Page 1

DeventerNieuws Het

10 mei | jaargang 2 | week 19 • 2019

Het Deventer Nieuws is een uitgave van Mediaburo Schoppema • Dé uitgever van Deventer!

Leger des Heils opent hippe tweedehands kledingwinkel in hartje binnenstad DEVENTER - Het Leger des Heils opent zaterdag 18 mei de deuren van de ReShare Store in Deventer. De ReShare Store is een frisse tweedehands kledingwinkel met sociale prijzen. De winkel is midden in het centrum te vinden (Keizerstraat 4) en is op deze feestelijke dag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Wethouder Thomas Walder zal de winkel om 14.00 uur officieel openen.

Uw uitvaartondernemer voor Deventer en omstreken

0570 60 66 44 (dag en nacht bereikbaar)

Diepenveenseweg 76, Deventer www.hermanbakker.nl

Bezoekers ontvangen deze dag een kortingsbon én maken - door hun kassabon in te leveren - kans op één van de drie gratis designertassen van de Nederlandse ontwerper Omar Munie (t.w.v. € 65,-). De tassen zijn gemaakt van oude vrachtwagenzeilen. Super duurzaam dus! Simon Smedinga, directeur Leger des Heils ReShare: “Ik ben er trots op dat we op deze locatie een mooie, frisse winkel kunnen realiseren met kleding die betaalbaar is voor iedereen. De winkel mag niet te duur zijn, maar we willen ook niet dat mensen zich schamen als ze er binnenstappen. Behalve de sociale prijzen is het kopen van tweedehands ook interessant als je geeft om het milieu of echt iets unieks wilt dragen. De formule - waaronder locatiekeuze en inrichting - van onze ReShare Store is anders, waardoor we hopen ook andere mensen in contact te brengen

met de doelen van onze organisatie. We hebben een goed verhaal én mooie kleding!” De ReShare Store in Deventer was een lang gekoesterde wens, aangezien het landelijke sorteercentrum van Leger des Heils ReShare ook in Deventer zit. Op dit

moment wordt een nieuw duurzaam sorteercentrum gebouwd langs de A1 in Deventer. De ReShare Store in Deventer is de elfde winkel binnen de retailformule van het Leger des Heils. Meer informatie over de ReShare Store is te vinden op www.resharestore.nl.

Gratis parkeren op Melksterweide vanaf 13 mei DEVENTER - Op 13 mei a.s. worden de 222 parkeerplaatsen officieel in gebruik genomen. U kunt dan gratis parkeren op de Melksterweide op de Worp. Vanaf dat moment wordt parkeren langs de laan betaald parkeren (€ 1 per dag). De automaat werkt op invoer van het kenteken. Er is dus geen kaartje meer nodig voor achter de autoruit. Bezoekers van de binnenstad kunnen snel oversteken met het pontje.

Bolwerksweg fietspad De Bolwerksweg ter hoogte van de Melksterweide is veranderd in een fietspad.

Eerlijk en heerlijk brood van de echte bakker

U mag hier dus niet meer rijden of parkeren met uw auto.

Week van Alle Cultuurmakers (WAC) DEVENTER - De Week van Alle Cultuurmakers (WAC) is er voor iedereen (amateur en professional) die actief met kunst bezig is. Voor iedereen voor en achter de schermen! Kunstcircuit Deventer is coördinator van de WAC, die plaatsvindt van 14 t/m 23 juni op diverse plekken in Deventer. Thema dit jaar is ‘Deventer toont talent’. We starten de WAC op vrijdag 14 juni met de première van de jubileumfilm van Theater Onbeperkt Anders Bekeken in de Deventer Schouwburg. Daarnaast vinden er deze week audities plaats voor Meisje van de Waag, de jubileummusical van de Deventer Schouwburg en voor Storm in mijn hoofd van het Theaterschip. Op zaterdag 15 juni biedt de Provincie Overijssel een gratis workshop Creatief Schrijven aan ter voorbereiding van de schrijfwedstrijd Misversta(a)nd. De workshop vindt van 11.00 tot 14.30 uur plaats in de Bibliotheek Deventer

en is voor alle schrijfliefhebbers die tips en tricks willen leren. Foto-expositie Talent in Deventer Deventer kent een groot aantal talenten op het gebied van muziek, dans en theater. Een aantal van hen zullen te zien in een foto-expositie in Kunstcircuit. Insturen van foto’s ( >1mb) van talenten jong en oud kan tot 1 juni. Naast centraal georganiseerde activiteiten zijn er ook optredens, concerten en activiteiten die door verenigingen, groepen en artiesten zelf worden georganiseerd. Zo zijn er voorstellingen te zien van de Deventer Jeugdmusical, Studio

DanZo en Switched. Lijkt het jou leuk om ook iets te organiseren tijdens de WAC? Bijvoorbeeld een wervelend optreden, inspirerende workshops, een boeiende expositie, een open huis, een openbare repetitie of een flashmob? Of heb je al een activiteit in deze week? Meld het!

r

130 jaa

DE SLIMSTE KEUZE!


VOOR EEN

LEUKE BAAN IN DE

GEHANDICAPTEN

ZORG

026 - 30 31 610 www.to-care.com


Het Deventer Nieuws

Kijk voor meer nieuws op www.hetdeventernieuws.nl

COLUMN ”DE TOESTAND” Marcel Schoemaker

Douze points ‘Het hemelsche gerecht heeft zich ten langen leste erbarremt over my en myn benaeuwde vesten’. Dat schreef Joost van den Vondel in zijn Gijsbreght van Aemstel. De redding voor Amsterdam was nabij. De zeventiende-eeuwse dichter was ook goed in gedichten bij feesten en partijen. Maar ook begrafenissen. De Amsterdamse veste van afgelopen woensdag bezweek uiteindelijk wel. Daar had Vondel vast wel iets op kunnen dichten. Vooral over teleurgestelde verwachtingen. Dat er verwachtingen waren, had natuurlijk alles te maken met de prestaties van de godenzonen zelf. Die waren bijzonder. Maar naarmate die prestaties blijven komen, begint er in Nederland ook een onverklaarbaar proces op gang te komen. Vooral in de sport. We gaan sporters bovennatuurlijke krachten toeschrijven. Letterlijk ook, in de media. We dichten sporters talenten toe nog voor ze goed en wel hebben kunnen laten zien dat die er zijn. Daphne, Max, Tom, ach u kent het rijtje wel. Dan wordt de druk te groot en zie je een nieuwe trainer, motor of racefiets verschijnen. Er zijn boeken over vol geschreven: allemaal tussen de oren. Nou, vertel dat maar aan al die zwoegende eindexamenkandidaten. Waarvan de ouders of docenten bemoedigend zeggen: je kunt veel beter. Nooit laten zien, maar toch. Om nog maar te zwijgen over al die (vooral) vaders, die tegen hun kind van zes zeggen dat ze later een Frenkie de Jong of Lieke Martens kunnen worden. Dat wordt pas een teleurgestelde verwachting. Maar het zal niet snel veranderen in deze Prikkel & Prestatiemaatschappij. Het volgende teleurstellingsproces dient zich al aan: Duncan Laurence, die ons land vertegenwoordigt op het Eurovisiesongfestival. Eerder nooit van gehoord, maar nu de gedoodverfde winnaar op 18 mei. Voorspelling: alle landen waar de godenzonen eerder een spoor van vernielingen hebben achtergelaten, zullen Duncan ze niet geven. De zo fel begeerde douze points.

Colofon Wilt u ook in het Deventer Nieuws staan? Deadline aanleveren advertentie iedere woensdag voor 16.00 uur. Redactie iedere donderdag voor 10.00 uur. Deventer Nieuws is een uitgave van Mediaburo Schoppema. Schonenvaardersstraat 14, 7418 CC Deventer. Telefoon: 0570-594907. www.mediaburoschoppema.nl Media adviseurs Jeroen Schoppema M: 06-51532013 Petra Hommelberg M: 06-24353097 Paul Kusters M: 06-40431836 Redactie Ingrid Schoppema, 0570-594907 redactie@hetdeventernieuws.nl Opmaak Debby Grootentraast Online Rick Malipaard, rick@hetdeventernieuws.nl Redactie Kopij en advertenties Persberichten en foto’s die naar ons worden gemaild dienen rechtenvrij te zijn. Alleen advertenties aangeleverd als certified PDF (cPDF) staan wij garant voor de drukkwaliteit. Druk Drukkerij Hoekstra Emmeloord Verspreiding All-Inn verspreidingen Twello Krant niet ontvangen? Mail naar klachten@hetdeventernieuws.nl Oplage 41.000 stuks www.hetdeventernieuws.nl facebook.com/hetdeventernieuws

Spoorbrugtrap krijgt bijzondere schildering DEVENTER - Van vrijdag 17 tot en met maandag 20 mei voorziet streetartist Danny Rumbl de spoorbrugtrap van een bijzondere schildering. Ook wel een ‘street art mural’ of muurschildering genoemd. De schildering is onderdeel van het project Natuurpark Deventer IJsseloevers, het natuurgebied rond de IJssel. Het gaat om de betonnen trap aan de spoorbrug over de IJssel, langs het Zwarte Pad. De trap komt uit in de uiterwaarden van Natuurpark Deventer IJsseloevers (Ossenwaard). De trap is tijdens de werkzaamheden gesloten. Publiek is welkom om de streetartist aan het werk te zien. De schildering is vanaf eind mei aan beide kanten van de IJssel te bewonderen.

