Page 1

:

GABRIEL FORSS BERÄTTAR

A M G NS A LA BI TE GR S Ö O H PR RS KU

”ALLA BORDE SJUNGA GOSPEL” JAPANSKA MUNSBITAR

MAMI BRINNER FÖR SUSHI

DEN KURSEN VILL JAG GÅ! TIO SVENSKAR VÄLJER

MAGASIN Hösten 2013

EXPEDITION: VILDMARK Därför längtar vi ut i naturen igen TA MED EN KOMPIS OCH FÅ

250 I RABATT Se kursbilaga!

KR


Välkommen till ditt nya magasin!

A

LLA ÄR VI OLIKA. Vi ägnar tid

åt olika saker, vi går i gång på olika saker, vi skrattar åt olika saker, vi är på olika platser i livet. Och tur är väl det. Men det gör också vår utmaning desto större. I höst vill vi nämligen bjuda dig på något mer än vårt traditionella kursprogram. Genom Medborgarskolan Magasin hoppas vi göra dig nyfiken på nya saker, inspirera dig, ge dig lust att förverkliga drömmar, tipsa, underhålla och berätta – dels om det vi gillar, men framför allt om det du gillar. HUVUDTEMAT I VÅRT premiärnummer av

Medborgarskolan Magasin är vildmarksliv. Vi har märkt att i takt med vår växande omtanke om miljön, krav på hållbarhet och äkthet väcks även vår längtan att vistas i naturen. Till och Jag har inte fiskat med min. Jag har inte fiskat sedan jag var tio sedan jag var tio år, jag har plockat blåbär en gång i livet och – och kantareller jag tror i alla fall att är väl gula? kantareller är gula. Som ni förstår kan jag välja vilken kurs som helst inom temat och lära mig massor! Men vad är det då med vildmarken som lockar? Det som främst triggar mig som gammal elitidrottare är rörelse och äventyr. Jag älskar utmaningar! Just nu är jag till exempel extremt sugen på att testa paddling. Gärna tillsammans med familj och vänner. OM DU ÄR som jag, så kanske du också

vill uppleva saker tillsammans med andra. Delad glädje är ju dubbel glädje, antingen det rör sig om nya vänner eller någon du redan känner. Därför erbjuder vi dig nu 250 kronor i rabatt på din kursavgift om du anmäler dig själv och en kompis! Läs mer i kursbilagan i mitten av magasinet. Trevlig läsning!

LARS HJALMARSSON Regionchef Medborgarskolan Region Väst

2 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN HÖSTEN 2013 

Foto: JOSEF HENSCHEL

PREMIÄRNUMMER!


INNEHÅLL

7

TEMA: VILDMARK Vad är det med vildmarken som lockar? Experter förklarar den hetaste trenden just nu.

16

MÅLARDRÖMMAR

Varje onsdag ses de och målar i akryl. Möt fyra damer med penslar i högsta hugg.

18

AVTRYCK

Medborgarskolan – mer än du tror

TRE SVARAR: VAD GÖR DU I NATUREN?

11

Musik på gång

Above All spelade in delar av sin nya platta i världskända studion Bohus Sound.

4 KOLL PÅ SUSHI

Japanska Mami vill lära svenskarna vad riktig sushi är.

12 GOSPELGLÄDJE

Körledaren Gabriel Forss berättar varför alla borde sjunga gospel.

DANIEL LIEN, 17, GÖTEBORG – När vädret tillåter är jag ofta med kompisarna vid havet. Det blir en naturlig mötesplats där vi grillar och umgås.

15 KOLL PÅ YOGA

Utbrända Virve Telder mår bättre tack vare stresshanteringsyoga.

MAGASIN

LOVISA LINDH, 18, UDDEVALLA – Jag tycker om att gå långa promenader i naturen. Speciellt på sommaren, då det är varmt och skönt.

GABRIEL LARSSON, 39, RÄVLANDA – Jag är nästan aldrig ute i naturen. Men förr brukade vi fiska mycket, jag och brollan.

Regionchef och ansvarig utgivare: Lars Hjalmarsson Redaktion: Sofi Johansson, Robert Larsson Skribenter: Sofia Eriksson, Rickard Lindholm Form: Tony Henschel Omslagsbild: Tina Axelsson Tryck: JMS Mediasystem Telefon: 031-710 08 90 E-post: vast@medborgarskolan.se

MAGASIN HÖSTEN 2013 MEDBORGARSKOLAN

3


KOLL PÅ: SUSHI Text: SOFIA ERIKSSON Foto: SÖREN HÅKANLIND

MER MAT & DRYCK! Vinprovning, raw food eller korvtillverkning? Läs om fler kurser inom mat & dryck i kursbilagan eller på medborgarskolan.se/h13

SUSHITJEJ

Mami har sushi i sikte

När Mami Shimada kom till Sverige från Japan för femton år sedan, märkte hon att många svenskar inte visste vad riktig sushi var. Det ville hon ändra på. – Jag försöker få gästerna att våga testa nya sorter, inte bara lax och avokado, säger Mami Shimada. Den som besöker hennes restaurang Shimadas Sushiakademi i Borås får smaka små, delikata och annorlunda sushi-

bitar – flamberade, marinerade eller med extra kryddning – och får också en lektion i hur man äter och njuter av maten på det japanska sättet. – Man kan äta med fingrarna och ska inte dränka sushin i soja och wasabi, förmanar hon. Sushi ska vara gott, snyggt och coolt att äta. Varje bit är en lagom stor munsbit och man ska doppa fisken eller garneringen i soja och lägga den mot tungan först, då känner man den goda smaken direkt.

