal over hun grootouders. Kim won met haar tekening de reis naar Italië. Officiële ontvangst in het Parle-

ment van Lombardije Van 5 t/m 8 mei was Kim in Italië met op 7 mei een druk programma voor het hele reisgezelschap. De dag begon met een officiële ontvangst in het Parlement van Lombardije, waar het belang van de band tussen kinderen en ouderen werd toegelicht. Daar maakten zij kennis met Samuele Astuti, senator van de regio Lombardije. Het parlement van Lombardije gaat onderzoeken hoe zij een project als de Deventer Opa en Oma-dag kunnen organiseren. Vervolgens werden zij rondgeleid door Casa Di Verdi. In dit rusthuis in een paleis wonen ruim 60 gepensioneerde muzikanten samen met jonge muziekstudenten. Zij ondernemen muzikale activiteiten en leren van elkaar. Vervolgens waren Kim en haar reisgezelschap te gast op de ambassade ter ere van Koningsdag in Milaan, waar zij speciaal welkom werden geheten door de Nederlandse consul-generaal Johan Verboom en de Nederlandse ambassadeur Joost Flamand. Bij elke ontmoeting werd benadrukt hoe belangrijk een goede band tussen verschillende generaties is.

In welke straat is deze foto gemaakt? Weet jij het? Mail je antwoord door naar prijsvraag@hetdeventernieuws.nl en win een Excellent VIP programma bij Matz Carwash Deventer. Oplossing vorige week: Mr. H. F. de Boerlaan Winnaar: Margreet de Vries

5

Van links naar rechts: Ojon van Strijland, Agnes Schimmelpenninck, Marieke Rienstra, Kim en haar vader Dennis Willemsen.

Ingezonden brief Schalkhaarder Alex Schokker vindt dat de plassleutel die alleen verkrijgbaar is voor invalide mensen op een betere plaats hoort. Momenteel kunnen mensen, die van de speciale sanitaire voorziening gebruik willen maken, de plassleutel kopen voor 10 euro of deze ophalen doordeweeks bij het gemeentehuis afdeling WMO, en bij de VVV op de Brink. Er zijn voor de invalide mensen maar weinig toiletten waar zij in de horeca gebruik van kunnen maken. Invalide mensen moeten bij de diverse horecagelegenheden naar de kelder waar je met een rolstoel niet kan komen, of er zijn diverse obstakels zoals drempels of verhogingen waardoor je met een rolstoel niet bij het toilet kan komen. En ook openbare toiletten zijn er te weinig in de Deventer binnenstad. In de Kleine Overstraat is een openbaar toilet tegenover het Volkshuis, maar daar heb je dus een plassleutel voor nodig. Wanneer je deze niet hebt (als bezoeker van de binnenstad) weerhoudt het vele invalide mensen om naar de binnenstad te komen. Dus gemeente Deventer en Horeca zoek eens naar een oplossing voor de invalide medemens. De Hema is een goed alternatief, maar als je aan de andere kant van de binnenstad bent is dat een heel eind met je rolstoel. Zorg ervoor dat er meer toegankelijke toiletten komen in de Deventer binnenstad, om invalide mensen ook plezierig in de stad te kunnen laten zijn, zonder dat zij angst hebben om een sanitaire pitstop te moeten maken. Alex ervaart nu zelf wat voor problemen dit geeft als je in de stad bent. “Ik hoop dat ik een positief antwoord krijg en ik praat voor de invalide mens”, aldus Alex.

Het Veteranencafé ‘de Heeren’ bestaat 1 jaar, en dat wordt uiteraard gevierd DEVENTER - Op dinsdag 21 mei zijn daarom alle veteranen uit Deventer en omstreken, samen met hun thuisfront, uitgenodigd om dit 1-jarig bestaan gezamenlijk met het bestuur van Stichting Veteranen Deventer te vieren. Iedereen is welkom in Veteranen café ‘de Heeren’ aan de Brink 72, waar uiteraard de taart niet zal ontbreken.

Het programma: 19.45 uur: Een 93-jarige veteraan (KNIL) wordt gedecoreerd met het ereteken voor Orde & Vrede door de burgemeester/Staatssecretaris van Defensie! (Wij vragen daarom alle veteranen in veteranentenue te verschijnen of tenminste een baret mee te nemen. Actieve militairen vragen wij in dagelijks tenue te verschijnen.) 20:10 uur: Lezing Jaap Boreel (nazaat van de Boreel familie) Jaap gaat vertellen over de familie Boreel, en over zijn ervaringen als militair arts. 21:10 uur: Een muzikale (Deventerse) verrassing! Het Veteranencafé zal daarom een uur langer open zijn! 23:00 uur: Einde Veteranencafé SAVE THE DATE!


advertorial

Uw oude

hoortoestel

is geld waard!

OP DE FIETS DE BOER OP Bent u toe aan nieuwe hoortoestellen? Wanneer u uw nieuwe hoortoestellen aanschaft bij Fonique Hoortechniek, krijgt u per ingeleverde hoortoestel tot wel 200 euro terug! Het maakt niet uit waar u ze gekocht heeft. De enige voorwaarden die wij stellen, is dat ze nog in goede staat verkeren en dat ze niet ouder zijn dan 7 jaar. Vraag vrijblijvend een offerte bij ons aan. Bel voor een afspraak, of kom even langs in onze winkel aan de Boxbergerweg 20 in Deventer.

0570 - 600 583

De gratis fietstocht is geschikt voor jong en oud. De tocht is ongeveer 18 km lang. De bedrijven zijn tot 16.00 uur geopend. Deelname is op eigen risico. Onderstaande bedrijven doen mee: Fruitbedrijf van Vilsteren Varkensbedrijf Koekoek Vleesveebedrijf Limousin Oost Melkveebedrijf Neuleman Kijk voor meer informatie op: www.ltonoord.nl/afdeling/salland/nieuws/2019/05/07/19-mei-jij-fietstoch-ook-mee?

Tenen- & Veneninspectie Zaterdag 15 juni 10.00-15.00 uur

De tenen... Er bestaan vele soorten tenen. Ook in vormen die helaas hinder en/of pijn opleveren. Hamertenen, klauwtenen, een bult bij uw grote teen of kleine teen. Soms is goed schoeisel helaas dan nog onvoldoende. Laat gerust eens uw tenen beoordelen door een podotherapeut van Podotherapie Segerink en u voorlichten over de mogelijkheden. Zaterdag 15 juni kan dit gratis.

DOK111 Mr. H.F. de Boerlaan 111 7411 AH Deventer (0570) 60 98 60 info@podotherapiesegerink.nl www.podotherapiesegerink.nl

De route brengt u langs het varkensbedrijf van de familie Koekoek, vleesveehouderij ‘Limousin Oost’ van de familie Hietberg en melkveebedrijf Neuleman van de familie ten Have. Alle bedrijven zijn te bezichtigen. U krijgt een rondleiding, kunt dieren knuffelen, proeven en in gesprek met de ondernemer. Tevens kunt u meer informatie krijgen over de Broeklanderhof, de pluktuin in Broekland. Trekkers kiek’n kan bij Bruggeman Mechanisatie. Voor deze tocht is eveneens het landgoed van de familie Blijdenstein opengesteld.

Vrijblijvend en gratis Voor wat... • Problemen met uw tenen • Problemen met uw teennagels • Kramp, pijn of jeuk in de benen • Vermoeide benen En de venen... ProReva is ook aanwezig om alles over steunkousen te vertellen. Hoe werkt een steunkous nou eigenlijk? Hoe ziet zo’n kous eruit? Hoe voelt het om een steunkous te dragen? Hoe trek ik op de juiste manier een steunkous aan? Laat u vrijblijvend adviseren. Steunkousen leverancier Juzo kan gratis uw bloedcirculatie meten op deze themazaterdag.

deskundig, doeltreffend, duurzaam, dichtbij

Themazaterdag

Podotherapie Segerink

Op zondag 19 mei organiseren Salland Boert en Eet Bewust en LTO Salland gezamenlijk de jaarlijkse fietstocht langs boerenbedrijven. Tussen 10.00 uur en 12.00 uur kunt u starten bij Fruitbedrijf van Vilsteren in Wijhe en Schrijver Stalinrichting in Broekland (hier is tevens parkeergelegenheid).


Het Deventer Nieuws

DorpsNieuws Het

BATHMEN - COLMSCHATE - LETTELE OKKENBROEK - SCHALKHAAR

Zondag 19 mei Roundabout Jazz band in De Kuip

Ga naar www.hetdeventernieuws.nl/schrijfmee en laat daar uw bericht achter.

COLMSCHATE - De zomer moet nog beginnen, maar Projectkoor “Kerstkoor Colmschate” start medio september weer met repeteren. Als je zingen en kerstsongs leuk vindt, dan is ons projectkoor wat voor jou.

uur. De toegang is gratis. U bent van harte welkom. Kom gerust even binnenlopen en geniet van deze prachtige live muziek. U vindt Gemeenschapshuis De Kuip aan de Bloemendalsweg 1b in Colmschate. De Kuip is bereikbaar tijdens openingstijden via 0570-65 14 10 of de website www.de-kuip.nl.

Groep 7 & 8 van basisschool de Zonnewijzer bezoekt het Rijksmuseum in Amsterdam DIEPENVEEN - Op maandag 13 mei was het dan eindelijk zo ver! De groepen 7 en 8 gingen op excursie naar het Rijksmuseum in Amsterdam. Dit bezoek stond in het teken van de Gouden Eeuw: “Proef de Gouden Eeuw”. In een museum mag je alleen maar kijken… behalve tijdens de kennismaking met het dagelijks leven uit de Gouden Eeuw. De leerlingen gebruikten al hun zintuigen tijdens deze kennismaking met het dagelijks leven uit de Gouden Eeuw. Ze proefden de specerijen uit de verre landen, roken het atelier van de meester schilder, voelden de jurken van de rijke dames en luisterden naar de instrumenten uit de Gouden Eeuw. De kinderen waren erg onder de indruk van De Nachtwacht, Het Melkmeisje, het mooie piratenschip, de vitrines met de wapens, maar ook het half uurtje spelen op het Museumplein was erg leuk. Op de terugreis hebben de kinderen

Heeft u ook nieuws uit uw dorp of omgeving, laat het ons weten!

Stille nacht, heilige nacht

COLMSCHATE – Op zondagmiddag 19 mei is er de tweede editie van Live in De Kuip. Dit keer met de Roundabout Jazz band. Deze 6-koppige band speelt akoestische jazzmuziek. Regelmatig treed de band op in De Kuip en zorgt iedere keer weer voor een gezellige muzikale middag. Deze middagen worden dan ook altijd goed bezocht. Roundabout jazzband speelt akoestische oude stijl jazz muziek. Ze laten zich inspireren door kleinere bandjes uit de vroegere jazzperiode van circa 1900 – 1930. De nadruk ligt op improvisatie, hecht samenspel en speelplezier. Instrumenten die bespeelt worden zijn piano, banjo, bastuba, trombone, trompet en klarinet. De middag begint om 14.30 uur en duurt tot ongeveer 17.00

SCHRIJF MEE!

samen met de meesters en juffen genoten van de film ‘Night at the Museum’. “Het was een geweldig, leerzaam en indrukwekkend bezoek”, aldus Nanneke Pol directeur basisschool de Zonnewijzer.

Kerstkoor Colmschate zingt al 22 jaar zowel traditionals als kerst-pop-songs. We repeteren van medio september t/m half december op woensdagavond van 20.00 - 22.00 uur en sluiten af met concerten in o.a. verzorgingshuizen in Deventer e.o. Op www.kerstkoorcolmschate.nl kun je meer info lezen en luisteren naar compilaties van concerten.

