Issuu on Google+

b

MEANSTREAM

CUMSHOT ISSUE


ТРЕНDА ОТ ДИАНА

2


АФИЛА МАРКОВА

3


П

проекти. Откритостта на хората, позитивното мислене и постоянния им стеремеж към красивото ме вълнуваха и зареждаха изключително...; там хубавото и стойностното няма как да не бъде забелязано и обгрижено. Фламенко джаз, безкрайно прекрасна средиземноморска кухня, ветроходство и много споделени картини - това срещнах по испанските земи с няколко думи. Забелязала съм у теб лекота и непринуденост, които се срещат при свободните хора. Каква роля играе свободата – цел, механизъм за живеене, доколкото е възможно свободата да бъде механизъм...? Или може би свръхценност? Свободата за мен е детето, което не спира да експериментира и да се радва непринудено на живота. Висша цел за мен е да го опазя и запазя завинаги.

онякога съм смъртоносно тиха, тогава се събличам боса и заспивам. Това са думи на Трендафила Трендафилова. Която заварвам едва няколко дни след закриването на изложбата й „Трендафила – Барселона”. Намирам я леко еуфорична и готова за предизвикателства и съм убедена, че ще бъде искрена с мен. „Уиски в Стария квартал на Барселона...”. Какво намери в Барселона? Намери ли нещо, което ти липсваше тук? Всичко в Барселона и Испания е друг свят за мен, наистина различен от този тук в емоционален и материален план. Къщата, в която споделих тези пет месеца на странстване, беше найкрасивото и невероятно място, в което съм живяла до сега. Пълна с артисти, всякакви причудливи музикални инструменти и стари вещи, изоставени от пътуващите. Носеща странния и леко зловещо романтичен дух на готическия квартал. Оставих много недовършени картини там, както и други неща, очаващи завръщането ми. Намерих повече свобода в изразяването, повече смелост в това да вярваш в себе си и в осъществяването на своите бъдещи

Рисуваш, пееш, свириш, танцуваш и пишеш стихове. В коя точка на изкуството си най-концентрирана? Най-много Трендафила. Най-много в хората. Те за мен са изкуството, чрез тях аз правя всичко това. Дължа много на тях. Единствено там сред всички - намирам и освобождавам себе си като артист. Те са моето училище. Рисуването и да бъда художник е на първо място. Художникът е найсвободният артист, той може да си позволи всичко останало. Дете ли си или голям човек? И наистина ли не може само да рисуваш, пееш и танцуваш, по дяволите? Искам да живея като артист и да успея в това. Може би ще се наложи да направя компромис, защото да си млад и да живееш като артист, да твориш свободно

4


и да се издържаш от това почти винаги е било невъзможно. Но вярвам, че ще си извоювам независимост и един ден ще се издържам от картините си и от личността си. Не спирам да рисувам живота си, да го съзерцавам и да участвам в непознатото.

неотговорен. Всеки бленува за миналото, това не е било само в нашата епоха. Широко разпространено схващане е, че алкохолът и наркотиците помагат на творците. Дори кафето – Достоевски е прекалявал с кафето и цигарите, за да пише. Кое е твоето средство? Обичам кафето, кафето без захар, и най-добре в компанията на приятел. Наркотично ми действат срещите с хората. Те са някакъв вид средство за изкуството ми и много често имам периоди, в които не спирам да се интересувам от животите им, да черпя и лекичко в границите на романтичното да се обърквам от съдбите им, като предпоставка за писане на роман. Другите неща са доста в нормата, не ме съблазняват да я наруша. За мен истинският артист не се нуждае от стимуланти.

Ти знаеш, че аз страдам от параноидна шизофрения. Как би изглеждала твоята шизофрения? Шизофрения, посветена на естетиката - чувството за естетически и словесни изблици на промени в пространството. Това е лудостта ми. Какво виждаш пред себе си най-напред сутрин? Случвало ли ти се е да се събудиш с мисълта, че си нещо друго? Част от сънуваното виждам първо пред себе си. Обичам да си мисля за това преди да се приземя в реалността. Често ми се случва да преминавам през всички места, в които някога съм се събуждала, но че съм нещо друго, а не Трендафила – това още не ми се е случвало...

Ще се установиш ли някой ден? Имам предвид – с много багаж, в стая с четири стени, под ключа на ежедневието? Под ключ... Никога не бих се установила където и да е. За сега моят дом е света, и не бих го сменяла дълго време.

