Page 1

ENGELSKA MED KOLLEGERNA VÄSTIA VÄSSAR SPRÅKET

ALL MAKT ÅT KVINNORNA med KURS I SJÄLVFÖRSVAR

SAMHÄLLSANSVAR BLI GOD MAN!

MAGASIN VÅREN 2016

FLYGFÄRDIG! Maria Lundqvist om att våga mitt i livet


VÄLKOMMEN!

Tre ting som räddar världen

’’

I EN TID FYLLD AV ORO, kan orden tro, hopp

och kärlek kännas antingen som ett hån, eller som en påminnelse om vad som verkligen är viktigt i livet. Tre små ting som vi inte har råd att förlora. Utan dem har vi inte stor chans att varken rädda världen eller oss själva. TRO, HOPP OCH KÄRLEK inspirerade Medborgarskolan

när årets kampanjbild togs fram. Den kan du se på sidan 7. Den sittande mannen i bilden representerar tron. Han utstrålar trygghet och lugn. Han vänder blicken inåt. Han har en ”Utan tro, orubblig tillit till livet och den egna hopp och inneboende förmågan. Pojken med stjärnkikaren symboliserar hoppet. kärlek har Han är ung, med en gränslös syn på vi inte en livet. Han vänder blicken utåt. I sin nyfikenhet och iver att lära, inger han chans.” mod och tilltro till framtiden. Kvinnan med cellon hyllar kärleken – kärleken till konsten, till kunskapen, till människan. Hon vänder blicken mot dig. Hon ingjuter öppenhet, värme och vänlighet. Tillsammans bildar tron, hoppet och kärleken en osynlig enighet, som inbjuder till en lustfylld känsla av att allt är möjligt. OCH NÄR TVIVEL och rädslor sliter i oss, vilket är en

naturlig del av livet, ja, då är det tur att hoppet är segt som tapetklister och håller ihop oss när vi inte själva kan. Tills tron förser oss med nya vingar och kärleken ger oss mod att flyga igen!

OM ATT VÅGA FLYGA berättar även Maria Lundqvist, vår omslagsflicka som också är bioaktuell i Helena Bergströms film ”En underbar jävla jul”, i intervjun på sidan 12-14. Missa inte den och missa framförallt inte Marias föreläsningsföreställning hos Medborgarskolan i vår! Tider och platser för föreläsningarna hittar du på sidan 22. ÄLSKAR DU VÅRT MAGASIN? Eller kanske inte alls?

Vi välkomnar dina synpunkter. Skriv gärna till vår redaktion på magasin@medborgarskolan.se och berätta vad du tycker. Glöm inte att heller att delta i vårens plojkurstävling! Den läser du mer om på sidan 22. Vi önskar dig mycket nöje!

Leif R Carlson Förbundsordförande Medborgarskolan

2 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN VÅREN 2016

15

GREPPET DIREKT På kursen i kvinnligt självförsvar lär sig deltagarna inte bara enkla försvarsgrepp, utan får också självförtroende och styrka.


8

HÖGTRYCK

När Eduardo skulle starta eget för att trycka och sälja T-shirtar, gick han först en kurs i bildbehandling.

MUSIKMAGI

I Medborgarskolans studio i Alingsås skapar Disco Electric sköna, glada toner.

12

GÖR GOTT

Johanna leder kurser i hur man blir god man för ensamkommande flyktingbarn.

MARIA MITT I LIVET Hon är Sally, skådespelaren och sångerskan som vill lära fler att våga mer. Möt Maria Lundqvist, en av Medborgarskolans föreläsare i vår.

Foto: MARIE HIDVI

Foto: BALDUR BRAGASON

18

TRE SVARAR:

VAD TÄNKER DU PÅ NÄR DU HÖR ORDET...

TRO?

Folke Karlsson, 65, pensionär: – Att jag ska vinna på lotto, det är något av en dröm. Många tänker nog på religion när de hör tro, men det är inget för mig. Jag får tro på lotto i stället.

HOPP?

Dorota Flodin, 47, arbetssökande: – Att hoppet hjälper. Jag har hoppats på en massa saker, och de har slagit in. Till exempel hoppades jag på att bli mamma, och sedan blev jag det när jag var 44.

Foto: SOFIA SABEL

KÄRLEK?

HELA ETS MAGASIN ÄR TRYCKT A G LA IN ERÅT % PÅ 100 PAPPER VUNNET

10

MEDSPRÅKARE I MEDVIND

Som medspråkare har Annie Svensson fått både nytt självförtroende och nya kompisar. Varje vecka tränar hon svenska med asylsökande i Medborgarskolans regi.

MAGASIN

Agneta Lindberg, 69, pensionär: – Jag tänker bara på positiva saker – det finns inget negativt med kärlek. Och att man kan känna kärlek för alla möjliga saker. Men mest kärlek känner jag till mina barn.

Regionchef och ansvarig utgivare: Lars Hjalmarsson Redaktion: Sofi Johansson, Robert Larsson Projektledare: Sofia Eriksson Form: Tony Henschel Omslagsbild: Baldur Bragason Tryck: Printagon Graphics E-post: magasin@medborgarskolan.se

MAGASIN VÅREN 2016 MEDBORGARSKOLAN

3

Bilder: SALLY ERIKSSON

4

Bilder: SOFIA SABEL

INNEHÅLL


KOLL PÅ: BILDREDIGERING Text: SOFIA ERIKSSON Foto: SOFIA SABEL

Eduardo Madriaga tog ett lån och investerade i en T-shirtskrivare. Nu förverkligar han drömmen om att tillverka och sälja t-shirtar. Men först behövdes en uppfräschningskurs i Photoshop. Maskinen levererades tidigare denna dag, men bänken i Eduardos källarlokal är redan full med provtryckta tröjor. Han börjar få schvung på det och ser nöjt på medan en svart tröja med reklam för en kommande musikfestival matas ut ur skrivaren. Trycket är en egen design som han gjort i bildbehandlingsprogrammet Photoshop. Men eftersom det var ett tag sedan han jobbade i det och programmet har utvecklats med massor av finesser sedan dess, gick Eduardo en helgkurs i bildbehandling i höstas. – Det var en bra uppfräschning. Deltagarna i gruppen var ganska olika, en del ville jobba med egna foton, andra bli bättre på bildbehandling för webbpublicering. Photoshop har otroligt många funktioner och vi gick igenom flera olika, men jag fastnade mest för det som hade med mitt intresse att göra: hur man gör bilder i lager, olika typsnitt och så.

också skicka in en beställning och bestämma trycket helt själv, så fixar jag det. Han har redan flera uppdrag för några skivbolag och en musikfestival. Sonen Sol Marley lär dessutom bli förskolans coolaste T-shirtbärare. Eduardo passade nämligen på att designa ett reggaeinspirerat tryck på kursen: Sol Marleys namn i grafitti bredvid en väldigt söt, rytande lejonunge. – Det här är ett sidoprojekt. I vanliga fall jobbar jag i fabrik, men att kunna leva på detta vore en dröm. Nu tar jag chansen och förverkligar den.

