__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Zwolle— uitgave 2020

VRIJHEIDS KRANT ZWOLLE

HERDENKEN EN STIL STAAN BIJ 75 JAAR VRIJHEID HANG DE VLAG UIT OP JOUW LOKALE BEVRIJDINGSDAG

LAAT 75 JAAR VRIJHEID NIET AAN JE VOORBIJ GAAN OVERIJSSELVIERTVRIJHEID.NL

Begraafplaats Bergklooster


Schilderen met watervermengbare olieverf Schildercursus voor zowel beginners als gevorderden met veel individuele begeleiding!

U bent van harte welkom voor een korte introductiecursus.

Leren schilderen met olieverf, zonder de geur van terpentine, maar wel met de prachtige

Niveau: Aantal: Kosten: Contact: E-mail:

beginners en gevorderden 3 introductielessen â‚Ź 45,- inclusief materialen 0683227122 info@helmartdesign.nl

kleuren? Tijdens de cursus schildert u met een prettig te hanteren en watervermengbare olieverf. Het is pure olieverf, waarbij terpentine vervangen wordt door water. Beter voor gezondheid en milieu!

Startdatum in overleg nader te bepalen.

HELMAR Art & Design atelier `t Pakhuis | Nieuwe Deventerweg 89-1 in Zwolle Zuid.

Coop altijd dichtbij


inhoudsopgave—3

VOORWOORD Beste inwoners,

9 T/M 11 17 VERSLAGEN EN DOCUMENTAIRES

Het vieren van 75 jaar vrijheid staat plotseling in een heel ander daglicht dan we van te voren hadden gehoopt, uitgestippeld of ook maar hadden kunnen bedenken. Velen van u hebben de afgelopen weken, maanden en sommigen zelfs langer dan een jaar ontzettend hard gewerkt om een prachtig feest te organiseren. Om vrijheid en democratie te vieren, om te herdenken dat 75 jaar geleden vele mensen hebben gestreden voor onze vrijheid. Scholen, comités, vele vrijwilligers en andere organisaties, allemaal hebben jullie je nek uitgestoken om iets moois neer te zetten. Deze krant had een feestelijk aankondiging moeten worden van alle festiviteiten die er in het kader van 75 jaar vrijheid in uw gemeente zouden worden georganiseerd. Het is ontzettend spijtig dat heel veel activiteiten zijn afgelast of uitgesteld, vanwege het coronavirus. Toch stemt al jullie werk, al jullie energie, het getoonde naoberschap, mij hoopvol in de strijd tegen het virus. Hoopvol dat we er zijn voor elkaar, voor de kwetsbaren om ons heen. 75 jaar geleden hebben vele mensen laten zien dat naoberschap niet alleen omkijken naar je buren, familie of streekgenoten betekent, maar dat omkijken naar elkaar over grenzen reikt, dat naoberschap een universeel goed is. Dat universele naoberschap ervaren we ook nu. Al leven we in de vreemde situatie dat dit naoberschap ook betekent dat we zoveel als mogelijk thuis blijven, we onze bewegingsvrijheid beperken. En tegelijkertijd blijven omzien naar elkaar, naar de kwetsbaren in onze samenleving. Een samenleving waarin we met elkaar trots zijn op iedereen die zich keihard inzet om het virus te bestrijden en levens te redden. Ik ben ontzettend trots en dankbaar voor jullie inzet, jullie inzet voor 75 jaar vrijheid en jullie inzet voor het overeind houden van onze samenleving in deze crisistijd. En ja, het brengt ontzettend veel onzekerheid met zich mee. Pas daarom goed op jezelf en je omgeving.

1 t/m 17 april terugblikken op de bevrijding van Overijssel, precies 75 jaar geleden.

9 HERDENKING CANADESE BEGRAAFPLAATS 75 jaar bevrijding herdacht op de Canadese begraafplaats in Holten.

25 t/m 27 TOP 25 BEELD De meest indrukwekkende WO2 foto’s van Overijssel.

29 VRIJHEID MOET JE ONDERHOUDEN In gesprek met Burgemeester van Zwolle.

Laat 75 jaar vrijheid niet aan je voorbij gaan, maar laat de gedachte eraan en het vieren ervan ons kracht en veerkracht geven voor een gezonde toekomst.

Colofon: Dit is een uitgave van Stichting Platform WO2 Overijssel. Hoofdredactie: Mano Scherpbier, Bert ter Horst Tekst: Alle lokale partners, HCO en RTV Oost, Mano Scherpbier, Bert ter Horst Ontwerp: Bestwerk.nl — Druk: Janssen pers DTP en uitgever: MDH Uitgeverij, Doetinchem

ANDRIES HEIDEMA Commissaris van de Koning provincie Overijssel

Disclaimer: De redactie doet er alles aan om de juiste informatie te verwerken, maar staan niet in voor omvolkomenheden of wijzigingen. De artikelen zijn met de hoogst mogelijke zorg geschreven.


LEK KER IN JE HAAR ALTIJD WELKOM, MET OF ZONDER AFSPRAAK. ONLINE AFSPRAAK MAKEN? AMIKAPPERS.NL/ZWOLLE-ZUID AMIKAPPERS.NL/AALANDEN

Dineren op de mooiste locatie van zwolle Bethlehems Kerkplein 35 8011 PH Zwolle T. 038-333 5333

E. zwolle@bluesakura.nl www.bluesakura.nl  facebook.com/Bluesakurazwolle

Openingstijden: Ma: 13:00-22:00 Di en Wo: 12:00-22:00 Do t/m Zo: 12:00-22:30


Overijssel viert vrijheid Zwolle editie

pagina—5

BOEK 25 OVERIJSSELSE OORLOGSVERHALEN

OVERZICHTSWERK MET OVERIJSSELSE OORLOGSVERHALEN ‘De oorlog heeft mijn leven bepaald. Altijd komt het terug. Eigenlijk ben ik er wel klaar mee, maar het houdt nooit op.’

D

e woorden komen uit de mond van de dochter van de vermoorde NSB’er Henk Koopman uit Zwolle. Haar vader werd in 1943 na een caféruzie zwaar mishandeld en levend begraven door twee mannen, die in het dorp nog altijd worden vereerd als verzetshelden. In het boek ‘De oorlog gaat nooit voorbij’, dat ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid verschijnt, vertelt dochter Koopman voor het eerst haar kant van het verhaal. De 25 Overijsselse oorlogsverhalen in het boek maken duidelijk dat de Duitse bezetting diepe wonden heeft geslagen in families. De auteurs zijn als historici verbonden aan de IJsselacademie, het kenniscentrum voor regionale geschiedenis in Overijssel. Ze baseerden hun verhalen op historisch onderzoek en interviews met overlevenden of nabestaanden. In het boek komen de belangrijkste oorlogsthema’s voorbij: van vervolging tot collaboratie, van luchtoorlog tot verzet. Een rode draad is het lange stilzwijgen over wat er in de oorlog gebeurde. In veel families was praten over de pijnlijke gebeurtenissen jarenlang taboe. Jeroen Piksen uit Hellendoorn bijvoorbeeld ontdekte pas 40 jaar na dato het dagboek van zijn vader Gerrit Jan, waarin deze uitgebreid het bombardement op Nijverdal in maart 1945 beschrijft. De broer en zus van Gerrit Jan Piksen kwamen bij die geallieerde luchtaanval om het leven. ‘Een rampdag voor onze familie’, aldus het dagboek. De kinderen van Anton Kijk in de Vegte uit Hasselt hoorden niet eerder dan na zijn overlijden dat hun vader dwangarbeider in Duisland was geweest. Voor het boek maakten ze een reis naar de plek waar hun vader werd tewerkgesteld. Truus ter Laak uit Losser, die trouwde met een Wehrmacht-soldaat en drie kinderen met hem kreeg, vertrouwde haar oorlogsherinneringen op latere leeftijd toe aan het papier. Hun verhalen laten zien hoe groot de impact van de oorlog nog steeds is. Ewout van der Horst, Marco Krijnsen en Ewout van der Linde. ‘De oorlog gaat nooit voorbij. Overijssel 40-45.’ (Zwolle, uitgeverij WBOOKS)

VERZETSMONUMENT MARKELO Op de Markelose Berg is in 1953 het Provinciaal Verzetsmonument onthuld. Het monument, ontworpen door Titus Leeser, bestaat uit 3 natuurstenen zuilen die de bladzijden uit een boek voorstellen. Op de bladzijden zijn de namen te vinden van 470 omgekomen verzetsstrijders uit Overijssel.

P

rovincie Overijssel werkt, samen met Landschap Overijssel, gemeente Hof van Twente en de Stichting Overijssels Verzetsmonument, aan het opknappen van het monument en de omgeving. Het gaat om het beter leesbaar maken van de namen op het monument, het verbeteren van de directe omgeving en de toegang tot het monument en het verduidelijken voor bezoekers en passanten waar de plek voor staat.