Ако можеше да пътуваш във времето, в коя епоха би избрала да живееш? Защо? Мммм... Да, това ще е епохата на постимпресионизма и фовизма, някъде през последните години на 19 век. Това е поради моите предпочитания в изкуството и живописта. Всичко се е случвало трудно, с огромно желание и святост. Нямало е самоцел, а истинска стойност. Светът се е вълнувал и е пишел за това,а художниците са умирал млади и гениално искрени. Сега живеем в епоха, която според мен е сбор от всички до сега, плюс съвременната технология, която до голяма степен тотално обезценява живота ни, правейки го посредствен и

И последно: има ли личност или нещо друго, което да следваш, на която да се уповаваш и която да те зарежда с енергия? Да. Това е музиката.

5


РОСЕН МА ОТ ДИАНА

6


АРКОВСКИ МАРКОВА

7


П

Лошата новина стана единственото нещо, което ни интересува. Затова ни заливат отвсякъде. На мода са МОЛ навици и развлечения. Кой плаща за всичко това – бои, платна, наеми...? Ясно е, че не си ти. И за тях плащам аз, което също е кич. Изложбата е скъпо нещо и ако нещата продължават така теоретично, няма да има изложби. Картини ще има, но по ателиетата. Никой няма да ги вижда. Гладът за духовна храна се възпитава. Отправям този вик към гилдията. Ако ние се олеем, никой няма да разбере за нас. Понякога трябва да се завреш между шамарите. Познаваш Трендафила Трендафилова и Николай Димчевски. Прекрасни работи правят. Никакво внимание. Изложбата на Теда, с картините, които нарисува в Барселона, стоя един месец в галерия Снежана. В централна софийска галерия. Културните хроники не разбраха изобщо, че я има. А тя печели награди и бачка като луда Моята работа е да рисувам, да пия и да си пилея времето, дето хората му викат съзерцание. Не да пращам имейли по редакции и да звъня на приятели, защото това вече е Кич.

ознавам Ро от две години, а може би и повече. За него знам със сигурност няколко неща. Че предпочита бунт през арт-а пред незрялата агресивност. Че ще ти изпълни парче на Tom Waits с неговия уиски-плюсцигари-глас, а това е доста възбуждащо. И че приятелите са любимите копелета, с които никога няма да се дуелира. Какво е КИЧ? Да си направиш изложба и да си я гледаш. Да говориш само за нея. Това е КИЧ. Тома Марков нарече това представяне „Експозиция на отсъствието“. Това е моят бунт. Правя тази изложба в годините на отсъствието. Отсъства държавата, отсъстват закони, принципи, ценностна система, етика, естетика, отсъстваме ние, отсъствам и аз. Отсъства интерес към картините, отсъстват критерии.

Издекламирай ми своя манифест в три изречения. Всъщност проблемът е, че съм толкова разколебан, че нищо не искам да казвам. Но. Искам да питам хората дали се сещат да се пазят от кича. Всъщност аз се ебавам с всички и това е вик, а картините не трябва да викат. Искам да кажа, че всичко става фалшиво, менте. Интернет обезцени всичко и никой не прави разлика между оригинал и снимка във фейсбук. Храним се в интернет. Той е за всички. Храним се с ЛАЙКОВЕ. Колекционираме Лайкове. Все по-малко хора се интересуват кое е оригинал и

А кич какво е? Кичът бавно и постоянно навлиза в отношенията ни. Кич е да те питат как си хора, които най-малко искат да знаят. Заменихме усмивката и възхищението с присмехулство и ирония. Мога ли на тези намръщени и унили хора да говоря за „Закуска на тревата“, „танцуващи“ или „къпещи се“?

8


Росен Марковски-творецът? Кой е подобрият ми приятел? Ще ти дам пет лева, ако ми отговориш. Клошарят, защото той рисува картините, а пък творецът дава интервюта и прави кич. Творец не съм. Оня горе твори. Аз само пия и разправям. Не художникът, неговият живот рисува картините. Затова е важно къде ходиш, с кого говориш, с кой си пиеш уискито. Когато чашата е празна, това вече е Кич.