”Nu tar jag chansen och förverkligar min dröm.”

NU HAR HAN skaffat lokal i en källare,

tvärs över gatan från där han bor, och webbshoppen Inklakech.com är i gång. – Jag säljer dels mina kompisars olika motiv, dels mina egna som jag gjort i Photoshop. Den som vill kan

BLI BÄTTRE PÅ BILD?

NAMN: EDUARDO MADRIAGA. ÅLDER: 35 ÅR. GÖR: HAR STARTAT T-SHIRTTILLVERKNING MED EGEN DESIGN OCH WEBBSHOPPEN INKLAKECH.COM. BOR: GÖTEBORG.

4 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN VÅREN 2016

Medborgarskolan har kurser i bildbehandling, men också i foto, webb och design. Kolla utbudet på medborgarskolan.se.


INTRYCK Foto: SHUTTERSTOCK

DANS & TEATER I DATA & FOTO I DJUR & NATUR I HEM & TRÄDGÅRD I KONST & HANTVERK I KROPP & SJÄL

UNDERSÖKNING

Glass i stora lass Glass är bästa desserten, tycker de flesta svenskar. När Arla undersökte svenska folkets efterrättsvanor vann glassen överlägset – kanske för att den ju finns i smaker för alla. Men samma sak gäller ju i och för sig tvåan på listan: paj. Undersökningen visar också på en ökning av dessertätande, åtminstone i visa grupper. Flera av 18- till 34-åringarna säger sig äta mer dessert än för tre år sedan, medan de över 55 år säger sig ha dragit ned på sötsaker efter maten.

VISSTE DU ATT... ... var tredje vuxen svensk åker fritidsbåt minst en gång per år? Inte så konstigt kanske med tanke på att Sverige har några av världens största skärgårdar och är ett av världens båttätaste länder. Dessvärre inträffar fortfarande alltför många drunkningsolyckor, ofta på grund av okunskap – som att man ger sig ut på sjön med bristande kunskaper och utan flytväst. Vill du bli säkrare och smartare till sjöss har Medborgarskolan kurser i allt från förarintyg till sjöväder.

GLASS

1

Desserten med tradition – redan i romarriket åt man glass gjord på t ex vin, honung och snö. I dag görs den oftast av socker, äggula och grädde och har tillverkats industriellt i nästan 100 år.

PAJ

2

Många länder gör anspråk på att göra den godaste äppelpajen och nästintill äga den. I Sverige gillar vi att äta den med vaniljsås, men i USA kan smält ost eller sirap vara tillbehör.

KLADDKAKA Kladdkaka är en av de vanligaste sökningarna på receptsajterna. Numera är kladdkaketävlingar vanliga, och den har till och med fått en egen dag (7 november).

3

BULLAR ELLER KAKOR Uttrycket ”sju sorters kakor” kommer från kafferepen förr i världen. Den som (utöver bulle, mjuk kaka och tårta) bjöd på färre än sju kakor ansågs snål; den som bjöd på fler ansågs högfärdig.

4

FRUKTSALLAD Fruktsalladen utsågs till trendefterrätt 2006 och har stadigt vuxit i popularitet sedan dess, främst kanske på grund av dess nyttigare profil jämfört med de andra desserterna på listan.

Foto: DREAMSTINE

5

CITATET

Bill Gates, datapionjär och världens rikaste

SIFFRAN

59

Så många procent svenskar äger en surfplatta. Det är pensionärerna som står för surfplatteboomen. Var tredje pensionär i åldern 66–75 plattsurfar nämligen, visar statistik från Internetstyrelsen.

Foto: SHUTTERSTOCK

”Vi behöver alla någon som ger oss feedback. Det är så vi blir bättre.” TIPS!

Bli bättre på bakning, dekorationer eller matlagning från olika länder med någon av Medborgarskolans många kurser.

HEMSLÖJD ÄR HETT En av 2016 års stora inredningstrender spås bli hemslöjd, rapporterar Elle Decoration och utnämner broderi till årets hantverksåterkomst efter rapporter om att broderikurser fulltecknats i ett nafs.

MAGASIN VÅREN 2016 MEDBORGARSKOLAN

5


FRÅGAN

Vad vill du bli bättre på? KLARAR ISTERBANDEN – Mat och datorer är jag dålig på. Jag har en gång fått en kurs i matlagning i present som jag inte gått på. Jag klarar av att steka isterband, och det tycker jag räcker.

INGVAR OLDSBERG, PROGRAMLEDARE

LAGA MAT!

– Jag skulle vilja bli bättre på att laga mat, det blir nog roligare att göra det då. Jag har aldrig gått någon kurs i något tidigare.

Mona Lundgren, bloggare (Monas universum)

GÖRA SLAG I SAKEN

– Jag är bra på att vara kreativ men dålig på att samla ihop mina idéer. Jag har för många bollar i luften och skulle behöva en ”doer”-kurs för att lära mig att genomföra mina idéer och göra slag i saken.

De är proffs på sina jobb. Men alla har saker de vill bli bättre på, även kändisar. Som till exempel matlagning och finska. Kanske att de dyker upp på någon kvällskurs framöver, vem vet? Text: SALLY ERIKSSON Foto: BLADH BY BLADH

Lasse Kronér, programledare

GRUNDKURS I SPORT

– Jag är dålig på idrott och skulle behöva en grundkurs i sport och det mesta som har med lag, regler och resultat att göra. Jag är helt hopplös på det.

STELLA FARE, POLITIKER

FINSKA!

– Jag skulle vilja gå en kurs i finska, vilket jag gått en kurs i tidigare. Dock insåg jag att det var jättesvårt att lära sig som vuxen, men jag pratar lite finska. Även navigation och sjömanskunskap skulle jag vilja gå en kurs i.

