Oranjegids Ermelo 2023-125jaar

Page 1

© Foto:Wijert Krijt.

Voorwoord Burgemeester Hans van Daalen

Beste inwoners van Ermelo, De Oranjevereniging in Ermelo bestaat dit jaar 125 jaar, en is daarmee de oudste nog bestaande vereniging in Ermelo. Van harte gefeliciteerd met dit prachtige jubileum! Ik voel mij vereerd dat ik als burgemeester van Ermelo mag optreden als beschermheer van een vereniging met zo’n lange geschiedenis en een waardevolle rol in onze Ermelose samenleving. Het organiseren van nationale en regionale herinneringsdagen is al vele jaren bij de Oranjevereniging in goede handen. Een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen de gemeentelijk overheid en de gemeenschap, waar we erg blij mee zijn.

4 en 5 mei

Ieder jaar staan we op 4 mei stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Ter nagedachtenis aan allen die ons zijn ontvallen, leg ik op 4 mei namens het gemeentebestuur een krans bij het oorlogsmonument.

Met het jaarthema ‘Leven met oorlog’ vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei dit jaar aandacht voor de impact van oorlog op individuen, families en de samenleving. De afstand, in tijd, tot de Tweede Wereldoorlog wordt ieder jaar groter. Velen van ons hebben echter via overlevering van generatie op generatie te maken met de Tweede Wereldoorlog of andere oorlogen. En sinds februari vorig jaar is oorlog weer zeer actueel. De oorlog in Oekraïne raakt ons allemaal en houdt veel Ermeloërs bezig. In een tijd waarin oorlog zo dichtbij is, is het ook belangrijk dat we onze vrijheid mogen en kunnen vieren. Vrijheid en vrede zijn niet vanzelfsprekend. Op 5 mei vieren we met elkaar de vrijheid.

Koningsdag

Dit jaar maak ik op Koningsdag voor het eerst kennis met een oranje gekleurd Ermelo. Een dag voor jong en oud, van samen zijn en van plezier. Ik verheug me erg op alle activiteiten die Koningsdag vast weer tot een gezellige en feestelijke dag maken. Het bieden van een gevarieerd en feestelijk programma vraagt enorm veel organisatie en voorbereiding. Ik wil de Oranjevereniging, de vele vrijwilligers en de sponsoren dan ook hartelijk danken voor hun tomeloze inzet en betrokkenheid.

Met vriendelijke groet, Uw burgemeester, Hans van Daalen

3
Oranjegids 2023
www.ermelo.slagerijgelderblom.nl

We zijn bijna jarig: 125 jaar Oranjevereniging in Ermelo!

1898 - 31 augustus - 2023

Leven in vrijheid in het heden is niet zomaar vanzelfsprekend; wat dat betreft behoeft men alleen maar de beelden te zien uit Oekraïne die elke dag op het nieuwsoverzicht ofwel journaal aan ons voorbijtrekken. Dat is hier notabene nog niet eens zo ver weg. Het doet ons beseffen dat hetgeen we nu aan saamhorigheid in vrijheid kunnen beleven een kostbaar bezit is dat we dienen te koesteren.

De Oranjevereniging Ermelo is een vereniging die daar haar steentje aan bij zal kunnen blijven dragen om het nationale gedachtengoed op lokaal niveau uit te dragen. Dat is al zo sinds 31 augustus 1898 toen de Oranjevereniging in Ermelo werd opgericht op de 18e verjaardag van de toen nog jonge prinses Wilhelmina. Op 6 september van dat jaar werd zij gekroond tot koningin der Nederlanden en dat was tevens de oprichtingsdatum van vele Oranjeverenigingen in het land die aanvankelijk ‘kroningsfeest-comités’ werden genoemd. Dat was ook in Ermelo(o) het geval. De oudste vereniging van Ermelo verdient het daarom om haar plaats te blijven houden in onze samenleving.

Dit jaar in 2023 bestaat de vereniging dus 125 jaar en we zullen daar op gepaste wijze aandacht aan besteden en we zijn in overleg met de Vereniging Historisch Ermeloo om daar cachet aan te geven. Anders dan de naam van onze oudste vereniging van Ermelo doet vermoeden besteden we niet alleen aandacht

aan de Koningsdag maar ook aan andere nationale gedenkdagen die wij op lokaal niveau helpen uitdragen. We zijn daarmee een verbindende schakel tussen de nationale- en lokale overheid; een fraaier voorbeeld van de band tussen burgerij en overheid is nauwelijks mogelijk.

