Page 1

SLÄKTEN ÄR BÄST NY GENERATION TAR ÖVER SLÄKTFORSKNINGEN

TANTER PÅ TÅ BALETTDRÖMMAR VÄCKS PÅ ÄLDRE DAR

CLAES ÄR SARA ”JAG FÅR FOLK ATT VARA ÖPPNARE”

MAGASIN HÖSTEN 2014

Du väljer vem du är Annorlunda är helrätt 2014


VÄLKOMMEN!

LÅT INGEN KAPA DIN RÖST I VALET

I

HÖST ÄR det riksdagsval. Det är stort. Vi lever i en demokrati som ger oss rätten och möjligheten att vara med och påverka. Så oavsett vem du är och vad du tycker, lämna inget åt slumpen. Låt ingen annan kapa din röst. Gör ditt val. Är du osäker, ägna en stund åt att googla på vad partierna står för eller kanske prata med någon du litar på. Men gör ditt val så gott du kan. Du bor i det här landet och det du vill har betydelse. HÖSTENS TEMA handlar om att göra personliga

val. Du väljer vem du är. Det är du som definierar dig själv, ingen annan. Det inte alltid så självklart att sticka ut hakan och ta ställning, varken för den man är eller det man tror på, och speciellt när omvärlden inte är av samma uppfattning. Det kräver mod och vi förtjänar alla samma respekt för de val vi gör. HUR DEFINIERAR man då mod?

”Vi längtar ofta bort från datorer och mobiltelefoner.”

Det modigaste jag har gjort är förmodligen när jag helt bytte yrkesbransch. Det krävde ett annat mod än när jag hoppade bungyjump nittio meter rakt ner mot asfalten i Visby. Men mod kan ju vara så mycket mer, som till exempel att säga ifrån när någon blir mobbad eller att våga sticka ut när det gäller klädval eller musiksmak. Mod är också att vilja mycket och jag vill mycket.

I HÖSTENS MAGASIN har vi även valt att lyfta DIYrörelsen (”Do it yourself” eller ”Gör det själv”). I ett samhälle präglat av masskonsumtion ser vi ett ständigt växande intresse för det personliga, det hemmagjorda och det unika. Vi längtar ofta bort från datorer och mobiltelefoner till hantverket och att få skapa något själv. Läs mer om detta på sidan 12! SIST MEN INTE MINST: Skriv gärna till vår redaktion på magasin@medborgarskolan.se och berätta vad du tycker om magasinet! Vi vill gärna veta hur vi kan göra Medborgarskolan Magasin precis så intressant som du vill.

Trevlig läsning!

CARL JOHAN ÖSTH Förbundsrektor Medborgarskolan

2 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN HÖSTEN 2014 


Foto: SOFIA SABEL

Illustration: MADELEN LINDREN

INNEHÅLL 22

BARNSLIG KUNSKAP

Kladd och konst i härlig mix på målarkurs för barn. Foto: SOFIA SABEL

4

16

7

I Tantbaletten väcks nya och gamla danstalanger till liv.

TEMA: DU VÄLJER VEM DU ÄR

Annorlunda har blivit självklart tack vare starka och envisa människor. Vi listar viktiga nytänkare genom historien.

Kan själv!

DIY är hetare än någonsin. Gå en kurs och bli en äkta Gör det själv-are.

14 KÖN? MÄNNISKA! Transvestiten Sara/Claes om fördomar, frihet och höga klackar.

TRE SVARAR: VAD ÄR DET MODIGASTE DU GJORT? AnnaSara Perslow, marknadsansvarig – När jag aktivt bestämde mig för att varje dag ta den inte redan upptrampade vägen, och med detta se saker, människor och vår värld ur så många vinklar som möjligt.

DRÖMKURSEN

12 4

AVTRYCK

Medborgarskolan – mer än du tror.

19 SVENSKA SAMTAL

Medspråk på asylboendet hjälpte Khaldoun in i svenska språket på rekordtid.

MAGASIN

Camilla Swanér, försäljningschef – Att jag skilde mig efter bara tre veckors äktenskap, trots att så många tyckte så mycket, och att jag förlorade så många ’vänner’. Birgitta Rask, historielärare – Att jag ignorerade alla himlande ögon och pluggade till arkeolog. Då jag stod på en italiensk åker med skärslev, hacka och spade är en av de lyckligaste dagarna i mitt liv.

Regionchef och ansvarig utgivare: Lars Hjalmarsson Redaktion: Sofi Johansson, Robert Larsson Skribent: Sofia Eriksson Form: Tony Henschel Omslagsbild: Tina Axelsson Tryck: JMS Mediasystem Telefon: 031-710 08 90 E-post: info@medborgarskolan.se

MAGASIN HÖSTEN 2014 MEDBORGARSKOLAN

3


KOLL PÅ: MÅLERI Text: SOFIA ERIKSSON Foto: SOFIA SABEL

MER BARNSLIG KUNSKAP! Medborgarskolan har flera kurser särskilt för barn och ungdomar. Kolla i kursprogrammet eller på medborgarskolan.se/h14.

SUSHITJEJ

”Kolla vilken fin tavla vi har gjort!”

Att lära ska vara lustfyllt. Och varför inte lite kreativt och kladdigt också? Då blir det ju så mycket roligare, tycker de unga konstnärstalangerna som går målarkurs i Kungälv. Bild i skolan är kul, men att gå på målarkurs är faktiskt ännu roligare för där lär man sig mer, tycker Matilda, Axel, Tilda, Maja och Hilda. De är tio år gamla och ägnar några timmar varje måndag åt att rita med kol, måla påskägg, använda akrylfärger, skissa porträtt och måla på duk och vackra stenar

till exempel. Det och mycket mer får de prova på i Medborgarskolans målarkurs för barn i Kungälv. – Det är jättekul att testa olika stilar och tekniker, säger Tilda, en av de totalt sex eleverna. Och så lär vi oss att bli bättre på detaljer. På vårterminens lektioner hade de dessutom ett specialprojekt: att måla en stor, egen tavla i akryl, på riktig duk. Fröken Raquel valde ett motiv och barnen fick måla av det tillsammans. Det blev en djurvärld i rymden kryddad med fantasi; måne och stjärnor, en pingvin,

en glad dinosaurie och en apa. Den blev väldigt bra och snygg, tycker de. – Vi började med bakgrunden och sedan målade vi dit de olika djuren. Jag har blivit jättebra på att måla nallebjörnar, säger Maja. Snart börjar nästa termin, med nya målarutmaningar för de unga talangerna. För såklart ska de fortsätta. – Vi lär oss jättemycket för fröken är väldigt bra på att lära ut olika sätt att måla, säger Maja.