кое копие. Принтерите бълват картини с перфектно качество. Реализъм – това е на мода. Лесно смилаемото. Все едно поезия само от клишета. Къде може да те открие човек, ако поиска да те открие или пък съвсем случайно? (Надявам се не около кофите за боклук... Или точно там?) Да пие на витрината на галерия Снежана. Умират ли хората на изкуството? Ще потвърдиш или ще отречеш, че българските артисти са в своя подем? Умират бавно и продължително. Имам чувството, че всички са в паника. И в тази паника са се впуснали да правят сакрални битийни реалии... в търсене на източно-митологично вглъбяване в душевната пиета … и проникване в светлината, която е базиснофундаментална основа към душевната простота и необятност на пронизващата аналогичност и безбрежен полет в мрака на отсъствието... а и рефлексия! Аз рисувам женската душа като едни цици, така.

Ако сега се наложи да се сбогуваме завинаги, какво ще ми кажеш? Ще ми завещаеш ли едно мъдро изречение? … и да се пазиш, ей!

Чукал ли си жената на приятел? Аз имам 1600 приятеля във фейсбук, каквото и да означава това. Не. Плюс това аз обичам Жена си. Евгения. Тя е моят модел. Иначе обичам да съм в компанията на момичета. Аз все пак съм естет, Диана. Цици и задници – лайтмотив, обект на изследване, начин на мислене... Ха ха. Какво ще рисуваш, ако жените станат дигитални? Е, аз със сигурност няма да доживея това, пък и Пенелопе Крус ще е жива винаги в сърцето ми и ще го топли, ще го сгрява. Това е цитат от песен. Росен Марковски-клошарят или

9


b

На 17 януари художественият ръководител на Болшой театър Сергей Филин беше залят с киселина от неизвестен извършител. През този месец руската полиция залови поръчителят – балетистът Павел Дмитриченко, извършителят Юрий Заруцкий и шофьорът му Андрей Липатов, които са направили пълни самопризнания за покушението. Колко по-добре щеше да е, ако хората на изкуството можеха да се сбият? 10


b

Британският режисьор Дани Бойл потвърди слуховете, че се готви продължение на лудницата „Трейнспотинг“. Новите изпълнения на Рентън, Сик Бой и сие ще се базират на продължението на култовата книга на Ървин Уелш. „Порно“ отново ще включва познатите отрепки, поостаряли, поочукани и все толкова търсещи своето място на бара на живота. Сценаристът на „Трейнспотинг“ Джон Ходж вече се е заел с адаптацията, а филмът се очаква да излезе през 2016 г. за 20-годишнината на първия филм. По всяка вероятност, целият актьорски състав от „Трейнспотинг“ ще се събере за продължението. 11


b

Белгийската фирма Ecover започна да събира пластмасови боклуци от моретата и океаните, за да ги прави на опаковките си за почистващи препарати. Планът е от началото на 2014 г. компанията да започне да “добива” пластмасови отпадъци от океана, съвместно с организацията Waste Free Oceans. Според техните прогнози с всяко излизане плавателният съд ще изважда между 2 и 8 тона пластмаса. В световния океан други доста по-мастити бизснемесни са им оставили огромен ресурс за такава дейност. 12


b

Британската банда Suede се завърна с чисто нова албум на 18 март. Без свърхдози и поумерено бритспотинга очевидно продължава да налива вода в музикалната мелница и в 21 век. С „Bloodsports” Брет Андерсън и компания се обръщат с циничен поглед към романтиката, което е добре, при положение, те знаят как да го направят. Те самите не са били сигурни дали въобще ще пуснат албума, което значи, че е добър. 13


b

Новият папа Франциск е прилежен запалянко на аржентинския клуб Сан Лоренсо, с членска карта за фенклуба, връчена му от ръководството по случай 100-годишнината на клуба през април 2008 г. Веднага след това бъдещият папа отслужил тържествена меса по случай празненствата за юбилея на любимците си. Така че, ако тази година Сан Лоренсо не спечелят първенството, значи фенове на Бока Хунирос и Ривър Плейт очевидно са Джизъс и Господ. 14


b

Руският олигарх Борис Березовски, който се укриваше от години във Великобритания, беше открит мъртъв с примка на шията във ваната си . Березовски е имал причини да бъде толкова отчаян – той загуби мултимилионно дело срещу Роман Абрамович, първата му бивша съпруга му замрази авоарите, а втората му отнесе 300 млн. долара след развода през 2011 г. Очевидно е, че богатите също плачат, предимно и най-вече, когато губят пари. 15