Het bestuur van de Oranjevereniging Ermelo heeft de afgelopen maanden veel werk verzet om weer een aantal gepaste evenementen aan te bieden en ons programma bestaat ook dit jaar weer uit drie momenten waarop we gestalte geven aan die saamhorigheid.

In chronologische volgorde zijn dat:

• Herdenking regionale Bevrijdingsdag (18 april 1945) op zaterdag 8 april 2023 tezamen met de VVV Ermelo die dan de Paasmarkt organiseert;

• Koningsdag op donderdag 27 april;

• Nationale- (Doden) herdenking op donderdag 4 mei.

In deze Oranjegids treft u de details aan van de programma’s die daarbij horen.

Het aanbieden van deze evenementen gaat niet zomaar vanzelf want dat vereist aandacht en actie voor nu en in de toekomst. Daarom doen we een beroep op u allen om lid te worden van de Oranjevereniging Ermelo

Lees verder op pagina 7

5
Oranjegids 2023

Nieuwbouw ?

“korting”

Op compleet pakket

Parketvloeren

Traprenovatie

Raamdecoratie

Buitenzonwering

Laminaat

Schuren

Pvc vloeren

Vinyl Tapijt

Zet vast in de agenda 1 / 2 september 2023 Open dagen

www.vandenbergparket.nl

om ons vergrijzende ledenbestand wat op te frissen met jeugdigen en te laten groeien zodat we onze activiteiten kunnen blijven voortzetten in de nabije toekomst. Voor het geld behoeft u het niet te laten want een donateurschap kost €10,00 per jaar en dat is niet veel geld voor zoveel saamhorigheid in het dorp tijdens onze nationale gedenk- en feestdagen. In deze gids is ook een pagina opgenomen waarin u kunt zien hoe u onze vereniging kunt helpen door uzelf aan te melden.

Bij voorbaat onze hartelijke dank daarvoor!

Wij wensen u veel plezier tijdens het genieten van uw vrijheid in saamhorigheid!

Namens het bestuur van de Oranjevereniging Ermelo,

Voorzitter drs. B.M. (Bas) van der Mooren

Colofon

Uitgave: Oranjevereniging Ermelo

E: info@oranjeverenigingermelo.nl

I: www.oranjeverenigingermelo.nl

Realisatie: MDH uitgeverij

Doetinchem

I: www.mdh-uitgeverij.nl

Druk: Drukwerkconcurrent

Verspreiding: All-in Verspreidingen BV

T: 0571 274137

E: klachten@verspreidingen.nl

I: www.verspreidingen.nl

© Foto van Anne H. Fotografie Leusden Vervolg pagina 7

Van mens tot mens ont-moeting jouw vak, jouw talenten

• • Begeleidingstrajecten voor medewerkers die op persoonlijk vlak willen groeien.

• Individuele en collectieve leertrajecten via methodieken als supervisie, intervisie, wereld cafe of coaching.

• Werkplekken en gespreksruimte voor zelfstandigen of organisaties.

Wij zien jou bij ons graag groeien! Als mens, als professional, met je bedrijf!

Voor persoonlijke en professionele groei.

Hanengewei 67, 3851 LB Ermelo Tel 06 549 226 47 work-lifecenter.nl

Jagerserf 30, Ermelo

0341 - 56 28 24

Zorgoutlet Midden Nederland is verhuisd!

Ons nieuwe adres: De Zaak van Ermelo, Herderlaan 12, Ermelo.

tel. 0341-745031

Wilt u uw geluk beproeven in onze recent vernieuwde speelhal? Of gewoon even gezellig een balletje slaan op de midgetgolfbaan? U bent van harte welkom. Wij zijn de gehele week geopend!

Russulalaan 36 3852 ZK Ermelo Tel: 0341-552905

info@pelikaanermelo.nl

www.pelikaanermelo.nl

Dorpslied Ermelo

Romeinen waren er vroeg bij, sloegen hun tent op waar nu hei en schapen in het legergroen. Klokbekervolk dat eens verdween, we zien hun graven om ons heen, de sporen levend net als toen. De zwijnen wroeten aarde los, de edelherten in het bos gaan ons voorbij, spitsen de oren, zij trekken samen op als wij, gaan ook alleen, voelen zich vrij om bij elkaar te horen.

Refrein:

Mijn dorp, zo groen, vitaal en zorgzaam, als ik je straten weer doorkruis, klinkt je verhaal en weet ik zeker, in Ermelo voel ik me thuis.

