Page 1

MINIRECEPTA LITERÀRIA INGREDIENTS: HASELEY, Denis: L’ós que estimava els llibres. Il·lustrat per Jim La Marche Ed. Joventut. TEMA: Gust per la lectura, amistat. PER A QUI? Alumnes de Cicle inicial i mitjà. PREPARACIÓ: 

Abans d’explicar el conte: Donem amb antelació les dades del conte que els explicarem: títol, autor, il·lustrador, títol original, any d’edició i editorial. A partir del títol del conte poden fer suposicions sobre la seva temàtica, què hi passarà, qui serà el protagonista... Projectarem les imatges en una pantalla (amb un projector de cossos opacs o bé amb una presentació) mentre anem llegint el conte. 

 Mentre expliquem el conte la mestra anirà plantejant hipòtesis, fent pensar els alumnes: per exemple, Què deu ser el tros de paper que troba l’ós? Què us sembla que hi diu? Què hi fa aquesta noia vivint al bosc, tota sola? Com és que aquest ós és tan dòcil? Us sembla que li agrada qe li expliquin històries? Per què la noia diu que a l’hivern ja no hi serà? On deu marxar? 

Després d’escoltar el conte podem parlar de: El protagonista del conte, l’ós. Com és? Quin caràcter té? Coneixen altres contes amb aquest protagonista? S’hi assemblen? L’ós diu que no entén el que li diu la noia, però pel to de veu pot saber què sent: por, tristesa, alegria... És semblant al que passa amb els nadons quan se’ls explica un conte. En podem parlar. Els agrada que els llegeixin contes? A casa, els llegeixen contes? En parlem. Podem fer una llista entre tots/es de les emocions que ens susciten les lectures. Els llaços d’amistat. El rerafons de la història: què els sembla que deu ser aquell tros de carta? Pot ser que aquella nois sigui l’Eliza de la carta? Si és així, què hi fa al bosc? Fem suposicions sobre l’argument del llibre.Podem comentar les il·lustracions del conte: són suaus, de colors càlids, com de tardor; són realistes. Són fetes amb pintura acrílica i llapis de colors sobre paper per a aquarel·la. Podem contrastar-les amb altres imatges d’óssos de contes diferents.


L’ós que estimava els llibres. Autor: Dennis Haseley Il·lustrador: Jim LaMarche Traducció: Aida Garcia Editorial: Joventut Any d’edició: 2002

Dennis Haseley va escoltar, des de petit, la veu màgica de la seva mare que li explicava històries i li llegia novel·les. És autor de molts llibres per a nens i nenes. Viu a Nova York

Jim LaMarche, de petit, volia ser mag. Després va estudiar biologia, fins que va descobrir la seva veritable vocació: il·lustrar llibres per a nens.

L'ós que estimava els llibres  

Proposta de treball.

Advertisement