Spoorbrugtrap tijdelijk dicht De spoorbrugtrap is voor de werkzaamheden twee weekenden gesloten. Het weekend van 11 en 12 mei, in verband met voorbereidende werkzaamheden. En een week later, van 17 tot en met 20 mei, als de streetartist aan het werk is. Natuurpark Deventer IJsseloevers is te bereiken via de ingang aan de achterzijde van het IJsselhotel.

Streetartist Danny Rumbl Streetartist Danny Rumbl uit Rotterdam is gespecialiseerd in het schilderen van cartoons

Ieder einde is ook een begin.

Els Schaap

3

Vera Bestebreurtje

Vredehof/Roelofs uitvaartverzorging

Diepenveenseweg 76, Deventer Bel (0570) 622 535 of kijk op www.vredehof.nl

Vredehof.

In dienst van het leven. en beesten. In zijn kunstwerk zal het verhaal van de Deventer IJsseloevers terug te zien zijn.

Street-art Voor het project Natuurpark Deventer IJsseloevers heeft gemeente Deventer Street Art

Streets (SAS) benaderd om de spoorbrugtrap bij de uiterwaarden te verfraaien. De schildering vertelt een verhaal over de stad. Het project Street Art Streets is een initiatief van Deventenaren Mano Scherpbier en Egbert Scheffer. Dit wordt de derde schildering van het initiatief SAS.

Philadelphia en verbindingscentrum De Fontein in Deventer gaan samenwerken DEVENTER - Vanaf april 2019 werken Philadelphia en verbindingscentrum De Fontein in Deventer samen. Op deze centrale verbindingsplek voor alle inwoners van de wijk Colmschate gaat vier dagdelen per week een professionele begeleider van Philadelphia Zorg de medewerkers en vrijwilligers van De Fontein ondersteunen. Op deze manier hopen we nog beter en eerder in te kunnen spelen op mogelijke ondersteuningsbehoeften en vragen van wijkbewoners.


tweedehands & vintage kleding

Verbouwingsopruiming!

opening Z AT E R DA G 1 8 M E I 10:00 - 17:00 uur // keizerstaat 4, Deventer

14:00 uur // Opening door wethouder Thomas Walder

Openingsactie Ontvang deze dag een kortingsbon ĂŠn maak kans op een tas van Omar Munie t.w.v. â‚Ź 65,-

w w w.resharestore . nl

coupons gordijnstoffen Alles woonaccessoires met zeer lijke e dekbedovertrekken k k e r t n aa kussens en dekbedden prijzen!


Het Deventer Nieuws

Kijk voor meer nieuws op www.hetdeventernieuws.nl

Door de ogen van ..Sonja Verkleedpartijtje Als een vriendin van mij appt in aanloop naar een feestje wat ze aan moet trekken antwoord ik droogjes: ‘kleren’. Na een half uur is ze nog niet ready. En uiteindelijk trekt ze het setje aan wat ze het eerst aanhad. Hèhè, we kunnen eindelijk gaan. Ik ben wat praktischer ingesteld als het gaat om kleding, het is óf dit óf dat en daarmee klaar. Dat ik de plank ook wel eens mis sla, blijkt als ik naar een festival ga. Ik trek mijn spijkerjumpsuit aan. Want die staat me goed en ik kan er lekker in bewegen. Aangekomen op het festival blijkt mijn jumpsuit niet verstandig. Het is nogal een gehannes op het toilet, dus dat is een leer voor de volgende keer. Verkleed als kroonluchter? In de media zie ik de Amerikaanse artiesten op een gala voorbijkomen met idiote kostuums. Het lijkt niet eens op kleding, maar het moet dus vooral opgemerkt worden. Dat gaat prima als je gaat als kroonluchter of taart maar hoe moet dat dan als het uit moet? Daar hebben ze bij lady Gaga wel een hele entourage voor, dus dat gaat allemaal mee naar de wc. Gezellig. Ze heeft zelfs daar dus geen privacy meer. Traumaatje Waar mijn afkeer van verkleden vandaan komt, daar moet ik even voor graven maar ik herinner me ineens Carnaval op de kleuterschool van 1980. Mijn buurmeisje en ik gingen beiden als Roodkapje. Mijn buurmeisje was al gezegend met blonde lokken en natuurlijke sproetjes, maar bij mij moest er wel wat kunst- en vliegwerk aan te pas komen voor mijn transformatie. Een mooie blonde pruik met krullen had mijn mama voor mij geregeld. Ik vond het maar niks, en het ding was warm en jeukte. Die synthetische cape ook. Het was niks voor mij. Ik trok uit boosheid op school de pruik af en ging demonstratief in de zandbak spelen. Dus hoe mooi ik die kostuums ook vind om naar te kijken, ik krijg er een ongemakkelijk gevoel van. Als ik een typetje wil doen, zet ik wel een bril op en doe een stemmetje. En word daarna weer lekker mezelf, de Sonja van de rolschaatsen en zandbak.

Raad de straat

Oldstars: krasse knarren aan de bal Het is woensdagmiddag op het complex van RDC op het sportpark Borgele. Klokslag twee uur vult de gezellig kantine zich met eminente heren, voorzien van een sporttas en voetbalkicksen. Je zou denken, die gaan rechtstreeks naar de kleedkamers op zich gereed te maken voor hun passie: Walking Football. Niets is echter minder waar. De groep van een man of 20, variërend in de leeftijd van 55 t/m 79 jaar, gaat eerst gezellig aan de koffie aan de grote tafel in de kantine. Er moet eerst bijgepraat worden. Want er gebeurt natuurlijk veel in 1 week tijd. Lief en leed wordt gedeeld. Door Paul Kusters Na een poosje vindt teamcaptain Wim Huisman het welletjes en vraagt de aandacht van de groep. Na wat huishoudelijke mededelingen komt het belangrijke moment: de voetbaltoto moet ingevuld worden. Elke week wagen de heren zich namelijk aan voorspellingen betreffende de nationale en internationale voetbalcompetities. Serieuze zaak dus. Wim gaat iedereen af aan de tafel en houdt er een hele administratie van bij. Als de tussenstand wordt gegeven, gaat dat gepaard met veel tumult, gehoon en gelach. Want als je komt opdagen krijg je daar extra punten voor. Maakt het extra spannend.

Warming Up Maar uiteindelijk gaat het dan toch gebeuren. De heren gaan aan de slag. In strak tenue betreden ze het kunstgrasveld van FC RDC. En wordt er begonnen aan de warming up. Strekken, spieren warm maken, sprintjes trekken, de mannen doen het zonder te morren. Onder toeziend oog van trainer Ruben van Zijl en zijn stagiaire Paul Vlaskamp werken de mannen braaf de warming up af. Zeker belangrijk, want blessures zitten ze niet op te wachten. Wouter is vorig jaar vanuit Rotterdam naar Deventer verhuisd. Al een jaar lang is hij lid van de Oldstars. Helaas is hij geblesseerd, maar dat weerhoudt hem zeker niet om elke week trouw te komen en zijn maten aan te moedigen. En zo zijn er wel meer binnen de groep die om diverse redenen niet kunnen spelen. Maar ze zijn er elke week. Want ze willen niks missen. Zeker de gezelligheid niet.

Walking football Na de warming up is het eindelijk dan zover. De mannen gaan een potje spelen. Binnenkort hebben

In welke straat is deze foto gemaakt? Weet jij het? Mail je antwoord door naar prijsvraag@hetdeventernieuws.nl en win een Excellent VIP programma bij Matz Carwash Deventer. Oplossing vorige week: Schonenvaardersstraat Winnaar: Adriaan Hartog

5

ze een belangrijk toernooi dus er moet goed geoefend worden. Walking football wordt gespeeld met 12 spelers in het veld. 6 tegen 6 dus. De wedstrijden duren 15 minuten en er zijn geen keepers. De bal mag niet boven heuphoogte gespeeld worden en ook slidings zijn verboden. Maar het belangrijkste is: er mag niet gerend worden. Dan wordt er afgefloten. Nou is dat niet rennen een wat rekbaar begrip want er wordt toch nog menig sprintje getrokken. Maar trainer Ruben van Zijl is vandaag streng. Tijdens de training ziet hij het door de vingers, maar in de wedstrijd fluit de scheids ervoor. Je ziet Ruben genieten als de mannen aan hun partijtje bezig zijn. Regelmatig geeft hij aanwijzingen en legt dan het spel even stil. Want fanatiek zijn ze en willen hun potje toch echt wel winnen. Ruben is vitaliteitscoach en draagt de verantwoording voor de fysieke gesteldheid van zijn mannen. Hij is erg betrokken bij de groep. “Mooi toch om ze zo bezig te zien. De mannen trainen van augustus tot en met juni en ze slaan bijna geen week over.” Ruben vertelt: “Walking football is een perfecte manier om in beweging te blijven en je conditie lichamelijk en geestelijk op peil te houden. Ik probeer zoveel mogelijk rekening te houden in de training met het individu. De een kan nu eenmaal meer als een ander en ook de leeftijd speelt natuurlijk een rol. Maar het is niet alleen het fysieke aspect wat het allemaal zo leuk maakt. Het is ook een heel sociaal gebeuren. De groep trekt het hele jaar met elkaar op en blijft zo lekker actief en onder de mensen komen. Inclusief de derde helft na de training. Want dat is in het voetbal ook zo. Lekker sporten en daarna lekker dollen in de kantine. De een met een biertje en de ander met een spaatje rood.”

