Page 57

effectief iets met de resultaten van de zelfevaluatie te doen. Neerschrijven waaraan wordt gewerkt, waarin dit moet resulteren, wie hiervoor verantwoordelijk is en – vooral – tegen wanneer, en de veranderingen werden meteen een stuk concreter. En ook duidelijker voor de medewerkers, wat mooi meegenomen was.

Een actie is meer waard dan een ton theorie (Friedrich Engels)

een toekomstgericht beleid uitzetten met een brede maatschappelijke relevantie. Door de betrokkenheid van verschillende partners, was de zelfevaluatie meteen ook een check om na te gaan of iedereen op dezelfde golflengte zit en dezelfde visie deelt. Het maakte andere opvattingen bespreekbaar, toonde afwijkende meningen of liet toe de vinger te leggen op onderhuidse wrevel.

Wie iets groots wil, moet zich weten te beperken (G.W.F. Hegel)

Bibliotheken doen veel, heel veel. Het is dan vaak zoeken naar de bomen in het bos. Dit gaat ook op voor de verbeterpunten waaraan men wilde werken. Het eerste enthousiasme werd al gauw ingehaald door de realiteit en de waan

van de dag. Een doordachte keuze van wat wel – en dus ook wat niet – zou worden aangepakt, was niet altijd eenvoudig te maken. Zoals mijn oma altijd zei: “Kiezen is verliezen, maar niet kiezen is niet hebben”. Gouden stelregel bij het aanpakken van verbeterpunten: beperken. Beter focussen op twee werkpunten die succesvol kunnen worden afgerond, dan vele zaken tegelijk aanpakken die verwateren en een stille dood sterven.

Doelen zijn dromen met deadlines (Diana Scharf Hunt)

Een verbeterplan maken… weinigen liepen er warm voor. Toch hielp het om niet bij de pakken te blijven zitten. Een verbeterplan, hoe beperkt ook, was vaak een drijfveer om

Verbeterpunten vaststellen en op papier zetten, is één zaak. Met oplossingen op de proppen komen die de toets met de praktijk doorstaan, is een andere zaak. Deze oplossingen waren meestal geen ingewikkelde constructies, maar eenvoudige, doordachte ingrepen. Met gezond verstand en daadkracht oplossingen zoeken en proberen kwam men al een eind verder. Of om het in managementtermen te zeggen: de bibliotheken behaalden quick wins. Het herschikken van de onthaalbalie of het efficiënter maken van de materiaalverwerking. Personeelsoverleg anders aanpakken of komaf maken met onduidelijkheid over werkwijzen. Het was vaak iets kleins dat uiteindelijk een groot verschil maakte.

55 DUURZAAM LOKAAL CULTUURBELEID

Profile for mdmedia & partners

Duurzaam cultuurbeleid l Locus l 2012 l mdmedia  

Duurzaam cultuurbeleid in Vlaanderen

Duurzaam cultuurbeleid l Locus l 2012 l mdmedia  

Duurzaam cultuurbeleid in Vlaanderen

Profile for mdmedia
Advertisement