HASSE ARO, PROGRAMLEDARE

KURS I INTERNETBANK – Jag anser inte att jag är dålig på något, men jag vet att omgivningen kan ha många synpunkter på saker, som till exempel matlagning. Men jag skulle kunna tänka mig att gå kurs i hur man använder internetbanken. Det skulle vara en kurs i min smak.

GERT FYLKING, RADIORÖST

6 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN VÅREN 2016

MATLAGNING

– Jag är usel på att laga mat och skulle verkligen behöva gå på en matlagningskurs då jag knappt kan koka ägg. Jag har bland annat gått en kurs i italienska innan. Man får mycket nya vänner genom kurser. GABRIEL FORSS, KÖRLEDARE


Lust att lära! ANMÄL DIG TILL EN KURS REDAN IDAG!

Annons 210x280 Lust att lära MM v16.indd 1

2015-12-14 11:16


SAMARBETEN

Musikm 8 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN VÅREN 2016


Vicky, Kajsa, Karin och Frida skapar unik musik i Alingsås.

I ett industriområde i Alingsås skapas varje torsdagseftermiddag unik musik. För då blir Vicky, Kajsa, Karin och Frida popbandet Disco Electric. Text: SOFIA ERIKSSON Foto: SOFIA SABEL

Ur högtalarna strömmar orientaliska djungeltoner. Karin sitter framför datorskärmen och lyssnar förväntansfullt. Så hör man hennes röst över musiken. Och sedan en väldig, elektronisk prutt. Alla viker sig av skratt. – Låten handlar om en gubbe som fes i blomsteraffären, förklarar Karin. Vi gjorde massa ljud till, den blev skitbra. Låten slutar med massor av får som bräker, och tjejerna i gruppen Disco Electric skrattar ännu mer. En gång i veckan åker de med sina musikassistenter Anders och Jason till studion och gör musik. Veckans höjdpunkt, tycker de allihop. – Det är fantastiskt roligt att kunna få vara i en riktig studio och göra något ordentligt, färdigt, på riktigt, säger Anders. – Här kan de få låta som riktiga musikstjärnor – en otrolig skillnad jämfört med att spela in på bandspelare hemma, säger Jason. DE FYRA musikintresserade tjejerna har precis kommit ut med en skiva. Vicky spelar upp en av låtarna från skivan, Ensam. Den handlar om relationer och kan stämma in på vad som helst; vänskap, familj eller kärlek. – Jag har hållit på med musik jättelänge så jag hade med mig en stor hög med texter när vi kom hit första gången, säger hon. Hon skriver texter på flera olika språk, och tillsammans med Anders sätter hon bakgrundsmusik och melodier. Frida brukar hjälpa till med tekniken och bidrar med ljudeffekter i låtarna. Kajsa gillar mest att sjunga covers.

– Mina idoler är Carola, Nanne Grönvall och Sean Banan, säger hon. Anders berättar att de allihop har blivit självsäkra artister på karaoken de har om fredagarna i sin dagliga verksamhet. – Och när deras låtar spelas i närradion är de väldigt stolta, förstås. Vi funderar på att få ut låtarna på Spotify också, säger Jason. NÄR INTE Disco Electric skapar ljud

och toner i studion, används den bland annat av Medborgarskolans hiphopgrupper, som har studiecirklar där. När Kevan, som är Medborgarskolans studioansvarige i Alingsås, insåg att det fanns rum i schemat för fler att använda studion, vände han sig till kommunens dagliga verksamhet. – Jag tänkte att de kanske ville läsa in sagor och spela in sånger. Men tjejerna i Disco Electric har överträffat alla förväntningar. Jag är sjukt imponerad. Det finns nog inget annat band i Sverige som skapar musik på det här sättet, säger han.

Låten handlar om en gubbe som fes i blomsteraffären. Karin, en av fyra i Disco Electric

HAN FINNS på plats och hjälper till med teknik och dataprogram och har också hållit en kort introduktionskurs om hur allt fungerar. – Det går att lära sig hyfsat snabbt hur allt fungerar, även om det förstås underlättar om man har lite musikintresse, som Anders och Jason. Det här har blivit ett väldigt bra samarbete, och det finns säkert fler grupper som skulle kunna göra samma sak, säger han.

magi! MAGASIN VÅREN 2016 MEDBORGARSKOLAN

9


MEDSPRÅK

”Mitt självförtroende har vuxit” Som medspråkare har Annie Svensson, 22, inte bara funnit nya sidor hos sig själv och en väg tillbaka till arbetslivet. Hon har också fått nya vänner.

Annie Svensson är medspråkare i Varberg. Ett uppdrag som gett henne nya kunskaper – och en ny kompis i Wesam från Syrien.

Text: SOFIA ERIKSSON Foto: Marie Hidvi

D

et var egentligen en slump som ledde Annie till medspråkarverksamheten. Hon arbetstränar på Medborgarskolans kontor i Varberg, och en dag fick hon frågan om hon ville vara med på ett planeringsmöte med medspråkarna. Sedan började hon följa med till ett asylboende en gång i veckan för att lära de asylsökande svenska. – De har kommit hit från till exempel Syrien, Eritrea och Sudan, och ofta är vårt besök en av få fasta punkter i tillvaron för dem. De tycker att det är viktigt att lära sig språket och att det är jättekul att vi kommer och medspråkar, säger hon. EN GÅNG I VECKAN medspråkar Annie

också på Språkcaféet på biblioteket i Varberg, där flera olika föreningar och organisationer engagerat sig. Det är poppis; det är inte ovanligt att upp till 70 personer kommer och sitter i smågrupper och övar på svenska. Biblioteket har blivit en mötesplats och en väg in i det svenska samhället. Behovet och viljan att lära sig språket i det nya hemlandet är stort, och Annies och de andra medspråkarnas arbete är otroligt uppskattat. För Annies del har uppdraget som medspråkare också inneburit en enorm utveckling. Hon har hittat sitt kall: att jobba med människor. – Innan var jag inte så bra på att ta för mig, men nu vågar jag mycket mer. Det är svårt att sätta fingret på det, men jag känner själv att jag har vuxit som människa tack vare medspråkandet.

VILL DU BLI MEDSPRÅKARE? Du kan anmäla dig även som volontär direkt till Medborgarskolan på din ort!

DESSUTOM HAR HON fått nya kompisar.

