Page 1

SIKTA HÖGT!

Måns Möller om hur han når ända fram

MAGASIN HÖSTEN 2016

TA KÖRKORT I SKOGEN

DANSA PÅ LED

KULTURKNUTTARNA

KURSEN SOM LÄR DIG SÅGA SÄKERT

LINEDANCE TAR ÖVER

MEDBORGARSKOLAN SATSAR PÅ DE UNGA


VÄLKOMMEN!

TILLSAMMANS BYGGER VI KULTUR

’’

DET SVENSKA MUSIKUNDRET är numera ett vedertaget begrepp över hela världen. Ur vårt lilla land skjuter vi artister, band, producenter och låtskrivare på internationell nivå på löpande band. Hur är det möjligt att vi sedan 70-talet, då med ABBA som enda export, hamnat på musikvärldskartan inom så många genrer? Det finns givetvis flera förklaringar, men ett genomgripande fenomen är just studieförbundens engagemang! ETT AV STATENS fyra syften med

”Vi är en folkbildning är att bredda intresset för och öka delaktigheten i kulaktör utan turlivet. Det som hos många börjar som en dröm, ett pirr i magen, en kommersiellt lust och ett ibland outtalat behov intresse.” av att uttrycka sig eller berätta en historia behöver en grogrund. Vissa kanske inte ens vet att de har en talang eller ett intresse förrän de får möjlighet att prova på. Att vi som studieförbund då finns där för att hjälpa, stötta och skapa bra förutsättningar lägger en ovärderlig grund för framtida utövande och utveckling. Vi är varken skivbolag, manager eller förlag. Vi är en aktör utan kommersiellt intresse. Vi är kulturbyggarna, plantskolan, verktyget, mentorskapet, utvecklingsmöjligheten och tillhörigheten – detta är vårt uppdrag. I temaartikeln på sidorna 12–13 kan du läsa mer om varför vi älskar kultur och gärna är med och gör skillnad. MÅNS MÖLLER är höstens omslagspojke och en komi-

ker med höga mål som, likt alla andra, har börjat från början. Måns kämpar även för barn med funktionsnedsättningar och samlar in pengar för att ge alla barn en meningsfull fritid, något som också Medborgarskolan känner varmt för och bidrar till. Måns kommer i höst att föreläsa på flera orter i Sverige om just att nå sina mål. Men inte på ett flåshurtigt sätt utan mer kul och konkret, lovar han. Lär känna Måns bättre och inspireras av hans resa i intervjun på sidorna 7–9.

ÄLSKAR DU VÅRT magasin? Vill du ge oss en vink om vad vi kan göra bättre? Har du en personlig historia kopplad till Medborgarskolan som du vill dela? Berätta gärna det för oss genom att skriva till vår redaktion på magasin@medborgarskolan.se. Glöm inte heller att delta i höstens plojkurstävling! Den läser du mer om på sidan 22.

Vi önskar dig skön läsning – nästa gång är det kanske dig vi berättar om!

ANN-SOFIE HENRIKSSON Förbundschef Medborgarskolan

2 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN HÖSTEN 2016

12

SCENDRÖMMAR Kulturama-eleven Sofie Brehnfors fick den unika möjligheten att framföra Kroatiens bidrag i Eurovision Song Contest. På Globens scen!


14 20

HON LEDER LEDEN

Linedance, dans på led, blir allt mer populärt. Bodil Dönges, linedancefrälst kursledare, förklarar varför.

IZE TAR DET EASY

Föreningen Hjälpande tassars assistanshundar tränar, leker och umgås med sina och andras förare.

7

Att segla med radar gör sjöturen säkrare. Men det kräver kunskap. Den tillhandahåller kursledare Stig Eriksson.

MÅNS GÅR I MÅL

När komikern Måns Möllers son diagnostiserades med autism, tog livet en ny vändning. I höst föreläser han på Medborgarskolan om mål, mening – och cykelutmaningar.

Foto: SVT

Foto: SOFIA SABEL

Foto: KALO LÖÖF

KOLL PÅ RADARN

HELA ETS MAGASIN TRYCKT INLAGA ÄR ÅTERPÅ 100 % PAPPER VUNNET

12

JOSEF VEGANTIPSAR

När tonåringen bestämmer sig för att bli vegan, ställs hela familjens matvanor på ända. Josef Henschel delar med sig av bästa tipsen.

MAGASIN

TRE SVARAR:

När spelade du ett musikinstrument senast? Foto: SOFIA ERIKSSON

10

Foto: PATRIK BERGENSTAV

Foto: SOFIA SABEL

INNEHÅLL Harriet Eriksson, 73: – Jag brukar spela på barnbarnens leksakstrummor, och så har de ett slags pianobord som är väldigt roligt. Jag spelade piano som barn och tycker att musik är livsviktigt, det kan man inte leva utan. Theresa Drakfors, 20: – Jättelänge sen! Typ i sjuan på musiken, en sån där triangel. Men jag var sällan där, för det var inte min grej. Jag har aldrig lärt mig att spela något instrument men önskar att jag kunde spela piano. Christer Eberhardsson, 68: – Väldigt länge sen. Jag fick ett piano när jag fyllde tio minns jag, men hade nog inte rätta ambitionen för det. Men jag sjöng i kör ett tag, det var skoj, särskilt när allas röster smälte ihop till en.

Regionchef och ansvarig utgivare: Lars Hjalmarsson Redaktion: Sofi Johansson, Robert Larsson Projektledare: Sofia Eriksson Form: Tony Henschel Omslagsbild: Kalo Lööf Tryck: Printagon Graphics E-post: magasin@medborgarskolan.se

MAGASIN HÖSTEN 2016 MEDBORGARSKOLAN

3


FRÅGAN

Om kändisarna varit kursledare ... ... vad hade de velat lära ut då? Tja, till exempel kärlek, humor, livskunskap och att göra låtar från hummande. Text: Agneta Slonawski Foto: TT-BILD, EMELIE ASPLUND, SÖREN HÅKANLIND

ATT HITTA EN HIT

Mitt knep är att göra låtar av tonerna som poppar upp, att hitta på en text som passar till och som beskriver känslan för dagen. Kursen skulle kunna heta ”Hitta på en hit” eller ”Kom så komponerar vi”.

Per Umaerus, SÅNGARE I Bröderna Brothers

SKRIVA MANUS

Jag undervisar redan i manusskrivande och sitter just nu på ett berg av papper i Spanien med mina elever. Jag skulle fortsätta att undervisa i just detta.

Petra Revenue, manusförfattare, startade teater Trixter

HUMOR!

Jag skulle undervisa i humor. Men arbetet med humor krockar ibland med min tro och mina värderingar; med andra ord att inte döma, att förlåta och vara så schyst jag kan.

KLARA ZIMMERGREN, komiker och författare

ATT INTE GÖRA OM MISSTAGEN

Jag hade velat lära ungdomar i 15-årsåldern sånt som jag hade behövt kunna i deras ålder. Matlagning, tvätt och strykning, saker att tänka på när man söker jobb. Allt det där som jag tycker att skolan missar, om att inte köra moppe full, hur man hanterar alkohol, att tjejer inte behöver gå med på en massa saker och att om ni är ihop, då behöver ni inte ligga med varandra direkt bara för det, det hinner ni med sedan. Om livet, antar jag. Peter Apelgren, konstnär och komiker

ATT TÄNKA UTANFÖR NORMEN

Jag skulle både vilja lära ut och lära mig hur man tar sig utanför det normativa genom att tänka kritiskt och kreativt på samma gång. Andrea Östlund, regissör

BÅTKURS

Jag är redan kursledare och tar då oftast chansen att lära folk bemästra den härliga färdigheten att hantera en båt. Att öka chanserna för folk att på egen hand ta sig ut och runt i vår vackra skärgård, ger mig personligen en stor tillfredsställelse.

