Page 1

TEMA: LYCKA SÅ SKAPAR DU DIN EGEN

MATGLÄDJE PÅ MENYN KNIVSKARPA KARLAR I KÖKET

FÖRFATTARDRÖMMAR DESIRÉE GICK KURS OCH FICK BOKEN UTGIVEN

MAGASIN HÖSTEN 2015

FINGERTOPPSKÄNSLA! Per Holknekt om jakten på lycka


VÄLKOMMEN!

LYCKA ÄR SOM TUPPEN PÅ EN GÖDSELSTACK

’’

GRÅVÄDERSDAGEN trycker mot takåsen.

Det luktar mögel och sorgsenhet. I hjärtats ena kammare molar raseriet, i den andra sitter döden och gäspar. Plötsligt kan glädjen uppenbara sig, morgonfräck, nästan prålande, som tuppen på en gödselstack.”

SOM WERNER ASPENSTRÖM antyder i sin dikt är glädjen ibland helt omöjlig att begripa sig på. Den kan smyga på helt utan förvarning eller synlig anledning. Dessa plötsliga lyckorus är förstås välkomna överraskningar, små busiga bonusar i livet. Och inte så oförklarliga som det verkar. Därför är det inte heller omöjligt att träna på lycka, att lära sig förstå vad som triggar känslan och hur man gör för att vara mottaglig. Läs Christina Stiellis konkreta tips på hur man kommer in i rätt mentalt flow.

”Att få umgås med mina barn gör den här farsan glad.”

FÖR MIG GER relationen med familj och vänner mest glädje. Att få umgås med mina barn, som numera är utflugna ur hemmet, och skratta tillsammans med dem, ja, det gör den här farsan mer än glad och tacksam. Lycka är även att få uppleva naturen i alla årstider. Jag roar mig gärna med utomhusaktiviteter av olika slag och det är också i naturen jag hinner ikapp mig själv.

GEMENSAMT för oss människor är den ständiga jakten på lycka. Vad vi sedan definierar som lycka, ja, det är förstås olika för alla. Enligt Per Holknekt, som har levt ett liv med enorm framgång men också i djupaste mörker, så är den allmänna bilden av lycka endast en hägring. Han menar att sann lycka kommer genom att älska sig själv. Och att vara snäll mot andra. Missa inte Pers historia om kampen att hitta balans i livet. SLUTLIGEN: glöm inte att delta i höstens

plojkurstävling! Den kan du läsa mer om på sidan 22. Trevlig läsning! Och vem vet... kanske ett eller annat plötsligt lyckorus?

CARL-JOHAN ÖSTH Förbundsrektor Medborgarskolan

2 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN HÖSTEN 2015 


INNEHÅLL Foto: iSTOCKPHOTO

16

KNIVSKARPA KILLAR Bäverbiff, goda vänner och kökstips. Vi besöker matlagningskursen som har allt.

Det händer något speciellt med oss när vi skapar något eget – en akvarell, en drejad mugg eller en frodig trädgårdstäppa. Vi reder ut vad lycka 2015 är, och hur man kan finna den. Foto: ANNA LUNDELL

7

TEMA: LYCKA

14

INTERVJU: PER HOLKNEKT

Efter år av sökande har Per Holknekt funnit det han letat efter.

4 Foto: SOFIA SABEL

BOKDEBUT

HELA ETS MAGASIN ÄR TRYCKT A G LA IN ERÅT % PÅ 100 PAPPER VUNNET

Desirée gick skrivarkurs. Nu har hon fått sin självbiografi, Flickan som slutade ljuga, utgiven.

11 100 ÅR AV GLÄDJE

Sonja Dahlberg fyller 100 och firar med sin Salongsorkester.

13 TAR DET PIANO

Möt Niklas, pianoläraren som går helt på gehör och känsla.

MAGASIN

TRE SVARAR:

NÄMN NÅGOT DU SKAPAT OCH ÄR STOLT ÖVER! GERTIE KARLSSON, 67, FÖRSKOLLÄRARE – Jag blir glad och stolt när jag återanvänder något gammalt, älskat plagg eller ting, som får nytt liv. Som när jag använde min farmors handbroderade linnedukar och gjorde en belyst tavla i form av ett löv. MALIN ROSQVIST, 44, PROJEKTLEDARE – När jag lade vackra, släta naturstenar som blev en mysig frukostaltan där vi kan gå ut barfota och njuta av morgonsolen. DANIEL WIRGÅRD, 40, FOTOGRAF – Ett körstycke, Quem vidistis, som jag skrivit och framförde i en kyrka tillsammans med ensemblen Merula. Det var så härligt att höra hur alla stämmor föll på plats till en enhet.

Regionchef och ansvarig utgivare: Lars Hjalmarsson Redaktion: Sofi Johansson, Robert Larsson Skribent / projektledare: Sofia Eriksson Form: Tony Henschel Omslagsbild: Anna Lundell Tryck: Printagon Graphics E-post: magasin@medborgarskolan.se

MAGASIN HÖSTEN 2015 MEDBORGARSKOLAN

3


KOLL PÅ: FÖRFATTANDE Text: SOFIA ERIKSSON Foto: ANDERS ANDERSSON

”Kursen gav mig mod att skicka in mitt manus” Desirée Kjellins tuffa uppväxt hade gett henne mängder av bokidéer. Men det behövdes en kurs för att hon skulle skriva klart och skicka in. Hon beskriver sig själv som ett maskrosbarn, uppvuxen i en dysfunktionell familj och med ett liv som kantats av destruktiva förhållanden, ångest och beroende – något som känns fjärran i hennes vackra vardagsrum i villan utanför Halmstad. Här i soffhörnet har Desirée skrivit en bok om sitt liv. – Jag hade redan en fjärdedel klar när jag anmälde mig till en grundkurs i skrivande. Jag ville kolla om jag dög eller om jag bara var ännu en tant som satt hemma och skrev för att det var kul, säger hon.

Hemuppgifterna utvecklade Desirées skrivande. – Det märks i min bok när jag började kursen, för miljöbeskrivningarna blev mycket bättre och mer levande, säger hon. Hon fick också hjälp med hur man kontaktar förlag. Det gav resultat på första försöket. – Sjöbergs förlag mejlade mig att de tyckte om och trodde på min bok och att den var väldigt välskriven. Jag fick glädjefnatt! I HÖST kommer den ut, med titeln Flickan som slutade

ljuga. Den handlar om hur Desirée i sin jakt på lugn och trygghet hamnade snett. Och hur hon fann vägen tillbaka. Desirée beskriver boken som hemsk, intensiv och otäck. Men med ett lyckligt slut. Och hon har redan börjat fundera på bok nummer två. – Denna gång blir det en roman. Jag längtar efter att börja skriva den.

