Sportbedrijf Deventer

Page 1

DE SPORTIEFSTE KRANT

WWW.SPORTINDEVENTER.NL/VOLWASSENEN
IS MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR:
SPORTINDEVENTER.NL
     en Ontdek hoe jouw idealen kunnen voortleven op toegift.nl
OPENINGSTIJDEN ma gesloten di tot vr 10:00/18:00 za 10:00/17:00 Holterweg 67 Deventer  06 17277284 Sleutelbloemstraat 30 7322 AG Apeldoorn T 055 - 366 41 30 M 061 - 136 24 18 E info@boschriolering.nl Rioolontstopping Aanleg en herstel Rioolinspectie Stankdetectie Legen van putten Legionellabestrijden
Groot in Accu machines en Robotmaaiers Uw eigen Robotmaaier Al vanaf € 849,werkenbijbatenburg.nl
Broekland Van Dongenstraat 38 Tel: 0570 - 531035 winkel@bmb-bruggeman.nl www.uwtuinenpark.nl

VERENIGINGEN BEWEGEN MEE MET TREND

Wist je dat je het sporten in groepsverband langer kunt volhouden dan wanneer je alleen sport? De sportverenigingen in Deventer weten dit als geen ander én spelen in op de veranderende behoefte.

Wij zien dat veel sportverenigingen in de gemeente Deventer inspelen op de behoefte om met meer flexibiliteit en naar eigen inzicht te kunnen sporten en bewegen. Sportverenigingen bieden steeds vaker de mogelijkheid aan leden om zelf hun sportmoment op de club naar eigen inzicht in te richten en te organiseren. Maar wel met de voordelen van samen sporten en goede trainingen, zodat je naast plezier in de sport ook fysiek en mentaal lekker fit blijft.

Deze 4e editie van de Sportindeventerkrant bevat een greep uit het beweegaanbod in Deventer. Het sportaanbod is vooral gericht op volwassenen aan de hand van inspirerende verhalen van sporters en trainers. Lees bijvoorbeeld over de steeds groter wordende groep 7x7 voetballers van Koninklijke UD. Zij vertellen hier alles over op pagina 7 in deze krant. Of ontdek de

nieuwe laagdrempelige racketsport Pickleball, die dit jaar is komen over waaien uit Amerika. Zoek je nog meer avontuur? Duik dan op pagina 19 in de onderwaterwereld met duikvereniging Cousteau.

De middenkatern van deze krant geeft een totaaloverzicht van de deelnemende verenigingen: www.sportindeventer.nl/volwassenen.

Redactie van ‘de sportiefste krant’

Links: Irene Jansens, rechts: Tim van Beek van Sportbedrijf Deventer. Meer info: sportievevereniging@ sportbedrijfdeventer.nl

www.sportindeventer.nl

Foto: Natuurlijk Sportief Foto: DSC Nordic Sports toertocht cross-skaten
3
Foto: Redactie ‘de sportiefste krant’
06-30017375 www.next-trend.nl GESTYLED

“Pickleball is een combinatie van tennis, badminton en tafeltennis. Het is ontstaan in Amerika en verspreidt zich de laatste jaren razendsnel over de hele wereld. Deze sociale sport is voor iedereen; je krijgt het snel onder de knie. Binnen een half uurtje begrijp je het spel. Daarom is het leuk en toegankelijk voor iedereen”, vertellen Jan en Robert, initiatiefnemers van Pickleball Deventer.

Beiden zagen ze in de coronatijd het spel online en besloten het eens te spelen bij een pickleballvereniging in Utrecht. “We waren gelijk enthousiast”, vertelt Robert. “Naast de eenvoudige spelregels heb je voor een leuk potje pickleball niet per se een goede techniek nodig en je lichaam wordt niet zwaar belast. Ideaal voor mij als geblesseerde voetballer.”

Met wat hulp van Sportbedrijf Deventer startten Jan en Robert in de zomer van 2022 hun eigen pickelballclub in Deventer. “Iedere zaterdag spelen wij van 10.00-12.00 uur pickleball in zaal 5 van De Scheg”, vertelt Jan. “Iedereen is welkom.

Jong, oud, sportief of niet sportief, het maakt allemaal niet uit. Zelfs met een slechte hand-oog-coördinatie kun je pickleball spelen.”

Waar één speelveld in het begin voldoende was, wordt er inmiddels op twee of soms zelfs drie velden tegelijk gespeeld. “Een aantal spelers zien we iedere week, maar de samenstelling van de groep is altijd anders omdat je kunt komen wanneer je wilt. Wij zorgen voor de zaal, materialen, de les, water en snacks en dat voor slechts vijf euro voor twee uur”, legt Robert uit.

Spelplezier en het sociale aspect staan hoog in het vaandel bij pickleball. “Er wordt twee tegen twee gespeeld op allerlei niveaus. De ene keer spelen we alleen partijtjes, de andere keer werken we aan onze techniek en onlangs hebben we een toernooi georganiseerd”, vertelt Jan. “Dat was heel gezellig.”