En av dem är Wesam Qashlan, också han 22 år, som kom till Varberg för ungefär ett år sedan på flykt undan kriget i Syrien. – Det betyder jättemycket för mig att vara kompis med honom. Jag har hjälpt honom med svenskan och vi pratar om allt möjligt. Nu har han fått uppehållstillstånd och är väldigt glad för det, säger hon.

10 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN VÅREN 2016

DETTA ÄR MEDSPRÅK Ett samarbete mellan Medborgarskolan och Arbetsförmedlingen som innebär arbetsträning och sysselsättning för arbetssökande samt språkträning för asylsökande.

Personer som befinner sig i olika arbetsmarknadsåtgärder engageras som medspråkare på asylboende och språkcaféer. Yrkesbakgrund spelar ingen roll.

dELTAGARNA är ASYLSÖKANDE som i väntan på uppehållstillstånd inte har tillgång till annan svenskundervisning, till exempel på SFI (svenska för invandrare). Men vem som helst som


GÖR DET SJÄLV

SÅ HÄR GÖR DU – STEG FÖR STEG

1

2

3

4

5

6

Välj papper. Tapetprover, gamla boksidor eller notpapper blir fint. Välj gärna olika men matchande mönster till lock och låda.

Klipp kvadratiska ark. Lock-arket ska

Börja med locket. Vik tvärs över på mitten. Stryk med linjal över vecket så att det blir skarpt. Det ska bli ett vikt kryss över mitten.

Vik in ett hörn i taget mot mitten och stryk över vecken med linjalen. Nu har du en ny kvadrat.

Vik först in en sida mot mitten, sedan den andra. Stryk med linjalen över vecken. Nu har du en rektangel.

Mät ut mitten med linjalen och vik in kortsidorna mot mitten. Stryk med linjalen.

1

1

vara en centimeter längre på varje sida än låd-arket.

1

7

8

9

Vik upp igen, men behåll två hörn invikta.

Vik upp kanterna på de sidor där hörnen är invikta.

Lyft upp en tredje sida samtidigt som du trycker in kanterna. Vik ner och tryck mot botten.

10

11

Gör samma med den sista kanten. Nu är locket klart.

Upprepa proceduren med det mindre låd-arket. Klart!

1

1

1

1

1

1

1

1

Gör din egen presentask Att skapa något själv är inte bara ett säkert sätt att imponera på sin omgivning, pysselterapi ger dessutom ro i själen och stolthet över resultatet. Här är enkla instruktioner för att vika en egen liten presentask. Tipset är hämtat från Medborgarskolans koncept Bildning på box® och lådan DIY (Do it yourself), där du får tips på hur du tillverkar nya, personliga saker från använt material.

BILDNING PÅ BOX®

Fler ämnen som Film, Teater och Skriv hittar du på medborgarskolan.se/ bildningpabox

MAGASIN VÅREN 2016 MEDBORGARSKOLAN

11


INTERVJU

MARIA VÅGAR FLYGA Maria Lundqvist blir rörd av att kallas folkkär. Och kärleken är besvarad. Hon säger att hon är kär i folket, och att det viktigaste mötet sker på de små scenerna nära publiken. I vår gästar hon Medborgarskolan med föreläsningsföreställningen Att våga flyga.

m

Text: Carina Haglind Ahnstedt Foto: BALDUR BRAGASON

aria Lundqvist är en av våra mest kända och prisade skådespelare. Vi har sett henne i komedi, drama och musikal, på film, tv och landets alla stora scener. Ändå är hon mest stolt över att föreläsa – eller föreställningsföreläsa, som hon kallar det. För det är där och då, i det nära mötet, kanske i en kal konferenssal i en småstad, som hon känner att hon når ut. – Jag står där med mina egna texter och sånger och det är utlämnande och svårt eftersom jag måste vara så lyhörd. Men det är också helt underbart för att jag i min konst får vara så direkt

12 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN VÅREN 20156

med publiken. Det är som en fotbollsmatch, eller som att älska. Jag märker direkt om jag berör. Om en replik inte riktigt når fram, ja, då får jag passa nästa lite annorlunda. FÖRESTÄLLNINGEN handlar om att våga ta nya steg i livet, om smärta, glädje, rädslor och lärdomar och om att det ibland kan vara nödvändigt med en vit lögn. Mitt i alltihop dyker hennes rollfigur bibliotekarien Sally Santesson upp. – Hon är gränslös på ett positivt sätt och vågar släppa kontrollen. Samtidigt är hon handlingskraftig och löser olika situationer som uppstår. Alla skulle våga vara lite mer Sally. Dessutom har hon blivit mitt eget varumärke. Så fort jag tar på mig den röda kjolen hör jag publiken viska: ”Sssally”.


HÅLL UTKIK! Kolla datum, plats och tider för Marias föreställningsföreläsning i vår på medborgarskolan.se.

Namn: Maria Lundqvist. Ålder: 52 år. Bor: I hus i Bromma. Familj: Sambo och fyra barn i åldern 12–26. Bakgrund: Född i Västra Frölunda, uppvuxen på Öckerö och Hälsö. KARRIÄR: Blev Sally med hela svenska folket 1999 i tvserien med samma namn. Nyss syntes hon i julens storfilm ”En underbar jävla jul” och i vår kommer fortsättningen på TV-serien ”30 grader”, där hon spelar huvudrollen Kajsa. Fysiskt står hon på scen på Göta Lejon i musikalen ”Förklädet” och åker också runt i landet med den egna föreställningen ”Älskade pappor”. Aktuell: Gästar under våren Medborgarskolan runt om i Västsverige med föreläsningsföreställningEN ”OM ATT Våga Flyga”.

’’

Jag vill visa att vi är faktiskt intressanta när vi kommit upp över 40.

MAGASIN VÅREN 2016 MEDBORGARSKOLAN

13


INTERVJU

I

’’

Kärlek har inget bäst-föredatum. Det är det mentala mötet som betyder något.

