Page 1

ik neem je mee!

17 t/m 25 september

nationale sportweek 2016

Geen boomGemeente Epe is ons te gek! Bomen snoeien VTA controles Stobben frezen Stormankers plaatsen Bos uitdunnen Bomen kappen bij lastige situaties (klimmend/hoogwerker)

Afspraak maken? www.karssensport.nl Nunspeet

Epe

(06) 28 61 99 34

vanessenhoveniers.nl

@nationale sportweek

Gemeente Epe

17 t/m 25 september 2016

www.heelepebeweegt.nl

De specialisten van Van Essen Hoveniers staan voor u klaar!

Hoveniersbedrijf “ De Tuinkabouter�

1 Pagina 1


SCOREN DOEN SCOREN DOEN SCOREN WE SAMEN! WE SAMEN! SAMEN! WE

W E EN MELDUU SCOOR MEEE W DD P EL M EN U M R L O E O :W M SC N O E N E A E A M R IE O T O A IS SC N A G OR GANISATIE AAN OOPP: : RGANISATCIE OR ARNT.NL A O O S E P .E W WOW R O WW.EPESCO T.NLL WWW.EPESCOORT.N W

Epe Scoort is een social community vóór en dóór

EpeEpe Scoort is een social community vóór dóór Scoort is een community vóór en en in dóór ondernemers omsocial sociaal ondernemerschap de regio ondernemers omom sociaal ondernemerschap in de deregio regio ondernemers sociaal ondernemerschap in Epe te stimuleren. We nodigen alle organisaties die tesociaal stimuleren. nodigenalle alle organisaties die EpeEpe teook stimuleren. WeWe nodigen organisaties die willen ondernemen dan ook van harte uit willen ondernemen danook ook van van en harte ookook sociaal dan harte uit omsociaal zichwillen aan te ondernemen melden op www.epescoort.nl metuit zich aan te melden www.epescoort.nl en ons mee te melden (net)werken! om om zich aan te opopwww.epescoort.nl en met met mee te (net)werken! ons ons mee te (net)werken! Epe Scoort is een netwerkplatform om kennis, ideeën, vragen en ervaringen te delen, zodat meer mogelijkheden om en kansen werknemers die te Epe Scoort is een netwerkplatform kennis,ontstaan ideeën, voor vragen en ervaringen Epe Scoort is een minder netwerkplatform om kennis, ideeën, vragen en ervaringen te doorgaans makkelijk aan een baan komen. Zoals gemotiveerde mensen delen, zodat meer mogelijkheden en kansen ontstaan voor werknemers die delen,doorgaans zodat meer mogelijkheden eneen kansen ontstaan voor werknemers die met een arbeidsbeperking mensen die langere geen baan hebbenmensen gehad. minder makkelijken aan baan komen.tijd Zoals gemotiveerde doorgaans minder makkelijk aan een baan gemotiveerde met een arbeidsbeperking en mensen diekomen. langere Zoals tijd geen baan hebbenmensen gehad. Epe Scoort is ook een ondernemerscompetitie tussen teams met ondernemers met een arbeidsbeperking en mensen die langere tijd geen baan hebben gehad. uit Epe, Apeldoorn, Brummen en Voorst. De teams met ondernemers zetten hun Epe Scoort is ook een ondernemerscompetitie tussen teams met ondernemers expertise en netwerk in voor het vinden van nieuwe werkplekken voor mensen uit Epe, Brummen en Voorst. De teams met ondernemers zetten hun Epe Scoort is Apeldoorn, ook een ondernemerscompetitie tussen teams met ondernemers met een arbeidsbeperking en mensen uit een uitkeringssituatie. expertise en netwerk in voor vindenDe van nieuwe werkplekken voorzetten mensen uit Epe, Apeldoorn, Brummen enhet Voorst. teams met ondernemers hun met en eennetwerk arbeidsbeperking en vinden mensenvan uit een uitkeringssituatie. voor mensen expertise in voor het nieuwe Ook uw organisatie kan een bijdrage leveren aan ditwerkplekken gezamenlijke doel. Want scoren we samen! Worden supporter van Scoort. Ga naar de website en meld u aan: met eendoen arbeidsbeperking mensen uitEpe een uitkeringssituatie. Ook uw organisatie kan een bijdrage leveren aan dit gezamenlijke doel. Want scoren doen we samen! Word supporter van Epe Scoort. Ga naar de website en meld u aan:

Ook uw organisatie kan een bijdrage leveren aan dit gezamenlijke doel. Want scoren doen we samen! Word supporter van Epe Scoort. Ga naar de website en meld u aan:

www.epescoort.nl

www.epescoort.nl

www.epescoort.nl


Ik neem je mee

VOORWOORD

Wethouder Robert Scholten aan het woord

'Heel Epe in beweging!'

‘Het afgelopen jaar is er weer veel gebeurd op het gebied van sporten en bewegen in de gemeente Epe. Zo heeft het team van ‘Heel Epe Beweegt’ het hele jaar doorlopend bewegingsactiviteiten georganiseerd voor jong en oud in de gemeente Epe. De komende jaren wordt de rol van sporten en bewegen steeds belangrijker, ook in de gemeente Epe.

Activiteiten Voor de jeugd zijn diverse activiteiten georganiseerd, zoals pauzeactiviteiten (op scholen) en sportinstuiven. Ook heeft het team afgelopen februari voor senioren vanaf 55 jaar twee succesvolle fittestdagen in Vaassen en Epe georganiseerd. Op deze fittestdagen kregen de deelnemers een goed beeld van hun eigen fitheid en kregen ze handvatten aangereikt om hun fitheid te verbeteren. Er waren diverse sportverenigingen aanwezig om vragen te beantwoorden en om specifiek sport- en beweegaanbod aan te bieden voor de deelnemers.

Sport- en Beweegplan Epe 2020

Doe mee met de Nationale Sportweek

Het beleid op het gebied van sporten en bewegen is het afgelopen jaar aangepast. Het nieuwe Sport- en Beweegplan Epe 2020 speelt in op de maatschappelijke ontwikkelingen en draagt bij aan een gezondere levensstijl door het stimuleren van beweging. Tijdens de Nationale Sportweek wordt aandacht gevraagd voor de lokale mogelijkheden om in beweging te komen. Ik ondersteun dit initiatief dan ook van harte!

De gemeente Epe kent een grote variëteit aan sporten, die beoefend kunnen worden bij vele sportverenigingen en sportclubs. Een aantal van deze clubs en verenigingen start in september met een nieuw sportseizoen. Ik daag u dan ook uit om tijdens de Nationale Sportweek in beweging te komen en u te oriënteren op en mee te doen aan het lokale sport- en beweegaanbod in onze gemeente!’, aldus wethouder Scholten.

NATIONALE SPORTWEEK 2016 Van 17 t/m 25 september vindt de dertiende Nationale Sportweek plaats. De Nationale Sportweek valt vanaf dit jaar samen met de Europese Week van de Sport en laat zien hoe gezond en vooral leuk sporten en bewegen is! De Nationale Sportweek valt samen met het moment waarop veel verenigingen en clubs hun deuren opnieuw open zetten; het sportseizoen gaat weer beginnen. Daarom vieren we tijdens de sportweek in september in heel Nederland de start van het nieuwe sportseizoen!

