Page 1

MINIRECEPTA LITERÀRIA INGREDIENTS: L’elefant encadenat (Jorge Bucay). Llibre i Vídeo TEMA: Gust per la lectura. DURADA: Vídeo 4’02 PER A QUI? Alumnes de Cicle Mitja. PREPARACIÓ:

¸ Expliquem el conte:  Els donem amb antelació les dades del conte, de l’autor i il·lustrador, editorial i lloc i any d’edició.  Aquest conte explica la història d’un circ i del seus animals, en concret, un elefant. És el més fort de tots els animals però, paradoxalment, quan acaba la funció, resta lligat a una petita estaca a la que s’ha acostumat des de petit, i no fa res per deslliurar-se’n.  Podem explicar el conte al grup, mostrant-ne les imatges. És un conte que tracta el tema de la perseverança i de no donar-se per vençut a la primera de canvi. També podem parlar del fet que quan ens acostumem a una cosa, potser ja no fem res per canviar-la, ja la trobem normal (l’elefant s’acostuma de petit a estar lligat i de gran ja no fa res per canviar-ho).

Visionem el muntatge:  Avisarem als alumnes que és un muntatge audiovisual basat en el conte, en les seves imatges i textos. Si no n’han vist mai cap, els haurem d’explicar què és.  Els donarem les dades de la producció: autor, país d’origen, durada, on el trobem...  Els avisarem que el text del conte està escrit a sota.  Per grupets, quan acabi el visionat, hauran de respondre un petit qüestionari. € Després de veure l’animació:  Els donarem deu minuts per parlar-ne.  Dedicarem una estona a posar les idees en comú i a expressar les nostres opinions. uExemple de qüestionari:      

Al començament, sona una música i s’obre una caixa. Què us sembla que és? Per què fa girar la rodeta fins a “tristÓ? Les imatges del llibre són iguals que les del muntatge? Com aconsegueixen que hi hagi moviment (per exemple, del lleó i l’elefant)? Com fan canviar el decorat del darrere? Quins sons de fons s’escolten? En un moment determinat, el nen taca els ulls i s’imagina què li devia passar a l’elefant de petit. Com ens ho mostren a la pantalla?


Què us ha semblat aquesta animació, pel que fa a la història, la música i la imatge?

L'elefant encadenat  

Minirecepta literària

Advertisement