Inspirationen till Sally kommer från faster Klara, hennes farfars syster, som var gänglig och okysst men en fantastisk person som inte alltid fick den uppmärksamhet hon förtjänade. Överhuvudtaget vill Maria Lundqvist gärna lyfta fram kvinnor i 40–60-årsåldern, en grupp som hon tycker att det finns mycket att berätta om men som oftast glöms bort. För skådespelare är det helt krasst så att det finns färre roller för kvinnor över 45 år. Och rädslan finns även hos henne, för vad händer om ingen frågar: Vill du vara med? – Då gäller det att driva sina egna projekt. Just nu skriver jag manus till en dramakomedi, Kvinnor på gränsen till framfall, där jag

vill fånga det kvinnliga med både allvar och humor och visa att vi faktiskt är ganska intressanta varelser när vi kommit upp över 40, även om inte alla tror det. SJÄLV HAR HON blandade känslor för att åldras. Just nu mår hon fantastiskt bra, och tycker att tiden på ett sätt har varit på hennes sida. Det som ansågs fult när hon var tonåring – lång, smal, blek, fräknar och rött hår – ses i dag som snyggt och lite exotiskt. Ginger. – Jag har aldrig varit så där Hollywoodsnygg, och på ett sätt är det nog lättare för mig att bli äldre eftersom jag aldrig har fått roller bara för att jag är vacker utan för andra kvaliteter. Samtidigt kan det kännas tråkigt att titta i spegeln. Rumpan åker ned, det rynkar sig vid knän och armbågar. Det är klart att min kropp förändras, men om det också innebär att den inte kan vara attraktiv för en man – en yngre man – ja, då får vi tänka om. DET ÄR JUST en speciell yngre man vi talar om. Sedan sex år lever Maria Lundqvist med skådespelaren Kristoffer Hellström, som är 21 år yngre. Hon är lite trött på att få frågor kring det. Tycker att medierna, och för all del folk i allmänhet, gör för stor affär av åldersskillnaden. – Kärlek har inget bästföre-datum. Det är det mentala mötet som betyder något. Sedan får vi leva med att vi har olika erfarenheter och är olika personer, så är det ju i alla förhållanden. Men jag har också haft fördomar kring det, funderat över vad en del äldre män ser i sina yngre kvinnor, men jag har fått tänka om.

– Samtidigt är jag också rädd, får det vara så här bra? Hur blir det om 20 år? Ska han köra runt mig i rullstol? Men ingen vet vad som händer, man kan få cancer, man kan dö, det går inte att spekulera om. Varför ska jag gå runt och vara rädd för att bli lämnad? Det kan lika gärna vara jag som väljer att gå. FAMILJEN BETYDER otroligt mycket för Maria Lundqvist och hon har brottats med mycket skam och skuld efter att hennes 24-åriga förhållande tog slut. Just nu lever hon ett varannanveckasliv med två av sina fyra barn. Att hon under så många år hann med kärnfamiljsliv – med segelbåt, katt, guldfisk och vandrande pinnar – och samtidigt gjorde karriär, det känns otroligt. – Jag har betalat ett högt pris för att flänga fram och tillbaka, men jag har haft en bra partner att dela ansvaret med och har också kunnat vara ledig i långa perioder. Jag är stolt över att jag har varit närvarande i sagoläsning, läxläsning och pojkvänsbekymmer, men visst kostade det på ibland. Hur mycket förstod jag inte fullt ut förrän efteråt. HON BESKRIVS OFTA som

en av våra mest folkkära skådespelare, något som gör henne rörd och ödmjuk eftersom det ger henne möjlighet att förändra och beröra. Att vara kritisk, lustig eller allvarlig och ändå nå fram. Vad vill du att de som går på Medborgarskolans föreställning ska få med sig? – En stor varm tillförsikt och en känsla av att det är härligt att vara levande, men att det kräver sitt mod. Att de har skrattat mycket.

MARIAS MÅNGA ROLLER – TRE SMAKPROV

Maria Lundqvist är en kär gäst i tv-underhållning, här med pojkvännen Kristoffer Hellström. Men de flesta känner henne som Sally från tv. Maria föreläser också runt om i Sverige.

14 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN VÅREN 2016


KURSKOLLEN

L L I T SLÅ I S R U K N PÅ E R a sv R Ö F V L Ä SJ

KABOOM! Ett pekfinger

som trycker på rätta stället. Eller ett välriktat slag mot handleden. På kursen i kvinnligt självförsvar får deltagarna lära sig enkla, men träffsäkra sätt att känna sig tryggare i vardagen. Text: SOFIA ERIKSSON Foto: SOFIA SABEL

S

tefan Johansson spänner ögonen i sina elever och går sakta mot dem över det mjuka golvet. – Vet du hur du kommer att reagera om någon överfaller dig? Flyr du eller väljer du att slåss? Eller blir du som ett rådjur i strålkastarljus, helt paralyserad av skräck? Han är kampsportare, före detta militär och stuntman och uppvuxen i ett stökigt område i Malmö. Så jodå, han har försvar

på alla nivåer att lära ut, och har hållit på med det i över 20 år. Denna dag undervisar han i kvinnligt självförsvar i den lokala karateklubbens lokaler i Alingsås. Det är sju deltagare i kursen, bland annat tre servitriser från restaurang Harrys. – Vi slutar rätt sent och jag går hem själv. Det kan kännas rätt läskigt, säger Linn, en av dem. Och jag har faktiskt ingen aning om hur jag reagerar när adrenalinet slår till.

MAGASIN VÅREN 2016 MEDBORGARSKOLAN

15


KURSKOLLEN

SÄKERT Vill du bli säkrare i otrygga situationer? Sök på ”självförsvar” på medborgarskolan.se

Britt-Marie och Katrina lär sig att slå med precision på förövarens ömma punkter.

Linn Eriksson och hennes kolleger från Harrys går ofta hem själva om nätterna, och vill kunna försvara sig.

TA I SÅ HÅRT DU KAN! ➔

DET SKA HON SNART få reda på.

Efter ett kort teorisnack om nödvärnslagen och personliga gränser, plus ett knippe förskräckande anekdoter från Stefan, är det nämligen dags att bli fysiska. Deltagarna spänner på sig mittsar, vadderade försvarshandskar, och delar in sig i

16 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN VÅREN 2016 

grupper för att testa olika grepp och slag. Stefan visar hela tiden. Till exempel hur effektiv en örfil med kupad hand rätt över örat kan vara. Eller hur man håller armarna på bästa sätt för att skydda huvudet och samtidigt vara slagberedd. Eller hur man tar sig ur ett strupgrepp. Han

agerar själv offer. – Stryp mig, säger han, ta i så hårt du kan. Jag säger till när det gör ont. Elva sekunder räcker, sedan blir man medvetslös, berättar han precis innan en av tjejerna tar ett grepp om hans hals och klämmer åt. Men det tar tack och lov bara några sekunder innan han tagit sig ur greppet. DELTAGARNA TURAS OM att at-

tackera och försvara sig, strypas eller strypa. Det är svårt att ta i, svårt att föreställa sig hur hårdhänt och stark en angripare skulle kunna vara. Det blir en hel del skratt och flams i övningarna, men under det ligger ett tydligt fokus och en hel del allvar. I takt med att


KURSKOLLEN

Självförsvar handlar om att ha koll på så enkla grejer som att gå och röra sig med självförtroende. Stefan Johansson, kursledare

Man behöver inte vara stark för att försvara sig. På kursen lär sig deltagarna grepp som snabbt försvagar en anfallare.