GEFELICITEERD ZWOLLE!

Mevrouw de Aankoopmakelaar herdenkt en viert 75 jaar vrijheid in Zwolle.

mevrouwdeaankoopmakelaar.nl/Zwolle


Waarom floaten bij ons in Zwolle? Onze moderne samenleving heeft een situatie gecreëerd waarin ons zenuwstelsel constant stimulaties te verwerken heeft. Onze hersenen en ons lichaam hebben zelden gelegenheid om te ontspannen en los te komen van al deze stimulatie. Mede als gevolg hiervan zijn er veel welvaartsziekten, meer dan een kwart van de bevolking lijdt aan pijn, angst, depressie en andere kwalen die nog worden verergerd door stress.

Dokter Stolteweg 84 8025 AZ Zwolle (t) 038-337 55 89 (w) 06-23 27 55 22 (e) relax@floatenzwolle.nl

www.FloatenZwolle.nl

GEOCACHEROUTE

75 JAAR VRIJHEID op zoek naar Zwolse oorlogsverhalen Speciaal voor 75 jaar vrijheid ontwikkelde Stadkamer een geocache route door Zwolle. Loop langs plekken in de Zwolse binnenstad die van betekenis waren in de Tweede Wereldoorlog.

‘Hij keek me zo schattig aan’ Ik hem ’m meegenomen en thuis meteen Amivedi gebeld. Een uurtje later werd hij door z’n baasje al weer opgehaald!’

Wil jij de route lopen? Kijk dan op www.stadkamer.nl/geocache Voor scholen hebben wij een apart lespakket ontwikkeld.

Zoek uw meldpunt of registreer zelf op

WWW.AMIVEDI.NL

www.stadkamer.nl


Overijssel viert vrijheid Zwolle editie

pagina—7

DE VLAG UIT OP JOUW LOKALE BEVRIJDINGSDAG! Het coronavirus vraagt veel van ons land. Op het moment dat we stil staan bij het feit dat we 75 jaar in vrijheid leven, zijn we juist in onze vrijheid beperkt. Tegelijkertijd zien we saamhorigheid, mensen letten op elkaar en iedereen die op dit moment zijn nek uit kan steken helpt mee. Samen staan we sterk en dat is waar vrijheid om draait. Vrijwel alle evenementen in Overijssel zijn afgelast, toch kunnen we samen stilstaan bij 75 jaar vrijheid.

Hang op jouw lokale bevrijdingsdag de vlag uit! WIL JE WETEN WAT JOUW LOKALE BEVRIJDINGSDAG IS? Kijk op: overijsselviertvrijheid.nl MAAK JE FOTO’S? Deel deze op social media met #overijsselviertvrijheid


Was de auto, motor, caravan of boot zonder water!


Overijssel viert vrijheid Zwolle editie

pagina—9

DE BEVRIJDING VAN OVERIJSSEL IN 17 VERSLAGEN EN DOCUMENTAIRES Als gevolg van de verscherpte maatregelen in verband met het coronavirus is de Vrijheidstour van RTV Oost langs alle activiteiten in de provincie geannuleerd. In plaats daarvan gaat de omroep voor Overijssel van 1 t/m 17 april terugblikken op de bevrijding van Overijssel, precies 75 jaar geleden, met elke dag een mini-documentaire en een bevrijdingsverslag. Mini-documentaires en bevrijdingsverslagen

E

lke dag keren we terug naar de oorlogsjaren met een mini-documentaire. Samen met het Historisch Centrum Overijssel verzamelde RTV Oost het afgelopen jaar bijzondere oorlogsverhalen en verfilmde deze. De verschillende verhalen geven een goed beeld hoe inwoners van Overijssel de Tweede Wereldoorlog destijds beleefden. Natuurlijk is er ook ruim aandacht voor de bevrijding van Overijssel. Elke dag zie en hoor je welk stukje van de provincie werd bevrijd en hoe dat in zijn werk ging. *bron: Rijnbrink.nl

VERVOLG OP PAGINA 11

Zin om lekker te

LUNCHEN? Rijkelijk belegde broodjes • Sandwiches Salades • Warme gerechten • en meer!

Restaurant De Beren Zwolle Katwolderplein 2-4 038 - 744 00 91 • WWW.BEREN.NL


“Door Zoover opgenomen op plek 6 in de lijst van de 15 meest populaire hotels van Nederland”

BESTE HOTEL D LAN VAN GELDER

Lochemseweg 37 7244 RR Barchem Tel. 0573 298 900 info@hotelbonaparte.nl www.hotelbonaparte.nl

75 jaar

Hotel | Restaurant | Conferenties | Wellness

Vr

ijhe

id

Geef vrijheid door! Zonder vrijheid geen onderwijs. Daarom staan wij stil bij wat we hebben. En vieren wij dat we dat kunnen delen.

viaa.nl

Dé hogeschool in Zwolle

Administratiekantoor

Reinaart

www.reinaartadvies.nl

Advies ,,Inzicht in Cijfers’’


Overijssel viert vrijheid Zwolle editie

pagina—11

� april

7 april

13 april

_ DOCUMENTAIRE OVER DE MILITAIRE INVAL _ BEVRIJDINGSVERSLAG HAAKSBERGEN, ENSCHEDE, DIEPENHEIM

_ DOCUMENTAIRE OVER EEN FAMILIEDRAMA IN KLOOSTERHAAR _ BEVRIJDINGSVERSLAG DEDEMSVAART

_ DOCUMENTAIRE OVER DE HONGERWINTER IN WIJHE _ BEVRIJDINGSVERSLAG OLST, DALFSEN, STEENWIJK, WIJHE

2 april

8 april

_ DOCUMENTAIRE OVER EEN OORLOGSROMANCE _ BEVRIJDINGSVERSLAG OLDENZAAL, DENEKAMP

_ DOCUMENTAIRE OVER BEVRIJDING IN HOLTEN

3 april _ DOCUMENTAIRE OVER VERZET IN HENGELO

9 april _ DOCUMENTAIRE OVER OORLOGSSCHADE IN NIJVERDAL _ BEVRIJDINGSVERSLAG WIERDEN, RIJSSEN, NIJVERDAL

4 april _ DOCUMENTAIRE OVER DICTATUUR IN DELDEN _ BEVRIJDINGSVERSLAG DELDEN, OOTMARSUM

10 april _ DOCUMENTAIRE OVER VERVOLGING IN DEVENTER _ BEVRIJDINGSVERSLAG HELLENDOORN, DEVENTER

5 april _ DOCUMENTAIRE OVER BEWAPENING IN ALMELO _ BEVRIJDINGSVERSLAG ALMELO, VRIEZENVEEN, TUBBERGEN, VROOMSHOOP

6 april _ DOCUMENTAIRE OVER VERRAAD IN DEN HAM _ BEVRIJDINGSVERSLAG DEN HAM, HARDENBERG, GRAMSBERGEN

14 april _ DOCUMENTAIRE OVER DE RAZZIA IN STAPHORST _ BEVRIJDINGSVERSLAG ZWOLLE, STAPHORST, GENEMUIDEN, HASSELT

15 april _ DOCUMENTAIRE OVER DWANGARBEID _ BEVRIJDINGSVERSLAG ZWARTSLUIS, VOLLENHOVE

16 april _ DOCUMENTAIRE OVER COLLABORATIE VAN DOKTER JANSEN IN VOLLENHOVE _ BEVRIJDINGSVERSLAG KUINRE

11 april _ DOCUMENTAIRE OVER KAMP ERIKA _ BEVRIJDINGSVERSLAG DIEPENVEEN, RAALTE, OMMEN

12 april _ DOCUMENTAIRE OVER VALSE HELDENVERERING IN HEINO _ BEVRIJDINGSVERSLAG HEINO

17 april _ DOCUMENTAIRE OVER DE AFREKENING VAN DE MOFFENMEIDEN IN KAMPEN _ BEVRIJDINGSVERSLAG KAMPEN.

www.rtvoost.nl


Huur een stretchtent en wees van betekenis

.

Bij een gecertificeerde Sensiplan-consulent volg je (samen met je partner) een korte

sulent volg je (samen met je partner) een korte

Sensiplan® is een sympto-thermale methode van geboorteregeling. Sensiplan is voor iedereen die kiest voor hormoonvrije anticonceptie met een hoge betrouwbaarheid.

een gecertificeerde Sensiplan-consulent volg je (samen met je eenmet korteje partner) een korte BijBijeen gecertificeerde Sensiplan-consulent volg jepartner) (samen

Bij een gecertificeerde Sensiplan-consulent volg je (samen met je partner) een korte cursus van 4-5 bijeenkomsten van 2 uur. Je leert de signalen van vruchtbaarheid te herkennen en interpreteren zodat je heel nauwkeurig je vruchtbare en onvruchtbare BE Zwolle Sensiplan-consulent je bepalen. (samen met je partner) een korte dagen in je volg cyclus kunt

TABERNAKEL tentenverhuur

www.tabernakeltenten.nl

Genestetstraat 26, 8023 Bij Deeen gecertificeerde  06 289 635 89  info@tabernakeltenten.nl

www.tabernakeltenten.nl

Sensiplan is ook geschikt bij een onregelmatige cyclus, borstvoeding, de overgang en zwangerschapswens.