Om sporters ook op een doordeweekse avond te kunnen bedienen zijn Jan en Robert op dit moment op zoek naar een buitenlocatie. “We hebben daarvoor niet veel nodig. In Utrecht spelen ze pickleball op een oud handbalveld, maar het kan bijvoorbeeld ook op een parkeerplaats, waar de lijnen van het veld met stoepkrijt zijn getekend. Als de ondergrond van het veld maar vlak en hard is”, aldus Jan.

“Maar tot het zover is, nodig ik iedereen uit om pickleball gewoon een keer op zaterdagochtend uit te komen proberen”, sluit Robert lachend af.

Boek een gratis proefles op: www.sportindeventer.nl/volwassenen Pickleball Deventer

www.sportindeventer.nl

PICKLEBALL
Foto: Pickleball bij De Scheg Foto: Pickleball bij De Scheg
De Scheg @pickleball_deventer @pickleballdeventer 5
Smedenstraat 14 • 7411 RC Deventer • 0570 745 108 Werken bij dé specialist in energiesystemen? Scan voor meer info +31 571 276 900 Engelenburgstraat 45, 7391 AM, Twello info@bnmail.nl

Bij sommige sportverenigingen spat de clubliefde er bij haar leden vanaf. In Deventer is Koninklijke UD er één van. “Ik was nog eerder lid van Koninklijke UD, dan dat ik ingeschreven stond bij de gemeente Deventer”, begint de drieëntwintigjarige Joep vol trots te vertellen.

Samen met clublid Peije vertelt Joep maar wat graag over zijn club, waar hij met veel plezier vele uren per week als voetballer en bestuurslid doorbrengt. “Het mooie aan onze club vind ik de saamhorigheid. Iedereen kent elkaar en veel leden vinden het leuk om iets voor de club te doen. Zo hebben we bijvoorbeeld een bestuurslid dat in Oldenzaal woont en die het hier zo gezellig vindt, dat hij de moeite neemt om regelmatig heen en weer te rijden. Of oud-voetballers, die hun steentje bijdragen aan de schoffelploeg. Na afloop wordt er uiteraard een lekker drankje gedronken.”

Peije is sinds 2010 lid omdat zijn kinderen gingen voetballen. Inmiddels is hij voorzitter van het jeugdbestuur en is hij verweven met de club. “Er heerst hier gewoon een hele prettige sfeer. Het voetbal draait hier om de gezelligheid.”

Ook neemt Peije deel aan het 7x7 voetbalteam van Koninklijke UD. “Een voetbalgroep die speciaal voor volwassenen in het leven is geroepen”, vertelt hij. “Met deze groep spelen we in op een aantal

veranderingen waar we als vereniging steeds meer mee te maken hebben. Bijvoorbeeld de behoefte om te sporten wanneer het uitkomt. Bij het 7x7 voetbal train je wanneer je kunt en voetballen we op een half veld. Het spel is daarmee ook heel toegankelijk als je ouder wordt.

Wist je dat Koninklijke ud de oudste nog bestaande veldsport vereniging van nederland is?

Daarnaast speel je niet ieder weekend een wedstrijd. Het 7x7 team van Koninklijke UD doet tien tot twaalf keer per jaar mee aan een toernooi, dat iedere keer bij een andere vereniging op een vrijdagavond wordt georganiseerd. Je schrijft je in

wanneer je kunt en je bent nergens toe verplicht. Gezelligheid staat bij deze avonden altijd hoog in het vaandel. Tijdens de derde helft is er vaak muziek en sluiten we de avond af met een hapje en een drankje”, aldus Peije.

“Benieuwd of dit ook iets voor jou is? We nodigen je van harte uit om een keer mee te doen! We voetballen elke dinsdag van 20.30 – 22.00 uur”

Boek een gratis proefles op: www.sportindeventer.nl/volwassenen

Koninklijke UD

Sportpark De Vijfhoek

@konud1875

@koninklijkeud.deventer

KONINKLIJKE UD, DE VERENIGING WAAR HET OM GEZELLIGHEID DRAAIT
Foto: Koninklijke UD
7 Joffrey ter Horst  Tegels  Overkappingen  Schuttingen  Tuinhout  Opsluitbanden  Grind  Opstapelblokken  Betonpoeren  Hanzeweg 41 7418 AV Deventer  06 - 47 18 11 92  info@gardenzz.nl VOOR AL U TUINMATERIAAL

Bij Dries en zijn team is er altijd wat te smikkelen en te beleven, iedereen mag hier binnenwandelen en van alles proeven. Het assortiment bestaat uit diverse binnenlandse en buitenlandse kazen, vers gebrande noten, tapas, chocolade, bier en wijn.

Karel de Groteplein 40 • 7415 DH Deventer

Deventer - Keizerslanden

WIJ

Na een overlijden komt er van alles op u af. Rouwen gaat gepaard met verdriet en loslaten, maar daarnaast moeten er allerlei zaken geregeld worden en verschillende keuzes worden gemaakt. Hoe fijn is het dan om een partij te hebben die al deze zorgen uit handen kan nemen en houvast biedt in deze verdrietige tijd. Zo kunt u in alle rust afscheid nemen.

Wist u dat wij ook uitvaarten kunnen verzorgen als u ergens anders lid of verzekerd bent?