Namn: MATILDA, AXEl, TILDA, MAJ, HILDA. ÅLDER: 10 år. GÖR::GÅR MÅLARKURS FÖR BARN. Bor: KUNGÄLV. TÄNKER BLI NÄR DE BLIR STORA: KONSTNÄRER, KANSKE. ”MEN VI GÅR I SÅ MYCKET ANNAT OCKSÅ SÅ DET ÄR SVÅRT ATT VETA.”

4 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN HÖSTEN 2014


INTRYCK

DANS & TEATER DATA & FOTO DJUR & NATUR HEM & TRÄDGÅRD KONST & HANTVERK KROPP & SJÄL KULTUR & HISTORIA

IN I SKAFFERIET

PÅ SPANING EFTER nästa mattrend Ölbryggning, surdegsbröd och korvstoppning. Gör det själv-trender inom mat kommer nya varje år, och naturligtvis finns det massor av kurser att gå för att få rätta knycken i köket. Här är fyra kommande mat- och drycktrender för den händige: GIN Gör egen med valfri styrka hemma i köket. Tillverkningssatser med kryddmix och torkade enbär finns att köpa på nätet, eller prova dig fram till ett eget recept. Servera med egenhändigt bubblad tonic.

FERMENTERAT Att fermentera, det vill säga att lägga in genom att jäsa så att levande bakterier odlas, spås få ett gör det själv-uppsving, till exempel i egentillverkad kimchi, brödfermenterade grönsaker och vinäger.

YOGHURT Funkar ungefär som surdeg – man gör mer av det man redan har. Nästankokad mjölk och lite yoghurt för bakteriernas skull får stå i ugn på låg värme över natten. Sedan är det bara att smaksätta.

Var i hela värLden kommer du Ifrån? Härstammar du från neanderthalare eller Denisovamänniskan? Har du dina rötter i de stora folkgrupper som lämnade nordöstra Afrika för 45 000 år sedan eller finns det kanske spår från Fjärran Östern i din kropp? Vill du ta din släktforskning ett steg längre, varför inte delta i tidningen National Geographics gigantiska genetikkartläggning The Genographic Project? Det har hittills fler än 660 000 personer i över 140 länder gjort genom att beställa ett testkit (kostar ungefär 200 dollar) och ta ett salivprov från kinden som man skickar in. Efter några veckor får man veta vad 150 000 undersökta DNA-markörer visar.

TE Det spås bli nästa stora fikatrend – bland annat planerar Starbucks att öppna 1 000 tehus världen över de närmaste åren. Gör ditt eget och drick eller blanda bladen i allt från marinader till efterrätter.

CITATET

”Att måla är lätt när man inte kan men mycket svårt när man kan.” Edgar Degas, fransk konstnär

TIPS! Läs mer om vad du kan lära dig på Medborgarskolans kurser på medborgarskolan.se

TVÅSPRÅKIGHET MOTVERKAR DEMENS Det visar en stor undersökning som genomförts i Indien. 648 personer med demens undersöktes, och det visade sig att de som talade mer än ett språk utvecklat demens i snitt fyra och ett halvt år senare än de som bara talade ett språk. Forskarna tror att detta beror på att vissa delar av hjärnan utvecklas mer om man kan två språk, och att denna utveckling förhindrar att demens uppstår. ORDET

UKULELE Betyder hoppande loppa på hawaiianska, har fyra strängar och har blivit något av en kvällskursfavorit. På Medborgarskolan kan du lära dig spela från grunden.

MAGASIN HÖSTEN 2014 MEDBORGARSKOLAN

5


FRÅGAN

Skriva!

Meditera!

CAROLA

ISABELLA LÖWENGRIP – Blondinbella skulle må bra

– Jag vill ge en skrivarkurs till Carola så kanske hon skulle skriva klart sina memoarer så att vi kan få veta lite mer om turnéliv, kärlek och kyrkan.

av en kurs i meditation. Hon verkar behöva öva på att vara still. Och så skulle hon säkert komma på en ny, smart affärsidé kring det också på kuppen.

Carl-Johan, 38, egenföretagare

Agneta, 50, terapeut

Svenska! Lupita Nyong’o

– En kurs i svenska till Lupita Nyong’o, världens vackraste kvinna och världens bästa skådespelare. Jag är så dålig på engelska och vill säga till henne att jag älskar henne och hur överjordiskt bra hon var i ”12 Years a Slaveri”.

Vilken kurs borde de gå?

Jonathan, 22, cykelbud

– Jag skulle vilja ge en kurs i tolerans och öppenhet till Jimmie Åkesson så att han blir mindre rädd för främlingar. Då skulle han kanske våga prata mer med folk som är annorlunda – det skulle göra honom gott!. Erica, 41, it-tekniker

VLADIMIR PUTIN

– Putin skulle kunna behöva en charmkurs. Och en extra kurs i geografi för att lära sig var Rysslands gränser går. Maud, 72, bibliotikarie

Tio kända personer får hårda paket.

Tolerans! JIMMIE ÅKESSON

Geografi!

Vilken som! KATY PERRY

– Jag skulle vilja ge en kurs, vilken som helst, till Katy Perry. Det viktiga är att den är här i stan så att mina döttrar kan få träffa henne och få hennes autograf. Malin 44, förskolelärare

Hälsa!

LEIF GW PERSSON – Leif GW skulle kunna få en hälsokurs så att

han lever länge till och fortsätter att förgylla människors liv med sin underbara butterhet. Jag oroar mig lite för honom som det är nu, men rätt kost och mer motion kanske kan hjälpa. Johnny, 56, fastighetsskötare

Hålla sams! THE BEATLES

Italienska! HÅKAN HELLSTRÖM

– Jag skulle vilja ge en kurs i italienska till Håkan Hellström, för det vore coolt att höra honom sjunga alla sina känslosamma sånger på italienska! Och så kanske han skulle göra karriär utomlands också. Claes, 49, krögare

– Jag önskar att jag kunde ge en kurs till Beatles hur man håller sams så att de hade kunnat spela in fler skivor. Kanske lite sent nu när inte alla medlemmar lever, men jag är säker på att de hade kunnat skriva musikhistoria hundra gånger om, bara de hade fortsatt. Mohammed, 47, ingenjör

Ledarskap! HENRIK LARSSON

– Jag vill ge Henrik Larsson en kurs i ledarskap, eller kanske en kurs i hur man står ut med det skotska vädret, så att han kan och vill bli ny tränare för Celtic. Jag är skotte och Celtic-fan, så Henke är min gud! Peter, 58, busschaufför

6 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN HÖSTEN 2014


TEMA: DU VÄLJER VEM DU ÄR

NYTÄNKARNA som FÖRÄNDRADE ATT TÄNKA NYTT och våga stå för det är inte

alltid så enkelt – det kräver mod, övertygelse och en stor del envishet. Men det kan resultera i att en hel värld tänker nytt. Vi listar åtta av våra favoritnytänkare, vars övertygelse lett till att det som var annorlunda blev – eller kommer att bli – alldeles självklart. Text: SOFIA ERIKSSON Illustration: MADELEN LINDGRENL

