Page 1

SILVERDRÖMMEN BLEV SANN

Emelie gick kurs – nu har hon öppnat eget

BLI SÄKER TILL SJÖSS Kapten Schön lär ut sjövett

MAGASIN Våren 2014

TEMA: SAGOR Nu är det nordiska myter och väsen som gäller


ALLA SAGOR SKA SLUTA MED EN MYSIG KRAM

T

IDEN HAR PRECIS gjort en kullerbytta och rullat in ett nytt, tomt år framför oss. Ett oskrivet blad är alltid lika spännande. Låter vi dessutom fantasin tänja lite på gränserna, så kan vad som helst hända. Genom vårt nya nummer av Medborgarskolan Magasin hoppas vi tända din äventyrslust och ge dig lite av det där pirret i magen som påminner om att allt är möjligt och inget är för sent. HUVUDTEMAT den här gången är sagor och sägner. Sagor är ett populärt ämne även för oss vuxna, om man får tro de senaste årens filmer och tv-serier med sago- och fantasytema, Han kunde från Sagan om Ringen, sitta i timmar Twilight-serien och Snow White and the Huntsman och underhålla till Grimm och Once Upon a Time. Magiken och lagkamraterna mystiken lockar och nu är nordiska naturväsen på väg att ta över efter vampyrer och zombies. Mina barn har alltid beställt specialskräddade godnattsagor och själva bestämt hur stor del spänning, humor eller kärlek som ska ingå. Innehållet varierar från gång till gång, men alla sagor ska förstås sluta lyckligt och helst med en mysig kram. UNDER MIN TID som ishockeytränare för ett

pojklag i Knivsta berättade vi alltid små historier på kvällarna. Jag kommer speciellt ihåg en liten grabb som var lagets klart lysande historieberättare. Han kunde sitta i timmar och underhålla lagkamraterna. Så jag blev inte förvånad när jag såg honom i tvprogrammet Parlamentet många år senare. EN ANNAN SPÄNNANDE sak som jag

rekommenderar dig att titta lite närmare på är alla de kurser och aktiviteter, både vanliga och mer ovanliga, som du hos Medborgarskolan kan använda din friskvårdspeng till. Läs mer om detta och få användbara tips på sidan 12. Trevlig läsning!

CARL JOHAN ÖSTH Förbundsrektor Medborgarskolan

2 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN VÅREN 2014 

Illustration: JOHAN EGERKRANS

VÄLKOMMEN!


INNEHÅLL

7

TEMA: SAGOR & SÄGNER Nordiska sagor och myter är på frammarsch och sagans kraft finns överallt. Liksom tomtar och troll.

11

MISS DECIBEL

Popartister och kursledare. Möt Medina, ett av 2013 stora pop-genombrott.

22

AVTRYCK

Medborgarskolan – mer än du tror

TRE SVARAR: Vilken är din favoritsaga?

16

un caffè, per favore

Deltagarna på italienskakursen reste från Skara till Rom för studier och nöjen.

4 SILVER!

Hon gick en kurs i silversmide och fann sin passion. I dag har Emelie egen smyckesbutik.

21 REDESIGN

Medborgarskolans arbetsmarknadsprojekt tar tillvara på både människor och material.

13 SJÖLIV

Kapten Schön har jobbat 43 år på sjön. Nu har han gått i land och lär ut navigationens grunder.

MAGASIN

ANDREAS HULT, REDAKTÖR – Allt av Bröderna Grimm, t ex Hans och Greta. En saga som bär på mer än en strimma medeltida svärta. SARA SJÖGREN, EGENFÖRETAGARE – Allra käraste syster av Astrid Lindgren. En magisk kombination av text och bild och flera komplicerade livsteman trots att texten är lättläst. HELEN SEMMELHOFER, FORMGIVARE – Bröderna Lejonhjärta. Den hjälpte mig att förklara döden för mina barn när deras farmor gick bort.

Regionchef och ansvarig utgivare: Lars Hjalmarsson Redaktion: Sofi Johansson, Robert Larsson Skribent: Sofia Eriksson Form: Tony Henschel Omslagsbild: Tina Axelsson Tryck: JMS Mediasystem Telefon: 031-710 08 90 E-post: vast@medborgarskolan.se

MAGASIN VÅREN 2014 MEDBORGARSKOLAN

3


KOLL PÅ: SILVERSMIDE Text: SOFIA ERIKSSON Foto: SÖREN HÅKANLIND

MER KONST & HANTVERK! Silversmide, sömnad eller möbelsnickeri? Läs om fler kurser inom konst & hantverk i kursbilagan eller på medborgarskolan.se

SUSHITJEJ

”Jag föll direkt för silvret”

När Emelie Bergqvist gick en kurs i silversmide föddes inte bara en passion, utan också en affärsidé. Nu har hon butik och säljer det egna smyckesmärket Dorotheas. I Emelies kombinerade verkstad och butik i Lunden i Göteborg är kontrasterna stora. I ena hörnet står en gammal rejäl pelarborr och en arbetsbänk full av verktyg och material. Framför ligger gnistrande silversmycken vackert upplysta på vita podier.

Hon har hållit på med smycken sedan gymnasiet och testat alla möjliga material, allt från vrakgods till kristaller. 2006 fick hon en silversmideskurs av sina föräldrar i julklapp. – Jag föll direkt. Vilket material! Det finns inga begränsningar. Får man en idé är det bara att sätta i gång, och på kursen kunde jag göra precis vad jag ville. Emelie fick mersmak, gick en tvåårig hantverks- och designutbildning och började tillverka smycken till vänner och bekanta. Hon öppnade webbshop och i höstas förverkligade hon

drömmen om en egen butik, Dorotheas. Det är hennes mellannamn och betyder ”Guds gåva”, ett perfekt namn eftersom smyckena speglar Emelies kristna tro. Storsäljaren är hennes bönearmband i lammskinn och silver och halsband med olika budskap. Många ger bort smyckena som presenter vid högtider. – Tanken är att de ska stärka en i tron vare sig man är kristen eller inte. Det gör mig glad att tänka på att mina smycken blir doppresenter och morgongåvor eller en symbol för någons långa äktenskap.

