Page 1

Jong maar gedreven talent Naam: Leeftijd: Woonplaats: Studies: Functie:

Juan Lizandro Moyon Moyon 27 Geboren en getogen in Riobamba Middelbare studies landbouw- en veeteelt, hogere studies Zoötechniek Manager van Señor Cuy

Innoverende visie Señor Cuy is een coöperatie die caviakwekers, voornamelijk vrouwen, groepeert en ondersteunt, met de bedoeling om hen zo een beter inkomen te garanderen. De organisatie zelf ondersteunt haar leden niet alleen door middel van advies en opleiding, maar eveneens door het aankopen, transporteren en commercialiseren van de cavia’s zelf. Juan zijn verhaal bij Señor Cuy begint van zodra hij zijn hogere studies startte. Om een hogere opleiding te kunnen financieren, moest hij immers op zoek naar een job die te combineren viel met een voltijdse studie. Na enkele jobs als transporteur of kippenkweker, leerde Juan Señor Cuy kennen. Zowel zijn ouders als zijn broer waren al betrokken bij de organisatie en zo begon ook Juan met het kweken van cavia’s. In 2010 maakt Juan zijn intrede bij Señor Cuy. Dat hij toen al een innoverende visie had, werd bewezen door het feit dat hij als eerste een automatisch drinksysteem voorzag. Aan de hand van een stage voor zijn opleiding Zoötechniek, leerde Juan Señor Cuy steeds beter kennen. Via Trias had hij bovendien de gelegenheid om een vorming te volgen omtrent sociaal bedrijfsbeheer. Als opgeleide jongere werd hij met andere woorden klaargestoomd om door te groeien in de organisatie. Sinds september 2013 bekleedt hij dan ook de functie van manager. In die hoedanigheid houdt hij zich bezig met het administratieve en organisatorische gedeelte, maar onderhoudt hij eveneens contacten met de leden en is hij de link tussen de verschillende onderdelen van de organisatie (commercialisatie, contact met de klanten, vormingen op het terrein etc.). Juan is een gedreven jongere, die potentieel ziet in Señor Cuy en de activiteiten die ze onderneemt.

Op naar België! De uitwisseling naar België doet allerlei verwachtingen opleven. Juan is momenteel druk in de weer met de lancering van een nieuw project rond de transformatie en het gebruik van mest. Hij hoopt dat de ervaringen en bedrijfsbezoeken in België hem hierbij verder op weg zullen zetten.

bezoek

Juan op veld

Voor Juan is het daarnaast zeer belangrijk om allerhande zaken bij te leren, en om een frisse kijk te krijgen op de zaken. Hij is ervan overtuigd dat de reis naar België hem hierbij kan helpen.


Quinoa nieuw leven ingeblazen Naam: Leeftijd: Woonplaats: Functie:

José Avelino Morocho Coro, kortweg Avelino 40 Santa Rosa de Lima (kanton Guamote) President en vertegenwoordiger van COPROBICH

Doel? Een eerlijke prijs!