MAGASIN HÖSTEN 2014 MEDBORGARSKOLAN

7


TEMA: DU VÄLJER VEM DU ÄR

1933 ELISE OTTESENJENSEN SLOGS FÖR FRI ABORT

1907 1907 PABLO PICASSO EN HELT NY SYN PÅ KONSTEN

1610 1610 Galileo GaLILEI VISADE ATT KYRKAN HADE FEL

n Ständigt nyfiken, ständigt ifrågasättande. Vetenskapsmannen GALILEO GALILEI, född 1564, experimenterade med allt från sin pappas musikinstrument till stjärnhimlen. 1610 riktade han sin egentillverkade stjärnkikare mot himlen och kom efter en tids forskande fram till att katolska kyrkans idé om att jorden var världsalltets stadiga mittpunkt verkligen inte alls stämde. Galilei ställdes inför inkvisitionen, tvingades att göra avbön och dömdes till husarrest resten av sitt liv. Men rätt, det hade han.

n Måste det synas på en tavla vad den föreställer? Nej, tyckte PABLO PICASSO, en av de främsta inom det som kom att kallas kubismen och som revolutionerade synen på konst. I stället för vackra naturtrogna scenerier och porträtt som på pricken avbildade någon, ägnade sig kubisterna åt abstrakt målning. Perspektiv, proportioner och verklighet blev oväsentliga, målandet blev fritt och obundet, något som stred helt mot den västerländska bildkonsten i början på 1900-talet. Picasso hävdade att konsten skulle tolkas med ögat och struntade fullständigt i dem som kritiserade honom.

8 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN HÖSTEN 2014 

1921 1921

ALBERT EINSTEIN LANSERADE RELATIVITETSTEORIN n Han var sin tids mest framstående vetenskapsman, revolutionerade den moderna fysiken och fick Nobelpris – en superstjärna under sin livstid. ALBERT EINSTEIN lanserade relativitetsteorin, fastställde sammanhanget mellan energi, massa och ljusets hastighet, fick ett grundämne uppkallat efter sig och var en pionjär inom kvantfysiken. Men så kallade anti-relativister, både lärda vetenskapsmän och lekmän, hävdade att han hade fel. Och hans politiska engagemang och bristande respekt för den tidens auktoriteter gjorde honom till en icke-önskvärd person i bland annat USA och Nazityskland. Han lär ha sagt: ”Det är sorgligt att leva i en tid då det är lättare att klyva en atomkärna än att spränga en fördom”.

n Pappan var präst, mamman biskopsdotter. Men ELISE OTTESEN-JENSEN tog avstånd från kyrkan, särskilt efter att hennes syster blev psykiskt sjuk och dog som följd av att hon tvingats adoptera bort ett barn hon fick när hon bara var 16 år gammal. Det fick Elise Ottesen-Jensen att börja engagera sig för kvinnors rättigheter och emot de så kallade könslagarna. På 20-talet reste hon land och rike kring och provade ut pessar på kvinnor, informerade om preventivmedel och sex och slogs för fri abort och homosexuellas rättigheter. Hon var vid flera tillfällen nära att hamna i fängelse eftersom mycket av det hon gjorde var olagligt på den tiden. Elise OttesenJensen var för tvångssterilisering och har kritiserats för sin rasbiologiska inställning, men mest känd och ihågkommen är hon för att ha grundat RFSU 1933. Hon var ordförande i över 25 år.


1955 ROSA PARKS VAGRADE GE SIN PLATS TILL EN VIT

n Sömmerskan och aktivisten ROSA PARKS fick nog. Hennes stillsamma, men så historiskt viktiga, protest ägde rum på en buss i Montgomery i den amerikanska delstaten Alabama. Hon satt som vanligt i den bakre delen av bussen, avsedd för färgade. Men när den vita delen av bussen blev full och busschauffören beordrade henne att resa sig och ge sin plats till en vit person, vägrade hon. Rosa Parks greps av polisen och förlorade sedermera också sitt jobb på grund av detta, men hennes protest MAGI för civilblevMER en symbol I BÖCKER i USA och lika rättsrörelsen OCH FILMER rättigheter oavsett hudfärg.

MAGASIN HÖSTEN 2014 MEDBORGARSKOLAN

9


TEMA: DU VÄLJER VEM DU ÄR

1985 1985 JAN BOKLÖV SKAPADE EN NY STANDARD I BACKEN

1972 1972 ZIGGY STARDUST BISEXUELL RYMDVARELSE LEVER ANNU

n När den gänglige, extravagant sminkade och androgyne Ziggy Stardust, David Bowies alter ego, gjorde entré i popvärlden i början av 70-talet fanns inget liknande. Bowie var känd innan, men det var med Ziggy Stardust-plattan han revolutionerade musiken. Ziggy blev dåtidens största kultfigur inom populärkulturen, med musik som var helt nytänkande och med en look som spelade nästan lika stor roll som låtarna. Att skriva en hel LP som en saga, och dessutom välja en bisexuell rymdvarelse-rockstjärna som huvudperson, inkludera droger, politik och mystiska omusikaliska ljud visade sig vara ett genidrag trots att det var allt annat än mainstream; skivan har valts till en av de bästa genom tiderna. Ziggy fanns inte så länge som alter ego, men lever egentligen ännu.

n Det fanns en tid då alla backhoppare hoppade med parallella skidor. Alla utom Jan Boklöv. Han hade nämligen insett att om man hoppade med skidorna formade som ett V, gav det stora aerodynamiska fördelar och han flög helt enkelt lite längre än de andra. Men eftersom backhoppning också är en estetisk sport, fick han i början låga stilpoäng och oerhört mycket kritik. Några år senare vann han den totala världscupen och allt fler började härma hans utskrattade stil. I dag är V-stilen, som Boklöv visserligen inte skapade men väl gjorde världskänd, standard i backhoppning.

10 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN HÖSTEN 2014 

2014

2014 CONCHITA

WURST VINNARE I SKAGG OCH KLANNING n Att sticka ut och väcka uppmärksamhet är långt ifrån ovanligt i Eurovisionschlagerfestivalssammanhang, men att göra det framgångsrikt och med ett budskap som förändrar vårt sätt att se på frihet, kön och normer, det har ingen annan lyckats med före Conchita Wurst. När hon i våras sjöng ”Rise Like a Phoenix” och vann hela tävlingen iförd långklänning och helskägg, påpekade hon för en bred och enorm publik att alla har rätt att se ut och vara som man vill. Och det faktum att Europa, när första chocken lagt sig, faktiskt verkar hålla med, tyder på att Conchita Wurst kan sälla sig till den historiska raden av nytänkare som revolutionerat vårt tankesätt – och hjälpt till på vägen mot ett friare samhälle.