Namn: Emelie Bergqvist, 27 GÖR::Designar silversmycken för egna märket Dorotheas, pluggar på bibelskola Bor: FISKEBÄCK ÄLSKAR: Hantverk och silver DRÖMMER OM: Att flytta till Provence och öppna butik

4 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN VÅREN 2014


INTRYCK

DANS & TEATER DATA & FOTO DJUR & NATUR HEM & TRÄDGÅRD KONST & HANTVERK KROPP & SJÄL MAT & DRYCK

STEG FÖR STEG

DANSFLUGOR VI MINNS Lassokast och skakningar med jobbarkompisarna. 2013 var året då alla dansade Gangnam Style och Harlem Shake. Men vilka galna rörelser kommer vi att dansa till 2014? I väntan på nästa trend, passa på att öva på tidigare års hetaste moves:

FÅGELDANSEN Egentligen en schweizisk afterskilåt från 60-talet som fick sin stora spridning i Sverige med Curt Haagers.

MACARENA Gruppen Los del Ríos sommarplåga 1996. 1 712 engelska skolbarn har rekordet i världens största Macarena-dans.

LAMBADA Från början en förbjuden brasiliansk pardans som blev populär när Lambada-låten med Kaoma kom 1989. I dag kallas dansen oftast Zouk.

Aserejé Spanska trion Las Ketchup sjöng Rapper’s Delight på påhittad spanskengelska 2002. Den blev en av världens mest sålda singlar någonsin.

CITATET

Århundradets blomma På anrika trädgårdsutställningen Chelsea Shows 100-årsjubileum förra året röstades århundradets bästa blomma fram. Vinnare blev Geranium Rozanne Gerwat. På svenska heter den trädgårdsnäva, en violblå blomma med marmorliknande blad. Den blommar rikt och växer villigt, gärna som stänglar upp i buskar. VISSTE DU ATT ... … det är olagligt att göra grammatiska fel i medier i Litauen? En statlig språkkommission har gjort en 40 sidor lång lista med förbjudna och felaktiga uttryck, till exempel låneord, grammatiska fel och slang. Den som skriver fel får en varning eller i värsta fall böter upp till 1 400 kronor.

”Med rätt träning kan en människa bli en hunds bästa vän”

BALLONGDANSEN Osannolik tv-hit från 1982 där tre nakna brittiska män stegade runt i takt med ballonger. I Sverige blev den en succé med Lasse Åberg, Bosse Larsson och Sven Melander.

STÖRSTA SPRÅKEN Mandarin

1,2

miljarder

Hindi

Spanska

366

322

miljoner Engelska miljoner

341

miljoner

Amerikanske komikern Corey Ford

Vill du göra dig förstådd av många? Då kan det vara läge att bli bättre på världens vanligaste språk. Och det är mandarin. Det talas av ungefär 1,2 miljarder människor. Vilket är mer än tre gånger fler än de som talar det näst vanligaste språket, hindi. Engelska hamnar på tredje plats och spanska på fjärde.

ORDET

TIPS! Vill du lära dig mer om ditt husdjur? Håll utkik efter Medborgarskolans föreläsningar och kurser.

RAW-format Ett digitalt bildformat som innebär att bilden sparas rå och obearbetad och alltså inte är färdig när den tas, som en jpg. Fördelen är att man kan koncentrera sig på själva motivet och skärpan och i stället fixar balans och kontrast i efterhand.

MAGASIN VÅREN 2014 MEDBORGARSKOLAN

5


TÄVLING KOMPA PÅ KAM

Hitta plojkursen och vinn! Någonstans i vårens kursutbud finns en kurs som är för bra för att vara sann, lite för knäpp, lite för udda. Kan du hitta den? Vi lottar ut fem presentkort om vardera 1 500 kronor som kan användas till valfri kurs. Mejla ditt svar till info@medborgarskolan.se senast fredag 28 februari 2014.

Du får bekanta dig med de vanligaste kamtyperna: baskam, diskantkam och tuppkam. Prova även eltandborsten med sitt stämningsfulla biljud inte helt olikt säckpipans. Lär dig olika blåstekniker, hur du utnyttjar tändernas mellanrum för bästa tondjup.

BABYSPRÅK

Vi övar på allt från enkla gurglanden till hela och obegripliga ramsor. Muntlig framställning sker med plutande mun och gäll röst och kompletteras med huvudskakningar, förtjusta tjut och fåniga gester.

Duvmatning

Vi börjar med att lära oss bryta bröd i lämplig storlek och kasta på betryggande avstånd utan att träffa duvorna i huvudet. Vi tränar in duvornas läten, huvudrörelser och stirrande blick för att lättare smälta in och efter hand våga oss närmare. Öva gärna hemma framför spegeln.

TUMRULLNING Text: SOFI JOHANSSON Illustration: CHARLOTTA ÖDMAN

Plojkurser vi minns SJÖRÖVARINTYG

Vi går igenom de viktigaste sjörövarreglerna såsom när man hissar döskalleflaggen, hur man bordar ett spökskepp och på vilket öga man sätter lappen. Du får lära dig de fräckaste ramsorna, hur du skiljer på äkta och oäkta guld och hur du tillverkar ditt eget träben.

BLICKFOTOGRAFERING

För dig som vill fotografera utan dyr utrustning. Du lär dig att med blotta ögat ställa in tid och bländare. Exponering sker med ett bestämt blink med ena ögat. Vana vid att flirta är en fördel. Du laddar ner bilderna till din dator genom att ansluta i näsan och fnysa över dem.

Kontrollera din rastlöshet och lev längre! Du lär dig rulla framåt och bakåt och med käcka ryck i takt till musik. Vi jobbar med allt från mjuka, harmoniska rörelser till mer akrobatiska och krävande. Vi börjar och avslutar varje pass med stretchning för att undvika TUMvrickningar. NDVIK

STJÄRNSKÅDNING

U NING VRICK

Vi går på krogrundor och spanar in kändisar. Kursen hålles nattetid då sikten är bättre och man lättare urskiljer stjärnorna på det bedragande skenet. Varvas med teori där vi studerar skvallertidningar, analyserar stjärntecken och kartlägger himlakropparnas rörelser.