Wij kunnen snel schakelen omdat we niet afhankelijk zijn van derden. Of het nu gaat om een liturgie, de kaarten, de kist of de auto. We hebben en doen alles in eigen huis. De tijd die we daarmee besparen, besteden we graag aan u

DORPSSTRAAT 13A | 7431 CG DIEPENVEEN | 0570 - 835172 INFO@MARISKAAS.NL | WWW.MARISKAAS.NL
Voorinformatie www.hakkenberg.nl Bijoverlijden24/7
0612914587
ZIJN
KNGF opent werelden geleidehond.nl/erfenis
UW ROUWVAST! Help mee, door ons te steunen met uw nalatenschap.

Al sinds 1962 kan er op kunstijs geschaatst worden in Deventer. Tot 1992 kon dit in het IJsselstadion. In hetzelfde jaar werd ijsbaan De Scheg geopend, waar tot op de dag van vandaag schaatsliefhebbers uit de regio van medio oktober tot medio maart hun rondjes rijden.

Joke van Kampen is schaatsdocent bij De Scheg en één van de fanatieke schaatsers die regelmatig bij De Scheg te vinden is. Als ze geen lesgeeft is ze zelf wel aan het schaatsen. “Als kind schaatste ik op natuurijs. Daar ontstond de interesse. Ik ben altijd blijven schaatsen en hoop de liefde voor de sport door te mogen geven aan anderen. Het is een sport met een bijzondere sfeer. De frisse lucht en de mooie aanblik van de dauw op het ijs

in de ochtend, daar geniet ik enorm van. Het leuke is ook dat alle leeftijden komen schaatsen. Bij De Scheg geef ik samen met een groep andere schaatsdocenten korte cursussen van 5 lessen en langere cursussen van 14 lessen. Het is mogelijk om op verschillende momenten en niveaus in te stappen. De eerste lessen starten weer rond november. Ik kijk er naar uit.”

SPORTIEFOOST.NL

In de winter van 1985 toen er ijs lag op de Douwelerkolk in Deventer en een aantal schaatsers samen lessen en andere activiteiten op het ijs organiseerden, ontstond de schaatsvereniging Sportief Oost. Bij gebrek aan natuurijs week de vereniging al snel uit naar de kunstijsbaan in Deventer.

SportiefOost.nl legt zich toe op schaatsers die verder willen in de schaatssport. Onder deskundige begeleiding trainen schaatsers van alle leeftijden en niveaus voor de langebaan, kortebaan of marathon. Er is niet alleen aandacht

voor de meest getalenteerde schaatsers. Ook de schaatsers die geen wedstrijden rijden krijgen alle aandacht van kundige en enthousiaste trainers. “Je bent nooit te oud om te starten met schaatsen. Hoe beter je leert schaatsen hoe meer plezier het oplevert”, aldus de vereniging. Als het winterseizoen ten einde is, binden veel leden de skeelers onder en verplaatsen zich naar de skeelerbaan op sportpark Keizerslanden.

Boek een gratis proefles op: www.sportindeventer.nl/volwassenen

Sportief Oost

De Scheg

@SportiefOost.nl

@SportiefOostnederland

Inschrijven via: www.descheg.nl

Schaatsschool De Scheg

De Scheg @descheg @descheg

NORDIC SPORTS

Wintersport smaakt voor velen naar meer. Nordic Sports in Deventer heeft daarom enkele zomervarianten in het leven geroepen. Zo kun je ook in de zomer blijven trainen door bijvoorbeeld te cross-skaten, rolskiën en langlaufen en dit afwisselen met diverse reisjes naar het buitenland in de winter. De sporters van Nordic Sports staan iedere zondagochtend op de wieltjes en wisselen de techniektraining op de wielerbaan af met het maken van mooie toertochten in de omgeving. “Ervaring is niet nodig en je bent nooit te oud om te starten. Nordic Sports is niet moeilijk, recreatief en veilig”, aldus de vereniging. Na een korte basiscursus kun je meedoen. De vereniging kent voornamelijk volwassen leden.

Boek een gratis proefles op: www.sportindeventer.nl/volwassenen

Nordic Sports Wielerbaan Deventer @DSCnordicsports

www.sportindeventer.nl

Foto: Sportief Oost Foto: Joke van Kampen, schaatsdocent De Scheg
SCHAATSLES BIJ DE SCHEG
9

Duurzaam scheiden

Toekomstgericht uit elkaar met respect voor elkaar...

www.kinderopvangdls.nl Kinderopvang DLS Brinkpoortstraat 7 7411 HR Deventer 0570 - 610 317 kirsten@kinderopvangdls.nl www.kinderopvangdls.nl Knuffelhormoon aanmaken? leprastichting.nl/aanraken
In Afrika is een enorm tekort aan goed opgeleid medisch personeel. Daarom traint Amref Flying Doctors zorgverleners in Afrika. Doneer nu op amref.nl/zorgverleners of scan de QR-code.
Iedereen verdient goede zorg
Download de gratis brochure “De symptomen van Parkinson” www.parkinsonfonds.nl
Dokter Ruth uit Kenia: “Ik had als klein meisje nooit verwacht dat ik ooit arts kon worden. Dankzij Amref Flying Doctors is dit toch gelukt.”