TRÄFFA NYTÄNKAREN CLAES PÅ SIDAn 14


MUSIK Text: SOFIA ERIKSSON Foto: MAGNUS LYDH Text: SOFIA ERIKSSON Foto: REX MUSIC

Bohus Sound – med utrustning av allra högsta klass.

MUSIKHJÄLP!

Läs mer om hur du kan få chansen att spela in din musik på medborgarskolan.se/ amplified

Studiotid – för dig? Är du en av dem som inspirerats av det svenska musikundret och drömmer om att kunna leva på musiken en vacker dag, eller åtminstone spela in en superproffsig demo? Ett steg på vägen är att hyra in sig i en riktig studio. Och den finns närmare än du tror. I Kungälv ligger en av Sveriges bästa och mest välrenommerade studior, Bohus Sound. Här finns teknisk utrustning och kunnande som är svår att få tag på på annat håll i Sverige, berättar en av Bohus Sounds mastringstekniker, Status Quoplattan ”Rocking All Over the World” spelades in i Bohus Sound.

Dragan Tanaskovic. Han harjobbat med musik med storheter som In Flames och Europe, men mellan de gigantiska produktionerna för världsstjärnor gör han också andra insatser, nämligen att jobba med unga, oetablerade band. VIA MEDBORGARSKOLANS musik-

det svenska bandet Streaplers för nästan 40 år sedan och de väldämpade studioväggarna har både sett och hört mycket rockhistoria.

Vi bidrar med goda råd så att banden får med sig ett bra resultat härifrån.

verksamhet Amplified kan man nämligen få chans att spela in med proffsutrustning och proffshjälp i legendarisk studiomiljö. – Vår utrustning är ”state of the art” och vi bidrar med kompetensen och goda råd så att banden får med sig ett bra resultat härifrån, säger Dragan Tanaskovic. Vi hjälper dem att hitta rätt, skala av om det behövs, kanske Dragan Tanaskovic, hellre se till att under den tiden ljudtekniker de är här göra två låtar riktigt bra i stället för fem halvdana. Bohus Sound skapades av

HÄR SPELADES till exempel Sta-

tus Quos kultplatta ”Rocking All Over the World” in, och kända musiker och producenter bor ofta över en längre tid för att få den rätta Bohus Sound-känslan i musiken. Den hoppas Dragan att man också kan förmedla till unga, oetablerade musiktalanger. – Det är riktigt kul att träffa band och musiker som man direkt inser kommer att bli väldigt duktiga i framtiden. Många är duktiga redan, men det är häftigt att hjälpa dem att utvecklas till något stort.

MAGASIN HÖSTEN 2014 MEDBORGARSKOLAN

11


DO IT YOURSELF

Svetsning

Du lär dig: De vanligaste svetsteknikerna, får prova på plåtbearbetning och göra konst och bruksföremål av till exempel armeringsjärn. Sedan kan du: Fixa metallprylar som har gått sönder och tillverka det där snygga soffbordsunderredet helt själv med bara materialkostnad. Dessutom imponera på din omgivning, särskilt om du är tjej.

SVETSA!

M

ånga är vi som längtar tillbaka till det egna hantverket och tillverkandet, mycket tack vare sajter som Pinterest, bloggtips och hemmafixare på tv. DIY, Gör det själv-trenden, står för allt det roliga med att inte köpa utan i stället bygga, fixa, laga och skapa på egen hand. Är du osäker på om du kan själv? Gå en kurs!

Text: SOFIA ERIKSSON

Slow-selfie

Du lär dig: Knep och tekniker för att måla av dig själv eller andra. Använda olika material och ta hänsyn till ljus, komposition och stil. Sedan kan du: Ta en selfie på det gamla goda viset. Se dig själv och andra på ett helt nytt sätt.

Blomsterbindning

BIND!

Du lär dig: Att komponera buketter, kransar och bordsdekorationer och får ett skarpt öga för färg, form och möjligheter. Sedan kan du: Blomsterpynta hemma billigare och personligare. Och överraska födelsedagsbarn och jubilarer med buketter där varenda litet blad är utvalt.

BAKning

Du lär dig: De bästa bakteknikerna för att baka gott bröd. Specialknep för att baka med surdeg eller utan gluten. Sedan kan du: Skippa köpebröd vars innehåll du inte har koll på och spara pengar på kuppen.

Båtmekaniker

Du lär dig: Tekniken och mekaniken bakom hur en båt fungerar, och får ett båtmekanikerintyg. Sedan kan du: Själv laga båten i stället för att behöva anlita dyra båtmekaniker. Dessutom känna dig säkrare till sjöss – med bättre koll kan du undvika att ett haveri inträffar. Och skulle något ändå hända är chansen större att du kan fixa problemet.

BILDNING PÅ BOX Visste du att Medborgarskolan nu lanserar Bildning på Box? Det är helt enkelt ett Gör det själv-kit för studiecirklar, grupper och föreningar. I lådan finns allt som behövs för att ha egna studiecirklar i olika ämnen, utan kursledare. I till exempel teaterlådan finns ett lektionshäfte med dramaövningar, tillhörande ämneskort, teatersmink och annan rekvisita. Fler ämnen finns. Den som är nyfiken på Bildning på Box kan läsa mer på medborgarskolan.se/bildningpabox.

12 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN HÖSTEN 2014 

Gör din egen hemsida

Bilder: iSTOCKPHOTO

Kan själv! WEBBA!

Du lär dig: Förstå publiceringsverktyg, kodspråk, design och digitala tjänster. Sedan kan du: Skapa en marknadsföringskanal för ditt jobb eller din hobby som leder in på nya vägar i livet. Eller ställa upp ideellt och fixa hemsida åt fotbollsklubben eller skapa en digital mötesplats för folk med gemensamt intresse.

MÖBELRENOVERing

Du lär dig: Laga och ta hand om gamla trasiga möbler. Klä om stoppade möbler och piffa upp med färg. Sedan kan du: Fixa till loppisfynden i stället för att köpa nytt prefabricerat. Laga i stället för att slänga. Skapa en personlig stil därhemma utan att det kostar en förmögenhet.

BAKA!

MEKA!

RENOVERA!

40 825

Så många kurser och föreläsningar arrangerade Medborgarskolan totalt i Sverige 2013. 