Harald Treutiger, programledare, båtägare och kapten

4 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN HÖSTEN 2016

KONSTEN ATT ÄLSKA GÖTEBORG Jag skulle försöka lära ut konsten att älska Göteborg, Bohuslän och Frankrike. Jag är uppvuxen i Örgryte och min pappa Hubert Lärn, som var journalist och tecknare, lärde mig att älska Göteborg men också Bohuslän som han kom ifrån. VIVECA LÄRN, FÖRFATTare


KOLL PÅ MOTORSÅG Text: SOFIA ERIKSSON Foto: SOFIA SABEL

”Ärvda kunskaper räcker inte alltid” När Carl Stureson var liten var han med morfar och fällde träd. När han nu ska röja på sommarstugetomten, vill han göra rätt och jobba säkert. Lösningen blev en körkortskurs. Några träd skuggar morföräldrarnas sommarstuga vid Vänern och den behöver byggas ut för att ge plats åt barnbarnen. Carl Stureson har gått en rita hus-kurs, och nu går han kurs för att lära sig såga ned träd. Kursen har redan bjudit på en mängd nya insikter. Som hur man gör korrekta rikt- och fällskär, som om de blir fel kan betyda livsfara. – Mycket skiljer mellan inlärda och

nedärvda kunskaper. Det handlar om att ha kontroll genom hela fällningsprocessen, säger han. KURSEN HAN GÅR är på totalt sju tillfäl-

len. Tre teorilektioner, ett besök på en verkstad för att lära sig hur motorsågen fungerar och hur man slipar kedjan, och så tre lektioner ute i skogen. Sedan ska Carl också göra två uppkörningar, en för A-körkort, som gäller för uppsågning av redan fällda träd, och därefter för B-körkort, som gäller för att få fälla träd i skogen. Han är klart yngst på kursen och minst trädvan. – Flera av de andra jobbar i skogen, har egen skog eller jobbar extra med trädfällning. De har förstås bra koll och jag lär mig mycket av dem, men jag märker att de också får nya insikter under

teorilektionerna. Det är förstås lätt att lägga sig till med ovanor om man till exempel lär sig av någon annan. Därför är det jättebra och mycket säkrare att det är krav på körkort nu. DE ROLIGASTE lektionerna är de praktiska, när alla tillsammans åker ut till någons skog och övningsröjer. – Jag tycker om träd. Och trä, det är ett så härligt, ursprungligt material att jobba med. Kanske att jag på sikt kan lära mig att förädla det jag fäller, göra skärbrädor eller snickra egna utemöbler. Jag kan säkert gå en kurs och lära mig det också!

SÅGA SÄKERT!

NAMN: CARL STURESON. ÅLDER: 26. BOR: KUNGSBACKA. GÖR: ÄR NYEXAMINERAD CIVILINGENJÖR MED INRIKTNING PÅ INDUSTRIELL EKONOMI. SÖKER JOBB – OCH UTBILDAR SIG LITE TILL UNDER TIDEN.

Från 1 januari 2015 måste den som använder motorsåg yrkesmässigt ha körkort för det. Annars blir det böter. Läs mer och anmäl dig till körkortskurs på medborgarskolan.se.

MAGASIN HÖSTEN 2016 MEDBORGARSKOLAN

5


INTRYCK

Foto: SHUTTERSTOCK

DANS & TEATER I DATA & FOTO I DJUR & NATUR I HEM & TRÄDGÅRD I KONST & HANTVERK I KROPP & SJÄL I KULTUR & HISTORIA

HETAST HÖSTEN 2016

Häng med i trenderna VISSTE DU ATT...

VÄLBEFINNANDE

KRISER

HÅLLBARHET

TREND: När allt känns osäkert runtomkring, söker vi självfrälsning, spår trendanalyserna. Det innebär ett ökat behov av att äta rätt, hålla oss friska, leva enkelt och växla ned tempot för att få lugn, kontroll och hälsa till kropp och själ.

TREND: 2016 beskrivs som ett krisår av trendinstitutet Kairos Future. Flyktingkris, Isis och finansiell osäkerhet påverkar våra liv och vår vardag, och därför vill allt fler vara insatta och komma med lösningar.

TREND: Solenergilösningar fördubblas nästan varje år. Tekniken går stadigt framåt, och snart kan vi driva allt från telefoner till flygplan med enbart solens hjälp. Dessutom ökar intresset för att dela på saker, odla eget och att fortsätta att återanvända gammalt.

LÖSNING: Lär dig laga antiinflammatorisk, vegetarisk eller vegansk mat i höst. Eller lär dig äta och leva på naturens villkor med överlevnadskurs, jägarexamen eller paleokunskaper. Och varva ned med yoga, mindfulness eller qigong.

LÖSNING: Starta en studiecirkel för att hjälpa flyktingar. Anmäl dig till kurs för att bli god man för ensamkommande flyktingbarn. Minska oron med en kurs i stresshantering, självkännedom och välmående. Eller fundera över alltings mening på en kurs i filosofi.

LÖSNING: Gå kurs och lär dig bygga din egen solfångare eller odla egen mat på balkongen. Bli bättre på att sy, redesigna och skapa eget på någon hantverkskurs. Eller gå företagskurs på tema hållbarhet och CSR.

Foto: SHUTTERSTOCK

Foto: DREAMSTINE

... ungefär 80 000 personer gjorde högskoleprovet i våras? Få får toppresultatet 2,0, det brukar bara vara kring en hundradels procent. Men många vill maxa och fusket har ökat markant, något som har fått Universitets- och högskolerådet att vilja få tillstånd att använda teknik som stör till exempel mobiltelefoner. Nej, då är det nog bättre att satsa på att faktiskt läsa på inför provet. Du kan till exempel anmäla dig till en förberedande kurs i högskoleprovsmatematik inför höstens prov. Läs mer i kursprogrammet! Den 15 augusti öppnar anmälan till högskoleprovet, som i höst äger rum 29 oktober.

Det är inte alltid lätt att hänga med och vara modern. Eller ens veta vad som är trendigt. Tack och lov finns det trendinstitut som spanar åt oss – och kurser du kan gå för att snabbt få koll på läget hösten 2016.

CITATET

”Att vara snäll mot andra är svårare än att vara elak. Men livet blir mer givande och roligare.” Tony Irving, dansdomare och programledare, tycker till på Twitter. I höst föreläser han på Medborgarskolan.

Odla på balkongen kan öka ditt välbefinnande.

SIFFRAN

350

6 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN HÖSTEN 2016

TIPS! Så många miljoner bilder delas på Facebook varje dag. På Instagram delas ungefär 40 miljoner. Men inget slår Snapchat. Där delas 9 000 bilder – varje sekund. Det blir nästan 800 miljoner på ett dygn. Klick, klick.

Du kan få friskvårdsbidrag för många av Medborgarskolans kurser. Se utbud på medborgarskolan.se.


INTERVJUN

Måns Möller är en av Sveriges roligaste. Men i höst föreläser han om något helt annat.

Text: SOFIA ERIKSSON Foto: KALO LÖÖF

MÅLLÖS? Han är känd för det största smajlet i komiker-Sverige. Men den allvarlige Måns Möller kämpar för barn med funktionsnedsättningar och med att hinna med allt. Och sätter upp nästan omöjliga mål. I höst föreläser han om hur man når dem.

Måns når målen ➔ MAGASIN HÖSTEN 2016 MEDBORGARSKOLAN

7


INTERVJUN

Namn: MÅNS MÖLLER. Ålder: 41 år. Bor: STOCKHOLM. Familj: SONEN VIGGO, 10. YRKE: KOMIKER OCH FÖRELÄSARE. AKTUELL I HÖST: Med Özz NÛjen i föreställningen ”Sveriges Historia” och med föreläsningen ”Att nå sina mål”.