Ook Walking Football spelen bij de Oldstars? OldStars Walking Football is een landelijke initiatief van het Nationale Ouderenfonds en de KNVB om ouderen van 60+ aan het bewegen te krijgen. De uitdaging bij dit project is om bij Deventer voetbalverenigingen voetbalaanbod voor 60-plussers te creëren. Het doel is lichamelijke activiteiten te ontwikkelen bij mannen en vrouwen vanaf 60 jaar die zelfstandig wonen en nu nog onvoldoende bewegen. Door hen onder te brengen bij voetbalverenigingen wordt gestimuleerd te blijven bewegen en in contact te komen en te blijven met leeftijdsgenoten. De 1e drie trainingen zijn gratis en daarna kunt u beslissen om voor 99 euro een seizoen lang lid te worden en aan 35 trainingen deel te nemen, en om eventueel aan 4 fit-testen deel te nemen. Walking Football is elke woensdagmiddag vanaf 13.30 uur tot ca. 16.00 uur. Het eerste kopje koffie/thee wordt u iedere woensdagmiddag aangeboden! Het Sportbedrijf is ook woensdags aanwezig om alles in goede banen te leiden! KOM EN BEWEEG MEE! Wil je meer weten stuur dan even een mailtje naar teamcaptain Wim Huisman: wihe.huisman@telfort.nl.

Geen trampolines en zwembaden in de openbare ruimte en op straat DEVENTER - De zomer komt er weer aan. Hier en daar zien we speeltoestellen in de openbare ruimte verschijnen. De gemeente waarschuwt dat dergelijke toestellen zoals trampolines en zwembaden niet zijn toegestaan in de openbare ruimte. Trampolinespringen blijkt een niet ongevaarlijke hobby. Jaarlijks moeten zo’n 3000 mensen naar de Eerste Hulp van een ziekenhuis met verwondingen als gevolg van trampolinespringen. Een trampoline plaatsen in uw eigen tuin, dat mag natuurlijk. Maar op de stoep of een veldje in de buurt bijvoorbeeld, is dat niet toegestaan. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld zwembaden. In uw eigen tuin bent u zelf verantwoordelijk voor mogelijk letsel door bijvoorbeeld een trampoline of zwembad. Maar als er ongelukken mee gebeuren in de openbare ruimte, dan is de gemeente daar aansprakelijk voor. Daarom kan de gemeente niet toestemmen in het plaatsen van dergelijke toestellen op openbare grond.


REVOLUTIE in afslankland

Simpel, Snel, Slank! WEG MET DIE KILO’S!

VAN ONZE JOURNALIST Hoeveel kilo verlies ik bij Easyslim.nu? ‘Dat is afhankelijk van wat jij wilt: 5, 10, 20, 30 of meer kilo. Alles is bij ons mogelijk.’

HERKENBAAR? Je durft niet meer in de spiegel te kijken Je schaamt je Je draagt verhullende kleding Je durft niet meer naar feestjes Je wordt steeds dikker Je kunt je schoenen moeilijk aantrekken

Hoe snel kan ik 10 kilo kwijtraken? ‘Dit kan al binnen 6 weken.’ Waarom kiezen zoveel mensen voor jullie? ‘Afvallen gaat bij ons makkelijk en snel. Ook een slappe huid en cellulite verdwijnt.’ Wie zijn jullie klanten? ‘Mensen die snel van vervelende kilo’s af willen en toch lekker willen leven. Eten en toch afvallen? Luxe toch! ‘ Is het veilig? ‘Jazeker! Easyslim.nu heeft vestigingen door het hele land en het is overal druk. De meeste klanten ervaren de behandeling als zeer prettig.’

DE OPLOSSING! Terwijl je ligt, haalt ons apparaat vet weg en traint je spieren. Door deze combi heb je zeer snel een De meeste mensen komen 1 x per week. Hoe vaak? Dat hangt af van wat jij wilt bereiken! Voor

Voor

Na 10 keer

Wist je dat?

Bekend van o.a

Verlies direct 4 - 28 cm* GARANTIE Indien er niet minimaal 4 cm af is, betaal je niks!

*Na de proefbehandeling

- Easyslim.nu al meer dan 40 vestigingen heeft? - Ook veel BN’ers komen? - Veel mannen klant zijn? - Easyslim.nu de grootste van Nederland is? - Ze ook bekend zijn van t.v.?

ACTIE

Proost op jouw succes! Maddy Spohn journalist Intake incl. behandeling van 89,- voor 49,Easyslim.nu Deventer deventer@easyslim.nu 06 227 823 44 Of boek nu online via www.easyslim.nu

Na 3 maanden

Geldig t/m 30 mei 2019


Het Deventer Nieuws

7

DorpsNieuws Het

BATHMEN - COLMSCHATE - LETTELE OKKENBROEK - SCHALKHAAR

19 mei Aspergemarkt op de Oorsprong SCHALKHAAR - Alweer de tweede streekmarkt van 2019. De themagerichte streekmarkten op de Oorsprong worden steeds meer een begrip! Deze streekmarkt, met als thema de asperge, kent wederom een aantal leuke deelnemers. Oude bekenden, maar ook weer een aantal nieuwe deelnemers. Allerlei leuke en lekkere producten uit de streek. We zitten weer volop in de aspergetijd en de kraamhouders spelen hier natuurlijk enthousiast op in. Het aantal deelnemende kraamhouders neemt nog steeds toe en het aanbod wordt ook steeds gevarieerder. Het accent blijft liggen op voeding, etenswaren en kennis over wat je eet, maar er zijn ook kramen met planten, informatie en sierraden, tuingereedschap en bezems. Voor de kinderen komt de Bellenbaas, die zorgt voor enorme zeepbellen en er is een aspergespeurtocht, maar ook mogen ze kijken bij de houtbewerkers en de stoere smid. Binnen kunt u terecht voor soep en heerlijke koffie met taart. De diverse kraamhouders vertellen u graag over hun producten, die vaak verrassend dichtbij gemaakt worden. Zij vertellen waar zij hun grondstoffen vandaan

halen en waarom die zo lekker en gezond zijn. De enthousiaste ondernemers op de Oorsprong zullen zich ook op allerlei manieren presenteren en de “Groene Dames” zullen de bezoekers vermaken met hun hilarische sketches. Op de markt bestaat ook de mogelijkheid om je in te schrijven voor de inkoopcoöperatie, als lid kun je biologische streekproducten inkopen tegen zeer schappelijke prijzen. Je bepaalt zelf wat er in je pakket zit, zuivel, kaas, eieren, brood, vlees en kruidenierswaren, het kan allemaal. 19 mei 2019, 11.00 tot 17.00 uur, locatie “de Oorsprong”, Spanjaardsdijk 68 Schalkhaar, toegang gratis en vrij parkeren

Trio the Sixties in het Hof van Salland DIEPENVEEN - Zondagmiddag 12 mei is er een optreden van Trio the Sixties in het Hof van Salland. Een leuke en gezellige middag met de hits van ‘toen’. De grote klassiekers komen voorbij en er kan en mag en zal

gedanst worden. Deze middag begint om 14.00 uur en de toegang is gratis.

KonnecteD levert positieve bijdrage aan samenleving DEVENTER - KonnecteD kijkt met trots terug op 2018. We hielpen ruim 400 mensen, die afhankelijk waren van bijstand, duurzaam aan werk. We plaatsten werkzoekenden in diverse trajecten bij bijna 300 werkgevers. En we lanceerden de eerste werkleerroute en markeerden daarmee het begin van de ontwikkeling van KonnecteD naar een modern Werkleerbedrijf. Bij KonnecteD draait het om mensen. Mensen met een afstand tot werk en ondernemers die maatschappelijk verantwoord (willen) ondernemen. Onze missie is werk maken van betekenis en het doel is een inclusieve arbeidsmarkt. In 2018 leverde KonnecteD, in samenwerking met alle partners, een positieve bijdrage aan de inclusieve arbeidsmarkt en daarmee aan de samenleving. Dat zie je terug in het jaarverslag. Een kleine greep uit de highlights: • KonnecteD start een samenwerking met kledinginzamelaar ReShare. Dit levert werkplekken op voor werkzoekenden en ook voor WSW medewerkers van Sallcon. • Sallcon biedt ruim 150 mensen uit diverse doelgroepen een tijdelijke werkplek in het kader van hun ontwikkeling. • Deventer Werktalent heeft 8 accountmanagers die branchegericht werken. Zij halen in 2018 meer dan 700 vacatures binnen; hiervan is 73% ingevuld. • Deventer Werktalent begeleidt 300 medewerkers uit de WSW in een individuele- of groepsdetachering buiten de muren van KonnecteD. In 2018 realiseren we een doorstroom “van binnen naar buiten” van 5%.