KOLL PÅ: SLÄKTFORSKNING Text: SOFIA ERIKSSON Foto: Martin CEJIE HEGARDT

”Släktforska innan det är för sent”

Släktforskning är väl bara för pensionärer? Nej, tycker kursledarna Jimmy Freij och Maria Andersson. Fler unga borde kartlägga vart de kommer ifrån. Redan som liten grabb skrev Jimmy Freij ned de berättelser som hans mormors mor berättade om sina morföräldrar, och fick på så sätt släkten kartlagd en bra bit bakåt i tiden. Nu har han 136 000 personer i sitt släktträd, i vissa fall så långt tillbaka som till 1400-talet. – Jag är från Göinge i Skåne, och här har hänt en hel del läskiga grejer som involverat mina släktingar. Snapphanarnas kamp och Blodbröllopet i Lindhult på 1600-talet till exempel, berättar han och beskriver inlevelsefullt hur någon blev knivmördad för att ha spillt soppa på en annan.

Det är för spänningen som Jimmy Freij forskar, för att det finns kunskap, berättelser och släktband att hitta i böcker och databaser. Det har blivit lite som ett gift. Maria Andersson håller med. Hon gick sin första kurs när hon bara var 22 år gammal. – Kursledaren trodde att jag hade gått fel, minns hon. FÖR DEN ALLMÄNNA uppfattningen, konstaterar de, är att släktforskning är en pensionärshobby. Helt fel. – Det är för sent att börja då när det ju sällan finns någon äldre i släkten att fråga, säger Jimmy Freij. – Ja, vad väntar alla på? Släktforskning är en hobby för hela livet och hjälper en att förstå hur man blev den man

är, säger Maria Andersson. Nyligen forskade hon fram begravda släkthemligheter. I olika arkiv fick hon reda på att hennes morfars far vådaskjutit ihjäl sin mor och att hennes mormors far var någon helt annan än vad man trott. BÅDA ÄR NYA som kursledare i släktforskning och har hittills haft mest äldre kursdeltagare, men de hoppas på att fler unga ska hitta till deras kurser. Tv-program som ”Vem tror du att du är” och ”Allt för Sverige” tror de kan påverka intresset. – Att släktforska är som att läsa den bästa av alla deckare, och veta att den aldrig tar slut. Dessutom är du själv huvudpersonen, säger Maria Andersson.

MER SLÄKTFORSKNING

Namn: Jimmy Freij, 40 och Maria Andersson, 31. Gör: Innesäljare respektive elevassistent samt kursledare i släktforskning. Bor: i Knislinge respektive Helsingborg. Om bilden: Bilden är tagen i Lunds landsarkiv och boken är en dombok där gamla tiders brott och straff finns nedtecknade.

På släktforskningskurs lär du dig att kartlägga din bakgrund med hjälp av fysiska arkiv, dataprogram och internet. Kolla i kursprogrammet eller på medborgarskolan.se

MAGASIN HÖSTEN 2014 MEDBORGARSKOLAN

13


INTERVJU

Claes Schmidt var en känd Malmöprofil när han valde att våga stå fullt ut för den han är för drygt tio år sedan. I dag är han också Sara Lund, en av Sveriges mest anlitade föreläsare, med målet att få oss att fundera över de normer och värderingar som styr vad vi tycker och tänker. Text: SOFIA ERIKSSON Foto: Elisabeth Ohlson WALLIN

laes Schmidt är bekväm med den han är, oavsett om han går i högklackat eller herrskor. Men så har det inte alltid varit. Redan som liten hade han svårt att identifiera sig med killkompisarna, eller med tjejkompisarna, och i många år levde han i smyg som transvestit parallellt med att han var gift och nästan lite extra macho till vardags. Men för 25 år sedan avslöjade hans fru Anita honom, och då började resan mot att finna sig själv, bortom kön, kvinnligt eller manligt. I dag är han precis den han vill vara, precis när han vill. Första frågan: vad ska jag kalla dig i texten, Sara eller Claes, hon eller han, eller hen? – Det får du avgöra själv. Jag är i mångas ögon ett vandrande genusproblem. Vissa kallar mig. Claes, och det är jag ju döpt till, vissa kallar mig Sara/Claes, andra Sara. Det bästa är att göra som du gör, att bara fråga. När människor märker att jag är trygg med den jag är, brukar det skapa en säkerhet hos dem med. Hur gick det till när du kom på att du var transperson? – Det har jag vetat länge, men jag berättade det inte för någon. Eftersom ingen pratade om det hade jag svårt att förstå och respektera mig själv. Normen sa mig att jag inte skulle vara sådan. Jag berättade det inte ens för min hustru, men när hon avslöjade mig satte det i gång en process i mig om vad jag ville vara. Sedan tog det 14 år innan jag blev offentlig och vågade stå för den jag är. Vad innebär det du gör på utsidan för hur du är på insidan? – Det får mig att må bra. Om jag inte klär mig så här ibland blir jag frustrerad, deprimerad och otrevlig mot min omgivning. Anita brukar säga till mig att jag ska gå och klä om så att det blir människa av mig igen. Jag är Sara när jag föreläser fyra till fem gånger i veckan. Efter det brukar jag längta efter Claes.

14 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN HÖSTEN 2014

Du är en av Sveriges mest anlitade föreläsare. Vad föreläser du om? – Tänk, förr var jag rädd för att folk skulle få veta, nu betalar de för att få veta. Jag föreläser om normer och värderingar, om vem eller vad som bestämmer vad vi ska tänka, och hur det definierar oss. Visste du att fem procent av befolkningen känner ambivalens inför sin könsroll? Det innebär att om du känner fler än 20 personer så är möjligheten stor att det finns en transperson bland dem. Frågan är varför de inte vågar berätta för dig. Hur borde vi tänka för att fler ska våga vara sig själva? – Jag tycker till exempel inte att vi ska prata om nedsättningar utan om begåvningar. Jag har en ADHD-begåvning, visst låter det bra? Jag har tagit mitt allra sämsta och gjort till mitt bästa. Jag är övertygad om att vi missar en massa begåvningar för att vi tror att de är nedsättningar. Nej, vi måste respektera varandra och välkomna olikheterna. Alla människor har rätt att vara unika.

Foto: CHRISTINE HEIM

C

Claes vågar vara Sara Sara/Claes och hustru Anita.

Hur påverkar du andra? – Jag får folk att vara öppnare kring hur de ser på sig själva och sin omgivning. De flesta känslor kommer antingen från kärlek eller rädsla, och rädslan är människans farligaste fiende. Den stänger in och skapar diskriminering. Mitt mål är att få folk att byta ut rädslan mot nyfikenhet i stället, att börja bry sig om och vilja veta mer. Då börjar det hända något med hur vi ser på andra i vår omgivning. Hur hade livet varit om du inte hade vågat släppa fram Sara? – Jag vet inte ens om jag hade levt. Min plan var att ta livet av mig innan jag fyllde 30. Men så träffade jag Anita 1973. 1989 avslöjade hon mig. Hon frågade mig om jag var man eller kvinna. Jag svarade att jag inte visste, och då undrade hon om jag inte bara kunde vara. Det fick mig att börja se mig själv som en människa – det är ett nyckelbegrepp för mig.