E

Måns Möller har gått från att vara otränad till att cykla tvärs över kontinenter.

fter föreläsningen på Norra Bantorget i Stockholm den här junidagen har Måns Möller egentligen bråttom. Väldigt bråttom. Tre inbokade intervjuer ska bockas av. Dessutom väntar Laila Bagge, Sean Banan och ett tv- och hantverkarteam utanför hans port för att spela in ett program som, tror Måns, inkluderar något slags golvbyte hemma hos honom. Men när några ur föreläsningspubliken – föräldrar till barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar – kommer fram för att prata, struntar han i alla planer och blir kvar i över en timme och lyssnar. Ger goda råd. Berättar om det han själv gått igenom med sin autistiske son Viggo. – Det är ju deras livs historia, förklarar han lite senare. Klart jag vill lyssna.

De flesta associerar nog inte namnet Måns Möller med en inkännande föreläsare, utan tänker snarare på komikern som tillhör Sveriges bästa, syns överallt i tv, turnerar med andra komiker och fyrar av ett gigantiskt, stortandat leende så ofta det bara går. Men vid sidan om gapskratten har en annan Måns vuxit fram. En Måns som för tio år sedan fick en son, Viggo, med en neuropsykiatrisk diagnos, och som sedan dess kämpat för att få vardagen att gå ihop. Samtidigt bygger han tillsammans med andra upp organisationen Viggo Foundation och samlar in pengar för att ge alla barn en meningsfull fritid. I höst ska han föreläsa i Medborgarskolans regi på temat ”Att nå sina mål”. – Man kan ju fundera över meningen med att sätta upp kvalitativa eller kvantitativa mål. Egentligen borde det ju räcka med att vi alla gör vårt allra bästa hela tiden. Jag ska prata om vikten av att ha mål, och hur man gör för att nå dem, rent konkret. Men inte flåshurtigt, mer kul och med substans. Och så hoppas jag inspirera åhörarna att våga sätta nya personliga mål, säger han. De målen behöver naturligtvis inte handla om att cykla tvärs över USA på 24 dagar, som var hans. Måns Möller hade nämligen bestämt sig för att samla in en miljon till Viggo Foundation. Han ville göra något idrottsligt, men visste varken hur eller vad. – Jag hade försökt mig på att göra en svensk klassiker, och då sa före detta förbundskaptenen för längdskidlandslaget, Christer Skog, att cykling var det jag var minst under medel på. Så det fick det bli. HAN MEDGER ATT det här med att vara komiker är tveeggat: många trodde att han bara spexade när

8 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN HÖSTEN 2016

han satt i tv ”lätt överviktig och i relativt dålig form” och lovade att cykla toklångt och samla in pengar genom att sälja dagsetapper. Men han gjorde det. Dock fick han inte ihop hela summan, så i våras cyklade han till Grekland. Det var motvind 17 av de 20 dagarna. – Backarna var vidriga, det regnade och ingenting torkade. Jag luktade mögel genom hela Kroatien. Hade jag inte lovat att få ihop den där miljonen hade jag skitit i alltihop. MÅNS MÖLLER HAR gjort sig känd som en illersnabb

improvisatör, men under intervjun tystnar han länge och tänker innan han svarar på frågorna. Kanske för att vi inte pratar om humor den här gången, utan om allvaret. Om att vara pappa till ett barn med autism och engagemanget för andra barn. – Jag vill integrera barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF – autism och Aspergers syndrom till exempel – med hjälp av idrott. Det gör vi genom att via Viggo Foundation stödja olika lag med barn som inte passar in med de vanliga barnen och inte med de handikappade, men som trots det måste få ta plats. Deras största hinder


Så cyklade Måns genom Europa i våras:

Stockholm

Måns om ...

... kurser han gått: Jag har faktiskt bara gått en kurs, och det var på Medborgarskolan när jag var 16, för att få förarbevis när jag var sjöscout. Det var jättekul, antagligen för att jag själv valde det och var starkt motiverad. Vissa kan läsa 500 poäng på universitetet, men jag vill inte läsa någonting som jag inte har nytta av.

... föreläsningen:

Det regnade och ingenting torkade. Jag luktade mögel genom hela Kroatien.

Det viktigaste för mig är att folk känner att de får energi, nya idéer och valuta för tiden de lägger ned på att lyssna på mig. Jag blir galen när man är på föreläsning och någon bara står och babblar om hur duktiga de är och hur mycket pengar de har. Det ger ju inget.

Gdansk

Bydgoszcz

Rybnik

Wien

Ljubliana Zagreb Split Odgorica

... västkusten:

Tirana

Vi är ganska mycket på västkusten eftersom Viggos mamma kommer därifrån. Viggo har läst en bok nu i fyra år som heter Ellen på stranden. Den handlar om att fiska krabbor, så det gör vi varje sommar på Viggos morföräldrars brygga vid stugan i Ljungskiletrakten.

Fier Lefkas Antirrio

Kreta

är att det inte syns på dem att de är funktionshindrade. Han berättar om ett fotbollslag i Trestadsregionen med barn med olika autistiska diagnoser som med Viggo Foundations hjälp kan träna fotboll i Saab:s lokaler. Om sommarläger i Sälen med fjällcykling, och om Viggo som tränar slalom i Team Total i Huddinge. – Det är så fantastiskt att se honom lyckas. Som första gången han åkte en slalombana själv utan att jag åkte före. Han var så stolt, och jag med.

komma. Det är kanske därför jag gillar att föreläsa. Det är här och nu, klart när det är klart och respons direkt. Andra favoritstunder är med Viggo i vardagen. – Vi är som bäst när han är okej med en spontan idé och vi kan göra saker utan att det blir en så stor apparat kring det med förberedelser och genomgångar. Till exempel när jag föreslår att jag ska springa en mil och han följer med på cykel. Eller när jag ser att han är med kompisar på egen hand, fint och enkelt.

DET ÄR ETT hårt slit med stiftelsen och alldeles för mycket att göra just nu, berättar han medan han kryssar fram i trafiken på väg hem. Massor av möten, ansökningar och byråkrati som han gärna sluppit. Och så skrattar han åt ironin i att han ska inspirera andra att genomföra sina mål medan hans egna surdegar bara växer och växer. Tv-teamet står fortfarande och väntar utanför lägenheten, till exempel. – Jag ligger alltid efter. Jag har tagit kontakt med en stressdoktor för att kunna hantera stressen det medför, för i kapp kommer jag nog aldrig att

VAD ÄR DÅ MÅNS MÖLLERS NÄSTA MÅL?

Måns och hans team samlar in pengar till barn med funktionsnedsättning.

– Det är hemligt. Nä, det var ju verkligen inget roligt svar att ge. Mitt cykelmål är hemligt – det hänger på vädret i olika världsdelar. Men mitt personliga mål är att hjälpa till att starta fler NPF-lag och hjälpa fler föräldrar att inte ge upp i kampen om att deras barn är lika mycket värda som alla andra barn.