! TITTA A! JÄRN EN ST

6 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN VÅREN 2014


TEMA: SAGOR & SÄGNER

SER DU NÄCKEN?

VÄTTAR OCH SKOGSRÅR hör väl bara hemma i sagorna. Tycker vissa. Andra ser tecken på våra nordiska sagoväsen i dimman, stenarna och de oförklarliga händelserna. I dag är våra gamla sagor och sägner populärkultur och trendigare än någonsin. Text: SOFIA ERIKSSON Foto: JOHNÉR BILDBYRÅ

MAGASIN VÅREN 2014 MEDBORGARSKOLAN

7


TEMA: SAGOR & SÄGNER

”Man får aldrig påpeka att svansen sticker fram, då kan de bli mycket arga.”

P

å bio gör Tor, eller Thor som han heter i Hollywoodtappning, den nordiska asatron till underhållning. Vikingarna syns i diverse tv-serier och filmer och nordiska sagoväsen letar sig in i bokhyllorna, och inte bara bland barnböckerna. För visst är det så att tomtar och troll är mycket häftigare än de där uttjatade zombierna och vampyrerna? Jodå, säger Tora Wall, folklorist på Nordiska museet i Stockholm. Trollen är på stark uppgång eftersom vi ständigt är intresserade av fantasy och sagor men har tröttnat på utbudet och söker nya figurer. – Hollywood och Disney har historiskt inte varit så intresserade av den nordiska folktron, för den innehåller inte så många vackra prinsessor och romantik. Det handlar mer om hårt arbete och vanligt folk. Men det är också en fantastisk fantasivärld med härliga historier och figurer, säger Tora Wall. Att vi vänder oss allt mer mot sagans värld är klassiskt beteende i dåliga tider. – Där kan vi tillgodose vårt behov av fantasi. Vi kan leka med tanken på andra, bättre verkligheter och kanske också hitta styrka att orka med vardagen. DEN NORDISKA BERÄTTARTRADITIONEN

befolkas av våra asagudar, som Tor, Loke och Oden. Men framför allt innehåller den berättelser sprungna ur den nordiska folktron som växte fram under bondesamhället. Då satt folk samlade om kvällarna och berättade. Om naturväsen som vättar och skogsrår som ibland gjorde sig synliga och åstadkom det som inte kunde förklaras på annat vis. Om vresiga tomtar som skulle hållas på gott humör för att skänka gården lycka. Om näcken som lockade och förförde med sin vackra musik. Och om magiska ting. Sagor var ett sätt att fly från den hårda verkligheten, sägner ett sätt att förklara världen. – Man kan ju tänka sig hur det var. Folk jobbade och slet. Bord, duka dig är en sådan saga som gav hopp när maten som familjerna hade på bordet inte räckte till, när skörden slagit fel och pengarna tagit slut. Tänk då att få föreställa sig en magisk värld där bord enkelt kunde digna med läckerheter. Då kunde man få glömma sina problem en liten stund. Själv är Tora Wall förtjust i sagor med

8 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN VÅREN 2014 

Tora Wall, folklorist, Nordiska museet

David och Goliat-tema. Där någon som vid första anblick verkar svag och illa ute med list och tur besegrar den store och stöddige. – Det där är ett genomgående tema i många sagor. Huvudpersonen är ofta den yngsta systern eller brodern som man inte tror något om. Sedan visar det sig att han eller hon följer sitt hjärta, är enkel och hederlig och smart nog att överlista ett stort motstånd. Jag berättar gärna sagor för barn och en favorit är den om pojken som utmanade en jätte om vem som kunde äta mest. För att vinna skar han upp magen. Den är ju egentligen jättebrutal, men på ett rakt och ärligt vis som barn förstår och tycker om. MEN DET GÄLLER att våra sagor och my-

ter inte faller i glömska – de har länge fört en ganska ojämn kamp mot spöken, zombies och vampyrer. Hur kan det till exempel komma sig att minsta unge vet att vampyrer inte tål dagsljus och måste bjudas in, men inte vet hur man känner igen ett troll? – Visste du till exempel att järn skyddar mot trolldom, och att troll kan vara välklädda damer eller herrar man möter ute i skogen? Och att man aldrig får påpeka att svansen sticker fram, då kan de bli mycket arga, säger Tora Wall, som visserligen inte tror på troll men tycker att de förtjänar mer uppmärksamhet. SÅ NÄR STRESS, krig och klimathot känns tungt och tröttsamt, kan det vara en bra idé att helt enkelt ta en vända till biblioteket och kolla in lokala folkminnessamlingar, kanske googla och fundera över varför Trollhättan heter som det gör, vad Jättegrytsgatan i Göteborg fått sitt namn ifrån och vad trollkärringen Ålla på Ålleberg har med dimman över bygden att göra. Och sedan ge sig ut i naturen och upptäcka sagorna på nytt. Och förstås inte glömma att berätta dem vidare. – Alla kan berätta sagor, säger Tora Wall. Illustration: JOHAN EGERKRANS


MER SAGA!

Skrivarkurs, sagoteater eller fantasymålning? Läs om fler kurser på medborgarskolan.se

MER MAGI I BÖCKER OCH FILMER

MAGASIN VÅREN 2014 MEDBORGARSKOLAN

9


TEMA: SAGOR & SÄGNER

VILL DU LÄSA OCH LÄRA DIG om sagor, uppleva sagornas värld på film eller i verkligheten? Här är våra bästa tips:

FILMER THOR

GRIMM

Hollywoodversionen av Asgård har gjort Thor till actionhjälte med superkrafter. Mordutredaren Nick upplever oförklarliga saker och onda sagoväsen börjar leva igen.

ONCE UPON A TIME Sagofigurerna lever vidare i välproducerad tv-serie där de stora legenderna kommer till liv igen. SHREK

5

Träsktrollsfilm full av tokiga och välkända sagofigurer i en enda röra.

SNOW WHITE AND THE HUNTSMAN En av många sagobaserade filmer de senaste åren som fått en extra skruv och råare stil än Disneyversionerna.

BÖCKER

PLATSER

SVENSKA FOLKSAGOR Swahn & Hellsing Ett praktverk med de bästa folksagorna i modern tappning.