WerkLeerBedrijf

Het is de volgende fase in de ontwikkeling van KonnecteD als uitvoerder van de Participatiewet. Daarnaast kunnen we als Werkleerbedrijf een goede werkgever blijven voor onze krimpende groep WSW medewerkers en voor de meest kwetsbaren op de arbeidsmarkt, die een beroep doen op het zogenoemde Beschut Werk.

Maatschappelijk rendement De financiële resultaten vallen bijna € 1.200.000 positiever uit dan begroot voor 2018. Het verlies van ruim € 300.000 over 2018 is dan ook geen verrassing. Dankzij in het verleden opgebouwde reserves beschikt KonnecteD nog steeds over een gezonde financiële basis. De reserves zijn noodzakelijk voor de continuïteit van KonnecteD zodat de voorspelde toekomstige verliezen nog voor vele jaren kunnen worden opgevangen. Deze verliezen zullen ontstaan door het teruglopen van WSW-subsidies (inkomsten) en door investeringen in de organisatie om de transformatie naar het Werkleerbedrijf te maken. Ten opzichte van andere participatiebedrijven in de sector van de sociale werkgelegenheid doet KonnecteD het goed. De gemeente hoeft daardoor over 2018 wederom niet bij te dragen in het verlies. Het maatschappelijk rendement van KonnecteD is onverminderd goed.

In 2018 startten we met de ontwikkeling naar een modern Werkleerbedrijf. De nadruk komt nog meer op de ontwikkeling en scholing van werkzoekenden te liggen, met als doel plaatsing bij reguliere werkgevers.

Lungo bank

1499.-

Raalterweg 81, 8124 AC Wesepe www.oosterhoffmeubelen.nl


Electric Comfort, specialist in elektrische en infrarood verwarming Nu de overheid het gasgebruik ontmoedigt en steeds meer woningen gasloos moeten worden is het zaak na te denken hoe ook in de toekomst te voorzien in de behoefte aan warmte.

Duurzaam comfort Veelal wordt begonnen met het

isoleren van de vloer, zodat er geen warmte verloren gaat, daarna worden de verwarmingselementen, folies of draden, aangebracht. Wij zijn u graag behulpzaam bij het maken van de juiste afweEnergiezuinige verwarming vloer ging. Bel ons ofvoor stuurelke een mail.

Een snelle, weldadige en aangename warmte

Showroom infrarood panelen geopend op afspraak!

Energiezuin Een snelle,

www.electriccomfor t.nl T 0570 - 55 11 96

info@electriccomfort.nl www.electriccomfor t.nl T 0570 - 55 11 96

Steengoede deals P Paul Roescher is dé vloerenspecialist in tegels, pvc, laminaat en parket. Uit voorraad leverbaar! 6,-

32,50 aal 6

Norm

p/m2

Keramische parket. 15x60cm. Europees eiken look. In meerdere kleuren leverbaar.

Grote keus

Fraaie cementlook 60x60cm te combineren met 30x60cm en stroken. Gerectificeerd. Leverbaar in meerdere kleuren grijs.

19,

50 p/m

29,50 *

s 55,-

r Elde p/m2

p/m2

16,50 ,50 rs 27

Elde

p/m2

2

Prachtige keramische vloertegel met de uitstraling van Belgisch hardsteen. Tegel 60x60cm. • Porcelenato • Geschikt voor zeer intensief gebruik • Italiaans topfabrikaat • Veel natuurgetrouwe variatie • Extra matte uitstraling • Extra stapvast

Stoere betonlook tegel 42x42cm. In de kleuren grey en dark grey.

19,50 ,rs 39

Elde

p/m2

Zelf uitzoeken

Steenharde prijsgarantie! De perfecte tegel die in elke smaak of budget past, vindt u direct bij Paul Roescher. De prijzen mogen dan laag zijn, de service is hoog. Dankzij onze acht steengoede zekerheden!

32,50

Alles uit voorraad

,rs 64

Elde

p/m2

Direct meenemen

40 x 120 cm

r

,- voo

8 Van 3

Glanzend witte wandtegel 25x44cm Budgetknaller Fris wit in mat of glans. Europese kwaliteit en is door en door wit!

Designwandtegel op uniek XXL formaat 40x120cm in mat of glans wit.

Boedelbakken beschikbaar


Het Deventer Nieuws

Kijk voor meer nieuws op www.hetdeventernieuws.nl

9

Open dag bij Kynologenclub DEVENTER - Op zondag 26 mei wordt de landelijke Dag van de Hond georganiseerd. Het thema dit jaar is ‘hond en ras’. Kynologenclub Deventer aan de Molbergsweg 3 in Deventer heeft een informatief en leuk programma samengesteld voor alle hondenliefhebbers. Tijdens deze dag kan iedereen, met of zonder hond, gratis terecht voor informatie, demonstraties en activiteiten op het gebied van honden en alle vormen van hondensport. Er zijn veel instructeurs aanwezig om u te begeleiden en uw vragen te beantwoorden. Er zijn demonstraties van Agility (behendigheid= door tunnels, hoogtesprongen, paaltjes), Hoopers (=behendigheid zonder dat hierbij wordt gesprongen) en Obedience (= Gehoorzaamheid op hoog niveau). Uiteraard kun je deze sporten ook onder begeleiding zelf eens uitproberen. Overweeg je een hond aan te schaffen, of wil je meer over rassen weten, zie dan alvast verschillende rassen in de rassenparade. Kinderen kunnen ook heerlijk met de hond aan de

Erik langs de lijn Erik van Luttikhuizen

slag en voor de kleintjes is er een heus springkussen. Laat je hond checken op gezondheid. Ontdek hoe leuk hondensport in clubverband kan zijn. Proef de sfeer van de club en ervaar hoe leuk dit is voor de hond. Kom ook in contact met anderen en ervaar hoe belangrijk de trainingen en cursussen zijn en laat een mooie foto maken van je hond. Voor iedere bezoekende hond is er een leuk presentje. Neem een kijkje op onze site www.kcdeventer. nl voor alle informatie over de club en uiteraard over de dag van hond. Van 13.00 uur tot 17.00 uur is iedereen welkom. Graag tot ziens op 26 mei 2019 tijdens de Dag van de Hond bij Kynologenclub Deventer.

Net niet Wat een anticlimax afgelopen woensdag… Eerlijk, ik ben absoluut geen Ajax fan, maar ik heb van ze genoten in de Champions League duels. Heerlijk met flair voetballen, altijd vooruitdenkend, echt de stijl van Ten Hag. Vaste patronen bedoeld om balbezit te prolongeren, bedoeld om vooruit te gaan. Nimmer een pass achterwaarts, altijd schuin vooruit denkend. Maar ja, diezelfde Ten Hag wisselt louter defensief en vermoord zijn eigen systeem, das wel pijnlijk. Ballen op Onana die voetballend niet sterk is en ook nog eens een minuut extra aan zijn broek kreeg. Kleine aspecten met grote gevolgen… Het deed me allemaal denken aan het ‘net niet’ seizoen in 2010. In eigen huis versloeg Go Ahead Eagles in de laatste minuut FC Den Bosch in de play-off finale. Het was als een ongeschreven voetbalboek: spits Koen van der Biezen, kruisband gescheurd, ruim acht maanden revalidatie. Als invaller scoren in de allerlaatste minuut. En dan die Adelaarshorst, ik stond in die laatste minuten aan de zijlijn, de grond trilde onder mijn voeten, ook ik werd er emotioneel van: Koen van der Boezen die met een ontbloot bovenlijf achter het doel aan de Brinkgreverweg zijde langsliep. Die 1-0 was cruciaal! Willem II speelde negatief destijds en dat werd bijna beloond. Maar ja, enkele dagen later verbleekten de Adelaars in het Koning Willem II stadion. Alles oogde en rook eredivisie, de Eagles kwamen achter en vlak voor tijd, ja vlak voor tijd… Jules Reimerink zal nimmer herdacht worden om zijn vele rushes langs de rechterzijkant, nimmer herdacht worden om zijn succesperiode bij Energie Cottbus of Fortuna Köln. Maar wel om zijn misser, vlak voor tijd in Tilburg, net niet… Als Rensenbrink in de WK finale in Argentinië, zo ook Reimerink vlak voor tijd daar in Tilburg. In de verlenging viel uiteindelijk toen het doek, helaas, een maatje te groot. Ik kon er mee leven, want in Tilburg was Kowet niet goed genoeg, hadden de Tilburgers duidelijk meer kwaliteit. Extra zuur als dan de dag erna bekend wordt dat datzelfde Willem II 4,1 miljoen rood stond, de boel belazerd had, en daarmee het eredivisieschap veiliggesteld had, ‘gekocht’ had... Het voelde als onrecht, daarmee werd het toch weer pijnlijk. Drie jaren later werd het weggespoeld, na 17 jaar weer eredivisie onder leiding van Eric ten Hag. Hij had de ploeg klaargestoomd voor een ultieme piek voorbij aan het einde van het seizoen. Net als hij Ajax klaarstoomde maar uiteindelijk werd hij daar geveld, afgelopen woensdag, misschien wel eigenhandig… Want verdedigend wisselen... Advocaat werd er ooit meedogenloos op afgestraft, Ten Hag uiteindelijk niet en dat is maar goed ook. Dit draagt bij aan ervaring, iets wat Ten Hag nodig zal hebben het komende seizoen. Want dan moet hij een compleet niet team gaan opbouwen in Amsterdam, misschien wel om tegen GA Eagles te spelen! We moeten nog heel eventjes wachten op de tweeluik tegen Den Bosch, onbegrijpelijk lang trouwens. Ook dit dankzij Ten Hag, maar dat terzijde….