MAGASIN HÖSTEN 2016 MEDBORGARSKOLAN

9


KOLL PÅ: LINEDANCE Text: SOFIA ERIKSSON Foto: SOFIA SABEL

”All musik kan bli linedance” För fjorton år sedan visade Bodil Dönges bror henne en klassisk ”Electric Slide”. Sedan var hon fast för linedance. I dag lär hon hundratals dansa på led varje år. Linedance har funnits länge inom countryn, men det var med filmen ”Saturday Night Fever ” som den moderna varianten fick sitt breda genomslag. Klassiska discomoves på rökigt dansgolv, synkroniserade dansare på led, imponerande, coolt – och svettigt. – Jodå, säger Bodil Dönges, de unga brukar göra det lika jobbigt som ett aerobicspass. Men alla dansar på sin egen nivå. Min

äldsta deltagare är över 80 och går med så gott hon kan. VARJE VECKA undervisar Bodil

i fyra kurser i linedance vid Medborgarskolan i Kungsbacka. Efterfrågan är så stor att det är tal om att starta fler kurser. – Alla kan vara med, man behöver ingen partner. Gemenskapen är fantastisk, och det bästa är att man aldrig kan göra fel! Vi kallar det för variationer, rycker på axlarna och tar om det från början. I linedance står man på led och dansar olika stegkombinationer längs lokalens fyra väggar. Förra terminen fick deltagarna bland annat lära sig att dansa till

allt från vals och Westlifetryckare till melodifestivallåtar. – All musik kan bli linedance. Så fort det kommer en ny låt, oavsett stil, så ligger det snart en linedance till den ute på Youtube, säger hon. NÄR DET ÄR DAGS för uppvisning

är det skjorta, cowboyhatt och boots som gäller. Men den som vill komma på hennes lektioner behöver inte oroa sig för klädsel eller stil. – Det viktiga är att ha roligt, och då spelar det inte så stor roll hur du ser ut eller om dansen sitter. Mitt uppdrag är att förmedla glädjen i dansen och musiken. Då har jag lyckats.

Namn: BODIL DÖNGES. ÅLDER: 58. BOR: ONSALA. GÖR: ÄR CERTIFIERAD LINEDANCE-INSTRUKTÖR, TAR EGNA LEKTIONER, LÄR UT LINEDANCE PÅ FÖRETAGSEVENT SAMT HAR UPPVISNINGAR.

10 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN HÖSTEN 2016

SVÅRT ATT SITTA STILL?

Linedance är bara en av många olika danskurser som ges på Medborgarskolan. Det finns något för alla. Läs mer och anmäl dig på medborgarskolan.se.


VÅRA BÄSTA TIPS

Hjälp, vegan i familjen! GÖTT. Vad göra när någon i familjen blir vegan, och hälften

av innehållet i kylskåpet inte funkar längre? Lugn – det är både enkelt och gott att laga veganskt som alla gillar. Hemma-kocken Josef Henschel ger sina bästa tips. Text: SOFIA ERIKSSON Foto: SOFIA SABEL

1 2

BYT UT MEJERIPRODUKTER mot

soja- och havrealternativ i dina vanliga recept.

FÅ TIPS PÅ NÄTET. På Facebook

finns en mängd grupper, till exempel Veganer i Sverige, där recept och inspiration delas. Googla recept från andra länder – i till exempel asiatiska länder eller Italien är många standardrecept veganska.

3 4

HANDLA GRÖNSAKER I SMÅ,

ekologiska butiker så är du säker på att hitta fina råvaror.

TVÅ SÄTT ATT FÅ TILL en lite

djupare smak i många rätter är att använda näringsjäst – jästflingor som går att strö över maten och som också ger ett bra tillskott av vitamin B12 – och misopasta. Det är en pasta som

går att klicka i det mesta för mer umamismak. Båda finns i välsorterade mataffärer eller i ekologiska butiker.

5 6

ÄT UTE OCH INSPIRERAS. På happycow.net finns all världens veganrestaurangtips. Väl där, fråga kocken om recept. IMPONERA MED en vegansk

majonnäs, som är godare än vanlig. Mixa samman lite sojamjölk, 20 st solrosfrön, lite dijonsenap och vitvinsvinäger. Späd med olja och mixa hela tiden, salta. Smaksätt med till exempel vitlök.

7

SVÅRT MED FESTLIGA recept

som passar alla? Testa ett säkert kort: pasta med hemlagad tomatsås. Fräs vitlök och chili i olja utan att det tar färg. Häll på färska, tärnade tomater och

’’

I Asien och Italien är många standardrecept veganska. JOSEF HENSCHEL

låt koka, gärna ett par timmar, tillsammans med rött vin och lite miso. Servera med al dente-pasta och strö över kapris, basilika och jästflingor för den som vill.

8 9

TESTA TEMPE, fermenterade sojabönor som går att marinera och steka och är ett bra köttsubstitut i till exempel grytor. EN FAVORIT JUST NU: risbollar. Gör köttbullestora bollar av kokt fullkornsris blandat med sojamjölksbechamel, hackad lök, misopasta och valfria kryddor. Stek eller fritera.

10

PLANERA. Om du är bortbjuden på middag, informera innan om att du äter veganskt. Och om du ska ut och resa, se till att ha med matsäck, för säkerhets skull.

NYA SMAKER

Josef Henschel, 21, har gradvis slutat äta kött och varit vegan i drygt ett år av hänsyn till miljön. Nu jobbar han extra på veganrestaurang och experimenterar gärna fram nya rätter.

Medborgarskolan har massor av matlagningskurser för alla matvanor. Läs mer och anmäl dig på medborgarskolan.se.

MAGASIN HÖSTEN 2016 MEDBORGARSKOLAN

11


TEMA: KULTUR

kulturama

D

Kulturama VAD: Sveriges största estetiska center. Kursverksamhet, grundskola, gymnasium och yrkeshögskoleutbildningar inom dans, musikal, teater, musik, sång, konst, design, foto och film. VAR: Driver tre skolor i Stockholm. VILKA: Kurserna riktar sig till alla åldrar.

Vad: Stora körer under ledning av Ga Göteborg i Medborgarskolans regi. Vilka behövs.

MER KULTUR Text: Carina HAhnstedt Foto: MEDBORGARSKOLAN, PRIVAT

TEMA. Kultur betyder odling och bildning – och

är ett av de bästa sätten att bygga självförtroende, trygghet, identitet och glädje. På Medborgarskolan får tusentals ungdomar stöd i sitt skapande. – Jag är i studion all ledig tid, säger Adrian Karlsson, som har varit en del av Amplified, Medborgarskolans bandverksamhet, i sju år. I dag är han trummis i två band. – Vi spelade i ett garage och hade ingen struktur för att komma vidare. Med Amplified fick vi hjälp med lokal, spelningar, studio och kontakt med andra band. I dag är musiken, och gemenskapen runt den, en stor del av hans liv och något han gärna skulle ägna sig åt på heltid. – Jag kommer definitivt att fortsätta att spela. I varje fall tills jag dör. Sen får vi se. CHRISTER WOLFBRANDT är ansvarig för

Amplified i Region Väst. Han har jobbat på Medborgarskolan sedan 1990 och har otaliga exempel på hur band vuxit. – Jo, vi bidrar nog till det svenska musikundret, skrattar han. Jag tror defini-

12 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN HÖSTEN 2016

tivt att folkbildningen och kursverksamheten är en grund för att Sverige, trots att vi är ett så litet land, har så många framgångsrika, internationella musiker. Men än viktigare är att de också gör en samhällsinsats. – Att hjälpa barn och ungdomar att komma vidare med ett brinnande intresse – det är klart att det gör skillnad! OM AMPLIFIED är en viktig plantskola för

den svenska musik- och artistscenen, är Kulturama en annan. – Att hitta sig själv och uttrycka vem man vill vara. Det är nog det som är det viktigaste med kultur för unga, säger Åsa Wännström. Hon har arbetat på Kulturama, Sveriges största estetiska center, i mer än 25 år. Trygghet, tolerans, bättre självförtroende, samarbete och inte minst integration är några av vinsterna de har sett på skolan. – I skapandet spelar inte åldern, na-

tionalitet, tro eller andra olikh roll. I stället uppstår möten i d närliga uttrycket. Jag uppleve ungdomar är väldigt öppna oc acceptans för oliktänkande. Kulturama har sina rötter i ning och idealism. En bakgrun sätter stor prägel på skolans v tycker Åsa Wännström. – För oss är inte tekniken d gaste, varken i sång, musik, d bildskapande, i stället lägger på budskapet. När du äger för kommunicera kultur bär du o ansvar för budskapet.