Meer weten? Neem dan via anneke@ spkc.nl contact op en kom eens kijken en/ of meezingen en neem een vriend en/of vriendin mee, is wel net zo leuk. Noten lezen is geen must. Kun je niet (lang) staan? Geen probleem, je mag blijven zitten tijdens de repetities en bij het zingen in verzorgingshuizen.

Wim Haverkamp Vollleybaltoernooi LETTELE - Op zondag 30 juni 2019 organiseert Volleybalvereniging Lettele het tweede Wim Haverkamp dorpsvolleybaltoernooi buiten op de sportterreinen rondom Kulturhus De Spil. Vraag je vrienden, familie of buurt en vorm een team. Een team bestaat uit minimaal 6 personen, waarvan 2 dames en maximaal 2 competitiespelers of 3 recreanten.

Het inschrijfgeld is € 10,00 per team. Opgeven vóór 1 juni bij Bram Ehren, 0614 294 978 of per mail: brammarja@hetnet.nl.

Openluchtexpositie ‘Kunst in ’t veld’ COLMSCHATE - Vanwege het succes van voorgaande jaren vindt ook dit jaar, in het hart van het oude Colmschate, weer de bijzondere openluchtexpositie ‘Kunst in ’t veld’ plaats. Deze bijzondere tentoonstelling combineert beelden van steen, hout, glas en keramiek met een prachtige lentetuin. De expositie wordt dit jaar voor de 17e keer georganiseerd door Els Spanjers-Fifis, wiens werken ook in de tuin te bewonderen zijn. Naast de beelden van Els treffen bezoekers in de tuin de kunstwerken van Sjoertje v.d Weg- Bosma, Elly Provoost, Ludovic Wallaart, Ria Tyhaar, Walter v Keulen, Ben Westenberg, Monique Nu-

wenhof. Datum: 25 en 26 mei 2019. Tijd: 9.30 - 17.30 uur. Plaats: Banekaterveld 29, Colmschate. Entree: Gratis.

Erik langs de lijn Erik van Luttikhuizen

Nadeel De UEFA en FIFA buigen zich deze zomer over de houding van de KNVB richting Ajax en de rest van de Nederlandse clubs. Dat er zoveel aangepast wordt ten faveure van één club.. belangen zijn leuk, maar de consequenties veelal groter. Dat blijkt nu op korte termijn ook wel, de KNVB had het zichzelf toch veel eenvoudiger kunnen maken dan de slotdag van de competitie op een woensdag te houden en de finales van de play-offs op een dinsdag. Die bekerfinale had bijvoorbeeld best opgeschoven kunnen worden. Ook ondergeschikt was de eerste divisie hieraan, geen enkel voordeel voor die clubs. Neem nu de doelstelling van Go Ahead Eagles; het overslaan van de eerste ronde. Buiten dat die kwartfinale natuurlijk een risicofactor is om uitgeschakeld te worden, gaf het ook wat extra dagen rust. Nu, na al die verschuivingen van

de KNVB, is dat voordeel volledig weg en voor de rechtstreeks geplaatsten zelfs een nadeel. De clubs die doorgaan vanuit de kwartfinale, Cambuur en RKC, zitten in een flow en kennen nu ritme. Kowet en Den Bosch, evenals Sparta en Top, staan ‘gewoon’ 16 dagen stil… Daar zit weinig voordeel aan, maar goed, we kennen dan wel allen hetzelfde probleem. Trouwens, ik vind die play-offs wel een heerlijke ‘uitvinding’, de competitie is tussentijds ook nog enigszins spannend, maar dat toetje is geweldig! Die kwartfinale, knock-out van laaggeplaatste clubs, is wel wat minder, maar: “ieder voordeel hep z’n nadeel”. Zondag kan het eindelijk weer los, op een belachelijk tijdstip wacht FC Den Bosch. Tweemaal tegen gespeeld, niet tegen gescoord, dus niet van gewonnen. Toch had ik het gevoel, met beide duels, dat je er niet van

hoeft te verliezen, dat we nu dus niet kansloos zijn. Of de eerste wedstrijd thuis een voor- of nadeel is, kan je niet zeggen. Maar ik zie wel erg veel wedstrijden uiteindelijk thuis beslist worden, RKC eerder deze week, maar wat te denken van Liverpool thuis tegen Barcelona? Een gemis zal Van der Venne zijn, misschien de belangrijkste schakel op het middenveld, hij zal er waarschijnlijk niet bij zijn zondag. Dan moet het Deventer publiek weer eens op gaan staan, gewoon massaal achter de ploeg. Jarenlang was Deventer een gevreesde uitbeurt voor vele clubs, want die sfeer hier... De laatste tijd ebt dit wel wat weg, iedereen merkt het, iedereen voelt het. Nu geen gekunstelde groepjes, afspraken en samenkomsten, maar gewoon doen waar we goed in zijn in Deventer!

7


PITCH & PUTT

Afscheid nemen doen we samen.

GOLF

BUSSLOO

Sylvia van Vemde, Liane Smit-Kolkman en Wilco Leukenhaus

U met uw wensen en vragen. Wij met onze kennis en ervaring. Bel ons gerust voor een vrijblijvend gesprek. Ook als u niet of elders verzekerd bent.

Monuta Wilco Leukenhaus T 0570 - 62 04 90 I www.monutawilcoleukenhaus.nl

Pitch&Putt

Het in- en outdoor activiteitencentrum van de Veluwe! Voor de leukste groepsuitjes!

128x90 Adv Monuta Wilco Leukenhaus.indd 1

16-10-18 13:38

Lasergame

Levend Tafelvoetbal

Nu ook leverbaar binnenzonwering

Minigolf USA

Escape Rooms

Elektrische Step

Voetgolf

WWW.PITCHPUTTBUSSLOO.NL Withagenweg 17 in Wilp

0571 – 26 12 12

info@ppgolf.nl

Klein Wielens 59 | Schalkhaar | 06-28474618

VERHUISAUTO NODIG?

WHISKEY-COLA RIBS

AUTO HUREN IN 3 STAPPEN GEREGELD!

Zoet, verfrissend en een scherp randje. Het beste van twee werelden: Spare Ribs en Whiskey met Coca-Cola. Ontdek de unieke en verrassende smaak van deze ribs!

GRATIN RACLETTE MET BACON We hebben een nieuw bijgerecht in ons assortiment!

GRATIS FESTIVAL-/ BIOSCOOPKAARTEN Bestel een Coca-Cola of Coca-Cola Zero en maak elke week kans op twee festival - of bioscoopkaarten. Trekking op facebook.com/spareribexpress

BEZOEK ONZE WEBSITE EN RESERVEER GELIJK ONLINE!!

WWW.BULTMAN.NL

Gratin Raclette met bacon: een volle aardappelgratin met romige Zwitserse raclette kaas en uitgebakken spekjes.

Hertz Personenauto’s

TEL. 055-521 48 88 Apeldoorn | Arnhem | Deventer | Drachten | Emmeloord | Harderwijk | Heerenveen | Hengelo | Zwolle

SRE - Folder Q2 2019 – Coca-Cola Ribs - Prijsgroep 2 - Middel.indd 1

9-4-2019 11:56:39

7766-19 Bultman adv Verhuizen 3 stappen_128x195mm_DEF-KRANT.indd 1

20-03-19 16:08


DEVENTER

FIETSTIVAL

Hemelvaartsdag 30 mei 2019

Vier het leven op twee wielen

www.fietstivaldeventer.nl


3

DEVENTER

FIETSTIVAL

Het eerste Fietstival in Deventer: plezier voor iedereen Nederlanders zonder fiets: ondenkbaar. Soms ploeterend tegen de wind naar school. Maar vooral: genietend van het fietsen. Recreatief of sportief: regelmatig een rondje racen of toerend langs de IJssel of door de Sallandse bossen. Die pure passie is de basis voor het nieuwe Deventer Fietstival. Deventer is een echte fietsstad. Vroeger en nu. De eerste wielervereniging ter wereld werd er opgericht: ‘Immer Weiter’. Verder is het de stad waar Burgers precies 150 jaar geleden de ‘Eerste Nederlandse Rijwielfabriek’ startte. Serviceclub Lionsclub Deventer IJsselvallei wil daarom op Hemelvaartsdag een mooi nieuw evenement aanbieden aan fietsregio Deventer en omgeving.

Voor wie?

Het Fietstival laat jong en oud op Hemelvaartsdag 2019 anders genieten van de fiets. Op dezelfde twee wielen, maar met unieke en bijzondere ervaringen. Het programma is divers. Met aansprekende activiteiten. Allemaal gericht op beleven van het fietsen. Meedoen is ons motto. Ons evenement is er dan ook voor iedereen. Voor jong, voor oud, voor gewone fietsers, toerfietsers, racefietsers, MTB’ers en natuurlijk voor alle kids op wielen. Kloppend hart voor alle onderdelen is het Havenkwartier. Een prachtplek in Deventer waar al die activiteiten plaatsvinden of vertrekken.

Wat is het doel?

De organisatoren willen mensen via het Fietstival natuurlijk stimuleren om nog meer de fiets te pakken. Het evenement past in de ambities

van ‘Deventer viert Fietsen’ van de gemeente Deventer. Daarnaast steunen we ook Overijssel om van onze provincie een vitale fietsregio te maken. En niet te vergeten is het natuurlijk een prachtige besteding van Hemelvaartsdag!

Wat is er te doen? Je doet mee voor jezelf én voor het goede doel. Als Lionsclub organiseren we evenementen om geld in te zamelen voor goede doelen. Door deel te nemen aan het Fietstival zorg je voor een bijdrage aan ons goede doel voor 2018-2019, de G-rijders van wielersportvereniging de Zwaluwen. Wielrenners met een verstandelijke beperking die dit jaar prachtige prestaties leverden op de special Olympics. Tijdens het Fietstival kun je kennis maken met deze sporters!

‘Vier het leven op twee wielen met ons mee. Voor jezelf en het goede doel.’

De KoffieMakerij in KoffieDok in de Scheepvaartstraat: hier vindt de inschrijving plaats. Henk van Baalen, auteur van Beeldschoon verkoopt en signeert hier deze dag zijn boek Beeldschoon Deventer

Rivel Urban Trail

Een trail vol verrassingen. Ooit gedroomd om door Burnside te rijden? Met de mountainbike over uitdagende hindernissen of door een schuimbad? Dat kan vandaag! Zie pag. 5

Roto Tweewielers Kunstroute Door bekende en onbekende stukken in de stad, langs kunstwerken in de openbare ruimte. Met een uitgebreid gidsje. Zie pag. 8.

Popup expositie

Spelen op de Brink

De kleintjes kunnen naar hartelust fietsen op het materiaal van Spelen op de Brink op het plein voor DOKH2O.

Lezing

Over de historie van de wielerverenigingen

Signeersessie

Van boek ‘Beeldschoon Deventer’ en verkoop van dit boek met korting bij KoffieDok

Win van Tom Dumoulin

Over 150 jaar Burgers Rijwielen. Zie pag. 11. Met antieke rijwielen!

Laat een foto maken van het moment dat je vóór Tom Dumoulin over de finish gaat

BMX demo’s

Nieuwe fietsen testen

O.a. van oud wereldkampioen Joost Wichman. Spektakel op de vierkante meter.

Vandefiets.nl

Ontmoeting met de reporters van Vandefiets.nl in DOKH2O. Zie pag. 5. Zij zijn benieuwd naar uw verhalen.

Jeugdcircus

Voorstelling door leden van het Jeugdcircus. Geniet van hun acrobatische kunsten!

