Page 127

Interview de meerwaarde van een culturele toets. CultuurbeleidscoĂśrdinatoren zijn vaak al goed geplaatst om dit te realiseren. Zij zijn hiervoor opgeleid en dragen ook niet de ballast mee van een instelling die ze moeten beschermen. Het zijn ook echte beleidswerkers, die goed gevormd en gepositioneerd zijn om aan een globaal beleid mee te schrijven. Zij zijn eigenlijk de pioniers van het integraal beleidsmatig denken. Een ervaring die nu goed van pas zal komen. Cultuurcentra, bibliotheken en musea beschikken ondertussen meestal over personeel met expertise en de nodige creativiteit maar ze zitten vaak wat gevangen in de gouden kooi van de eigen instelling. De directeur van het cultureel centrum, de bibliothecaris of de conservator kunnen een bevrijdende rol spelen door dat breder werken mogelijk te maken en te ondersteunen. De bibliotheek is een interessante partner omdat de drempel er zoveel lager ligt dan bij het cultuurcentrum of museum. Ze hebben ook vaak een staf met knowhow over educatie en programmatie. Belangrijk is dat de verscheidene culturele instellingen of

initiatieven elkaar niet als concurrenten beschouwen. Ze moeten elkaar juist ondersteunen, versterken, successen gunnen en stimuleren in de ontdekkingstocht naar het globale verhaal. Welke skills heb je dan nodig? Je moet over diplomatie beschikken, compromissen kunnen sluiten, begrip tonen voor de positie van de andere sectoren. Je moet creatief zijn maar ook open staan voor andere ideeĂŤn. Daarnaast is het belangrijk de nodige dynamiek en het nodige idealisme te behouden en je eigen sector ook te kunnen relativeren.

tips

- Heb vertrouwen in je eigen artikel. Cultuur is nog altijd heel belangrijk. Het bepaalt hoe de bevolking je gemeente aanvoelt. - Zoek naar kansen en allianties die vroeger minder voor de hand lagen. - Neem op tijd vakantie om uit te blazen.

125 DUURZAAM LOKAAL CULTUURBELEID

Profile for mdmedia & partners

Duurzaam cultuurbeleid l Locus l 2012 l mdmedia  

Duurzaam cultuurbeleid in Vlaanderen

Duurzaam cultuurbeleid l Locus l 2012 l mdmedia  

Duurzaam cultuurbeleid in Vlaanderen

Profile for mdmedia
Advertisement