PÅ KURSEN träffade hon kursledaren Hasse, själv för-

fattare, och två andra kursdeltagare. – Vi sågs varannan vecka och fick olika uppgifter, som att skriva personbeskrivningar, beskriva omgivningarna eller skriva en novell. Sedan gav vi varandra feedback.

FÖRFATTARDRÖMMAR?

NAMN: DESIRÉE KJELLIN. ÅLDER: 53 ÅR. GÖR: ÄR NYBLIVEN FÖRFATTARE, FÖRELÄSARE och INSPIRATÖR. BOR: ELDSBERGA. FAMILJ: MAN, FYRA BARN I ÅLDERN 13–23, KATT OCH HÄST. NYTT MÅL: SKRIVA KLART BOK NUMMER 2. KURIOSA: SKRIVER SINA BÖCKER PÅ IPAD.

4 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN HÖSTEN 2015

På Medborgarskolans kurser utvecklar du dina idéer och ditt skrivande och kan få tips om hur du blir publicerad. Anmäl dig på medborgarskolan.se


INTRYCK Foto: SARA RINGSTRÖM

DANS & TEATER I DATA & FOTO I DJUR & NATUR I HEM & TRÄDGÅRD I KONST & HANTVERK I KROPP & SJÄL

TNS / SIFO

Nyckeln till lycka HÄR BOR VÄRLDENS LYCKLIGASTE

LYCKLIGA MÄNNISKOR ... 1. ÄR FRISKA OCH INTE SÅ STRESSADE De lyckligaste är kärnfriska och prioriterar ett hälsosamt liv, medan de som lever stressigt är lite olyckligare. 2. HAR STARKA OCH NÄRA RELATIONER Gifta och sambor som har många vänner och gillar att bjuda hem folk tenderar att tycka att livet är lyckligare. 3. ÄR SJälvsäkra och medvetna Lyckligt folk tycker att andra får acceptera dem som de är, men också att det är viktigt att ta hand om sig och sitt yttre. 4. har relativt god ekonomi Forskare menar att pengar inte automatiskt gör dig lyckligare, men de som är lyckliga har ofta god ekonomi.

Foto: DREAMSTINE

Nu är det bevisat, schweizarna är världens lyckligaste folk. Åtminstone enligt FN:s årliga World Happiness Report. Då undrar man ju vad det kan bero på – alpluft, choklad eller pengar kanske? Enligt rapporten är det en kombination av saker som social välfärd, frihet, förväntad livslängd och allmän hälsa. De nordiska länderna placerar sig alla bland 10-i-topp. Men Sverige är faktiskt det minst lyckliga landet av alla nordiska, på åttonde plats i år.

Internet svämmar över av tips om hur du blir lycklig, och alla verkar veta bäst. För att få statistiskt bevis för vad nyckeln till lycka verkligen är, har undersökningsföretaget TNS/Sifo djupanalyserat och jämfört konsumentdata från närmare 14 000 svenskar och kommit fram till vad de som säger sig vara lyckligast har gemensamt. Vad stämmer in på dig?

5. ÄR LITE ÄLDRE Sveriges nöjdaste är faktiskt pensionärerna. 6. BOR PÅ LANDET Att bo på landsbygden och värna det lokala ger lycka, särskilt i kombination med att resa mycket.

CITATET

”Lycka är en fråga om god hälsa och dåligt minne.” Ingrid Bergman, skådespelare

SIFFRAN

7

Svenskarnas favoritlyckotal, enligt Postkodlotteriet. Sjuan är turnummer i många kulturer, men i Sverige gillar vi 13 lika mycket.

7. ÄGNAR SIG ÅT LÅNGSAMMA SPORTER De som ägnar fritiden åt till exempel golf eller längdskidåkning är lyckligare än andra.

TIPS! Kunskap gör dig lyckligare. Välj din väg till lycka bland kurserna på medborgarskolan.se

EKOT ÅRETS LYCKOFRÄMJARE Sveriges Radios nyhetssändningar Ekot har utsetts till Årets lyckofrämjare. Detta för att man numera satsar på gladare nyheter. Och det får lyssnarna att må bättre, konstaterar prisutdelaren Global Happiness Organization.

MAGASIN HÖSTEN 2015 MEDBORGARSKOLAN

5


FRÅGAN

Vad gör dig lycklig? Lycka kan vara att välja vilken tandkräm som ska köpas. Vi frågade sju kända svenskar om vad som gör dem gladast av allt.

SMÅKAKOR

– Det finns bara en sak: ett stort

härligt vackert uppläggningsfat med de finaste småkakor man kan tänka sig. Det behöver inte vara perfekt, bara det är vackert och frestande. Just nu har jag snöat in på drömmar. Småkakor är den nya tidens smågodis! Birgitta Rasmusson, bakboksförfattare och kakdrottning

BERÖRING

– Det är svårt att svara på för det är så mycket som gör mig lycklig. Hudberöring av man, barn eller barnbarn och naturens skönhet, helst i Italien. Och upplagan på M magasin när den går upp. Amelia Adamo, medieprofil och chefredaktör

DEMOKRATI

– När folk lyssnar och respek-

terar demokrati, men det är alldeles för ovanligt i dag. Alla verkar bara vara intresserade av att berika sig själva. Det kommer aldrig att sluta väl. Dessutom skulle jag bli gladast i världen om min kompis som är alldeles för tjock kunde gå ned 60 kilo. Bert Karlsson, fd skivbolagsdirektör och entreprenör

KÖRA BIL I GRYNINGEN – Att umgås och uppleva saker med mina

vänner och min familj. Att ha drömmar och mål. Att åka snowboard. När människor behandlar varandra väl. Att köra bil på en tom landsväg i gryningen. Listan kan göras lång! Nämnde jag fågelsång och en värmande kopp te? Mariette Hansson, artist och Melloprofil

ATT FÅ VÄLJA SJÄLV

– Så mycket nu för tiden. I topp är nog skogspromenader med hunden Tasha och friheten att välja – åt vilket håll jag ska promenera, vilken tandkräm jag ska köpa eller vilka kläder jag ska ha. Annika Östberg, fd fängslad, föreläsare och författare

FYSISK AKTIVITET

– Att leva ett liv med strävan, syfte och meningsfullhet gör mig lycklig! Fysisk aktivitet, natur, frisk luft och sol skapar ramarna inom vilka jag verkar. Jonas Colting, hälsoföreläsare, VM-medaljör triathlon

UMGÅS MED FAMILJEN

– Största lyckan för mig är att umgås med familjen och vänner på ett otvunget sätt. Finns det dessutom ett piano att spela på under de stunderna så är det fullständig lycka. ROBERT WELLS, PIANIST OCh KOMPOSITÖR

6 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN HÖSTEN 2015


TEMA: LYCKA

SKAPA DIN EGEN LYCKA KREATIVITET. Vad är lycka? En bubblande glädje,

sinnesro eller meningsfullhet? För många ligger lyckan i att skapa något eget. Att dreja en mugg, måla akvarell eller garnera en tårta gör oss glada och stolta – och kan faktiskt också hjälpa till att lösa problem. Text: Carina Haglind Ahnstedt Foto: ISTOCKPHOTO