Hon är uppvuxen i en familj med starkt matintresse och hennes farbror och faster har restauranger i Tokyo. För Mami har det blivit viktigt att dela sina kunskaper om mat och kultur till svenskarna. Därför håller hon olika sushikurser, lär ut om teceremonier och leder språkkurser i japanska. – Det är konstigt, men jag känner mig mer japansk sedan jag flyttade till Sverige. Jag vill berätta om det som jag har med mig från mitt land.

Namn: MAMI SHIMADA GÖR::DRIVER SHIMADAS SUSHIAKADEMI, LEDER KURSER I SUSHITILLVERKNING OCH JAPANSK VETT OCH ETIKETT Bor: BORÅS ÄLSKAR: SUSHI

4 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN HÖSTEN 2013 


INTRYCK

DANS & TEATER DATA & FOTO DJUR & NATUR HEM & TRÄDGÅRD KONST & HANTVERK KROPP & SJÄL MAT & DRYCK

STEG FÖR STEG

Sy nytt fodral till fåtöljen Återanvändning av gamla saker är en av 2010-talets hetaste trender, helt i linje med gör-det-själv, hållbarhet och personlig inredningsstil. Lär dig mer på kurs eller mjukstarta på egen hand genom att sy ett enkelt fodral till en gammal fåtölj, gärna med rak rygg eftersom det är enklast om du är nybörjare. Så här går det till, steg för steg.

1

Nåla fast ett gammalt lakan över fåtöljens olika delar och rita konturerna för varje del separat.

2

Klipp ut mönsterdelarna.

3

KÖRSÅNGARE MÅR BÄTTRE Undersökningar visar att körsångare generellt mår bättre än många andra och har en ljusare syn på livet, och det inte bara för att de gör något som de tycker är roligt. Körsång är också bevisat bra för hälsan. Detta händer i kroppen när du sjunger tillsammans med andra: l Endorfiner, kroppens måbra-kemikalie, utsöndras. l Halten av hormonet oxytocin ökar, vilket gör dig harmonisk och lugn. l Blodtrycket sjunker. l Immunförsvaret stärks. l Testosteronhalten höjs, vilket har uppbyggande effekt på kroppens vävnader. l Halten av fibrinogen minskar. Det är ett protein som gör att blodet levrar sig.

Nåla fast dem på det tyg du har valt, strecka där sömmen ska gå och lägg till sömsmån. Klipp ut.

4

Sy ihop. Börja med armstöden. Klipp små jack i sömsmånen så att tyget kan följa runda former.

5

Använd överblivet tyg till kuddar, applikationer eller volanger för helt egen design.

CITATET

VISSTE DU ATT...

”Det är jordens egotripp”

… man på Irland och i USA och Kanada tillverkar ”whiskey”, medan man i till exempel Skottland, Sverige, Japan och Indien tillverkar ”whisky”. Oavsett är reglerna för att få använda termen att drycken ska ha lagrats minst tre år på ekfat, ha en alkoholhalt på minst 40 procent och faten den lagras på får inte vara större än 700 liter.

53-åriga Eva Helmerson, deltagare i Medborgarskolans Tantbalett, uttalar sig i GP om varför hon börjat dansa i mogen ålder. ORDET

LÄS MER om vad du kan lära dig på Medborgarskolans kurser i kursbilagan i mitten av tidningen.

Kalligrafi Kallos betyder vackert, graphos betyder skriva – kalligrafi är alltså grekiska för skönskrift. Konsten är framför allt asiatisk och var i det gamla Kina en av de fyra viktigaste kunskaper en lärd man skulle ha.

MAGASIN HÖSTEN 2013 MEDBORGARSKOLAN

5


TIO SVARAR:

Gitarr!

Ida Karlsson, Art Director – Jag skulle verkligen

Foto!

MARTIN EMTENÄS, PROGRAMLEDARE – Just nu skulle jag vilja

grotta ner mig ordentligt i stillbildsfotografering. Grunderna kan jag, men hur går man från att ta ett bra foto till att skapa en fantastisk bild? Om en sådan kurs finns skulle jag vilja gå den.

Retorik!

vilja lära mig att spela gitarr! Tänk att slänga fram en gura vid en lägereld och kompa någon som är betydligt bättre än vad jag är på att sjunga.

Mat!

ESKIL LUNDGREN, JOURNALIST – Jag funderar på en

matlagningskurs. För vardagsinspiration, lära mig nya recept och råvaror. Och för att få till middagar när man bjuder många.

OLA-CONNY WALLGREN, TV-PROFIL FRÅN ULLARED

Vilken kurs vill du gå?

CLAES WIKSTRÖM, COOL KILLE – Jag skulle vilja gå

en kurs i retorik. Jag skulle vilja utveckla min förmåga att sätta ord på mina tankar, kunna anpassa mitt språk efter hur jag vill bli uppfattad, både i olika sammanhang och av personen som jag interagerar med.

?!