HEEL EPE BEWEEGT Buurtsportcoaches Het team van buurtsportcoaches in Epe bestaat uit Siebren Groen, Rik van Voorst, Tom Beekman en Noëlle Bus. De buurtsportcoaches zijn in dienst bij Koppel en voeren hun werkzaamheden uit onder de naam Heel Epe Beweegt. De buurtsportcoach is een bruggenbouwer tussen buurt, onderwijs en sport. Samen met basisscholen, sportverenigingen en instellingen werkt het team van Heel Epe Beweegt door middel van sport aan de ontwikkeling van kinderen. Daarnaast stimuleren wij een gezonde en actieve leefstijl onder alle inwoners in de gemeente Epe.

Taken Het team van Heel Epe Beweegt organiseert activiteiten die erop zijn gericht om kinderen, jongeren en senioren meer te laten bewegen en kennis te laten maken met verschillende sportactiviteiten en sportverenigingen die de gemeente rijk is. Daarnaast zorgen wij voor een structurele verbinding tussen scholen, instellingen, sportverenigingen en buurten.

Ondersteuning Heel Epe Beweegt Wilt u als school, sportvereniging, bedrijf of buurtbewoner zelf iets organiseren en hierin ondersteuning van de buurtsportcoach

wensen dan is dit mogelijk. Ook sluiten wij graag aan bij bestaande activiteiten om deze eventueel te vergroten en/of te vernieuwen. Graag blijven we op de hoogte van alle activiteiten rondom sport en gezondheid. U kunt hiervoor contact opnemen met coördinator Siebren Groen, e-mail: s.groen@koppelepe.nl

samen de start van het sportseizoen te beleven. Tijdens de Nationale Sportweek openen tal van sportclubs, sportverenigingen en andere organisaties hun deuren en verzorgen ze sportclinics, -toernooien en -demonstraties. Een overzicht van alle activiteiten vind je verderop in deze krant en is terug te vinden op www.heelepebeweegt.nl.

Ik neem je mee! Net als vorig jaar is het thema ‘Ik neem je mee!’. In de praktijk betekent het dat enthousiaste sporters iemand meenemen naar hun sportclub die niet of weinig sport. Iedereen wordt via de ‘Ik neem je mee!’ campagne uitgedaagd iemand mee te nemen naar zijn of haar club om

Digitaal sportplatform De website www.heelepebeweegt.nl is het digitale sportplatform van de gemeente Epe. Deze website bundelt het sportaanbod en geeft een overzicht van alle sportverenigingen en sportaanbieders die de gemeente rijk is. Daarnaast geeft het een overzicht van alle sportieve activiteiten, voor jong en oud, die in de gemeente aangeboden worden. Zo kun je heel veel sporten uitproberen, totdat je de sport vindt die bij je past! Heel Epe Beweegt is een middel om sportdeelname te stimuleren door het (sport) aanbod in de gemeente en de doelgroep bij elkaar te brengen. Het is een platform waarbij aanbieders hun (sport)aanbod kunnen presenteren aan de doelgroep. Deelnemers kunnen op hun beurt weer sport afnemen op de website. Een clinic, een workshop voor sportbestuurders, een inspiratieavond positief coachen, een toernooi, een instuif, een hardloopwedstrijd, het sportcafé; alles op één site.

GELDERSE SPORT FEDERATIE Ook de Nationale Sportweek in de gemeente Epe wordt mede mogelijk gemaakt door de Gelderse Sport Federatie.Kijk voor meer informatie op www.geldersesportfederatie.nl

De Gelderse Sport Federatie vindt dat je door fit en vitaal te zijn een gezonder en plezierig leven leidt. Dat is de reden waarom wij zoveel mogelijk mensen motiveren om te sporten en te bewegen, zodat iedereen mee kan doen. Om dit voor elkaar te krijgen, verbindt, activeert en coacht de Gelderse Sport Federatie organisaties in Gelderland van start tot finish. Zo zetten we samen een uitdagend sport- en beweegklimaat neer.

Pannenkoekenrestaurant

De Veldkamp De kleinschalige onderneming met ruime ervaring in het verzorgen van een respectvol en waardig afscheid.

24 uur per dag persoonlijk bereikbaar

0578 - 690410 (06 83227151)

Waar u ook bent verzekerd, u mag altijd zelf bepalen door wie u de uitvaart laat verzorgen.

Schotakker 5, 8162 JC Epe uitvaartvanvemde@planet.nl

www.uitvaartverzorgingvanvemde.nl

@nationale sportweek

Gemeente Epe

Veldkampweg 2 | 8162 PV Epe tel. 0578 611438 | email. info@develdkampepe.nl

www.develdkampepe.nl 17 t/m 25 september 2016

www.heelepebeweegt.nl

www.dier.nu 3 Pagina 3


HEMA EPE 40 jaar HEMA VAASSEN 12,5 jaar HEMA EPE HEMA EPE Hoofdstraat 90/92 HEMA 8162 VAASSEN AM EPE

23 BASE

Woensdag aprilT E ST JE Z E L F

Tel: 0578-612425

Meer info

Allstars

zie www.bas-e.nl

Basketball Experience

Een clinic van een WEKELIJKSE TRAININGEN profbasketballer Wie Waar

DE HYPOTHEEKSPECIALIST

Mini’s 5-11 PWA-hal Epe Clinics sportweek

Aspiranten 12-13 PWA-hal Epe wie Hoe laat Waar Kadetten 14-17 PWA-halOene Epe * 8-12 jr 12:00 - 13:00 Kulturhus 8-12 jr 15:15 - 16:15 PWA-hal Epe * Junioren 18-19 PWA-hal Epe 12-16 jr 16:45 - 17:45 PWA-hal Epe Senioren 20+ PWA-hal Epe 12-16 jr 18:15 - 19:15 PWA-hal Epe (excl. leden) Recreanten 18+ PWA-hal Epe * opgave verplicht

Wanneer woensdag vrijdags dinsdag woensdag dinsdag vrijdag even week

Hoelaat 18.00-19.00 18.30 -19.45 18.00-19.00 19.00-20.15 20.30-22.00 18.30-19.45

Basketball

EPE

vrijdags 18.30 -19.45 vrijdags 19.45 -21.00

H Y P coachklaas@hotmail.com |

www.facebook.com/basepe

Stuur je NAAM en LEEFTIJD naar wilnabos@gmail.com o.v.v. de PLAATS waar je mee wilt doen.

wekelijkse TRAININGEN

Hypotheken-Verzekeringen-Pensioenen

wie

waar

wanneer

Hoe laat

Junioren 8-12 Junioren 8-12 * Jongeren 13-19 Jongeren 13-19 Senioren 20+ Senioren 20+ * vanaf 7 mei

Kulturhus Oene PWA-hal Epe PWA-hal Epe PWA-hal Epe PWA-hal Epe PWA-hal Epe

woensdag woensdag dinsdag vrijdag dinsdag zaterdag

17:45 17:45 18:00 18:30 18:00 20:30

-

18:45 18:45 19:00 20:00 19:00 22:00

coachklaas@hotmail.com www.facebook.com /basepe

“Een sportieve groet!”

Oogmeetkundig onderzoek en oogdrukmeting TEL. (0578) 62 75 07 Hoofdstraat 25 - 8162 AA Epe

hekenNATUUR IN NEDERLAND


Ik neem je mee

SPORTCAFE

DIGITAAL SPORTPLATFORM GEMEENTE EPE Met ruim 60 sportaanbieders mag de gemeente Epe met recht een sportieve gemeente genoemd worden! Voor jong en oud is er voldoende mogelijkheid om te sporten of bewegen. De website www.heelepebeweegt.nl is hèt sportplatform van de gemeente Epe. Deze website bundelt het sportaanbod in de gemeente Epe en geeft een overzicht van alle sportverenigingen en sportaanbieders die de gemeente rijk is. Wil je direct weten welke sporten er bij jouw in de buurt te beoefenen zijn, neem dan een kijkje op de website.