JÄTTEGRYTORNA I GÖTEBORG Ovanför Liseberg lagade jättarna förr sin mat. Eller? I marken finns djupa hål som bildades av roterande stenar under istiden. Det betyder tur att kasta ned ett mynt i dem.

NORDISKA VÄSEN Johan Egerkrans Lär dig allt om näcken, huldran och mylingen – och hur du kan se spåren efter dem. SAGOR

Bröderna Grimm Grym nyutgåva av brödernas läskigaste sagor – en gång barnförbjudna. Väldigt lite Disney …

SAGOR FÖR BARN ÖVER 18 ÅR Tage Danielsson Helt ok för vuxna att frossa i finurliga och inte helt barnvänliga berättelser. HARRY POTTER JK Rowling Vår tids mest älskade saga, slukarböcker för stora och små i en helt annan värld.

ER HÄR SOVRGS E ÅLLEB E RYTTAR

PLATSER BÖCKER FILMER

Ålleberg – mitt på Västgötaslätten.

10 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN VÅREN 2014 

TROLLHÄTTEFALLEN Ur de vilda fallen i Trollhättan sticker berget upp. Eller är det egentligen trollens hättor som man ser? Så fick staden sitt namn. JÄTTEKASTET I SURTE Arga jättar har slungat stenar över hela Sverige, förgrymmade på kyrkklockors klang. En mindre spännande förklaring är att de kommit dit med inlandsisens hjälp. VÄNERN Odens dotter Gefion var ute och plöjde med fyra oxar och fick upp en rejäl torva som släpades iväg ut i havet. Så bildades Vänern och Själland – som ju faktiskt är påfallande lika i formen. ÅLLEBERG Falbygdens platåberg är egentligen en väldig sal där tolv spöken, Ållebergs ryttare, sover i gyllene rustningar i väntan på strid. Bergatrollet Ålla tjänar dem och hennes tvättbyk lägger dimma över nejden.


MUSIK

Mäktiga Medina Text: SOFIA ERIKSSON Foto: REX MUSIC

Ingen trodde på oss.

2013 var året då Medina plötsligt syntes och hördes överallt. Bakom framgången ligger år av slit för Sami Rekik och Ali Jammali, som till vardags skapar musik ihop med unga i Medborgarskolans studios.

– Vi har sålt trippelplatina, varit med i Allsång på Skansen och blev förra årets mest spelade artist näst efter Avicii. Det har hänt så sjukt mycket! Ali Jammali låter nästan lite förundrad när han sammanfattar förra året, som dessutom toppades med en P3 Guld-nominering till Årets Grupp. Megahiten Miss Decibel har blivit Medinas stora genombrott. – Vi har hållit på länge att experimentera med en blandning av hiphop, pop och arabisk musik. Men så bestämde vi oss för att skala ned soundet, bygga det på rytm och pop fast i Medina-anda. Och det funkade tydligen bra, säger han. MEDINA-ANDAN, den är dansant och

rytmisk med catchiga refränger. Det ska vara lätt att sjunga med i låtarna. – Men det är svårt att göra det enkelt! Har man varit rappare i 15 år är det en utmaning att skriva långa texter på rätt nivå. Sami och Ali gör allt tillsammans, skriver, producerar, spelar in och mixar. Sami ska flytta till Stockholm men Ali förblir Göteborg trogen eftersom det är här han har sina rötter och sitt andra jobb, som kursledare på Medborgarskolan. – Jag driver totalt nio studios i förorterna och inne i centrum, dit ungar kan komma och göra musik i stället för att hänga i gäng och göra dumheter. De får ventilera sig genom rimmen i stället. Vi hjälper dem med musiken, lär dem programmen, fixar så de hamnar på sociala medier och hjälper talangerna vidare. KURSERNA ÄR populära och Ali har pla-

MER MUSIK!

Känner du någon som vill lära sig mer om att göra musik och kanske drömmer om att bli nya Medina? Läs mer på medborgarskolan.se

ner på att starta ett helt musikhus ihop med Medborgarskolan. Och det har gått bra för många av ungdomarna. Något som han är lika stolt över som sina egna framgångar. – När vi var små var det ingen som trodde på oss. Musik var inget riktigt jobb. Men nu kan jag vara med och ge andra chansen.

MAGASIN VÅREN 2014 MEDBORGARSKOLAN

11


FRISKT!

Upp och hoppa – det gäller livet!

V

Fem sätt att använda friskvårdsbidraget

1

YOGA

Inte bara blir du smidigare och starkare, du blir också bättre på att fokusera, komma ihåg saker och kontrollera kroppen. En del yogaforskning menar att man till och med blir mer intelligent av yoga.

ar tredje svensk sitter still på rumpan mer än åtta timmar varje dag. Framför datorn, i möten på jobbet, på bussen hem, framför tv:n

på kvällen. Känner du igen dig? Då är det dags för nya vanor. För mycket stillasittande leder inte bara till att du känner dig trög och stel, det kan också innebära ökad risk för ohälsa i allmänhet, dåligt hjärta och för tidig död. Därför är det livsnödvändigt att få in lite mer vardagsrörelse i livet, och ett sätt är att utnyttja det friskvårdsbidrag som många arbetsgivare erbjuder. Enkelt förklarat: du som anställd får ett bidrag för att göra något hälsosamt, och arbetsgivaren kan göra ett skatteavdrag. I kursutbudet är de särskilt hälsosamma och friskvårdsfrämjande kurserna utmärkta. Kolla efter dem – du kommer att märka att friskvård kan vara mycket.

2

FÖRELÄSNINGAR

Många av Medborgarskolans experter kan lära dig, dina vänner och kolleger mer om till exempel stresshantering, kost, hälsa och motion. Håll utkik på hemsidan!

3

4

MENTAL TRÄNING Oro och stress kan leda till utmattning och sjukskrivning. Men hjärngympa, som meditation, mindfulness och stresshantering, hjälper oss att tänka oss till ett hälsosammare liv.

MATLAGNING

Matlagning som främjar hälsa, som till exempel rawfood, kan bekostas med friskvårdspeng. Det gäller dock inte all matlagning, bara den som har hälsoinriktning.

