Page 1

CEIP Mare de DÊu del Remei (Alcover). Recull d’activitats de lectura per a Cicle Inicial.


Justificació Aquest és un recull d’unes quantes activitats per a treballar la comprensió lectora dels nens que tot just comencen a llegir. Són activitats molt senzilles, que permeten un treball en petit grup o en parelles, i que poden formar part d’un Racó de lectura 1. Algunes de les fotografies que surten estan extretes de la web http://www.playmobil.com/, i d’altres estan fetes amb la càmera. És un material que, per les seves característiques, crida l’atenció als nens i nenes i els engresca a jugar-hi. Cada paquet de material està acompanyat d’una proposta didàctica.

1 la idea està basada en el dossier 10 Racons de lectura, de l’Institut per a la Convivència i l’èxit escolar, del Govern de les illes Balears.

http://minireceptesliterariesmdremei.blogspot.com/2009/09/materials-de-suport-la-lectura.html


ACTIVITAT 1 Activitat: Llegim situacions (lletra de pal). Grup: Per parelles. Durada prevista: Una sessió Objectiu de l’activitat: Ordenar les frases que hi ha escrites i relaciona-les amb la seva imatge. Material: frases retallades i cartronets amb imatges. Frases grosses retallades per a la mestra . Desenvolupament: Abans de l’activitat: En gran grup: Ensenyem les imatges i entre tots anem dient què hi ha a cada una d’elles. Les anem enganxant a la pissarra. Ensenyem les frases, una per una, i deixem que els alumnes les llegeixin. Anem mirant quina frase va millor a cada fotografia. L’enganxem a sota la imatge. Un cop enganxades, podem anar agafant cada frase, trossejar-la en paraules, i demanar ajuda als nens i nenes per a ordenar-la de nou. Durant l’activitat: Per parelles: 

 

Donarem a cada parella una fitxa amb una imatge i un parell de frases. Deixarem un temps per a que puguin triar quina frase és la que hi va millor. Un cop triada la retallaran i col·locaran i ordenaran les paraules per formar de nou la frase. Cada parella té un ritme de treball diferent: cal deixar l’estona necessària. Observem com treballa la parella, si hi ha un que estira més que l’altre, si es corregeixen entre ells, si es poden d’acord…

 Després de l’activitat: Correcció col·lectiva: aniran sortint a la pissarra, triaran una imatge, ordenaran la frase i l’enganxaran a la pissarra. Els demés miraran si ho han fet així. Si no, parlarem de perquè no és correcte i buscarem alguna pista sobre com podem endevinar què hi diu . Ho desarem com a material de Racó de lectura.


ACTIVITAT 1 (pissarra)


ACTIVITAT 1(pissarra)


ACTIVITAT 1 (pissarra)

LA MARE PARA LA TAULA.

LA NENA ES PENTINA.


EL NEN ES BANYA.

EL PARE PASSEJA.


ACTIVITAT 1 (alumnes)

LA LA

EL EL

MARE NENA

NEN PARE

PARA ES

ES

LA PENTINA.

BANYA. PASSEJA.

TAULA.


ACTIVITAT 1 NOMS:……………………………………………………………. TREBALL PER PARELLES.


ACTIVITAT 1 NOMS:……………………………………………………………. TREBALL PER PARELLES.


ACTIVITAT 1

NOMS:……………………………………………………………. TREBALL PER PARELLES.


ACTIVITAT 1 NOMS:……………………………………………………………. TREBALL PER PARELLES.


ACTIVITAT 2 Activitat: Llegim situacions (en lletra de pal). Grup: Per parelles. Durada prevista: 30’ Objectiu de l’activitat: Desxifrar les frases que hi ha escrites i relaciona-les amb la seva imatge. Material: frases i cartronets amb imatges. Frases grosses per a la mestra (correcció col·lectiva). Desenvolupament: Abans de l’activitat: En gran grup: 

Ensenyem les imatges i entre tots diem què hi passa a cada una d’elles. Anirem ensenyant les frases, una per una, i llegint-les entre tots.

 Durant l’activitat:  

Deixarem un temps per a que cada parella pugui llegir i col·locar les frases amb la imatge corresponent. Observem com treballa la parella, si hi ha un que estira més que l’altre, si es corregeixen entre ells, si es poden d’acord… Respectem els ritmes de treball.

 Després de l’activitat: Correcció col·lectiva: aniran sortint al davant, triaran una frase, la llegiran i l’enganxaran amb la imatge corresponent. Els demés miraran si ho tenen igual. Si no és així, parlarem de perquè no és correcte i donarem alguna pista sobre com podem endevinar què hi diu (mirar si és una frase curta o llarga, si hi ha alguna paraula que coneguem…) Ho desarem com a material de Racó de lectura.


ACTIVITAT 2


EL POLICIA PORTA LA MOTO. LA NENA ES PENTINA. EL NEN ES BANYA. EL JARDINER PODA LA PLANTA. MARCA UN GOL. EL PARE PASSEJA AMB ELS NENS.


ACTIVITAT 3 Activitat: Sí o no?(en lletra de pal). Grup: Per parelles. Durada prevista: 30’ Objectiu de l’activitat: A partir de l’observació d’unes fotografies, contestar sí o no a unes preguntes. Material: fotos dels playmobil i cartonets amb les preguntes. Full DINA3 dividit en dos espais; i a la part de dalt hi posem SI i NO. Desenvolupament: Abans de l’activitat: En gran grup: 

Ensenyem les imatges i entre tots diem què hi ha a cada una d’elles, com és el personatge, com va vestit… En fem un exemple col·lectiu a la pissarra.

 Durant l’activitat: Per parelles:   

Deixarem que escullin una fotografia d’un personatge. Els donarem unes quantes frases (unes que tinguin relació amb el personatge i unes que no en tinguin). Deixarem un temps per a que cada parella pugui llegir i col·locar les frases al sí o al no. Observem com treballa la parella, si hi ha un que estira més que l’altre, si es corregeixen entre ells, si es poden d’acord… Poden fer l’activitat tants cops com vulguin: hi ha molts personatges diferents.

 Després de l’activitat: 

Correcció entre ells: cada parella canviarà de taula i revisarà què han fet els companys. Ho desarem com a material de Racó de lectura.


ACTIVITAT 3


ACTIVITAT 3

ÉS UN NEN. ÉS UNA NENA. ÉS UN HOME. ÉS UNA DONA. PORTA SABATES BLANQUES. PORTA SABATES NEGRES. PORTA SABATES GROGUES. PORTA DUES SABATES. PORTA UNA SABATA. TÉ BARBA. ÉS ROSSA.


TÉ EL CABELL LLARG. TÉ EL CABELL CURT. PORTA BARRET. PORTA GORRA. PORTA JAQUETA. TÉ EL JERSEI RATLLAT. TÉ ELS PANTALONS BLAUS. TÉ ELS PANTALONS VERDS. TÉ ELS PANTALONS TARONGES. PORTA FALDILLA. PORTA ULLERES. PORTA BANYADOR.


VA EN CADIRA DE RODES. S’HA FET MAL. ÉS ROS. ÉS MORENA.

Llegim jugant  

Activitats de comprensió lectora per a cicle inicial de primària

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you