MAGASIN HÖSTEN 2015 MEDBORGARSKOLAN

7


TEMA: LYCKA

Glädjen att skapa är en del

Foto: Jakob Gelberg

L

Vi blir mer kreativa när vi är glada och gladare av att vara kreativa. Samuel West, psykolog

ycka och kreativitet hör ihop. Samma saker som får oss att må bra gör oss också kreativa och tvärtom. – Vi blir mer kreativa, när vi är glada och gladare av att vara kreativa, konstaterar Samuel West, psykolog och forskare vid Lunds universitet. Han har nyligen doktorerat i hur lek på jobbet påverkar arbetsmiljön och berättar att det finns många fördelar med att ha roligt. Vi löser lättare problem, fattar bättre beslut, vågar tänka nytt och blir mer sociala. Alltså, vill vi prestera bra är det smart att också göra lustfyllda saker. – Mycket enkelt kan man säga att ett avspänt och vaket tillstånd gör att vi får tillgång till fler områden i hjärnan, att vi blir mer utforskande och mer flexibla, säger Samuel West. För att skapa är precis som att äta och sova; ett grundläggande behov hos människan. Vi är den enda varelsen som kan bygga upp en fantasi, en imaginär verklighet, och sedan reagera utifrån den. Det vill säga att tänka nytt och uppfinna saker som aldrig tidigare har existerat. – Det är en unik förmåga som är nödvändig för vår överlevnad och har varit det i alla tider. Så man kan säga att glädjen att skapa är en del i kärnan av att vara människa, och då spelar det ingen roll om det är en lerkruka eller en stickad halsduk.

betydelsefullt, men skapar man saker utan social kontext kan skapandet i sig vara belöning nog. – Det finns inga likhetstecken mellan att vara lyckad och att vara lycklig, konstaterar han.

MEN RESULTATET DÅ? Om den egendrejade muggen blir skev? Blir man lycklig då också? Ja. Och nej, menar Samuel West. Om det är viktigt att vinna andras gillande blir det naturligtvis

FÖR LIVET SUGER regelbundet,

DET SENARE skriver Christina Stielli gärna under på. Hon har själv genomgått en livskris och vet hur skör lyckan som är byggd på yttre omständigheter och på andra människor kan vara. – Efter det ville jag inte lägga ansvaret på hur jag mådde utanför mig själv utan ville försöka hitta ett sätt att vara glad nästan oavsett vad. Hon har nyligen kommit ut med boken Jag vill vara glad, där hon delar med sig av övningar och träningstips. För Christina Stielli menar att man, liksom så mycket annat i livet, faktiskt kan lära sig att vara glad. – Glädje är inte en egenskap utan en förmåga. Vi kan genom vårt sätt att tänka ändra på hur hjärnan reagerar. Hjärnan är i grunden lat och kritisk. Lat eftersom den ogillar förändringar och kritisk av försiktighetsskäl. Det gör att hjärnan suger åt sig elände som en disktrasa och ältar och ältar medan det positiva studsar runt som en köttbulle i en teflonpanna. Därför måste vi öva på fånga in det positiva och älta det i stället.

konstaterar hon. Och det finns så mycket att vara deprimerad och ledsen över. Svält, krig, sjukdomar och personliga problem. De försvinner ju inte, och vi behöver inte sluta se dem, men vi har lättare att påverka även missförhållanden om vi bygger ett slags mental krockkudde för livets krumbukter. Ett grundläge där vi väljer att vara glada, attraktiva och omtänksamma

menar Christina Stielli. – Det innebär inte att jag går runt och skrattar hela tiden, utan att jag accepterar det jag inte kan göra något åt och orkar påverka det jag kan och vill påverka. Men jag hittar inte längre min lycka i att ha en trädgård, i min familj eller i ett jobb. Glädjen bottnar i stället i en harmoni, en balans i vardagen som finns där oberoende av det andra. JO, DET LÅTER JU enkelt, men

hur gör man då? Christina Stielli skriver upp ett träningsprogram: fokusera på det som gör dig glad, undvik att tänka alltför kritiskt, träna på att ta in känslor, bolla dem en stund och välj sedan att stanna kvar i dem eller släpp taget. Skriv varje dag ned det du är tacksam över, sluta älta, börja ge komplimanger, bejaka drömmar och sätt upp mål! Listan kan göras lång. Men resultatet kommer inte gratis. Precis som det ibland tar emot att ge sig ut på löparrundan, kan mental träning kännas motig. – Men om man har rensat ogräset i sin mentala rabatt ökar förutsättningarna för att komma in i ett mentalt flow – en skapande och kreativ process. Om man har slutat att reta upp sig på puckon, eller bli arg för att man missat bussen eller oroa sig över saker som inte går att påverka, och i stället skrattar och är glad, blir också andra glada eftersom tillstånd smittar. Dessutom blir vi smartare, mer kreativa, lever längre och får energi att vara närvarande i stunden och, ja, känna lycka. För det är fullt möjligt att välja, menar hon: vill vi vara den som lyser upp ett rum när vi kommer? Eller när vi går?

ANMÄL DIG TILL EN KREATIV KURS

Hos Medborgarskolan Text: SOFIA ERIKSSON finns massor av skapande Foto: REX MUSICkurser som

kanske gör dig lite lyckligare. Till exempel silversmide, keramik, skrivar- och målarkurser. Hitta din väg till lycka på medborgarskolan.se

8 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN HÖSTEN 2015 

FOTOGRAFERING

SKRIVARKURSER

SILVERSMIDE


Foto: THERESIA KÖHLIN

av att vara människa

Rensa i din mentala rabatt – sluta reta upp dig på puckon. Christina Stielli, föreläsare

MÅLERI

MATLAGNING

KERAMIK

BRODERI

5

➔ TIPS PÅ NÄSTA SIDA

MAGASIN HÖSTEN 2015 MEDBORGARSKOLAN

9


TEMA: LYCKA

FILMER LIVET ÄR UNDERBART Italiensk film om juden Guido som lyckas övertyga sin son om att tiden i koncentrationslägret är en spännande tävling. Mediterraneo Kärlek och omtanke finns även under krig. Krigströtta soldater blir strandsatta på en fiendeö och inlemmas i vardagslivet. VI ÄR BÄST Om högstadiekompisarna som startar ett punkband utan att kunna spela något instrument. En varm film av Lukas Moodysson. LIVET FRÅN DEN LJUSA SIDAN Komedi om en gnällig och neurotisk författare som blir tvungen att ta itu med sitt liv och lära sig om vänskap och medmänsklighet. Billy Elliot Om elvaårige Billy som i det kärva gruvsamhället i norra England finner sin passion i att dansa balett.

BÖCKER

SÖKER DU LYCKAN?