De schone lucht trekt mensen aan, ze komen op een camping staan, reizen te voet, te paard, met boot, in blik, per fiets of in de trein, voor elk wat wils, zo moet het zijn, het aanbod is geweldig groot. Een pauwenveer bij het prieel, hij is zo wit als het kasteel, een wandeltocht over de velden van Drie en Speuld naar ’t Telgter land, zwemmen en surfen aan het strand, zien wat het Pakhuis samenstelde.

Refrein:

Mijn dorp, zo groen, vitaal en zorgzaam, als ik je straten weer doorkruis, klinkt je verhaal en weet ik zeker, in Ermelo voel ik me thuis.

Wie in de war of erg benauwd, beperkt of niet, we zijn vertrouwd met gasten uit het hele land, zij komen hier weer op verhaal, ontvangen zorg, dat is normaal, je reikt elkaar dan toch de hand. Een dorp dat in beweging blijft, de starheid met plezier verdrijft is altijd klaar voor nieuwe tijden, het laat niet los wat ertoe doet, bewaart wat het bewaren moet zonder verandering te mijden.

Refrein:

Wat blijft is groen, vitaal en zorgzaam voor wie de straten eens doorkruist. Hoor het verhaal en weet dan zeker, in Ermelo voel je je thuis.

9
©2017, Fiet van Beek, dorpsdichter Naar Het Dorp van Wim Sonneveld

Burg. Van Oordtstraat 30, 3851 JT Ermelo tel. 0341 550123

ALLES VOOR HET GOEDE DOEL

• Leeghalen van huizen • Gratis ophaalservice

Openingstijden dinsdag t/m vrijdag 09.30-12.30 en 13.30-16.30 uur

zaterdag 09.30-12.30 uur

WWW.KRINGLOOPWINKELERMELO.NL

De meubelhal aan de Lokhorstweg 9 is geopend op dinsdag-, woensdag en donderdagmiddag van 13.00-15.00 uur

Woensdag: Hilversum

Donderdag: Bussum

Vrijdag: Ermelo

Oude Telgterweg 173, 3851 EC Ermelo

Email: info@poeliermpul.nl

Tel: 0341 564352

HOKSBERG SYSTEEMPLAFONDS

Specialist in systeemwanden en -plafonds

Betaalbaar maatwerk, keurig en snel voor u verzorgd

Kolibri 2 • 3853 Ermelo

Tel.: (0341) 563116 • Mob. (06) 55131647

E-mail: hoksberg@chello.nl

www.HOKSBERGSYSTEEMPLAFONDS.NL

Lokhorstweg 6 3851 SE Ermelo

verse en gegrilde kipspecialiteiten © Fotos: Serc - Oud Ermelo
geurtjansen.com Leeden VANDERLEEDENHOUT.NL | 0341-552975 MÉÉR DAN 5.000 M2 HOUT! Zuiderveldweg 6, 3881 LJ Putten Info en tickets: www.bosbadputten.nl www.dewok-ermelo.nl Burgemeester Langmanstraat 41 3851 NN Ermelo dewok41@hotmail.com 0341-560466 (Urgent) probleem? Telefoonnummer 0341 - 26 54 30 (24/7 beschikbaar) Dr. van Dalelaan 22 3851 JB Ermelo T 0342 - 430 415 E info@kinnef.nl WWW.KINNEF.NL Ongedierte is vervelend. Bel ons en wij schieten u te hulp. Wij bestrijden: • Ratten en muizen • Bedwantsen • Zilvervisjes en papiervisjes • Wespennesten • Steenmarters • Houtworm • Boktor • Kakkerlakken en meer... kloppen niet.

Kinderen in

oorlogstijd

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we niet vergeten? Door verhalen te blijven vertellen. Want verhalen komen dichtbij, verhalen raken. Auteur Willemijn de Weerd ging in gesprek met mannen en vrouwen die als kind de oorlog meemaakten. Naar aanleiding daarvan schreef ze het boek ‘Papa, waar blijf je? Een indrukwekkend verhaal over de razzia van Putten.’ Een gedeelte van dit verhaal speelt zich af in Ermelo.

Briefje

(Leesfragment uit ‘Papa, waar blijf je?’)

Anna doet haar handen in haar zakken. Het briefje! Hoe kon ze dat nou vergeten? Snel haalt ze het uit haar zak.

Zorg goed voor elkaar.

Ik moet werken voor de Duitsers.

Ben over een paar weken weer thuis.

Ik hou van jullie.

‘Het is maar voor een paar weken’, leest Anna aan Ben voor. ‘Dan zijn ze weer thuis.’

In de verte zien ze de beide moeders staan.

‘Is het gelukt om het eten op het station aan de mannen te geven?’ vragen ze tegelijk.

Ben schudt zijn hoofd en begint te huilen.