Dragspel! En dragspelskurs! Jag har spelat sedan jag var fem och är självlärd, så jag skulle vilja lära mig mer avancerade saker ihop med likasinnade. Mina nära och kära tycker att det är rätt töntigt med dragspel, men jag älskar det.

CLARA LINDSTRÖM, BLOGGARE

LINDA STAAW, BUTIKSANSVARIG

– Matlagning! Jag är fruktansvärt dålig på att laga mat, ännu sämre på att komma på vad jag ska laga. Tror att min sambo skulle uppskatta att det blev något annat än pasta och köttfärssås till middag. Eller föresten, han skulle nog behöva följa med!

6 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN HÖSTEN 2013 

Brottning! ANNA MÖLLER WRANGEL, VD

– Jag vill gå en kurs i brottning. Då slipper jag vara så rädd när jag går ensam hem i mörkret. Dessutom kan jag brottas bättre med mina två söner som nu börjar bli för stora.

DAVID HERO, SÄLJCHEF – Jag har aldrig kunnat

sjunga bra och skulle vilja lära mig att kunna ta ton som låter någorlunda bra så att jag åtminstone kan sjunga ja må han leva utan att låta som en hes fiskmås.

Spanska! Snickra!

Mat!

Sång!

Jag skulle vilja lära mig snickra och dreja. Jag älskar hantverk men känner att min passion är större än kunskap så hade jag bara lite mer tid över skulle jag definitivt vilja gå en kvällskurs i båda!

OLA LAURITZSON, FÖRFATTARE OCH GI-EXPERT

– Just nu skulle jag vilja gå en kurs för att lära mig spanska. Anledningen är att jag funderar på att köpa en lägenhet i Barcelona och då vore det förstås fantastiskt om jag kan göra mig förstådd även utanför de mest utpräglade turiststråken.


EXPEDITION: VILDMARK Den vilda, orörda naturen

är vårt hetaste resmål, vi lägger 100 miljarder kronor per år på friluftsaktiviteter och prylar och äter gärna ur naturens eget skafferi. Vildmarken lockar som aldrig förr.

MEN VAD BEROR DET PÅ?

Och hur påverkas vi människor av att söka oss tillbaka ut i naturen? Text: SOFIA ERIKSSON Foto: HILDA HENSCHEL & JOHNÉR BILDBYRÅ

MAGASIN HÖSTEN 2013 MEDBORGARSKOLAN

7


EXPEDITION: VILDMARK

”För mig är det ett livsrum där jag får tid att tänka klart bortanför tillkonstlad stress och för mycket input.”

Elisabet Sonntag-Öström, doktorand vid Umeå universitet och Anna Willén, Svenska Turistföreningen.

5 BÖCKER FILMER RECEPT

E

lisabet Sonntag-Öström är doktorand vid Umeå universitet och forskar på hur naturen kan påverka vår hälsa. I ett pilotprojekt fick patienter med utmattningssyndrom vistas i naturen två timmar åt gången, två gånger i veckan, med stränga order om att inte göra något alls, inte plocka bär, inte fippla med mobilen. Bara koppla av. Försöken pågick i tre månader, och precis som man trott, märktes en tydlig skillnad i hur patienterna mådde. – Effekten var förbättrad sinnesstämning. Patienterna kände sig lugnare, mer harmoniska och avslappnade efter skogsvistelse, säger Elisabet Sonntag-Öström. VARFÖR VI MÅR mentalt bra av skogen vet man inte riktigt. Undersökningar visar att till och med att bara titta på bilder av natur gör oss lugnare och mer tillfreds. Det finns flera teorier om varför. En är att naturens så kallade fraktaler, upprepade geometriska mönster i olika storlekar, har en lugnande inverkan. En annan är att vi egentligen inte utvecklats särskilt mycket sedan vi var grottmänniskor och naturen var vårt hem. – Det verkar ha med vårt ursprung att göra. Det här påfundet med att bo i städer är ju ganska nytt evolutionärt sett. För 60 år sedan bodde 80 procent av befolkningen på landet och 20 procent i städerna. I dag är det tvärtom. ETT AV SYFTENA med Elisabet Sonntag-Öströms

forskning är att bevisa att naturen har en läkande kraft så att den möjligen kan användas som behand-

lingsmetod mot till exempel stress och utmattning. Natur på recept helt enkelt. – Men egentligen är det ledsamt att vi inte förstår av egen kraft att det gör gott att vistas i naturen. Dagens barn vistas inte alls lika mycket i naturen som tidigare generationer, men jag hoppas att det vänder. OCH DET SER det faktiskt ut att göra. I alla fall om man tittar på statistiken och trenderna, för enligt dem är vildmarken där vi helst av allt vill tillbringa vår lediga tid. När Svenska Turistföreningen, STF, genomförde en undersökning om våra favoritresmål och resetrender, hamnade vildmarken allra högst upp. Anna Willén är STF:s produktchef för aktivitet och arrangemang i bland annat Jämtlandsfjällen och har fullt upp just nu med att sy ihop naturupplevelser enligt våra önskemål. – Vi ser framför allt att unga människor och barnfamiljer ger sig ut i naturen mycket mer, gärna i grupper. De vill prata och uppleva tillsammans. Nu till vintern är topptur med stighudar under skidorna särskilt populärt. Eller norrskensupplevelser på fjället. ÄVEN OM MÅNGA fortfarande söker sig till den

orörda och isolerade fjällvärlden eller ut på strapatsrika äventyr, så kan en av anledningarna till att allt fler tar sig ut i vildmarken vara att den helt enkelt blivit mer civiliserad. Numera kan – och vill – man välja bekvämlighets- och servicenivå. Å ena sidan bo

SUGEN PÅ VILDMARKSUPPLEVELSER, ny kunskap

om naturen och skogens smaker och dofter? Börja hemma. Här är våra bästa tips:

8 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN HÖSTEN 2013 

Born to run, Jakten på löpningens själ Christopher McDougall Reportagebok om varför människan är född att springa.