Probeer de Rivel en Hollandia fietsen bij Bella Macchina

Food & drinks

Een fietstival is geen festival zonder lekker eten en drinken. In het Havenkwartier kun je terecht bij verschillende gelegenheden! Geef je op voor de Roto Kunstroute en de Rivel Urban Trail: www.fietstivaldeventer.nl/ inschrijven


www.zeusmagazijninrichting.nl WWW.AWEJA.NL

ONZE KLANTEN OP HET JUISTE SPOOR COMPLETE RAILOPLOSSINGEN VOOR ELKE VRAAG

KEEPING YOUR BUSINESS ON TRACK

Uw logistieke sparringpartner Complete magazijninrichtingen

Bezoekadres De Stenenmaat 10

7071 ED ULFT

Postadres Postbus 172 7070 AD ULFT

De Stenenmaat 10 7071ED, Ulft

T +31 (0) 315 - 640 813 F +31 (0) 315 - 640 806 info@zeusmagazijninrichting.nl

Tel: +31 (0)315-640047 Fax: +31 (0)315-640499 Email: info@aweja.nl

BUREAU VOOR MARKETING & RECLAME

ZWOLSEWEG 17, DEVENTER

|

WWW.BBLD.NL


5

DEVENTER

FIETSTIVAL

De Rivel Urban Trail: het leukste MTB-rondje van het jaar Hou je als mountainbiker van vrijheid, avontuur en afwijkende wegen? Dan is de Rivel Urban Trail iets voor jou. Deze trail start al bijzonder: dwars door restaurant Fooddock. Daarna ga je over het terras en langs, door en over diverse verrassende obstakels. Van pallets en tractorbanden, tot een spectaculaire schuimstraat en zelfs een toch door het skate-eldorado: Burnside. Op de mountainbike door Fooddock, Burnside en een schuimbad ‘In totaal zijn er twaalf hindernissen, waaronder enkele sloopauto’s, een vrachtwagentrailer en gestapelde pallets’, aldus Erick van Zijl van Lions IJsselvallei. De Rivel Urban Trail kent geen wedstrijdelement, maar in het tracé is wel een recht stuk opgenomen waar de deelnemers een eigen toptijd kunnen klokken. ‘Wie niet over de sloopauto’s wil, kan er omheen. Of je kiest om door de schuimstraat te gaan of er omheen’, aldus Van Zijl. Vrijheid/blijheid, maar wel met één nadrukkelijke regel: een fietshelm en een mountainbike/ BMX-fiets zijn verplicht.

Sponsors werken samen Sponsor van de Rivel Urban Trail is het Deventer fietsbedrijf Bicycle Industry Group (BIG). Dit bedrijf toont tijdens het Fietstival Deventer de nieuwste modellen van Rivel en Hollandia. Belangstellenden kunnen de fietsen bekijken en ook uitproberen vanaf Bella Macchina aan de Noordzeestraat in het Havenkwartier. Rivel en Hollandia zijn twee van de merken die BIG levert. President Michel Schuil van de organiserende

Lionsclub Deventer IJsselvallei: ‘Het is precies 100 jaar geleden dat Burgers zich als eerste Nederlandse fietsenfabriek presenteerde vanuit Deventer. Nu neemt BIG die rol min of meer over met een breed pakket waaronder o.a. de OV-fiets. Een Deventer fietsleverancier past uitstekend bij ons Fietstival!.’ Jan Nijland van Bella Macchina twijfelde geen moment toen de organisatoren van het Fietstival hem benaderden. Jan Hafkamp van BIG zocht een geschikte locatie om zijn fietsen zowel binnen als buiten te tonen. Ook ontvangt hij tijdens het Fietstival relaties die bovendien kunnen meedoen aan één van de onderdelen. De ruimtes van Bella Macchina lenen zich daar uitstekend voor! Een mooie manier van samenwerking rond dit evenement voor het goede doel. Geef je ook op voor de Rivel Urban Trail: www.fietstivaldeventer.nl/ inschrijven De eerste 150 deelnemers krijgen een consumptie van Fooddock na afloop. Het parcours is uitgezet vanaf Fooddock, langs de Havenarm bij DOKH2O, naar de Industrieweg, St. Olafstraat en Burnside. En vervolgens weer terug.

Tijdschema Urban Trail De Rivel Urban Trail start 30 mei om 10.30 uur met een eerste heat voor de G-rijders van wielervereniging De Zwaluwen. Dat team staat onder leiding van Rick Tuinman die met twee renners uit Deventer eerder dit jaar naar de Special Olympics in Abu Dhabi ging. Vanaf 11.00 uur zijn de overige mountainbikers aan de beurt.

Correspondenten te fiets: op zoek naar verhalen Persbureau Van De Fiets gaat fietsend Oost-Nederland door en vraagt om duwtjes in de rug. Op Hemelvaartsdag presenteren fotograaf Michael Rhebergen en journalist Karel Smouter hun persbureau Van De Fiets. U vindt ze in DOKH2O in het Havenkwartier. Met Deventer als standplaats bestrijken zij als ‘correspondenten te fiets’ de provincies Gelderland en Overijssel. Ze maken verhalen uit Oost-Nederland voor landelijke media. Smouter: ‘Tien miljoen Nederlanders wonen níet in de Randstad. Toch zitten vrijwel alle landelijke redacties in slechts twee steden: Amsterdam en Hilversum. Dat levert een eenzijdig beeld van Nederland op. Wij willen landelijke media daarom aan verhalen helpen die ze anders zouden missen.’ De fietsende reporters lanceren hun project juist op het Fietstival omdat de fiets namelijk een grote rol speelt in de verhalen van het duo. Rhebergen: ‘Als fotograaf word ik vaak ingehuurd om een van te voren bepaald verhaal te illustreren. Je

rijdt of vliegt naar je onderwerp toe en keert zo snel mogelijk weer terug met een tas vol foto’s. Voor dit project trekken we al fietsend door het landschap, waardoor we plaatsen bezoeken waar vrijwel nooit een journalist komt. Dit combineer ik met analoge fotografie. Dat dwingt mij om langzamer te werken. Door deze werkwijze zie je dingen die je anders over het hoofd ziet.’ Sociale werkplaats Cambio Deventer maakte speciaal voor Van De Fiets twee nieuwe fietsen uit oude wielen en frames. De fietsen werden gefinancierd door het Cambio Innovatiefonds. Om Oost-Nederland beter op de mediakaart te zetten schakelt het duo tussen 30 mei en 30 juni de hulp van het publiek in. ‘We zoeken bronnen die zo nu en dan bij ons op de bagagedrager springen om ons te informeren over hun dorp, stad of regio. En we zoeken donateurs die ons lucht in de wielen geven. Alleen samen met andere inwoners van Oost-Nederland kunnen we hier een succes van maken.’ Op de website vandefiets.nl kunnen bronnen en donateurs zich vanaf 30

mei aanmelden. ‘De kosten bestaan uit het onderhoud van de fietsen, het ontwikkelen van de foto’s, eten en logies onderweg en een stagiaire die ons met research op weg helpt.' Bronnen en donateurs blijven via nieuwsbrieven en sociale media bij Van De Fiets betrokken en krijgen korting op publicaties en evenementen.

• Het eerste project van Van De Fiets was een serie verhalen over de Provinciale Staten voor online platform De Correspondent in de winter van 2018 en 2019.

• Van De Fiets heeft Oost-Nederland verdeeld in vijf regio’s. Per regio zoeken de journalisten vijftig bronnen, die via besloten Facebookgroepen met elkaar en de journalisten in contact staan. - Veluwe - Salland - Achterhoek - Twente - Kop van Overijssel

Karel Smouter en Michael Rhebergen zijn te bereiken via vandefiets.nl@gmail.com en 06-46988912.

Het project is verder te volgen via vandefiets.nl.


DEVENTER

DEVENTER

FIETSTIVAL

FIETSTIVAL

KoffieDok + KoffieMakerij

P

Loods570

Roto Smeets Industr

ieweg

A

Toegang

Wat en waar

De toegang tot het Fietstival is gratis.

Inschrijven

Tickets voor de Rivel Urban Trail en de Roto tweewielers Kunstroute kun je vooraf kopen voor 7,50 p.p. via www.fietstivaldeventer.nl/inschrijven Deelnemers aan de Roto tweewielers Kunstroute en de Rivel Urban Trail eerst melden bij Koffiedok Op Hemelvaartsdag zelf kun je ook nog kaarten kopen bij Koffiedok. Deelnemers aan de kunstroute ontvangen een routegidsje p.p. De eerste 150 deelnemers aan de trail ontvangen een consumptie na afloop.

Parkeren Volg de borden Parkeren in het Havenkwartier is niet mogelijk.

Bezoekers:

bij de Gasfabriek aan de Zutphenseweg 6B, 7418 AJ bij de Rabo Hanzeweg, ingang Zutphenseweg 17, 7418 AJ naast de BP selfservice

Deelnemers:

Roto Smeets aan de Hunneperkade 7418 BT, ingang tegenover Monuta. Zie P

KoffieDok Scheepvaartstraat 6B zie A

Rivel Urban Trail

Inschrijven: bij Koffiedok A Start: bij Fooddock F

Roto tweewielers Kunstroute

Inschrijven: bij Koffiedok A Start bij C

Demo’s BMX E Jeugdcircus B Spelen op de Brink C Expositie

Kunstenlab

Lezing

Kunstenlab

Horeca

Fooddock KoffieMakerij DOKH2O PIKNIK Talamini

foodhal met bar koffie/thee taart bar food en bar ijskar

Toiletten Fooddock DOKH20 KoffieMakerij PIKNIK Burnside

Programma vanaf 9.00

• Inschrijving en activering tickets Koffiedok A

10.00 uur

• Opening door wethouder Rob de Geest

B

10.30 uur

• Start Rivel Urban Trail voor G-rijders F

11.00 uur

• Start Rivel Urban Trail overige deelnemers F • Start ontmoetingen met ‘Van de Fiets’ DOKH2O

12.00 uur

• Voorstelling jeugdcircus B

12.30 uur

BMX demo E

13.00 uur

• Voorstelling jeugdcircus B • Lezing over historie fiets en Deventer Kunstenlab

13.30 uur

• BMX demo E

14.30uur

• BMX demo E

16.00

• Afsluiting B

Legenda A

Ingang Havenkwartier: via Scheepvaartstraat

B

Havenplein voor DOKH2O

C

Havenplein voor Kunstenlab

D

Ingang Havenkwartier: via Noordzeestraat

E

Terrein voor PIKNIK

F

Terrein voor Fooddock: Zuiderzeestraat


7

DEVENTER

FIETSTIVAL

Burnside Energiefabriek

St. Ol afstra at

B

C E

Mr.

H.F.

de B

oerl

aan

D F

Illustratie: Bestwerk

DOKH2O Bella Macchina Kunstenlab PIKNIK Fooddock

R Zutp ichting s hen sew luis eg e n A1

Programmaonderdelen Rivel Urban Trail Start Fooddock (F) 10.30 met G-rijders en vanaf 11.00 overige deelnemers

Roto Kunstroute

Vertrek gehele dag mogelijk op eigen tijdstip. Zie hiernaast bij toegang.