Met Ruim 40 sportverenigingen mag Epe zich met recht een sportieve gemeente noemen. De rol van de (traditionele) verenigingen verandert en er wordt steeds meer van hen verwacht én gevraagd. Veel verenigingen lopen daarbij tegen dezelfde problemen aan. Tegelijk zijn er binnen elke vereniging wel kansen en wensen die wellicht onbenut blijven. Om elkaar als sportaanbieders in de gemeente Epe te leren kennen, verbindingen te zoeken, actuele thema’s te bespreken, ervaringen te delen en te profiteren van elkaars kennis wordt er twee keer per jaar een sportcafé gehouden. Hierbij staat kennismaken, netwerken en delen van kennis centraal.

Atletiekvereniging Cialfo is volop in beweging. Diverse wensen van binnen en buiten de vereniging brengen verschillende nieuwe activiteiten met zich mee. Atletiekvereniging Cialfo begint met dit nieuwe aanbod tijdens de Nationale Sportweek. Er is voor ieder wat wils! Om lokale winkeliers tegemoet te komen wordt gestart met een Winkelierstraining op de maandagochtend. Zo kun je je week goed beginnen. Daag je jezelf liever wat meer uit en verleg je graag je grenzen? Doe dan mee met Survivalrun op de zondagochtend. Bij Athletic Fitness, op woensdagochtend, kunnen 55plusser onder begeleiding aan hun fitheid werken. Behalve in Epe kan vanaf nu ook in Vaassen getraind worden met Cialfo. Heb je al enige loopervaring kom dan op zondagochtend naar Vaassen en loop mee! Kijk voor het complete aanbod van de atletiekvereniging tijdens de nationale Sportweek op www.heelepebeweegt.nl of www.avcialfo.nl.

RUGGESPRAAK Benodigdheden Kaartjes met eenvoudige tekeningen, papier

Het sportcafé wordt georganiseerd door de buurtsportcoaches in samenwerking met de vereniging waar we tijdens het sportcafé te gast zijn. Het sportcafé is bedoeld voor alle bestuurders en vertegenwoordigers van organisaties en verenigingen in de sport in de gemeente Epe. Ook commissieleden en andere vrijwilligerskader zijn van harte welkom!

Spel

Verdeel de groep in rijen, achterelkaar staan. De eerste persoon is het zendstation en probeert zo goed en snel mogelijk een tekening door te seinen naar de laatste van de rij. Dat wordt gedaan door op elkaars rug te tekenen. Alleen de eerste persoon heeft de tekening gezien. De laatste persoon moet de tekening die hij op zijn rug heeft gevoeld op een kladblaadje tekenen. De eerste persoon laat zien of het klopt.

Volgend sportcafé Op woensdag 26 oktober 2016 van 19:30 – 22:00 uur vindt het volgende sportcafé plaats. We zijn dan te gast bij voetbalvereniging SV Vaassen, Woestijnweg 67, Vaassen. U kunt zich aanmelden voor deze bijeenkomst door een mail te sturen naar s.groen@koppelepe. nl met hierin de naam van de vereniging en de personen die komen.

NINJA-MIDDAG!

Energizer

Energizer

Daarnaast geeft deze website informatie over sport gerelateerde zaken in de gemeente, zoals sportkennismakingsactiviteiten, deskundigheidsbevordering, sportcafés en andere sport- en gezondheidsinitiatieven.

NIEUW BIJ AV CIALFO

DE WIND WAAIT Benodigdheden Stoelen

Spel

Zet alle stoelen op een rij of kriskras door de ruimte. Alle spelers gaan op 1 persoon na op een stoel/kruk zitten. De persoon die over is gaat in het midden staan en roept: “De wind waait over.....” Hij/zij mag zelf beslissen waar de wind over waait, bijvoorbeeld: “De wind waait over iedereen die een paardenstaart heeft.” Iedereen met een paardenstaart moet nu zo snel mogelijk op een andere stoel gaan zitten. De persoon die overblijft gaat weer in het midden staan en roept weer “De wind waait over...” Zo gaat het spel verder. Als je moet opstaan mag je niet terug naar de plaats waar je zat toen je opstond.

SCHOOLHANDBALTOERNOOI & KLEUTEROCHTEND René Smaal, van het gelijknamige René Smaal Karate heeft kennismakingslessen gegeven op alle basisscholen in Vaassen. Aansluitend hieraan organiseert René een gave Ninjamiddag tijdens de Nationale Sportweek, op maandagmiddag 19 september van 16:00 – 17:00 uur in de Koekoek in Vaassen. Tijdens deze middag leer je allemaal gave dingen; rollen en duiken als een echte ninja, blokkeren en weren van ‘ninja zwaarden’ en aanvallen als een echte ninja. Daarnaast leert René Smaal je allemaal geheime trucjes voor weerbaarheid. Meld je snel aan via www.heelepebeweegt.nl

Op woensdag 21 september vindt het jaarlijkse school­ handbaltoernooi plaats in Vaassen. Op het sportpark van handbalvereniging CVO uit Vaassen gaan Leerlingen uit Vaassen in verschillende leeftijdscategorieën de strijd met elkaar aan. De groepen 3 t/m 6 starten om 13:30 uur met het toernooi, om 15:30 uur is het de beurt aan de groepen 7 en 8.

en spel ochtend die gericht is op de kennismaking met de handbalsport. Er komen leuke spelletjes aan de orde die te maken hebben met rennen, reactievermogen, de bal, coördinatie en nog véél meer. Kinderen leren op een speelse manier de sport handbal kennen waarbij plezier het belangrijkste is!

Daarnaast hebben de handbalvereniging en de buurtsportcoaches de handen ineengeslagen en organiseren zij op vrijdag 30 september van 10:00 – 12:00 uur in sporthal de Wieken voor de allerkleinsten een leuke sport-

Frans Schimmel

te Wapenveld

Gespecialiseerd in het verrichten van groen- en grondwerkzaamheden met minitractor, minikraan, minishovel, e.d. Eekterweg 34, 8171 NX Vaassen Tel/Fax: 0578 - 474 649 | Mobiel: 06 - 224 19 873

@nationale sportweek

Gemeente Epe

17 t/m 25 september 2016

www.heelepebeweegt.nl

5 Pagina 5


.nl

Comfort. Wij zorgen ervoor. Comfort.