trots enteert met Avelino pres quinoa te ak rp ve de

Het kanton Guamote, op ongeveer 50 km van Riobamba, is de thuisbasis van Avelino. Deze omgeving, midden in het Andesgebergte, heeft jaarlijks te kampen met twee seizoenen. Enerzijds het regenseizoen, wat uiteraard regen en koude met zich meebrengt, en anderzijds het droge seizoen, waarin het warm, droog en winderig is. De meerderheid van de bevolking (90%) uit deze regio behoren tot de inheemse Puruha-stam, die het Kichwa als moedertaal heeft. Avelino is in deze prachtige streek opgegroeid en brengt hier nu ook samen met zijn vrouw vier kinderen groot. Avelino mag zich de huidige president en vertegenwoordiger van COPROBICH noemen. Het werk van COPROBICH concentreert zich op de versterking van de kleinschalige landbouw, door het verbeteren van de verschillende gewassen (voornamelijk quinoa). Zo wil men in eerste instantie voedselzekerheid creëren voor de families, maar eveneens hun inkomsten verhogen door de verkoop en export van hun producten. Als landbouwer was hij zelf aangesloten bij deze organisatie, maar werd geleidelijk aan meer en meer betrokken. Uiteindelijk werd hij in 2009 tot president verkozen, een mandaat dat hij nog tot 2015 zal bekleden. Zijn voornaamste doel is dat de landbouwers zich kunnen verenigen in een goed gestructureerde organisatie, waardoor zij een eerlijkere prijs krijgen voor hun producten. Als president voelt Avelino zich dan ook verantwoordelijk voor de 650 leden die aangesloten zijn bij COPROBICH. Tegemoet komen aan de behoeften van deze producenten is zijn voornaamste zorg. Daarnaast onderhoudt hij niet alleen contacten met andere lokale en nationale organisaties, maar bekommert hij zich eveneens om de dagelijkse werking van COPROBICH. Het enthousiasme van Avelino is groot, zo groot zelfs dat hij naar eigen zeggen af en toe zijn familie op de achtergrond moet plaatsen. Maar deze betrokkenheid heeft wel degelijk zijn vruchten afgeworpen: COPROBICH is momenteel een goed draaiende organisatie en de trotse eigenaar van een eigen verwerkingsfabriek voor quinoa.

Bijleren en bier brouwen Avelino vertrekt naar België met de verwachting dat hij vooral ervaringen zal kunnen delen en zal kunnen bijleren op verschillende vlakken. Avelino staat bovendien te popelen om het welbefaamde Belgische bier te proeven, maar ook om te leren hoe dit bier precies gebrouwen wordt. Aangezien Ecuador ook over gerst en tarwe beschikt, ziet Avelino hier ongetwijfeld een potentieel...


Toegevoegde waarde voor de aardappel Naam: Leeftijd: Gezinssituatie: Functie:

José Manuel Aushay Tuquinga 45 Getrouwd en trotse vader van één dochter Manager van CONPAPA Chimborazo

Van pootgoed tot verpakte aardappel Conpapa is een vereniging van aardappelboeren, die meer dan 300 familiale aardappeltelers vertegenwoordigt. De organisatie investeert in kwalitatief pootgoed, verleent opleidingen en commercialiseert de aardappelen van haar leden. Bovendien is Conpapa sinds eind 2013 de eigenaar van een bewaardloods, waar aardappelen gewassen en verpakt kunnen worden. Zo creëren ze een toegevoegde waarde, waardoor de aardappeltelers een betere prijs krijgen en hun levensstandaard zien stijgen. Conpapa werkt in 3 verschillende provincies in de rurale gebieden van de centrale Sierra van Ecuador, namelijk Tungurahua, Bolívar en Chimborazo. José is de manager van Conpapa Chimborazo. José is zelf een ervaren landbouwer en is sinds 2007 aangesloten bij Conpapa Chimborazo. Eerst ging hij aan de slag als promotor voor de cel commercialisatie. Aan de hand van een opleiding die hij volgde rond de teelt en commercialisatie van de aardappel, was hij beter in staat om ook de verschillende leden van Conpapa trainingen te bieden. Door zijn ervaring werd hij in 2010 verantwoordelijke voor de inkoop en verkoop. Momenteel is hij aangesteld als manager, maar zet zijn taken in het commerciële gedeelte nog grotendeels verder.

te bij de verpak José poseert A AP NP CO n aardappels va

Josés grootste verwezenlijkingen zijn de allianties met verschillende instellingen, de bouw en het beheer van de bewaarloods en het vertrouwen dat Conpapa stilaan heeft opgebouwd bij de klanten. Toch benadrukt José dat dit vooral de verdiensten zijn van het hele team.

Een unieke kans De reis naar België komt steeds dichterbij, wat bij José tegenstrijdige gevoelens opwekt. Het stemt hem enigszins droevig om zijn familie en werk bij Conpapa achter te laten, maar beseft des te meer dat deze reis een unieke kans is. Dergelijke uitwisseling naar België heeft in het verleden al fantastische resultaten opgebracht, zoals de bewaarloods, en dus is hij er heilig van overtuigd dat ook hem heel wat interessante ervaringen en ontmoetingen te wachten staan!