Lycka – En handbok i konsten att leva För Dalai Lama finns källan till all mänsklig lycka i medkänsla, tolerans, ärlighet och förlåtelse.

Den kanske finns i bokhyllan, på tv eller i en annan del av världen. Här är våra bästa tips:

Lyckan, kärleken och meningen med livet Självbiografi av Elisabeth Gilbert som under ett år lär sig att njuta, nå sinnesro och hitta balans.

PLATSER COSTA RICA Med näst högst livslängd i Amerika och fokus på hållbarhet är Costa Rica ett fredligt och demokratiskt land där invånarna känner sig lyckligast i världen.

EL SALVADOR Djupa djungler och kust mot Stilla havet. El Salvadors invånare lever inte i överflöd, men i ett avslappnat och långsamt tempo. De har till och med en stad som heter glädje: Alegría.

COLOMBIA Ett land som tar välbefinnande på allvar. Stora sociala projekt och genomtänkt planering för att förbättra invånarnas levnadsvillkor.

10 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN HÖSTEN 2015 

BELIZE Spännande atmosfär och lågt skattetryck tros vara två av anledningarna till den höga lyckofaktorn hos invånarna i detta latinamerikanska land som fram till 1981 tillhörde Storbritannien.

VIETNAM År av strävan efter stabilitet har gett resultat, och Vietnam är ett land med lika lång livslängd som Slovakien, trots att BNP där är sju gånger så högt.

Den eviga matchen om lyckan Idéhistorikern och debattören Johan Norberg om vårt förhållande till lycka från antiken till i dag. Jag vill vara glad! Det går att träna sig att möta vardagen med glädje. Christina Stielli delar med sig av övningar, tips och metoder. HAPPY HAPPY Kan skilsmässan vara en positiv erfarenhet? Ja, menar Maria Sveland och Katarina Wennstam i antologin för dem som tar steget.


MUSIK Hipp hurra! Sonja Dahlberg i Göteborgs Salongsorkester fyller 100.

Text: SOFIA ERIKSSON Foto: REX MUSIC

TA TON!

Medborgarskolan samarbetar med många musikgrupper. Är du intresserad? Läs mer på medborgarskolan.se

Helt hundra på fela Det här är Sonja Dahlberg, Medborgarskolans troligen äldsta deltagare. I våras fyllde hon 100 år jämnt och det firades med pompa och ståt på det servicehem i Fiskebäck där hon bor. Och med musik förstås! Sonja är nämligen medlem i Göteborgs Salongsorkester, som Medborgarskolan samarbetar med. Och när hennes orkestervänner dök upp med sina instrument och stämde upp var det som

om taket skulle lyfta. Sonja plockade fram fiolen och spelade med. – Musiken är mitt allt, säger hon och berättar att hon varit medlem i orkestern i 66 år. Nu är hon inte med på uppträdanden längre, fingrarna är lite stela och hon orkar inte riktigt, trots att hon känner sig som en oförskämt pigg 100-åring. Men tidigare har hon spelat på fester och i kyrkor såväl som i Nordstan och i TV4:s Bingolotto. Och i många år var hon också med i

Göteborgs första damorkester, Eivors Musikanter, som brukade spela på Stenafärjorna. – Det är lika roligt att spela för folk som sitter still och lyssnar, som för sådana som vill upp och dansa och leka, säger hon och passar på att fira sina hundra år i livet med en liten svängom med en bandmedlem. Text: SOFIA ERIKSSON Foto: SOFIA SABEL

MAGASIN HÖSTEN 2015 MEDBORGARSKOLAN

11


KOLL PÅ: PIANO Text: MAGNUS CARLSSON Foto: Joachim Nywall

Det är lätt att häpna när man hör Niklas Karlsson spela piano. Känner man dessutom till att han är blind sedan födseln är det hela ännu mer imponerande.

”Spelar man på gehör kan man vara friare.”

Redan som tvååring började Niklas Karlsson spela piano, och tre år senare tog han sina första privatlektioner. I dag är Niklas 20 år gammal och mycket omtyckt i sin roll som pianolärare på Medborgarskolan i Trollhättan. Och att han inte ser något är inget som begränsar honom i hans arbete. – Det går ju att prata med eleverna ändå, det är det viktigaste. Jag tror inte ens att mina elever vet att jag inte ser innan de träffar mig, och det är jag jätteglad för. Här har vi musiken som förenar oss, vilket gör att man kan se förbi det andra, säger Niklas, och fortsätter: – Det som däremot kan vara en utmaning är fingersättningen. När jag ska visa fingerteknik kan jag ju inte se

om eleven gör rätt. Däremot kan jag visa min egen fingersättning, och jag kan lägga min hand på elevens hand för att se att den har fingrarna på rätt plats. EN ANNAN skillnad jämfört med andra pianolärare är att Niklas inte kan arbeta med traditionella noter. – För nybörjare kan det nog bara vara skönt, särskilt för unga elever. Man kommer ju inte hit för att sitta och nöta noter. Det är det experimentella som är roligt, att trycka på tangenterna och se hur det låter. Och det gör vi här, säger Niklas. – Spelar man på gehör kan man också vara friare. Jag tror mycket på känsla när man spelar. Man måste fundera över: vad är det jag spelar? Det finns många exempel på pianospel där det är samma anslag hela tiden. Då försvinner feelingen, och det är ju den man vill åt.

GEHÖR ELLER NOTER?

Namn: NIKLAS KARLSSON. ÅLDER: 20 ÅR. BOR: TROLLHÄTTAN. Gör: Pianolärare och pianist. Kuriosa: Har jammat boogie-woogie ihop med Robert Wells.

12 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN HÖSTEN 2015 

På Medborgarskolan kan du lära dig att spela nästan vad som helst. Läs mer på medborgarskolan.se


UTTRYCK Foto: iSTOCKPHOTO

KULTUR & HISTORIA I MAT & DRYCK I SAMHÄLLE & EKONOMI I SPRÅK & KOMMUNIKATION I TRAFIK & TEKNIK

CITATET

KÄNNER DU IGEN DIG?

”När man är nyfiken hittar man många intressanta saker att göra.”

Intresseklubben ANTECKNAR Dina intressen påverkas av var du bor, det visar Intressekompassen 2015, en stor undersökning som några av Sveriges största tidskriftsförlag och leverantörer genomfört bland sina läsare. Kolla nedan om du bor rätt baserat på vad du sysslar med.

Walt Disney TVÅ VÄSTSVENSKAR OCH DERAS HUSVAGN

MUSIK STÅR HÖGST I KURS

Foto: iSTOCKPHOTO

NORRA MELLANSVERIGE Här dominerar motor, allt från motorcyklar till traktorer och lastbilar. Sportintresset gäller främst uthållighetsutmaningar som Vasaloppet och Vansbrosimmet. GÖTEBORG Göteborgare gillar mest att läsa, gå på restaurang och

ägna sig åt politik – det gör de mer än alla andra i Sverige. Här är också intresset för yoga störst i Sverige. VÄSTSVERIGE Västsvenskar spenderar mest pengar på sina fritidsintressen, i snitt 1 217 kronor per månad. Husvagnsliv, hälsa och friskvård är de främsta intressena. SYDSVERIGE I södra Sverige bankar flest hjärtan för husdjur, natur och djurliv, men intresset är också stort för golf och friidrott.