Actie geldt alleen op donderdag, vrijdag en zaterdag

Paul Roescher Ook in woonvloeren is: ‘Roescher lager in prijs dan waar ook!’

Topvloeren

s 69,-

32,50 Elder

s 49,-

29, Elder

50 p/m

Belgisch hardsteen buitentegel Keramische buitentegel 2cm dik. Vorstbestendig, 60x60cm.

2

p/m2

Portugese patroontegels 60x60cm. Prachtige betonlook met tapijtdecor met 15x15cm patroon. Effen tegels 32,50 p/m2 Decortegels 37,50 p/m2

Portugese patroontegels (voor vloer én wand) geven een onvergetelijk karakter aan elke woning. s 49,-

29, Elder

50 p/m

2

Nieuwe keuken of badkamer of vloer nodig? Maak er een uitje van. Ga naar Paul Roescher Megastore in Apeldoorn of Rijssen. Een sterk familiebedrijf sinds 1971. Met ruim 17.500 m2 vloeroppervlak vindt u daar de allergrootste Met Megastores in: Rijssen: (7463 PH) Plaagslagen 2 collectie keukens, badkamers, Tel. (0548) 540 340 tegels, kasten, haarden en houten vloeren Apeldoorn: (7317 AN) Vlijtseweg 196 van Europa. Lager in prijs dan waar ook! Tel. (055) 360 1747

Totaal incl. egaliseren + leggen + materiaal 80,-

59,95 s Elder

p/m2

*Prijs afhankelijk van ondergrond en pakinhoud.

Marmerlook tegel 160x160cm, stuntprijs! op exclusief formaat!

s 81,-

49,50 Elder

p/m2

,s 149

69,-

Elder

Hardsteen vloertegel 20x20cm. Getrommeld hardsteen look. Karakteristieke vloer in eldoorn ore Ap Megast hal of keuken.

p/m2

Megastore Rijssen

+ + + + + + + + +

klanten vertellen

Winkelen bij Roescher is een dagje uit!

Inmeten & voorcontrole

Primer

Egaline Plus

PVC lijm

Primer aanbrengen

Egaliseren

Schuren

Reinigen

Leggen

85% van de klanten beveelt Paul Roescher aan!

www.paulroescher.nl

Visgraat PVC vloer voor sfeer in uw interieur Topkwaliteit in stijlvolle uitvoering met voelbare houtstructuur. Slijtvast voor zeer intensief gebruik! Uitermate geschikt voor vloerverwarming.

PAUL ROESCHER K E U K E N

B A D

V L O E R

Open: di. t ⁄m vrij. 9-18 uur (zat. -16.30 uur). Koopavond = do. Zon/feest dagen gesloten.

H A A R D


end Coehoornsingel 3 7201 AA Zutphen T 0575 59 44 44 E flexpool@sutfene.nl I sutfene.nl

Kalenderklok voor senioren nu verkrijgbaar bij Zorgcomfort Voor de dagelijkse planning & structuur, ondersteuning bij afgenomen tijdsbesef, het vergroten van de zelfredzaamheid en het verminderen van eenzaamheid. • Duidelijke tijdsaanduiding • Agendafunctie • Berichtenfunctie • Fotofunctie • Beeldbellen

Meer info? Bel of kijk op mijn website.

Zoek jij flexibiliteit in je werk? Werken in de ouderenzorg in harmonie met je gezin, je studie, je levensstijl of andere (sociale) activiteiten? Dat kan bij Sutfene vanuit de FLEXPOOL. Hou de regie over de balans werk-privé en geef zelf aan hoe en hoeveel jij wilt werken. Ontdek de mogelijkheden en bezoek een van onze Flex-events:

woensdag 22 mei 2019 16-18 uur, de Borkel, Gorssel

woensdag 5 juni 2019 16-18 uur, de Lunette, Zutphen Wij zien je graag! Bel of app ons als je vragen hebt: Dieuwertje Vrolijk, 06 58 839 619 Bianca Krijgh, 06 13 948 390

wonen | welzijn | zorg | behandeling | revalidatie

Tandprothetische praktijkWesthof “voor een gebit met gevoel!” Nieuwehaven 298, Gouda 0182-67249 www.tp westhof.nl Gespecialiseerd in:

IK MAAK HE T T DA KUNSTGEBIT ! BIJ U PAST uw o en natuurgetr Karakteristiek vakmanschap met ouderwets e materialen. en de nieuwst

• Volledige protheses • Immediaatprotheses • Gedeeltelijke protheses • Prothese op implantaten • Klikgebit • Lichtgewicht protheses • Frames • Reparaties van protheses • Verfraaiing en correctie • Oplossen van pijnlijke plekken

Meer info? Bel of kijk op mijn website.

Tandprothetische praktijk Westhof Nieuwehaven Gouda Binnensingel298, 6, Deventer 0182-672499 0570-769120 www.tppwesthof.nl www.tppwesthof.nl

VAKANTIEKRACHTEN zijn van harte welkom: www.werkenbijcarinova.nl

vertrouwd dichtbij thuis- en woonzorg Bel 0900 86 62 of kijk op www.carinova.nl


Het Deventer Nieuws 11 ZORG

Kabinet geeft extra geld aan gemeente voor Jeugdzorg Het kabinet komt met honderden miljoenen euro’s extra over de brug voor de jeugdzorg. Gemeenten klagen steen en been dat ze het met de huidige bedragen niet redden. Voor dit jaar komt er ruim 300 miljoen euro beschikbaar. Daarna wordt er enkele jaren steeds ruim 200 miljoen euro uitgetrokken, meldden bronnen in Den Haag na een noodkreet van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Verantwoordelijk minister Hugo de Jonge had al ‘financiële maatregelen’ aangekondigd, zonder concreet te worden. In een reactie op de klacht van de VNG stelt hij dat het bij betere zorg ‘aan onze kwetsbare jongeren’ om meer gaat dan geld alleen. Bij gemeenten is ook nog veel verbetering mogelijk wat betreft ‘regie, sturing en samenwerking’. Het is én én, aldus de bewindsman. Gemeenten weigeren langer op te draaien voor extra kosten De gemeenten zeggen dat zij weigeren nog langer op te draaien voor de extra kosten die zij maken voor de toenemen-

de vraag naar de jeugdhulp en psychische zorg voor kwetsbare burgers. In een open brief zegt de VNG te overwegen afstand te doen van zorgtaken die de gemeenten er in 2015 van het Rijk bij hebben gekregen: ‘Als het kabinet niet bereid is om gemeenten voldoende tegemoet te komen, is het de vraag of wij onze inwoners kunnen geven waar zij recht op hebben.’ De gemeenten zouden in totaal meer dan 600 miljoen euro te veel hebben uitgegeven aan jeugdzorg. Het vorige kabinet dacht dat een andere aanpak tot lagere kosten zou leiden en bezuinigde. Door bijvoorbeeld sneller te helpen zou er minder geld nodig zijn voor langdurige begeleiding. Maar de afgelopen jaren steeg het aantal jongeren in de jeugdzorg. (Bron: radar.avrotros.nl)

Flexpool-coördinatoren Bianca (links) en Dieuwertje (rechts)

Flexibel werken in de ouderenzorg bij Sutfene Werken in de ouderenzorg in harmonie met je gezin, je studie, je levensstijl of andere (sociale) activiteiten? Dat kan bij Sutfene vanuit de FLEXPOOL in Gorssel, Eefde, Zutphen en Warnsveld. Werken vanuit de FLEXPOOL betekent dat jij, verzorgende IG, verpleegkundige mbo4, helpende mbo2 en student in de zorg, de regie houdt op de balans werk-privé. Wij horen graag hoe jouw ideale werkweek eruit ziet. Zoveel wensen, zoveel contractvormen! Ontdek de mogelijkheden van flexibel werken en bezoek een van onze flex-events. Woensdag 22 mei 2019 16.00 tot 18.00 uur De Borkel, Hoofdstraat 61b, Gorssel

Woensdag 5 juni 2019 16.00 tot 18.00 uur De Lunette, Coehoornsingel 3, Zutphen Nu al meer weten over werken bij Sutfene in de FLEXPOOL? Bel, app of mail dan onze Flexpool-coördinatoren: Dieuwertje Vrolijk 06 – 58 83 96 19 Bianca Krijgh 06 – 13 94 83 90 flexpool@sutfene.nl

Kalenderklokken voor Senioren bij Zorgcomfort Met de BBrain Family G2 klok kunnen familieleden, vrienden en verzorgers van senioren eenvoudig berichten, foto’s en agendapunten naar de klok van de oudere sturen. Dit kan via een app op hun telefoon of computer. Als senioren een herinnering nodig hebben voor het niet vergeten van een afspraak of het innemen van hun medicatie, kan er eenvoudig op afstand een bericht naar de klok worden gestuurd. Deze kalenderklok is speciaal gemaakt voor senioren en hun naasten. Naarmate we ouder worden, vergeten we steeds vaker kleine dingen zoals afspraken met de dokter of (klein)kinderen. De 2e variant; De BBrain Family D2 is specifiek gericht op mensen die niet meer in staat zijn om interactie te hebben met de klok. Deze variant zorgt voor zo weinig mogelijk prikkels bij de gebruiker. De ervaring heeft geleerd dat mensen met beginnende dementie baat hebben bij deze klok, omdat

het hen meer houvast en zelfvertrouwen geeft. De BBrain kalenderklokken beschikken over een aantal handige functies. Deze functies hebben allemaal als doel het leven van de gebruiker te vergemakkelijken. Zo is er naast de agendafunctie, waarbij agendapunten en berichten worden uitgesproken, ook beeldbellen mogelijk en heeft de klok een duidelijke tijdsaanduiding. De klokken zijn verkrijgbaar bij Zorgcomfort, Dreef 140D in Deventer.