EEN GREEP UIT HET SPORTAANBOD IN DEVENTER

WatWaarWieKosten

Ma.18:30 SchaatsenDe SchegSportief Oostva.€ 245 per jaar

Ma.18:30Schermen‘t Haarhuus DeventerSchermvereniging va.€ 264 per jaar

Ma.19:00 No jump VolleybalDe SchegVV Aviorva. € 77,50 per kwartaal

Ma.19:30Husselen TennisSportpark BorgeleTC de SchapekolkProef: 3mnd. voor € 30

Ma.19:307x7 voetbal damesSportpark Borgele SVO Deventer ‘21 € 84 per jaar

Ma.20:00TrimhockeySportpark de VijfhoekDHVva.€ 210 per jaar

Ma.20:00Natuurlijk SportiefDouwelerkolk

Natuurlijk Sportief Deventer € 75 voor 10 strippenkaart

Ma.20:30TrimhockeySportpark de VijfhoekDHVva.€ 210 per jaar

WatWaarWieKosten

Di. 13:30 Husselen TennisSportpark BorgeleTC de SchapekolkProef: 3mnd. voor € 30

Di. 14:00 Aangepast Banenzwemmen De Scheg Zwemfit € 51,80 voor 10 rittenkaart

Di. 19:00Bosgroep hardlopenKolkbos DiepenveenAV Daventria 1906€ 65,52 per jaar

Di. 19:30Rolski en Cross-skatede UlebeltDSC Nordic Sports€ 80 per jaar

Di. 20:30ZwembadtrainingDe Scheg

Duikvereniging Cousteau € 150 per jaar

Di. 21:007x7 voetbalSportpark de Vijfhoek Koninklijke UD € 75 per jaar

www.sportindeventer.nl

Wo. 08:30 Bosgroep hardlopen Kolkbos Diepenveen AV Daventria 1906 € 1 per keer (voor niet leden)

Wo. 08:30 Bosgroep wandelen Kolkbos Diepenveen AV Daventria 1906 € 1 per keer (voor niet leden)

Wo. 09:30 VrouwenlopenSportpark Keizerslanden AV Daventria 1906 € 1 per keer (voor niet leden)

Wo. 18:30SchaatsenDe SchegSportief Oost va.€ 245 per jaar

Wo. 19:00Zumba GoldGymzaal van ICB Wereldwijzer en 't Roessink Gaby Danst€ 65,- per blok

Wo. 20:15TrimhockeySportpark de VijfhoekDHV va.€ 210 per jaar

Do. 13:30Husselen TennisSportpark BorgeleTC de Schapekolk Proef: 3mnd. voor € 30

Do. 18:30SchaatsenDe SchegDeventer IJsclubva. € 219 per jaar

Do. 19:00Kanopolo ExperienceGashavenstraatDeventer Kanoverenigingva. € 169 per jaar

Do. 19:00ABS Loopgroepde UlebeltABS loopsport€ 15 per kwartaal

Vr. 18.30SchaatsenDe SchegSportief Oostva.€ 245 per jaar

Vr. 19:00 Atletiek Masters Sportpark Keizerslanden AV Daventria 1906 € 239,27 per jaar

Vr. 19:00 7x7 voetbal herenSportpark BorgeleFC RDC€ 84 per jaar WatWaarWieKosten

Za. 08:00SchaatsenDe SchegSportief Oostva. € 203 per jaar

Za. 08:30Bosgroep hardlopenKolkbos Diepenveen AV Daventria 1906 € 1 per keer (voor niet leden)

Za. 10:00PickleballDe SchegPickleball Deventer€ 5 per keer

Za. 15:30 Zwemmend ReddenBorgelerbad Reddingsbrigade Deventer € 52,50 per kwartaal

Zo. 09:30 TrimhockeySportpark de VijfhoekDHVva € 210 per jaar

Zo. 09:30Rolski en Cross-skateWielerbaan sportpark Keizerslanden

DSC Nordic Sports€ 80 per jaar

Zo. 09:30Natuurlijk SportiefNieuw Rande Natuurlijk Sportief Deventer € 75 voor 10 strippenkaart

Zo. 09:30Husselen TennisSportpark BorgeleTC de SchapekolkProef: 3mnd. voor € 30

Zo. 10:00Duiken in open waterLocatie in overlegDuikvereniging Cousteau€ 150 per jaar

Wijzigingen en typfouten voorbehouden

WatWaarWieKosten
WatWaarWieKosten
WatWaarWieKosten
WatWaarWieKosten
ER
TE VOLGEN! www.sportindeventer.nl
IS BIJNA ALTIJD EEN GRATIS PROEFLES
KIJK OP WWW.SPORTINDEVENTER.NL/VOLWASSENEN 13

Het adres voor tuin & dier.

We zijn er voor alle doeners. Voor iedereen die er blij van wordt om lekker buiten bezig te zijn. En te zorgen voor alles wat groeit en bloeit, het hele jaar door. Als doener vind je bij ons precies wat je zoekt: een praktisch aanbod en gedegen advies. Van iemand die er echt verstand van heeft. Het hele jaar door en bij elk weertype weet Welkoop wat er nú te doen is in de tuin. We weten hoe je goed voor dieren zorgt. En wat je daarvoor nodig hebt en hoe je dat aanpakt.