b

Аксел Роуз и друг път е нападал свои фенове, но в Австралия го е направил неволно. На концерта на Guns N’ Roses в Пърт, той хвърли микрофона си в публиката, за да напомни колко е лош. Обаче не е имал късмет, защото микрофона изби предните зъби на неговия фен Дарън Райт, който сега го съди за 5000 долара. Вместо да му платят лечението, организаторите на концерта предложили на Райт микрофон с автографа на Аксел. Ще му свърши чудесна работа за пред зъболекаря. 16


b

Понякога не е добра идея, когато си вкарал гол, да поздравяваш приятели на трибуните с нацисткия жест. Халфът на АЕК Йоргос Катидис получи доживотна забрана да играе за Гърция, след като 20-годишният играч отправи фашистки поздрав след някакъв мач. Катидис, който има за юношески и младежкия тим на Гърция над 40 мача, обясни, че е искал да поздрави свой приятел на трибуните. Сигурно е бил приятелят Адолф... 17


b

У нас юздите на хаоса пое временно правителство, начело с Марин Райков. Това правителство трябва да закрепи положението, разклатено от неспособността на кабинета на ГЕРБ, които ще се опитат да се завърнат за нови подвизи на изборите на 12 май. Едно от предизвикателствата пред Райков е как другият месец да се проведат избори без хватките на Бай Ганя от 19 век. 18


b

Съвместните американо-южнокорейски военно-въздушни маневри изнервиха иначе спокойните типове в Северна Корея и те реагираха повече от агресивно. Първо извикаха Денис Родман на гости. След като това не помогна, севернокорейциге прекратиха директната военна телефонна линия с южните си съседи, така че двете държави вече нямат никакъв контакт помежду си. След това Пхенян заплаши с удари военните бази на САЩ на Хавайте, остров Гуам. Северна и Южна Корея нямат подписан мирен договор, така че са във война от 1953 г. 19


b

Легендарният английски нападател Майкъл Оуен обяви, че ще приключи с футбола в края на този сезон. Оуен започна в школата на Ливърпул, за които дебютира на 17 години. Играл е за Реал Мадрид, Нюкасъл, Манчестър Юнайтед и Стоук Сити, изиграл е и 89 мача за английския национален отбор. Той е е четвъртият най-продуктивен реализатор на Англия с общо 220 гола за отборите, в които е играл. През 2001 г.той беше определен за футболист на годината, което не се случва често на англичаните. 20


b

Корупцията в Китай се решава с шеметен соц-замах. От 2000 г. досега в Китай са били разстреляни около 10 хил. души за корупция в държавния апарат, а около 120 хил. чиновници са били осъдени на различни срокове затвор за същото. В Египет също действат – смъртни присъди отнесоха 21 футболни фенове, заради безредиците на стадиона в Порт Саид миналата година. В същото време двама мъже, опитали се да отвлекат момиче за откуп, са били публично линчувани от тълпата в египетския град Махалат аз-Зиад и по-точно са били пребити и обесени с главите надолу на централния площад. 21


DER H

OT STRANSK

22


HUNDS

KI

23


D

тясно! Боби : Експириънсът е жесток на големите сцени, но това не значи, че не се кефим на клубовете. Всеки знае, че разликата е много голяма и двете си имат предимства и недостатъци. На фестивали публиката е далече от сцената, няма много комуникация. Появявахте се и по медиите, имаше ли резултати от това? Пифа: Ами... не! Защото има много малко медии, знаеш какво е положението. Няма много музикални телевизии, радиата имат строг контрол какво точно да пускат, имат си програмна схема, в която ние много рядко влизаме. Обикновено ни пускат в някое предаване да представим някое парче и това е. Иначе за ротация не може да става и въпрос. Това е положението с медиите.

er Hunds от години поддържаг гарда на рок музиката в България със здрави рифове и уникални вокали. За Meanstream момчетата разказаха какво се случва около тях... Как се оказахте в този състав? Боби Косатката: От последния път, когато говорихме, в групата се смениха двама членове. Фидлер напусна преди около година и половина, а Вили - преди около половин година. Новите членове на тяхно място са Иво „Пифа“ Петров на барабани и Калин Белчев – китара. Не е имало драми, просто нещата следваха естествения си ход.