VISSTE VISSTE DU DU ATT... ATT... ... det i Sverige talas ungefär 150 olika språk? De allra största, förutom svenskan, är finska, serbokroatiska och arabiska. Och Folkbildningsförbundets årliga rapport visar att språk är poppis att lära sig hos studieförbunden och att ungefär hälften av Sveriges befolkning vill bli bättre på språk.

STOCKHOLM Här dominerar kultur- och samhällsliv, och fyra av tio stockholmare anger film som främsta intresse. Många ägnar sig också åt att banta, och en tredjedel vill gärna ha fler fritidsintressen.

Foto: iSTOCKPHOTO

NORRLAND Är du norrlänning gillar du att vara utomhus, åka skidor, uppleva äventyr, löpa, jaga och fiska. Och kolla på och spela ishockey.

Det överlägset mest populära ämnet att välja för studiecirkel eller kurs är utan tvekan musik. Förra året lärde sig över 400 000 personer mer om musik hos något av Sveriges tio studieförbund – allt från att komponera och producera till att spela. Medborgarskolan storsatsar på musik och kan även bistå med replokaler, musikhus, spelningsmöjligheter och kunskap om hur man driver band.

MALMÖ Bor man i Malmö gillar man böcker, blommor och bakning. Och att cykla. Men ovanligt få ägnar sig åt ishockey och motorrelaterade intressen.

SIFFRAN

6%

Så stor andel av Sveriges vuxna är vegetarianer, och den blir större för varje år. Den som vill hänga på trenden kan till exempel gå kurs i vegetarisk matlagning för inspiration.

LEV OCH LÄR!

Vad vill du bli bättre på i höst? Hitta intressanta kurser på medborgarskolan.se

MAGASIN HÖSTEN 2015 MEDBORGARSKOLAN

13


INTERVJU

’’

Min ängslighet krymper med åren. Fåfängan släpper.

LÄR AV PER I höst föreläser Per Holknekt om sitt liv.

5/10 Karlstad, 6/10 Linköping, 7/10 Jönköping, 13/10 Skövde, 14/10 Borås, 20/10 Trollhättan, 21/10 Göteborg, 9/11 Halmstad och 1/12 Lund.

14 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN HÖSTEN 2015

NY


Y KURS Per Holknekt har varit dyrkad skateboardstjärna och sålt företag för mångmiljonbelopp. Inget av det har gjort honom lycklig. ” Den allmänna bilden av lycka är en hägring. Sann lycka är att älska sig själv”, säger han. Text: Peter HammarbäcK Foto: Anna Lundell

MAGASIN HÖSTEN 2015 MEDBORGARSKOLAN

15


INTERVJU

N

är Britney Spears gråtande rakade av sig håret 2007 inför en hord hungriga paparazzi var det ett tydligt tecken på megastjärnans mentala utsatthet och kommande förfall. När vi träffar Per Holknekt på en hotellrestaurang i Stockholm berättar han att han kvällen före har rakat av sig håret. Det är inte helt jämnt i nacken. Men Holknekts huvudrakning är inte ett Britney Spearskt rop på hjälp – tvärtom. – Jag vill inte behöva bry mig om åt vilket håll luggen ligger åt. Min ängslighet krymper med åren. Fåfängan släpper. Jag har inte köpt ett enda klädesplagg på över ett år, och då jobbar jag ändå inom modeindustrin. Ju mer jag släpper taget om de här dumheterna, desto mer av mig själv kommer upp till ytan. Jag får lättare att tycka om mig själv, säger han.

–Det är ju det allt handlar om! Den bild många har av lycka är att man ska ha ett antal saker och så blir man lycklig: stora läppar, hög status, bra saldo på banken, en vacker partner. Då ska man vara lycklig. Jag har strävat efter alla de där sakerna och också fått dem, vunnit dem. Och när jag väl var där så förstod jag att det inte hade något med lycka att göra. Enligt min uppfattning är lyckan, i den form vi söker den, en hägring. Den riktiga lyckan är att älska sig själv. Och är det något man mår bra av är det att ge sitt välmående till någon annan.

AV NÅGON ANLEDNING känns det inte svårt att fråga Per Holknekt om ämnen som lycka, missbruk och självförverkligande. Det känns att det välkomnas. Per Holknekt har de senaste åren varit väldigt öppen med sin kamp mot missbruk av framförallt alkohol. Hans story är välkänd: en tanig grabb växer upp i Falun med stora öron och svag självkänsla. Börjar skejta, flyttar till Kalifornien och blir superstar inom skateboardvärlden. Lever för kickar, dricker dagligen och till sist blir det för mycket. Flyttar hem, startar en skatebutik i Stockholm som går hur bra som helst. Holknekt går vidare in i nya perioder av missbruk och nya företagssuccéer. Får barn. Gifter sig och skiljer sig. När han sålde sin del av klädmärket Odd Molly för några år sedan fick han loss tiotals miljoner. Nu får det nya klädmärket Non Sense all hans vakna tid. Och plötsligt har han mycket av den varan. – Livet tog en stor vändning när min dotter flyttade hemifrån för några månader sedan. När man blir pappa sätter man ju en del av sitt eget liv på paus, och nu, tjugo år senare, får jag trycka på play igen. Det är både sorgligt och vackert. Det är plötsligt väldigt tomt hemma, och för att fylla tomrummet jobbar jag.

Har du varit lycklig när du lyckats med dina företag? – Lyckan där är nära förknippad med martyrskapet. Jag lider ju för framgången, jobbar stenhårt och det finns alltid en skräck för att det kan gå åt helvete. Det jag hela tiden längtar efter är känslan när det vänder, när jag känner att ”Shit, det kommer faktiskt att funka!”, när jag ser en kvinna i våra kläder på stan eller när en butik ringer och säger att kläderna säljer som smör.

HAN HAR JOBBAT stenhårt med Non Sense i över ett

år. 300 timmar i månaden, säger han själv. Han läser inte böcker, ser inte på tv, lyssnar inte ens på musik. Kämpar med att finna ro och lära sig tycka om tystnaden. – Det går bättre och bättre. Bland det bästa jag vet nu för tiden är att sitta framför brasan och göra ingenting. Så var det inte förr.

För trots miljonerna och succéerna som både företagsbyggare och skateboardåkare har aldrig det där riktiga lugnet bosatt sig i Per Holknekt. Jag frågar honom om det där med lycka.

