Page 34

kultur

hallå askim juni 2018

s n e n o i t k a d e R

KULTURTIPS

KULTURKRÖNIKAN DEN 28 JUNI 1969 gjorde New York-polisen en razzia mot baren Stonewall Inn. Det var inget ovanligt, då klubben var en plats där homosexuella och transpersoner samlades och populärt även bland de mest marginaliserade. Det ovanliga den här gången var att besökarna sa ifrån och fick stöd från andra. Stonewallupproret fortsatte i flera dagar och kallas ofta för den viktigaste händelsen i amerikansk hbtq+-historia. Året efter ägde de första Prideparaderna rum i USA. 2016 utnämnde president Obama den fortfarande fungerande baren Stonewall till ett nationalmonument. 2018 har Göteborg den stora äran att stå värd för Europride, tillsammans med Stockholm. Tyvärr är den bistra verkligheten att Pride fortfarande har en viktigare funktion än fest. Diskriminering och fördomar finns alltjämt, och till och med länder där homosexualitet ger dödsstraff. I Tallinn deltog förra sommaren 1800 personer i Baltic Pride Parade. Det var första gången på tio år som det hölls en Prideparad i Estland. De 300 anmälda mångdubblades till arrangörens lycka och förvåning, solen och regnbågarna sken ikapp och vi var noga påpassade av poliser och vakter. På konferensen innan berättade arrangörerna av Baltic Pride bland annat om hur de motarbetats under åren, att de refererar till Pride i Riga 2006 som skitkastarfestivalen (använd fantasin) och att Europride i Riga 2015 var första gången folk i paraden log. Till och med poliserna var glada. I baltländerna finns det ännu inte någon vana av att demonstrera, särskilt inte när det gäller det personliga. Dessutom tvångsmatades befolkningen med parader under Sovjettiden. Men just den här demonstrationen, marschen, hyllningen, festen och medvetandehöjande aktionen behövs. Veckan efter paraden frågade min ryske klasskompis vår estnisklärare vad ”Gay Pride Parade” heter på estniska. Läraren på Tallinns universitet gjorde ett stenansikte innan hon svarade ”I don’t know these words in English”. Det fick mig att tänka på arrangörens ord: Vi är en inspiration för dem som inte kan marschera. Kanske är det till och med vår skyldighet att marschera för alla som är ännu längre bort från sina fri- och rättigheter? Snart får alla i Göteborg en gyllene chans att göra just det. Europrides avslutande regnbågparad äger rum lördag 18 augusti, och dagarna innan och efter finns chans att se artister som Bananarama, Silvana Imam, Boy George & Culture Club och Christina Kjellson. Lika viktigt är alla samtal, workshops och seminarier. Både i Stockholm och Göteborg hålls också konferenser om mänskliga rättigheter, med gratis inträde.

bella stenberg

34

BIO Naken i Normandie Premiär 13 juli SF Bio Mêle-sur-Sarthe är en charmig liten by i Normandie med natursköna områden att låta ögonen drunkna i. En perfekt plats att bo på, om det inte vore för att denna by ingalunda är undantagen den kris som drabbat bondesamhällen över hela Frankrike. Stadens borgmästare, Georges, kämpar hårt för att rädda byn undan ruin och att få medierna uppmärksamma om deras kritiska situation, men intresset är iskallt. Av en slump passerar den världsberömde fotografen Newman byn, förälskar sig i miljön och vill att alla ortsbor ska ställa upp framför hans kamera på en och samma bild. Georges förstår att detta är en skänk från ovan. Om fotografen får sin vilja igenom kommer Mêle-surSarthe genast att hamna på kartan. Men det finns en hake. Alla måste vara nakna…

BLUESFESTIVAL 29-30 juni Villa Belparc

GUIDNING 1 juli Kl 11:00 Välkommen att gå ombord Ostindiefararen Götheborg och guidas genom såväl nutida som äldre historia. Ostindiefararen Götheborg är världens största, seglande träskepp och en kopia av den ostindiefarare som år 1745, på väg hem från Kina gick på grund och sjönk strax utanför Göteborgs hamninlopp. Idag seglar Ostindiefararen Götheborg igen och har förutom den historiska seglatsen till Kina och hem igen 20052007 gjort en handfull expeditioner och besökt över trettio städer runt om i Europa.

BOK Hjärtats skafferi Ruth Reichl Matnörden Billie Breslin har fått sitt drömjobb som assistent på New Yorks mest ikoniska mattidning: Delicious. En spännande värld full av stjärnkockar och delikatessaffärer i Little Italy har öppnats och Billie kan knappt förstå vilken tur hon har har. Men sedan händer det som inte får hända: tidningen läggs ner och de färgstarka kollegor som Billie har börjat betrakta som sin familj tvingas gå vidare på annat håll. Tills vidare får Billie jobba kvar för att upprätthålla tidningens garanti-hotline, för läsare som har frågor om gamla recept. Men när hon en dag hittar några mystiska brev, gömda i kontorets gamla receptarkiv, öppnas dörren till ett helt nytt äventyr ...

I slutet av juni är det dags för Göteborg bluesförening att presentera Göteborg Blues Festival 2018. Evenemanget äger rum i Villa Belparc och hit kommer artister som Aunt Nancy (S), Lollo Gardtman med Mr Bo and the Voodooers (S) Julia and the Basement tapes (S), Sky High (S) och Nien Below Zero (UK) för att nämna några.

Profile for MediaKonsult

Hallå Askim Juni 2018  

Hallå Askim Juni 2018  

Advertisement