По какъв начин промотирате, това, което правите сега, в такъв случай? Пифа: С концерти в клубове и доколкото можем в интернет. В интернет също вече са прекалено много неща, сложно е и там. Кои са другите бг банди, които си заслужават слушането? Има ли общност? Пифа: Общност има, според мен. Бандите, които си заслужват са много. Ако тръгнем да ги изброяваме, ще изпуснем някои. Ама като почнеш Panican Whyasker, Odd Crew, има доста банди, с които сме приятели. Боби: Веднага се сещам за яките банди от Асеновград. За групи като 4? и Mindown, например. Мартин: Те са от групите, които в последните 10 години продължават, въпреки трудностите, да правят и издават музика, и да концертират. Това им коства много, както и на нас, но ние

Групата е създадена през 2003 г., ще правите ли нещо за юбилея тази година? Боби Косатката: Не, не мисля. Може би, ако се бяхме запазили в оригиналния състав щяхме да го празнуваме, но сега само аз съм останал оттогава. Марто: По-добре е да празнуваш юбилей на някой платинен албум, например... Къде предпочитате да свирите - на големи фестивали или в клубната атмосфера? Пифа: Задаваш отговори - много ясно, че на големите сцени. По клубовете ни е

24


След EP-то албум подготвяте ли? Боби: Правим нови парчета, даже на последния лайв свирихме две чисто нови. Имаме и още разни идеи, но сега основно се захващаме да правим нови авторски идеи в новата формация. Когато съберем достатъчно материал за някакъв продукт, ще видими дали ще е EP или албум. Аз вече не съм фен на албумите като формат, защото се изисква прекалено много време. За да направиш 10-12 парчета, ти отнема 2-3 години. По-добре да се пускат по-малко неща, но по-често. Както правят на Запад със синглите. Тук нямаме тая практика, защото синглите няма кой да ги върти. Така че е по-добре всяка година по едно EP, отколкото на три години по един албум. Мартин: Така и самият материал не остарява. Записал си едни парчета преди две години, други преди няколо месеца и нещата малко или много се размиват.

имаме тази потребност. Това е хубаво, защото с год��ните се вдига качеството. Това при младите банди го няма, защото първо трябва да мине някакъв период, в който да музицират и да концертират, за да си вдигнат нивото. Със сигурност има сериозни банди, които си заслужават. Бандите идват с феновете си, които слушат само тях. Как си го обяснявате? Пифа: Това е нормално. Определено по-младите групи имат повече публика, просто защото при тях приятелския кръг е по-широк. Просто имат повече свободно време и някак е по-лесно. Това е нормално, те идват да видят приятелите си, но част от тях гледат и другите Боби : В тази връзка, затова обикновено правят концерт две банди. Даже гледаме тенденции по 3-4 банди да свирят, получават се нещо като минифестове, за да може да се омеша публиката. Марто: Плюс е да събереш фенове на две групи, които имат допирни точки, защото така печелиш фенове, които никога няма да ти обърнат внимание, ако инцидентно не попаднат на теб.

Какво предстои за вас оттук-нататък? Пифа: Ако няма по-сериозно събитие, ще се затворим в репетиционната. Мартин: Може да не свирим никъде април месец. Няма смисъл да свириш на всяка цена. Сега новият ни китарист трябва да влезе в час и като мине Seattle-Night ще можем да се концентрираме. Искаме да видим какво ще се случи, въпреки че аз нямам съмнения за резултата. Химията е налице. Боби: Ще направим всичко по силите си да участваме на някои от големите фестивали, дали ще е тук или в чужбина - Румъния, Гърция, Сърбия има яки фестивали. Лека-полека ще почваме да излизаме, така че новите неща и летните фестивали са ни приоритет.

Разкажете за видеото към Waterfall? Боби: Идеята е на Александра Ненкова, тя е и режисьор, заедно с Бранимир Петев. Главен оператор е Веселин Христов. Сценограф е Даниела Николчова. Екипът беше доста голям, съставен от млади хора, професионалисти. Снимахме го цели два дни като те имаха много повече работа и от нас! Ние грогясахме, за тях не знам! На първия ден хората от екипа стояха отпреди изгрев до след залез. Същото беше и на втория ден. Бранимир даже май спа там на камъните. Видеото отне два дни, за да хванем подходящите кадри. Беше изморително, но си заслужаваше, защото реакциите са много положителни.

