Page 1

MINIRECEPTA LITERÀRIA INGREDIENTS: ¨ Capsa de poemes. 2 CASAS, Lola: Blanc. Publicacions de l’Abadia de Montserrat. ¸ CASAS, Lola: Negre. Publicacions de l’Abadia de Montserrat. TEMA: Del blanc al negre. Llegim poesia. A QUI? Alumnes de Cicle Mitjà. TEMPS: Dues sessions. PREPARACIÓ:

PER

Abans de venir a la biblioteca: H Convidarem als alumnes. Els donarem la invitació explicant-los que vindran a la biblioteca a participar a l’activitat Del blanc al negre. à Prepararem dues capses, una de blanca i una de negra, on hi desarem alguns dels poemes dels llibres Blanc i Negre, de la Lola Casas, així com també alguns objectes o fotografies de coses de què parlen aquests poemes (per exemple, tinta xinesa, cafè, carbó, pega dolça, fotos en blanc i negre, cotó fluix, guix, dau, sal...) Quan vinguin a la biblioteca: à Abans de començar l’activitat:  Llegirem la invitació que han rebut a la classe i parlarem sobre què els sembla que farem a continuació.

ˆ

 Explicarem qui és la Lola Casas i ensenyarem alguns dels llibres que ha escrit per a nens i nenes. Mentre dura l’activitat:  Com que l’activitat es diu “Del blanc al negre”, començarem per la capsa blanca.  Haurem de destapar-la a poc a poc, creant misteri: què hi deu haver a dins? Podem enumerar coses blanques...  Anirem traient els objectes i fotografies, un a un, i recitarem els poemes en veu alta. A mida que llegim cada poema, anem deixant objecte i poema en un espai (damunt una taula, enganxat a la pissarra...).  Quan acabem amb la capsa blanca, farem el mateix amb la negra.


ł

Després del recital de poesia:

ACTIVITAT 1: €

En aquests dos llibres hi ha dos poemes quasi paral·lels:  Hora de berenar (Blanc)  Hora de dinar (Negre) ø

Començarem per Hora de berenar.

 El recitarem en veu alta. Un cop recitat, podem fer dos llistats a la pissarra: un amb les informacions que l’escriptora dóna d’ella mateixa, i l’altre amb les que dóna de la veïna. Podem fer el mateix amb Hora de dinar. Veurem que les informacions són molt semblants: només es contradiu en el color dels gats. € h

ACTIVITAT 2:

h

ø

H

ø

Podem fer grups de quatre. Els repartim uns quants poemes (4 ó 5) dels que hem llegit abans (als quals els haurem tret el títol prèviament), i els títols retallats. Els donem una estona perquè lliguin els poemes i els títols. Després, per parelles, hauran d’escollir un d’aquests poemes i preparar-se’l per fer-ne una lectura expressiva (poden llegir-ne un vers cada un, per exemple). Els hem de deixar una estona suficient per preparar-se’l bé.


Blanc Autora: Lola Casas Il·lustrador: Pere Borrell Editorial : Publicacions de l’Abadia de Montserrat

Negre Autora: Lola Casas Il·lustrador: Ed Carosia Editorial : Publicacions de l’Abadia de Montserrat

La Lola Casas és mestra i escriptora. Ha escrit un bon munt de llibres de poemes per a nens i nenes: Anm de colònies, Anem a l’escola, Poemes de cada dia, Des de la finestra…

Del blanc al negre  

Treball de la poesia de la Lola Casas