‘Ik heb echt mijn best gedaan’, snikt hij.

‘Weet ik toch’, zegt zijn moeder. Ze geeft Ben een kus op zijn voorhoofd.

‘Ik heb aan een man gevraagd of hij het aan papa wil geven.’ Bens moeder wrijft over zijn rug. ‘Dat heb je goed gedaan, jongen’, zegt ze.

Anna gaat naast mama lopen. ‘Ik heb papa gezien en alles kunnen geven’, vertelt ze. ‘Ik kreeg een briefje van hem.’ Ze pakt het kleine blaadje en geeft het aan mama. Al lopend leest mama de woorden. ‘Over een paar weken?’ haar stem schiet uit. Is ze nou boos op papa? Anna wil het briefje aan mama terugvragen, maar mama heeft het al in haar zak gestoken. Stil lopen ze achter de piepende kinderwagen aan. Elly zeurt dat ze niet wil lopen.

13
Oranjegids 2023
Lees verder op pagina 15.

Nijkerkerweg 89 3853 NV Ermelo

06-27498855

info@beautysalonpauline.nl

www.beautysalonpauline.nl

Vrijwilligers gezocht voor In de Luwte

In de Luwte is dé plek van huiselijkheid, leefplezier en kwalitatieve zorg voor ouderen met dementie. Ben jij die actieve persoon die samen met onze gastvrouwen de bewoners komt ondersteunen?

Wij zoeken een;

Spelletjesdier die het gezellig vindt om spelletjes en activiteiten te doen met onze bewoners.

Wandel- en fietsliefhebber die het heerlijk vindt om buiten te zijn en onze bewoners ook die beleving wil geven.

Kook- en bakliefhebber die het fantastisch vindt om samen met de bewoners lekkere maaltijden te koken en af en toe een heerlijke cake te bereiden.

Vrijwilliger met groene vingers die samen met tuinvrijwilliger Thiemen en de bewoners wil helpen om onze binnentuin en buitentuin op orde te houden.

Meer informatie op onze website of neem contact op met Lenie Willemsen: l.willemsen@zorgvillaindeluwte.nl
3254 www.zorgvillaindeluwte.nl
Tel.: 06-4040

Vervolg pagina 13.

‘Hier moeten we links’, zegt Ben. ‘Mijn opa en oma wonen aan de Telgterweg in Ermelo, vlak bij de hei.’

Een kar komt voorbij. Hij is volgeladen met mensen. Het lijkt wel of ze alles uit hun huis op de kar hebben gezet. Het paard kan de kar amper trekken. ‘Mam, ik ben zo moe’, zegt Elly. Ben kijkt boos naar zijn zusje: ‘Jij zeurt altijd als we moeten lopen.’ Bens moeder slaat een arm om Elly heen. Ze lopen verder. ‘Ik kan ook niet meer’, zucht mama. ‘Mijn enkels zijn kapot en mijn kousen zitten eraan vast.’ Er zit een rode plek op mama’s kousen. Anna heeft het gevoel dat er een strakke band om haar hoofd zit. ‘Ik ben duizelig.’ Mama stopt met lopen en houdt haar hand voor haar gezicht. Anna wil niet horen wat ze nog meer zegt. Ze doet haar oren dicht en kijkt omhoog naar de vliegtuigen.

De Engelsen en Canadezen zijn onderweg om Nederland te bevrijden, daar wil ze aan denken. Papa heeft gezegd dat het maar voor een paar weken is. Het helpt. Anna begint rustiger te ademen.

Ben trekt aan Anna’s schouder. ‘Wat is er?’ vraagt ze. Ben wijst. Mama ligt op de grond met haar ogen dicht. Bens moeder dept haar voorhoofd. ‘Ik wil naar oma’, huilt Elly. Ben gaat naast zijn zusje staan. ‘Mogen wij doorlopen?’ vraagt hij. Bens moeder schudt haar hoofd. ‘We blijven bij elkaar’, zegt ze kortaf.

Het lijkt wel of de band om Anna’s hoofd steeds strakker wordt getrokken. Waarom doet mama haar ogen niet open? In de verte komen twee soldaten aangelopen. Bens moeder ziet het ook. ‘Niet kijken’, fluistert ze. Anna staart naar de slootkant. Er liggen bladeren in. Zou de sloot helemaal droog zijn

of zou er water in staan? Ze heeft met Ben weleens verstoppertje gespeeld bij een droge sloot. Ben had zich toen onder de bladeren verstopt. Dat was een heel goede verstopplek. Het liefst zou Anna zich nu ook onder de bladeren verstoppen.