Text: SOFIA ERIKSSON Foto: iSTOCKPHOTO

5

DANS

Allt från herrbalett och MTV-moves till flamenco med liveorkester. Förutom att dans är bra träning för kroppen, ökar syreupptagningen och gör dig rörligare, är det en social gemenskap som stärker välbefinnande och självkänsla.

VISSTE DU ATT... … kvinnor har bättre matvanor än män? Män i åldern 18–30 är de som äter mest skräp av alla. Enligt Livsmedelsverket äter den genomsnittlige svensken för mycket salt, socker och mättat fett och för lite grönsaker, frukt och fullkorn.

12 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN VÅREN 2014 

115 400 SIFFRAN

Antalet recept på motion som skrevs ut 2012. Det är en kraftig ökning, främst för att man numera kan se att motion i vissa fall har lika stor, eller större, effekt som Källa: FHI läkemedel. 


KOLL PÅ: NAVIGATION Text: SOFIA ERIKSSON Foto: SÖREN HÅKANLIND

Bli säker på sjön med Kapten Schön

Alldeles för många ger sig ut på sjön utan de rätta kunskaperna. Det försöker sjökapten Christer Schön ändra på genom att utbilda i förarintyg. Småbåtshamnen i Lidköping är ganska tom ännu men det kommer inte att dröja länge förrän fritidsbåtarna görs i ordning för sommarens äventyr på Vänern. Christer Schön ser till att de ombord också är redo. – Folk kan inte alls så mycket som de borde innan de ger sig ut. Alla ombord måste kunna ta över om det händer något med den som kör. Det vanligaste är att det är mannen i familjen som kan, men ingen annan. Så kan man ju inte ha det, säger han. Själv började han som kockjungman för över 50 år

sedan, blev sjösjuk första resan och svor på att aldrig sätta sin fot på en båt igen. Men sedan dess har han seglat på nästan alla världens hav. FÖR ÅTTA ÅR SEDAN började

han på Medborgarskolan och leder kurser både i lokalerna i Lidköping och på företag eller hemma hos folk om det behövs. Just nu håller han till exempel en förarintygskurs för ett tjejgäng som hörde av sig till Medborgarskolan och som behövde förbereda sig inför en seglarskola. – Numera är det nästan lika många tjejer som killar som deltar, och väldigt många unga, säger han.

PÅ KURSEN lär man sig om sjövett, navigation och sjöregler, säkerhet och väder. Men de som har Christer som ledare kan också räkna med en och annan gammal anekdot. Om fullriggar-tatueringen på ena armen, livet i hamnstäderna förr eller när han blev sjösjuk på land i Danmark. Eller om den gången då han tackade nej till whisky i Albanien eller om den kranbåt där han hade 26-mannabesättning och badkar i hytten som en av många bekvämligheter. – Kanske att jag friserar sanningen lite ibland, medger han. Men aldrig när det gäller sjövett.

MER SJÖLIV & NAVIGATION

Namn: Christer Schön, 67 GÖR: Pensionerad sjökapten, undervisar i förarintyg Bor: i Järna utanför Lidköping PRYLEN PÅ BILDEN: En sextant, ett instrument som navigerar med hjälp av sol, måne och stjärnor

Alla ombord behöver kunna mer om båten, motorn, säkerhet och regler. Kunskapen får du på Medborgarskolan. Läs mer på på medborgarskolan.se

MAGASIN VÅREN 2014 MEDBORGARSKOLAN

13


INTERVJU

HAN TYCKER ATT EGENODLAT OCH EKOLOGISKT är det bästa som finns.

Äntligen Hemmas trädgårdsexpert Anders Stålhand hittar man till vardags i plantskolan och trädgården vid Hornborgasjön – men alltihop startade med en nedgrävd kastanj under en björk i Västerås för 25 år sedan. Text: SOFIA ERIKSSON Foto: FRODAS

A

Hatten av för hemodlat!

llt fler – miljöengagerade, DIY-sugna, trädgårdsintresserade, hälsomedvetna, matintresserade – ser balkonglådor, köksträdgårdar och rabatter som ett skafferi med oändliga möjligheter. De odlar hellre själva än köper importerade morötter från mataffären. Det gör också Anders Stålhand, TV4:s trädgårdsexpert i Äntligen hemma, som i ett par säsonger, ständigt med kubb på huvudet och full av entusiasm, visat oss hur man kan få mer ut av sin trädgård.

Hur föddes ditt trädgårds- och naturintresse? – Min mamma var Mullefröken och jag är uppvuxen i en villa med stor trädgård. Mitt första egna trädgårdsland hade jag under en björk. Det var väl 50 gånger 50 centimeter, men jag hade vilda planer och ville odla träd och anlägga vattenfall och blommande kullar. Några kastanjer kom upp i alla fall och blev små bonsailiknande skapelser. Vad är det som är så häftigt med att odla eget? – Att det finns så mycket att upptäcka och att varje växt har sin egen historia. Och att trädgård inte är en exakt kunskap utan att det alltid finns olika sätt att göra saker och ting på. Vad upptäcker du just nu? – Jag har ett par olika spår, bland annat aquaponics. Man odlar i vatten i stället för jord och vattnet syresätts och gödslas av en fiskodling. Otroligt spännande! Och så gillar jag att arbeta lite mer konceptuellt och designa hela trädgårdar utifrån en idé, till exempel en prärie. Hur ser din egen trädgård ut? – Den är stor och öppen, med en äng jag slår med lie samt buskar och träd. Jag har inte hunnit ägna mig så mycket åt den ännu, vi flyttade hit för inte så länge sedan, men det ska jag göra

14 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN VÅREN 2014

i vår. Mycket är bara pinnar ännu, bland annat valnötsträd. Och så ska jag anlägga en köksträdgård som kommer att ligga nära huset så att man hela tiden kan se vad som händer där och inspireras av den. Varför har det blivit trendigt att odla eget igen? – Egentligen är det självklart: vi vill ha koll på var maten kommer i från. Det är ett generationsskifte också. För två generationer sedan odlade man för att överleva, så för många av våra föräldrar var odlandet mer förknippat med att tvingas rensa i morotslandet på sommarlovet. Hemodlat kändes inte alls lika lyxigt som det man kunde köpa. Därför ägnade de sig åt prydnadsodling, som en reaktion. Men nu kommer en generation som förutom att vi är mer och mer miljömedvetna också har mer tid att odla – vi vill ha en bättre balans i livet och vill lägga tid på att kunna skörda vår egen mat.