I VÅRAS hade Kulturama ett sp samarbete med SVT där eleve stand in-artister i Eurovision test för att underlätta för prod Sofie Brehnfors, som går andr estetiska programmets musik ning, tog sig an Kroatiens bidr – Det var jättehäftigt. Jag lä otroligt mycket både hur det f scen och backstage. Jag träffa Kraljic som sjöng bidraget ”på och när hon sjöng kunde jag fö rörelse. Att göra auditioner inför up den är något som Kulturamaär vana vid och de lär sig att i


Du kan sjunga gospel

abriel Forss. Var: I Malmö och ilka: Alla åldrar. Ingen förkunskap

AMPLIFIED

Vad: Hjälper band med lokaler, utbildning, material och coachning. VaR: Hela landet VILKA: För alla som spelar i band. Fokus på ungdomar från 13 år och uppåt.

R TILL ALLA! avvisande personligt. I stället tycker Sofie att de har nytta av att agera och bli bedömda i sin vardag. – När jag började på Kulturama ville jag vara bäst på allt. Lyckas. Men här har jag lärt mig att jag inte är mer än människa. Att det viktigaste är att må bra. Det pratar både lärare och elever mycket om.

heter någon det konster att våra ch har stor

i folkbildnd som värdegrund,

det viktidans eller vi fokus rmågan att också ett

pännande erna var Song Conduktionen. ra året på kalinriktrag. ärde mig funkar på ade Nina å riktigt” ölja varenda

ppträdan-eleverna inte ta ett

KULTURENS och framför allt sångens

’’

Jag spelar tills jag dör. Sen får vi se. ADRIAN KARLSSON

hälsofrämjande egenskaper, är något som Gabriel Forss ofta får bekräftelse på. Han har själv ett förflutet som elev på Kulturama, och har sedan dess ägnat sig åt musik. Varje vecka leder han runt 2 000 personer i körsång på tre ställen i landet: Stockholm, Göteborg och Malmö. Det enorma gensvaret förvånade honom när han drog i gång sin första Du kan sjunga gospel-kurser för tolv år sedan. – Körsång verkar passa den svenska folksjälen. Du får sjunga och delta i ett kreativt sammanhang, men behöver inte sticka ut om du inte vill. Han berättar att kören har gett en rad spinoffeffekter. Många deltagare har fått vänner för livet, andra berättar att de har fått kraft att ta tag i svåra saker. – Alla har en röst, och att våga använda den ger både glädje och mycket frigörelse, konstaterar Gabriel Forss.

Ebba Holm är 18 år och har redan hunnit vara med i kören i sex år. Till en början följde hon med sin mamma, men i dag går hon minst lika mycket för sin egen skull. – När jag sjunger blir jag alert och fullt fokuserad på nuet. Jag tänker inte på skolan eller något annat. I stället dras jag med i alla känslor. Ibland skrattar vi, SJUNG UT! ibland gråter vi. Du vet väl att Medborgarskolans kursprogram vimlar I DAG UPPLEVER ungdomar av kreativitet, konst och att de mår dåligt och är kultur? Hitta ditt uttrycksstressade. Många skulle sätt på medborgarnog ha nytta av att sjunga, skolan.se. spela eller att skapa någonting, tror Ebba Holm. – Att vara uppslukad eller engagerad blir en vila från att ständigt vara social och aktiv. Det finns mycket press på ungdomar. Ibland förstår man det nog inte själv. Själv hade jag nog aldrig valt att vara med i en Du kan sjunga gospel-kör, men väl här har det gett sjukt mycket! Inte minst har det lett till massor av diskussioner över generationsgränserna. – Det här är en av få mötesplatser där gamla och unga möts och gör något kul tillsammans.

MAGASIN HÖSTEN 2016 MEDBORGARSKOLAN

13


DRÖMKURSEN

PÅ RÄTT KURS MED RADAR KOLL PÅ HAVET. Therese Carlsson

tittar koncentrerat på radarskärmen och anger kursen. Rorsmannen knappar in den på autopiloten, och det gungar till lite när segelbåten Sirona III girar styrbord. Det är en råkall söndag i april och det är dags för båtpraktik på Medborgarskolans radarkurs. Text & foto: Patrik Bergenstav

14 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN HÖSTEN 2016


DRÖMKURSEN

Det finns två typer av skeppare. De som har gått på grund och de som kommer att gå på grund. Stig Eriksson, navigationslärare

K

Att lära sig segla med radar kräver flera timmar till sjöss, Den kunskapen får Therese på sin drömkurs.

ursdeltagarna Therese Carlsson och Per Almqvist har tagit sig till Henån på norra Orust, i klassiska båtbyggartrakter. Mörka moln täcker himlen och det är lika kallt i luften som i vattnet, futtiga fyra plusgrader. Men ombord på navigationsläraren Stig Erikssons Monsun 31:a värmer dieselkaminen gott. – Radarn är nog det svåraste navigationsinstrumentet att lära sig. Den ser allt men berättar ingenting. Det gäller att lära sig att tolka ekona rätt. Därför är det så viktigt att gå en kurs, tycker Stig. Han har under många år hållit kurser i olika båtrelaterade ämnen på Medborgarskolan. Och efter fyra teorikvällar och två praktikdagar på sjön tillsammans med teknikexperten Stig så blir man en riktig fena på radar. – Det finns gott om båtägare som köpt en båt där en radar har ingått. Men de har inte kunskapen att använda den. Då är en radarkurs en bra idé. Det är ju synd att inte kunna ta hjälp av ett sådant fint navigationshjälpmedel. Enligt sjölagen är man dessutom alltid skyldig att ha sin radar i gång när man är ute till sjöss, berättar Stig.

HAN BÖRJAR PASSET med en säkerhetsgenomgång om hur VHF-radion, ankarspelet och brandsläckarna fungerar, och hans elever nickar igenkännande. De flesta som går kursen har, i likhet med Therese och Per, oftast tidigare erfarenhet av sjön. Inför dagens övningar har de haft som hemläxa att göra upp en färdrutt som nu ska följas med hjälp av radarn. Therese är först ut att läsa av radarskärmen och ger Stig, som står vid SJÖSÄKER rodret, kurser som han ska följa. Lär dig allt från sjövett – Kurs: ett, åtta, sex, till avancerad navigasäger hon med lugn röst. tion. Kurserna finns på medborgarskolan.se. BÅTEN STÄVAR FRAMÅT mitt

i sundet. När en större segelbåt sakta kör om på styrbord sida, hajar Therese till.

– Oj, den såg jag knappt! – Den var svår att se på radarn eftersom den håller ungefär samma fart som vi. Då blir deras svans på skärmen inte så lång, förklarar Stig. Strax därpå kommer en snabbgående jolle farande med en desto tydligare skärmsvans efter sig. Stig konstaterar att rätt inställningar är A och O för att få tydliga ekon på radarn. Han ger sig in i en lång utläggning om bland annat range, gain och rain clutter. Vilket på vanlig svenska betyder räckvidd, ekoförstärkning och regnfilter. De är värden som påverkar radarns ekon. KURSDELTAGARNA hukar under båtens

”Vi måste hålla ut för den flacka udden. Oftast kan man se på landkonturerna hur det ser ut under ytan också”, tipsar Stig.