De voetstappen van de Duitsers komen steeds dichterbij. Dan kijkt ze toch. De Duitsers staan naast mama. Anna hoopt dat mama haar ogen nog even dichthoudt. Als ze nu bijkomt, begint ze misschien te schreeuwen.

Een soldaat kijkt steeds naar Anna, hij zegt iets tegen Bens moeder. Dan haalt hij een foto uit zijn jaszak. Er staat een meisje op, van Anna’s leeftijd. ‘Meine Tochter’, fluistert hij. Hij kijkt Anna recht in de ogen. ‘Du erinnerst mich an sie.’ Hij legt zijn hand even op Anna’s hoofd, dan draait hij zich om. In de verte naderen een paard en wagen. De soldaat houdt ze aan en praat met de man op de bok. ‘Sie können mitfahren’, zegt hij tegen Bens moeder.

Uit zijn rugzak haalt de soldaat een reep chocola en geeft deze aan Anna. Anna weet niet goed of ze er blij mee is.

15

www.decokaydooijewaard.nl

BOUWHOUT PLAATMATERIAAL ISOLATIEMATERIAAL IJZERWAREN DAKVENSTERS

MAATWERK IN: KOZIJNEN RAMEN DEUREN TRAPPEN SCHUIFKASTEN

Koningsdag geopend van 08.00 - 13.00 uur Koningsdag geopend van 08.00 - 13.00 uur

Koningsdag geopend van 08.00 - 13.00 uur

Nunspeterweg 106a 8075 AD Elspeet t. (0341) 55 06 40 Rodeschuurderwegje 18 • 3853 LS Ermelo • t 0341 - 55 21 74 • f 0341 - 56 39 45 e info@albertvanderhorst.nl • w www.albertvanderhorst.nl bouwhout plaatmateriaal isolatiemateriaal ijzerwaren dakvensters Maatwerk in: kozijnen ramen deuren trappen schuifkasten HOUT OP MAAT!

Wat bindt ons

jaarlijks maken we wel duizend keuzes voor life style, reizen, politiek en werk helemaal jezelf zijn, dus anders dan de ander uniek en onderscheidend zijn en toch samen sterk

wat bindt ons nog in Nederland en waar willen we naartoe

ooit moest onze Republiek buigen voor de Fransen

Napoleon vond z’n Waterloo wij een Koning van Oranje

Oranje werd de kleur van ‘t vorstenhuis van nationale teams en feestelijke franje

wat bindt ons nog in Nederland méér dan monarchie en sportieve helden

moderne Koning weegt het verleden wat deed overgrootmoeder voor de Joden hadden háár grootouders schone handen of tartte slavenhandel alle Godsgeboden

wat bindt ons nog in Nederland meer dan historie die soms een schaduw werpt leven met respect en tolerantie

eenieder mag zich kritisch uiten staan voor openheid en transparantie we sluiten niemand buiten

dát bindt ons in Nederland sociaal en democratisch door de eeuwen heen

we klagen over regelgeving we klagen over het weer we smachten naar Elfstedenschaatsen Oktoberfeest en Koningsdag dat mag nu weer

zo zien we toch de rode draad we leven samen op dit stukje aarde we voelen vinden vieren vrijheid herdenken hen die vielen voor die waarden

dát bindt ons óók in Ermelo ruimte zoekend voor die duizend keuzes

17 Oranjegids 2023
Erik Slagt, Dorpsdichter van Ermelo ter gelegenheid van Koningsdag 2023

DANS JE MET ONS MEE?

DANS JE MET ONS MEE?

DANS JE MET ONS MEE?

INFO & CONTACT

INFO & CONTACT

INFO & CONTACT

Ontbijt - Lunch- Taart - & Goodies voor thuis Raadhuisplein 11A Ermelo

www.beertjepuk.nl

Voor vele projecten geldt, dat bij verschillende werkzaamheden steeds een ander bedrijf ingezet wordt. Zoek u een oplossing?

Voor vele projecten geldt, dat bij verschillende werkzaamheden steeds een ander bedrijf ingezet wordt. Zoek u een oplossing?

Voor vele projecten geldt, dat bij verschillende werkzaamheden steeds een ander bedrijf ingezet wordt. Zoek u een oplossing?

Voor vele projecten geldt, dat bij verschillende werkzaamheden steeds een ander bedrijf ingezet wordt. Zoek u een oplossing?

Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Wij verzorgen stuc- en tegelwerk, sanitair, verlichting, cvonderhoud, water, gas, elektra en groene energiebronnen.

Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Wij verzorgen stuc- en tegelwerk, sanitair, verlichting, cvonderhoud, water, gas, elektra en groene energiebronnen.

Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Wij verzorgen stuc- en tegelwerk, sanitair, verlichting, cvonderhoud, water, gas, elektra en groene energiebronnen.

Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Wij verzorgen stuc- en tegelwerk, sanitair, verlichting, cvonderhoud, water, gas, elektra en groene energiebronnen.

website www.caaninstallatie.nl

website www.caaninstallatie.nl

facebook @caaninstallatie email info@caaninstallatie.nl

website www.caaninstallatie.nl facebook @caaninstallatie email info@caaninstallatie.nl telefoon

facebook @caaninstallatie email info@caaninstallatie.nl telefoon

0341 428 444

telefoon

0341 428 444

website www.caaninstallatie.nl facebook @caaninstallatie email info@caaninstallatie.nl telefoon

0341 428 444

0341 428 444

Sportcafe Calluna is het horecahart van sportcentrum Calluna Ermelo waar een sporthal en zwembad gevestigd is.

Of je nu komt om zelf sportief aan de slag te gaan of dat je komt kijken naar de prestaties van anderen, Sportcafé Calluna is de plek voor een sportief natje en droogje.Voor, tijdens of na het sporten of recreëren.

Ook voor een goed verzorgde lunch, kinderfeestje (zwem&patat) of een sportief bedrijfsfeest zijn wij het juiste adres. Binnen of op ons overdekte buitenterras, wij staan voor je klaar.

Bel voor inlichtingen: John en Ria Schneider

0341-553425 | b.g.g. 06-53627753

Herderlaan 51 | 3851 BC Ermelo

27 April viert de Koning feest.

Wanneer heb jij wat te vieren?

Klein of groot, bij ons kan ieder feest besloten georganiseerd worden. Op een unieke locatie in het oude station van Ermelo!

Neem contact met ons op!

0341 745 773 | info@vanneau-cafe.nl

Wij

Ledenwerving

Het organiseren van deze evenementen en gedenkmomenten kost geld dat gedeeltelijk door subsidies van de lokale overheid wordt gefinancierd en door onze lidmaatschappen van de leden. We hebben als vereniging te maken met een afnemend ledenbestand vanwege de ‘vergrijzing’, waardoor onze inkomsten achteruit gaan.

Door inflatie en stijgende kosten om iets te kunnen organiseren nemen onze reserves steeds meer af. Daarom doe we een beroep om onze verenigingskas te steunen via een lidmaatschap (slechts €10,00 per jaar) of donatie. Daardoor kunnen we ons ook de komende jaren blijven inspannen voor de lokale saamhorigheid.

collega’s

Oranje vereniging Ermelo
zoeken Zie onze website.

Kleurwedstrijd

Kleurwedstrijd voor alle kinderen van Ermelo

Kleur of versier de kleurplaten in dit boekje en lever het in bij het VVV kantoor in de Stationsstraat 20 of aan de andere kant bij boekhandel Riemer & Walinga Stationsstraat 131 te Ermelo. Dit kan tot en met 26 april 2023 om 16.00 uur. De jury zal de ingeleverde kleurplaten gaan beoordelen en de prijswinnaars vermelden op de website van de www.oranjeverenigingermelo.nl.

De mooiste kleurplaten zullen een plaatsje krijgen in het dorp in etalages. Zelf een tekening of schilderij maken mag natuurlijk ook. Dit is een uitdaging voor alle leeftijden. Veel succes en plezier.

De Oranjevereniging daar zit toekomst in!

Ik geef mij op als: lid / vrijwilliger / anders:

Mevr. / Dhr. / fam:

Adres:

PC / Woonplaats :

E-mailadres:

IBAN-nummer:

Bedrag: (€ 10,- of meer) per jaar

Ter besparing van de onkosten machtig ik de Oranjevereniging Ermelo

dit bedrag van mijn bankrekening af te schrijven.

Datum:

Handtekening:

Like onze facebookpagina www.facebook.com/ oranjeverenigingermelo

Aanmelden kan ook via de mail: oranjeverenigingermelo@ gmail.com

U vindt dit formulier ook op onze website: www.oranjeverenigingermelo.nl

Online

opgave:

21
Oranjegids 2023
Op de volgende pagina vind je de kleurplaat! Veel plezier en succes met het winnen!
Oranjevereniging Ermelo Postbus 3021 3850 CA Ermelo www.oranjeverenigingermelo.nl

Ruim assortiment Sandalen & Slippers

Ben jij op zoek naar een sportieve manier om je dag te beginnen?

Kom dan steppen

bij StepErmelo!

De lessen zijn geschikt voor beginners en gevorderden.