Comfort. Wij zorgen ervoor. Wij zorgen ervoor. • Interne en externe controlerondes van

• Interne enenexterne controlerondes van • en Interne externecontrolerondes controlerondes van • Interne van • Interne en externe controlerondes van uwexterne woning of bedrijfspand • Interne en externe controlerondes van uw woning ofof bedrijfspand uw woning bedrijfspand uw woning of bedrijfspand uw woning bedrijfspand • 24-uurs alarmopvolging en key-holding key-holding uw woning of of bedrijfspand • 24-uurs alarmopvolging en • alarmopvolging Interne en externe externe controlerondes van • 24-uurs envakanties key-holding • 24-uurs alarmopvolging en key-holding • Interne en controlerondes van •••Totaalpakket beveiliging tijdens vakanties 24-uurs alarmopvolging en key-holding • 24-uurs alarmopvolging en key-holding enuwexterne van •Interne Totaalpakket beveiliging tijdens woning of controlerondes bedrijfspand uw woning of bedrijfspand • Totaalpakket beveiliging tijdens vakanties uw woning of bedrijfspand • Buurtbeveiliging • Totaalpakket beveiliging tijdens vakanties • Totaalpakket beveiliging tijdens vakanties Buurtbeveiliging • Totaalpakket beveiliging tijdens vakanties • 24-uurs• alarmopvolging en key-holding • 24-uurs alarmopvolging envakanties key-holding • 24-uurs alarmopvolging en key-holding ••Totaalpakket beveiliging tijdens •Buurtbeveiliging Buurtbeveiliging Buurtbeveiliging • •Buurtbeveiliging

www.dijkstra-epe.nl 0578-61 44 08

• Totaalpakket beveiliging tijdens Overboschweg 12 •• 8161 8161 NX Overboschweg 12 NXEpe Epevakanties • Buurtbeveiliging • Totaalpakket beveiliging tijdens vakanties

www.dijkstra-epe.nl www.dijkstra-epe.nl 0578-61 44 08 0578-61 44 08

Dorpsstraat 33, 0578-575511

• Buurtbeveiliging 06-53417398 Fax: 0578-576050 • Buurtbeveiliging Overboschweg 12 • 8161 Epe Tel:Tel: 06-53417398 ••12Fax: 0578-576050 Overboschweg 12 • 8161 NX Epe Overboschweg • 8161 NX EpeNX Overboschweg 12 •• 0578-576050 8161 NX Epe Email: info@hbvbeveiliging.nl • www.hbvbeveiliging.nl www.hbvbeveiliging.nl Tel: 06-53417398 •12 Fax: 0578-576050 Overboschweg 8161 NX Epe Tel: 06-53417398 • Fax: Overboschweg 12 • 8161 NX Epe Vaassen Tel: Email: info@hbvbeveiliging.nl 06-53417398 • Fax: 0578-576050 Overboschweg 12 • 0578-576050 8161 NX Epe Email: info@hbvbeveiliging.nl ••www.hbvbeveiliging.nl Tel:06-53417398 06-53417398 Tel: 06-53417398 • Fax: Email: info@hbvbeveiliging.nl www.hbvbeveiliging.nl Tel: Email:Email: info@hbvbeveiliging.nl • www.hbvbeveiliging.nl Tel: 06-53417398 Email: info@hbvbeveiliging.nl • www.hbvbeveiliging.nl info@hbvbeveiliging.nl • www.hbvbeveiliging.nl Email: info@hbvbeveiliging.nl ••www.hbvbeveiliging.nl Email: info@hbvbeveiliging.nl www.hbvbeveiliging.n

DÉ SPORTACTIEVE SCHOOL

RSG N.O.-VELUWE Schotweg 1, 8162 GM – Epe www.rsgnov.nl

Derbystar Classic TT, light of superlight Nomaal € 37,50

NU €24,99

www.karssensport.nl

Nunspeet Dorpsstraat 19 Hoofdstraat 96 EPE


Ik neem je mee

AGENDA

Tijdens de Nationale Sportweek en de weken daarna openen verschillende sportverenigingen hun deuren en worden er verschillende gave activiteiten georganiseerd. We dagen je uit om iemand mee te nemen naar jouw favoriete sport. Dit kan een vriendje of vriendinnetje zijn, maar ook de buurman of een collega. Laat een ander ervaren waarom jij sporten zo gaaf vindt! Wie neem jij mee?!

Datum

Aanbieder

Activiteit

doelgroep

Locatie

Zaterdag 17 september

Atletiekvereniging Cialfo Korfbalvereniging Regio ‘72 SV Vaassen Atletiekvereniging Cialfo Atletiekvereniging Cialfo Atletiekvereniging Cialfo Atletiekvereniging Cialfo Atletiekvereniging Cialfo Fitnesscentrum Epe Fitnesscentrum Epe Fitnesscentrum Epe René Smaal Karate SV Gazelle SV Gazelle SV Gazelle Atletiekvereniging Cialfo Atletiekvereniging Cialfo Baketbalvereniging All StarS Epe (BASE) Baketbalvereniging All StarS Epe (BASE) Baketbalvereniging All StarS Epe (BASE) Fitnesscentrum Epe Fitnesscentrum Epe SV Gazelle SV Gazelle Atletiekvereniging Cialfo Atletiekvereniging Cialfo Atletiekvereniging Cialfo Basketbalvereniging All StarS Epe (BASE) Basketbalvereniging All StarS Epe (BASE) Fitnesscentrum Epe Handbalvereniging CVO Korfbalvereniging Regio ‘72 SV Gazelle SV Gazelle Zwem- en Sportcentrum de Koekoek Atletiekvereniging Cialfo Atletiekvereniging Cialfo Atletiekvereniging Cialfo Fitnesscentrum Epe Fitnesscentrum Epe Taekwon-Do school Martowirono Atletiekvereniging Cialfo Atletiekvereniging Cialfo Basketbalvereniging All StarS Epe (BASE) Basketbalvereniging All StarS Epe (BASE) Fitnesscentrum Epe Fitnesscentrum Epe Fitnesscentrum Epe Zwem- en Sportcentrum de Koekoek Fitnesscentrum Epe Korfbalvereniging Regio ‘72 Wandelsportvereniging WIOS-Epe Korfbalvereniging Regio ‘72 Taekwon-Do school Martowirono Korfbalvereniging Regio ‘72 Wandelsportvereniging WIOS-Epe Atletiekvereniging Cialfo Atletiekvereniging Cialfo Heel Epe Beweegt Heel Epe Beweegt Voetbalvereniging KCVO Voetbalvereniging SV Vaassen

Duurlooptraining (weg) Kangoeroeklub Speelse training 4+5 jarigen Familietraining (bos) Survivalrun Loopgroep Vaassen Recreanten (bos) Winkelierstraining Proefles rug-fitness Fitness4daagse Opstartcursus fitness Ninjamiddag Open les meisjesgym Open les meisjesgym Open les turnen Coopertest + afstanden Nordic Walking/ Sportief Wandelen Open training heren Open training dames Open training Individuele analyse hardlooptechniek Opstartcursus fitness Open les Zumba kids Open lessen Zumba Dance Athletic Fitness Recreanten (bos) G-atletiek Open training Open training Opstartcursus fitness Schoolhandbaltoernooi Open korfbaltrainingen jeugd Open lessen jongensgym Grote Gymfeest Koekoek Poolparty Baantraining Jeugdtraining junioren Jeugdtraining pupillen Aangepast sporten Opstartcursus fitness Open (demonstratie) les Recreantentraining (bos) Nordic Walking/ Sportief Wandelen Open training Open training recreanten Spinningmarathon voor de hersenstichting Proefles rug-fitness Opstartcursus fitness Peuterdisco Opstartcursus fitness Kangoeroeklub Open wandeltraining Open korfbaltrainingen jeugd Open (demonstratie) les Kangoeroeklub Veluwe Herfstkleurenwandeltocht Athletic School Champs Kennismakingsclinic ‘oriënteren’ Paralympische Spelen Paralympische Spelen Rabobank Voetbaldag Voetbalmiddag voor de jeugd