Jag är i mångas ögon ett vandrande genusproblem.


Kön har inte med saken att göra. Sara Lund/ Claes Schmidt vill att vi ska fundera över vad som är manligt och kvinnligt och sedan släppa våra normer och se alla som likvärdiga, och som människor.

HÄR KAN DU LYSSNA! Vill du höra Sara/Claes föreläsa? Läs mer på medborgarskolan.se eller Sara/Claes hemsida www.saralund.se

Namn: Claes Schmidt/Sara Lund, 65. JOBBAR SOM: Föreläsare och inspiratör. FAMILJ: Gift med Anita. AKTUELL: Som föreläsare om mångfald, kön, fördomar och nya sätt att tänka. Mitt bästa råd: VARJE DAG SKA DU SE DIG SJÄLV I SPEGELN OCH SÄGA ”JAG ÄR INTE NORMAL UTAN UNIK”.

MAGASIN VÅREN 2014 MEDBORGARSKOLAN

15


DRÖMKURSEN

Prima ballerinor I ALLA ALDRAR TAKTFAST PIANOKLINK och instruktioner ljuder i danslokalen på Viktoriagatan i Göteborg. Men det är inte små barn eller ungdomar som drillas i balett, utan en grupp damer i sina bästa år: Medborgarskolans Tantbalett. Text: SOFIA ERIKSSON Foto: SOFIA SABEL

V

em som helst kan börja dansa balett. Allt som krävs är egentligen lite mod – och att man kan räkna i takt, säger Eva Helmerson. Hon är klädd i svarta och lila danstrikåer och puttar upp glasögonen som halkat ned lite; det är tuff och svettig träning och ledaren Juan Carlos Requena har precis tragglat piruetter med gruppen i ganska högt tempo diagonalt över dansgolvet. Flera

16 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN HÖSTEN 2014 

varv. Koncentrationen är hög, men så snurrar något lite snett och det blir en krock och ett vänligt skratt. MEDBORGARSKOLANS Tantbalett drog i gång för sex terminer sedan och blev en omedelbar framgång med sin kombination av dans och träning för alla, oavsett tidigare baletterfarenheter, gammal som ung. I gruppen som dansar fortsättningskurs på tisdagskvällar är

några drygt 30, andra över 60. Klädstilarna varierar – några dansar i klassiska balettskor och trikåer, andra i strumplästen och träningsshorts. – Men ”tanter”, nä, det vill jag inte kalla dem. Det låter ju som att de skulle vara gamla och stela, och det stämmer verkligen inte in på den här gruppen. ”Damer” kallar jag dem, säger Juan Carlos Requena. Han går runt i salen och hjälper


DÄRFÖR DANSAR VI TANTBALETT I Medborgarskolans tantbalett finns plats för alla.

Kristina Andersson, 38 år ”Jag dansade aldrig som liten men har länge fascinerats av balett och funderade på om jag kunde lära mig balett i vuxen ålder. Och det kunde jag! Det jag tycker är roligast är att få utveckla känslan och balansen ihop med den klassiska musiken. Det finns olika nivåer så man kan komma som nybörjare och sedan fortsätta att utvecklas.” EVA HELMERSON, 53 år ”Jag har alltid älskat att dansa, men har inte tagit lektioner sedan jag var tonåring. När folk får reda på att jag som är över 50 dansar balett tycker de att det är skittufft och att det är en riktigt fräck grej att göra. Och det är det ju! Baletten innebär att vi har något gemensamt och är lika i grund och botten, trots att vi kommer från olika håll och är olika gamla.” Dansläraren Juan Carlos lär ut på olika nivåer.

DANSSUGEN? Utöver Tantbalett har Medborgarskolan mängder av danskurser. Läs mer på medborgarskolan.se

Gamla ryggmärgskunskaper kom tillbaka. Det var en jättekick. Eva Helmerson, tantbalettdansare

till att höja ett ben där och sträcka en handled där medan eleverna står vid stången och övar. Han berömmer och klappar i takt till musiken. – De är på olika nivåer, så jag försöker att hitta individuella utmaningar. Men ett har de gemensamt och det är att de brinner för dansen. Och så har de musikaliteten, det är det viktigaste. Vi jobbar med tekniken så att den ska sitta. Sedan hur högt de kan lyfta benet,

det spelar egentligen ingen roll, förklarar han. EVA HELMERSON har varit med från starten. Hon dansade balett som tonåring och blev genast sugen när hon fick reda på att det fanns balettkurser också för dem som varit vuxna ett tag. – Första lektionen var det som om gamla ryggmärgskunskaper kom tillbaka. Det var en jättekick. Men vilken träningsvärk jag hade

efteråt, berättar hon. Tio gånger per termin övar hon och de andra på grunderna i klassisk balett och gör stegkombinationer. Den här terminen blev det till och med fem extra gånger eftersom gruppen ville lära sig mer. – Vi har så himla roligt i den här gruppen. Här får vi lov att vara precis som vi är. Vi bryr oss om varandra och alla är med i gemenskapen. Den är lika viktig som dansen.

MAGASIN HÖSTEN 2014 MEDBORGARSKOLAN

17


UTTRYCK

VALDAGS

DEMOKRATI KRÄVER MER FOLKBILDNING 2014 är supervalår – men långt ifrån alla nyttjar sin rösträtt. Det vill Sveriges alla studieförbund, bland dem Medborgarskolan, vara med och ändra på. Och det gör man bland annat genom att erbjuda ledarna för över 600 000 studiecirklar att ta med sig enkla frågor om demokrati till sina studiecirklar, för att intressera fler för politik och öka viljan att vara med och påverka. Både i år och i framtida val. – Ska valdeltagandet vara högre om fem år behöver vi fortsätta att bedriva folkbildning och prata om påverkan och inflytande även mellan valåren. Det är att ta politiken på allvar, säger Annelie Roswall Ljunggren (bilden), generalsekreterare för Folkbildningsförbundet, studieförbundens intresseorganisation.

Världens mest demokratiska länder Varje år sedan 2006 har EIU, the Economist Intelligence Unit, tagit sig an att sammanställa ett demokratiindex. 167 länder granskas utifrån 60 frågor om civila rättigheter, frihet, mångfald och medborgarnas politiska engagemang. Tätstriden har i flera år varit tajt mellan två länder, men i senaste mätningen var det Norge som utsågs till världens mest demokratiska land, med Sverige som god tvåa. Och längst ned på listan? Där hamnar inte oväntat Nordkorea.

CITATET

”Demokrati är den sämsta statsformen, bortsett från alla de andra.”