Tot snel in de winkel!

Welkoop Diepenveen

Welkoop Diepenveen

Oranjelaan 80a

Oranjelaan 80a

VROUWENLOPEN

Een looptraining onder begeleiding van ervaren loopbegeleidster, Els Jonker, aangepast aan de conditie van de deelnemers; dat is vrouwenlopen bij AV Daventria 1906.

Vrouwen van alle leeftijden, die samen met andere vrouwen willen (leren) hardlopen kunnen deelnemen. De training bestaat uit verschillende loopspellen en is geschikt voor beginners en gevorderden.

Boek een gratis proefles op: www.sportindeventer.nl/volwassenen

AV Daventria 1906

Sportpark Keizerslanden @avdaventria1906 @avdaventria1906

STARTERSGROEP ABS LOOPSPORT

In Bathmen verzorgen ervaren en gediplomeerde instructeurs hardlooptrainingen voor beginners en ervaren lopers, vanaf 18 jaar. De groep maakt deel uit van de Algemene Bathmense Sportvereniging (ABS), waar je bijvoorbeeld ook kan handballen. Ook worden er regelmatig cursussen aangeboden voor beginnende hardlopers of mensen die willen Nordic Walken.

In september 2023 start een beginnersgroep hardlopen. “Ons doel is om na 12 weken onafgebroken 5 kilometer blessure

Met ruim 200 locaties altijd een Argos Tankstation in de buurt.

Kijk voor jouw dichtstbijzijnde locatie op www.argos.nl

vrij hard te lopen. We trainen twee keer per week in groepsverband. Daarnaast trainen de deelnemers één keer per week zonder begeleiding. Als afsluiting bestaat er de mogelijkheid om gezamenlijk deel te nemen aan de 5 kilometer Brink tot Brinkloop op 7 januari 2024”, aldus Ton Paalman van startersgroep ABS Loopsport.

Boek een gratis proefles op: www.sportindeventer.nl/volwassenen

ABS Loopsport Bathmen @loopsportabs @LoopsportABSBathmen

Foto: AV Daventria vrouwenlopen Foto: ABS Bathmen
15
Tanken op z’n Hollands

KonnecteD helpt je verder

KonnecteD helpt inwoners van de gemeente Deventer en Olst Wijhe ontwikkelen naar werk, op het moment dat zij dit zelf niet kunnen.

Dit doen we in ons werk- en leerbedrijf door begeleiding, jobcoaching, opleiding en/of training. We helpen je een baan te vinden die bij jou en jouw situatie past.

GRENZELOOS GENIETEN VAN ATLETIEK

Al sinds 1906 bestaat Atletiekvereniging

AV Daventria 1906 en is daarmee één van de oudste atletiekverenigingen van Nederland. Gevestigd op sportpark Keizerslanden was de vereniging tot het jaar 2000 een omnivereniging met voetbal én atletiek. Tegenwoordig is het een bloeiende atletiekvereniging met zo’n 550 leden. Naast topsporters kent de vereniging bos- en weglopers, baanatleten, junioren, senioren en masters.

Atletiek Masters

Deze enthousiaste groep volwassenen traint één keer in de week samen en neemt af en toe deel aan een wedstrijd. De groep legt lopend afstanden af van 100 meter tot de 5 km, doet aan speerwerpen, kogelstoten en discuswerpen, verspringen, hoogspringen en nog veel meer. Trainingen zijn fanatiek, maar er wordt rekening gehouden met het niveau van de deelnemers en het is niet erg om af en toe een oefening over te slaan. “Onze mastersgroep baanatletiek telt leden in de leeftijdscategorie van 30 jaar tot en met inmiddels 70+, dat is toch wel een mijlpaal”, aldus deelnemer Raymond ter Woord. “Ik vind ons fit voor onze leeftijd. We kunnen allemaal behoorlijk goed meekomen met

alle onderdelen tijdens de training op vrijdagavond. En dat terwijl we verschillende atletiekachtergronden hebben. Sommigen doen al sinds de kinderjaren aan atletiek, anderen hebben pas op latere leeftijd zijn of haar talent of passie voor baanatletiek ontdekt en een enkeling heeft een actieve sportcarrière op hoog niveau achter de rug.”

AV Daventria bosgroep

De Bosgroep is een grote groep enthousiaste recreatieve lopers, die afwisselende routes door het Deventer buitengebied aflegt en daarbij aan hun techniek en conditie werkt. De training bestaat uit samen inlopen, een warmingup doen en daarna splitsen ze zich op in groepen van verschillende niveaus voor een duurloop. Op woensdagochtend is er ook een wandelgroep.

Gerrit Vrielink (72 jaar) “In 1991 ben ik op aandringen van mijn buurman en mijn vrouw Janny bij de bosgroep begonnen. Ik liep al hard, maar miste uitdaging en competitie. Bij de bosgroep vond ik precies dat. Samen een serieuze trainingsronde lopen met de nodige humor en verhalen onderweg. Elkaar uitdagen in regionale wedstrijdloopjes. Het competitiegevoel heb ik inmiddels ingewisseld voor een ‘gezellig rondje lopen’. Het houdt me fit en ik probeer blessurevrij te blijven. De groep motiveert, de betrokkenheid bij ‘wel en wee’ is vaak hartverwarmend. Ik hoop nog een aantal gezonde jaren te mogen beleven bij deze prachtige vereniging.”