Natuurlijk - Gezond - Betrouwbaar.

www.sensiplan.nl

rouwbaar je vruc

VAKANTIEKRACHT:

WE HEBBEN JE NODIG! + werken wanneer jij kunt + je verdient ruim boven het minimumloon + cliënten zijn erg blij met je komst Carinova thuiszorg, woonzorg en huishoudelijke hulp heeft volop mogelijkheden voor jou. Ben jij enthousiast, minimaal 17 jaar en heb jij belangstelling voor dankbaar werk binnen thuis- of woonzorg? Neem dan contact op met Carinova 0900-8662 of www.werkenbijcarinova.nl

ERKEND DESKUNDIGE ENERGIELABEL WONINGEN ENERGIEBESPARINGSADVISEUR VOOR WONINGEN EN BEDRIJVEN

WAT DOET ENERGIE- EN BOUWADVIES

energie. In dit traject werken wij samen met diverse energiead-

Energie- en Bouwadvies is een onafhankelijk en objectief ad-

viseurs en vakbedrijven in de regio Salland e.o.

viesbureau die gevestigd is in Olst. Wij adviseren en begeleiden

www.werkenbijcarinova.nl

u op het gebied van energiebesparing door te onderzoeken

Daarnaast kunnen wij bouwkundige inspecties verrichten, ver-

welke bouwkundige en technische aanpassingen er nodig zijn

bouwingen begeleiden en naar andere technische specialisten

door samen met u te zoeken naar mogelijkheden. Wij streven

verwijzen. Tevens is Leo Pelgröm adviseur met betrekking tot

er naar om zoveel mogelijk gebruik te maken van duurzame

(vocht)schade aan de woning of schadeclaims.

VOOR MEER INFO: WWW.ENERGIEADVIES-ON.NL

Eulinkstraat 14, 8121 HC Olst • 0570-561 952 / 06- 250 473 89 • info@energieadvies-on.nl

Trappenmaker

TERRA NAUTIC CAMPING EN JACHTHAVEN Rust, ruimte en natuur *Camping met seizoen en passantenplaatsen *Jachthaven met vaste en passantenplaatsen *Watersportwinkel *Hengelsportartikelen Dealer van: *Yahama buitenboordmotoren *Linder aluminium roei-, vis- en consoleboten *Whaly polyetyleen boten *Kalf boottrailers *Onderhoud en reparatie alle merken buitenboordmotoren

Maak vrijblijvend en kosteloos een afspraak Kerkstraat 10 I 8011 RT Zwolle 038 4235800 www.kunstgebit-zwolle.nl

Vechtdijk 1 8035 PA ZWOLLE www.terranautic.nl

Tel. 0529-427171 info@terranautic.nl


Overijssel viert vrijheid Zwolle editie

pagina—13

CANADESE BEGRAAFPLAATS UITBREIDING INFORMATIECENTRUM

UITBREIDING INFORMATIECENTRUM CANADESE BEGRAAFPLAATS Op de Holterberg liggen 1394 Canadese militairen begraven die bij de bevrijding van Noordoost-Nederland en de strijd in Duitsland om het leven zijn gekomen. Het naastgelegen informatiecentrum houdt aan de hand van persoonlijke verhalen en foto’s de herinnering aan deze bevrijders levend. Zo maakt het centrum met behulp van scholieren biografieën over de gesneuvelde militairen.

D

oor de grote toestroom van bezoekers heeft het Informatiecentrum Canadese Begraafplaats behoefte aan uitbreiding. Voor april 2020 zal het centrum aan de achterzijde fors vergroot worden, mede dankzij de gemeente Rijssen-Holten, provincie Overijssel en het Vfonds. In de nieuwbouw komt een nieuwe belevingsruimte over de harde strijd en persoonlijke offers aan het front, plus een ontvangstruimte en verbeterde facilitaire voorzieningen. Op 4 mei 2020 zal in Holten een grootschalige herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog plaats hebben. Er worden duizenden Canadese gasten verwacht. Vanwege het 75-jarig lustrum zal in het centrum een tijdelijke tentoonstelling te zien zijn over de bevrijding van NoordoostNederland. Op het moment van schrijven is nog niet duidelijk in welke vorm deze herdenking wordt georganiseerd vanwege de maatregelen om het Coronavirus te bestrijden.

NIEUW

PAT R I C K V E E N S T R A

TUINONT WERP

3D impressies van jouw toekomstige tuin! tuin! van jouw toekomstige Specialist in schouder, knie en wervelkolom gerelateerde klachten Maak direct een afspraak! 038 - 202 26 79

www.yorbodyfysiotherapie.nl

tuinontwerpzwolle www.tuinontwerpzwolle.nl info@tuinontwerpzwolle.nl


zoekt voor:

Interesse? reageer via info@zwpd.nl of bel ons: 038-38 68 440

Lunchen

Vergaderen

Feesten & Partijen

Harculose Esweg 2 | 8015 RH Zwolle | www.golftuinzwolle.nl


Begraafplaats Bergklooster

www.bergklooster.nl

Begraafplaats Bergklooster

Bergkloosterweg 92

• 8034 PS ZWOLLE


16—pagina

Zwolle editie Overijssel viert vrijheid

FESTIVAL75 JAAR BEVRIJDING OVERIJSSEL

75 JAAR VRIJHEID VIER JE OP BEVRIJDINGSFESTIVAL OVERIJSSEL We vieren de vrijheid, we dansen en beleven, we luisteren naar elkaar en worden geïnspireerd, we maken samen herinneringen en ontmoeten nieuwe mensen… Jaarlijks vindt in Zwolle een van de grootste Bevrijdingsfestivals van Nederland plaats en dit jaar staat ook ons programma in het teken van 75 jaar Vrijheid. Verhalen om nooit te vergeten

H

et nationale thema ‘Verhalen om nooit te vergeten’ komt tot uiting in programma’s waar mensen elkaar ontmoeten en met elkaar in gesprek gaan. Dat gesprek start tijdens het Vrijheidsontbijt. Hier zijn Zwolse veteranen en Ambassadeurs van de Vrijheid junior voor uitgenodigd. “Tijdens het Vrijheidsontbijt hopen we dat Veteranen en de Ambassadeurs van de Vrijheid junior samen de diepgang opzoeken en het gesprek aan gaan over wat vrijheid voor jou persoonlijk betekent.” aldus Fons Aarendonk, voorzitter Vereniging Veteranen Zwolle. Om 11.00 uur vindt de opening plaats. Atletiekvereniging PEC1910 brengt hiervoor in de nacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur in een tocht van 86 kilometer vanuit Wageningen naar Zwolle. Nadat het Bevrijdingsvuur is overgedragen aan het festival, genieten we van het openingsconcert door Jeugdsymfonieorkest de Vuurvogel en Meander Vocaal, met solisten Maik IJpelaar en Jane Loois. Het Wereldpaviljoen, grenzend aan het hoofdveld, is de plek om actief met elkaar in gesprek te gaan. Neem plaats op ‘de Bank’, draai aan het rad en ga in gesprek over verschillende onderwerpen. Speel een spel, doe mee met de Wereldkroegquiz of luister naar het Vrijheidscollege van Bilal Wahib (1999), rapper en acteur van onder andere Spangas en Mocro Maffia. Dompel je op 5 mei onder in de wereld van politiek, journalistiek, inclusiviteit, theater, beeldende kunst en graphic design, in samenwerking met KPZ en ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten.

BEVRIJDINGSFESTIVAL OVERIJSSEL 05.05.20 PARK DE WEZENLANDEN ZWOLLE

Er is meer.. Vrijheid bij de kleinste bezoekers van het festival Op de Familieweide vind je muziek, theater en vermaak waarbij ‘Ontdek de Wereld van Morgen’ het centrale thema is. Kinderen ontdekken zelf hoe ze beter voor de wereld kunnen zorgen, beginnend bij zichzelf. Ze kunnen zich laten opsluiten in de ‘Escape Van’ om meer te leren over het milieu. Ook is er een speciale Hornbachkinderbouwplaats waar kinderen onder begeleiding kunnen bouwen en timmeren! Op de ‘vlakke vloer’ zijn de hele dag optredens. Kinderen van groep 7/8 kunnen op ‘Expeditie Vrijheid’, een route over het festivalterrein waarbij je onderweg verschillende opdrachten tegenkomt die je aan het denken zetten over vrijheid. Om 18.00 uur sluiten de Hippe Gasten het kinderprogramma op de Familieweide af: deze rocksensatie voor het hele gezin mag je niet missen!