16 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN HÖSTEN 2015 

Hur gör man det? – Genom att vara snäll. Säg snälla saker, gör någon glad. Man kan behålla sin lycka genom att ge bort den. Om jag åker buss och ger min sköna sittplats till en äldre människa som står upp tror jag inte att det är gamlingen som mår bäst i den transaktionen utan jag. Det krävs inte så mycket, och det är alldeles gratis.

Vad kan du lära dem som lyssnar på ditt föredrag på Medborgarskolan? – I princip vill jag berätta att jag är en av dem. Vi är exakt lika, samma skrot och korn. Och om jag kan lyckas så kan fan vem som helst lyckas. Jag vill att människor ska höja ribban för den individuella ambitionen och vågar tro på sig själva. Vi behöver ta ner avståndet mellan dem som lyckats och dem som ännu inte gjort det. Det känns som om du haft turen att träffa så rätt med dina företag. Hur har du gjort det? – Jag har lagt vetenskapen åt sidan och gått mycket på feeling genom livet. Det är så när jag föreläser också, jag har ingen powerpoint, inget att hålla mig i. Jag går på känsla. Man ska vara lite som Janne Boklöv – han skulle aldrig ha kunnat hoppa så långt om han hade hoppat som alla andra, så han hittade på en egen stil för hur han skulle hoppa längst. Han följde sin feeling.

Namn: PER HOLKNEKT. ÅLDER: 55 ÅR. FAMILJ: DOTTER OCH FLICKVÄN. BOR: STOCKHOLM. GÖR: SERIEENTREPRENÖR INOM FRAMFÖR ALLT MODEINDUSTRIN. STARTADE OCH SÅLDE ODD MOLLY, DRIVER NU KLÄDMÄRKET NON SENSE.

’’

Jag lider för framgången, och det finns alltid en skräck för att det går åt helvete.


ARBETSMARKNAD

Matchning grejade jobbet för Patrik Två års arbetslöshet utan jobberbjudanden var en tuff prövning för Patrik Bergenholt. Men efter att ha fått hjälp hos Medborgarskolans Stöd och matchning fick han ny motivation, ett förbättrat CV – och ett jobb. När Patrik Bergenholts arbetsgivare, Kriminalvården i Mariestad, beslutade att stänga anstalten han jobbade på, försvann plötsligt hans jobb som produktionsledare. Det skulle också visa sig bli starten på en två år lång period av arbetslöshet. Vändningen kom när Patrik sökte sig till Medborgarskolans arbetsmarknadsinsats Stöd och matchning. – Till en början hade jag en ganska negativ inställning till det, säger Patrik. Man har hört andra prata om sådana här åtgärder, och jag trodde nog att det

skulle vara meningslöst. Men jag måste säga att jag verkligen blev positivt överraskad. Hos Medborgarskolan fick Patrik träffa handledaren Carla, som genom enskilda samtal motiverade honom att söka fler jobb. Han fick också träna på intervjusituationer och fick hjälp med att uppdatera sitt CV och sitt personliga brev. MED NY MOTIVATION började Patrik söka fler jobb än tidigare – och responsen blev genast mycket bättre. – Jag hade varit arbetssökande i nästan två år utan ett enda jobberbjudande, oftast fick jag inte ens svar på mina ansökningar. Men nu fick jag plötsligt tre jobberbjudanden på väldigt kort tid. I dag arbetar han för ett personaluthyrningsbolag hos en flytvästtillverkare.

TESTA STÖD & MATCHNING Vill du testa Medborgarskolans Stöd och matchning? Kontakta din arbetsförmedling.

FÖR TILLFÄLLET ÄR ett 60-tal

Jag fick plötsligt tre jobberbjudanden på kort tid. Patrik Bergenholt

personer inskrivna i Medborgarskolans Stöd och matchningsprogram i Mariestad. Och för de flesta slutar insatsen med att de får jobb. – Det handlar om så mycket mer än att bara söka fler jobb, säger Malin Karlsson, handledare på Stöd och matchning i Mariestad. – Bara att ha någonstans att gå, att möta ett leende varje morgon och att träffa andra som sitter i samma båt gör att man hamnar i en annan situation. Genom att komma hit kan man komma ifrån sitt utanförskap och i stället komma in i samhället. Text: SOFIA ERIKSSON Illustration: iSTOCKPHOTO

MAGASIN HÖSTEN 2015 MEDBORGARSKOLAN

17


DRÖMKURSEN

ALLA KAN LAGA MAT MUMS! I mer än tio

år har nästan samma gäng matglada herrar träffats på torsdagskvällarna. Många förtroenden har delats över grytorna, och förutom att laga mat har de lärt sig dukning, näringslära och knivslipning. Och till och med att stycka en bäver. Text: Carina Haglind Ahnstedt Foto: SOFIA SABEL

Namn: Peter Larsson. Ålder: 52 år. Bor: Lilla Edet. Jobbar som: ProjektLedare. Lagar helst: Sotad tonfisk. Bästa kökshacket: Att en färdigstekt entrecote ska fjädra precis så mycket som den mjuka delen vid benet mellan tummen och pekfingret.

18 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN HÖSTEN 2015

Det tjötas mycket över grytorna. Samhällsproblem, allvar och roliga historier.


Socialt, gott och näringsrikt. Kursledaren Hans Kürzl och hans trogne elev Peter Larsson hackar vitlök, chili och choklad. Pratar samhällsproblem, näringslära och livet.

Asiatiskt, rawfood, eller surdeg Vill du bli bättre på bak och matlagning finns kursen för dig på medborgarskolan.se

D

often av frästa skaldjur gör det lätt att hitta vägen till köket på Medborgarskolan i Trollhättan. Här förbereder Hans Kürzl och Peter Larsson kvällens middag: mole pablano, mexikansk husmanskost. – Jag droppar några stänk lime i såsen för att få lite syra, blir det bra? Peter delar en lime och pressar den över tomater, vitlök, sesamfrö och chiliflakes. – Jajamensan, säger Hans. Det blir finfint. DET MÄRKS att de känner varandra väl, och de pratar och skrattar samtidigt som de hackar och rör. Normalt sett är de tio herrar som träffas, men eftersom den sex tillfällen långa kursen just har avslutats, är de för kvällen bara två. – Vi är en salig blandning av yrken och erfarenheter och det brukar tjötas mycket över grytorna. Samhällsproblem, allvar och roliga historier, berättar Peter. – Mat är både glädje och gemenskap. Det blir bra möten och också stor tillfredsställelse när man lyckas med en rätt och sedan äter den gemensamt, instämmer Hans och strör hackad mörk choklad i såsen som får smälta ned. – Men den får inte koka! Då blir det grynigt, förmanar han. Annars försöker han att ha så få pekpinnar som möjligt. Att lära ut utan att tjata och att aldrig bli irriterad. För alla kan laga mat, det hävdar Hans i varje fall. – Man får inte ta bort glädjen genom att vara för petig. Hittills har jag aldrig haft en elev som varit helt omöjlig i köket. Så länge intresset finns brukar det gå bra. Själv har han ett förflutet inom restaurangbranschen och startade den populära kursen Matglada herrar för 13 år sedan.