Daventria Vitaal is een laagdrempelige vorm van bewegen, waarbij het niet gaat om de prestatie of maximale inspanning, maar juist het recreatief en plezierig in beweging zijn en blijven. Het vormt een aanbod vanuit de vraag die GLI-deelnemers hebben: hoe blijven we samen in beweging.

GLI staat voor Gecombineerd Leefstijl Interventie. Een programma waar deelnemers op worden geattendeerd door hun huisarts in verband met een verslechterende vitale gezondheid; vaak door overgewicht en/of minder gezonde leefstijl gewoonten.

De deelnemers krijgen een langdurig programma met onder andere een leefstijl-coach, fysiotherapeut, en diëtist. Het bewegen onder leiding van een sportinstructeur is daarbij een vast onderdeel in het programma. Aan het einde van het programma hebben de meeste deelnemers een sterke behoefte om hun nieuwe ritme met wekelijks sporten/bewegen vast te houden en daarin voorziet Daventria Vitaal.

Bij de training gaan wij bijvoorbeeld speerwerpen, zoals je in de foto op deze pagina kan zien. Het wordt niet echt als een atletiek onderdeel getraind, maar je gebruikt wel alle spiergroepen. Dit doen we op een speelse manier met gebruik van officiële atletiekattributen, zoals de speer, kogel, discus en dergelijke, maar ook allemaal andere spullen die we in het materiaalhok kunnen vinden.

Deelnemersbijdrage bestaat uit koffie- en theegeld ter hoogte van een euro per avond.

Boek een gratis proefles op: www.sportindeventer.nl/volwassenen

AV Daventria 1906

Sportpark Keizerslanden

@avdaventria1906

@avdaventria1906

www.sportindeventer.nl

DAVENTRIA VITAAL Foto: AV Daventria 1906 Vitaal
17

werkenbij.zozijn.nl

Collega’s gezocht

Wij zoeken voor meerdere woonlocaties enthousiaste en betrokken medewerkers

• Met energie, humor en daadkracht

• Gericht op samenwerking, want samen kom je verder!

• Ook vrijwilligers zijn welkom!

We zien elkaar

Kijkvooralle vacatures

ONTDEK DE ONDERWATERWERELD MET COUSTEAU

Als je aan duiken denkt, dan denk je meestal niet gelijk aan Nederland. Maar wist je dat Nederlandse wateren tot één van de mooiste van Europa behoren? En dat je het hele jaar door met deze sport bezig kunt zijn? Simon, Gerrit en Marco, alle drie lid van duikvereniging Cousteau, vertellen graag wat duiken in verenigingsverband zo speciaal maakt: “Om te beginnen is duiken gewoon heel leuk”, vertelt Marco. “Het is avontuurlijk, rustgevend, een klein beetje technisch en je bent sportief bezig buiten in de natuur. Zodra je je brevet hebt, kun je samen met een buddy duiken wanneer het jou uitkomt. Daarnaast is het fijne aan duiken in verenigingsverband dat je met zijn allen dezelfde passie deelt, iedere keer weer iets nieuws leert en doordat de vereniging een eigen persluchtinstallatie heeft, kunnen de leden kosteloos het hele jaar door hun flessen vullen.”

“Omdat we een vereniging zijn werken we iets anders dan een duikschool. De

brevetten die je bij Cousteau kunt halen zijn internationaal erkend en hiermee kun je over de hele wereld duiken. Klinkt duur, is het niet, want de instructeurs zijn gewoon lid van de vereniging en hoeven dus niet ingehuurd te worden. We doen het samen en organiseren onze eigen trainingen en duiken. Maar het is niet zoals bij een teamsport dat je iedere week paraat moet staan. We hebben een vaste trainings-/ clubavond in het zwembad waarop onze duikinstructeurs klaar staan en op zondag trekken we er regelmatig op uit om te duiken in open water. Kun je een keer niet of heb je het een tijdje te druk, dan is dat geen probleem. We kennen geen wedstrijdseizoen en competities en veel gaat in onderling overleg. Soms gaan we met zijn drieën duiken, soms met zijn dertigen!”, vertelt Simon.

“Hoewel we wel eens naar diepe wateren gaan, valt de keuze toch meestal op Bussloo”, gaat Gerrit verder. En die keuze is niet zomaar. “Behalve dat Bussloo om de hoek ligt, heeft Cousteau hier een groot, spectaculair onderwaterpark gerealiseerd. Defensie heeft ons daarbij geholpen. Zo liggen er bussen op de bodem, is er een piramide gebouwd van autobanden, een kunstmatig rif aangelegd en kun je er door

middel van lijnen die zijn uitgezet een duikroute volgen. Met kerst plaatsen we altijd een kerstboom op de bus, die uit het water steekt”, lacht Gerrit.