Op de Festivalboulevard vindt je een markt met gekke gadgets, leuke activiteiten en attracties en het Plein van de Vrijheid. Nieuw dit jaar is ‘Expeditie NEXT’ op het popeiland, georganiseerd door de Nationale Wetenschapsagenda. Kom langs om te luisteren naar ‘silent’ minicolleges van interessante wetenschappers of doe mee met de ‘feit en fabel quiz’, laat je verrassen door leuke wetenschappelijke feiten en win prijzen. Draag bovendien zelf een steentje bij aan de wetenschap door mee te doen met een live-onderzoek!

Samen de Vrijheid vieren Met maar liefst 5 podia is naast de programma’s over vrijheid heel veel ruimte om te feesten! Davina Michelle, DI-RECT, Dirty Daddies, Balthazar, Blanks, Mark Foggo,

Mediation: een kwestie van verbinding

Arbeids-& BusinessMediation

Familie- & ScheidingsMediation

Arbeids-& BusinessMediation

Familie- & ScheidingsMediation

Bureau voor vraagstukken rond samenwerken en samenleven. Zakelijk en persoonlijk.

www.hovingmediation.nl

Per direct garageboxen te huur op het bedrijventerrein Marslanden F bij de nieuwe onderneming Garagebox038.


Overijssel viert vrijheid Zwolle editie

pagina—17

LINE UP HOOFDPODIUM 11:00 12:45 13:45 15:15 17:05 18:15 19:30 21:00 22:30 -

12:00 13:15 14:45 16:15 17:45 19:00 20:30 22:00 23.30

Opening en openingsconcert Blanks Davina Michelle Balthazar Lucas & Steve Duncan Laurence DI-RECT The Dirty Daddies Kraantje Pappie

PODIUM ABBOTT

FOTO Hans van Eijsden

Willy Wartaal, Kraantje Pappie en nog 40+ acts zetten het festival op zijn kop. Om ‘5 voor 5’ staan we in heel Nederland op alle Bevrijdingsfestivals stil bij onze vrijheid. Aansluitend treedt dj-duo Lucas & Steve op, dit jaar één van de vier nationale Ambassadeurs van de Vrijheid. Op het Sena Performers Stage staan vier talentvolle Overijsselse bands, die speciaal in het teken van 75 jaar vrijheid hun eigen ‘Song for Freedom’ hebben geschreven.

vrijwilligers zich aan en vormen samen een BFO familie. In ruil voor het harde werken ontvang je onder andere een trui en na afloop van het festival organiseren we een bijeenkomst om je te bedanken. Ook dit jaar zijn we weer op zoek naar heel veel handjes. We hebben verschillende vacatures open staan en zoeken o.a. barmedewerkers, creatievelingen die kunnen decoreren en mensen die de logistieke ploeg willen helpen.

Op www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl is de hele line-up en het programma van Bevrijdingsfestival Overijssel 2020 te vinden.

Als bedrijf of particulier kun je ook een ticket kopen voor onze Press&Guest Area. In deze area zijn geen lange rijen, drink je uit een glas, word je bediend en maak je gebruik van de (normale) toilet in het Parkpaviljoen. Ook heb je toegang tot het VIP-Vak voor het hoofdpodium en VIP-Stage op het hoofdpodium, kun je mee met backstagerondleidingen en geniet je van nog meer extra’s! Als VIP zakelijk word je ook uitgenodigd voor de Bevrijdingsborrel en ontmoet je andere bedrijven met een warm hart voor Vrijheid! De tickets zijn € 35,- (particulier) en € 50,- (zakelijk).

Vrienden van BFO Bevrijdingsfestival Overijssel is vrij toegankelijk. Om ieder jaar weer mooie bands en fantastische projecten neer te zetten, zijn extra inkomsten nodig. Ieder jaar zijn we op zoek naar mensen die bij willen dragen als sponsor of als vrijwilliger. Bedrijven kunnen het festival sponsoren of in samenwerking met ons een programma ontwikkelen. Maar je kunt Bevrijdingsfestival Overijssel ook helpen door je in te zetten als vrijwilliger. Ieder jaar melden ruim 800

Meer informatie over sponsoring, vrijwilligerswerk of tickets van de Press&Guest Area vind je op www.vriendenvanbfo.nl.

12:00 13:30 15:00 16:30 18:00 19:30 20:45 22:15 -

13:00 14:30 16:00 17:30 19:00 20:15 21:45 0:00

Ciao Lucifer Rob Dekay Mark Foggo Carlton Jumel Smith Kevin Yin Yin L’Eclair Singlefeestje

SENA PERFORMERS STAGE 13:15 14:30 15:45 17:00 19:00 20:15 21:45

-

13:45 15:00 16:15 17.30 19:30 20:45 22:15

No Wow Boogiemonster DARKDAYS Lauringer Micah & Julia Oost Wanted Ooostblok

WINDESHEIM DANSTHEATER 13:00 14:45 16:00 17:45 19:15 21:00 22:30 -

14:30 15:45 17:30 19:00 20:45 22:00 23:45

De Alliantie (ft. Low Reply) Willie Wartaal (DJ Set) Orlando Valpoort feat. Lynn Stephans Miami Nice FM Sifra + muzikanten Propulsive feat. Stanley Medema Druiprek

DELTION VIP LOUGE Programma volgt snel. Bezoek www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl.

Leven zonder financiële problemen geeft je een gevoel van vrijheid!

Wil jij je financiële situatie verbeteren? Ik help je hier graag bij! W W W. B O S - S L O O P W E R K E N . N L

Neem gerust contact met mij op voor een vrijblijvende kennismaking op 06-52588431 Meer informatie op www.budgetcoachme.nl


GEZOND | ADVERTORIALS

Kleinschalig wonen bij

zorg en woonboerderij ‘t Boerenerf Zelfstandig wonen op een zorgboerderij in een buitengewoon groene omgeving met 24-uurs zorg. ‘t Boerenerf in Emmeloord biedt negen appartementen voor mensen met een zorgindicatie. Onze vestigingen ’t Paviljoen en Op de Keileem aan de Urkerweg 34 te Tollebeek tellen gezamenlijk negentien appartementen. Zelfstandig wonen op

privacy. Het woonproject is

een zorgboerderij in een

een vernieuwende, eigen-

buitengewoon groene

tijdse invulling van de zorg.

omgeving met 24-uurs zorg. ‘t Boerenerf in Em-

Samen zelfstandig

meloord biedt negen ap-

Overdag, tussen ontbijt en

Op ’t Boerenerf woon je zelfstandig en heb je

partementen voor mensen

avondeten heerst er een

met een zorgindicatie.

gemoedelijke sfeer. Ieder

een sociaal leven altijd om de hoek.

Onze vestigingen ’t Pavil-

gaat zijn eigen gang: wan-

joen en Op de Keileem aan

delen in de tuin, schilderen

je wilt, schuif je aan en

programma. In Emmeloord

de Urkerweg 34 te Tol-

of dieren kijken, eventueel

eten we samen. Je ontmoet

mixen de bewoners ook

lebeek tellen gezamenlijk

een handje helpen met

elkaar, maakt een praatje,

met de mensen van de dag-

negentien appartementen.

verzorgen of koken. Als

speelt een spel, kijkt een tv-

besteding. Iedereen voelt

Wij vinden het belangrijk

zich thuis.

dat mensen van een sociaal en gezellig leven kunnen

24 uurs zorg

genieten. Met maximale

Thuis zorgen voor een

mogelijkheden, vrijheid en

hulpbehoevende partner of familielid is een zware taak. Soms ben je samen aan rust toe, een adempauze; een kleine vakantie in een landelijke zorgomgeving in handen van gekwalificeerd personeel. Daarom biedt ’t Boerenerf

moment binnen handbe-

de persoonlijke vraag. Dat

kortdurende professionele

reik, dag en nacht.

maakt het mogelijk om

zorg op aanvraag.

Elk aspect van de zorg is

prettig zelfstandig te kun-

Professionele zorg is elk

zorgvuldig afgestemd op

nen leven.

Als je voor een ander zorgt, is het belangrijk dat je de zorg af en toe even kunt overdragen.


pagina—19

Overijssel viert vrijheid Zwolle editie

FOTO Christein Fotografie

5 MEI 2020: FEEST IN DE STAD NEDERLAND IS 75 JAAR GELEDEN BEVRIJD! BEVRIJDINGSFESTIVAL OVERIJSSEL Dinsdag 5 mei 2020

N

atuurlijk vieren we op 5 mei uitgebreid dat heel Nederland 75 jaar geleden bevrijd is. In deze krant leest u uitgebreid wat er die dag allemaal te doen is op Bevrijdingsfestival Overijssel in Park de Wezenlanden in Zwolle.