12+ 3 - 6 jaar 4 - 5 jaar 12+ 12+ 12+ 12+ 12+ 12+ 12+ 40 - 60 jaar 6 - 12 jaar 5 - 8 jaar 8+ 11 - 18 jaar alle leeftijden 12+ 18+ 16+ 15 - 17 jaar 12 - 72 jaar 40 - 60 jaar 6 - 10 jaar 10 - 18 jaar 55+ 12+ 10 - 30 jaar 7 - 12 jaar 7 - 12 jaar 40 - 60 jaar 6 - 12 jaar 6 - 12 jaar 5+ 4 - 12 jaar 4 - 12 jaar 12+ 12 - 18 jaar 6 - 12 jaar alle leeftijden 40 - 60 jaar 6 - 16 jaar 12+ 12+ 12 - 14 jaar alle leeftijden 15 - 75 jaar 12 - 88 jaar 40 - 60 jaar 1 - 4 jaar 40 - 60 jaar 3 - 6 jaar alle leeftijden 6 - 12 jaar 6 - 16 jaar 3 - 6 jaar alle leeftijden 6 - 12 jaar 11 + 12 jaar 6 - 12 jaar 6 - 12 jaar 5 - 18 jaar 4 - 12 jaar

Epe Vaassen Vaassen Epe Epe Vaassen Epe Epe Epe Epe Epe Vaassen Oene Oene Oene Epe Epe Epe Epe Epe Epe Epe Oene Oene Epe Epe Epe Epe Oene Epe Vaassen Vaassen Oene Oene Vaassen Epe Epe Epe Epe Epe Epe Epe Epe Epe Epe Epe Epe Epe Vaassen Epe Vaassen Epe Vaassen Epe Vaassen Epe Epe Epe Epe Vaassen Vaassen Vaassen

Zondag 18 september

Maandag 19 september

Dinsdag 20 september

Woensdag 21 september

Donderdag 22 september

Vrijdag 23 september

Zaterdag 24 september Zondag 25 september Woensdag 28 september Donderdag 29 september Zaterdag 1 oktober Zaterdag 1 + 2 oktober Woensdag 5 oktober Woensdag 12 oktober Dinsdag 18 oktober Woensdag 19 oktober

SPINNING MARATHON VOOR DE HERSENSTICHTING Op vrijdag 23 september van 18.00­21.00 uur organiseert Fitnesscentrum Epe een spinning marathon voor het goede doel: De Hersenstichting. Vrijwel iedereen krijgt ooit in zijn leven, zelf of in zijn omgeving, te maken met een hersenaandoening zoals dementie, migraine, depressie of Parkinson. Sommigen lopen hersenletsel op door een ongeluk of hersenbloeding; anderen door zuurstofgebrek of een hersentumor. De Hersenstichting zet alles op alles om hersenen gezond te houden, hersenaandoeningen te genezen en patiëntenzorg te verbeteren.

Help mee Door zelf een beetje EXTRA te gaan bewegen laat je zien dat beweging belangrijk is voor iedereen, óók voor mensen die hersenletsel hebben opgelopen. Er zijn steeds meer onderzoeken die bewijzen dat bewegen een grote invloed heeft op het herstel. Mensen kunnen zich hierdoor psychisch en fysiek sterker voelen waardoor ze meer in staat zijn om deel te nemen aan het leven. Sponsor een fiets Voor € 30,00 ben je sponsor van een spinningbike. Je mag zelf 3 uur lang meefietsen met de marathon, maar je kunt ook als team inschrijven. Als team van 2, 3 of 4 personen kun je elkaar afwisselen zodra dat nodig is. Bovendien zou je de kosten samen kunnen delen. Tip: zorg ook voor een invaller! Jouw bijdrage gaat voor 100% naar De Hersenstichting. Verzorging “onderweg” Fitnesscentrum Epe zorgt goed voor de deelnemers. Eigenaar Gerard Bessels: “Wij zorgen ervoor dat de deelnemers goed voorzien worden. De bidons worden regelmatig bijgevuld en als iemand wat extra energie nodig heeft, zorgen wij voor een reep of een banaan. Wie ons goed kent, weet inmiddels dat wij de verzorging altijd prima voor elkaar hebben.” De instructeurs komen met een afwisselend parcours vol uitdagingen. Laat je meeslepen door de muziek en hun enthousiasme, dan is die 3 uur zó om. Datum: vrijdag 23 september 2016. Tijd: 18.00-21.00 uur Sponsorbijdrage: € 30,00 per fiets Locatie: Fitnesscentrum Epe, W.G. van der Hulststraat 4 Inschrijven: www.HeelEpeBeweegt.nl Extra informatie: frontdesk@fitnesscentrumepe.nl

Voor meer informatie, aanmelden en eventuele kosten kijk je op www.heelepebeweegt.nl. De activiteiten die in deze krant staan worden mogelijk gemaakt door:

Je bent al welkom vanaf 12:45 uur (ook voor €2,50) Voor alle kinderen in de basisschoolleeftijd Kinderen zonder zwemdiploma onder begeleiding van een volwassene @nationale sportweek

Gemeente Epe

17 t/m 25 september 2016

www.heelepebeweegt.nl

7 Pagina 7


Geen boom is ons te gek! Bomen snoeien VTA controles Stobben frezen Stormankers plaatsen Bos uitdunnen Bomen kappen bij lastige situaties (klimmend/hoogwerker)

Afspraak maken?

De specialisten van Van Essen Hoveniers staan voor u klaar!

(06) 28 61 99 34

vanessenhoveniers.nl

Direct thuis zorg nodig? INLOOPMIDDAG DONDERDAG 22 SEPTEMBER 13.00 - 18.00 UUR

Kijk voor deelnemende beweegcentra bij u in de buurt op www.meet-me-at-the-gym.nl Inschrijven is niet nodig en aan de deelname zijn geen kosten verbonden. Laat uw brein niet zitten en kijk wat beweging voor u kan betekenen!

Veelzijdig in zorg

Bel 7 dagen per week onze Zorglijn:

(088) 126 3 126 of kijk op www.verian.nl

IK WIL OERRR Meld je aan op OERRR.nl

Meet me at the Gym wordt aangemoedigd door: Fit!vak, Edwin van der Sar Foundation, Hersenstichting en Fitness4daagse.


Ik neem je mee VELUWE HERFSTKLEUREN WANDELTOCHT

AANGEPAST SPORTEN Aangepast sporten is er voor iedereen met een beperking, waarbij het kan gaan om een lichamelijke, verstandelijke, auditieve, visuele, chronische beperking of stoornis. Helaas zijn er veel mensen met een beperking die niet aan sport doen, maar dit wel zouden willen.

FysioPlusEpe en Zwem- en Sportcentrum de Koekoek aanbod voor aangepast sporten. Bij fitnesscentrum Epe kunnen mensen met aangeboren hersenletsel meedoen aan het programma Meet Me @ The Gym. Kijk voor informatie op www.heelepebeweegt.nl

Wandelen doet vrijwel iedereen wel eens, ongemerkt loop je heel wat kilometers in je leven zonder te beseffen dat je daarmee ook de wandelsport bedrijft. Maar als je echt afstanden wilt gaan lopen, dan is een goede voorbereiding noodzakelijk. Lijkt het je leuk om eens met een georganiseerde wandeltocht mee te doen? Meld je dan aan voor de 5, 10, 15, 20 of 30 km van de Veluwe Herfstkleurenwandeltocht. Kosten: € 3,00.