“Naast het duiken zelf vind ik het sociale aspect één van de leukste dingen aan onze duikvereniging”, vertelt Simon. “We hebben een hele gemixte groep en hoewel duiken een individuele sport is, helpen we elkaar veel en zorgen we goed voor elkaar.” “Ook organiseren we regelmatig duiktrips”, vertelt Gerrit. “Zo gaan we eens per jaar naar Zeeland en Duitsland en wordt er zelfs af en toe een trip naar Egypte of een andere verre bestemming geboekt om te gaan duiken. Verdiepende cursussen als bijvoorbeeld kompasduiken, decompressieduiken, fotografieduiken en nachtduiken komen dan goed van pas.”

Wie nog niet zo ver is, maar wel graag een keer aan de duiksport wil proeven is altijd van harte welkom om een keer mee te doen. Cousteau richt zich op volwassenen vanaf 18 jaar. “We hebben een aantal leensetjes zodat je eens kennis kunt komen maken. We leren het je graag.”

Boek een gratis proefles op: www.sportindeventer.nl/volwassenen

Duikvereniging Cousteau

Sportpark Rielerenk

@cousteaudeventer

@CousteauDeventer

www.sportindeventer.nl

Foto: Duiken bij Duikvereniging Cousteau Foto: Mark, Simon en Marco van Duikvereniging Cousteau
19

‘Wij kunnen mensen met onze nalatenschap een toekomst geven’

Evert en Lidwien zijn al jaren gelukkig samen en wonen in Noordwijk. Door hun reizen hebben ze de ongelijkheid in de wereld met eigen ogen gezien. Ze zijn zich ervan bewust dat ze het goed hebben en vinden het belangrijk om hun nalatenschap te delen met anderen.

Lidwien: ‘Met de keuze voor de goede doelen die we willen steunen zijn we niet lichtvoetig omgegaan. Ten eerste hebben we gekeken naar welke goede doelen ons na aan het hart liggen. Dat zijn goede doelen die zich inzetten tegen ongelijkheid. Bijvoorbeeld goede doelen die vechten tegen armoede of hulp bieden aan getraumatiseerde kinderen.’

Evert: ‘We hebben een achttal goede doelen hier thuis uitgenodigd voor een goed gesprek aan onze keukentafel. Met als belangrijke insteek: hoe kunnen we in samenspraak met de organisaties kijken wat er te zijner tijd met ons geld gebeurt? Hiervoor hebben we wensen geformuleerd voor specifieke projecten

die ons aanspreken. Uiteindelijk hebben we besloten om dit achttal tot erfgenaam te benoemen en in ons testament op te nemen. Onze wensen en afspraken met de goede doelen hebben wij als bijlage aan ons testament toegevoegd. Deze maken dus geen onderdeel uit van ons testament, waardoor eventuele wijzigingen niet via notariële akte moeten worden aangebracht.’

Lidwien: ‘Dat waren hele inspirerende gesprekken. We hebben toen meteen afgesproken om iedere drie jaar met

Ontdek hoe jouw idealen kunnen voortleven op toegi .nl

de goede doelen te bespreken of de geformuleerde wensen nog actueel zijn of dat er mogelijk wat moet worden veranderd. Op deze manier blijven we betrokken bij de goede doelen.’

Lidwien: ‘Ik zou iedereen willen aanraden om alvast over nalaten te denken als je nog vol in het leven staat. Het is echt niet zo zwaar als het lijkt. Sterker nog: er is voor ons een wereld aan mogelijkheden open gegaan. Wij kunnen mensen met ons nalatenschap een toekomst geven. Daar worden wij heel enthousiast van.‘

Advertentie

DE NATIONALE SPORTWEEK

“Sport inspireert, verbindt en levert een belangrijke bijdrage aan de samenleving en ieder individu.’’, met deze boodschap organiseert NOC*NSF jaarlijks de Nationale Sportweek. Ook Deventer doet dit jaar weer mee, om zo iedereen het plezier van sporten en bewegen te laten ervaren. De Nationale Sportweek is van 15 t/m 24 september 2023.

Tijdens de Nationale Sportweek worden er verschillende activiteiten georganiseerd. Zo kan er worden deelgenomen aan de AfvalRun van het Groenbedrijf op 16 september en kan er in het Borgelerbad worden deelgenomen aan de open dag op 23 september waarbij Reddingsbrigade Deventer en Duikvereniging Cousteau hun sport introduceren.

Kijk voor het volledige programma op: www.sportindeventer.nl/sportweek

Foto: Zwarte judo band

Bij Budo Vereniging Deventer kan een ieder deelnemen aan de judolessen, van beginners met witte band tot gevorderden met zwarte band. Judo is een sport van rollen, stoeien, werpen en, erg belangrijk, respect voor elkaar. Vanuit dat respect wordt er op een veilige manier gesport.

Veiligheid en plezier staan centraal tijdens de judotrainingen die elke woensdagavond gegeven worden in De Scheg. Heerlijk vijf kwartier met je sport bezig zijn, waarbij ook

OPENDAG

TIJDENS DE NATIONALE SPORTWEEK

REDDINGSBRIGADE DEVENTER DUIKVERENIGING COUSTEAU

ZA. 23 SEPTEMBER | 13:00 - 16:00 |

BORGELERBAD

MET ONDER ANDERE:

• Spelactiviteiten Reddingsbrigade Deventer

• Proefduik met gecertificeerde duikinstructeurs

Demonstratie Reddingsboot

Demonstratie Duiksport

kleine duels worden gespeeld. “In het begin had ik het wel wat moeilijk, ik gebruikte meer kracht dan techniek.”, vertelt Thom, deelnemer op de woensdagavond. “Nu ik mijn gele band heb behaald, merk ik dat ik mijn techniek steeds beter kan gebruiken. Dit spaart mij kracht en geniet ik nog meer”.