Kijk op www.zorggroepsolis.nl/vakantiewerk


12 Het Deventer Nieuws

Kijk voor meer nieuws op www.hetdeventernieuws.nl

‘n nieuwe kijk op... Deventer

We kijken met een nieuwe blik naar Deventer. Wat vinden wij bijzonder aan onze gemeente? Deventer is een authentieke, eigenwijze en vernieuwende Hanzestad. Rob en Andrea te Wierik-Bergs vertellen over In het Huis van Deventer: een eigenzinnig stadshotel op de plek van de Latijnse School.

Het verhaal van Deventer in zeven kamers Door Luuk Talens DEVENTER - Desiderius Erasmus kijkt boven de voordeur toe terwijl we naar binnen stappen bij Grote Kerkhof 6. Boven hem prijken de letters non scolae sed vitae discimus. ‘Niet voor de school maar voor het leven leren wij’. Dit is de plek waar Erasmus en Geert Grote hun kennis vergaarden en Alexander Hegius het onderwijs voor altijd veranderde. Een plek van vrije denkers, die anderen inspireerden met hun eigenwijze verhaal. Kortom: de perfecte plek Rob en Andrea te Wierik-Bergs en hun stadshotel In het Huis van Deventer. Verhaal “Met In het Huis van Deventer vertellen wij ons verhaal over Deventer’’, vertelt Rob te Wierik. “We stelden de vraag ‘wat betekent Deventer voor jou?’ aan onszelf en ons creatieve team, met Ellen Schild (Studio Groen+Schild) en kunstenaarsduo Paul Keizer en Albert Dedden (De Spacecowboys). Voor de één betekende Deventer groen, vrijheid, ruimte en lucht. Voor de ander was Deventer de rauwe, smoezelige arbeidersstad uit de jaren ’80. Moskou aan de IJssel. Al die verschillende opvattingen en visies hebben we omgezet in vormgeving en kunst die je terugziet in de city lofts in het hotel.’’ City lofts In het Huis van Deventer is geen uitgekauwd eerbetoon aan de Latijnse School, maar een hotel met een eigentijdse en kunstzinnige blik op onze stad. Met zeven city lofts aan het Grote Kerkhof en loft Lucy GLXY in het havenkwartier. Allen met een eigen thema. “Dit is de LF3-kamer, de Hanzekamer. Die is vernoemd naar de wandelroute langs de Hanzesteden’’, vertelt Andrea

tijdens een rondleiding. Middenin de LF3 staan twee enorme epoxy mannen, met abstracte verrekijkers, kijkend naar het noorden en het zuiden. “Dit kunstwerk heet Feindspotting. De mannen houden de ‘vijanden’ Zutphen en Zwolle in de gaten. Omdat in Hanzesteden vroeger samenwerkten, maar óók vijanden waren.’’ Teddyberen Verderop vinden we de Uber Auronde. Deze loft, met prachtig uitzicht op de Lebuïnuskerk, draait om het enorme bed in het midden. “Dit is een ode aan de Auronde, hét succesbed van Auping. Door de grote uitvoering (2,60mx2,60m) en het brede houten bedframe wordt hij mooi uitgelicht’’, zegt Andrea. Ze zwijgt even over de enorme houten teddyberen op het bedframe, die middenin een bijzonder compromitterende houding zijn vastgelegd. “Haha, ja daar had ik mijn twijfels over, maar de Spacecowboys zeiden: ‘kunst kent geen concessies!’ Ach, het is ook de bruidssuite, dus wat dat betreft past het wel.’’ Eigenzinnig Elke kamer is geïnspireerd op historische verhalen uit de stad, maar met een eigenzinnige twist. Kleurenlab verwijst naar verffabrikant Akzo, maar beschikt ook over een enorm vierpersoonsbed. Gridnik, gebaseerd op een lettertype als symbool voor de rol van boeken en de boekdrukkunst in Deventer, heeft een golvende boekenkast als wand. Het Tuinhuis ligt in de idyllische groene binnentuin, maar beschikt over een vervreemdende groene capsule midden op de slaapvide. Het blijkt de badkamer. “Gaaf hè?”, zegt Andrea. De verslaggever

knikt. Er is overal iets te zien in het hotel. Het is verwarrend soms, maar anders dan welk hotel ook. “En dat is precies de bedoeling”, zegt Rob. “Dit is niet het zoveelste anonieme hotel. In het Huis van Deventer kan alleen bestaan in deze stad, op deze plek. Het is een unieke plek waar je de stad binnen en buiten beleeft.’’ Van de stad Nu het hotel draait kijken Rob en Andrea voorzichtig vooruit. Andrea: “We werken momenteel aan een cultureel programma. Zo zijn we het Heartbreak Hotel tijdens de kermis (vanwege kermisattractie The Heartbreaker voor de deur) en organiseren we een cultureel weekend in januari.’’ Waarom? “Dit hotel is bedacht door Deventenaren en gedeeltelijk, door crowdfunding, gefinancierd door Deventenaren. Dit hotel is van de stad. Daarom willen we Deventer meer bieden dan alleen een hotelfunctie.’’


Het Deventer Nieuws 13 AGENDA

Verrassing voor de 2019e wandelaar in 2019

VVV Uit-tips van de week 75e Deventer Avond4daagse Het grootste (meerdaagse) sportevenement van Deventer staat weer op het programma: de 75ste AvondVierdaagse Deventer van 13 t/m 16 mei, loop mee! De afstanden zijn 6 of 11 kilometer. Na afloop heb je recht op een medaille of volgnummer. Starttijden: maandag t/m woensdag 11 km 18.15 uur, 6 km 18.30 uur. Op donderdag starten de groepen om 19.00 uur, de individuele wandelaars 11 km starten om 18.15 uur. 13 t/m 16 mei. Diverse startlocaties (zie: www/deventeravond4daagse.jimdo. com), 18.15 - 21.30 uur. Entree: € 6,-, groepen en leden wandelbond € 5,-.

Snökermarkt Kom in een gemoedelijke sfeer lekker struinen tijdens de Snökermarkt in de Walstraat en de Golstraat. Een fijne markt met een gezellig en intiem karakter, waar antiquairs en brocanteurs een grote verzameling boeken en brocante aanbieden. Vintage, landelijk en antiek bij elkaar, van lieflijk Frans tot stoer industrieel en alles daartussen. Kleinmeubelen, koffers, kisten, emaillen artikelen, spiegels van barok tot industrieel, paspoppen, zink, en tja, wat is er niet? Zaterdag 18 mei. Walstraat & Golstraat, 11.00 - 17.00 uur. Entree: gratis.

Theatertour: Bij de Mensen Thuis 4

Spelen op de Brink Spelen op de Brink is uniek in haar soort. Midden op het mooiste plein van Nederland: de Brink in Deventer, zorgen wij twee keer per week voor een plek waar kinderen in de leeftijd van 3 tot 10 jaar veilig kunnen spelen. Onder toeziend oog van ouders én vrijwilligers kunnen de kinderen zich twee uur lang vermaken met speelgoed dat zij niet vaak meer tegenkomen. We hebben vliegende Hollanders, hoepels, skelters, hoge bi’s, diabolo’s en nog heel veel meer oud-Hollands & modern speelgoed. In de periode van eind april tot en met september toveren onze vrijwilligers iedere woensdag en zondagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur de Brink om tot levendige speelplaats. Kom het zelf beleven! Woensdag en zondag. Brink, 14.00 16.00 uur. Entree: gratis.

Theatertour met diner in de Deventer binnenstad, bij de mensen thuis. Een programma met professionele topartiesten uit de kring van Toneelschap Beumer & Drost. In vier huiskamers in het centrum van Deventer word je getrakteerd op cabaret, literair toneel en muziektheater en een hapje eten. Bestelling van kaarten: www.beumerendrost.nl/voorstellingen/bij-demensen-thuis-4/#speellijst Zaterdag 18 mei, 17.30 uur en zondag 19 mei, 13.15 uur. Diverse locaties. Entree: € 39,95.