Anders och hustru Sofie vid Frodas plantskola.

Vad har du för tips till den som vill börja odla själv? – Välj ekologiska eller KRAV-märkta frön och välj sådant som växer fort, sockerärter eller rädisor till exempel – det är viktigt att man får en snabb belöning och en självförtroendeboost när man är nybörjare. Sedan kan man bygga ut efter hand med sådant som kanske är lite svårare. Om man vill våga sig på något annorlunda, vad ska man välja då? – Jag har nyligen upptäckt spaghettipumpa som är ruskigt rolig att odla för den växer jättesnabbt och klarar sig bra utan skötsel om man skulle åka bort över semestern, och när man skördat den kan man förvara den länge. Men det häftiga är att om man gratinerar den i ugnen, till exempel med olja, vitlök och lite parmesan och sedan skrapar loss köttet så blir det precis som spaghetti. GI-spaghetti! Och ännu häftigare blir det när man odlat maten alldeles själv.

För bara två generationer sedan odlade man för att överleva.


Anders Stålhand är programledare i TV4:s Äntligen hemma och syns regelbundet i TV4 Nyhetsmorgon.

MER HEM & TRÄDGÅRD! Anders Stålhand föreläser på Medborgarskolan i vår. Läs mer och hitta fler kurser om trädgård på medborgarskolan.se

Namn: ANDERS STÅLHAND, 29 GÖR: driver plantskolan Frodas i Broddetorp, är trädgårdsexpert i TV4:s Äntligen Hemma, författare till boken Skörda nya smaker FAMILJ: Fru Sofie, Naturumsföreståndare vid Hornborgasjön, och bebis på väg SKÖRDADE SENAST: Physalis från växthuset

MAGASIN VÅREN 204 MEDBORGARSKOLAN

15


DRÖMKURSEN

Viva Italia! Italienskagruppen åkte till Rom

DET ITALIENSKA SPRÅKET och kulturen kan upplevas i en

lektionssal och i läroböcker. Det kan också med fördel upplevas på plats. Kursdeltagarna i Läs & Res till Rom åkte tillsammans från Skara till den italienska huvudstaden. Och fick ta del av allt från Text: SOFIA ERIKSSON Foto: Sören Håkanlind gelato till ett unikt påveval. 16 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN VÅREN 2014 


ROMA rkan

y Petersk

Bilder från Rom: Johan Hjertén, MATILDA LIDBERG och Fredrik Wikman

Gelato!

Capi

toliu

Johan Hjertén, Kerstin Lidberg, Gert Vedmar och Fredrik Wikman är några av deltagarna som åkte till Rom i våras.

m

Får jag gå kursen igen? Det är ju så bra träning! Kerstin Lidberg

”A

tt resa som vi gjorde slår allt, säger Gert Vedmar. Johan kan varenda gatsten i Rom! Har man honom som guide och är en sådan lagom liten grupp som vi var, då får man en upplevelse utöver det vanliga. Gert har att jämföra med. Han

är gammal turistbussförare och har åkt Europa runt ett antal gånger. Dessutom bor hans svärson i Rom. Men ändå var resan till Rom i våras bland det bästa han gjort. Kerstin Lidberg håller med. Hon har pluggat italienska i fyra terminer, älskar språket och kulturen.

– Det var en otrolig upplevelse med så många olika delar. Romantiskt och vackert vid Fontana di Trevi, härlig gemenskap i gruppen, historia och vackra vyer och så mycket att lära, se och uppleva. Vi ses på Medborgarskolan i Skara på fika och lite bildvisning, fyra av resenärerna från vårens

MAGASIN VÅREN 2014 MEDBORGARSKOLAN

17


DRÖMKURSEN

MER SPRÅK & KOMMUNIKATION

Medborgarskolans resenärer hamnade mitt i Lazios hejaklack, som är en av de mest hängivna i Serie A.

Vill du också lära dig ett språk eller mer om ett resmål – och kanske till och med resa dit? Läs mer på medborgarskolan.se eller kontakta Medborgarskolan med dina idéer.

”Vi hamnade mitt i ➔

äventyr. Det är kallt och mörkt ute och lätt att drömma sig tillbaka till dagarna i Rom när man ser bilderna, de vackra byggnaderna, ljuset och alla människor.

visade jag bilder på olika teman utifrån en kursbok, som Rom på 1600-talet, Antikens Rom och Dödens Rom, berättar Johan.

IDÉN ATT ÅKA till Rom tillsammans

lektionerna till en resa. Planerna blev till verklighet: en vecka i Rom i mars, fullspäckad med aktiviteter, något för alla. Johan sydde ihop ett paket med hotell, sevärdheter och upplevelser och deltagarna bokade själva lågprisflyg. – Det blev otroligt prisvärt. Vi flög med Ryanair och bodde jättebra, säger Gert. Det blev en väldigt billig resa med tanke på vad vi fick ut av den. Gruppen som åkte var ett i allra högsta grad blandat gäng – de flesta från italienska- och Läs &Res-kurserna, några övriga Romintresserade i Skara och så

föddes hösten 2012. Ett troget italienskagäng som läst tillsammans i fyra terminer för kursledaren Johan Hjertén ville göra något extra. Johan har undervisat i italienska och latin både på Medborgarskolan och på Katedralskolan i Skara i många år och har varit i Italien oräkneliga gånger.Så då utformade han en Läs & Res-kurs för att under några lektioner lära ut lite mer om staden Rom och den italienska kulturen och historien, nutida så väl som antik. Fler nyfikna deltagare anslöt. – Vi läste texter om Rom och så