Expositie 150 jaar Burgers ENR In Kunstenlab gehele dag

Verkoop boek

Demo BMX wereldkampioen

Foto: winnen van Tom Dumoulin

Actief fietsen kinderen

‘Beeldschoon Deventer’ en signeren door Henk van Balen KoffieDok 10.00-13.30 uur

Laat je fotograferen op een fiets terwijl je finisht voor Tom Dumoulin. Buro Beeldtaal (bij B) vanaf 12 uur

Wereldkampioen Joost Wichman terrein voor PIKNIK E 12.30, 13.30, 14.30 uur Spelen op de Brink Havenplein, C, 11.30 - 15.30 uur

Voorstelling Jeugdcircus Havenplein, B, 12.00 en 13.00 uur

Lezing

• ‘De historie van de fietssport in Deventer’ door Jaap Niemantsverdriet Kunstenlab 13.00 uur

Presentatie

• ‘Van De Fiets’ Karel Smouter en Michael Rhebergen over hun tocht door het Oosten DOKH2O vanaf 11 uur


DEVENTER

DEVENTER

FIETSTIVAL

FIETSTIVAL

Roto tweewielers Kunstroute: natuur en cultuur in één Fietsroutes zijn ‘hot’ bij de Nederlandse fietser. In de weekends en op feestdagen trekt Nederland er massaal op uit. De komst van de e-bike heeft daar zeker aan bijgedragen. Ook de knooppuntenroutes zijn populair. Een uitdaging dus om een mooie route samen te stellen die verrassend is! Sta eens stil bij de plekken die je normaal voorbij rijdt. De organiserende club Lions IJsselvallei wilde een route die anders was. Gebruikelijk is dat fietsroutes door het buitengebied gaan. De club vond de uitdaging in het maken van een route die grotendeels door de stad zou gaan, maar dan langs mooie plekken die ook voor de inwoner van de stad nog verrassend en interessant zouden zijn. Het thema werd: ‘openbare kunst in Deventer’. Een complicerende factor was dat het op Hemelvaart al kermis was in Deventer. Dat betekende dat de binnenstad onbereikbaar was voor een fietsroute. Men ging in gesprek met het Kunstenlab om te kijken wat de beste opties waren. De opzet bleef om de fietser een route te bieden die een goede mix zou zijn tussen het bekijken van de beelden langs het traject en groen onderweg. Een route die zo weinig mogelijk langs wegen zou voeren waar auto’s voorbijrazen. Verder is de binnenstad natuurlijk ook vooral geschikt voor wandelroutes om de daar aanwezige beelden te observeren.

Website met kunstobjecten

Kunstenlab was juist in opdracht van de gemeente Deventer bezig met de opzet van een nieuwe website waarop alle kunstwerken in de openbare ruimte in Deventer worden beschreven. Die website zal deze zomer worden gelanceerd. Een handige website waarop ook per thema kunstwerken kunnen worden geselecteerd.

De route

De totale route is ongeveer 30 kilometer lang en voert over goed berijdbare paden en wegen. Je fietst door de stad, langs de rivier, door parken, langs kolken, over oude weggetjes die inmiddels zijn omgedoopt tot fietspad en langs pas ontwikkelde terreinen. Met ook voor de echte Deventenaar waarschijnlijk stukken die hij nog niet kent. Eventueel kan de route in twee delen worden gereden. Zo kan er gekozen worden voor een korte variant om de rest van de dag door te brengen in het Havenkwartier bij de overige activiteiten.

Uitgebreide gids

Hemelvaartsdag

We hopen onze bezoekers zo een mooie invulling te geven van deze vrije dag. En hopen op mooi weer. Maar ook als dat wat tegen zit is er tijdens het Fietstival genoeg te doen in het Havenkwartier.

David heeft Diabetes. Door mensen rondom hem te verbinden krijgt hij de beste zorg.

De deelnemer aan de Roto Kunstroute ontvangt een prachtig geïllustreerde gids waarin de route beschreven staat met de beelden die men onderweg ziet. Af en toe met historische foto’s om de plek toe te lichten. Een gids die bewaard kan worden om de route eventueel in twee delen te splitsen

Inschrijving

Inschrijven doe je via de website. www.fietstivaldeventer.nl/ inschrijven. Maar ook op de dag zelf kun je dat nog doen in het Havenkwartier. In Koffiedok in de Scheepvaartstraat kun je de gidsjes verkrijgen. Daar aanwezig is dan ook de bekende auteur Henk van Baalen, schrijver van het boek ‘Beeldschoon Deventer’. Zijn boek is die dag met korting verkrijgbaar en hij signeert desgewenst je exemplaar. Een prima aanvulling op de gids!

Roto Tweewielers wenst alle deelnemers en de organisatie

een fijne dag tijdens Fietstival Deventer!

Uw Deventer tweewieler specialist! Roto Tweewielers Ceintuurbaan 199a, 7413 DE Deventer T: 0570 67 62 50 | www.rototweewielers.nl


9

DEVENTER

FIETSTIVAL

Dank! Het Fietstival organiseren we samen. Daarmee zetten we Deventer als fietsstad verder op de kaart. We dragen bij aan de ambities van Deventer Be-Leefstad. Bovendien stimuleren we schoon en duurzaam vervoer. Last but not least: met het Fietstival bieden we plezier. Voor jezelf en het goede doel. Wij danken alle sponsors en vrienden van het Fietstival voor hun enthousiasme en bijdrage! Zonder hen was deze dag niet mogelijk.

Partners • Lions Deventer IJsselvallei • Gemeente Deventer • Wielersportvereniging De Zwaluwen Deventer • Fietsersbond • Burnside Deventer • St. Industrieel Erfgoed Deventer • Kunstenlab Deventer • Deventer verhaal • Vandefiets.nl • VVV Deventer • Mediaburo Schoppema

Onze sponsoren en vrienden Roto Tweewielers en Rivel/ Hollandia die als hoofdsponsor hun naam verbinden aan de twee fietstochten. En daarnaast de andere vrienden en sponsoren die ons steunen met een financiële bijdrage of het beschikbaar stellen van hun locatie. Zie ook onze website met de logo’s van de sponsoren die een link zijn naar hun website.

• Roto Tweewielers

• Fooddock

• Rivel Hollandia

• Loods570

• Baderie Mulder

• Hein van Langen

• Sjansjee Communicatieadvies

• Tweewielers • MKIB Informatiebeveiliging

• Huisartsenpraktijk Teunissen

• Koffiedok

• IJssel advocaten

• Bella Macchina

• Machinefabriek Geurtsen

• Hoekstra Recycling

• Macdonalds Deventer

• Pontmeyer Deventer

• Profile Riesewijk

• Restaurant De Lindeboom

Wilco Wolterink zag in afgelopen jaren fietsen vernieuwen

‘Elektrische fiets steeds vaker vervanger tweede auto’

Eigenaar Wilco Wolterink tekent het sponsorcontract met Fietstival Deventer

Eigenaar Wilco Wolterink van Roto Tweewielers aan de Ceintuurbaan in Deventer heeft een sponsorcontract getekend met het Deventer Fietstival. De Roto Kunstroute start en finisht in het Havenkwartier in Deventer. De tocht voert langs bekende en onbekende kunstwerken in de gemeente Deventer. En over een aantrekkelijk traject.

Wolterink ziet het festival als een mooi moment om fietsliefhebbers te laten kennis maken met ROTO. ‘Ons bedrijf richt zich met name op fietsen en overige tweewielers voor dagelijks en recreatief gebruik. Daar past de Kunstroute uitstekend bij want die kun je goed afleggen met dat soort fietsen. En ik geef een groep klanten vrijkaarten om mee te doen aan het Fietstival.’

Veranderingen

Wie dagelijks om zich heen kijkt ziet dat fietsen in de loop der jaren sterk zijn veranderd. De traditionele zwarte dames- of herenfiets kent inmiddels vele varianten. ‘Fietsen zijn mooier geworden en de laatste jaren zijn er echt hippe fietsen te koop. Met je keuze van je fiets kun je tegenwoordig echt laten zien wie je bent en waar je voor staat. Er is echt voor iedereen een tweewieler die precies bij hem of haar past. Qua looks maar zeker wat betreft gebruiksgemak. Wij onderscheiden ons echt door samen met de klant op zoek te gaan naar “de” beste

Het pand van Roto aan de Ceintuurbaan in Deventer.

tweewieler. De belangrijkste trend op dit moment is uiteraard de elektrische fiets of scooter. Met name deze categorie wordt steeds meer gebruikt als alternatief voor de tweede auto. Dus de tijd dat een E-bike voor de oudere garde was is echt voorbij.’ Met de opkomst van de elektrische fiets (en de wens van consumenten om nieuwere modellen te berijden), is ook de markt voor tweedehands E-bikes opgekomen. ‘Voor mensen die het spannend vinden om gelijk veel geld te besteden aan een E-bike is het de moeite waard om een E-Bike uit ons aanbod gebruikte fietsen te kopen. We leveren deze met drie maanden garantie en hebben hierin een grote keuze.’

willen de fiets dan toch nog even goed nagekeken hebben of de kleine ongemakjes verholpen hebben.’

En wat vind je van het Fietstival als evenement? ‘Deventer is een mooie fietsstad, de kunstroute is een super initiatief. We hopen voor de deelnemers en de organisatie (en het goede doel) op een succesvolle dag. We zijn er trots op hier als Deventer bedrijf een leuke bijdrage aan te kunnen leveren.’

Je sponsort het Fietstival. Wat merken je klanten daar van?

Roto Tweewielers: naast het ruime aanbod fietsen in alle kleuren van de regenboog, levert Roto ook de nodige accessoires. En natuurlijk kent de ruime zaak een werkplaats waar gekwalificeerd personeel de fietsen repareert.

‘We gaan honderd klanten vrijkaarten aanbieden zodat deze van de mooie dag en route kunnen genieten. Hemelvaartsdag is toch altijd voor velen nog “fietsdag”. Wij merken dat bijvoorbeeld in de week ervoor; dan zijn we altijd extra druk. Veel mensen

Roto Tweewielers Ceintuurbaan 199a 7413 DE Deventer 0570 67 62 50 info@rototweewielers.nl www.rototweewielers.nl


Ervaar Het Baderie Comfort

Van inspiratie tot genieten

lkast voor Mooie spiege optimaal comfort.

Uw nieuwe badkamer moet er fantastisch uitzien én elke dag weer heerlijk comfortabel zijn in gebruik. Daarom besteden we bij Baderie precies evenveel aandacht aan uitstraling als functionaliteit. Slim kan heel mooi zijn en mooi heel doordacht. Dat voelt u direct wanneer u een badkamer van Baderie binnenstapt. Ervaar het Baderie Comfort in onze showroom. U bent van harte welkom!

ie Voor u: de nieuwe Baderin op ‘m al Ha nt. kra Trend onze showroom.

Heerlijk toent rust kom. in bad

Kom jij ons team versterken? Wij zoeken per direct: een allround timmerman een allround metselaar De werkzaamheden betreffen zowel nieuwbouw als verbouw in de particuliere woningbouw, regio Stedendriehoek/ Salland. Voor meer informatie: Jorick Ehrenhard 06 – 365 260 72 Jan Kerkdijk 06 – 533 885 19

info@hardijkbouw.nl / www.hardijkbouw.nl

Baderie Mulder Industrieweg 10, Deventer - telefoon: 0570-676768

Ben jij al Zomerklaar? In 10 weken klaar voor de zomer

Of wil je toch nog even een kledingmaatje kleiner, die hinderlijke rolletjes nog even aanpakken en je benen nog even een opkikker geven? Dan hebben wij nu een mooi arrangement van 10 weken waarbij alles in één keer wordt aangepakt.

En dat allemaal voor een aantrekkelijk actie tarief Gedurende 10 weken krijg je:

2x per week gerichte oefeningen in warmte voor plaatselijke omvangsafname.

2x per week huidverbeterende behandeling in onze SR cabine.

8x Lichaamspakkingen (Bodywraps) met 8x compressietherapie voor slanke gladde benen.