Een eigen step is niet nodig.

Nieuwsgierig?

Vraag een gratis introductieles aan en maak kennis met steppen voor volwassenen! Voor aanmelding en/of meer informatie ga naar

www.stepermelo.nl

Heeft uw wasmachine, vaatwasser, koelkast, droger of ander witgoed reparatie nodig?

Tel. 06 22 05 10 93

150.000 x gezien worden?

SIGNS

Check: www.ledsignsermelo.nl

Grondwerk

Grondwerk

Grondwerk

Sloopwerk en recycling

Sloopwerk en recycling

Sloopwerk en recycling

Grondwerk

Bodemsanering

Bodemsanering

Bodemsanering

Bodemsanering

Rioolwerk

Rioolwerk

Transport

Rioolwerk

Transport

Straat- en asfaltwerk

Containerverhuur

Sloopwerk en recycling

Containerverhuur

Containerverhuur

Afvalbrengstation

Containerverhuur

Afvalbrengstation

Afvalbrengstation

Agrarisch loonbedrijfOndergrondse containers

Afvalbrengstation

Agrarisch loonbedrijf

Straat- en asfaltwerk

Agrarisch loonbedrijf

Agrarisch loonbedrijf

Rodeschuurderwegje 26-28 • 3853 LS Ermelo

Rodeschuurderwegje 26-28

T (0341) 552025

T (0341) 552025 • F (0341) 562054 www.firmakamphorst.nl • info@firmakamphorst.nl

www.firmakamphorst.nl

Witgoed
Reparatie Putten
ERMELO
Voor slechts € 50,- per mnd.
WWW.ROLDORENT.NL Roldo Rent BV Middelerf 10b 3851
Tel:
info@roldorent.nl
SP Ermelo
0341-564340

Bevrijdingsfilm

Free Ermelo staat in het teken van de bevrijding van de Noordwest-Veluwe. Dit wordt gevierd op zaterdag 8 april 2023. De Vereniging Historisch Ermeloo kan niet ontbreken op dit evenement. Kom op 8 april naar onze bevrijdingsfilm in de Immanuëlkerk. Aanvang 10.30 uur. De film is voor iedereen vrij toegankelijk.

Op 18 april 1945 rolden de Canadese tanks ’s middags Ermelo binnen via de Putterweg. De tanks stopten bij ’t Weitje. Honderden Ermeloërs verwelkomden de bevrijders. Sommige dames beklommen de tanks en de soldaten deelden sigaretten, kauwgom en chocola uit.

Het eerste deel van de film laat zien hoe de Bevrijdingsdagen verliepen. In het tweede deel vertellen Ermeloërs wat zij hebben meegemaakt in de oorlog.

Je gaat zien waar de twee broers Kruishoop, Ton Westeneng en Tijmen Gielen bij onraad ondergedoken zaten. Ook de heer Nummerdor en mevrouw Vriesema-Besselsen vertellen over hun oorlogsbelevenissen.

Op het Raadhuisplein staat onze vereniging met een kraam. Kom kijken wat onze vereniging over de historie van Ermelo te bieden heeft. Wij zien uit naar je komst.

27
Oranjegids 2023

Schoonmaak en Bedrijfsdiensten

Harderwijkerweg 38

3852 AD Ermelo

0341-558465

info@magistraalschoonmaak.nl

www.magistraalschoonmaak.nl

Lid Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten. Gecertificeerd: NEN-4400-1, Stichting Normering Arbeid.

Wij hebben:

Heeft u: Een feestje

Een vergadering

Een familiedag

Een teambuildingsdag

Een bruiloft

Een ander feest te organiseren?

Een mooie ruime accomodatie

Voldoende parkeergelegenheid.

En alles wat u nodig heeft om er een geslaagde dag van te maken.

Vraag dan vrijblijvend naar onze mogelijkheden.

Leuvenumseweg 66 3852 AS Ermelo

0341-558630 info@demuzenhof.nl

www.demuzenhof.nl

Beatrixschool De Klokbeker

Ireneschool Koningin Juliana

Margrietschool Prins Bernhard

Beatrixschool De Klokbe

www.vpcoermelo.nl

Ireneschool Koningin

Beatrixschool De Klokbeker

www.vpcoermelo.nl

Beatrixschool De Klokbeker

Ireneschool Julianaschool

Ireneschool Koningin Juliana

Margrietschool Prins Bernhard

Margrietschool Prins Bernha www.vpcoermelo.nl
Margrietschool Bernhardschool www.vpcoermelo.nl

Oranjegids 2023

okbeker

Koningin Juliana

Prins Bernhard

oermelo.nl

Juliana

29
rd
Leuvenumseweg 29 | 3852 AR | Ermelo 0341-45 58 30 | ermelo@dkaccountants.nl www.dkaccountants.nl Betrokken bij uw bedrijf Alle merken. Alle providers.