18 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN VÅREN 2014

OCH ALLDELES NATURLIGT ledde

Johans italienskaelever från gymnasiet, totalt 14 stycken. – Det var en otroligt bra grupp med skön stämning. Jag tror att åldersskillnaderna bidrog till det. Och för mig som ledare och guide finns det inget roligare och mer lärorikt än att åka med människor med livserfarenhet blandat med frågvisa studenter, då lär man sig mycket! RESAN ÖVERTRÄFFADE alla förvänt-

ningar, det är deltagarna ense om. De räknar upp den ena upplevelsen efter den andra: Colosseum, Pantheon, Palatinen, kyrkor, Peterplatsen förstås, katakomberna, hamnstaden Ostia. God mat och härlig glass. Operett och fotboll. – Vi såg en match mellan Lazio och Fiorentina på en Olympiastadion, berättar Fredrik Wikman. Vi


ppen

ru Hela g Katakomberna

Es

ppan

a tra pansk

S

Törnutd

Det var en otroligt bra grupp med skön stämning.

ragaren

Bari

sta

Gira

Johan Hjertén

Deliziosa!

soli

Lazios hejaklack” satt mitt i Lazios hejaklack, så det var ingen tvekan om vad vi skulle heja på. – De visade hur vi skulle stå och vifta och ropa för att vara riktiga italienska fotbollsfans, säger Gert. Och så hamnade de mitt i påvevalet. – Jag blev lite bekymrad när gamle påven bestämde sig för att avgå bara några veckor innan vi skulle åka – vi som hade generalaudiens inbokad och allt. Men på skoj skrev jag in i programmet att vi skulle vara med om valet av ny påve, även om ju det inte går att förutse. – När vi stod på Petersplatsen kom det svart rök, och då bestämde vi oss för att där kunde vi ju inte stå och vänta utan gick och åt i stället. Och då kom den vita röken, säger Johan och visar bilder

på hundratals tv-sändningsbilar parkerade vid Vatikanen. När bildvisningen är över har Italiensuget väckts till liv hos dem allihop. Johan ska dit med sina gymnasieelever i vår igen. Det har blivit en årlig tradition. – Det finns ingen stad som slår den. Det händer något i varje gathörn, hela tiden, säger han. OCH KERSTIN KÄNNER att hon nog är lite sugen på att fortsätta med italienskan, även om Johan säger att hon är fullärd. – Får jag gå kursen igen? frågar hon. Det är ju så bra träning att ha någon att prata med. Jag är pensionär och har bestämt mig för att bara göra sådant som är roligt. Och så kanske vi kan komma iväg på en resa till!

Kan jag få notan, tack! = Il conto , per favore!

MAGASIN VÅREN 2014 MEDBORGARSKOLAN

19


UTTRYCK

Foto: iSTOCKPHOTO

MUSIK& SÅNG NAVIGATION& SJÖLIV SAMHÄLLE & EKONOMI SPRÅK & KOMMUNIKATION TEKNIK & TRAFIK

SPRÅKLIGT

VaD PRATAR DE OM? LÄR DIG AV POLITIKERNA Valrörelsen pågår för fullt och våra politiker vill alla övertyga oss om att de är det bästa valet. Gärna med hjälp av så kallade retoriska knep. Martin Luther King, John F Kennedy och Olof Palme var duktiga retoriker som alla behärskade bland annat de här knepen:

HYPERBOL – en medveten överdrift som gör att påståendet blir extra tydligt. ”Det nya förslaget är

HETT VINTERPYSSEL Om du har ljusstumpar kvar efter advent och jul, släng dem inte. Smält i stället ned dem på spisen i en kastrull du inte är rädd om. Häll stearinet i udda koppar – gamla i olika stilar finns billigt på loppis. Glöm inte ny veke bara! Finns att köpa i hobbybutiker. Bind en liten tyngd längst ned och fäst veken i ett sugrör som du lägger tvärs över koppen.

det dummaste som någonsin lagts fram” – vi som åhörare förstår att det inte går att bevisa, men förstår också var den som talar tycker. LIKNELSER – något beskrivs som något annat. Effektivt för att förklara, skapa bilder och få i gång åhörarens fantasi. Något vi alla använder dagligdags, till exempel i frasen ”hungrig som en varg”.

VI KUNDE SJUNGA GOSPEL!

CITATET

”Datorer behöver i framtiden inte väga mer än 1,5 ton”

Gabriel Forss gigantiska kör Du kan sjunga gospel kom till Göteborg i höstas och lockade nästan 300 deltagare som lärde sig såväl popdängor som klassiker. I vår kan du sjunga med Gabriel i Stockholm, Malmö och Göteborg.

Ur tidningen Popular Mechanics, 1949 VISSTE DU ATT... … varje år anordnas en danstävling för doktorsavhandlingar? Den som bäst förklarar sin forskning med dans vinner. Senast vann en brittisk forskare vars film handlade om hönsäggsbefruktning – hans kolleger fick agera dansande spermier. Källa: SVERIGES RADIO 

20 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN VÅREN 2014 

940 SIFFRAN

LÄS MER Få mer ut av din bärbara daor. Läs mer under Data & Foto i kursutbudet.

Antal miljoner som världens dyraste tavla, Tre studier av Lucian Freud av Francis Bacon såldes för i New York i höstas.

Foto: SÖREN HÅKANLIND

Eufemism – omskrivning av ord så att de låter bättre, men egentligen betyder samma sak. Till exempel ”invandringskritisk” i stället för ”främlingsfientlig”, ”försvarsindustri” i stället för ”krigsindustri”.

KIASM – två satser kopplas ihop fast med omvänd ordning. Då blir skillnaderna tydliga. Till exempel ”Jobb skapas av låga arbetsgivaravgifter, höga arbetsgivaravgifter skapar arbetslöshet”.

Källa: VÄXTEKO.NU

ANAFOR – flera meningar i följd börjar på samma sätt. En klassiker är Martin Luther Kings ”I Have a Dream”-tal. Ger rytm och förstärker argumenten.