EXPOSITIE IN DE SYNAGOGE OVER COMPONISTEN IN OORLOGSTIJD

FEEST VAN DE GEEST – KLOOSTER IN OORLOGSTIJD 31 mei 2020 t/m 1 juni 2020 11.30 - 17.00 uur

M

et Pinksteren opent het Dominicanenklooster haar deuren voor een kunst- en kloosterfestival. Dit jaar staat het verhaal van het klooster in oorlogstijd centraal. Kunstenaars reageren op dit verhaal en verbinden het met nu. Tijdens het festival kun je hun werk komen bekijken, ronddwalen door kerk en klooster of lekker een kopje koffiedrinken in de kloostertuin. Ook aan de kinderen is er gedacht met een kinderprogramma. Een festival voor alle Zwollenaren en buurtgenoten. Kosten: gratis

_Processie1942

Zondag 17 mei 2020 tot eind juni 2020 zo en wo | 14.00 – 17.00 uur

D

e Joodse gemeente Zwolle heeft de opening van een expositie over componisten in de oorlogstijd. Op dit moment is het programma in de maak. Wanneer er meer bekend is, publiceren we het op www.zwolleviertvrijheid.nl.

ZWOLLE

_Noodhospitaal in Dominicanen


074 – 250 30 20

No stage, No performance

VOLG ONS OOK OP CONTACT INFO E-mail info@gentlerent.nl Telefoon +31(0)74 – 250 30 20 Adres Havenstraat 28 A 7553 GG Hengelo (Ov)

www.gentlerent.nl

Een groene leefomgeving Van Zetten Daktuinen is gespecialiseerd in de aanleg van daktuinen, sedum-daken, daktegels en groene gevels. Leefbaar, mooi en functioneel


Overijssel viert vrijheid Zwolle editie

pagina—21

THEATER THEATERGROEP DE JONGE HONDEN

COLUMN CATHY FOLMER

OORLOGSWINTER

GESCHIEDENIS EN VRIJHEID IN KLEUREN

Bloedspannend theaterstuk over het bekendste boek van Nederland

Door Cathy Folmer

A

ls de Duitsers in 1940 Nederland binnentrekken, heeft Michiel van Beusekom eerst nog het ge-voel dat hij in een spannend jeugdboek beland is. Maar al gauw wordt hem duidelijk dat oorlog niet iets is om je op te verheugen. In de laatste oorlogswinter (die van 1945) raakt Michiel betrok-ken bij het verzorgen van een Engelse piloot, die in de bossen achter zijn huis is neergestort. Mi-chiel probeert de lange winter zo goed mogelijk door te komen, maar komt steeds meer alleen te staan. Zijn vader wordt opgepakt en zijn zus praat haar mond voorbij. Wie kan Michiel eigenlijk nog wel vertrouwen? Oorlogswinter van Jan Terlouw is Nederlands bekendste jeugdboek over de Tweede Wereldoor-log. In 2020, 75 jaar na de bevrijding van Nederland, bewerkt Theatergroep De Jonge Honden het boek tot een bloedspannende theatervoorstelling over vriendschap, vertrouwen en volwassen worden in een

verschrikkelijke oorlog. Niets is wat het lijkt, niemand is te vertrouwen en nergens ben je écht veilig. Oorlogswinter wordt geproduceerd door Theatergroep De Jonge Honden in samenwerking met Overijssel viert 75 jaar vrijheid en Stichting 4 Oost. Financieel wordt dit project ondersteund door v-fonds, provincie Overijssel en Stichting 4 Oost. De voorstelling is eind dit jaar te zien in de thea-ters in Overijssel. Vanwege het coronavirus en de maatregelen is de tour verschoven naar het najaar, op dit moment wordt nog hard gewerkt aan een nieuwe planning, voor een update van nieuwe tourdata kijk op www.tgdejongehonden.nl

OORLOG IN ZWOLLE FIETSTOCHT Historische fietstocht ‘Oorlog in Zwolle’ , circa 23 km, 2,5 – 3 uur Fiets met een ervaren gids langs de sporen van de Tweede Wereldoorlog in binnenstad, buitenwijken en omgeving van Zwolle! Leek de bezetting de eerste tijd nog wel mee te vallen, geleidelijk aan trokken bezetting, oorlog en verzet diepe sporen in de Zwolse samenleving: de isolatie en deportatie van joodse medeburgers, de collaborerende NSB’ers, de neergeschoten geallieerde vliegtuigen, dwangarbeid, onderduikers, verzet en liquidaties. De vreugde was dan ook groot toen Canadese infanteristen op 14 april 1945 de stad bevrijdden.

Al snel verlaat u echter het centrum om met verhaal en beeld ook de plaatsen in de wijde omgeving van het centrum te bezoeken die ons herinneren aan bezetting en bevrijding, onderduiken en verzet, de IJssellinie, strategische spoor- en wegverbindingen, meedogenloze liquidaties en geallieerde bommenwerpers. Deze fietstocht is ontwikkeld in opdracht van, en in samenwerking met, Historisch Centrum Overijssel.

De fietstocht met een ervaren gids start bij het Zwolse Balletjeshuis en voert u bij vertrek en terugkeer langs een aantal historische plekken in de binnenstad.

Let op: vanwege het coronavirus is het niet zeker wanneer de fietstocht beschikbaar is. Informeer bij de organisatie! www.zwollemetgids.nl

Entree: Iedere zaterdag om 13.00: €7,50. Andere dagen en tijden, zie website.

M

ijn kinderen zijn lichtgetint, mijn vader was blank, mijn moeder donker. Allemaal zijn we anders gekleurd en hebben we een eigen verhaal. Anders gekleurd van buiten, maar misschien wel meer van binnen. Mijn vader was een Nederlandse KNIL-militair. Gestationeerd in de wildernis van Birma vanuit Zeeland, om daar dwangarbeid te verrichten onder vreselijke omstandigheden aan de Birma-spoorlijn. Daar heeft hij veel vrienden verloren. Mijn moeder is een Indische vrouw met JavaansChinees bloed. Ze heeft moeten toekijken toen een vriendin van haar werd doodgeschoten en stierf. Beiden hebben veel gruwelijks gezien. Twee mensen met twee verschillende verhalen en twee verschillende kleuren, die elkaar tegenkwamen en uit die liefde ben ik geboren. Wie ben ik? Ik ben geen blanke Nederlander en ik hoor ook niet in Indonesië. Ik ben een nieuwe kleur en ik heb een nieuw verhaal. Een verhaal dat is gevormd door de geschiedenis van mijn ouders. Zo zijn er veel meer kleuren en verhalen. Verhalen van verdriet, vreugde en vrijheid die moeten blijven leven. Verhalen die ik vertel aan mijn kinderen en waarvan ik hoop dat zij ze doorvertellen. En ik hoop dat iedere unieke kleur het eigen verhaal kan vertellen, om zo vrijheid en verhalen door te geven aan nieuwe generaties. Daarom herdenk ik op 4 mei én op 15 augustus. 15 augustus, de dag waarop in 1945 een officieel einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog voor het gehele Koninkrijk der Nederlanden door de capitulatie van Japan. Het einde van WO II in voormalig Nederlands-Indië. Cathy Folmer is psychotherapeut en bestuurslid bij stichting Budi Santoso1995 en lid van de commissie herdenking 15 augustus Zwolle die ieder jaar op 15 augustus de herdenking bij het Indiëmonument in Park Eekhout organiseert.

restauratie renovatie onderhoud herbestemming

Eiffelstraat 9, 8013 RT Zwolle

038 4656577

hanzebouw.nl


01 - 06 - 2020 2e Pinksterdag 13.00 - 16.00 uur Koekoeksweg 100, Olst

Ook Overkempe viert de vrijheid mee!