2x Cryolipolise behandeling op één zone voor verwijdering van onderhuidse vetlaagjes

Gratis gebruik van de Ladyline App, inclusief digitaal voedingsdagboek

Wekelijkse wegingen en metingen Coaching en voortgangsgesprekken. Een gratis zomerpakket

Bel voor meer informatie of een gratis adviesgesprek: Ladyline Apeldoorn Maduralaan 2, T: 088 - 81 22 333 Ladyline Deventer Binnensingel 8,, T: 088 - 81 22 344

LadY T HE S L I M M I N G COMPANY

WWW.LADYLINE.NL

Café - Cuisine

e m i x tS . Ma


11

DEVENTER

FIETSTIVAL

Op Hemelvaartsdag is in Kunstenlab in het Havenkwartier ter gelegenheid van het 150 jarig jubileum van Burgers een pop up tentoonstelling ingericht door SIED, Deventer Verhaal en verzamelaar René Berends. Jaap Niemantsverdriet vertelt daar op Hemelvaartsdag over zijn onderzoek naar de geschiedenis van de wielerverenigingen in Deventer. De toegang is gratis. Burgers ENR aan de Rozengaarderweg

Deventer al van oudsher Fietsstad Eigenlijk zouden we er veel trotser op moeten zijn: Deventer als Fietsstad! In Deventer stond namelijk de eerste fietsfabriek van Nederland: Burgers ENR. En ook kenden wij de eerste fietsvereniging: Immer Weiter.

De geboorte van de fiets

Hoe Oud is de fiets eigenlijk? Het model dat we nu kennen ontstond in fases. De eerste stap was de loopfiets, de célérifère, uitgevonden begin 19e eeuw. Pas in 1862 werden er in Frankrijk pedalen aan het voorwiel gezet: de velocipède of boneshaker. Om de snelheid te verhogen maakte men dat wiel steeds groter. Zo ontstond na 1870 ook de hoge bi. De naam is een afkorting van het Engelse bicycle. Met enorme wielen tot wel anderhalve meter hoog. De eerste populaire fiets met twee wielen die vrijwel even groot waren, was de 'Rover'. De laatste grote uitvinding voor de fiets was die van de luchtband. Van het ons vertrouwde model fiets kun je dan ook pas rond 1900 spreken.

Burgers veel prijzen op internationale tentoonstellingen. Op 1 januari 1903 overlijdt Hendrikus Burgers. Bij de uitvaart op 5 januari loopt het voltallig personeel van de fabriek, op dat moment ongeveer 250 werknemers, mee in de stoet.

Concurrentie

Vanaf de jaren ’20 verliest Burgers de positie als leverancier van luxe fietsen aan de rijkere bovenklasse aan Fongers. Burgers gaat zich dan meer op de middenklasse richten en juist in dat marktsegment is Gazelle veel sterker dan Burgers. De fiets wordt in die jaren voor steeds bredere lagen

Wel succesvol zijn de Burgers fietskaarten van de elf provincies, die het bedrijf in verschillende uitvoeringen heeft uitgegeven in de periode 19171929. Voor de jeugd werd omstreeks 1930 een stripboekje uitgebracht over Bennie Burgers, in navolging van de populaire Piet Pelle boekjes van Gazelle. Het werd echter lang niet zo populair als de boekjes van Gazelle.

De periode rond de oorlog

De oorlogsperiode 1940-1945 is voor Burgers, evenals voor andere Nederlandse rijwielfabrieken, een moeilijke fase door het gebrek aan grondstoffen. Burgers komt na WO2 met veel ontwikkelingen, zoals sportmodellen en kruisfietsen later dan andere fabrikanten. In 1952 introduceert men een auto. Bekend is ook de introductie van een revolutionaire maar weinig succesvolle ‘fluisterfiets’, een heel stille bromfiets. In 1949 viert Burgers nog een jubileumjaar en opent de fabriek een museum met een collectie van

Het merk Burgers na 1961

Pon uit Amersfoort blijft na de overname van het merk Burgers fietsen onder deze naam maken. Na het faillissement van Pon in de jaren ’80 neemt Union de boedel van Pon over; de merknamen bleven echter eigendom van Pon. Vanaf 1992 wordt de merknaam Burgers gebruikt door de firma WSB in Drachten.

Deventer fietsstad anno nu

Ruim vijftien jaar geleden vestigde de Bicycle Industry Group (BIG) zich in Deventer. In Deventer worden fietsen van de merken Rivel en Hollandia ontworpen, ontwikkeld en verkocht via dealers. Het merk Hollandia is een oud merk, oorspronkelijk gevoerd door Eysink in Amersfoort. De merknaam ‘Hollandia’ benadrukte dat het om fietsen van eigen bodem ging. Later zou deze naam komen te vervallen en werd het gewoon ‘Eysink’. De geschiedenis van Rivel begint in de jaren na 1930 wanneer Haije van der Velde in dienst treedt bij de heer Riemersma die een fabriek bezit waar kinderwagens, autopeds en driewielers gemaakt worden. De naam Rivel wordt bedacht door een leverancier die de naam Riemersma & Van Der Velde te lang vond voor zijn pakbonnen en etiketten. Hij kortte deze af naar Rivel. Uiteindelijk wordt het bedrijf overgenomen door Union. Nadat Union op haar beurt weer is overgenomen door BIG worden Rivel fietsen op een aantal Europese locaties geproduceerd en vanuit Deventer verkocht. Rivel is als naam verbonden aan de Rivel Urban Trail tijdens het Fietstival.

De ontwikkelingen in Deventer

De oprichter en naamgever van Burgers rijwielfabriek, de oudste van Nederland (!), is Hendrikus Burgers (*1-1-1843). Op 9 mei 1867 begint hij op het adres Achter de Broederen een eigen smederij. Met zijn vriend Van de Beld maakt hij maakte hij zijn eerste Velocipède naar Duits voorbeeld. In 1871 werd de eerste fietsclub van Nederland opgericht: de Deventer Vélocipèdeclub Immer Weiter. Deze vereniging bestond 35 jaar en is in 2016 heropgericht als Overijsselse Fietsambassadeursclub.

Naar de Rozengaarderweg

Op 6 september 1896 wordt een geheel nieuwe en moderne fabriek aan de Rozengaarderweg geopend. Op het terrein van de fabriek werd een oefenrijbaan aangelegd, waar men les kon krijgen ‘in het berijden van een rijwiel’. De fabriek maakt vrijwel alle onderdelen van de fiets zelf. Burgers maakt ook bijzondere modellen zoals de cardanfiets en de Wagtendonk fiets. De laatste was een vouwfiets die voor gebruik in het leger was bedoeld, maar die in de praktijk te zwaar werd bevonden.

Uitbreiding

In 1909 heeft Burgers vijftien filialen en meer dan 400 agentschappen. Rond 1900 winnen de rijwielen van

Fietsclub Immer Weiter

van de bevolking een betaalbaar vervoermiddel. Vooral na WO1 groeit het fietsgebruik in Nederland sterk. In 1928 wordt in Deventer tegenover de bestaande fabriek een tweede gebouwd, die via een over de weg lopende buis met de oude fabriek is verbonden. Door de grote concurrentie is er in de jaren ‘30 niet veel ruimte voor vernieuwing. Burgers komt in deze periode nog wel met de door Philips ontwikkelde elektrische fiets op de markt, maar dit wordt geen succes.

de fietsen die Burgers had gemaakt. Deze verzameling van ca. 25 fietsen is in 1961 geschonken aan het Historisch Museum Deventer. Op 20 maart 1961 wordt besloten tot de beëindiging van de fabriek. De voorraad, de naam en patenten worden verkocht aan de rijwielfabriek M. Pon in Amersfoort. De leegstaande fabriek in Deventer gaat in de jaren zeventig in vlammen op.

In Museum de Waag kun je meer zien uit de mooie collectie van Burgers ENR en Immer Weiter. Meer informatie kun je vinden op de volgende websites. Over Burgers: https://burgers-enr.net/ https://www.oudefiets.nl/ Over Immer Weiter: http://www.immerweiter.nl


&

Testritje maken? kom naar het fietstival!

Portland • • • • •

Bafang 250 Watt middenmotor Phylion 37V, 13 AH, 468 Wh Actieradius tot 120 km Shimano Nexus 8 naafversnelling Shimano 6000 rollerbrakes

i

30 me

,€2069

prijs: €2299,-

ar de Kom na agen! opstapd

Fronta N7

• • • • •

• • • • •

Bafang 250 Watt voorwielmotor Phylion 37V, 13 AH, 468 Wh Actieradius tot 120 km Shimano Nexus 7 naafversnelling Promax hydraulische velgremmen

30 mei

prijs: €1599,-

Bafang 250 Watt voorwielmotor Phylion 37V, 13 AH, 468 Wh Actieradius tot 120 km Shimano Nexus 7 naafversnelling V-brakes

30 mei

€1439,-

prijs: €1349,-

€1214,-

Uw vakspecialist in de buurt! Bike Service Holten

ek andel kBo 7 Rijwielh e e tr s e Lang 8531 HV Lemmenr 19 Mei 18 e

Dorpsstraat 63 Holten 7451 BS

O REMENoK tive Automin e 57 d Noord6e1 BR 27 UIZEN ZEVENH 25 Mei

er Prijssnijdeg 219 sew in u d s B o Lo g 2571 A Den Haa 0 juni 8,9,1

Montana

Fietsplezier Salland Marktstraat 76 Raalte 8102 CL

Gerrit Smits Fietsenmaker Dr. Wibautstraat 6 Zutphen 7204 KL

Dealers

Jaap Bos Tweewielers Vechtstraat 15 Zwolle 8021 AS

Töpfer Tweewielers

Hoofdstraat 136 Epe 8162 AP

Van D Tweewielers Grotestraat 41 Markelo 7475 AZ

Muro Bike

Rozengaarderweg 1 7416 BL Deventer

RG Tweewielers Dennenkamp 5 B Apeldoorn 7321 DA

Corbeek Tweewielers

Wilhelminaweg 15C 6951 BM Dieren

TIJDENS het fietstival

OP ALLE MODELLEN

vind al o nze 202 dealers, en alle modelle n op: Rivel.nl of Holland iafietsen .nl

10% KORTING

Alleen geldig tijdens het fietstival via de geselecteerde dealers (30 mei)

en wij doen nog eens 10% naar het goede doel!


MEDIAPAGINA Informatiepagina i.s.m. RTV Oost, de omroep voor Overijssel

week 21

Praat mee!

Mystery Weekend

Halve Marathon Zwolle

Nieuw radiogeluid

Dagelijks vraagt RTV Oost uw mening over kwesties dicht bij huis of landelijke issues. Praat met ons mee en laat een reactie achter op onze site, op Facebook of via Whatsapp. Dat kan op het nummer 06-570 33 333.

Zin in een leuk weekend? Elke donderdag hoor je in ‘Goeiemiddag Overijssel’ van Marcel Spijkerman op Radio Oost aanwijzingen over een bijzonder weekend-uitje. Weet jij over welk uitje? Bel ons dan snel en win dat uitje.

Zaterdag 15 juni staat de Scania Zwolse Halve Marathon op het programma. RTV Oost verzorgt die dag vanaf 19.45 uur een live-uitzending vanaf de serre van Stadscafé Blij in hartje Zwolle. Dichterbij het feest kan niet!

Er komt dit jaar een nieuw, eigentijds, jinglepakket voor Radio Oost. Enkele vooraanstaande producenten van radiovormgeving zijn gevraagd hun ideeën op papier te zetten en met voorstellen te komen.