VAD HAR HANS ROSLING OCH SKALMAN GEMENSAMT? Föreningen Vetenskap och Folkbildning utser varje år Årets Folkbildare – en person eller organisation som medverkat till att popularisera vetenskap och göra den mer tillgänglig för allmänheten. 2013 fick författaren och journalisten Dan Josefsson priset för sin bok ”Mannen som slutade ljuga” om Thomas Quick. Tidigare års vinnare är till exempel tv-programmet Hjärnkontoret och professor Hans Rosling. Men en vinnare sticker ut lite extra. 1990 belönades Skalman med motiveringen ”För sina avslöjanden av fördomar och vidskepligheter.”

Winston Churchill VISSTE DU ATT... ...kvinnor röstar i högre grad än män? Skillnaden är visserligen bara en procentenhet totalt sett, men för personer under 60 år är kvinnors valdeltagande klart högre. Källa: SCB

18 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN HÖSTEN 2014

84,6 SIFFRAN

LÄS MER Läs mer om vad du kan lära dig på Medborgarskolans kurserpå medborgarskolan.se

Antal procent av Sveriges röstberättigade som röstade i riksdagsvalet 2010.

Foto: iSTOCKPHOTO

MAT & DRYCK MUSIK&SÅNG NAVIGATION& SJÖLIV SAMHÄLLE & EKONOMI SPRÅK & KOMMUNIKATION TEKNIK & TRAFIK


MEDSPRÅK

Khaldouns väg in i svenska språket Ett stort tack till Sverige och det svenska folket. Ni har öppnat era gränser och ert hjärta och gett mig trygghet och värme. Det har jag saknat länge. Här har jag hittat hem, och det är jag mycket tacksam för. Orden är Khaldoun Sariouls, en 45 år gammal sjukgymnast och specialistläkare från Damaskus. När han kom till Sverige kunde han inte ett enda ord svenska, men nu är ordförrådet brett, grammatiken avancerad och viljan att prata stor. Han vet att svenskan är hans väg in i samhället, vägen till jobb och en framtid här. Svenska är svårt, det medger han, men det har inte hindrat honom. För när vi träffar Khaldoun är det bara ynka fyra månader sedan han kom till Sverige efter att ha flytt från Syrien. Tiden har han tillbringat på

Knebildstorps asylboende i Halmstad, och nästan varje dag klockan 10 har han gått till uppehållsrummet och pratat svenska med Medborgarskolans medspråkare på besök. – Vi övar ord och pratar om mycket. Jag tycker om att lära mig. Jag drömmer om att arbeta som läkare och sjukgymnast i Sverige och då måste jag kunna bra svenska, säger han. Medspråkarna som kommer till Knebildstorp är inga utbildade svensklärare utan

personer i sysselsättningsfasen, alla med olika bakgrund. Medspråksuppdraget på Knebildstorp är viktigt ur flera aspekter; dels är det en del av medspråkarnas väg tillbaka till arbetslivet, dels hjälper de Khaldoun och de andra på asylboendet att bli bättre på svenska. – De är jättebra lärare och svarar på alla frågor, säger Khaldoun. Vi har väldigt trevligt. Nu har Kahldoun Sarioul fått uppehållstillstånd och med det möjlighet att gå i SFI, svenska för invandrare, i 70 dagar. Inför det gjorde han ett språktest på arbetsförmedlingen för att avgöra vilken nivå hans svenska var på. Det visade sig att han direkt kunde hoppa över både A- och B-kurs. – De undrade var jag hade lärt mig svenska så bra. ”På Medborgarskolan” svarade jag då. Text: SOFIA ERIKSSON Foto: ANDERS ANDERSSON

LÄS MER

… om Medspråk på medborgarskolan.se. Verksamheten finns i hela Sverige i olika former. Kanske är du intresserad av att delta som medspråkare eller att lära dig mer svenska. Alla är välkomna!

MAGASIN HÖSTEN 2014 MEDBORGARSKOLAN

19


STARTA EGEN STUDIECIRKEL

Barnen på Sakhumzibarnhemmet i Mfuleni i Sydafrika får vardagshjälp och guldkant på tillvaron tack vare de pengar som studiecirkeln och föreningen Amelias vänner här i Sverige samlar in.

Studiecirkeln som gör skillnad EN MILJON KRONOR. Så mycket pengar har föreningen

och studiecirkeln Amelias vänner samlat in till barnhemsbarn i Sydafrika under de tio år den funnits. – Varenda krona gör nytta, säger föreningens ordförande Text: SOFIA ERIKSSON Foto: LISETTE SVENSSON Lisette Svensson.

20 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN HÖSTEN 2014 


F

örsta gången Lisette Svensson, till vardags lärare i Partille, besökte barnhemmet Sakhumzi Center i den lilla sydafrikanska byn Mfuleni, drabbades hon hårt. Närmare 100 föräldralösa barn levde då på barnhemmet under mycket knappa förhållanden. För föreståndarinnan Amelia var det en kamp att ordna mat, betala elräkningen, ha sovplatser till alla och se till att de fick sjukvård. – Jag blev oerhört tagen av att komma så nära barnen och se hur de hade det. Det fick mig att må dåligt, men det gav mig också viljan att hjälpa Amelia, denna fantastiska kvinna, på något sätt. Hennes kraft imponerade på mig och jag ville bidra, säger Lisette Svensson.

Amelia har drivit barnhemmet i 40 år och har hand om upp till 100 barn, som får undervisning och omsorg. Lisette Svensson har varit nere på besök sex gånger.

DET BLEV startskottet för Amelias vänner.

Väl hemma från resan kom Lisette i kontakt med Barbro Phipps, en kvinna med stort tidigare engagemang i Sydafrika. – Vi bestämde oss för att organisera oss för att hjälpa Amelia och ragga fler hjälpande händer här hemma. Projektet spreds bland våra vänner, släktingar och bekanta. Fler och fler ville vara med och hjälpa, och nu är vi ungefär 150 medlemmar, berättar Lisette. AMELIAS VÄNNER är en ekonomisk förening,

vilket innebär att alla jobbar ideellt och alla pengar man skänker eller på olika vis samlar in går direkt till Amelias barn. Amelia har drivit sin verksamhet i över 40 år – i dag är hon en 75 år gammal eldsjäl som tar hand om de föräldralösa barnen i sin by med aldrig sinande kraft. Många av barnen är utplacerade i fosterhem men kommer varje dag till Sakhumzi Center för mat, lek och utbildning. Det har blivit en trygg plats i deras liv, mycket tack vare de pengar som Amelias vänner skickar. Bidragen bekostar mat, el och underhåll men också det där lilla extra som ger barnen guldkant i tillvaron. Som upplevelser av olika slag, utflykter och kalas. Man har också kunnat starta en särskild utbildningsfond åt barnen. – Det innebär att de som vill och orkar har möjlighet att studera vidare. En pojke har utbildat sig till bilmekaniker och vi har kunnat hjälpa honom med både utbildningskostnad och verktyg, och vi har också hjälpt till att utbilda förskolepersonal på centret. Och ungdomarna har kunnat ta riktiga körkort så vi vet att de kör de yngre barnen på ett säkert och lagligt sätt. NU HAR Amelias vänner ännu större planer