MER VILDMARK!

Jägarexamen, laga vilt eller fotosafari? Läs om fler kurser med vildmarkstema i kursbilagan eller på medborgarskolan.se/h13

i enkla fjällstugor och dricka ur en klar fjällbäck, å andra sidan bo ombonat och äta gott på fjällstationer och hotell. – Lyx är olika för olika personer. Många söker det enkla för att få en kontrast till det hektiska storstadslivet, men samtidigt ska det vara under viss kontroll. Vi gillar det vilda, men många vill också känna sig trygga. STF har till exempel ett specialpaket som vi kallar Extremt stugmys. Dagarna tillbringar man utomhus i hårt februariväder och lär sig laga mat och överleva i den kärva miljön. På kvällen är man inomhus och har det mysigt. En spännande utmaning, säger Anna Willén. Vildmarkstrenden är stark över hela världen, men vi i Sverige har ett trumfkort, påpekar hon: – Allemansrätten. Det är så unikt att vi knappt förstår det. Den är en tillgång och ett ansvar som vi ska vara glada över och rädda om.

Varning! Neil Strauss Om jakten på de bästa överlevnadsstrategierna och hur man hanterar katastrofer – om allt går åt pipan.

Svenskarna brinner för vildmarksliv. Allemansrätten ger oss en unik möjlighet att använda naturen.

Varför kan inte potatisar gå? Lars-Åke Janzon Svar på allt från hur sjöborrar parar sig till hur vargen blev varg.

GRÖN MAT Hugh Fearnley Whittingstall Recept med enbart ingredienser från naturens eget skafferi för alla måltider.

Fågelsång, Jan Pedersen mfl Läs om fåglar, se dem på bild – och hör hur de låter.

MAGASIN HÖSTEN 2013 MEDBORGARSKOLAN

9


EXPEDITION: VILDMARK

5 BÖCKER FILMER RECEPT

VEGETARISKT OCH NYTTIGT

Testa recept med enbart ingredienser från naturens eget skafferi för alla måltider.

KANTARELLMACKA Fick du inte tillräckligt med sol och D-vitamin i sommar? Ät kantareller! Godaste mackan gör du genom att lägga stekta kantareller, skivat äpple och smulad fetaost på formbröd och gratinera i 250 grader i åtta minuter.

ROSTADE EKOLLON Mogna ekollon har högt näringsinnehåll och blir ett gott snacks om man rostar dem svarta i ugn i 275 grader i ungefär en kvart. Skala och njut.

KOKA TE PÅ LJUNG Te på torkad eller färsk ljung är lugnande och kan hjälpa mot sömnbesvär och magkatarr.

BLÅTT CANCERSKYDD Blanda i smoothien, gör paj eller häll varm mjölk över frysta bär. Blåbär är inte bara goda utan sprängfulla med vitaminer, mineraler och ämnen som skyddar mot cancer. Utsett till ett av världens tio mest hälsosamma livsmedel.

Foto: JOSEF HENSCHEL

VINNER VITAMIN-VM Havtornsbäret sägs vara världens mest vitaminrika bär – ett enda litet bär innehåller lika mycket C-vitamin som en apelsin. Ät dem som de är, gör sylt eller gör en ansiktsmask av mosade bär.

VILDMARK PÅ FILM – FRÅN SKÄRGÅRDEN TILL TEXAS

SKÄRGÅRDSDOKTORN SAMLINGSBOX Tv-serien som gjorde svensk skärgård populärare än någonsin, 17 timmar på raken.

Beasts of the Southern Wild Sexåriga Hushpuppy försöker överleva på en liten ö utanför översvämmade New Orleans, där naturen är både livsviktig och livsfarlig.

10 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN HÖSTEN 2013 

BBC PLANET EARTH Den har kallats världens bästa naturdokumentär och tog fem år att göra. Häng med jorden runt på dvd.

DÄR FLODEN FLYTER FRAM Oscarsbelönad Robert Redford-film med Brad Pitt om flugfiskande bröder i vackra Montana.

BROKEBACK MOUNTAIN Förbjuden kärlek mellan två män i Wyomings och Texas mäktiga landskap.