Instruktör Stefan Johansson agerar offer när deltagaren Cornelia tar struptag.

slagen blir hårdare, ser deltagarna tuffare och mer bestämda ut. INGEN AV DEM är här för att det är

roligt, det är livsviktigt. I Sverige anmäls omkring 28 000 fall av våld mot kvinnor varje år, och även om kvinnorna på just den här kursen aldrig har råkat ut för något allvarligt, har de alla historier att berätta om nästanincidenter eller andra som råkat illa ut. Och bara för att de råkar bo i en mindre stad är de inte skyddade. Britt-Marie Lindström är 55 år och en av de äldre deltagarna. – I dagens samhälle måste man kunna ta sig ur otrevliga, hotfulla situationer. Alingsås är kanske lugnare än många av storstäderna, och jag är inte ute

i svängen som många unga. Men där jag bor är det en öde sträcka utefter en sjö, och om något hände där skulle inte en kotte höra mig skrika på hjälp. Då vill jag kunna klara mig själv. Stefan nickar instämmande. – Alla borde lära sig självförsvar, inte bara tjejer som är ute sent om kvällarna. Det handlar om att ha koll på så enkla grejer som att gå och röra sig med självförtroende så att man inte ser ut som ett offer. DEN HÄR KURSEN sträcker sig över

en halvdag en söndag. Många av grundgreppen och filosofierna bakom det Stefan lär ut bygger på den israeliska militärens självförsvars- och närstridssystem krav maga. Det bygger

på instinktiva rörelsemönster och reflexmässiga beteenden. Tanken är att kursen ska ge grundläggande kunskaper och knep, tillsammans med ett ökat självförtroende och kanske också lite självkännedom på köpet. – De här försvarsteknikerna är utvecklade i krig och gatuslagsmål och utgår från de sätt som våldtäktsmän vanligen använder för att överfalla. De är verkliga, säger Stefan. – Det är bra att ha fått chansen att öva på olika situationer, och vi ska definitivt rekommendera andra på jobbet att gå den här kursen också, säger Linn. Sedan är det ju bara att hoppas att vi aldrig kommer att få användning för vissa av greppen.

MAGASIN VÅREN 2016 MEDBORGARSKOLAN

17


KOLL PÅ: GODE MÄN Text: Agneta Slonawski Foto: SOFIA SABEL

Kön till kursen som god man för ensamkommande barn är lång. Det är många som vill vara med och göra skillnad. Kursledaren Johanna Andersson är som en vandrande kunskapsbank när det handlar om godmanskap. Frågorna brukar hagla över henne redan från kursstart. ”Hur kommer ungdomarna hit?” ”Hur många uppdrag får man ha som god man?” ”Vad tjänar man som god man” ”Kan man ha ett annat jobb samtidigt?” – Ja, det kan man, men det är en fördel om man kan disponera sin tid, säger Johanna Andersson och tillägger att Göteborgs kommun betalar drygt 2 000 kronor per månad och barn.

”I dag har vi en stor brist på gode män.”

FÖR ATT BLI GOD MAN krävs det att man går utbildningen och att man blir godkänd på ett kunskapstest, samt att man inte har betalningsanmärkningar eller förekommer i socialregistret. Vem som helst under 75 år kan gå kursen. Du behöver inga särskilda förkunskaper. Det är en klar fördel om man vet hur samhället fungerar, och har man dessutom ett kontaktnät att slussa in barnen i, är det ett stort plus. Det svåra är att vara ”lagom” engagerad som god man. – Min stora uppgift är att ge de blivande gode männen ramarna för den roll de träder in i. Ibland är gränsen inte helt tydlig, menar Johanna Andersson. – I dag har vi en stor brist på gode män. Anledningen är förstås alla barn som kommer hit. Därför är det är roligt att kurserna är fullsatta och att så många vill engagera sig och göra skillnad, säger Johanna Andersson, som själv känner att hon bidrar med något värdefullt genom att hålla kurserna.

VILL DU BIDRA? Namn: JOHANNA ANDERSSON. ÅLDER: 30 ÅR. BOR: GÖTEBORG. Gör: Handläggare på överförmyndarförvaltningen. INTRESSEN: Familj, vänner, löpning.

18 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN VÅREN 2016

Läs mer och anmäl dig till God man-kurs på medborgarskolan.se.


UTTRYCK Foto: KAMERAREPORTAGE

KULTUR & HISTORIA I MAT & DRYCK I SAMHÄLLE & EKONOMI I SPRÅK & KOMMUNIKATION I TRAFIK & TEKNIK

HUMANA HUMANISTER

TVÅ VÄSTSVENSKAR OCH DERAS HUSVAGN

6 saker du inte visste om folkbildning

De tio studieförbund som finns i Sverige har var och ett sin egen värdegrund att stå på. Medborgarskolan har en humanistisk värdegrund. Det innebär att individen står i centrum och att varje individs behov, förutsättningar och önskemål ska tas hänsyn till. Medborgarskolan arbetar för en ökad öppenhet för internationell samverkan och kulturell mångfald.

KÄNNER DU IGEN DIG?

2. Folkbildningen är en viktig hörnsten i demokratin – historiskt har studiecirklar, kurser och utbildningar inneburit att alla människor får en chans att bilda sig, engagera sig och ta aktiv del i samhällsutvecklingen.

4. Sveriges första studiecirkel startades 1902 av Godtemplarorden IOGT i Lund på initiativ av den socialdemokratiske riksdagsmannen Oscar Olsson, även kallad Olsson med skägget. 5. 57 procent av alla som deltar i studieförbundens studiecirklar runt om i Sverige

Foto: iSTOCKPHOTO

3. FOLKBILDNING finansieras DELVIS av statsbidrag. Folkbildningsuppdraget kommer från staten, men varje studieförbund har friheten att självständigt utforma sitt utbud, så länge det har som syfte och mål att sprida kunskap och bildning.