LÄS MER Vill du också starta studiecirkel utifrån ett eget stort intresse eller engagemang? Det är enkelt! Läs mer om hur det går till på medborgarskolan.se

på att hjälpa till. Högst på Amelias önskelista står ett community center, en plats i byn dit fler i alla åldrar kan komma, där det kan finnas dagverksamhet och en anställd sköterska, och nu verkar det som att Amelias vänner har lyckats få ett bidrag på 60 000 kronor särskilt till byggandet av detta. – Det känns så fint att vi har kunnat sträcka ut handen till dem som lever ett liv i fattigdom där familj och utbildning inte är något självklart. Det är ett hårt liv, men vi kan göra det lite lättare.

En av de första gångerna Lisette Svensson besökte barnhemmet förfasades hon över att barnen sov middag på ett bart och smutsigt stengolv. Nu har man kunnat köpa in ordentliga madrasser.

Jag blev oerhört tagen av att komma så nära barnen. Lisette Svensson

MAGASIN HÖSTEN 2014 MEDBORGARSKOLAN

21


AVTRYCK MEDBORGARSKOLAN – MER ÄN DU TROR

LÄS MER

om Franska Skolan på medborgarskolan.se/ franskaskolan

Foto: SOFIA SABEL

Kändisbesök från Frankrike och konsert på franska – extra kul skoldag på Franska Skolan i Göteborg.

KÄNDISBESÖK PÅ FRANSKA SKOLAN I våras fick Franska Skolan i Göteborg celebert besök av bland andra den franske tonsättaren och musikern Alain Schneider. Eleverna hade övat in hans låtar och fick mycket beröm av

kompositören för fint pianospel, klockspel och vacker sång. Det är den franska föreningen Postures som varje år tillsammans med skolans personal leder projektet och förmed-

lar kontakter med franska kulturpersonligheter. Projektet finansieras av Franska Skolan, Medborgarskolan och franska staten. – Det är givande för barnen.

De får på ett lekfullt sätt arbeta med relativt avancerat språk och fransk musik och kultur, live på och de lär sig attSpela våga uppträda inför publikMedborgarskolans på franska, säger egenKrook. festival. skolans rektor Inga

PLOJKURSEN

HÅLLBART

CITATET

GICK DU PÅ DEN LÄTTE?

MILJÖ I FOKUS

”Jag har inga speciella talanger. Jag är bara passionerat nyfiken.”

Medborgarskolan arbetar aktivt med att minska sin miljöpåverkan genom att ta bort miljöfarliga kemikalier, källsortera och spara energi. Medborgarskolan i Västra Götaland och Halland är först ut med att miljödiplomeras enligt Svensk Miljöbas.

I förra årets kursprogram dolde sig en plojkurs. Hittade du den – eller var du en av dem som faktiskt blev lite sugna på att gå den där kursen i telekinesi för att lära dig att flytta saker med tankens kraft? Fem vinnare som hittade plojkursen vann var sitt presentkort på 1 500 kronor att använda på valfri kurs. Nu finns det en ny plojkurs att hitta i kursprogrammet och nya vinster. Mejla in din gissning till info@medborgarskolan.se senast 30 september!”

Albert Einstein

Läs mer om honom på sidan 8! Foto: iSTOCKPHOTO

22 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN HÖSTEN 2014 


Webb: medborgarskolan.se E-POST: info@medborgarskolan.se

HÖSTENS HETASTE FÖRELÄSNINGAR Medborgarskolan anordnar flera spännande föreläsningar i höst. Här är några guldkorn. Hela listan och alla tider hittar du på medborgarskolan.se, där kan du också kan anmäla dig.

Bert Karlsson Vägen till framgång. 23/10 i Skövde. Claes Schmidt/ Sara Lund Kvinnor, män och alla vi andra. 30/9 i Norrtälje och 19/11 i Göteborg. LÄS MER OM SARA/ CLAES PÅ SIDAN 14.

Elsa Billgren Inred med vintage. 23/10 i Stockholm. Janesh Vaidya Ayurvedisk livstil. Datum ej fastställt, Stockholm.

SAMARBETEN

MÅNGFALD Medborgarskolan samarbetar bland annat med många invandrarföreningar, med deltagare från hela världen, som bedriver kulturaktiviteter och studiecirklar i allt från samhällsinformation till matlagning och språk. Mångfald och Gemensamma folkbildning intressen?i ett. Starta en studiecirkel?

Åsa Jakobsson Bättre hälsa med basisk mat. 12/11 på Lidingö. Jonas Colting Sveriges tuffaste idrottsman. 15/11 i Norrtälje. Charlie Söderberg Ett rikare liv. 18/11 i Skövde.

presenterar stolt

F yra Bröllop

och en Begravning En musik- & dansföreställning baserad på filmen av Richard Curtis Regi: Agneta Granqvist Koreografi & scenografi: Cathrin Tingqvist

Bosse Bildoktorn Människor och bilar jag mött. 20/11 i Tidaholm.

Foto: Stigs Event & Media

Micael Dahlén Allt hänger samman. 6/10 i Stockholm.

SHOWSKOLAN

GudrUn Schyman Varför behöver vi feminismen? Datum ej fastställt, Kristianstad.

TROLLHÄTTAN 19/9, 20/9, 26/9 & 27/9 ALINGSÅS 3/10 UDDEVALLA 10/10 VÄNERSBORG 17/10 & 18/10 KUNGÄLV: 25/10 GRÄSTORP 31/10 MELLERUD 7/11

SE HÄR VAR DU KÖPER BILJETTER: www.medborgarskolan.se/showskolan

MAGASIN HÖSTEN 2014 MEDBORGARSKOLAN

23


Svenska FN-förbundet har mottagit 1.000.000 kronor i stöd av Svenska Postkodlotteriet

Carolina Klüft Medlem i Svenska FN-förbundet

Vi når fram till Syriens nödställda. Når vi fram till dig? EN BÄTTRE VÄRLD

Miljontals människor är på flykt från inbördeskrigets fasor i Syrien. Under svåra förhållanden och hunger försöker de överleva. FNs livsmedelsprogram når nu ut med mat till både Syrien och kringliggande flyktingläger. Mat som räddar liv.

sms:a SYRIEN

till 72 909 och skänk 50 kr

Insamlade medel går till Insamlingsstiftelsen FN-fonden och dess 90-konto (pg 90 00 79-5).

Medborgarskolan Magasin höst 2014