25


РОСЕН Ш

OT STR

26


ШАРКОВ

RANSKI

27


П

общото събрание се провеждат изборите за председател на НПСС, т.е. право на глас имат 53 души, всеки с по 1 глас. Може би НПСС би трябвало да се саморегулират. Как се получи така, че студентите научиха за действията на НПСС от медиите? Защо се прави това, според теб? Получи се така, защото до този момент никой от студентите в България нямаше представа, че такава организация съществува, може би една от целите на НПСС и нейните представители беше да се покажат по телевизияа, с цел да се легитимират пред колегите и да поведат (подведат) студентската общност, но найголямата им грешка беше да решат, че голяма част от студентите ще се втурнат след тях,без да си зададат въпроса „кои са тези и от къде се пръкнаха”. Точно заради тези самосиндикални техни действия, тази казионна организация се дискредитира допълнително пред студентската общност.

рез март Националното представителство на Студентските Съвети (НПСС) успя да се изложи по всички възможни параграфи след като се опита да припечели дивиденти около политическата сиутация и сформира движение „Орлов мост“, за да се пусне на изборите. Лице на движението стана известинят интелектуалец Христо Стоичков, а НПСС се закопаха допълнително със сбирка в зала „Армеец“, на която предимно пенсионери, деца и роми аплодираха Камата. Студентската общност реагира своевременно на гаврата, затова Meanstream се свърза с един от авторите на отвореното писмо в медиите срещу безочието на НПСС. Ето какво каза Росен Шарков.

Кой е избрал Стоичков за водач на студентите? Имало ли е допитване? Имат ли въобще нужда студентите от лице? По думите на представителите на НПСС е имало насрочена среща на Орлов мост, на която мнозинството е изрекло, че за водач искат да издигнат г-н Стоичков. От други източници знам, че на тази среща е имало около 30 човека, като мнозинството от тях са били членове на НПСС, това следва да каже само едно, всичко е било премислено и „номинацията” за лицето на студентите е била ясна още преди тази среща. Студентите не се нуждаят от лице, а от идея, разумна идея,с която да се припознаят, такава, която би ги разпалила и водила напред.

На какъв приницп се избират ръководителите и председателят в НПСС? Кой ги избира, някой регулира ли работата им? Всеки ВУЗ по закон има студентски съвет, всеки студентски съвет определя 3 души – 2 делегати и 1 представител, които представляват университета си в НПСС. Двамата делегати нямат право да гласуват, за разлика от представителя. В България има 53 университета. На

28


вдигането на таксите? Какво? Защото може би има тайно споразумение между тях и ръководствата на университетите да не предпиремат такъв вид действия. Когато стана ясно, че вдигат таксите в няколко столични университета и когато забелязаха, че недоволството сред студентите се повишава, а даже и че се организират протести в 2 от най-големите ВУЗ-а в София на 27.02., те решиха да ги изпреварят и да направят протест на 24.02, който да се влее в националните протести, от една страна целта беше да се привлекат протестиращите студенти и да се провалят протестите насрочени на 27.02.

Очевидно таргета на срещата в „Армеец“ не бяха студентите, а кой тогава? За кой и за какво бяха предназначени тези маневри на НПСС със Стоичков, според теб? Доста се изговори последната седмица, аз лично смятам, че може би опитът е бил да се таргетира студентската общност, с цел да се изпълнят нечии политическите цели амбиции и игри, но за да не се провали планът на организаторите, може би са се подсигурили с няколко автобуса, пълни с малолетни,непълнолетни, пенсионери и роми. За избори ли толкова бързат НПСС? Чий интереси защитават те, според теб? Във всички случаи стана ясно, че НПСС не защитават студентските права, в медиите се споменаха имената на най-различни политици и хора от криминалния контингент, повечето медии сочат бившата управляваща партия.

Какви трябва да са приоритетите на орган като НПСС? НПСС заставали ли са зад някакъв смислен приоритет? Какво постигат останалите студенти с общи усилия без НПСС? Приоритетите на тази организация биха следвали да бъдат отстояване на студентските интереси, изследване на проблемите на студентите и намиране на рационални подходи за решаването им. Останалите студенти се сдружават в студентски сдружения с нестопанска цел или формални групи и създават доброволни инициативи, други кандидатстват по проекти.

Нарушение ли е НПСС да създава политическо движение? Ако да, кой трябва да ги санкционира? Ако да, мислите ли да подадете жалба пред някой орган? На първо място не морално представител на студентска общност да въвлича една общност в каквито и да е политически движения и партии. Според мен жалбата не би постигнала особен успех, решението е пълна реформа в тази организация, която би предотврътила в бъдеще време подобни действия.