Scania Halve Marathon Zwolle

Zomeractie RTV Oost Reclame

Foto: Rogier vd Berg

Zaterdag 15 juni is de dag van editie 19 van de Scania Zwolse Halve Marathon en TV Oost is er weer live bij. Zo’n 10.000 atleten lopen in het avondzonnetje door de historische binnenstad. Van scholier tot wereldtopper, van recreant tot doorgewinterde hardloper, in Zwolle is iedereen erbij! Met camera’s rond de finish, twee cameramotoren op het parcours en een ronkende camerahelikopter boven Zwolle laten we graag weten dat we er zijn. Maar - en dat moet gezegd - dit alles was niet mogelijk geweest zonder programmasponsor Scania die u thuis of waar u op 15 juni ook bent trakteert op een flinke dosis topsport vanuit Zwolle-centrum. Meer info op www.rtvoost.nl.

Win laatste vrijkaarten!

Ook de 25ste Dauwpop wordt gehouden aan de Luttenbergerweg net buiten Hellendoorn. Deze unieke locatie middenin het bos is weer omgetoverd tot festivalterrein. Dauwpop bestaat 25 jaar en dat viert de organisatie met misschien wel de meest indrukwekkende line-up ooit. Nothing But Thieves, De Staat, Kaiser Chiefs, Popprijs winnaar Ronnie Flex & Deuxperience, Frank Carter & The Rattlesnakes, Rondé, Kaiser Chiefs, The Fatal Flowers, Shame, Maxi Jazz van Faithless, Merol, Donnie, Daniël Lohues, Black Honey, The Grand East en nog een groot aantal andere namen maken de jubileumeditie op Hemelvaartsdag bij voorbaat legendarisch voor zowel de oudere rockliefhebber als jonge festivalganger. Dauwpop is uitgegroeid tot een intiem festival met landelijke allure. Traditiegetrouw hét tofste festival in Oost Nederland. De jubileumeditie (reeds uitverkocht!) wordt traditiegetrouw op Hemelvaartsdag, donderdag 30 mei, gehouden en RTV Oost zal er op verschillende manieren aandacht aan besteden. Op Radio Oost en via OverUit.nl gaan we volgende week de allerlaatste vrijkaarten weggeven en wel op maandag 27/5 in Goeiemiddag Overijssel en op dinsdag 28/5 en woensdag 29/5 in Goeiemorgen Overijssel. Ook geven we e-tickets weg op de website www.overuit.nl .

Alle festival-info lees je op: www.dauwpop.nl

Het hele verhaal is nu op onze site te lezen RTV Oost komt in de aanloop naar de tweede rechtszaak rond de Enschedese ‘kwartetmoord’ op haar website met een serie nieuwe verhalen. Verslaggevers van de regionale omroep voor Overijssel hebben de afgelopen tijd achter de schermen gewerkt aan een reeks reportages waarin een aantal opmerkelijke nieuwsfeiten aan bod komt. Het eerste verhaal staat inmiddels op www.rtvoost.nl/nieuws. Een overzicht van alle reportages rond een van de meest spraakmakende misdrijven in de Nederlandse misdaadhistorie is daar tevens terug te vinden onder het kopje ‘dossiers’. De afgelopen weken kwam de redactie al met een aantal nieuwe onthullingen. Zo meldden we dat de vader en zijn oudste zoon na de moord nog dezelfde middag naar Almelo zijn gereden om de huurschulden bij woningbouwvereniging Beter Wonen in Almelo af te lossen. Dit bedrag betaalden de verdachten contant. Ook berichtten we dat bij de afpersing van een Hengelose autohandelaar - een week voor de viervoudige moord - in totaal vier mannen zo’n twee uur lang in gijzeling werden gehouden.

Uit het archief

RTV Oost Reclame verkoopt de beschikbare reclamezendtijd op radio, televisie, teletekst en internet en in de komende maanden bieden we het regionale bedrijfsleven weer de kans om tegen een spetterend tarief kennis te maken met RTV Oost door naar keuze een pakket in te kopen van 100 radiocommercials , 100 tv-commercials of 1 miljoen online bannervertoningen met een korting die oploopt tot meer dan 50%.

Aanstaande vrijdag vindt de tweede zogenoemde pro-formazitting rond de viervoudige moord in Enschede plaats. De inhoudelijke behandeling van deze zaak staat voor september dit jaar gepland.

Met een marktaandeel van 10% bij Radio Oost, ruim 340.00 kijkers per week bij TV Oost en ruim 10 miljoen online bezoeken per maand is RTV Oost de grootste multimediapartij van Overijssel en dus een geweldige partner om een regionaal bedrijf, organisatie of evenement in de spotlights te zetten.

U vindt het genoemde hier: https://www.rtvoost.nl/dossiers

Interesse? Bellen kan naar: 074-2456410 of mailen naar: info@rtvoostreclame.nl.

Hengelo, Hazenweg 25 Zwolle, Dokterspad 2A Postbus 1000, 7550 BA Hengelo Tel. 074 - 2 456 456 Email: info@rtvoost.nl @rtvoost

youtube.com/RTVOost

facebook.com/rtvoost

www.rtvoost.nl/apps

Uit-tips voor het weekend Het weekend van 24, 25 en 26 mei staat voor de deur. Je kunt feesten in Haarle, fietsen met Erben, Indisch eten in Almelo of varen in de Weerribben. Een bloemlezing.

Het voorjaar is bij uitstek geschikt om te natuur te verkennen. In 1917 verscheen het ‘Blauwe Boekje’, een wandelgids voor Nederland. In 2005 volgde RTV Oost de aangegeven wandelingen in Overijssel. In het programma ‘Voet voor Voet’ wordt verslag gedaan van deze wandelingen. Op de pagina www.rtvoost.nl/ nieuws/312500/Uit-het-archief-Te-voet-dooronze-provincie de wandeling van Nijverdal naar de Holterberg en de route tussen Holten en Markelo. Zo is er aandacht voor het verhaal van het verzonken kapelletje op de Sprengenberg en is er een ontmoeting met een valkenier

# Haarle staat in het teken van het Haarles Feest! Vier dagen lang is het feest voor jong en oud met een kermis, allerlei gezellige activiteiten en goede muziek. Nieuw dit jaar is dat er het hele weekend gratis entree is voor de feesttent, zelfs op zaterdagavond. # Erbens Vechtdaltoer is een sportief wielerevenement. De routes gaan zaterdag door het rustgevende gebied waarin je de naamgever Erben Wennemars kunt tegenkomen: het stroomgebied van de Overijsselse Vecht tussen Dalfsen en het Duitse Uelsen. Dit jaar zijn alle afstanden weer aangepast aan

de huidige kwaliteitsnormen. # Zondag is er een gezellige Indische Koempoelan in klederdracht met o.a. een minibazaar, dans, muziek, bingo en lekker Indisch eten (foto) bij Wijkcentrum de Schelf in Almelo. Het doel is de contacten tussen de Indische Nederlanders in Almelo en omstreken te bevorderen. De Koempoelan is van 14.00 tot 17:30 uur. De zaal is open om 13.00 uur. # Vaar zondag mee in de overdekte rondvaartboot door Nationaal Park Weerribben-Wie-

den. De boot is een zogenaamde platbodem, waardoor de schipper hem zelfs in de kleine slootjes kan manoeuvreren. Extra kans om van de natuur te genieten dus want tijdens deze moerasvaartocht vertelt de schipper je over de natuur en cultuur van dit waterrijke gebied. Bij mooi weer kan de boot deels open. Tijd: 13.30 14.45 uur.

Kijk voor alle uit-tips op www.OverUIT.nl of download de gratis app.


Het Deventer Nieuws 23 AFSCHEID IN STIJL 24, 25 en 26 mei 2019 Weekend van de Begraafplaats, “Een plek vol verhalen” De drempel om zomaar een begraafplaats op te lopen is vaak hoog. U loopt liever door dan dat u een wandeling over een begraafplaats maakt. En dat terwijl begraafplaatsen prachtige plekken zijn, waar u even tot rust kunt komen. Daarom heten begraafplaatsen u van harte welkom tijdens het jaarlijkse Weekend van de Begraafplaats. Tijdens deze Open Dagen vertellen medewerkers bijzondere, intrigerende en dikwijls verrassende verhalen over grafstenen, gebouwen en de begraafplaats zelf. Begraafplaatsen kampen de laatste jaren met een teruglopend aantal begrafenissen. Veel mensen worden gecremeerd. In onze drukke samenleving is een begraafplaats een oase van rust waar alle ruimte is voor bezinning, om overleden dierbaren te gedenken, te wandelen en te genieten van de stilte, de kunst en de natuur. Het unieke van begraafplaatsen is dat nabestaanden een geliefde kunnen gedenken op een plek waar de overledene nog aanwezig is. Bovendien biedt de omgeving met bijzondere bomen, bloemen en planten een sfeer van sereniteit en rust. Ook wandelaars, natuurliefhebbers, rustzoekers en mensen met belangstelling voor de plaatselijke geschiedenis zijn welkom – graag zelfs! De veranderingen op begraafplaatsen gaan hand in hand met de ontwikkelingen in de uitvaartbranche. Begrafenissen en crematies krijgen tegenwoordig steeds meer een persoonlijke invulling, die bij de overledene past. Geen koffie en cake, maar maatwerk met broodjes, warme gerechten en drankjes. (bron: www.weekendvandebegraafplaats.nl)

Ieder einde is ook een begin. Els Schaap

Vredehof/Roelofs uitvaartverzorging Diepenveenseweg 76, Deventer Bel (0570) 622 535 of kijk op www.vredehof.nl

Vredehof.

In dienst van het leven.

Stichting Thuis Sterven ZuidWest Overijssel (STS) biedt zorg in laatste levensfase

Mantelzorgers vraag ons niet te laat, we zijn er! Steeds meer mensen willen de laatste fase van hun leven thuis doorbrengen in hun vertrouwde omgeving. Het verzorgen van een dierbare in die moeilijke en emotionele periode is zwaar. Ondanks hulp van thuiszorg en huisarts, je moet toch 24 uur beschikbaar zijn.

Regelmatig krijg ik de vraag: Ik ben ergens anders verzekerd... dat kan bij Dela, Monuta of Yarden zijn. Moet ik dan ook bij hen de uitvaart laten verzorgen? Nee, dat hoeft niet!

Vrijwilligers van STS springen dan in. Ze nemen zowel ’s nachts als overdag uw zorgtaken over. Ze bieden hulp en ondersteuning, een luisterend oor. Ze ZIJN er voor de patiënt. U kunt nieuwe energie opdoen; een nacht goed slapen, overdag er even uit... Onze vrijwilligers zijn evenwichtige mensen, die invoelend zijn, flexibel en die geduld hebben. Vrijwilligers worden door STS goed opgeleid via een praktijkgerichte cursus. Er zijn nauwe banden tussen de STS en zorg verlenende instanties, waardoor optimale zorg gewaarborgd is. “Ik help graag de laatste fase van iemands leven zo aangenaam mogelijk te maken”, zei een vrijwilliger van STS. Voor meer informatie: www.thuissterven.nl of bel: 06- 51 56 56 58 / 06-22 91 70 27.