ARBETSMARKNAD

Människor och material får en andra chans

D

et här är Eva Spetz, handledare på Medborgarskolan i Halmstad, som får agera modell i en klänning sydd av gamla slipsar. Väskan över hennes arm är tillverkad av kaffepaket som annars hade hamnat i soporna. Lakanen i bakgrunden är av återvunnet material och snöflingorna är pappersmakulatur. Allt för att illustrera vad man kan tillverka i arbetsmarknadsprojektet Redesign. – Vi arbetar med återbruk av material genom att ta tillvara på det som redan finns och utveckla det. Det är en självklarhet ur samhällsekonomiskt perspektiv, säger Eva Spetz. Till Medborgarskolan kommer personer som av olika anledningar behöver stöd i att närma sig arbetsmarknaden genom att till exempel arbetsträna, pröva på nya arbetsuppgifter eller utveckla dolda talanger. Och framför allt: för att känna att de gör något värdefullt. För Redesign ger värde på alla nivåer. Inte bara genom att människor och material får en andra chans, utan också för att sakerna som tillverkas säljs och pengarna går till välgörande ändamål. I den lilla butiken på Söndrumsvägen 35 kan den som vill köpa unika stolar av tidningspapper och videoband, vetevärmare av återvunna tyger, leksaksnallar och grytunderlägg. Och mycket mer. Tillverkningsfantasin har inga gränser. – Det gäller att ta på sina kreativa glas-ögon och försöka se potentialen i varje enskilt plagg, möbel eller textilie. Här gäller, precis som i livet för övrigt, att försöka se bortom den kanske lite småtrista fasaden och fokusera på möjligheterna. Text: SOFIA ERIKSSON Foto: ANDERS ANDERSSON

LÄS MER ...om alla våra arbetsmarknadsprojekt på medborgarskolan.se/ arbetsmarknad

MAGASIN VÅREN 2014 MEDBORGARSKOLAN

21


AVTRYCK MEDBORGARSKOLAN – MER ÄN DU TROR

Servicepaket för blivande stjärnor

LÄS MER Följ Amplified på Facebook.

Har du ett band och en dröm om att spela på klubb, festival, eller kanske till och med göra en skiva, men ont om resurser att göra det? Då kan Medborgarskolan hjälpa till. REPLOKALER Medborgarskolan driver egna musikhus där ditt band kan hyra in sig. Har ni en egen replokal kan ni få stöd till den.

1

SPELTILLFÄLLEN Medborgarskolan skapar speltillfällen på olika ställen i landet och klubbspelningar inför publik på det lokala planet under namnet Club Amplified. Dessutom driver Medborgarskolan en egen festival, Gamrocken i Ludvika.

2

UTBILDNING Hur driver man egentligen ett band? Hur kan bandet växa och utvecklas? Medborgarskolans utbildningar och föreläsningar ger svar. STUDIOTID Medborgarskolan kan gå in och sponsra en demo eller studiotid, antingen i någon av de många enklare studios som finns eller i topputrustade studios i världsklass.

4

Spela live på Medborgarskolans egen festival.

medborgarskolan.se/amplified facebook.com/amplified.medborgarskolan FUNK

DET SKA FUNKA FÖR ALLA Du vet väl att Medborgarskolans utbud även riktar sig till dig med funktionsnedsättning? Kurser som du är intresserad av kan specialanpassas så att de funkar för dig, dina förutsättningar och dina behov. Berätta gärna om dina utmaningar!

medborgarskolan.se/ funk

22 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN VÅREN 2014 

140131

CITATET

DATUMET

”Det finns en spricka i allt. Det är så ljuset kommer in”

Sista ansökningsdag för den som vill börja på Franska Skolan i Göteborg, Medborgarskolans grundskola med fransk profil. Här finns också förskola och fritids för totalt 270 barn.

Leonard Cohen

VISSTE DU ATT... Medborgarskolan samarbetar med ESF-rådet (Europeiska Socialfonden) i flera arbetsmarknadsprojekt för dig som är på väg tillbaka till arbetslivet efter sjukdom eller arbetslöshet?

Foto: RUTH BACK

3


Webb: medborgarskolan.se E-POST: info@medborgarskolan.se

Foto: HÅKAN LARSSON

Dansföreställning Illusion på Kulturama – en slutföreställning av danslinjens elever 2012.

KULTURAMA – RENA RAMA KULTUREN

Foto: JOHNÉR BILDBYRÅ

På Kulturama utbildas varje år tusentals estetiskt intresserade i till exempel foto, dans, musik, teater, film och sång, i grundskola eller gymnasium, vuxenutbildning eller kurser. Här hålls också fler föreställ-

Gemensamma intressen? Starta en studiecirkel?

ningar och evenemang än på Stockholms Stadsteater. – Vi vet att den konstnärliga process och inre resa som alla som kommer till Kulturama får vara en del av är otroligt utvecklande för varje enskild

individ. Hjärnan aktiveras. Och det är också ett sätt för individen att förstå världen, säger Helena Tydén, skolchef för Kulturama.

kulturama.se

Elever från Kulturama gymnasium inriktning Konst och Design ställde ut sina verk på Ung Vårsalong 2011 på Liljevalchs Konsthall.

GÅ IHOP!

MEDSPRÅK

STARTA EGEN STUDIECIRKEL?

INTEGRATION GENOM MÖTEN

Om du redan är med i en bokcirkel, träffar kompisar och diskuterar film eller konverserar på franska, eller om ni är några stycken som funderar på att gå ihop kring ett gemensamt intresse, då kan ni ansluta er till Medborgarskolan. Vi hjälper till med till exempel material och lokaler.

I spännande och informella samtal möts svensktalande medspråkare och personer från andra länder som vill träna svenska. Dessutom lär sig alla mer om varandras bakgrund och kulturer i ett givande utbyte.

medborgarskolan.se/ starta-egen-studiecirkel

medborgarskolan.se/medsprak

MAGASIN VÅREN 2014 MEDBORGARSKOLAN

23


Avsändare: Medborgarskolan Region Väst Fabriksgatan 13 412 50 Göteborg

B

Sverige Porto betalt

Varje dag gifts över 20 000 flickor under 18 år bort. Det sker över hela världen, även i Sverige. Inget barn ska behöva giftas bort. Stöd Svenska FN-förbundets kampanj. Du kan vara med och stoppa barnäktenskap.

Skänk

5 0 sms : a kr

F till 72 LICK A 909

EN BÄTTRE VÄRLD

Medborgarskolan Magasin vår 2014 (Sverige)  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you