OPPEPPER NODIG? ENERGIZER

Energizer

Energizers zijn oefeningen om weer energie te krijgen. Het zijn leuke spelletjes om de concentratie te verhogen, om de kinderen juist te activeren of om even te ontspannen. Energizers hebben een fysiek element zodat de deelnemers letterlijk in beweging komen. Ook ontstaat er vaak een ongedwongen sfeer. In deze krant vindt je verschillende Energizers. We dagen iedereen, jong en oud, uit om elke dag een Energizer te doen.

STICHTING LEERGELD NOORD VELUWE Leergeld wil voorkomen dat kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar uit gezinnen met minimale financiële middelen, niet mee kunnen doen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Het motto van Leergeld is: “Alle kinderen mogen meedoen, want nu meedoen is straks meetellen”. Meer informatie over Stichting Leergeld via: 06-30 66 92 22 / bestuurlgnv@gmail.com / www.leergeldnoordveluwe.nl.

Energizer

In de gemeente Epe zijn verschillende aanbieders die aangepast sporten aanbieden. Zo kan je bij atletiekvereniging Cialfo en gymnastiekvereniging Hercules terecht voor activiteiten binnen sportverenigingen. Daarnaast hebben Fysio Fit Veenstade, Optima Forma,

STEEN PAPIER KIP Benodigdheden Eventueel een fluitje voor het eindsignaal

Spel

Alle kinderen beginnen als ei (waggelen op de grond, met armen boven zich in ei-vorm). Wanneer ze een mede-ei tegenkomen, spelen ze met die persoon steen-papierschaar. Winnen ze; dan gaan ze naar het volgende “level”. Na ei komt kip (kip nadoen, TOKTOKTOK), na kip komt draak (vleugels, WOESJHHH), na draak komt prins (een halve kroon maken met je hand op je hoofd), na prins komt koning (een hele kroon met je handen op je hoofd). Win je van een mede-koning, dan heb je het spel gewonnen! Verlies je steen-papier-schaar, dan zak je een level (je kunt niet lager zakken dan een ei). Zorg dat de kinderen duidelijk uitbeelden wat ze zijn, zo kunnen ze mensen uit hetzelfde level herkennen.

WATER IS GEZOND EN LEKKER

COMMANDO Benodigdheden Geen

Spel

Spreek met de leerlingen een aantal commando’s af. Bijvoorbeeld: Commando trippelen = met wijsvingers ‘trippelen’ op randje van hun tafel; Commando huppelen = huppelen Commando hollen = rennen (op je plek) Commando hinkelen = hinken op één been De regel: De leerlingen mogen het commando alleen uitvoeren wanneer de docent voorafgaand aan het commando het woord ‘commando’ heeft gebruikt. Bij commando ‘trippelen’, gaan alle leerlingen dus trippelen. Als de docent vervolgens zegt: “…..en Rennen”, dan zijn leerlingen die gaan rennen ‘af’ (er is immers geen commando voorgezegd). Snelheid kan worden opgevoerd naarmate kinderen het spel beter volgen.

Water is gezond en lekker en je kunt het drinken uit de fles of uit de kraan. Water bevat geen suikers en is daarnaast ook nog eens erg goed tegen de dorst. Kies daarom eens wat vaker voor water in plaats van frisdrank. Je kunt het jezelf makkelijk maken door altijd een flesje water of een bidon bij je te hebben. Vind je water een beetje saai? Probeer dan een van de vier recepten hiernaast.

Wilt u Spaans leren?

Kom dan bij Spaans TOtaal een cursus Spaans volgen. Les bij een Spaanse docente, leerboek en uitleg in het Nederlands, kleine groepen of individueel, gratis proefles.

Pluimveeslachterij G.P. Remkes B.V.

Meer informatie? Bel 0578-661581 Vertaal- en adviesbureau Spaans TOtaal

Kweekweg 8 | 8161PG Epe

www.remkes.nl @nationale sportweek

Gemeente Epe

www.spaanstotaal.nl

17 t/m 25 september 2016

Hoofdweg 40, 8166 AE Emst T +31 (0) 578 661581 M +31 (0) 6 4022 4039 E info@spaanstotaal.nl

www.heelepebeweegt.nl

UW ADRES VOOR

UW ADRES VOOR EEN SPORTOF EEN SPORTOF ONTSPANNINGSMASSAGE ONTSPANNINGSMASSAGE Struikstuk 66 | 8162 JN EPE | 06 12 66 88 04 Struikstuk 66 | 8162 JN EPE | 06 12 66 88 04 www.integrosportmassage.nl

www.integrosportmassage.nl

9 Pagina 9


Anytime Fitness Vaassen Zin om te gaan sporten of gewoon eens te kijken in de fitnessclub van Anytime Fitness? Kom dan in de ochtend of avond naar Anytime Fitness aan de dorpsstraat nr 22 in Vaassen. U bent “Any Time”van harte welkom. Koffie en thee staan klaar. In september 2014 is Anytime Fitness Vaassen geopend. Veel sportieve Vaassenaren maken inmiddels gebruik van deze fitnessclub en de positieve reacties zijn overweldigend. Gedurende alle dagen van de week zijn fitness instructeurs op gezette tijden aanwezig en kunt u een rondleiding en uitleg krijgen over alle toestellen, de mogelijkheden van verschillende sportprogramma’s met of zonder begeleiding. Wilt u eens de Mont Ventoux of een andere berg beklimmen? Dat kan bijv. op de speciale spinning fietsen uitgerust met een beeldscherm waarbij u ‘virtueel” alle bezienswaardigheden van onderweg tegenkomt. Deze programma’s kunt u elk gewenst moment van de dag uitproberen. Maar er zijn ook verscheidene uitdagende groepslessen die u samen met een motiverende trainer uitvoert. Kortom sporten bij Anytime fitness is

mogelijk op alle niveaus en er is voor ieder wat wils. Dus kom gerust eens kijken. U bent van harte welkom! Kijk voor meer informatie op www.anytimefitness.nl/vaassen of “like” onze facebook pagina om op de hoogte te blijven van vernieuwingen en andere leuke nieuwtjes en

weetjes over fitness en gezondheid.

Altijd de beste zorg van Vérian Thuiszorgorganisatie Vérian biedt zorg voor

jong en oud. Heeft u persoonlijke of verpleegkundige zorg thuis nodig? Bijvoorbeeld door ziekte of (chronische) aandoening. Of na ontslag uit het ziekenhuis. Heeft u begeleiding nodig bij dementie? Ondersteuning in uw huishouding? Of heeft u een luisterend oor nodig? Iemand die u helpt de boel weer op de rit te krijgen? Op veel momenten in een mensenleven kan zorg nodig zijn. Dan is het prettig om te weten dat thuiszorgorganisatie Vérian u precies de zorg biedt, die past bij u en uw thuissituatie. Onze zorgmedewerkers helpen u bijvoorbeeld met wassen, aan- en uitkleden, toedienen van medicatie of bestrijden van pijn. Maar ook geven ze u advies over het omgaan met uw ziekte. Onze huishoudelijk medewerkers helpen u bij uw huishoudelijke werkzaamheden. De maatschappelijk werkers bieden een luisterend oor met één-op-één gesprekken en een steuntje in de rug als u problemen heeft. Met hulp van onze thuisbegeleiders kunt u thuis de boel weer op de rit krijgen na een moeilijke periode door bijvoorbeeld een depressie. Ook voor zorgbehoefte rondom kind en gezin biedt Vérian zorg. Zo hebben wij individuele jeugdgezondheidszorg, bijvoorbeeld via onze consultatiebureaus. Maar ook schoolmaatschappelijk werk. www.verian.nl