Onbeperkte Kunst! 0 Kunst in en rond het Dorpshuis 0 Kunstkramen voor de verkoop 0 Kunstveiling 0 Presentatie boekje: ‘Vrij Beperkt’ gemaakt door eigen bewoners 0 Muziek 0 Vrijheidskoor 0 Lekkers en drinken

overkempe.nl

Coop altijd dichtbij


Overijssel viert vrijheid Zwolle editie

pagina—23

COLUMN INGRID PETIET

MIJN MOEDER Door Ingrid Petiet (Voorzitter Joodse Gemeente Zwolle)

M

ijn moeder was nog geen vijftien jaar oud toen ze een belangrijk deel van haar familie verloor. Ooms, tantes, neefjes en nichtjes werden op verschillende plaatsen in Europa vermoord om geen andere reden dan dat ze Joods waren. Het verdriet om die verloren familie is een steeds groter deel van mijn moeders leven gebleven tot ze twee jaar geleden overleed. De familie die niet was teruggekomen. Zo werd dat gezegd: “Ze zijn niet teruggekomen.” Maar ze waren om te beginnen al niet eens weggegaan. Want weggaan is een keuze, een besluit. Misschien niet van harte, maar toch. Ze waren gedwongen hun huis, hun buurt, hun stad, hun land, hun leven te verlaten om in een ver en gruwelijk oord vermoord te worden. Of om door honger en uitputting om het leven te komen. Wat niets anders is dan een langzame moord. De pijn om het verlies was als een worm die het leven van mijn moeder uitholde en was tegelijkertijd de stok waaraan zij zich voortsleepte door het leven. Ze hield zich vast aan de verhalen over de familie. Ik groeide op met een verdrietige moeder. De familie was er niet meer en was tegelijkertijd intens aanwezig. Wij leefden tussen de verhalen. En tussen de waarschuwingen. Het verraad heeft immers vele gezichten en je moet dus altijd op je hoede zijn. Bovendien is het beter wanneer niemand weet wie je bent, dus hou je een beetje gedeisd. Het noodlot in de vorm van mensen die mensen vernietigen kan immers elk moment toeslaan. Of anders gezegd, er kunnen altijd opnieuw mensen zijn die Joden willen vernietigen. Maar als ik de angst voor verraad en voor ­ het opnieuw groeiend ­ antisemitisme laat winnen, dan heeft De Oorlog alsnog gewonnen. Liever kies ik ervoor de verhalen verder te vertellen. Kies ik voor het leven.

HERDENKING CANADESE BEGRAAFPLAATS HOLTEN GROTER DAN OOIT Op 4 mei 2020 wordt 75 jaar bevrijding herdacht op de Canadese begraaf­ plaats in Holten. Een grote herdenking waarbij meer dan 4000 mensen aanwezig zullen zijn. Onder hen is naar verwachting nog een klein aantal Canadese veteranen aanwezig.

T

ijdens de plechtigheid is een grote rol weg­ gelegd voor de kinderen van de Holtense basisscholen. Zij dragen gedichten voor, brengen een ode aan de gesneuvelde soldaten en leggen bloemen bij de bijna 1400 graven op het veld. Traditiegetrouw leggen zij ook de eerste krans. Aan het einde van de herdenking worden zogenoemde poppy’s, klaprozen, boven het veld uitgestrooid. Met een klaproos herdenken Canadezen niet alleen de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, maar ook van alle conflicten sinds die tijd. Op het moment van schrijven is nog niet duidelijk in welke vorm deze herdenking wordt georganiseerd vanwege de maatregelen om het Coronavirus te bestrijden.

verplichte, gratis shuttlebus. Opstapplaatsen zijn Industrieterrein Vletgaarsmaten en het NS Station. De shuttlebus is geschikt voor rolstoelgebruikers. De toegang is gratis, maar bezoekers moeten wel in het bezit zijn van een toegangskaart.

De begraafplaats en omgeving zijn op 4 mei volledig afgesloten voor al het verkeer, ook voor voetgangers en minder­validen. De locatie is alleen bereikbaar per

Entreekaarten (tevens vervoersbewijs) zijn vanaf 14 april 2020 af te halen bij de Infobalie van het Kulturhus: Smidsbelt 6 te Holten. Reserveren is niet mogelijk.


Met trots bedrukt in Kampen:

TEXTIEL MET JOUW O NT W E R P Bestel shirts, truien, werkkleding en nog veel meer met jouw logo en tekst op: www.shirts-bedrukken.nl.

Haatlanderdijk 22 ∙ Tel. 038 333 6619 info@shirts-bedrukken.nl

Wij ontwerpen, produceren en plaatsen. U bent geheel ontzorgd. Hafkamp Natuursteen in Olst is dé natuursteenleverancier voor uw gedenkstenen in onder andere hoogwaardige kwaliteit graniet, marmer, Belgisch hardsteen en cortenstaal.

Onze vakmensen geven uw herinnering vorm... • Enkele & dubbele gedenkstenen • Staande letterplaten • Graf- en glasmonumenten • Urngraven • Ruwe veldkeien • Belettering & accessoires

Hafkamp Grafwerken & Natuursteen De Meente 7 | Olst | T. 0570 - 562648

www.hafkampnatuursteen.nl

In de salon bieden we ruime assortiment aan van permantemakeup visagie gezichtsbehandelingen lashlifting Hennabrows ontharen met de draad en meer. Kozet helpt graag de mooiste in u naar buiten te halen Permantemakeup wenkbrauwen Of u nou uw wenkbrauwen meer wilt laten spreken of juist wenkbrauwen wilt creëren, het kan allemaal. Op basis van je wensen en u huidtype wordt gekeken welke behandelmethode het beste bij u past Verschillende technieken microblading en powderbrows ombrepowder brows Voor afspraak en meer info kunt ons bellen of mailen appen mag ook tel: 0612601333 info@beautybykozet.nl | Esstraat49 in Rijssen

Het is weer Lente! Tot 20 juni is deze Lente special in de aanbieding:

www.lentefit.nu 06 - 485 061 20

• kopje thee met wat lekkers • voetenbad • massage naar keuze

Tel: 0548-522299

• verrassing mee naar huis

normale prijs: € 65,-

nu voor maar: € 49,-

Provincieroute 113 Zwolle-Zuid

Energiek en gezond door voeding en massage

www.lentefi


pagina—25

Overijssel viert vrijheid Zwolle editie

REPORTAGE WERELDOORLOG IN 100 FOTO’S

TOP 25 BEELD Dit zijn de meest indrukwekkende WO2 foto’s van Overijssel

E

ind vorig jaar leverde een zoektocht naar de meest indrukwekkende foto’s uit de Tweede Wereldoorlog enkele honderden inzendingen op. In januari kon het Overijsselse publiek op overijssel viertvrijheid.nl stemmen om de top 25 samen te stellen. Ruim 3500 unieke bezoekers brachten in totaal meer dan 5000 stemmen uit. De top 25 foto’s vormden samen de Overijsselse inzending voor het landelijke project ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s’.

Unieke foto jodenvervolging Zwolle De inzendingen leverden unieke beelden op. Zo toont het beeld van Ina Varenhorst-Kooymans, uit Markelo, haar vader en oma schuilend voor bombardementen en beschietingen. Bij archiefonderzoek heeft het Historisch Centrum Overijssel (HCO) een unieke foto ontdekt. Op de foto zijn Joodse vrouwen en kinderen te zien die door de Duitse bezetter worden afgevoerd in Zwolle. Het is voor het eerst dat in Overijssel zo’n foto gevonden is.

_Amerikaanse bommenwerper landt in Vroomshoop, 1944

_’JUST CALL HIM JOHNNY’, WesterhaarVriezeveensewijk 1945

_Aan het werk in arbeidskamp Holten, 1943

De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s startte met de zoektocht in de provincies. Elke provincie heeft haar 25 meest aansprekende WO2 foto’s geselecteerd. Deze 100 foto’s vormen een unieke presentatie van deze donkere periode van onze vaderlandse geschiedenis. Het idee is dat het vooral de beelden zijn die het verleden zichtbaar maken, nu de jaren van oorlog steeds verder van ons af komen te staan.

_Koerierster Corrie Kieft, 1944

_Joodse Zwollenaren lopen hun dood tegemoet, 1942

_Hengelo in puin, 1944

_Joodse onderduikers vieren paasfeest in Zwolle, 1944

VERVOLG OP PAGINA 27

Borduurstudio Sanders Noorderbreedte 16 Elburg Tel. 0525-681943


, d n a h n é Alles in é edrijf bij één b Bouwbedrijf - Keukens - Schildersbedrijf Installatiebedrijf

Ouderwets vakmanschap in een modern jasje Veelzijdig aanbieder van verschillende merken keukens. Van strak tot klassiek. Elke gewenste smaak en prijsklasse. Ook voor uw aangepaste keukens.

Welkom in onze COMPLEET VERNIEUWDE

showroom in Balkbrug A. BEVERWIJK EN ZONEN B.V. Zwolseweg 31-33, 7707 AA Balkbrug | Telefoon (0523) 65 66 41 - info@beverwijkbouw.nl Morsestraat 8, 8013 PP Zwolle | Telefoon (038) 465 52 88 - info.zwolle@beverwijkbouw.nl

www.beverwijkbouw.nl


Overijssel viert vrijheid Zwolle editie

pagina—27

_Kinderen vieren joods nieuwjaar, 1942

_Stadsbrug twee keer vernield, Kampen 1945

_Het onderduikschip, 1944

_Broodvoorziening per boot, 1940

_Burgers helpen een bemanningslid van een neergestorte bommenwerper, Zwolle 1944

_Installatie nsb-er Von Bonninghausen als commissaris van Overijssel, Zwolle 1941

_Tijdelijke begraafplaats 10 gesneuvelde canadese soldaten, Haarle 1945 _Massa-begrafenis verzetsmensen in Zwolle, 1945

_Deportatie in Rijssen, 1942

_Burgers helpen een bemanningslid van een neergestorte bommenwerper, Zwolle 1944

_Verzetsgroep Vroomshoop poseert op bevrijdingsdag, 1945

_Marcherende duitsers in Kampen, 1944

_De verzetsgroep stegeren in battledress, 1944

_Schuilen tijdens bombardement, Markelo 1945

_Gijzelaars uit Heino keren veilig terug vanuit Zwolle, Heino 1945

_Begrafenis volledige bemanning engelse bommenwerper in Weerselo, 1942

_Collaborateurs na de bevrijding van Deventer, 1945

_Op zoek naar voedsel in hongerwinter, 1944


U wilt verbouwen?

