Page 21

juni 2018 hallå askim

den LiLLa Byrån med det stOra HJÄrtat Att få möjligheten att köpa en begravningsbyrå händer inte särskilt ofta. Det är en bransch där verksamheterna ofta går vidare i generationer inom familjen. När Linnéa Jensnäs Agorastos och Maria Schoultz fick erbjudandet att ta över Ströms Begravningsbyrå på Tjörn och Gustavssons Begravningsbyrå i Göteborg tvekade de därför inte en sekund. - Plötsligt stod vi där med två anrika byråer och verksamheter, inleder Linnéa. Det har varit jätteviktigt för oss att förvärva dessa på absolut bästa sätt, så vi började med att utbilda oss inom Svenska Begravningsbyråers Förbund.

DRIVER TRE VERKSAMHETER

Tillsammans har de nu drivit verksamheten i dryga tre år och för ett år sedan knöt de till sig en tredje delägare, Kajsa Fahlgren. De har även öppnat ett kontor i Stenungsund och slagit ihop samtliga tre verksamheter under namnet Ströms och Gustavssons Begravningsbyrå. I en bransch som domineras av män är det ganska ovanligt med tre kvinnliga begravningsentreprenörer och byråägare. - Det låter kanske lite konstigt, men jag har under många år känt en väldigt speciell nyfikenhet sammanvävt med en väldigt stor respekt för den här branschen. Döden är något man sällan pratar om, det borde man egentligen göra mycket mer, menar Linnéa. 

PERSONLIG PRÄGEL

En begravning handlar väldigt mycket om tradition, men Linnéa och Maria märkte

också att det ibland kunde vara väldigt tydligt att det låg olika nivåer av engagemang bakom begravningar de själva deltog på. - Vi kände att man med ganska små medel skulle kunna sätta en betydligt mer personlig prägel på begravningarna, säger Maria. För Ströms och Gustavssons Begravningsbyrå är det viktigt att kunderna vet att de kan göra annorlunda val och att man finns till för alla. - Man lever ett helt liv som handlar om att man ska stå för den man är och vara unik och då måste man få vara det även när man dör, förklarar Kajsa. 

FÖLJER MED HELA VÄGEN

Att kliva in i branschen med stor ödmjukhet har varit A och O för Linnéa, Maria och Kajsa. Tillsammans arbetar de efter ledorden kunskap, engagemang och värme. - Vi tror på det personliga mötet, säger Linnéa. Det är där vi kan göra skillnad. - Vi brukar säga att vi är den lilla byrån med det stora hjärtat, tillägger Maria. Något som de sätter stort värde på är att alltid försöka följa kunderna från det första inledande samtalet och hela vägen genom begravningsgudstjänsten. Linnéa som själv är solist

sjunger till exempel ofta på de begravningsceremonier de anordnar. Maria är borgerlig officiant och Kajsa hjälper till med bouppteckningar, vilket innebär att man får hjälp inte bara med själva begravningen utan även med saker runt omkring.

KOMMER NÄRA LIVET

Nu tre år senare ångrar ingen av dem att de tog sig an utmaningen. - Att arbeta med det här är väldigt fint, många tror det är ett sorligt arbete, men att arbeta med döden innebär faktiskt att du kommer väldigt nära livet och känner stor ödmjukhet inför vad det är att leva, säger Kajsa till sist.  text: victoria e. kiss nylund foto: ströms och gustavssons begravningsbyrå

21

Profile for MediaKonsult

Hallå Askim Juni 2018  

Hallå Askim Juni 2018  

Advertisement