Veel mensen denken dat zij verplicht zijn om in zee te gaan met een uitvaartverzorger die aangesloten is bij hun uitvaartverzekering. Dit is een misverstand. U bent altijd vrij in de keuze voor een uitvaartondernemer, ongeacht waar u verzekerd bent. U bent dus niet verplicht de uitvaartondernemer die vermeld staat op de uitvaartpolis in te schakelen. U kiest een uitvaartverzekering omdat bijvoorbeeld de premie gunstig is, of er is vóór u gekozen omdat destijds uw ouders deze oude polis bij uw geboorte al hebben afgesloten. U kiest een uitvaartonderneming omdat u daar een goede

Alexander IJsendorn

Vera Bestebreurtje

ervaring mee hebt of omdat de persoonlijke begeleiding van mij u aanspreekt. Ik vind het belangrijk dat u in een vaak toch al moeilijke periode een goede begeleiding krijgt. Branderhorst Uitvaartzorg zorgt ervoor dat u achteraf niet voor financiële verrassingen komt te staan. Ik verzorg het afscheid volgens de polisvoorwaarden van de verzekering, zonder dat u extra kosten krijgt. Als u meer informatie wilt, dan kunt u contact met mij opnemen op telefoonnummer 06-411 700 06of kijk op www. branderhorst-uitvaartzorg.nl.

Harry Maalderink

Uw uitvaartondernemer voor Deventer en omstreken

0570 60 66 44 (dag en nacht bereikbaar) Diepenveenseweg 76, Deventer info@hermanbakker.nl • www.hermanbakker.nl


ER WAAR U OOK VERZEK

G BIJ. D BENT, IK STA U GRAA

Een goed afscheid is een geschenk voor het leven.

Wij ontwerpen, produceren en plaatsen. U bent geheel ontzorgd. Hafkamp Natuursteen in Olst is dé natuursteenleverancier voor uw gedenkstenen in onder andere hoogwaardige kwaliteit graniet, marmer, Belgisch hardsteen en cortenstaal.

Hoe verdrietig het ook is, afscheid nemen hoort bij het leven. Nabestaanden dragen de herinnering aan dit afscheid voor altijd met zich mee. Hoe fijn is het dan als het allemaal goed verloopt en het afscheid op een warme, bij uw dierbare passende, manier plaatsvindt? Branderhorst Uitvaartzorg helpt u hierbij. Neem gerust contact op! Ik sta dag en nacht voor u klaar.

Onze vakmensen geven uw herinnering vorm... • Enkele & dubbele gedenkstenen • Staande letterplaten • Graf- en glasmonumenten • Urngraven • Ruwe veldkeien • Belettering & accessoires

Maroesjcha Branderhorst

Hafkamp Grafwerken & Natuursteen De Meente 7 | Olst | T. 0570 - 562648

t: 06-411 700 06 w: www.branderhorst-uitvaartzorg.nl

www.hafkampnatuursteen.nl

‘Door de dood ga je nadenken, wat wil ik aan de wereld nalaten’ Margriet Onland weet wat het betekent om iemand te verliezen aan dementie. Zij verloor haar broer aan deze veelvoorkomende hersenaandoening. In korte tijd zag ze hem een heel ander mens worden. Bang.Verward. Afhankelijk. Margriet besloot te willen nalaten aan de Hersenstichting. “Ik wil verlichting bieden aan iedereen die door dementie in het duister tast.” “Een hersenaandoening zet je leven op z’n kop. Ook dat van mij en mijn broer. Hij was een grote, leuke man die langzaam uit het leven verdween. Heel confronterend. Toen hij overleed, was dat verdrietig, maar het verloste hem ook uit zijn lijden. Hij kreeg al op zijn 63e dementie. Het zet je aan het denken over je eigen bestaan en het einde daarvan. Naasten tasten vaak in het duister over waar je nou goed aan doet. Als omgeving ga je maar door en heb je niet in de gaten hoe snel de situatie verergert.

Draaglijkheid Ik vind het een mooie gedachte om na te laten aan de wereld, door de Hersenstichting op te nemen in mijn testament. Met name omdat dementie een grote rol speelt in mijn familiegeschiedenis. Zelf ben ik inmiddels alleen en dat beangstigt me weleens. Wat als ik op een dag ook mezelf niet meer ben? Door te geven hoop ik iets bij te dragen aan de draaglijkheid van dementie. Die verlichting gun ik iedereen. Daar voel ik me goed bij.”

Meer weten over nalaten aan de Hersenstichting? Meld u aan voor de informatiebijeenkomst op 26 juni in Enschede via hersenstichting.nl/bijeenkomstenschede. Liever persoonlijk contact? Neem dan contact op met Henriëtte Hindriks via 070 302 47 40 of hhindriks@hersenstichting.nl.


Het Deventer Nieuws 25 AFSCHEID IN STIJL COLUMN

Alles op alles zetten om de ziekte van Alzheimer te stoppen Ieder jaar krijgen 25.000 mensen alzheimer, een van de meest voorkomende vormen van dementie. Wetenschappers zetten daarom alles op alles om de ziekte een halt toe te roepen. Professor Helmut Kessels bijvoorbeeld. De Hersenstichting kende onlangs € 555.000,- toe aan zijn nieuwe studie, waarin wordt onderzocht hoe het natuurlijke beschermingsmechanisme van de hersenen tegen alzheimer geactiveerd kan worden in een actief lerend brein. Dat een actief lerend brein minder gevoelig is voor het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer, blijkt al jaren en heeft professor Helmut Kessels, verbonden aan Universiteit van Amsterdam, recent kunnen bewijzen met wetenschappelijk onderzoek. Met onderzoek naar de achterliggende biologische mechanismen hiervoor in de hersenen, hoopt hij manieren te vinden om dit te beïnvloeden. “Er is op dit moment helaas nog geen therapie beschikbaar die effectief de ziekte van Alzheimer kan bestrijden”, zegt Koko Beers, woordvoerder van de Hersenstichting. “Om in de toekomst wel tot effectieve therapieën te kunnen komen, is het van essentieel

belang dat we ziekte van Alzheimer gaan begrijpen. We financieren dit onderzoek omdat er gekeken wordt naar welke mechanismen en factoren een rol spelen bij het beschermen van het brein. In de toekomst kan deze kennis van belang zijn voor het ontwikkelen van therapieën die alzheimer kunnen uitstellen of vertragen.” Tot er daadwerkelijk een oplossing voor alzheimer op de markt is, raadt Professor Helmut Kessels aan om er alles aan te doen het lichaam en brein fit te houden. “Ontdek nieuwe plaatsen, ontmoet nieuwe mensen en zorg voor lichamelijke beweging. We weten immers dat mensen met een actieve leefstijl gemiddeld op latere leeftijd alzheimer krijgen”, aldus Kessels.

Hent (75) uit Malden heeft alzheimer. Hij heeft het lang ontkend, maar is die fase nu voorbij. Vaak vraagt hij vier keer per minuut hetzelfde en het kan zomaar gebeuren dat hij niet weet waar hij is, of wat hij aan het doen was. Hent is er zeer emotioneel onder. De tranen staan in zijn ogen als hij begint te praten over zijn ziekte. “Ja, ik heb inderdaad beginnende alzheimer. Na mijn pensioen is het steeds verder achteruitgegaan. Ik begon afspraken te vergeten en ik wist niet meer wat ik eerder op de dag had gedaan. Ik krijg nu veel hulp van mijn zoons, zoals met het regelen van zorg, het huishouden, financiën, dat soort zaken. Mijn zoons zorgen in principe nu voor mij. Dat hoort natuurlijk andersom te zijn.”

Onthulling gerestaureerd (graf)monument dokter Muijs in Diepenveen Op 12 juni 1935 overleed de Diepenveense dokter G.A. Muijs. Vrienden en patiënten startten een inzameling voor een bijzonder herinneringsmonument dat in samenspraak met de nabestaanden op de Begraafplaats aan de Roeterdsweg werd geplaatst. Van de overige gelden werd ‘het dokter Muijsfonds’ opgericht. Het monument, ontworpen door de bekende architect ir. W.P.C. Knuttel, werd opgebouwd uit speciale handgevormde en zwart geglazuurde stenen. Inmiddels waren deze kwetsbare stenen door de tand des tijds aangetast en is op initiatief van de Historische Vereniging Diepenveen door de ‘Werkgroep Begraafplaats Roeterdsweg’ de restauratie van het monument ter hand genomen. Op 24 mei zal om 16.00 uur, zo mogelijk in aanwezigheid van enkele nabestaanden van de dokter, het resultaat worden onthuld. Belangstellenden zijn van harte welkom. De foto toont het ‘monument’ vóór restauratie.

Een uitvaart die precies past; bij de overledene én bij u. Betrokken, informeel en in alle rust leid ik u langs alle keuzes die belangrijk zijn. Zo krijgt de uitvaart gaandeweg vorm en wordt het altijd een persoonlijk afscheid.

www.rob-oostenrijk.nl 06 - 54 24 11 05

Helpen oma begraven Wanneer ik de knusse woonkamer van de aanleunwoning binnenkom tref ik de hechte familie Westervoort aan. De echtgenoot, twee zonen met hun partners en zes kleinkinderen in de leeftijd tussen 6 en 16 jaar. Hun echtgenote, moeder en oma is overleden en de familie wil graag dat zij thuis wordt opgebaard. Voor de kleinkinderen is het de eerste keer dat zij met een overlijden te maken krijgen en zij vinden het dan ook spannend. Dat betekent voor mij dat ik met extra aandacht en in begrijpelijke woorden vertel wat er gaat gebeuren en waarom. Alle familieleden willen aanwezig zijn bij de laatste verzorging. Zelfs de kleinkinderen. De heer Westervoort kijkt toe, zijn zoons en schoondochters willen juist helpen met wassen en kleden. De jongste kleinzoon Sem helpt mee om oma haar warme sokken aan te doen, kleinzoon Finn zet haar bril op en de oudste kleindochter Tess wil oma’s haar wel kammen. Het verloopt allemaal heel ongedwongen en vanzelf. Wanneer mevrouw Westervoort haar mooie kleren aan heeft gekregen leggen we haar op bed in de logeerkamer welke ondertussen al gezellig is gemaakt is met een bosje bloemen, enkele foto’s en knutselwerken van de kleinkinderen. In de dagen die volgen zijn de kleinkinderen druk met van alles en nog wat voor oma. Kleine Sem kleurt in een tekenboek, zijn oudere broer schrijft een verhaaltje samen met zijn moeder om voor te lezen op de dag van de uitvaart en zijn oudste neef download de muziek voor in de kerk. Zo is een ieder op zijn of haar eigen manier bezig met het afscheid nemen van oma. De volwassenen zijn bezig met het uitzoeken van de bloemen, het schrijven van adressen op de enveloppen van de rouwkaarten en een plekje uit te zoeken op de begraafplaats in Colmschate waar oma over een paar dagen begraven wordt. Ik zorg er voor dat de uitvaartkist al eerder in huis komt. Zo kan de familie hun handen met verf er op zetten en een ieder die afscheid komt nemen nog een persoonlijk woord met stift op de kist schrijven. Dan is de dag van het definitieve afscheid aangebroken. De rouwauto komt voorrijden en de kleinkinderen bewonderen met open mond de statige grijze auto. Het is zowat een feestje als zij te horen krijgen dat zij om beurten een stukje mogen meerijden. Er is namelijk plek genoeg op de brede voorbank. Drie van huis naar de kerk en de andere drie van de kerk naar de begraafplaats. Na de uitvaartdienst in de kerk rijden wij in een lange stoet naar de begraafplaats. Kleine Sem stapt uit de rouwauto. Hij heeft zijn laarsjes aan en een schep bij zich. Met ferme passen loopt hij achter de uitvaartkist aan. Zijn ene handje in de grote hand van papa. In zijn andere de schep stevig vast, want hij gaat helpen oma begraven. (de gebruikte namen zijn om privacyredenen gefingeerd) Alexander IJsendorn (39) is uitvaartleider bij Herman Bakker Uitvaartzorg in Deventer. Maandelijks schrijft hij over hetgeen hij meemaakt. Soms informatief, soms met een lach, soms met traan, maar altijd persoonlijk!