NEN3140 Specialisten.nl Elektra Inspecties

De Klussenier doet het voor u!

klock bestratingen heeft meer dan 25 jaar ervaring in het straatwerk klock bestratingen van pijkerenlaan 19 | 8096 vd oldebroek klock bestratingen van pijkerenlaan 19 | 8096 vd oldebroek tel 0525-632600 | tel 06-30667181 van pijkerenlaan 19 8096 vd oldebroek tel 0525-632600 | tel| 06-30667181

Timmerwerk • Dakkapellen • Keukens Badkamers • Onderhoud • Renovatie

Wout Hansman

SHOWTUIN: WERKERLAAN 4, HASSELT (OV) (TUSSEN HASSELT EN STADSHAGEN) ENINGSTIJDEN: ZATERDAG VANOF 9.30MAAK UUR TOT BEL VOOR EEN PRIJS E 17.30 K EEN AFSPRAAK EN KOM LANGS. WWW.PRINSENSTEEN.NL

De Wieken 24 | 8326 DJ Sint Jansklooster 0527 85 29 13 | 06 2553 2239 wouthansman@klussenier.nl | www.klussenier.nl

Onderdeel van de Van Essen Groep

Natuurlijk tu ij ga je voor oo banden nd n naar de échte bandenspecialist!

Kwaliteit Service Grote voorraad Laagste prijs Klaar terwijl je wacht Premio Van Essen Ceintuurbaan 8 8024 AA Zwolle 038-453 17 17 info@premio-vanessen.nl

ZOMER-, WINTER- EN 4-SEIZOENENBANDEN 175/65-14 195/65-15 205/55-16 225/45-17

52,50 57,50 62,50 72,50

All-in prijzen Wij houden ook

www.van-essen.nl

niet van verrassingen, dus alle prijzen zijn inclusief montage, balanceren, ventiel, BEM en btw!

IK WIL OERRR KIJK NU DE EERSTE 2 WEKEN GRATIS!

Meld je aan op OERRR.nl www.fearunlimited.nl

vanaf vanaf vanaf vanaf


Overijssel viert vrijheid Zwolle editie

pagina—29

IN GESPREK MET BURGEMEESTER VAN ZWOLLE

NATIONALE HERDENKING

VRIJHEID MOET JE ONDERHOUDEN We gingen in gesprek met Peter Snijders, de burgemeester van Zwolle, over het belang van vrijheid voor de stad, maar ook voor hem persoonlijk. Peter komt net uit een andere afspraak, maar zit direct vol in het onderwerp als hij enthousiast begint te vertellen over zijn inmiddels 92­jarige vader. “Mijn vader was 13 jaar toen de oorlog begon en heeft deze dus heel bewust meegemaakt. Toen ik opgroeide vertelde mijn vader de verhalen over het luisteren naar de geheime Radio Oranje op zolder in de molen waar hij woonde. Maar voor hem was de oorlog in 1945 nog niet voorbij. Twee jaar later, in 1947, werd hij opgeroepen.” De vader van Peter had dienstplicht en werd op de trein naar Rotterdam gezet om vervolgens per boot verder te reizen naar Nederlands­Indië. Veel mensen vergeten dat de Tweede Wereldoorlog pas 15 augustus 1945 eindigde. Op 5 mei 1945 werd Nederland bevrijd, maar op die datum is er in voormalig Nederlands­Indië nog geen bevrijding, daar is de Japanse overheersing nog volop aanwezig. Direct na de Japanse capitulatie roept Soekarno de onafhankelijke Republiek Indonesië uit. Nederland doet er alles aan om Nederlands­Indië te behouden. Het parlement en het overgrote deel van de bevolking steunt het kabinetsbeleid. Perioden van diplomatie en onderhandeling wisselen elkaar af met perioden van strijd. De vader van Peter, die dienstplichtig was, kwam pas in 1949 weer terug naar Nederland. Je kunt je voorstellen dat ‘vrijheid’ een thema was en is binnen de familie van Peter. “Mijn vader mocht geen mening hebben, hij was daar gewoon, hij was dienstplichtig. Maar iedereen heeft het recht om een eigen mening te vormen. Je hoeft het niet altijd met

HERDENKING NEDERLANDSINDIË 15 augustus 1945

O PETER SNIJDERS

p 15 augustus 1945 kwam er voor het Koninkrijk der Nederlanden officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Op deze dag herdenken we ieder jaar bij de Indische monumenten in Steenwijk, Zwolle, Hardenberg, Almelo, Enschede en Deventer álle slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands­Indië en de directe gevolgen daarvan.

Burgemeester van Zwolle elkaar eens te zijn, maar respecteer elkaar en houd rekening met elkaar. Dat is iets wat ik heb meegenomen uit mijn jeugd en dat is voor mij fundamenteel, ook in mijn werk.” Hij glimlacht: ”Gelukkig hebben we een grondwet en een democratie. Dat is zó belangrijk. Hiermee bepaalt de meerderheid misschien de richting, maar als de meerderheid rekening houdt met de minderheid, dan bouwen we samen aan een sterke samenleving. En dat is wat ik in Zwolle zie. Een betrokken samenleving waarin mensen elkaar steunen. Kijk nou eens wat er allemaal op het programma staat in het kader van 75 jaar vrijheid! Zoveel Zwollenaren die dit thema raakt. Zoveel mensen die erbij stil staan. Vrijheid heeft onderhoud nodig en dit is het bewijs dat Zwollenaren daar heel goed in zijn.” De burgemeester benadrukt dat dit jaar vooral in het teken staat van het vieren van de vrijheid, maar dat er zeker ook ruimte moet zijn voor herdenken. Of je nu denkt aan de Tweede Wereldoorlog of aan oorlogen en conflicten die nu nog spelen, dat maakt niet uit. “De vraag: ‘waar denk jij aan op 4 mei?’ intrigeert me enorm. Want die herdenking en de twee minuten stilte vult iedereen op een eigen manier in en dat is goed. Ieder gezin en iedere gemeenschap heeft zijn eigen verhaal en dat vormt ons als mens, als stad en als samenleving.”

15 augustus 1945 is een kantelpunt in de Nederlandse geschiedenis. Het oorlogsgeweld en de grootschalige ontheemding hebben een enorme impact gehad op Nederland. De oorlog in Azië werkt door tot op de dag van vandaag bij vele mensen, families en onze samenleving als geheel. Als gevolg van de oorlog wonen er in Nederland inmiddels ruim 2 miljoen mensen met wortels in voormalig Nederlands­Indië. Met allen een eigen (oorlogs)verhaal. Een brede mix van Neder­ landers met o.a. een Indische, Molukse, Papoea, Chinese of Indonesische achtergrond. Op én rondom 15 augustus wordt er tijdens herdenkingen door het hele land stil gestaan bij deze gedeelde geschiedenis. In Overijssel worden er op 15 augustus herdenkingen georganiseerd in Steenwijk, Zwolle, Hardenberg, Almelo, Enschede en Deventer. De Melati, de Indische jasmijn, wordt dan gedragen als symbool van respect, betrokkenheid en medeleven. Op www.15augustus1945.nl lees je meer over de herdenkingen.

AUTOSCHADE Mars en Mercurius is een vereniging, waar officieren van de (Nederlandse) Krijgsmacht, actief, parttime of b.d., met een verantwoordelijke positie in het bedrijfsof maatschappelijke leven, lid van kunnen worden.

eit Kwalit 78 9 1 sinds

De leden delen en onderhouden hun netwerk op basis van hun militaire en civiele ervaringen, waarbij hun officierschap de kern is om met respect en vertrouwen elkaar privé en zakelijk bij te staan. Bent u officier en heeft u nu interesse in een passend netwerk met maandelijkse regionale bijeenkomsten? Bekijk de website en neem contact op: info@mars-mercurius.nl

www.mars-merurius.nl

JAN MASMAN DALFSEN


75 jaar Zwolle vrij! Dit wordt gevierd en herdacht in de mooie Hanzestad Mevrouw de Aankoopmakelaar feliciteert dan ook graag Zwolle met haar 75 jarige vrijheid en wij vieren en herdenken uiteraard mee. Ons kantoor houdt wel van een feestje, een feestje wat wij elke keer weer graag vieren met onze koper(s).

ze de stad en de omgeving als geen ander en begeleidt zij dus graag de koper van A tot Z. Zwolle, herdenkt en viert 75 jaar vrijheid.

