Page 78

aanvullen. Met een team dat al luisterend aanvoelt waar behoefte aan is en ervoor zorgt dat de zoektocht naar informatie en verhalen interessant, spannend en zinvol is. De collectie presenteren? Dat gebeurt in thema’s die kinderen zelf aandragen. Hetzelfde geldt voor de programmering. De ruimte is gastvrij en flexibel en nodigt uit tot heel divers gebruik. En wie wil er niet in het Explorium van alles nader onderzoeken? Kinderen zijn bijvoorbeeld gek op de natuur. En niet alle kinderen leren door erover te lezen.” In het Explorium lijkt niets onmogelijk. Fantasie en creativiteit kennen er geen grenzen. Meer nog dan een atelier is het een ruimte waar kinderen vanalles kunnen uitwerken en doen met allerlei materialen. Materialen die ook niet-talige kinderen aanspreken. Steeds is er een verband met de collectie. “Je hoeft niet enkel schrijvers uit te nodigen in een bibliotheek, ook non-fictie is belangrijk. Nodig onderzoekers uit. Breng kinderen en kunstenaars met elkaar in contact. Bijvoorbeeld bij de inrichting van je jeugdafdeling. En denk niet: als ik nou lang genoeg wacht, wordt al dit meubilair wel weer hip. Kinderen willen zelf meewerken in de bibliotheek, zoals in Hoorn bijvoorbeeld.

76 L O C U S

Ze ruimen boeken op, helpen aan de balie, bepalen zelfs mee het collectiebeleid… Ze vinden het leuk om verantwoordelijkheden te krijgen.”

Dromen en vertellen “Waarom geen dromenafdeling uitbouwen? Heel veel kinderen hebben behoefte aan een knus hoekje en rust, wat ze soms thuis niet vinden. In de bibliotheek van Rotterdam heb je op de 7de verdieping een stilte-centrum, een grote afdeling waar het muisstil is en wel honderd mensen studeren en dingen uitzoeken. Architecten menen dat je een

bibliotheek eigenlijk zou moeten ontwerpen van stil naar lawaaierig. Met bijvoorbeeld aparte ruimten om te gamen. Kenmerkend aan het 100-talentenconcept is dat je in dialoog gaat en niet enkel dingen aanbiedt, zoals je collectie, maar dat je ook de bibliotheek verrijkt door verhalen van je publiek terug te brengen en opnieuw te delen met je publiek. Nieuw verworven kennis van kinderen komt weer terug naar de bibliotheek. Zo kunnen ze bijvoorbeeld zelf hun verhalen op allerlei multimediale manieren vertellen.”

Profile for mdmedia & partners

Duurzaam cultuurbeleid l Locus l 2012 l mdmedia  

Duurzaam cultuurbeleid in Vlaanderen

Duurzaam cultuurbeleid l Locus l 2012 l mdmedia  

Duurzaam cultuurbeleid in Vlaanderen

Profile for mdmedia
Advertisement