är det vissa moment som ska hinnas med: att göra egen majonnäs, filea fisk, olika grundsåser och att steka kött. För Hans har det blivit en utmaning att variera innehållet över åren. – Hittills har jag aldrig gjort samma rätt två gånger, säger han. Peter är en av hans mest trogna elever och har precis avslutat sin tjugonde termin. – Nej, jag är inte fullärd än! Även om jag blev stolt när jag fick laga mat till trettio personer på en nyårsfest härförleden. De behövde någon som kunde göra sås som passade till rådjur och ringde mig!

Peppar peppar. Hans Kürzls kurs har varit fulltecknad i 13 år och innehåller alla viktiga och roliga moment i en matlagningskurs för herrar.

HUR SMAKADE BÄVERN EGENTLIGEN?

VARJE KURSKVÄLL börjar med att de pratar igenom receptet och sedan delar in sig i grupper. Lagar förrätt, huvudrätt och efterrätt. Dukar, äter, städar och diskar. Under terminen

Namn: Hans Kürzl. Ålder: 73 år. Bor: Trollhättan. Jobbar som: Kursledare på Medborgarskolan samt naturterapeut. Lagar helst: Fisk, gärna pigghajfiléer med citron och dill. Bästa kökshacket: Att förbereda så mycket som möjligt dagen FÖRE.

DET SÄGS ATT att vägen till mannens hjärta går genom magen. Det stämmer säkerligen för kvinnans hjärta också. För få saker är så trevligt som att bjuda på något gott som man själv har tillrett. – Det var en av anledningarna till att jag anmälde mig. Jag ville kunna göra en god middag till familj och vänner utan att vara rädd för att misslyckas, säger Peter och skrattar. – Men det händer ju att vi misslyckas också. Jag gjorde chiliglass som blev så stark att alla satt och tog sig på tungan! ALLRA FLEST SKRATT blir det när bä-

vern kommer på tal. – Jag hade fått erbjudande om att köpa en fryst bäver, berättar Peter. ”Du som går matlagningskurs kanske vet hur man tillreder en sådan?” Det gjorde jag inte, men jag frågade Hans och han visste. – Jag är jaktintresserad och tyckte att det var roligt att göra något lite ovanligt. Men av tjugotvå kilo kött blev det inte så mycket kvar, konstaterar Hans. Innan bävern så småningom kom på tallriken – som förrätt på en middag med inbjudna damer – var turerna många. Både när det gällde att hitta lämpligt frysutrymme till den otympliga tingesten och att stycka och flå den. – Den smakade väl inte så där värst gott, erkänner de båda, men skoj var det. Och lärorikt!

Man får inte ta bort glädjen genom att vara för petig.

MAGASIN HÖSTEN 2015 MEDBORGARSKOLAN

19


i Biskopsgården finns ungdomarna som verkligen bryr SIG När mycket av medierapporteringen från Hisingen handlade om skottlossning, gängbråk och kriminalitet, ville elever och lärare på Svartedalsskolan visa att det går att vända en negativ utveckling i stället för att bara ge upp. ”Vem bryr sig? Jag!” var från början ett initiativ och en hashtagg från högstadieelever och lärare på Svartedalsskolan i Biskopsgården i Göteborg. Genom att engagera sig i projektet vill Medborgarskolan bidra till att ge barn och ungdomar en meningsfull och lustfylld fritid och se dem utvecklas till sin fulla potential. Samtidigt erbjuds föräldrar möjlighet till egen personlig utveckling. – Vi är så stolta över att numera vara en aktiv del i detta, säger Anette Nääs på Medborgarskolan i Göteborg. Det är hon och Iman Bayat som driver verksamheten på Svartedalsskolan, och de tror att det går att göra liknande satsningar även i andra stadsdelar. PÅ SVARTEDALSSKOLANS skolgård träffar vi några

av de engagerade ungdomarna. Sex elever från högstadiet kommer fram och hälsar precis på slaget klockan två. Det är Zarife, Noah, Samirah, Christian, Yazan och Firat.

ATT ARBETA i studiecirklar kring det egna festival-

projektet FestiDalen har varit den stora grejen. Ungdomarna har på egen hand planerat, organiserat, sökt tillstånd och bokat aktiviteter för sin festival. Lärare har engagerat sig på fritiden. Föräldrar har varit med och Medborgarskolan har stöttat upp, men det är ungdomarna som dragit det tyngsta lasset. FestiDalen ägde rum för andra året den 29 maj och blev en riktig succé och stor folkfest i Svartedalen. MÅNGA UNGDOMAR och deras föräldrar har

Vi är så stolta över att vara en aktiv del i detta. Anette Nääs, Medborgarskolan

dessutom deltagit i flera andra fritidsaktiviteter på eftermiddagar och kvällar. Verksamheten har pågått sedan i höstas då Medborgarskolan började erbjuda prova-på-dagar med olika inriktning. Man utgick från ungdomarnas önskemål och startade sedan kurser och studiecirklar inom de områden som var mest populära. Resultatet blev ledarledda kurser i bland annat bakning, street fusion och skapande. Eleverna startade också egna studiecirklar inom bland annat it/data, pyssel och matteschack. – Det var jag som kom på idén med matteschack, berättar Christian. Jag tyckte folk borde spela mer schack. Det är kul. Man tränas i att tänka taktiskt och samtidigt får man umgås. Text: MAGNUS LINDGREN Foto: Robert Westin

20 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN HÖSTEN 2015 

#vembryrsigjag

ARBETSMARKNAD

Samirah, 14, organisatör för FestiDalen – Jag utmanar mig själv för att utvecklas och vill gärna hjälpa alla människor, men lovar ibland för mycket. Därför försöker jag bli lite mer eftertänksam. Jag vill jobba med ungdomar eller som kirurg, helst hjärnkirurg.


Firat, 14, matteschack och FestiDalen – Jag är nog en av de bästa i skolan på schack. Jag gillar att jiddra med vänner, att vara rolig och skämta med alla och tycker att det är viktigt med empati och att folk gillar en. Vill bli polis och fotbollsproffs.

Noah, 14, städchef för FestiDalen – Jag är bra på basket och fotboll. Jag gillar att hänga med kompisar och kan tänka mig en framtid inom fotbollen eller som fotomodell, men läkare, lärare eller snickare är andra tänkbara yrken.

MÅLET: MINDRE FRÅNVARO OCH BÄTTRE BETYG Medborgarskolan i Göteborg engagerade sig i projektet inför läsåret 2014/2015. Ansvariga från Medborgarskolan är verksamhetsutvecklarna Anette Nääs och Iman Bayat. Projektet omfattaR ledarledda kurser och studiecirklar som sker i Medborgarskolans regi. Barn, ungdomar, föräldrar och lärare deltar.