AFVALLEN? STRAKKER WORDEN?? FIT WORDEN??? Klinkt toch te gek? Maar waarom hoor ik dan zo vaak: “BOOTCAMP?!? Niks voor mij, veel te zwaar! Dat is toch alleen voor super fitte mensen?” Of: “Ik wil wel, maar eerst mijn conditie opbouwen...” Uit ervaring kan ik vertellen dat IEDEREEN DIT KAN. Echt waar!! Mijn groep bestaat uit mannen en vrouwen in de leeftijd van 15 tot 65 jaar. Dik, dun, sportief, net beginnend. De meesten komen voorzichtig binnen, maar iedereen roept na een uur hard werken; wow, is de les nu al voorbij? Heerlijk, trainen in de buitenlucht! Ik vond het zwaar maar super leuk en zo lekker afwisselend. Wij worden er in ieder geval ontzettend blij van met z’n allen. Krijgen er een vracht energie van en het leuke is dat wij er ook nog beter van in ons vel gaan zitten. Een uur lang keihard aan de bak met z’n allen en elkaar helpen en motiveren om elke week een klein beetje beter te worden. Toch een keertje proberen? Kom op dan… schrijf je snel in op WWW.LEKKERINBEWEGING.NL

Fitness centum Epe Fit!vak is de brancheorganisatie van erkende sport- en bewegingscentra. Centra die zijn aangesloten bij Fit!vak zijn gekeurd en gecertificeerd door een onafhankelijke organisatie. De consument die sport bij een Fit!vak centrum is verzekerd van een veilige sportomgeving, effectieve trainingsprogramma’s en verantwoorde adviezen. U wordt begeleid door instructeurs die gediplomeerd zijn én die het branche-erkende examen hebben afgelegd. Fit!vak wil hiermee de kwaliteit van de instructeurs en de branche waarborgen. De sportcentra worden gekeurd en u mag op ieder gebied de beste kwaliteit verwachten.

kunt sporten met instructeurs die gespecialiseerd zijn? Bij Fit!vak Preventiecentra. Deze centra gaan een stapje verder dan de reguliere dienstverlening. De instructeurs zijn opgeleid naar het hoogste kennisniveau en werken met protocollen en programma’s die bewezen effectief zijn. Ga naar www.vindfitness.nl om een erkend sportcentrum of een preventiecentrum te vinden.

Steeds meer Nederlanders willen of moeten gaan sporten om hun leefstijl en gezondheid te verbeteren. Huisartsen adviseren mensen met diabetes, chronische aandoeningen of overgewicht ook steeds vaker om (meer) te gaan bewegen. Waar vindt u een veilige sportomgeving waar u op maat

Hoveniersbedrijf “ De Tuinkabouter” Leuke activiteiten voor kinderen in De Koekoek woensdagmiddag tarief van € 2,50 naar binnen! Ook aan de allerkleinsten is gedacht in de Nationale Sportweek. Op vrijdagmiddag 23 september wordt er een peuterdisco georganiseerd. Van 15.00 uur tot 17.00 uur Dit zwemfeest is voor alle kinderen in de is het zwembad helemaal gereserveerd basisschoolleeftijd. Je kunt lopen over voor kinderen van 1 tot 4 jaar. Bekende het water in de AquaRollers, met een kindermuziek, gezellige versiering en bootje door het zwembad, mee kijken bij natuurlijk leuke badjuffen zorgen voor een duikdemonstratie en nog veel meer. een activiteit waar zowel klein als groot Kinderen die nog geen zwemdiploma van kunnen genieten. Ook hier mag INLOOPMIDDAG hebben mogen onder begeleiding van iedereen voor een volwassene uiteraard ook gewoon € 2,50 naar DONDERDAG mee feesten. binnen! Vanaf 12.45 uur kan er recreatief 22 SEPTEMBER gezwommen worden, het feest begint om 15.30 uur en duurt tot 17.00 13.00 - 18.00 UUR uur. Iedereen mag voor het speciale In de Nationale Sportweek organiseert Zwem- & Sportcentrum De Koekoek in Vaassen leuke activiteiten voor kinderen. Op woensdag 21 september vindt er een heuse PoolParty plaats.

Meet me @ the gym Sport met hersenletsel Kijk voor deelnemende beweegcentra bij u in de buurt op www.meet-me-at-the-gym.nl Inschrijven is niet nodig en aan de deelname zijn geen kosten verbonden.

Laatng uw brein niet zittenDo en kijk (organisator wat beweging voor Is een initiatief van de stichti Let’s van de Nationale u kan betekenen! Fitness4daagse) i.s.m. Fitvak t.b.v. De Hersenstichting en de Edwin van de Sar Foundation. Wij hebben onze bewegingsdeskundigen en onze ruimte ter beschikking gesteld.

Bij voorbaat dank namens de goede doelen! Meet me at the Gym wordt aangemoedigd door: Fit!vak, Edwin van der Sar Foundation, Hersenstichting en Fitness4daagse.

Service en garantie zijn vanzelfsprekend bij “De Tuinkabouter”. Is uw gazon door

Hoveniersbedrijf "DeTuinkabouter" is

een

jong

en

enthousiast

bedrijf waar de klant en kwaliteit centraal staan. Van klein tot

ons gelegd, dan wordt de eerste maaibeurt door ons verzorgd, zodat u optimaal kunt profiteren van een gezonde groene grasmat. De garantie van “De Tuinkabouter “ geeft uw tuin, ook na de aanleg, de nazorg die het verdient. Groen betekent groei en groei

groot, klassiek, modern of op

betekent dat de omgeving voordurend zorg

z´n japans? Met vijver, terras of

nodig heeft.

verlichting? "De Tuinkabouter" is uw deskundige adviseur.

Geniet van uw tuin in de zomer maak nu een afspraak en vraag naar de mogelijkheden

Onze diensten: * * * * * * * * * * *

Onderhoudsarm ontwerp Aanleg Onderhoud Vijvers Waterpartijen Bestrating Snoeien Rooien Advies Verlichting Beregeningsinstallaties

Hoveniersbedrijf “ De Tuinkabouter”

Tel 0578 61 54 09 | Mob. 06 54 36 45 02 | www.detuinkabouter-epe.nl


CATEGORIE: ETEN 1 Wat gebeurd er met je lichaam wanneer je meer eet en minder beweegt? a. Dan word je dikker b. Dan gebeurt er niks c. Dan word je dunner 2 Welk antwoord bevat voldoende fruit voor een hele dag? a. Een aardbei en een mandarijn b. Een handje vol druiven c. Een appel en een banaan 3 Hoe kan je zorgen dat je in de ochtend meer zin hebt om te ontbijten? a. Je moet de avond van te voren geen warme maaltijd eten, dan heb je meer trek b. Iets lekkers eten voor ontbijt, je kan beter slecht ontbijten dan niet ontbijten c. Je moet zorgen voor genoeg afwisseling in brood en beleg 4 Wat hoort niet in het rijtje thuis? Kinderen die het ontbijt overslaan: a. Presteren slechter op school b. Eten vaak gezonder dan kinderen die wel ontbijten c. Zijn vaker dikker dan kinderen die wel ontbijten 5 Welke groente is dit? a. Paprika b. Aubergines c. Snijbiet 6 De aardappel is de populairste groente, welke groente komt op de 2e plek? a. Sla b. Broccoli c. Sperziebonen