DEVENTER - Dinsdag 7 mei was weer een leuke mijlpaal op de weg van Het Gilde Deventer. Een van de dames Spaander uit Edam werd in de boeken genoteerd als de 2019e deelnemer in 2019 aan de stadswandelingen in Deventer. Van de voorzitter van het Gilde, dhr. Albert van Beesen, kreeg zij een Deventer verrassingspakket als herinnering aan deze gebeurtenis. Voor de overige deelnemers waren er natuurlijk de bekende Deventer bijtjes. Vorig jaar waren de stadswandelingen al een daverend succes. Met ruim 7700 deelnemers was dat een nieuw record. Of dit jaar dat aantal bereikt wordt, is de vraag, maar het Gilde is op de goede weg. De stadsgidsen van Het Gilde verzorgen 360

dagen per jaar een stadswandeling. De start is ’s middags om 13.30 uur op de Brink bij het VVV-kantoor. Maar nieuw is dat we op zaterdag een wandeling verzorgen om 11.00 uur. Bezoekers aan Deventer hebben zo na deze wandeling de hele middag tijd om op eigen houtje onze schitterende stad te verkennen. En dat zij Deventer mooi vinden blijkt steeds weer uit de opmerkingen tijdens en na zo’n wandeling. Ook als bewoner van Deventer is het interessant zo’n wandeling mee te maken. Zij zullen merken dat er ook voor hen veel nieuws te ontdekken valt.

Premièrefilms

The Hustle Over de film: In de hilarische komedie The Hustle volgen we twee vrouwelijke oplichters gespeeld door Anne Hathaway en Rebel Wilson die elkaar per toeval ontmoeten. De twee vrouwen zijn totaal verschillend. De elegante Josephine (Anne Hathaway) leert de nog amateuristische Penny (Rebel Wilson) de kneepjes van het oplichtersvak. Samen besluiten ze om de foute mannen die hen hebben belazerd te grazen te nemen.

Mystery movie Uit welke film komt deze afbeelding? Weet jij het? Mail je antwoord door naar prijsvraag@ hetdeventernieuws.nl en win 2 vrijkaartjes voor Vue Deventer. Oplossing vorige week: The Godfather Winnaar: Sandra Limburg

VVV Deventer, Brink 89 (Penninckshuis), T 0570-710120, E info@vvvdeventer.nl I www.deventer.info Openingstijden: Zondag en maandag 11.00 – 17.00 uur. Dinsdag t/m zaterdag 10.00 – 17.00 uur.

VVV Tip Deventer ansichtkaarten Unieke beelden van Deventer! Het is altijd leuk om een ansichtkaart te versturen, maar ook leuk om het te houden als het een uniek beeld bevat van je eigen stad.

11 MEI

18 MEI

BOOGIE NIGHTS –

BIERPROEVERIJ

MOEDERDAG EDITIE

BURGERWEESHUIS, 22.00 UUR ENTREE: E 10,-

Wij hebben nu een serie ansichtkaarten met vijf van deze unieke beelden van Deventer gemaakt door Deventer fotograaf Bart Ros. Van origine is hij multimedia engineer en grafisch vormgever, maar sinds enkele jaren richt hij zich ook op fotografie. De kaarten bevatten afbeeldingen van de Wilhelmina Brug, de Brink, het IJsselfront en de Bolwerksmolen. De bijzonder fraaie kaarten zijn mat afgewerkt en geprint op 300 grams papier en voorzien van een bijpassende enveloppe. De kaarten zijn verkrijgbaar in de winkel van de VVV Deventer en kosten € 1,95 per stuk inclusief enveloppe.

15 MEI

MAURICE VAN HOEK (TRIO)

BURGERWEESHUIS, 20.00 UUR ENTREE: GRATIS

BURGERWEESHUIS 20.00 UUR ENTREE: E 15,-


Uw oude

Edwin Wichink

is geld waard!

T 0570-631739

hoortoestel

Pastoorsdijk 26 Schalkhaar

www.uw-topslijter.nl

12,49

12,99

100 cl

100 cl

Bent u toe aan nieuwe hoortoestellen? Wanneer u uw nieuwe hoortoestellen aanschaft bij Fonique Hoortechniek, krijgt u per ingeleverde hoortoestel tot wel 200 euro terug! Het maakt niet uit waar u ze gekocht heeft. De enige voorwaarden die wij stellen, is dat ze nog in goede staat verkeren en dat ze niet ouder zijn dan 7 jaar. Vraag vrijblijvend een offerte bij ons aan. Bel voor een afspraak, of kom even langs in onze winkel aan de Boxbergerweg 20 in Deventer.

GOBLET

Jonge Graanjenever

DUJARDIN Vieux

SANTA MARTA

Amaretto, Limoncello of Cioccolato

9,99 50 cl

Pssst.. mama! Een baan speciaal voor jou! Omdat ik zoveel van je hou!

Vestiging: Mercuriusweg 1, 7202 BS Zutphen vacature@gerichtmedia.nl • 0575-74 30 62

100 cl

JACHTBITTER Kruidenbitter

Zutphen

13,99

13,99

KAHLÚA

GORDON’S

70 cl

Koffielikeur

10,99

70 cl

70 cl

Pink Gin

GORDON’S

London Dry Gin

Glengarry

MOULIN DE MEYRAN Cuvée Grande Terre, Frankrijk

Highland Scotch Blended Whisky 70 cl

Côtes du Rhône 75 cl per fles 9,49 EXCLUSIEF

EXCLUSIEF BIJ TOPSLIJTER

11.

99

EXCLUSIEF BIJ TOPSLIJTER

[= 2e fles voor 4,75]

Inspiración de Osborne Tierra de Castilla, Spanje Merlot-Shiraz Verdejo [= 2e fles voor 3,00]

wk 07-08

wk 20-21 Geniet, maar drink met mate Geen 18? Geen alcohol

Geniet, maar drink met mate Geen 18? Geen alcohol

EXCLUSIEF BIJ TOPSLIJTER

Zeten/ofdrukfouten drukfouten voorbehouden voorbehouden Zeten/of Aanbiedingen geldig van 15-02-2016 t/m 28-02-2016

Aanbiedingen geldig van 13-05-2019 t/m 26-05-2019

VHD voorziet nieuwe locatie in Deventer van ledverlichting Deventer alarmcentrale VHD heeft zijn nieuwe pand aan de Keulenstraat in Deventer volledig voorzien van ledverlichting. Met deze duurzame investering is de organisatie een stap dichter bij de opening van een volledig nieuwe alarmcentrale. De keuze voor led is vooral goed voor het milieu, daar zowel de CO2- als zwaveluitstoot wordt teruggedrongen. Duurzaam, schoner en besparingen De oude TL-lampen, plafonnières, straatverlichting en dergelijke zijn vervangen door nieuwe duurzame led-oplossingen. Door de ingebruikname van deze nieuwe duurzame led-oplossingen wordt een energiebesparing verwacht van 122.712 kilowattuur per jaar. Daarnaast is een CO2-reductie van 69455 kg bewerkstelligd en is de zwaveluitstoot reductie 52152 gram per jaar. Deze reducties zorgen niet enkel voor een schonere en

Als verkoopadviseur bij Gericht Media te Zutphen voor meer informatie: www.gerichtmedia.nl

Ons kantoor is op 5 minuten loopafstand gevestigd van het bus- en treinstation te Zutphen.

12,99

BIJ TOPSLIJTER

75 cl per fles 5,99

0570 - 600 583

Voor een goed advies en persoonlijke service bent u bij Edwin Wichink úw topSlijter aan het juiste adres!

duurzame leefomgeving, maar door de besparingen op de energierekening is de investering ook in minder dan drie jaar terugverdiend. Bewuste keuze De keuze voor de vervanging van conventionele verlichting voor ledverlichting werd onder andere gemaakt op basis van de eerdere positieve ervaringen in het oude pand van VHD. Naast besparing op de energierekening, afname van CO2 en zwaveluitstoot, is het tevens prettiger werken met ledverlichting. Dat heeft VHD gemerkt op de huidige locatie, eveneens gevestigd aan de Keulenstraat. Zowel destijds als nu is gekozen voor lichtbronnen van de Nederlandse leverancier Saled.


MEDIAPAGINA Informatiepagina i.s.m. RTV Oost, de omroep voor Overijssel Live TV vanuit Zwolle

Humanisme bij Oost

week 20

Praat mee!

Columnisten op zondag

Wk 1 Wk 2 Wk 3 Wk 4 Zaterdag 15 juni staat de Scania Zwolse Halve Marathon op het programma. RTV Oost verzorgt die dag vanaf 19.45 uur een live-uitzending vanaf de serre van Stadscafé Blij in hartje Zwolle. Dichterbij het feest kan niet!

Elke zondag tussen 22.30 en 23.00 uur schuiven de leukste gasten met hun mooiste verhalen aan bij programmamakers Rens Turk en Robin Meindertsma van ‘Ongelofelijk’ op Radio Oost. Meedoen? Mail naar: ongelofelijk@rtvoost.nl

Dagelijks vraagt RTV Oost uw mening over kwesties dicht bij huis of landelijke issues. Praat met ons mee en laat een reactie achter op onze site, op Facebook of via Whatsapp. Dat kan op het nummer 06-570 33 333.