Zarife, 15, idéspruta för FestiDalen – Jag jobbade med FestiDalen förra året. Det var intressant. Jag är bra på att göra klart saker, är bestämd och hjälpsam och gillar musik och foto. Jag vill arbeta med event marketing, bli partyfixare och fotograf.

Yazan, 13, kursdeltagare bakning – Jag valde bakning eftersom jag gillar hemkunskap och tycker att det är trevligt att umgås. Annars är det idrott och matte som är roligast. Jag vill bli tandläkare.

Tanken är att lust och glädje, skapande och entreprenörsanda, förverkligade drömmar och eget engagemang är vägen till minskad skolfrånvaro, bättre betyg och ökat självförtroende.

MAGASIN HÖSTEN 2015 MEDBORGARSKOLAN

21


AVTRYCK MEDBORGARSKOLAN – MER ÄN DU TROR

Med passion för soul och gospel I höst leder Don Sanders en av Sveriges få gospelkörer med rötter i Louisiana i södra USA! Det räcker med en blick på Don för att förstå att den här kören kommer att präglas av hans starka personlighet och passion för musik. Den här kören kommer att sätta världen i gungning. Don har alltid älskat musik, sång och dans. Han är född och uppväxt i Leesville i Louisiana, som ligger i en del av USA känt för starka musikfästen som New Orleans, Memphis och Nashville. DONS MUSIKALISKA KARRIÄR började

DON SANDERS

med kören Johnson Temple C.O.G.I.C. Det var den kyrkan som alla ville tillhöra för där bjöds det alltid på underhållning och skön sång. Efter studenten blev Don antagen till Young America Showcase och var även sångare och frontman för två olika rock- och r&b-band, Freedom Jam och Freefare. Med dessa band turnerade han runt i USA och Kanada tio månader om året i flera år. Don har producerat låtar för många olika artister i USA och

PLOJKURSEN

GUINESS-REKORD

RESTE DU TILLBAKA TILL FRAMTIDEN?

VÄRLDENS STÖRSTA MUSIKFESTIVAL

Plojkursen i vårens kursprogram handlade om hur du surfar smidigt mellan olika tidsåldrar. Var du en av dem som hittade den? I höstens kursprogram har vi gömt en ny plojkurs. Var med och tävla om fem presentkort om 1 500 kronor att använda till valfri kurs. Delta i tävlingen på medborgarskolan.se/plojkurs. Senast 30 september vill vi ha ditt svar!

Ända fram till den 5 oktober 2015 riggar studieförbunden inför Världens största musikfestival. Från norr till söder dras det i sladdar, repas, instrument stäms och festivalscener pyntas. Mängder av band, artister, körer och dj:s kommer att bidra till att slå världens musikfestrekord! Världens största musikfestival är till för alla genrer och alla åldrar. Som en del av det svenska musikundret vill studieförbunden fortsätta sprida musik och engagemang i hela landet. När de nu ändå håller på, så tar de sig även in i Guinness rekordbok som arrangörer av världens största musikfestival! Läs mer på studieförbunden.se

22 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN HÖSTEN 2015 

LÄS MER

... om Don Sanders souloch gospelkör på medborgarskolan.se

producerar även egen musik. 1996 gifte han sig med en tjej från Varberg och för tre år sedan flyttade de till Sverige. Don har har en gedigen erfarenhet av körsång. Dons egen kör kommer att sjunga en blandad repertoar med både typiska gospelsånger och låtar inom musikgenrer som soul, pop och rock.

HELA UPPLEVELSEN kryddas med en enkel koreografi av klapp och steg som ger den där genuina gospelkänslan från amerikanska södern. Don är övertygad om att vem som helst kan lära sig och inbjuder alla som vill att sjunga tillsammans med honom – med den glädje som gospel symboliserar. – Jag har haft förmånen att växa upp m’ed och ägna mig åt musik i hela mitt liv, säger Don. Nu vill jag låta glädjen och kärleken jag känner för musik smitta av sig till min omgivning.

NÄTKURSEN

LÄR DIG SPELA GITARR VIA SKYPE ...med rockprofilen Linkan Andersson. Läs mer på medborgarskolan.se

Dr Martin Luther King Jr


Webb: medborgarskolan.se E-POST: magasin@medborgarskolan.se

HÖSTENS HETASTE FÖRELÄSNINGAR

DANIEL GOLEMAN

Medborgarskolan anordnar flera spännande föreläsningar i höst. Här är några av dem. PER HOLKNEKT

Kan jag, kan du, kan vem som helst.

5/10 Karlstad 6/10 Linköping 7/10 Jönköping 13/10 Skövde 14/10 Borås 20/10 Trollhättan 21/10 Göteborg 9/11 Halmstad 1/12 Lund

CARl-JOHAN VALLGREN

AMELIA ADAMO Hemligheterna bakom framgång. 7/10 Göteborg 14/10 Halmstad 29/10 Skövde 23/11 Borås KARIN NILSDOTTER Rymdstaden Kiruna. 1/10 Stockholm

CARL-JOHAN VALLGREN Om att skriva. 19/11 Stockholm

LARS-GÖRAN NILSSON Moln Kiruna. 5/10 Stockholm

MATTIAS KLUM OCH JOHAN ROCKSTRÖM Big World, Small Planet. 3/11 Stockholm

DANIEL GOLEMAN Dalai Lamas vision. 30/9 Stockholm

PER HOLKNEKT

DALAI LAMA MATTIAS KLUM

AMELIA ADAMO JOHAN ROCKSTRÖM

LÄS MER OM PER PÅ SID 14–16

KARIN NILSDOTTER

Söker du jobb?

VI HJÄLPER DIG MED STÖD OCH MATCHNING www.medborgarskolan.se/arbetsmarknad

MAGASIN HÖSTEN 2015 MEDBORGARSKOLAN

23


EN BÄTTRE VÄRLD

kriget ar inte slut SÅ LÄNGE SOM 80% AV DE SOM

dodas

ELLER SKADAS AV MINOR ÄR

CIvila Minor hindrar flyktingar från att återvända hem när konflikter har ebbat ut. Minor hindrar bönder från att bruka sin mark och barn från att gå i skolan. Minor dödar oskyldiga människor varje dag och hindrar långsiktig utveckling. Svenska FN-förbundet stödjer FN:s minröjningsorganisation och arbetet för en värld utan minor. Genom vårt projekt Minor ser vi till att ditt bidrag skapar en tryggare värld. Bli månadsgivare eller skänk en gåva på www.fn.se/minor. Tillsammans kan vi göra skillnad! Röj 5 m2 genom att sms:a MINA till 72 909 så skänker du 50 kr.

Minor – PROJEKTET

FÖR EN VÄRLD UTAN MINOR

www.fn.se #motminor


Medborgarskolan Magasin höst 2015