MUSIK

Above All har hittat soundet Ett helt eget sound, en spegling av medlemmarnas olika personligheter och en blandning av deras musikaliska bakgrunder. I höst kommer Kungsbackabaserade Above Alls andra platta. Från en av replokalerna i Medborgarskolans musikhus Magasinet i Kungsbacka ekar dansbandsmusik, men i den lokal där killarna i Above All håller till låter det annorlunda. Rock med elektroniska inslag och punkkänsla. Tio nya spår med ett coolt eget sound med hjärta. Eller som en Aladdinask med något för alla smaker. Bandmedlemmarna Richard, Janneck, Robin och Robert kan inte riktigt definiera sin musikstil med ett enda ord, men en sak är tydlig: de är nöjda med resultatet på den kommande skivan. De har jobbat hårt med den, finslipat och förbättrat. – Den förra skivan, No Use for Sympathy, var bra, men det här blir bättre, säger Janneck, som spelar bas. ABOVE ALL HAR FUNNITS sedan 2007 men var

egentligen bara ett studioprojekt från början. I den nuvarande konstellationen har de funnits i tre år. Alla medlemmar är runt 30 och har vanliga jobb, i några fall barn, så musikskapandet får ske när tid finns. Det innebär att musiken tillkommer i delar. De spelar in i sina respektive datorer eller i hemmastudio och skickar filer till varandra.

– Alla bidrar på sitt håll, och när vi har bra låtar ses vi och repar. Jag har till exempel gjort mycket av sångmelodierna på väg till och från jobbet, säger Richard, som är sångare. MEN TACK VARE att Above All har en studiecirkel i Medborgarskolans regi har man inte bara tillgång till en schysst replokal, utan bandet har också kunnat dra nytta av Medborgarskolans samarbete med välrenommerade studion Bohus Sound, en av Sveriges bästa. – Vi fick bidrag så vi kunde vara där i två dagar med tekniker och lägga trummorna, något som kändes väldigt bra eftersom det är svårt att göra hemma, säger trummisen Robin. FÖRRA SKIVAN spelades på P3 och Bandit, förhopp-

Jag har skrivit flera sånger på väg till och från jobbet.

ningsvis den nya också, och senare i år blir det livespelningar med det nya materialet. Trots att musiken är en bisyssla för dem sticker de inte under stol med att det vore kul att kunna leva på sin hobby, eller i alla fall ha råd att lägga mer tid på den. – Går det bra är det jättekul, om inte så har vi jättekul ändå, säger Richard. Text: SOFIA ERIKSSON Foto: SÖREN HÅKANLIND

MER MUSIK!

Läs mer om Above All och hur ditt band kan få hjälp samt om höstens musikkurser på medborgarskolan.se/h13

MAGASIN HÖSTEN 2013 MEDBORGARSKOLAN

11


INTERVJU

Många ensamma människor hittar vänner för livet i kören.

MER SÅNG!

Namn: GABRIEL FORSS, 39 Jobbar som: Artist och körledare Bor: I Miami på vintrarna, annars i Stockholm Första kören: Musikskolan i Katrineholm Aktuell: Med tre jättekörer, boken Äntligen, som snart släpps i USA, samt en föreläsningsturné

12 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN HÖSTEN 2013 

Vill du vara med i Gabriels gospelkör? Läs om fler körer och sångkurser i kursbilagan eller på medborgarskolan.se/h13


FÖR ARTISTEN OCH KÖRLEDAREN GABRIEL FORSS finns en alldeles speciell kraft i att sjunga tillsammans med andra. Nu kommer hans jättekörprojekt ”Du kan sjunga gospel” till Göteborg. Text: SOFIA ERIKSSON Foto: ANNA LUNDELL

Körglad! Hur föddes din kärlek till musik? – Redan som jätteliten stod jag i min lilla hage i Katrineholm och dansade till mammas skivor. Jag är uppvuxen i kyrkan så jag fick tidigt testa att stå på scen och inför publik. Det första uppträdandet som jag minns var nog när jag var fyra, på en julbasar som mormor ordnade, men jag minns inte vad jag sjöng. Vad ger sången dig? – För det första är det fantastiskt att jag kan försörja mig på min hobby, det har jag alltid drömt om. Men framför allt är det känslan. Det är så mycket som sätts i gång, endorfiner frigörs, och jag kan rensa tankarna efter en jobbig dag. En konsert är nästan som ett träningspass och efteråt är jag full av energi och ser saker och ting klarare. Vad är det som är så speciellt med just kör – om man jämför med att sjunga själv? – Jag tycker om att se andra känna samma känsla som jag, något händer i det samspelet. Och när man sjunger i grupp blir det ännu mera kraft. Det är en form som passar oss svenskar – vi kan luta oss mot varandra och sjunga ut och leva ut på ett helt annat sätt. Och så finns det ju massor av undersökningar som visar att körsång hjälper mot allt från depression till magproblem. En annan sak som jag tänkt på är det sociala. Många ensamma människor hittar vänner för livet. Flera av mina körmedlemmar ses och fikar före kören, har startat nya gäng

och åker på resor tillsammans, så värdena är fler än att bara sjunga tillsammans.

Foto: KARIN HOLM

D

et har gått mer än femton år sedan Gabriel Forss slog igenom med gruppen Blond i Melodifestivalen. Sedan dess har vi fått se honom i bland annat Fame Factory och Körslaget. I tv-serien Livet blir bättre och i den självbiografiska boken Äntligen har han berättat om sin tuffa uppväxt och sin relation till Gud och kärleken. I dag är han en av Sveriges främsta körprofiler och leder varje vecka gospelkörer med över tusen deltagare.