JAMBI KIWA Rosa Elisa Guamán Bonifaz Naam: 60 Leeftijd: Gezinssituatie: Gescheiden, moeder van 5 kinderen en grootmoeder van 9

Woonplaats: Functie:

kleinkinderen Licto, een dorp op 20 km van Riobamba, op 2800 meter boven zeeniveau Manager van Jambi Kiwa

De kracht van een vereniging

kantoor van Rosa bij het Jambi Kiwa

Rosa is het perfecte voorbeeld van een sterke vrouw die via het verenigingsleven een stem gevonden heeft én die ook ten volle gebruikt. Mensen motiveren en aansporen om veranderingen teweeg te brengen, is haar doel. Vrouwen, landbouwers en ambachtslieden verenigen en versterken, is een missie geworden. Het beperken van armoede en discriminatie in de gemeenschap werd een levenswerk.

Zo richtte Rosa in 2001 samen met andere inheemse vrouwen Jambi Kiwa op. Deze vrouwenvereniging wou de armoede bestrijden en de plattelandsvlucht tegengaan door de traditionele kennis te gebruiken. Zo begon men met de productie en verkoop van geneeskrachtige planten en aromatische kruiden. De teelt van deze kostbare planten is een traditionele activiteit van de inheemse vrouwen. In eerste instantie werden de kruidenmengsels enkel op de plaatselijke markt verkocht. Toen dit echter een succesvolle activiteit bleek, besloot de vereniging haar productie te verbeteren en uit te breiden. Op dit moment bezit Jambi Kiwa een verwerkingseenheid in Riobamba, met drooginstallaties en hakmachines. Daarnaast beschikt de organisatie sinds kort over fairtradecertificering en wordt de productie gedeeltelijk geëxporteerd.

Kennis delen Rosa is binnen Jambi Kiwa verantwoordelijke voor de dagelijkse werking en voor het personeel. Aan de hand van allerlei workshops en vormingen probeert Rosa deze kennis te delen met de andere vrouwen binnen de vereniging. Ook wat betreft de reis naar België staat dit leerproces voorop. Rosa benadrukt evenwel dat het gaat om een wederzijdse uitwisseling. Zo wil zij kennis maken met andere initiatieven en alternatieve denkwijzen, maar wil ze eveneens tijdens ontmoetingen mensen sensibiliseren over het werk dat Jambi Kiwa doet en vooral, waarom ze dit doen.


Guarango, deel van herbebossing Naam: Leeftijd: Gezinssituatie: Studies: Functie:

Natalia Guamán 31 Mama van een zoontje van 3 jaar oud Landbouwingenieur Manager van Compyta

Investering op lange termijn

py ager van Com Natalia, man

Compyta is onlosmakelijk verbonden met de guarango, een inheemse boomsoort die wordt ingezet voor het herbebossingsproject van de organisatie. De guarango biedt vele voordelen: zo worden de zaden van de peulvruchten die de boom draagt, gebruikt om leder te looien en dienen ze dus als vervangstof voor de zeer schadelijke chroom. Daarnaast bevatten de rode peulvruchten een hoog taninegehalte, dat in de wijnindustrie wordt gebruikt als natuurlijke tanine. Toch heeft de boom ook één nadeel: het duurt in het beste geval ongeveer 5 tot 6 jaar vooraleer de eerste oogst kan binnengehaald worden. In minder gunstige gebieden moet men soms tot 10 jaar wachten. Een investering op lange termijn dus! Toch gelooft Compyta in de waarde van deze boomsoort, maar om ook de landbouwers mee aan boord te krijgen (en te houden), zijn er gelijktijdig ook andere projecten opgestart. Op dit moment zijn er nog 56 aangesloten leden, die kunnen genieten van de voordelen van deze projecten. Zo heeft Compyta onlangs moestuinen voor jongeren gelanceerd en heeft men ook enkele demonstratieparcelen met andere fruit- en groentensoorten (vb. aardbeien en ananaskers, ook gekend als Physalis) opgericht.