Win vrijkaarten bij RTV Oost

Harm oet Riessen in Eregalerij

Ook in dit speciale jaar wordt het festival Dauwpop gehouden aan de Luttenbergerweg net buiten Hellendoorn. Deze unieke locatie middenin het bos is ook voor de 25ste editie weer omgetoverd tot festivalterrein. De jubileumeditie wordt traditiegetrouw op Hemelvaartsdag, donderdag 30 mei, gehouden en RTV Oost zal er op verschillende manieren en op de verschillende platforms aandacht aan besteden. Op Radio Oost en via OverUit.nl gaan we vrijkaarten weggeven en wel op maandag 27/5 in Goeiemiddag Overijssel en op dinsdag 28/5 en woensdag 29/5 in Goeiemorgen Overijssel. Ook geven we e-tickets weg op de website www.overuit.nl .

Alle festival-info lees je op: www.dauwpop.nl

Int. Mediaprijs voor RTV Oost

RTV Oost heeft met ‘Hét Verkiezingsprogramma van Overijssel’ de Prix Circom gewonnen, dé prijs voor Europese publieke omroepen. De prijs wordt uitgereikt door de vereniging van Europese publieke regionale omroepen Circom. Daarbij zijn omroepen uit 32 landen aangesloten, van hele grote als de BBC en France Télévisions, tot kleine zoals het Albanese RTSH. RTV Oost won in de categorie ‘most original and innovative’, meest origineel en vernieuwend. Oost liet de inwoners van Overijssel hun eigen verkiezingsprogramma schrijven voor de Provinciale Statenverkiezingen. Dat resulteerde uiteindelijk in ‘Hét Verkiezingsprogramma van Overijssel’. Met dat programma in de hand organiseerde RTV Oost bijeenkomsten door de hele provincie waar inwoners, (maatschappelijke) organisaties en politici met elkaar in debat gingen over belangrijke thema’s in Overijssel. De jury was vooral lovend over de manier waarop het publiek (kijkers, luisteraars en online bezoekers) betrokken werd bij de verkiezingen: in feite hebben de inwoners van Overijssel het verkiezingsprogramma geschreven voor de provinciale politiek. Door het publiek er zo nauw bij te betrekken leverde dat ook nieuwsverhalen op.

De Prix Circoms worden uitgereikt tijdens het jaarlijkse congres van CIRCOM, op 30 en 31 mei in Novi Sad in Servië.

In Ziezo Zondag schuift wekelijk een columnist aan. Op de 1e zondag van de maand is dat Sabine Uitslag, op de 2de Henk van der Kamp, op de 3de Annie Schreijer-Pierik en op de 4de zondag vd maand is dat Jan Riesewijk.

Harm Agteresch, beter bekend als Harm oet Riessen, is de eerste in een rij van coryfeeen die RTV Oost in het zonnetje zet met een uitgebreid online-verhaal.

Foto: Rogier vd Berg

Scania Halve Marathon Zwolle LIVE Zaterdag 15 juni is de dag van alweer de 19e editie van de Scania Zwolse Halve Marathon en TV Oost is er weer live bij. Zo’n 10.000 atleten lopen in het avondzonnetje door de historische binnenstad van Zwolle. Van scholier tot wereldtopper, van recreant tot doorgewinterde hardloper, in Zwolle is iedereen van de partij! Met camera’s rond de finish, twee cameramotoren op het parcours en een ronkende camerahelikopter boven Zwolle laten we graag weten dat we er zijn. Maar - en dat moet gezegd - dit alles was niet mogelijk geweest zonder programmasponsor Scania die u thuis of waar u op 15 juni ook bent trakteert op een flinke dosis topsport vanuit Zwolle-centrum. We verzorgen vanaf 19.45 uur een gezellige live-uitzending met een verslag van de wedstrijd-, en de recreatieve lopers van misschien wel het gezelligste loopfeest van het land. En behalve de wedstrijd staat in de uitzending ook de unieke sfeer in de Zwolse binnenstad centraal met overvolle terrassen en tientallen optredende artiesten! Verder onder meer sfeerimpressies die eerder op de dag langs het parcours zijn gemaakt. De uitzending start met

Uit het archief

‘In het spoor van de Koning’ is een documentaire die tien jaar geleden werd uitgezonden en waarin wordt gezocht naar de sporen die Koning Lodewijk Napoleon heeft achtergelaten in Overijssel. In de documentaire, die is te zien is op www. rtvoost.nl/nieuws/312165/Uit-het-archiefDe-Koning-in-Ootmarsum, wordt een beeld geschetst van de Franse monarch aan de hand van verhalen, originele documenten en verslagen. Er wordt een werkgroep uit Ootmarsum gevolgd die onderzoek heeft gedaan naar het bezoek dat Lodewijk Napoleon in 1809 aan deze stad bracht.

een verslag van de ‘Wavin 4 Engelse Mijlen’, gevolgd door de wedstrijdlopers en recreanten van de Scania Halve Marathon. Meer info op www.rtvoost.nl

Harm Agteresch, komiek en droogkloot van beroep presenteerde op Radio Oost bijna 25 jaar lang op zaterdagochtend het programma ‘Harms Farm’ en tal van televisieprogramma’s. Sinds zaterdag 20 april (zijn geboortedag) is op de website van RTV Oost het uitgebreide herinneringsverhaal te lezen met veel archiefmateriaal, fragmenten van radioprogramma’s, foto’s en krantenartikelen uit zijn nalatenschap, etc. Daarnaast haalt auteur Bas Treffers herinneringen op met Harms zussen Riek Vrugteman en Janneke van Duist die voor het eerst vertellen over hun jeugdjaren met Harm in Rijssen. U vindt de geschiedenis van Harm op www.rtvoost.nl/nieuws/311159

Hengelo, Hazenweg 25 Zwolle, Dokterspad 2A Postbus 1000, 7550 BA Hengelo Tel. 074 - 2 456 456 Email: info@rtvoost.nl @rtvoost

youtube.com/RTVOost

facebook.com/rtvoost

www.rtvoost.nl/apps

Uit-tips voor het weekend Aanstaand weekend (17, 18 en 19 mei) is er weer veel te doen in Overijssel. Een bloemlezing. # Tot en met zondag is er een gezellige Voorjaarskermis in Haaksbergen met kermispret voor jong en oud met de Draaimolen, maar ook de Buggy, Funhouse, Lijn-bussen, Autoscooter, Wipp, Grijpkranen, Trampoline, Schietsalon, Bedule, Skeebal, Hully Gully en een snoep-, en oliebollenkraam. # Zaterdag kun je je grenzen verleggen tijdens de Vrieling Hardenberg City-Run, onder meer één van de grootste kinderlopen van Nederland. Het parcours van de City-Run is 2,5 kilometer lang met een glorieuze finish op de Markt. # Zaterdag bieden 20 boeren uit het Vechtdal vanaf 11.00 uur in Vilsteren hun streekproducten aan. De rijke na-

tuur en de boeren zorgen voor een breed scala aan producten waaronder Lakenveldervlees en lamsvlees, zuivel, meel, kaas, eieren, pasta, brood, vis, groente, honing, kip, jam, bier, fruit en natuurlijk: Asperges! # Zondag brengt Kunstroute Losser de beeldende kunst, het cultureel erfgoed en het publiek op een bijzondere manier bij elkaar. De start van de kunstroute met 23 kunstenaars is in Kulturhus ’t Lossers Hoes. Alle kunstenaars staan je tussen 10.00 en

18.00 uur graag te woord! # Zondag is het schitterende park achter villa Rams Woerthe in Steenwijk het decor van ‘Brocante in het park’ met brocanteurs uit binnen en buitenland met hun mooiste handelswaar. Tevens is er aandacht voor de inwendige mens: je zult er diverse lekkernijen aantreffen om er een gezellige dag van te maken.

Kijk voor alle uit-tips op www.OverUIT.nl of download de gratis app.


LAAT WOENSDAG GRATIS 16 MEI 2018 UW “OMDAT VOETEN OOK GEVOEL HEBBEN” VOETEN SCANNEN

LAAT WOENSDAG Naast een bepalingGRATIS van uw voettype laat deze scan ook 15 MEI 2019 UW VOETEN zien op welke punten uw 10.00 - 16.00 UUR voet ondersteuning nodig SCANNEN heeft.

Naast een bepaling van uw voettype laat deze scan ook zien op welke punten uw voet ondersteuning nodig heeft.

De voetscandag wordt mede mogelijk gemaakt door Aetrex.

Joya Experience Dag 15.05.2019 Joya Experience Dag uur 16.05.2018 10.00 - 16.00

Hielspoor? Last van uw rug? Wilt u prettiger bewegen? Test dan de zachtste schoen ter wereld! Kom naar onze winkel en ervaar zelf hoe de extreem dempende zool van Joya uw rug, voeten en gewrichten ontlast!

· Joya testschoenen van 35 – 49 (ook voor buiten) · GRATIS voetdrukmeting · · Joya loopanalyse · Joya specialist aanwezig ·

Profile for Mediaburo Schoppema

Deventer Nieuws week 19 2019  

Deventer Nieuws week 19 2019  

Advertisement