överbyggnad och tittar koncentrerat på radarskärmen där ett gult streck framträder. Det tyder på att det finns ett hinder föröver, men vi stävar ändå vidare. När vi närmar oss visar det sig vara Nötesundsbrons eko vi sett. – Titta, så fint ekot öppnar upp sig på radarn nu. På nära håll ser man bropelarna tydligt, säger Stig och pekar på skärmen. Han fortsätter: – Mycket handlar om att förstå vad det faktiskt är man ser på radarbilden. Den förändras ju i takt med att avståndet krymper. Det finns bara ett sätt att lära sig att tyda radarekon rätt: träning, träning och åter träning.

I HÖJD MED Lilla Hasselön bryter

solen fram och några ejderhanar i svartvit häckningsskrud landar en bit från båten. Eleverna byter plats och Per får lotsa oss tillbaka till hemmahamnen. Efter tilläggning dukar Stig upp varm dryck och mackor till de frusna navigatörerna i kajutan. Den fem timmar långa färden har bjudit på både nordliga vindar, regn, snö och enstaka solglimtar. – Det här gjorde ni bra! Nästa gång får ni stå här nere i kajutan och navigera. Då får ni på bara titta på radarskärmen utan att kunna se ut. Det blir betydligt knepigare, säger Stig. Då gäller det för Therese och Per att vara på rätt kurs. Och det är de ju.

MAGASIN HÖSTEN 2016 MEDBORGARSKOLAN

15


DRÖMKURSEN

Jag har användning för kursen både privat och i mitt jobb som marinbiolog. Therese Carlsson

Therese Carlsson, 28, marinbiolog: Therese från Lysekil blev med egen båt häromåret. Hon har tio års erfarenhet från sjön och har bland annat seglat stora skutor. – Jag har användning för kursen både privat

och i mitt jobb som marinbiolog. Jag har använt radar förut men vill lära mig mer. Det är roligt att det går att navigera så bra med radar. Det kändes smidigare än vad jag hade trott, och det beror nog mycket på Stigs fina radar.

DÄRFÖR TAR VI RADARINTYG Per Almqvist, 43, blivande långfärdsseglare: – Jag håller på att långfärdsutrusta min nuvarande båt som jag haft i två år. Jag har bland annat köpt radar till den, och nu vill jag kunna använda den på

ett bra sätt, säger Per, som tycker att de praktiska delarna av kursen är roligast. Om tio år, när barnen är stora, hoppas Per kunna ta sig ner till Medelhavet och vidare över Atlanten till Karibien.

Jag har köpt en radar till min båt, och nu vill jag kunna använda den rätt. Per Almqvist

16 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN HÖSTEN 2016 


UTTRYCK

MAT & DRYCK I MUSIK & SÅNG I NAVIGATION & SJÖLIV I SAMHÄLLE & EKONOMI I SPRÅK & KOMMUNIKATION I TRAFIK & TEKNIK

2

MER SVENSKA – MER OM SVERIGE. Studieförbunden har ett nytt, särskilt regeringsuppdrag att lära ut svenska och samhällsorientering till nyanlända. Efterfrågan är enorm. Sedan i höstas är Sverige det land i världen där önskan att lära sig landets eget språk är som störst.

MAGASIN HÖSTEN 2016

EXTRA

SA BLEV 2016

Vad, hur och varför vill vi lära oss? Det tar studieförbun dens trendrappor t reda på varje år. Här är årets trend er – känne r du igen dig?

BILD NINGSTRE NDE RNA – HELA LISTAN!

6

...FAST VI HINNER INTE! Livet runtomkring tar för mycket tid, så det är svårt att få loss timmar till nya kunskaper, säger de flesta. Men den känslan avtar med ålder, och de flesta som är över 65 tycker inte att tid är en bristvara.7.

7

OLIKA ÄMNEN BEROENDE PÅ BOSTADSORT. De somStudiecirklar bor i glesbygd har vill lära isig mer om funnits Sverige i 114 år. hälsa och friskvård. Här en grupp göteborI gare storstaden är det som 1938 deltog i böcker ochstudiecirkel. litteratur som är mer populärt. Och i Norrland är de väldigt mycket mer intresserade av hållbar utveckling än i resten av Sverige.

4 5 8 3 GÄRNA HEMMA VID DATORN. Många kan tänka sig att läsa på distans via nätet. I stället för kurs en gång i veckan kan många tänka sig enstaka längre workshoppar eller intensiva helgkurser.

FAST ABSOLUT IHOP MED ANDRA. Varannan svensk med kunskapssug vill lära sig i grupp. Och det är ju också studieförbundens idé: att människor lär tillsammans, med och av andra. Fler kvinnor än män, fler äldre än unga, vill lära sig tillsammans med andra.

NYFIKENHET DRIVER. Sju av tio tillfrågade anger nyfikenhet som den största anledningen och drivkraften till att vilja lära sig något nytt. Ungefär hälften av de tillfrågade anger viljan att vara påläst som viktig anledning, och fyra av tio vill utveckla ett fritidsintresse.

VISSTE DU ATT... ...Sydkorea sneglar på Medborgarskolans verksamhet för att stärka demokratin i sitt land? De senaste åren pågår ett engagerat arbete med att skapa samma sorts folkbildningsmöjligheter, med statsfinansierade studiecirklar och kursverksamhet, som i Sverige. Representanter för Medborgarskolan och andra studieförbund var i Sydkorea senast i höstas och deltog i konferensen ”Asian Democratic Forum”.

OLIKA ÄMNEN BEROENDE PÅ LIVSSITUATION. Föräldralediga vill lära sig film och foto, pensionärer om IT och teknik, unga om mat och dryck.

SIFFRAN

8 000

Ungefär så många kursledare genomför varje år kurser i Medborgarskolans regi i 229 svenska kommuner. Vill du bli kursledare i något ämne? Läs mer på medborgarskolan.se.

Foto: KAMERAREPORTAGE

1

SPRÅK. Finska, arabiska eller japanska – vår längtan efter att kunna fler språk är större än någonsin. Nästan hälften av de tillfrågade sa att de ville lära sig ett språk till, och de traditionella språkkurserna i till exempel franska, engelska och tyska får konkurrens av utomeuropeiska språk.

BILDEN BERÄTTAR Kvällskurs i måleri i Göteborg, oktober 1941. I dag, 75 år senare, kan du fortfarande lära dig måla i till exempel akvarell, olja eller akryl och lära dig teckna porträtt, stilleben eller manga. Läs mer på medborgarskolan. se! (Målarrock får du dock för det mesta ta med dig själv nu för tiden.) ASYLVERKSAMHET Medborgarskolan engagerar sig på flera sätt i flyktingfrågan. Till exempel vid stödboenden, med medspråksverksamhet där personer i arbetsmarknadsåtgärder lär ut svenska till nyanlända samt med god man-kurser. Medborgarskolan har också ett uppdrag från regeringen om särskilda folkbildningsåtgärder för asylsökande och nyanlända, till exempel särskilda studiecirklar i svenska och samhällsorientering. Sedan regeringen fattade beslut om extramedel till denna verksamhet hösten 2015 har Medborgarskolan och de andra studieförbunden startat asylverksamhet i 239 kommuner. Redan den första terminen deltog närmare 75 000 nyanlända. Vill du också vara med och göra skillnad? Medborgarskolan söker kursledare i vardagssvenska för asylsökande. Läs mer och anmäl ditt intresse på medborgarskolan.se/asyl.

MAGASIN HÖSTEN 2016 MEDBORGARSKOLAN

17


INTEGRATION

Nya i Sverige HITTADE HEM på Medborgarskolan FULL RULLE. Ett anrikt hus mitt i Falkenberg är

just nu hem för femton ensamkommande flyktingkillar. Här bor de, läser läxor, lagar mat, städar, dansar, sjunger och ägnar sig åt sport. Allt i Medborgarskolans regi.