Een andere wereld ontdekken Natalia stond van bij het begin in 2011 op de eerste rij. Ze is een competente en hoogopgeleide vrouw, met een diploma landbouwingenieur op zak. Zij heeft ervoor gezorgd dat Compyta legaal bestaat, correct geregistreerd is bij de overheid en naar buiten kan komen met een eigen identiteit, visie en missie. Als manager van de organisatie is ze nu vooral bezig met het motiveren van de leden via economische projecten, en is ze betrokken bij vergaderingen en rapporteringen aan de overheid of organisaties als Trias. Daarnaast is ze verantwoordelijk voor de goede werking van Compyta en voor de opvolging van de plantages. De kans om deel te nemen aan de uitwisseling naar België staat voor Natalia gelijk aan een kans om te groeien. Zij wil een andere wereld leren kennen, waar landbouwers zich organiseren en elkaar ondersteunen. Bovendien wil ze ontdekken hoe men in België omgaat met de klimaatsverandering. Hoe vangt men water op, hoe wordt dit bewaard en verdeeld? Tenslotte wil ze zich verdiepen in de activatie van jongeren. Is er een manier waarop men de jeugd in Ecuador kan motiveren om taken over te nemen in allerlei verenigingen? Natalia hoopt hierop een antwoord te krijgen én wil deze ervaringen delen met haar collega’s via een belevingsvideo van de hele reis. Wordt vervolgd!

ta


PACAT verdedigt recht op voedselsoevereiniteit Naam: Leeftijd: Gezinssituatie: Studies: Functie:

Edisson Fabian Chango Amaguaña 33 Getrouwd en vader van een vijfjarig dochtertje Landbouwingenieur Manager van PACAT

Van vrijwilliger tot manager Edisson woont in het kanton Cevallos, deel van de provincie Tungurahua, in de ‘zona media’, wat betekent dat hij ‘slechts’ op een hoogte van ongeveer 2800 meter woont en werkt. Samen met zijn vrouw en dochtertje verblijft hij op een perceel waar hij zijn eigen producten oogst. Als landbouwingenieur is deze keuze niet verrassend, aangezien de jobs niet zomaar voor het rapen vallen. Wie over land beschikt, kiest er dus vaak voor hier zelf iets op poten te zetten.

de t met plezier Edison toon van PACAT marktplaats

Als vrijwilliger bij een organisatie die de belangen van de inheemse bevolking behartigt, leerde Edisson PACAT kennen. PACAT (Productores Agroecológicos y Comercio Asociativo de Tungurahua) werd opgericht om de ecologische productie van landbouw en veeteelt te bevorderen, met als doel het recht op voedselsoevereiniteit te waarborgen, waarmee men bedoelt dat mensen recht hebben op gezond en duurzaam geproduceerd voedsel, en het recht hebben om zelf te bepalen wat voor voedsel ze verbouwen en hoe ze het landbouw- en voedselsysteem inrichten. Daarnaast zet PACAT in op de verkoop van deze producten, door de producenten rechtstreeks met de consument in contact te brengen via een wekelijkse markt in Ambato. Edissons interesse werd gewekt en zo rolde hij in de werking van PACAT, eerst als lid, maar later ook als promotor en als lid van het directiecomité. Momenteel is hij betrokken bij het management van de organisatie, waar hij omwille van zijn jarenlange ervaring verschillende taken vervult. Zo is Edisson bedreven in de contacten met NGO’s, geeft hij technische bijstand aan de leden en is hij verantwoordelijke voor de winkel met agroecologische producten.

Onderlinge uitwisseling Dat de uitwisselingsreis naar België een verrijking zal zijn, daar is Edisson alvast van overtuigd. Hij hoopt ook bij te leren over de werking van organisaties in België, en hoe men deze kennis in Ecuador kan toepassen. Maar Edisson beseft bovenal dat het gaat om een onderlinge uitwisseling: hij kan heel wat dingen bijleren van de organisaties en producenten die hij zal ontmoeten, maar is daarnaast ook gemotiveerd om het verhaal van PACAT te vertellen.

De Ecuadoraanse delegatie  

Van 16 tot 25 juni is een Ecuadoraanse delegatie van zes vertegenwoordigers van boerenorganisatie in Ecuador op bezoek in België. Dit bezoek...