26 Het Deventer Nieuws

Kijk voor meer nieuws op www.hetdeventernieuws.nl

‘n nieuwe kijk op... Deventer We kijken met een nieuwe blik naar Deventer. Wat vinden wij bijzonder aan onze gemeente? Deventer is een authentieke, eigenwijze en vernieuwende Hanzestad. Deze week vertellen Johan Oost en Wouter Aalders hoe ze Diepenveen en Deventer laten bewegen met hun gloednieuwe Beweegroutes.

Gelukkiger en gezonder met Diepenveense Beweegroutes Door Luuk Talens DIEPENVEEN - “Klim er maar op”, zegt Wouter Aalders. De verslaggever klautert op de touwbrug en probeert een optrekoefening te doen. Na twee pogingen laat hij los, ogenschijnlijk nonchalant. “Verderop liggen nog twee touwen waarmee je kunt zwaaien’’, zegt Aalders. “Kijk, ze zijn al aan het slijten, omdat ze zoveel worden gebruikt. O ja, en met deze tilbanden kun je opdrukoefeningen doen.’’ We staan niet in een sportschool. We staan niet eens binnen. We staan in de Diepenveense bossen rond Hotel Gaia. Dit is namelijk het decor van de net geopende ‘Beweegroute’: een wandel- en hardlooproute van 2,2 kilometer met verschillende hindernissen en bewegingselementen die Diepenveners en Deventenaren in beweging moet brengen.

lingen of horecagelegenheden inbedden in de routes om nog meer voor de omgeving te betekenen.’’ We lopen verder langs het bospad. Naast ons kronkelt een zandpad door de struiken. “Dat is de populaire mountainbikeroute’’, zegt de fysiotherapeut. “Het zou mooi zijn als de beweegroutes even bekend zouden worden. We hopen dat mensen in heel Nederland het initiatief adopteren en in beweging komen.’’  

De behandeltafel Beweging stimuleren is namelijk belangrijker dan ooit, vinden Aalders, fysiotherapeut bij Paramedisch centrum de Spil, en Johan en Elske Oost van OBB speelruimtespecialisten. “Ik zie ouderen die suikerziekte hebben, of moeite hebben om hun lichaam te vertrouwen na een behandeling’’, zegt Aalders. “Ik zie kinderen die te dik zijn en veel achter hun pc zitten. Mensen die kampen met depressies, burn-outklachten of een sociaal isolement. Voor al deze mensen is het enorm belangrijk om naar buiten te gaan en te bewegen. Toen ik Elske begeleidde bij de Spil, bleken we die mening te delen. Samen bedachten we het idee van de beweegroutes.’’ Bewegen leuk maken De Beweegroutes moeten bewegen aantrekkelijk maken. Hoe oud je ook bent en in welke conditie je ook verkeert. “Het moet vooral leuk zijn’’, zegt Johan Oost. “Je mag er best een beetje lacherig naartoe gaan. Juist de laagdrempeligheid, de speelsheid en de vrijheid om te bewegen zoals je zelf wilt, is de kracht van de routes.’’ Dat blijkt ook uit de bordjes die bij de beweegelementen hangen. In een bankje zijn drie bordjes geschroefd met afbeeldingen van oefeningen. Je kunt hier achterwaarts opdrukken, maar ook gewoon even je knie strekken. “De route is dus geschikt voor fanatieke bootcampgroepen, maar ook voor mensen die rustig aan willen doen. Bijvoorbeeld bij een revalidatie. Daarnaast gebruiken we geen flitsende fitnesstoestellen, maar maken we gebruik van natuurlijke elementen of elementen die er al staan.’’ Gezonder en gelukkiger De route langs Hotel Gaia kreeg de naam ‘Bootcamproute’. De nadruk ligt hierbij op sport, maar daar willen de initiatiefnemers in variëren. “We werken aan een wandelroute voor ouderen langs historische plekken in Diepenveen. Een ouderwets ‘rondje om de kerk’. Voor kinderen ontwikkelen we de activiteitenroute, waarbij we extra speelelementen toevoegen’’, vertelt Aalders. Het doel? Mensen gezonder én gelukkiger maken. “Bewegen maakt je fitter, geeft je zelfvertrouwen en stimuleert de aanmaak van het geluksstofje endorfine in de hersenen. Maar de Beweegroutes stimuleren mensen ook om de omgeving beter te leren kennen en dorps- of stadsgenoten te ontmoeten’’, aldus Aalders. “Het brengt sociale cohesie.” Landelijk succes De eerste Beweegroute wordt enthousiast ontvangen in de regio. Joggers stuiven langs, verschillende bootcampclubs, nordic walkingen mindfulrun-groepen gebruiken het parcours. Aalders werkt al aan een app waarmee routes inzichtelijk worden en je punten verdient met oefeningen. “Ook willen we lokale bezienswaardigheden, instelInitiatiefnemers Elske Oost en Wouter Aalders


Het Deventer Nieuws 27 AGENDA

VVV Uit-tips van de week

Premièrefilms Aladdin Over de film:

Aladdin is het spannende verhaal van de charmante straatrat Aladdin, de moedige en zelfbewuste prinses Jasmine en de geest die mogelijk de sleutel is tot hun toekomst dat zich afspeelt in de fictieve havenstad Agrabah. De film is geregisseerd door Guy Ritchie, geschreven door John August en Guy Ritchie en gebaseerd op Disney’s Aladdin.

Schalkhaar Life!

RobotLab

Als je door of langs Schalkhaar rijdt kun je er niet om heen. De spandoeken, vlaggen en andere feestelijke versieringen verraden zeker dat er iets feestelijks aan de gang is in het dorp. Drie dagen lang staat Schalkhaar in het teken van muziek, braderie, demonstraties, workshops, sportieve activiteiten én natuurlijk de kermis. Voor het uitgebreide programma: zie www.schalkhaarlife.nl. Vrij 24 mei t/m zo 26 mei. Lindeboomsweg, Schalkhaar, 10.00 - 23.00 uur. Entree: gratis

Micro:bit? Scratch? MakeyMakey? Iedere maand kun je in het RobotLab ontdekken hoe je robotjes bouwt, programmeert en motortjes aansluit. Denk aan een robot op wieltjes (Maqueen V3.0) of voorzie je eigen Legobouwsel van een micro:bit. Ook kun je de dingen die je hebt geleerd bij CoderDojo in het RobotLab toepassen. Iedereen tussen de 7 en 17 jaar is van harte welkom. Voor jongere deelnemers is begeleiding van een ouder/verzorger gewenst. Zaterdag 25 mei. Bibliotheek, Stromarkt 18, 14.00 uur. Entree: € 5,-.

Zeldzaam Mooi Markt Zomermarkt Lamme van Dieseplein Gezellige en gevarieerde markten in een gemoedelijke Franse sfeer op het Lamme van Dieseplein en in de Pontsteeg. Brocante, kunst, sieraden, boeken, lekkere hapjes en nog veel meer verrassingen. Zaterdag 25 mei. Lamme van Dieseplein, 12.00 - 17.00 uur. Entree: gratis.

Meer dan 75 lokale en regionale kunstenaars, ontwerpers en creative ondernemers presenteren zich op de Zeldzaam Mooi Markt op het buitenterrein van Fooddock in het Havenkwartier in Deventer. Het is een markt met allerlei unieke, originele en handgemaakte producten en ambachtelijke lekkernijen, maar ook met andere rariteiten zoals, creatief hergebruik, vintage en retro artikelen. Zondag 26 mei. Fooddock, 11.00 - 17.00 uur. Entree: gratis.

John Wick 3; Parabellum Over de film:

John Wick (Keanu Reeves) is terug. Met een bedrag van 14 miljoen dollar op zijn hoofd en een leger huurmoordenaars achter zich aan. Na het doden van een lid van het internationale moordenaarsgilde The High Table op de neutrale grond van het Continental Hotel is John excommunicado verklaard. Zijn lidmaatschap wordt opgeheven en hij heeft geen toegang meer tot de diensten en de leden van de geheime criminele gemeenschap. Met slechts één uur voorsprong en de meest meedogenloze premiejagers van de wereld achter zich aan vecht John zich door New York in een poging te overleven.

The Sun is Also a Star Over de film:

“Wat als ik je vertel dat ik je verliefd op me zou kunnen laten worden ...?” Een hedendaags verhaal over het vinden van liefde tegen alle verwachtingen in. The Sun Is Also A Star, onderzoekt of ons leven wordt bepaald door het lot of de willekeurige gebeurtenissen in het universum. De film is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Nicola Yoon. Student en romanticus Daniel Bae en de in Jamaica geboren pragmaticus Natasha Kingsley ontmoeten elkaar - en vallen voor elkaar – op een magische dag in New York. Vonken vliegen er onmiddellijk vanaf tussen deze twee vreemdelingen, die elkaar misschien nooit hadden ontmoet als het lot niet had geholpen. Maar is het lot voldoende om de prille liefde over te laten gaan in ware liefde? Met slechts enkele uren op de klok in wat haar laatste dag in de VS lijkt te zijn, vecht Natasha net zo hard tegen de uitzetting van haar familie als ze vecht tegen haar ontluikende gevoelens voor Daniel, die vervolgens net zo hard werkt om haar te overtuigen dat ze voor elkaar bestemd zijn.

Mystery movie Uit welke film komt deze afbeelding? Weet jij het? Mail je antwoord door naar prijsvraag@ hetdeventernieuws.nl en win 2 vrijkaartjes voor Vue Deventer. Oplossing vorige week: Avengers: Endgame Winnaar: Ronald Slender

VVV Deventer, Brink 89 (Penninckshuis), T 0570-710120, E info@vvvdeventer.nl I www.deventer.info Openingstijden: Zondag en maandag 11.00 – 17.00 uur. Dinsdag t/m zaterdag 10.00 – 17.00 uur.

VVV Tip Nieuwe beker De VVV Deventer heeft nu een nieuwe beker met een fraaie afbeelding van Deventer. De afbeelding is een illustratie van het IJsselfront van Deventer en is gemaakt door de Deventer kunstenaar Hans Stempher. Hij tekent en schildert niet alleen, maar maakt ook foto’s, acteert en schreef een historisch stripverhaal over de Lebuinuskelk. De afbeelding op de beker toont een kleurrijk IJsselfront met de statige Lebuinuskerk in het midden en is voorzien van de tekst Deventer. De beker is verkrijgbaar in de winkel van de VVV Deventer en kost € 4,95.

18 MEI

23 MEI

VROEGZAT

(UITVERKOCHT!)

LUISTERSESSIES - DEVENTER SONGWRITERS GILDE PRESENTEERT

22 MEI

23 MEI

MELLE DE BOER

HAUSMAGGER

BURGERWEESHUIS 22.00 UUR ENTREE: E 12,50

BURGERWEESHUIS 20.00 UUR ENTREE: GRATIS

BURGERWEESHUIS, 20.00 UUR ENTREE: GRATIS

+ HET GEZELSCHAP

BURGERWEESHUIS, 20.00 UUR ENTREE: E 15,-


TrapXpress Traprenovatie

Lente Knaller

3 METER

Gratis Leuning

of

GRATIS LED verlichting

Wanneer u in de maand mei of juni een traprenovatie bij ons aanschaft, kunt u gebruik maken van onze bovenstaande acties! Kom naar onze showroom of ga naar onze website. Rietveldstraat 22, 8013 RW Zwolle Tel 038 - 375 80 80 | info@trapxpress.nl

of

2

e

TRAP

50% korting

J A AR

TrapXpress

Traprenovatie

www.trapxpress.nl

Profile for Mediaburo Schoppema

Deventer Nieuws week 20 2019  

Deventer Nieuws week 20 2019  

Advertisement