Text: Carina H Ahnstedt Foto: SOFIA SABEL

Dawood Hossaini och hans kompisar på stödboendet tar gärna en cykeltur till havet. Cyklarna har de fått till skänks av Carlsberg och i ett samarbete med polisen har killarna lärt sig svenska trafikregler.

18 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN HÖSTEN 2016


Jag skildes från familj i Turkiet. De blev kvar på land medan jag fick plats på en båt. Jawad Mohammadi

E

ngångsgrillar, korv, bröd och saft stuvas ned i cykelkorgarna. Solen skiner från en klar himmel och några av killarna på Medborgarskolans stödboende har, tillsammans med boendestödjaren Ahmed Chaer, bestämt sig för att ta med kvällsmaten till havet. – Många har haft det tufft, och då är det bra att komma ut i naturen. På dagarna går de i skolan, men på eftermiddagarna tar jag gärna med killarna för att åka båt, fiska eller cykla, säger han och berättar att även städning, matlagning och tvätt står på schemat. – Det funkar bra för det mesta, men ibland får man tjata. De här killarna är ju som vilka tonåringar som helst. STÖDBOENDET är för Medborgarskolan en unik verksamhet och startades i februari efter en förfrågan från kommunen. Nu har det som tidigare var kurslokaler byggts om till nio tvåbäddsrum med plats för som mest arton ungdomar. Jawad Mohammadi är 16 år och har varit i Sverige i sex månader. Liksom de andra killarna har han kommit ensam till Sverige. – Jag skildes från min familj – mamma, pappa och lillebror – i Turkiet. De blev kvar på land medan jag fick plats i en båt. Jag tänker på dem varje dag och undrar vad som har hänt.

Sverige är rättigheterna. Alla har lika rätt att tycka och tänka vad de vill. LENNART WALL är föreståndare för stödboendet och visar runt i lokalerna. Han är socionom i botten och har jobbat i många år på Medborgarskolan, senast med olika arbetsmarknadsprojekt. Vägg i vägg med boendet ligger en stor dans- och musiksal. I den bedrivs ordinarie kursverksamhet, men salen är också tillgänglig för killarna. Just nu planerar de för ett musikkafé där de kan bjuda in andra ungdomar av olika nationaliteter. – Vi försöker hitta så bra aktiviteter som möjligt. Just nu har vi ett samarbete med polisen som lär ut trafikregler så att killarna ska kunna cykla på ett säkert sätt. Till sommaren kommer vi att ordna simskola och även läxläsning och språkträning. AKTIVITETER BEHÖVS, menar han.

Inte minst för att lindra killarnas oro. Bara en av de femton har fått uppehållstillstånd. Alla saknar sina familjer och det är lätt att känna misströstan. – Många drömmer om att läsa vidare, till läkare, lärare eller ingenjörer. De har höga ambitioner, men också mycket att ta igen.

MEDBORGARSKOLAN är hans andra

boende i Sverige och han trivs bra, framför allt eftersom det finns många möjligheter att utvecklas. – Jag tränar boxning, Några av de andra håller på med fotboll, volleyboll eller musik. Vi behöver inte tycka lika, utan får lov att göra olika saker. I framtiden hoppas Jawad på att INTEGRERA bli lärare. Han gillar skolan i MERA Sverige eftersom Medborgarskolan ingen får stryk. I engagarerar sig på flera stället vill lärarna olika sätt i flyktingfrågan. hjälpa eleverna Läs mer på medborgaroch lyssnar på vad skolan.se/asyl. de har att säga. – Det bästa med

Det fläktar skönt på klipporna dit killarna gärna tar med sig kvällsmaten. Att komma ut i naturen är ett sätt för dem att lära känna Sverige. I sommar har alla fått tillfälle att öva på sin simteknik.

MAGASIN HÖSTEN 2016 MEDBORGARSKOLAN

19


SKRATT & SKALL

HJÄLPANDE TASSAR Glada välkomstskall, svansviftningar och en hel del nosande. När föreningen Hjälpande tassar träffas är det fokus både på det sociala och på hård träning. Text: Carina H Ahnstedt Foto: SOFIA SABEL

L

IGG! SÅ JA! STANNA! Mia Bertram markerar att hennes labrador Ize ska stanna kvar medan hon själv rullar i väg med sin permobil. I parken rör sig barn, hundar och annat som stör, men Ize och hennes hundkollegor ligger lugnt kvar på sina platser. Mia Bertram är funktionsnedsatt sedan mer än trettio år och Ize är hennes andra assistanshund. Det innebär att det är en tjänstehund som får följa med henne överallt, även där hundar vanligtvis är förbjudna. – Ize betyder allt. Hon kan ta upp saker jag tappar, kan betala med min plånbok, hämta saker åt mig och dessutom är hon en fantastisk vän, säger Mia Bertram. I dag är det träning i Slottsskogen för Mia, Ize och några av de

andra medlemmarna i föreningen Hjälpande tassar, en ideell förening med runt femtio medlemmar i Göteborg med omnejd. Några av dem är funktionsnedsatta och har assistanshund. Andra är med för det sociala och för att det är bra träning. – Att ha en assistanshund kräver ständig träning. Ibland kan man som förare känna sig ensam och det blir roligare att utbyta erfarenheter och lösa problem tillsammans, förklarar Mia Bertram. Kari Fredriksson och hennes två HON BERÄTTAR att det finns olika bostonterrier, typer av assistanshundar: ledarUni och Frazze, hund, epilepsihund, servicehund, kommer gärna på signalhund och diabeteshund. träningarna. Markeringen är en sele för ledarhunden och ett speciellt assistanshundtäcke för de övriga. – När jag lägger täcket på Ize

20 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN HÖSTEN 2016 

vet hon att hon ska arbeta, förklarar Mia. Då blir hon mer koncentrerad och går inte fram för att hälsa, skälla eller nosa. Då är det också viktigt att ingen stör henne genom att försöka klappa henne. EFTERSOM DET innebär en stor ansträngning för Ize lägger Mia inte på assistanshundtäcket oftare än nödvändigt. – Det är jätteviktigt att våra hundar också får möjlighet att leka och busa, säger Annika Bengtsson, som är ordförande för föreningen. Just nu lär hon upp sin tredje servicehund – en belgisk vallhund – som också är diabeteshund. Det innebär att den markerar när Annika får för högt, eller för lågt, blodsocker. På dagarna genom att ta en speciell flärp i munnen


NÄRINGSLIV

Skratt och skall blandas när det är dags för träning i Slottsskogen.

När Arla bestämde sig för att lägga ned produktionen i Skövde erbjöds de anställda skräddarsydd vidareutbildning. För Johan Sundvall innebar det bland annat en satsning på data. Text & foto: SOFIA ERIKSSON