Какво следва оттук-нататък? Ще предприемете ли още нещо? Оттук-насетне следва дискусия с други студенти и неформални групи, която цели пълно реформиране на организацията НПСС.

Защо НПСС не подкрепиха нито едни от студентските протести досега? Те имат ли някакво участие в протестите срещу

29


COMME

OT D

30


E DES:

DIZZY

31


Х

креативния му нюх и доказва равенството между шик, елегантност и спортната жилка на бранда. Базирайки се на удобството и черния цвят полиестерът се оказва в завладяващ унес с памука, чиито тъмни окраски хвърлят царствената сянка на нестройната фрагментарност, характерна за Yamamoto. Да обърнем обаче глава и към един друг бранд, който напоследък е източника на множествени естетически оргазми сред ценителите на хитроумното сърцато изражение. За да отпразнуват откриването на Dover Street Market Ginza COMME des Garcons complex, Supreme и COMME des Garcons заговорничат заедно, за да произведат една от найкоментираните колаборации за 2012. Година по-късно, двойката отново създава есклузивно разнообразие от продукти, за да се отбележи, и не само, първия рожден ден на магазина. Главни действашщи лица в рекламната кампания са небезизвестния скейтър-бой Джейсън Дил – a.k.a. идол на въпросното У-поколение и актрисата Chloe Sevigny, която е най-добре позната на читателите от филма Kids. Тематичниат polka-dot дизайн, възпят още от време оно от Hadouken в That boy That girl, е също част и от оригиналната колекция и се зъвръща с чутовен трясък изпод дигиталните Supreme линии. Box Logo тишърт, Susset риза and Camp шапката за пореден път попадат в селекцията на капсулната колекция, наред с Coach яке, Loop Collar шъртове, както Crusher шапка. Vans се притичват на помощ за пореден път с техните ери и харф каб-ове. След 360-оборония световъртеж от толкова много креативност се пренасяме към Jeremy Scott и, прескачайки болезнената тема с предизвикващите

арактерно остър и особен, с лек мускусен оттенък и златисти нишки лукс и концептуален шик-такъв е мирисът на моето детство, превъплътен в прозрачно шишенце, напомнящо твърде много на епруветка или иначе казано - Yohji Yamamoto Essentials. Наскоро откритото кофчеже, пълно със спомени, провокира, или по-скоро, пробуди отно��о вкорененият предмет за размисъл през всичките тези години в лицето на 70 (и няколко) годишният японски дизайнер и, сякаш наскоро избуяла, модата на коцептуалните линии и елитарното брандиране на цели поколения. Оказа се, че напоследък музейнотта на изящните форми на шакри като Yohji или COMME des Garcons плъзват по световните урбанистични подиуми и дори еволюират в нови форми на съществуване, бидейки прекроени в контекста на персонифицирания личен стил. Това обаче, което истински вдъхновява, са вече осъществените колаборации между гореспоменатите имена и брандове като Adidas (Y-3), Hermès, Mikimoto и Mandarina Duck. По своему, такава е и историята на вече 10-годишната колаборация между Yamamoto и Adidas, която по думите на японския дизайнер успява да вдъхнови

32


стомашни конвулсии розови пуделски глави, продължаваме към още една от колаборациите на Adidas. 2008 бележи отправната хронотопна точка в съзряването на дизайнерските приумици на Scott, родом от канзът и бивш възпитаник на института Pratt, в Бруклин с мода. Това вече 5-годишно приятелство бива блязано от еже-сезонни възходи, като емблематични за капсулните колекции се первдръщат крилатите кециве, чиято прозрачна винилова надуваема трактовка е мой личен фаворит, както и Mickey Mouse серията, който се оказва и едно от главните вдъхновения на Jeremy. Сравнянайки тази с колаборацията с Yamamoto, Adidas разгръщат своя новаторски потенциал, който въплъщава многообразието,както и свободата на отвореното съзнание, които са в основата на добрите идеи, чийто проекции в бъдещето чертаят ракурса на урбанистичната мода с точността на нивелир. Стоманената точност, с която Yamamoto прави това преди 10 години, както и ултурните аспекти на COMME des Garcons и логото на Supreme, например, обвързват уличната проницателост на удобството с така желаното чувство за унифицирана персоналност на кройката.

33


b

MEANSTREAM

NEXT ISSUE: 1 MAY 2013


Cumshot Issue