Floaten & Zoutkamer Zwolle Floaten is het gewichtloos en zonder prikkels drijven op zout water in een speciaal daarvoor ontwikkelde floatroom. Floaten is een bewezen ontspanningsmethode die zeer efficiënt en doeltreffend is: 1 uur floaten staat gelijk aan 5 uur slapen. Onderzoek heeft aangetoond, dat floaten bloed drukverlagend werkt en het hart­ ritme stabiliseert. Floaten heef t een geest verruimende werking en zorgt voor creativiteit, inspiratie, levendige dromen (hierdoor verwerk je gebeurtenissen die je overdag meemaakt beter) en een verhoogde capaciteit tot beeldend denken. Tijdens het floaten komt endorfine (het ‘gelukshormoon’)

Wat doen wij nou precies? Wij gaan voor de koper in deze woningmarkt op zoek naar hun droomhuis en wij geven een uitgebreid en onderbouwd advies. Aan de hand van dit advies gaan wij met de koper om tafel om een strategie te bepalen voor een voorstel naar de verkopers toe.

vrij, dat gaat gepaard met een gevoel van welzijn en euforie. Elke spier in je lichaam kan zich totaal ontspannen. Floaten is de manier om de diepste ontspanning te bereiken die je kunt ervaren. In Floaten en Zoutkamer Zwolle hebben we 4 floatrooms allemaal met aansluitend een privé doucheruimte. floaten kan al vanaf € 39,50 per persoon. Floaten Zoutkamer Massage Infraroodsauna www.floatenzwolle.nl

Wie doet dit voor Zwolle e.o.? Onze ervaren en gedreven aankoopmakelaar Carla Dekker. Met haar roots in Zwolle kent

Graven uit de Tweede wereldoorlog Wassen zonder Water! op begraafplaats Bergklooster Uw auto, motor, caravan of fiets wassen veel verschillende schoonmaakproducten Op de oude begraafplaats zijn oorlogsslachtoffers begraven. Naast burgerslachtoffers liggen er ook vier Engelse vliegeniers begraven. Hun vliegtuig is in december 1942 op weg naar Duitsland uit de lucht geschoten. Vier van de zeven bemanningsleden overleefden het niet. Op 4 mei worden er bloemen op hun graven gelegd. Een oude geruimde grafkelder is tijdens razzia’s regelmatig gebruikt als schuilkelder door de jonge mannen uit de buurt. Deze kelder is op 5 mei te bezichtigen. Op Bevrijdingsdag 5 mei is ’s middags, onder begeleiding, de grafkelder te bezichtigen en zijn de graven van oorlogsslachtof-

fers te bezoeken. In een kleine rondleiding zal er wat verteld worden over de historie. Aanmelden graag via info@bergklooster.nl Voor uitgebreide informatie zie www.bergklooster.nl. en klik de documentaire aan voor een sfeervolle impressie. Voor meer informatie kunt u terecht bij de beheerder. Ver. Begraafplaats Bergklooster Secr./Penm. Beheerder Bert Pierik Bergkloosterweg 92, 8034 PS Zwolle Tel. 038-4532281 info@bergklooster.nl www.bergklooster.nl

“Ouderwets vakmanschap in een modern jasje” Alles in één hand, bij één bedrijf’” Op 1 mei 1915 begon Bram Beverwijk als dorpstimmerman in Balkbrug. Na de 2e generatie Harm en Reint is het nu de 3e generatie Bram en Rinke die het familiebedrijf heeft voortgezet. Hierbij wordt het oude vakmanschap ondersteund door moderne middelen en bouwmethoden. Naast het allround bouwbedrijf is daar in de loop der jaren een eigen keukenbedrijf, schildersbedrijf en Ins tallatiebedrijf bijgekomen, een plezierige combinatie voor verbouwingen en keukens. Opdrachtgevers vinden het prettig om contact te hebben met één aanspreekpunt waardoor het proces naadloos op elkaar aan kan sluiten.

Veel mensen kennen Beverwijk al jarenlang als bouwbedrijf, maar weten niet dat er ook een uitgebreide keukenafdeling is gevestigd in Balkbrug, waar de adviseurs alle aandacht hebben voor de wensen van hun klanten. Het ‘ouderwetse’ service en klantvriendelijkheid is anno 2020 nog steeds modern!

Bouwbedrijf – Keukens – Schildersbedrijf – Installatiebedrijf www.beverwijkbouw.nl

zonder water? Het kan met de producten van WOW ™ (With Out Water). Het heeft een unieke biologisch afbreekbaar formule, en heeft een milieuvriendelijke en niet giftige oplossing, daarnaast is het middel zeer gemakkelijk om schoon mee te maken daarnaast

hoeven te gebruiken, want het reinigen van een vervoersmiddel is vanaf nu eenvoudig en snel op elk moment. Voor meer informatie en bestellen kijk op www.wowshine.nl

Het zorgt voor een schitterende glans en zorgt voor een beschermende coating die vuil en regen afstoot, en beschermt zo het oppervlak waarop het aangebracht is. U zult nooit meer een slang, spons, emmer of

Schilderles in atelier `t Pakhuis Schilderen met watervermengbare olieverf Leren schilderen met olieverf, zonder de geur van terpentine, maar wel met prachtige kleuren? Tijdens de cursus schildert u met een prettig te hanteren en watervermengbare olieverf. Dit is pure olieverf, waarbij terpentine vervangen wordt door water. Beter voor gezondheid en milieu! Ik ben docent Beeldende Kunst en Vormgeving en vind het heel inspirerend om in mijn eigen atelier gelegenheid te bieden aan cursisten die creatief bezig willen zijn. Tijdens de schilderlessen worden zowel technieken als theorie behandeld. De cursus is voor beginners en gevorderden en er is veel ruimte voor individuele begeleiding. Na de introductiecursus kunt

u doorstromen naar de open atelier cursus waar iedereen werkt aan een onderwerp naar keuze. Informatie: Atelier `t Pakhuis, Nieuwe Deventerweg 89-1 in Zwolle Zuid. Helma Ruitenberg HELMAR Art & Design 0683227122 info@helmartdesign.nl www.helmartdesign.nl


Overijssel viert vrijheid Zwolle editie

pagina—31

OPTREDEN SONGS FOR FREEDOM

JONGE OVERIJSSELSE ARTIESTEN SCHRIJVEN ODE AAN DE VRIJHEID BOOGIE MONSTER Vier Overijsselse bands die elk een nummer schrijven over de vrijheid: het project Songs for Freedom is in het leven geroepen ter ere van 75 jaar bevrijding. Met ‘verhalen om nooit te vergeten’ als thema treden ze op tijdens het Bevrijdingsfestival Overijssel in Zwolle.

LAURINGER

D

e vier bands, Boogie Monster, Lauringer, NO WOW en D A R K D A Y S, hebben hun verhalen gehaald bij getuigen van de Tweede Wereldoorlog. Die verhalen zijn door Historisch Centrum Overijssel en RTV Oost verzameld, ter ere van het vrijheidsjubileum dit jaar. De vier bands hebben uiteenlopende muziekstijlen. Waar Boogie Monster uit Deventer groovy rock ’n rollnummers maakt, valt D A R K D A Y S uit Enschede in de categorie electropop. NO WOW, wederom uit Enschede, maakt rauwe en fuzzy indierock en Lauringer uit diezelfde stad maakt tijdloze popmuziek en feel-good indie: de vier bands gaan voor een afwisselend programma zorgen op de Sena Performers Stage van het Bevrijdingsfestival.

NO WOW

DARKDAYS


Al meer dan 50 jaar thuis in hout

15%

Op zoek naar een duurzame vloer? Kies voor een kwaliteitsvloer van Anton Ekker Parket. Daarmee krijgt iedere woning direct een nieuwe uitstraling.

korting op alle vloeren

50%

korting op bijbehorende plinten

Anton Ekker Parket is een familiebedrijf dat staat voor kwaliteit. Uw parketvloer wordt van A tot Z in onze eigen fabriek in Zwolle geproduceerd en door ons professionele team gelegd.

* Onze houten vloeren zijn ook te combineren met vloerverwarming

Is uw huidige vloer toe aan een onderhoudsbeurt? Schuren, oliĂŤn of in de lak... Wij verzorgen ook graag uw bestaande parketvloer. Want Anton & Hout, dat is al meer dan 50 jaar een goede combinatie.

50 ja ar maatw e rk i n h o u ten v l oe r e n Papaverweg 108, 8042 EK Zwolle (Westenholte) - 038 421 63 33 - www.antonekkerparket.nl

Profile for MDH Uitgeverij

Overijssel viert vrijheid - Zwolle  

Overijssel viert vrijheid - Zwolle