Vad är det finaste som musiken gjort för dig? – Att jag har fått möta så många fantastiska människor och att den tagit mig till platser jag kanske inte besökt annars. Israel till exempel. Eller när jag höll en konsert i Dalhalla i den enormt vackra miljön där, det var mäktigt! I vintras var jag med Sarah Dawn Finer och sjöng med en kör i en gospelkyrka i New York. Det var precis som på film. Vad är det som är så häftigt med just gospel? – Ordet betyder glädje och tricket är att få fram den ur den svenska körtraditionen. Många körledare kan vara lite auktoritära och nästan stränga, men jag vill få folk att blomma ut genom att peppa dem. Det är mer teambuilding än lektion. I mina stora ”Du kan sjunga gospel”körer kan vad som helst bli gospel, allt från Madonna till En vänlig grönskas rika dräkt.

Gabriel frontar kören i en gospelkonsert i våras.

Hur föddes idén till ”Du kan sjunga gospel”? – Jag jobbade med Fame Factory som coach och träffade alla dessa unga, oslipade sångardiamanter med en hunger att utvecklas. Så jag försökte hitta en form för det i kombination med kör och hyrde en kyrka i Stockholm för att testa. Jag trodde det skulle komma kanske 50 personer – det kom 400. Nu är vi 1 000 i Stockholm och 400 i Malmö, och till hösten kommer vi till Göteborg. Vad måste man kunna för att vara med i jättekören? – Ingenting, bara kom dit så sköter jag resten! Vi ses tio tisdagar under hösten, en och en halv timme varje gång, och avslutar med en stor konsert med en gästartist. Det ska bli extra kul att komma till Göteborg, som har en särskild plats i mitt hjärta eftersom jag vann Melodifestivalen 1997 med Blond på Eriksbergshallen. Det blir som att sluta cirkeln på något sätt. Plus att göteborgare är sköna och öppna människor!

MAGASIN HÖSTEN 2013 MEDBORGARSKOLAN

13


UTTRYCK

Foto: iSTOCKPHOTO

MUSIK& SÅNG NAVIGATION& SJÖLIV SAMHÄLLE & EKONOMI SPRÅK & KOMMUNIKATION TEKNIK & TRAFIK

LISTAN

Bli friskare med kryddor

1

BASILIKA Lugnar oroliga och krampande magar. Torkade blad kan användas som snus för att lindra huvudvärk.

22

GRÄSLÖK Stimulerar aptit och matsmältning.

3

CITRONMELISS Te på torkad citronmeliss är lugnande, uppfriskande och svettdrivande vid feber.

4

GURKÖRT Växtsaften i bladen lindrar hosta och bronkit.

MUSIK & SÅNG I TOPP

CITATET

JÄGAREXAMEN ÖKAR Förra året tog 11 000 personer jägarexamen, vilket var en ordentlig ökning jämfört med tidigare år. Under mitten av 2000-talet var siffrorna rekordlåga, men nu har trenden vänt och jakt i skog och mark lockar allt fler. Även kvinnor – var femte som tog examen var kvinna, enligt JägareFoto: iSTOCKPHOTO förbundet.  VISSTE DU ATT... … kurser i till exempel dans och yoga är friskvård? Det innebär att kursen kan betalas av arbetsgivaren som ett avdragsgillt friskvårdsbidrag. Läs mer om hur det fungerar på www.friskvardskuponger.se eller www.friskvardschecken.se

14 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN HÖSTEN 2013

”Att ha ett andra språk är att ha en andra själ.”

Körsång är den allra mest populära aktiviteten hos studieförbunden. Och det är framför allt kvinnor som väljer det. Hela sju av tio körsångare är kvinnor. Män tycker mer om improvisatorisk musik, som rock och jazz.

Karl den store

LÄS MER om vad du kan lära dig på Medborgarskolans kurser i kursbilagan i mitten av tidningen.

5

INDIANKRASSE Kan användas som omslag på skavsår.

Källa: VÄXTEKO.NU

De är vackra i köksfönstret, sätter piff på maten – och gör oss friska. Här är fem kryddiga medicinalväxter.

74%

SIFFRAN

av svenskarna har tillgång till en bärbar dator enligt .SE. Är du en av dem finns både nybörjar- och fortsättningskurser för att lära sig mer.


KOLL PÅ: YOGA Text: SOFIA ERIKSSON Foto: SÖREN HÅKANLIND

”Jag kan inte tänka mig ett liv utan yoga”

Ibland staplas livets eländigheter på hög, och kropp och psyke säger ifrån. Så var det för Virve Telder, 61. Men med hjälp av stresshanteringsyoga är hon i dag på väg tillbaka. För fem år sedan dog Virves man. Därefter bröt sig någon in i hennes hus, hon krockade med bilen, hennes pappa dog och så upptäckte läkarna ett klaffel på hennes hjärta. Då klappade Virve ihop. Utmattningssyndrom och panikångest gjorde att hon fick svårt att leva ett vanligt liv och allt kändes mörkt.

Då började hon med yoga. Först tio gånger på recept, sedan på egen hand i Medborgarskolan. Och allting vände. – Med yogan lyfts jag till en annan nivå. Jag ligger på mattan och gör övningar som får mig att slappna av. Jag har lärt mig att andas mig lugn, säger Virve. Hon beskriver de olika

andningsövningarna och hur de räddat henne ur många stressade situationer när hon drabbats av panikångest och andningssvårigheter. Nu kan hon hantera stressen och mår bra. Självkänslan har också kommit tillbaka.

