Page 101

Interview Ik zie de zaken ook in een groter geheel: de vergrijzing, ecologie… Cultuur heeft een maatschappelijke rol te spelen. Een op drie Vlamingen is amateurkunstenaar. Uit onderzoek blijkt dat die mensen actiever zijn, dynamischer in het leven staan en bijvoorbeeld meer aan sport doen. Je hebt er als gemeente alle baat bij om daarop in te zetten.

Hoe pak je het als cultuurwerker het beste aan? Belangrijk is dat je je goed voorbereidt en vooral vertrekt vanuit de noden. En dat op een realistische manier, want ook de volgende jaren gaan we het economisch moeilijk krijgen. De bibliotheken staan voor een enorme uitdaging op het vlak van de digitalisering. Daar zal je een goede visie over moeten uitbouwen. Het cultuurcentrum zal misschien nood hebben aan nieuwe infrastructuur. Maak daar goed onderbouwde nota’s en dossiers over. Zorg dat je voorbereid bent op de komst van de nieuwe schepen. Ik denk dat je dan al klaar moet staan met je dossier.

Kan je als cultuurwerker initiatiefnemer zijn bij het opstellen van het meerjarenplan? Volgens mij kan dat, maar ik vermoed dat dit toch vooral getrokken zal worden door de gemeentesecretaris en het managementteam, waar hopelijk een vertegenwoordiger van onze sector in zit. Het is aan elke gemeente om dat zelf uit te maken. Het voordeel is dat cultuurwerkers al ervaring hebben met het maken van beleidsplannen. In kleine gemeenten zijn cultuurbeleidscoördinatoren vaak ook al met diverse zaken bezig. Ze worden betrokken bij activiteiten van de sportdienst, gaan meehelpen op de elfjuliviering… Dat brede kan een sterkte zijn. Welke skills heb je nodig? Je moet een hoog EQ hebben en in staat zijn om compromissen te sluiten. Dat is niet altijd gemakkelijk. Je wil bijvoorbeeld als programmator een aantal zaken programmeren, maar de verenigingen staan aan je deur om je infrastructuur te gebruiken. Dan moet je op zoek gaan naar goede evenwichten.

tips

- Vertrek vanuit de aanwezige noden. - Vertrek vanuit de diversiteit van de lokale bevolking in plaats van te redeneren vanuit je eigen profiel. Maak van maatwerk je sterkte. - Heb vooral vertrouwen. In de professionals op de werkvloer maar ook in het bestuur. Elke schepen en burgemeester wil het beste voor zijn bevolking en cultuur maakt daar deel van uit.

99 DUURZAAM LOKAAL CULTUURBELEID

Profile for mdmedia & partners

Duurzaam cultuurbeleid l Locus l 2012 l mdmedia  

Duurzaam cultuurbeleid in Vlaanderen

Duurzaam cultuurbeleid l Locus l 2012 l mdmedia  

Duurzaam cultuurbeleid in Vlaanderen

Profile for mdmedia
Advertisement