Page 43

Bibliotheken organiseerden zich de voorbije jaren lokaal, provinciaal en Vlaams om gebruikers een online portaal te bieden om collecties te vinden en om transacties uit te voeren. Maar anderzijds is er geen fysiek contact nodig als je simpele transacties wil doen zoals leentermijn verlengen, een ticket kopen, iets betalen of een formulier met je gegevens invullen. De voorgaande passages kunnen nogal dwingend overkomen. Alsof je zonder kanaalstrategie en louter vanuit je buikgevoel niet meer zou kunnen werken. Niets is minder waar. Het ene versterkt het andere. Cultuur maken en cultuur ontsluiten heeft een sterk buikgevoel nodig. Kanaalstrategie helpt je gewoon door middel van je kennis over gebruikers en aanbod beter te mikken, het hoofd ook even te laten spelen dus.

Mix & match In cultuur kan je interessante combinaties maken met je aanbod, om zo bestaande en nieuwe doelgroepen te verbinden. Je kan als lokaal bestuur het aanbod van je cultuurdiensten beter bundelen, op maat van je doelgroepen. Zo kan je groepen ook meer ‘totaal’ benaderen.

Er zijn kinderen die graag voetballen en die opstaan en gaan slapen met een bal. En er zijn pianospelende kinderen die zweren bij uren oefening. Maar veel kinderen houden van sport én muziek én knutselen én ravotten. Het is dan ook een fijne vaststelling te zien dat veel gemeenten in de vakanties kampen aanbieden met combinaties. En er zijn nog mogelijkheden om lokale cultuurspelers interessante formats te laten bedenken. Innovatie gaat niet echt over het uitvinden van dingen, maar wel over het origineel combineren van bestaand aanbod. Ook bij het combineren van locaties kan een gemeente inhoudelijke winst boeken.

Denk maar aan de creatie van UiT-winkels in druk bezochte plekken. Of aan het inbrengen van culturele dienstverlening in andere dienstverlening. In Denemarken doen ze het al jaren: integreren van publieke en semi-publieke dienstverlening in één gebouw. Het “kulturhus” is een combinatie van verschillende voorzieningen waarbij samenwerking de bindende factor is. Denk aan de combinatie van (semi-)publieke functies zoals een kinderopvang, een bibliotheek, muziekacademie met spreekkamers voor artsen, diensten van kind en gezin, vergaderfaciliteiten en ontmoetingsplekken. De aanbieders maken in dit soort constellatie niet enkel

Het cultuurcentrum van Bierbeek maakt jeugdkampen die een combinatie bieden van sport, crea, theater, dans en muziek, een samenwerking van het cultuurcentrum, de sportdienst en de jeugddienst. Ook de dienst jeugd van Kortrijk biedt sedert een tijdje vakantiekampen aan waarbij jongeren aan de slag gaan rond een thema. In het thema hiphop bijvoorbeeld leren ze graffiti spuiten, decors maken, hiphop muziek uitvoeren en dansen. De week eindigt met een totaalvoorstelling. De erfgoeddienst organiseert dan weer een kamp waarbij spel, sport en erfgoed gematcht worden. Alle stadsdiensten met een jeugdaanbod werken samen in de creatie en communicatie van hun aanbod. Met ‘Ezelsoor’ organiseerden cultuurspelers uit Vlaams-Brabant een boekenkaftdag voor families met kinderen van 6 tot 12 jaar. Die konden hun schoolboeken komen kaften met gratis kaftpapier. Bekende illustratoren en leerlingen van het deeltijds kunstonderwijs voorzagen de boeken van een tekening. Op de 'mini-cultuurmarkt' kregen de gezinnen info over alle culturele en/of vrijetijdsactiviteiten voor kinderen in de gemeente.

41 DUURZAAM LOKAAL CULTUURBELEID

Profile for mdmedia & partners

Duurzaam cultuurbeleid l Locus l 2012 l mdmedia  

Duurzaam cultuurbeleid in Vlaanderen

Duurzaam cultuurbeleid l Locus l 2012 l mdmedia  

Duurzaam cultuurbeleid in Vlaanderen

Profile for mdmedia
Advertisement