Page 1

MINIRECEPTA LITERÀRIA INGREDIENTS: Fragment del capítol 12 de la novel·la Viatge màgic a l’Àfrica, de Jordi Llompart, Ara llibres. DURADA: una sessió. TEMA: Gust per la lectura. PER A QUI? Alumnes de Cicle Superior. PREPARACIÓ: Abans de la lectura: Informem als alumnes del llibre al qual pertany el capítol que els llegirem. Es tracta de Viatge màgic a l’Àfrica (novembre de 2009),escrita per en Jordi Llompart. Els podem explicar que l’autor és periodista, que ha treballat força temps als informatius de TV3, i que també ha dirigit diverses filmacions, entre elles, la primera pel·lícula IMAX que es va rodar a Espanya, El misterio del Nilo (2005). L’any 2005 va perdre la seva filla Jana, en un accident de trànsit a Namíbia. Poc després va escriure El cor damunt la sorra, un conte inspirat en els pensaments de la seva filla, un viatge a la imaginació i el món irreal. A partir d’aquest conte en va sortir una novel·la: Viatge màgic a l’Àfrica, de la qual se n’ha fet una pel·lícula que s’estrenarà al 2010. La novel·la comença amb la Jana visitant un nen a l’hospital,en Kabbo, que està molt malalt. En Kabbo convida a la Jana a visitar-lo al seu país, a l’Àfrica, i ella hi arriba en un viatge a través dels somnis. Durant el seu viatge fantàstic, al costat d’un cavall alat, coneixerà una flor que parla, un caracal (linx), un lleó trist perquè ha perdut la seva lleona, un nen (en Mel) que li permetrà conèixer l’esperit del foc, i al costat del qual arribarà al món dels contes i tindrà experiències fantàstiques, sempre a la recerca del veritable sentit de la vida. La Jana només vol que li contestin una pregunta:per què existim? Durant la lectura:

 Després d’haver situat els alumnes, el mestre llegeix en veu alta el fragment del capítol 12 de la novel·la. És un capítol on es recrea un temple imaginari dedicat a la lectura, on els nens i nenes són els actors, que es preparen i llegeixen els contes als elefants. Un lloc on la lectura és la raó de viure. Demanarem als alumnes que es deixin portar per la fantasia, i intentin imaginar-se el lloc que ens descriu el passatge. 

Després de la lectura: Els alumnes se situen en grups de quatre, i els repartim el text que hem llegit i un petit qüestionari. Els donem 10-15 minuts per tal que analitzin les preguntes del qüestionari i en parlin, i després ho posarem en comú.


Després d’escoltar el fragment del capítol 12 de Viatge Màgic a l’Àfrica, de Jordi Llompart, intenteu reflexionar sobre les següents qüestions: La Jana ens explica com eren els temples. Diu que “Dels sostres dels temples hi penjaven grans robes de colors, que creaven ombres per refrescar els espais i es movien amb la brisa. A l’interior dels temples no hi havia murs, parets, portes ni finestres, només columnes”. Podeu imaginar-vos un espai així, tan obert? Per què creieu que eren així, sense parets? Quina sensació us arriba quan imagineu aquest lloc (angoixa, tranquil·litat, nerviosisme, por...)? “Nens i nenes d’alçada, cabells i color de pell diferent estaven entregats a la feina de llegir els contes, però no semblava que ho fessin per obligació. Estaven tots molt relaxats i somreien quan passàvem pel seu costat. Vaig veure una nena que esclafia a riure per alguna cosa que acabava de llegir, i un parell de nens que es llegien frases l’un a l’altre i en comentaven el significat, i també vaig veure en un extrem del temple una nena que llegia un conte a un gran elefant assegut davant seu. ”. Els nens i nenes llegeixen de forma voluntària. Creieu que si els fessin llegir per obligació estarien tan relaxats, tan contents? Llegiu algun cop per obligació? Quan llegiu per obligació, gaudiu de la lectura? I quan llegiu per gust propi? “Assagen diverses vegades abans de recitar el conte a l’elefant- va dir el noi-. Veieu aquesta nena? Ja ha llegit el conte un parell de vegades o tres abans, i ara que ja sap la intenció de totes les paraules que hi ha escrites, el llegeix a l’elefant, que no se’n perd detall.” Us recorda alguna altra activitat que feu? Quina? Què us sembla que senten els nens i les nenes quan llegeixen els contes als elefants? Què deuen sentir els elefants quan els llegeixen els contes? Us agradaria que algú us llegís contes o històries? Podeu explicar als demés com us prepareu els contes per a l’activitat “Padrins de lectura”, com us sentiu abans de fer l’activitat i després.LLOMPART, J.(2009): Viatge màgic a l’Àfrica. Ara Llibres.

Viatge màgic a l'Àfrica  

Proposta de treball

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you