A

RLAS MEJERI i Skövde datautbildaren Michael Nyberg, hade som enda mejeri som satte ihop två grupper med i Sverige specialisefem sex personer i varje, baserat rat sig på Keso, och på kunskapsnivå. försäljningen bara – Vi började med att intervjua ökade och ökade. Därför kom dem alla grundligt om vad de nedläggningsbeskedet i juni 2014 kunde och vad de ville lära sig. som en total överraskning för de Den frågan återkom nästan varje anställda. lektion, för det – Produktiovar alltid nya nen behövde saker de funderade på, säger byggas ut och då Michael Nyberg. valde man att Han har flytta alltihop hållit i datatill Falkenberg, utbildningar i berättar Johan över 30 år och Sundvall, som många företag, jobbade som stora som små, skiftledare på organisationer, mejeriet. kommuner Många medarbetare kände sig och landsting vilsna och uppskickar sina givna och hade medarbetare svårt att förstå på kurs. Flera att deras välåterkommer fungerande meoch fyller på jeri inte skulle få kunskaperna Johan Sundvall från Skövde fick gå vara kvar. Men efter några en företagsutbildning i data när han ledningen såg då år, kanske blivit uppsagd. till att erbjuda med specifika vidareutbildning företagsproblem under arbetstid till dem som ville. som de vill lösa. Office-paketet, – Vi fick själva komma med önsfrämst Excel och Outlook, är de kemål och jag valde data, framför mest populära kurserna, men det allt Excel, ett program som det brukar också slinka med en hel del är viktigt att vara bra på, säger goda råd och allmän datakunskap Johan Sundvall. från Michael. Något som Johan uppskattade särskilt i sin ExcelINNAN HAN KOM till Arla gick han kurs. en KY-utbildning till säkerhetsin– Michael är inspirerande och genjör, så han hade inget emot att kan mycket. Det var toppen att sätta sig på skolbänken igen. Flera få tips om gratisprogram och hur på företaget tänkte i samma banor. man får sin dator att gå snabbare. En del hade precis som Johan viss HAN FICK OCKSÅ en bra grund i datorvana, andra befann sig på Excel med fokus på vardagsnära nybörjarnivå i datavärlden. Arla vände sig till Medborgarskolan och funktioner och snabbkommandon. – Excel kan vara hur svårt som helst, men det finns det ingen anledning att tala om. I stället försöker jag göra det roligt och utgå från sådant som kursdeltagarna känner igen och behöver, säger Michael Nyberg. SUGEN PÅ Inte långt efter att mejeriet stängt fick Johan ett nytt jobb, FORTBILDNING? som montör på CEJN. Medborgarskolan erbjuder – Det kändes bra att ha fyllt på i mängder av skräddarsydda cv:t innan man ger sig ut och letar företagsutbildningar. Läs mer jobb. Nu hoppas jag kunna få jobb på medborgarskolan.se. som skift- eller produktionsledare, säger han.

Arla skickade Johan på datakurs

och på nätterna genom att slicka henne i ansiktet tills hon vaknar. – Förut kunde jag inte gå eller resa någonstans ensam. Nu känner jag mig trygg genom att ha hunden med mig. Det är en stor frihet, berättar hon. SEDAN ETT ÅR har Hjälpande tas-

sar ett samarbete med Medborgarskolan. Det innebär att de får stöd av en större organisation och också kan söka medel via dem. Ibland håller de även föreläsningar om assistanshundar i Medborgarskolans regi. – Vi är ute på skolor eller inom vården och informerar. Många är rädda för hundar och då kan vi visa hur våra hundar jobbar och vad de betyder för oss.

MAGASIN HÖSTEN 2016 MEDBORGARSKOLAN

21


AVTRYCK MEDBORGARSKOLAN – MER ÄN DU TROR

Foto: SARA LANDSTEDT

MUSIK SKA BYGGAS UTAV GLÄDJE! I musiken känner sig alla hemma och kan bidra, här skapas känslor och gemenskap. Därför finns Glädjekällan, Medborgarskolans dagliga verksamhet för vuxna med funktionsnedsättning. Trumvirvlar och maracas. Glada schlagerdängor och egenskrivna kärlekssånger. Deltagarna i Glädjekällan älskar musik och ägnar dagarna åt att sjunga och spela tillsammans i Medborgarskolans dagliga verksamhet. – Alla har musik inom sig. Glädjekällan ser till att den kommer fram, säger Björn Kjellman, verksamhetschef på Medborgarskolan Öst. Glädjekällans dagliga verksamhet finns i Linköping och Västervik. Hit kommer varje dag ett antal vuxna med olika funktionsnedsättningar. Och förutom att musiken blir källa till gapskratt och gemensam glädje, fyller verksamheten en utvecklande funktion. – Att komma hit ger en struktur i vardagen för många och de känner sig hemma och trygga i en grupp. Det skapar självförtroende, och vi ser tydligt hur våra deltagare vågar, vill och kan mer och mer för varje dag, säger Björn Kjellman. Det märktes inte minst när Glädjekällan gav stor konsert i våras i Stadsparken i Västervik. Det var deltagarnas första offentliga uppträdande. Med trummor och rytminstrument och sina egna röster drog de ned applåder och fick publiken att både skratta och gråta. PLOJKURSEN

KAST MED LITEN PAJ Plojkursen i vårens kursprogram handlade om att bli sämre på att lyssna på andras argument, träna upp sin kastarm och bli bättre på att slänga käft – och förnedra. Var du en av dem som hittade den? I höstens kursprogram har vi gömt en ny plojkurs. Var med och tävla om fem presentkort om 1 500 kr att använda till valfri kurs. Delta i tävlingen på medborgarskolan.se/ plojkurs. Senast 30 september vill vi ha ditt svar.

22 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN HÖSTEN 2016

LÄS MER ...om Glädjekällan på medborgarskolan.se/gladjekallan.

Glädjekällans trio: xxxxxx på gitarr, xxxx på trummor och xxxx på sång .

CITATET

”Du kan inte skaka hand med Indira Gandhi, en knuten Indiens premiärMartin näve.” Dr minister 1966–1977. Luther King Jr


# 3 AUGUSTI 2016

Webb: medborgarskolan.se E-POST: magasin@medborgarskolan.se

HÖSTENS HETASTE FÖRELÄSNINGAR Medborgarskolan anordnar flera spännande föreläsningar i höst. Här är några av dem.

TONY IRVING

OM LÄS MER LLER MÅNS MÖ PÅ SID 7-9

TULSA JANSSON

Tony Irving Lyckan att våga vara dig själv l Skövde 8/11 l Kungsbacka 9/11 l Lund 15/11 l Göteborg 23/11 l Borås 30/11 Måns Möller Att nå sina mål l Göteborg 28/9 l Skövde 3/10 l Trollhättan 15/11 l Borås 17/11 l Halmstad 18/11 Tulsa Jansson Du har svaren – filosofi till vardags l Stockholm 15/11

#3

UTE NU

Lennart R Svensson Jag hör vad du säger men ser vad du menar l Mariestad 10/11

BO SÖDERSTRÖM ANGELA AHOLA

Bo Söderström Hur tänker din katt? l Stockholm 20/10 Sofi Oksanen Om att skriva l Stockholm 18/10 Elaine Eksvärd Möt dina värsta talarutmaningar l Stockholm 17/10

JOHANNES WÄTTERBÄCK

Amplified är Medborgarskolans bandverksamhet. Medborgarskolan hjälper band med till exempel replokaler, utrustning, speltillfällen, studiotid och utbildningar. I Amplified Magazine skriver vi om vår verksamhet och våra band.

Angela Ahola Det första intrycket l Stockholm 10/10 Johannes ”Farbror Grön” Wätterbäck Stadsodling l Stockholm 15/9

EN TIDNING SOM FOKUSERAR PÅ MUSIKLIVET

MAGASIN HÖSTEN 2016 MEDBORGARSKOLAN

23


Insamlade medel går till Insamlingsstiftelsen FN-fonden och dess 90-konto

125 kr

skolmat i 3 månader

Sms:a

SKOLMAT till 72 909 så skänker du 50:-

250 kr

skolmat 1 termin

Swisha

valfritt belopp till 1239000795 och ange SKOLMAT

FN-förbundets projekt Skolmat ger barn gratis skolmat och lockar fler barn till skolan. Just nu pågår den värsta torkan på över 30 år i Etiopien och över tre miljoner barn har tvingats sluta skolan på grund av svält. I denna kris blir Skolmatsprojektet livsnödvändigt. Det mål mat barnen får i skolan är många gånger det enda de äter på hela dagen. En skolmåltid kostar 2 kronor. 125 kronor räcker till ett barns skolmat i 3 månader. 250 kronor räcker till ett barns skolmat en hel termin.

Läs mer på www.fn.se/skolmat

EN BÄTTRE VÄRLD

Medborgarskolan Magasin höst 2016  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you