Page 80

Van gebouw tot publiek Duurzaamheid: meer dan een laagje isolatie!

Dagelijks bereiken ons berichten over de klimaatverandering, stijgende brandstofprijzen, het verlies aan biodiversiteit en de toenemende sociale onrechtvaardigheid. We beseffen dat we onze keuzes en ons gedrag moeten wijzigen, maar tussen droom en daad…. En toch is er een kentering merkbaar. Ook heel wat cultuurorganisaties gaan op zoek naar manieren om hun ecologische voetafdruk te verlagen en een bijdrage te leveren aan de transitie naar een duurzame en rechtvaardige samenleving. In dit artikel reiken we mogelijke handvatten aan om lokaal aan de slag te gaan.

Philippe Liesenborghs

Duurzaamheid?! Duurzaamheid heeft heel wat ladingen. Voor sommigen staat het gelijk aan het verlagen van de ecologische voetafdruk, voor anderen gaat het over een fundamentele breuk met het huidige maatschappijmodel. De verschillende betekenissen creëren verwarring en zetten soms een rem op de noodzakelijke veranderingen. Het neemt niet weg dat de uitgangspunten om in te zetten op duurzaamheid glashelder zijn. Professor Tim Jackson van de Universiteit van Surrey vat de kern van het probleem krachtig samen:

78 L O C U S

“Elke samenleving klampt zich vast aan een mythe. Onze mythe is die van de economische groei. De laatste vijf decennia is het nastreven van groei wereldwijd de hoogste politieke doelstelling geweest. De wereldeconomie is bijna vijf maal zo groot als een halve eeuw geleden. Indien zij met dezelfde snelheid blijft groeien, zal de economie tegen het jaar 2100 tachtig keer de huidige omvang hebben… Deze evolutie is totaal in tegenstrijd met de wetenschappelijke kennis over de begrensde grondstofbasis en de kwetsbare ecologie waarvan wij afhankelijk zijn voor ons overleven.”1

Profile for mdmedia & partners

Duurzaam cultuurbeleid l Locus l 2012 l mdmedia  

Duurzaam cultuurbeleid in Vlaanderen

Duurzaam cultuurbeleid l Locus l 2012 l mdmedia  

Duurzaam cultuurbeleid in Vlaanderen

Profile for mdmedia
Advertisement