– Jag ser på mig själv på ett annat sätt nu. Jag vet att jag duger! I dag är Virve fortfarande sjukskriven men siktar på att komma tillbaka till jobbet. PATIENTERNA på äldreboendet där hon arbetat i nästan 30 år ger henne mening och glädje. Precis som yogan. – Jag går en gång i veckan i stresshanteringsyoga, och utöver det gör jag övningar flera gånger om dagen. Man kan göra dem utan att det syns i vardagen eller så tar jag fram mattan och lägger mig en stund och lyssnar på mina undulater.

SUSHITJEJ

MER KROPP & SJÄL

Namn: Virve Telder Är: Sjukskriven från jobbet som undersköterska på äldreboende Bor: I Sjuntorp med undulater och tamråttan Findus Älskar: Yoga

Zumba, massage eller mindfulness? Läs om fler kurser inom kropp & själ i kursbilagan eller på medborgarskolan.se/h13

15

MAGASIN HÖSTEN 2013 MEDBORGARSKOLAN


DRÖMKURSEN

Kreativiteten blommar! TÄNK VAD KUL DET VORE ATT KUNNA MÅLA!

Så tänker nog nästan alla någon gång i livet, men det är inte alla som tar tag i det. Det har Ann-Charlott, Lena, Inga-Lill och Christina gjort. På Ingers kurs i akrylmålning har de hittat sin nya passion. Text: SOFIA ERIKSSON Foto: SÖREN HÅKANLIND

Damer som förverkligar drömmar. Christina, Ann-Charlott, Lena och Inga-Lill, här tillsammans med kursledaren Inger, visar stolt upp sina verk.

16 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN HÖSTEN 2013 


D

et är dags för lektion i akrylmålning på Medborgarskolan i Kungälv och deltagarna, några damer i sina bästa år, packar upp sina dukar, färgtuber och penslar. Kursledaren Inger lägger fram sina inspirationsböcker och arbetet sätter i gång direkt. Christina Jungle målar med raska svep sin duk havsblå och byter sedan till en tunnare pensel och börjar måla klippor i nyanser av vitt, grått och svart. – Jag älskar att måla hav, himmel och särskilt stenar. Men det finns mycket att lära och det gör jag på den här kursen. Jag tycker själv att jag är bättre på att måla vågor som slår mot stranden nu. – Jag skulle vilja kunna måla natur lika bra som du, säger Ann-Charlott Borg, som sitter bredvid och precis har börjat skissa på en falk. Hon är pensionär och går sin första termin. Men hon har velat lära sig att måla länge. Kanske är det så att alla har en särskild talang att upptäcka och ta fram, med hjälp av teknik och tålamod, funderar hon. – En dag när jag satt och tittade på kurser bestämde jag mig att nu var det dags. Jag trodde inte att jag skulle våga och tänkte att alla andra är nog mycket duktigare än jag. För jag kunde verkligen inte måla alls innan – mina barn skrattade när jag sa att jag skulle börja på målarkurs. Men nu är de så imponerade av sin mamma.

OCH DE ANDRA deltagarna i kursen visade sig

vara trevliga och glada nybörjare allihop. De ses varje onsdag eftermiddag och målar akryl tillsammans i tre timmar och har fått turen att lära av ett pedagogiskt proffs. Inger Andersson har varit kursledare i över 30 år och själv gått kurser i många år. Hon går runt bland damerna och ger tips och råd till alla. Kommer med idéer på motiv och tekniker. – Det är så härligt att se dem utvecklas. Första gången kommer de och är förväntansfulla och längtar efter att lära sig. Det tar ett tag innan man får till det, men med tålamod så kommer det! Och blir det inte bra, kan man alltid måla över, säger hon glatt. LENA FORSMAN har i många år arbetat med skinn och ull men ville lära sig att måla blommor och fastnade för akrylmålning. – Det är så många detaljer och det gäller att få liv i rosorna, och jag som är så petig tycker att det inte blir så bra som jag vill. Men då kommer Inger och lyfter fram det positiva, och då tänker jag ”Jamen, det här kan jag ju!”. Det är dags för fika, ett obligatoriskt inslag i kursen, nästan lika viktigt som själva målningen. Inga-Lill Hedendahl tar en paus från sitt blomsterstilleben som sakta växer fram på hennes staffli. – Jag blir helt absorberad när jag MER KONST målar. Allt annat försvinner, och det är & HANTVERK! väldigt skönt att kunna koppla av och gå in i det. Men gemenskapen vi har är Måleri, keramik eller möbelockså trevlig. snickeri? Läs om fler kurser Nu blir det prat om annat – arbetsinom konst & hantverk marknadspolitik, djur och natur, baki kursbilagan eller på ning, livet. Skratt och diskussion. medborgarskolan.se/h13 – Det är det fina med våra kurser – folk lär känna varandra, skämtar och hjälper varandra. Det är stenhårt arbete, men också väldigt lättsamt, säger Inger.

Inger Andersson hjälper Ann-Charlott Borg att få rätsida på ett naturmotiv som blivit lite för stramt.