7 Wat krijg je als je maïs poft? a. Kapotte maïs korrels b. Popcorn c. Chips 8 Wat at Popeye om snel spierballen te kweken? a. Boerenkool b. Broccoli c. Spinazie 7 Wat is de schijf van 5? a. Vijf stappen om te snoepen b. Vijf stappen om te eten c. Een schijf met gezonde voedingsmiddelen 8 Wat doen vetten met je? a. Je wordt er groot van b. Je wordt er dik van c. Je wordt er sterk van

CATEGORIE: DRINKEN 1 Hoeveel liter water heb je per dag nodig? a. 0,5 liter b. 4 liter c. 2 liter

6 Hoeveel kilo suiker krijgen kinderen gemiddeld per jaar binnen door zoete drankjes? a. 3 kilo b. 6 kilo c. 9 kilo 7 Waarom is drinken zo belangrijk? a. Om vocht binnen te krijgen en niet uit te drogen b. Zodat we kunnen plassen c. Omdat het goed voor je is 8 Welke kleur AA drink zijn er allemaal? a. Oranje, rood, blauw, geel en roze b. Oranje, rood, geel, groen en bruin c. Oranje, rood, wit, blauw en groen 9 Wat is belangrijk wanneer het heel warm is? a. Vooral veel drinken b. Vooral in de zon gaan zitten c. Veel snoepen 10 In welk land kun je niet zomaar water drinken? a. Nederland b. Oostenrijk c. Afrika

CATEGORIE: SPORT

2 Van welk dier komt géén melk? a. Koe b. Kip c. Geit

1 Hoe lang duurt een professionele voetbal wedstrijd? a. 30 minuten b. 70 minuten c. 90 minuten

3 Hoeveel klontjes suiker zitten er in een flesje cola van 500 ml a. 15 b. 12,5 c. 10

2 Hoe noem je een vrouwelijke balletdanseres? a. Een danseres b. Een ballerina c. Een ballet danseres

4 Welk dier hoeft nooit te drinken? a. Vis b. Vogel c. Kat

3 Om de hoeveel jaar wordt de Olympische zomerspelen gehouden? a. Om het jaar b. Om de twee jaar c. Om de vier jaar

5 Welke sport doet Irene Wüst? a. Handbal b. Schaatsen c. Hockey 6 Hoe heet de Nederlandse voetbalbond? a. Nederlandse Voetbal Bond (NVB) b. Verenigde Voetbalverenigingen Nederland (VVN) c. Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) 7 Hoeveel spelers (per team) staan er op het veld tijdens een hockey wedstijd? a. 11 b. 7 c. 12 8 Wat is de hoogste kleur band die je kunt halen bij judo? a. Zwart b. Geel c. Bruin 9 Welke sport wordt niet op ijs gespeeld? a. IJshockey b. Schaatsen c. Slagbal 10 Welke sport word niet met een ronde bal gespeeld? a. Hockey b. Rugby c. Volleybal

ETEN

Wat weet jij van Speciaal voor de kinderen van de bovenbouw van het basisonderwijs hebben we een gezondheidsquiz ontwikkeld. Een leuke test om je kennis over een groente, fruit, frisdrank en sporten te testen. De quiz is verdeeld in drie categorieën van elk tien vragen: eten, drinken en sport. De antwoorden van de quiz vind je op de laatste pagina van deze krant. Succes!

4 Bij welke sport gebruik je deze bal? a. Softbal b. Handbal c. Honkbal

=a =c =c =b =b =a =b =c =c =b

5 Welk drinken is het beste voor je? a. Koffie b. Multivitamine c. Water

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Gezondheidsquiz

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar van 8.30 tot 12.30 uur op: (0578) 72 00 00. Meer informatie: www.cjgepe.nl. of mail: info@cjgepe.nl.

DRINKEN

Doe mee! Na de inspiratieavond over De Gezonde Sportkantine in april hebben vv Emst, vv Oene, av Cialfo en SV Wissel inmiddels de eerste stappen gezet. Wilt u ook aan de slag met De Gezonde Sportkantine van Team:Fit ga dan naar www.teamfit.nl voor meer informatie.

Het CJG is er voor: - kinderen en jongeren tot 23 jaar; - toekomstige) ouders en verzorgers; - iedereen die werkt met kinderen, jongeren, ouders/verzorgers.

=c =b =b =a =c =b =a =c =a =c

Stuur één deelnemer naar de gang. Laat de rest in een kring staan en hun hand in de lucht steken. Iedereen pakt twee andere handen. Zo ontstaat een leven de knoop. De taak van de persoon die op de gang stond is deze knoop te ontwarren.

Niet alleen bewegen is erg belangrijk, maar zeker ook een gezonde/ bewuste omgang met voeding en drank. Samen met Team:Fit helpt Heel Epe Beweegt sportverenigingen bij de invulling van het programma De Gezonde Sportkantine. De verenigingen die inmiddels met de Gezonde(re) Sportkantine aan de slag zijn gegaan hebben de ervaring dat het niet alleen leuk is om te doen, maar dat de leden het ook erg waarderen (jong en oud) en dat de bar omzet gestegen is.

Het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin) is er voor alle vragen over opgroeien en opvoeden. Je kunt er alle vragen stellen over babyverzorging of over je puber, over voeding en gezondheid of ontwikkeling en gedrag. Je kunt er ook terecht voor advies en begeleiding en aanvragen voor jeugdhulp. Binnen het CJG kun je deskundigheid van verschillende professionals op één plek vinden.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Spel

Sport levert een belangrijke bijdrage aan een gezonde leefstijl en het terugdringen van overgewicht en obesitas. Uw sportvereniging is een belangrijke sportieve en sociale ontmoetingsplaats voor jong en oud. Sport en bewegen is leuk en gezond. Het zorgt voor inspanning en ontspanning en draagt bij aan een gezonde leefstijl.

CENTRUM VOOR JEUGD EN GEZIN

SPORTEN

Benodigdheden Geen

DE GEZONDE SPORTKANTINE

=c =b =c =a =b =c =a =a =c =b

LEVENDE KNOOP

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Energizer

Ik neem je mee

ZUIDERZEEMUSEUM ENKHUIZEN

@nationale sportweek

Gemeente Epe

17 t/m 25 september 2016

www.heelepebeweegt.nl

11 Pagina 11


“Ik help u graag bij een goed afscheid.” Mijn naam is Jolanda van der Wal, ik ben uitvaartverzorgster voor Yarden in Noord-Veluwe. Uit ervaring weet ik dat een betekenisvolle manier van afscheid nemen helpt bij het rouwproces. Daarom ondersteun en inspireer ik u bij het organiseren van een begrafenis of crematie. U kunt mij bellen op 06 159 568 03. Yarden Uitvaartzorg Noord Veluwe. Wilt u een overlijden melden? Bel dan 0800 8192 (24 uur per dag). www.yarden.nl

OPSTART CURSUS

Wij helpen je graag op weg Fitness • Groepslessen • Personal Training • Fysiotherapie Diëtist • Sauna • Zonnebank • Bewegingsdeskundige NAH

elke dag geopend W.G. van der Hulststraat 4 • 0578 - 621 666 fitnesscentrumepe.nl

NU GAAN WE! SPORT 1 MAAND GRATIS #STARTEMBER

Actie is geldig t/m 20 september. Informeer naar de voorwaarden.

Sportweek epe  
Sportweek epe