Boek een gratis proefles op: www.sportindeventer.nl/volwassenen

Budo Vereniging Deventer

De Scheg

@budoverenigingdeventer

@BudoDeventer

WEES VERZEKERD VAN EEN PLEK EN MELD JE AAN VIA: WWW.SPORTINDEVENTER.NL/OPENDAG

www.sportindeventer.nl

JUDO BIJ DE BUDO
21

Jij bent goud waard!

Royale bonussen

Onze Salestijgers hebben jaarsalarissen tot wel € 80.000,bruto per jaar.

SALESparadise.nl

Onderdeel van

DE WIJKMAKELAAR

Met maar liefst 150 sportverenigingen is er al zóveel beweegaanbod in de stad. En dan gaat het nog niet eens over het aanbod van andere beweegaanbieders, zoals bijvoorbeeld wijkcentra. Als inwoners van de gemeente Deventer sport- of beweegactiviteiten zoeken, maar niet precies weten wat, wanneer en tegen welke kosten, dan kan de Wijkmakelaar Sport- & Bewegen daarbij helpen.

Chantal Herms is Wijkmakelaar Sport- & Bewegen en werkzaam bij Sportbedrijf Deventer; “Ik spreek wekelijks inwoners die graag in beweging willen komen en help ze een weg te vinden in al het aanbod dat onze mooie stad rijk is, want ik ben er voor

alle inwoners van Deventer.”

“Aan de hand van een persoonlijk gesprek kijken we samen naar wat het beste bij een persoon past”, vertelt Chantal. “Ook nodig ik inwoners uit om naar de inspiratieavond Sport en Bewegen op woensdag 20 september in De Scheg te gaan. Een geheel vrijblijvende avond, waar ik samen met mijn collega’s graag inspireer en informeer over beweegactiviteiten. Ook is er tijdens deze avond ruimte voor (individuele) vragen en informatie. Tot dan!”

Aanmelden via: www.sportindeventer.nl/wijkmakelaar

Chantal Herms | Wijkmakelaar c.herms@sportbedrijfdeventer.nl 06-52868731

RECHTOP COUPON: MET KORTING OF GRATIS MEEDOEN

Heeft u momenteel minder geld te besteden? Lukt het u daarom niet om zelf te gaan sporten of de cursus te betalen? Dan komt u misschien in aanmerking voor de Rechtop coupon.

Met de Rechtop coupon krijgt men korting op activiteiten op het gebied van sport, cultuur en kennis. De waarde van de coupon varieert van veertig tot honderdvijftig euro. De coupon kan bij meer dan 200 organisaties in de gemeente Deventer ingeleverd worden. Bijvoorbeeld bij sportverenigingen, zwembad, voor theaterlessen, om een cursus te doen in de stad en nog veel meer. Ook kan er met korting een abonnement bij de Openbare Bibliotheek afgesloten worden en kan men met korting de Stentor-krant lezen.

De coupon kan aangevraagd worden bij Rechtop. Op dinsdag, woensdag of donderdag tussen 9.00 en 12.00 uur kan er zonder afspraak binnen gewandeld worden. Neem in dat geval een legitimatiebewijs en een bewijs van uw inkomen mee. Bellen is natuurlijk ook mogelijk.

Kijk of u in aanmerking komt op: www.rechtop.nu/coupon

Rechtop

Ceintuurbaan 111 in Deventer 0570-628090

Foto: Wijkmakelaar Chantal Herms, gemaakt door Grietje Mesman
23 Boxbergerweg 17 • 7412 BB Deventer • T. 0570 567982 Waarom meer betalen? PVC LAMINAAT VINYL TAPIJT WWW.GROBOVLOEREN.NL Op zoek naar een nieuwe vloer?
Beestenmarkt 3 - Zwaluwenburg 41 SOLLICITEREN? BEL OF MAIL
- 375 883 |  vacature@mdh-uitgeverij Voor meer informatie kijk op: www.mdh-uitgeverij.nl Uitstekende bonusregeling(en) €25.000 bonus op jaarbasis is voor onze toppers haalbaar 16 - 40 uur per week Prima basissalaris (€1.600 - €3.500 per maand) Afhankelijk van jouw (eventuele) ervaring in de sales WIJ WERKEN ONDER MEER VOOR: Theaters en schouwburgen Betaald voetbalclubs
Sport- en
Evenementen en festiviteiten
VERKOPERS 16 - 40 UUR PER WEEK (DEVENTER) VACATURE
niet meer weet wat je net gelezen hebt? alz... wat
0314
(o.a. Go Ahead Eagles en De Graafschap)
recreatiecentra (ook NOC*NSF)
TELEFONISCHE
je
1 op de 3 vrouwen krijgt dementie. Geef nu voor meer onderzoek, zodat dementie niet jouw toekomst wordt. stopdementie.nu Scan de code en doneer gemakkelijk online!

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.