är kvinnor. 43 procent är män. Deltagare finns i alla åldrar. 6. På 30-talet var radiocirklar populära. Det var studiecirklar som sändes i Sveriges Radio (som då hette Radiotjänst), som också tillhandahöll studiematerial. Populära kurser var ”Den moderna bostadens problem”, ”Den svenska kvinnorösträttens historia” och ”Alkohollagstiftningens tillämpning”. Lyssnarna uppmanades också att bilda teatercirklar och lyssna på och diskutera radioteater tillsammans.

DANS & MUSIK HÖGST I KURS År 2014 deltog ungefär en miljon människor i olika studiecirklar eller annan folkbildningsverksamhet. Av dem var nästan 700 000 personer med i någon studiecirkel. I snitt går svensken 46,2 timmar i studiecirkel per år, alltså lite mer än en arbetsvecka. De mest populära ämnesområdena var musik, dans och drama.

7.

VISSTE DU ATT...

SIFFRAN

Medborgarskolan fyllde 75 år som folkbildare förra året? Studieförbundet bildades på Gimo Herrgård, och det sägs att symbolen kom till vid Gimo damm när en sten kastades i vattnet. Ringarna på vattnet i loggan symboliserar hur kunskap sprids från en liten grupp ut i det stora samhället.

Så många miljoner extra får studieförbunden i regeringens senaste budget. Tanken är att pengarna ska gå till svenskundervisning och samhällsinformation till asylsökande (något du kan läsa mer om på sidan 8).

75

Foto: iSTOCKPHOTO

1. Termen ”folkbildning” brukar syfta på det man kan lära sig i de tio studieförbund som finns i Sverige plus på någon av alla folkhögskolor. Redan från början var tanken att folkbildningen skulle stå utanför det formella utbildningsväsendet och bygga på att människor frivilligt ville söka kunskap.

Studiecirklar har funnits i Sverige i 114 år. Här en grupp göteborgare som 1938 deltog i studiecirkel.

MAGASIN VÅREN 2016 MEDBORGARSKOLAN

19


NÄRINGSLIV

Nu vet de vad

duschkar

heter på engelska Anna och Niklas på företaget Västia i Lilla Edet tyckte att de klarade sig okej med sin skolengelska. Men när det handlade om affärsengelska i allmänhet och branschtermer i synnerhet, blev det tunghäfta. Lösningen blev en skräddarsydd engelskkurs.

V

Text: SOFIA ERIKSSON Foto: SOFIA SABEL

ästia Plastindustri tillverkar bland annat behovsanpassade badrumslösningar, rullatorgarage och sand- och flytvästförvaringslådor. Några av leverantörerna finns i Polen, och det var på en resa dit som Anna Westbeck och Niklas Lind märkte att deras engelska ordförråd inte riktigt räckte till. Men med kroppsspråk och avdammad skolengelska gick det ändå att göra sig förstådd. Men när en stor mässa, Rehacare i Düsseldorf, stod på agendan i höstas insåg Anna att det krävdes lite mer än så för att vara professionell och göra affärer. – Det är lätt att hamna i underläge när man kan språket sämre än dem man pratar med, och så ville jag inte att det skulle vara längre, säger hon. I SAMMA VEVA råkade hon läsa

Medborgarskolans magasin när hon satt och väntade under sin sons pianolektion och fick en idé. Utan att egentligen veta vad det fanns för utbud, ringde hon till Medborgarskolan. – Vi ville inte gå en vanlig kurs för alla bara för att lära oss prata. Och inte heller en affärskurs tillsammans med andra företag i andra branscher – det skulle inte ge så mycket eftersom det vi sysslar med är rätt specifikt. Inga problem: det gick att ordna en behovsanpassad Västiakurs för Anna och Niklas. – Första gången vi träffade vår lärare Denise frågade hon vad vi ville lära oss, och så satte vi ihop ett kurspro-

20 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN VÅREN 2016 

gram tillsammans, skräddarsytt för oss, berättar Anna. MÄSSAN I TYSKLAND blev ett kon-

kret mål och en tydlig situation att bygga upp undervisningen kring. – Det blev fokuserat och tydligt. I vår bransch används rätt många svåra och ovanliga ord. Det kan handla om badrumsinredning men också om hur kommuner arbetar, om bidragssystem och upphandlingar, material, teknik och produkter. Allt det behövde vi lära oss, säger Anna. ANNA OCH NIKLAS bestämde sig

för att ha lektioner i Medborgarskolans lokaler i Trollhättan, mest för att komma ifrån jobbet och alla ringande telefoner för ordentlig studiero ett par timmar i veckan. Men deras lärare Denise hade lika gärna kunnat komma till dem. Sju lektioner hann de med inför mässan, samt läxor däremellan. Anna, Niklas och Denise, som har jobbat inom industrin, spelade mycket rollspel för att öva på frågor och svar som kunde tänkas uppkomma. DE ÄR BÅDA ÖVERENS om att det nog var lika delar språkkunskaper, förberedelser och självförtroende som gjorde att mässan blev så lyckad för deras del. – Det gick jättebra! Vi var mycket bättre än de flesta tyskar på engelska. Och tack vare engelskan kunde vi hitta en produkt som vi kommer att bli agenter för, säger Anna. – Och att diskutera rullatorgarage på engelska var inga som helst problem. Klarar man sådant, ja, då kan man vara nöjd med sin kurs, säger Niklas.


Ibland räcker inte skolengelskan till. Till exempel om man som Anna och Niklas på Västia jobbar med behovsanpassade badrumslösningar och har leverantörer utomlands. En kurs behövdes.

FLER KURSER FÖR FÖRETAG

shower trays

Behöver du och dina kolleger gå på kurs för att bli bättre på ert jobb? Läs mer om företagsinriktade kurser på medborgarskolan.se/ foretag.

Det är lätt att hamna i underläge när man kan språket sämre än dem man pratar med. Anna Westbeck Västia Plastindustri

MAGASIN VÅREN 2016 MEDBORGARSKOLAN

21


AVTRYCK Foto: TALARFORUM

MEDBORGARSKOLAN – MER ÄN DU TROR

VÅRENS VIKTIGASTE FÖRELÄSNINGAR Medborgarskolan anordnar flera spännande föreläsningar i vår. Här är några av dem. MATTIAS KLUM

Big World, Small Planet.