Mina barn skrattade när jag sa att jag skulle börja på målarkurs. Men nu är de imponerade av sin mamma. Ann-Charlott Borg

MAGASIN HÖSTEN 2013 MEDBORGARSKOLAN

17


AVTRYCK

AMPLIFIED är Medborgarskolans bandverksamhet. Medborgarskolan hjälper anslutna band med replokaler, utrustning, speltillfällen, studiotid och utbildningar. Läs mer på facebook.com/amplified.medborgarskolan

SKOLA / FÖRSKOLA

HIPHOP

Naturskön förskola granne med havet

Musiken ger unga en chans

id Hökagården i Mellbystrand har Medborgarskolan byggt Sveriges naturskönaste förskola! I juni flyttade Nyckelpigans förskola in i de nya lokalerna som ligger endast ett stenkast från havet och med skogen precis utanför dörren.

rygt 350 ungdomar får hjälp med att skapa musik i Medborgarskolans 25 studios i Västra Götaland och Halland. Hiphopartister som Vic Vem (bild), Palestine och Medina guidar och ger ungdomarna chans att stå på scen och framföra sin musik. Ungdomar i förorten behöver en meningsfull sysselsättning, helst gratis. Många föräldrar är arbetslösa och saknar pengar. Fritidsgårdarna har lagts ner och det finns ingenting att göra. Då är det viktigt att skapa verksamhet som motverkar missnöje och gängbildning. Genom musiken får ungdomarna en möjlighet att uttrycka sig och skriva texter som handlar om deras verklighet.

V

Medborgarskolan Region Väst driver sex förskolor och en grundskola i Västra Götaland och Halland: l Franska Skolan, Göteborg, 031-16 54 82 l Nyckelpigans förskola, Mellbystrand, 0430-253 00 l Montessoriförskolan Solstrålen, Jonsered, 031-795 71 53 l Musikförskolan Do Re Mi, Angered, 031-46 47 66 l Förskolan Blå Musslan, Stora Höga, 0303-79 87 30 l Förskolan Grenen, Angered, 031-332 07 70

Läs mer på medborgarskolan.se/skolor_vast

18 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN HÖSTEN 2013 

D

Läs mer på medborgarskolan.se/hiphop_vast eller ring 033–20 77 43


FUNK är Medborgarskolans verksamhet för personer med funktionsnedsättning. Vi vill att folkbildning ska funka för alla. Läs mer på medborgarskolan.se/funk_vast

FÖRENINGAR och grupper, som invandrarföreningar och teatergrupper, kan få hjälp av Medborgarskolan med till exempel material, lokaler och marknadsföring. Läs mer på medborgarskolan.se/foreningar_vast

Hiphop är ett mycket vettigare alternativ än att hänga i gäng. Det är kul att jobba med unga rappare och se dem utvecklas. Vic Vem

ARBETSMARKNAD

Efter olyckan: Siw fick äntligen jobb

S

iw Berntsson, 49, hade varit sjukskriven i fem år, genomgått tre operationer och nästan gett upp hoppet om ett nytt jobb. Men efter att ha deltagit i Medborgarskolans Projekt Nystart fick hon självförtroendet tillbaka och jobbar i dag på ett ungdomsboende. Förutom det skriver hon på en bok om personlig utveckling. FÖR DRYGT FEM år sedan

hade Siw Berntsson full fart i yrkeslivet. Förutom sitt jobb som vårdare på sjukhus hade hon flera extrajobb. Men en tågresa förändrade allt – vid inbromsningen föll en väska ner från bagagehyllan och landade rakt på Siws axel. Detta ledde till att hon i långa perioder inte kunde lyfta armen och att det var omöjligt för henne att jobba. – Jag ville komma tillbaka. Men jag visste inte vad jag skulle klara av. Jag var rädd, säger Siw Berntsson. GENOM Arbetsförmedlingen

fick hon tips om Projekt Nystart som vänder sig till dem som är arbetssökande eller sjukskrivna och på väg tillbaka till arbetslivet. – Jag fick träffa en grupp likasinnade, vilket var jätteskönt. Vi fick hjälp med jobbprofilen och vi hade olika

aktiviteter på dagarna som stimulerade oss att komma i gång. Det var fem dagar i veckan så jag fick en rutin igen, säger Siw. När projektet närmade sig sitt slut fick hon ett erbjudande om en fast tjänst på ett ungdomsboende. – Tiden i projektet gav mycket mer än vad jag hade förväntat mig från början. Då kände jag mig pressad och visste inte vad jag ville göra. Mitt självförtroende var i botten. Vem skulle vilja anställa mig? Det har ändrats i dag, säger Siw. MÅNGA FLER än Siw har lyck-

ats hitta jobb under projekttiden, inte minst tack vare att projektpersonalen hela tiden scannar av den dolda arbetsmarknaden. – Får man chansen att gå Medborgarskolans Projekt Nystart så rekommenderar jag det verkligen, säger hon. 

Text: RICKARD LINDHOLM

MER OM PROJEKT NYSTART Huvudsyftet med arbetsmarknadsprojekt Nystart är att du ska knyta kontakter inom näringslivet för att lättare hitta jobb. Projektet är ett samarbete mellan Medborgarskolan, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och svenska ESF-rådet. Läs mer om våra arbetsmarknadsprojekt på medborgarskolan.se/arbetsmarknad eller kontakta Fredrika Plessen, 0708–39 31 65, fredrika.plessen@medborgarskolan.se

MAGASIN HÖSTEN 2013 MEDBORGARSKOLAN

19


Avsändare: Medborgarskolan Region Väst Fabriksgatan 13 412 50 Göteborg

B

Sverige Porto betalt

M

Medborgarskolan Magasin höst 2013 (Väst)  
Advertisement