13/4 Stockholm

OLA SKINNARMO Överlev i vildmarken. 25/4 Stockholm MARIA LUNDQVIST Om att våga flyga. 21/3 Göteborg 22/3 Borås LÄS MER A PÅ OM MARI 23/3 Skövde SID 12–14 4/4 Trollhättan 5/4 Halmstad PAOLO ROBERTO Knockad. 19/4 Skövde 20/4 Göteborg GABRIEL FORSS Äntligen - att hitta sig själv. 14/4 Lund

PLOJKURSEN

HUMANISM

BRYGGDE DU DIN EGEN LYCKODRYCK?

FYRA KÄRNVÄRDEN

Plojkursen i höstens kursprogram handlade om att med hjälp av enkla drinkrecept lära sig blanda ekologiskt, socialt och politiskt korrekta ingredienser i exakt rätt doser, för att övertyga både sig själv och andra om att man är lycklig. Var du en av dem som hittade den? I vårens kursprogram har vi gömt en ny plojkurs. Var med och tävla om fem presentkort om 1 500 kronor att använda till valfri kurs. Delta i tävlingen på medborgarskolan.se/ plojkurs. Senast 29 februari vill vi ha ditt svar!

Medborgarskolans humanistiska värdegrund uttrycks i fyra kärnvärden som genomsyrar hela verksamheten:

22 MEDBORGARSKOLAN MAGASIN VÅREN 2016

n Individen i centrum n Utveckling i samverkan n Ömsesidig respekt Dr Martin n Kunskapens egenvärde Luther King Jr


Webb: medborgarskolan.se E-POST: magasin@medborgarskolan.se

LÄS MER

SKOLOR OCH FÖRSKOLOR Medborgarskolans skolverksamhet utgår från varje individs behov av bildning, utbildning och personlig utveckling och sker i positiva lärmiljöer där alla känner sig stimulerade, trygga och delaktiga. Kunskapen har ett egenvärde och alla elever och barn är unika i sina behov och intressen. Friskolorna drivs med egna profiler men med Medborgarskolans kärnvärden som gemensam grund.

KULTURAMA är Sveriges största center för

Franska Skolan GÖTEBORG är en

Påhlmans handelsinstitut & PÅHLMANS gymnasium i Stockholm

Förskolan Blå Musslan ligger i förskolan Stora Höga utanför Stenungsund och är en fablå miljärmusslan förskola i hemmiljö med allmän inriktning,

estetiska utbildningar, från grundskola till gymnasium och yrkesinriktade utbildningar. Kulturama ligger i Stockholm och erbjuder ett stort utbud av kurser och utbildningar inom dans, musikal, teater, musik, sång, konst & design, foto, film. kulturama.se

erbjuder näringslivsanpassade utbildningar och YHutbildningar inom ekonomi, juridik, HR och kommunikation samt Ekonomiprogrammet och Samhällsvetenskapliga programmet. phi.se

Stockholms Tillskärarakademi

grundades redan 1913 och erbjuder idag kurser och utbildningar samt Hantverksprogrammet (Textil Design) och Estetiska programmet (Bild och Formgivning). tillskararakademin.com

SPANSKA SKOLAN är en svensk grundskola med

spansk profil och ligger i Solna. Skolan har cirka 200 barn och elever från förskola till årskurs 5. spanskaskolan.se

Dackebackens

... om alla våra skolor och förskolor på medborgarskolan.se/skolor.

KULLERBYTTAN är en förskola som ligger i Säffle och har rörelse och hälsa som profil. Man lägger stor vikt vid rörelse, utevistelse och motorisk träning i lekfulla former. På förskolan lagas all mat från grunden, råvarorna är ekologiska och lokalt producerade så långt det är möjligt. medborgarskolan.se/kullerbyttan

DACKEBACKENS MUSIKFÖRSKOLA en MUSIK ÖRSKOLA förskola i Växjö där barn växer och utvecklas genom En del av Medborgarskolan sång, musik och dans

i vardagen. Förskolan har en musikprofil vilket betyder att man vill väcka och stimulera barnens musikintresse och musikkänsla på ett så enkelt och naturligt sätt som möjlig. dackebacken.se

svensk friskola med fransk profil som har barn och elever från förskola till årskurs 9. Här ges möjlighet att lära sig det franska språket och ta del av den fransktalande världens kultur. medborgarskolan.se/franskaskolan

där barnen ska känna sig trygga, harmoniska och glada. medborgarskolan.se/blamusslan

musikförskolan do re mi

Musikförskolan Do Re Mi är en musikförskola belägen i Eriksbo i norra Göteborg. Här väcks och stimuleras barnens musikintresse, och musikkänslan byggs upp på ett enkelt och naturligt sätt. medborgarskolan.se/doremi

förskolan grenen

Förskolan Grenen ligger mitt i Trädgårdsgärdet i Angered, ett rofyllt läge med skog och ängar som närmaste grannar. Förskolan har stora, ljusa och fantasifullt inredda lokaler med en mängd alternativ till aktiviteter. medborgarskolan.se/grenen

nyckelpigans förskola

Nyckelpigans förskola i Mell-

bystrand ligger 200 meter från havet och har ett naturreservat, med den härligaste skog som lekplats, precis utanför dörren. medborgarskolan.se/nyckelpigan

montessoriförskolan solstrålen

Montessoriförskolan Solstrålen ligger i en historisk trävilla

i charmiga Jonsered utanför Göteborg. Med Montessori-pedagogiken och dess filosofi som bas sätts alltid barnet i centrum med förhållningssätt, miljö och material. medborgarskolan.se/solstralen

MAGASIN VÅREN 2016 MEDBORGARSKOLAN

23


B

Returadress: Medborgarskolan Region Väst Fabriksgatan 13 412 50 Göteborg

Sverige Porto betalt

Vi når fram till Syriens nödställda. Når vi fram till dig?

Sms:a

SYRIEN till 72 909 så skänker du 50:-

Swisha

valfritt belopp till 1239000795 och ange SYRIEN

Över 12 miljoner människor är på flykt från inbördeskriget i Syrien. FN:s livsmedelsprogram når ut med matpaket och matkuponger till människor som är i stort behov av hjälp. Maten räddar liv i dag. SMS:a Syrien till 72 909 så bidrar du med 50 kr. På www.fn.se kan du skänka valfritt belopp, t ex till mat i en hel vecka: 50 kr =

125 kr =

EN BÄTTRE VÄRLD


Medborgarskolan Magasin vår 2016  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you