Vraag

naar de voorwaarden. koop geef

Stationsstraat 100, Ermelo

Tel. (0341) 55 88 93

Kerkstraat 27a, Putten

www.vinkevision.nl
krijg 50 Tandzorg Centrum
bestaan! Al 50
Tel. (0341) 35 89 28 een vertrouwd adres voor uw mondzorg!
Ermelo viert dit jaar haar 50 jarig
jaar

Oranjegids 2023

Kleedjesmarkt

Een deel van de Stationsstraat, vanaf de Immanuelkerk tot aan de kruising met de Horsterweg, is op Koningsdag het domein van de kinderen van Ermelo. De Oranjevereniging is blij met de altijd grote spontane opkomst, maar wil de deelnemertjes wijzen op de regels die er gelden om de Kleedjesmarkt goed te laten verlopen. Commerciële verkoop door kinderen is niet toegestaan.

Volwassenen kunnen een kraam of grondplek aanvragen bij de VVV-Ermelo.

Regelgeving

• Aanvoer van verkoopartikelen vanaf 7.30 uur. De markt eindigt omstreeks 17.00 uur.

• De Kleedjesmarkt is voor kinderen t/m 12 jaar, zij mogen gratis een plaatsje innemen ter grootte van ca. 3 x 3 meter.

• LET OP: De kinderen dienen zich te registreren bij de VVV Ermelo. Daar krijgen de kinderen de laatste aanwijzingen.

• Alleen tweedehands artikelen of eigen creaties mogen worden verkocht. Je mag ook een muzikale of creatieve act uitvoeren.

• Er mogen geen etenswaren en/of drankjes worden verkocht.

• Neem geen huisdieren mee.

• In het voetgangersgedeelte van de Stationsstraat, kun je ruggelings aan de marktkramen je kleedje uitrollen. De Kleedjesmarkt vindt plaats aan de even zijde. (kant van de Aldi)

• Het Raadhuisplein mag niet worden gebruikt i.v.m. programma Oranje Vereniging Ermelo.

• Ga niet voor de winkels/ horeca zitten.

• Ga niet voor de fietsenrekken zitten maar naast/tussen de bomen en banken.

• Voor het overige deel van de Stationsstraat, let goed op welke winkels open zijn, houd de toegang vrij.

• Er moet altijd ruimte vrijgehouden worden voor politie, brandweer en ambulance.

• Natuurlijk neem je na afloop dozen en niet verkochte spullen weer mee naar huis.

• Ideeën en opmerkingen horen we graag bij de Oranje infokraam op het Raadhuisplein (Oranjeplein)

Volg de aanwijzingen op van de medewerkers van de Oranjevereniging. Bij het niet opvolgen van instructies kan de organisatie je verplichten te vertrekken. Bij calamiteiten evacueren wij in de westelijke richting (richting Station).

Goede verkoop en veel plezier!

33
Tolweg 2D, 3851 SK Ermelo 06 - 27 46 15 17 info@nvanderdussen.nl Winkel geopend op afspraak nvanderdussen.nl Wij bieden u: Vakmanschap Deskundig advies Ruime collectie vloeren en raambekleding Buitenzonwering en insectenwering Complete Woning- en Projectsto ering Vraag een vrijblijvende o erte aan Vernieuw de uitstraling van uw woning, kantoor of winkel.

Oranjegids 2023

‘Open Immanuelkerk’

tijdens Koningsdag 27 april 2023

Koningsdag komt er weer aan! Wat een voorrecht dat we dat in alle vrijheid feestelijk mogen vieren! De koninklijke familie doet dat in Rotterdam, wij in Ermelo. We nodigen u en jou daarom van harte uit voor een kopje koffie/thee of een glaasje (oranje) limonade-met-wat-lekkers in de Immanuelkerk.

U vindt ons op de route van de Kleedjesmarkt, waar we de rode loper uitgerold hebben als welkom. Onder het motto ‘ook dit is de kerk’ is iedereen tussen 9.30 en 14 uur welkom om een praatje te maken, te luisteren naar (live) muziek of gewoon even stil te zijn.

Ook dit is de kerk

35
fysiotherapie manuele therapie fysiotraining leefstijl coaching Julianalaan 27a, 3851 RA Ermelo - 0341-536777 Een luxe camper huren in Ermelo? Caravans | Campers | Camperverhuur Harderwijkerweg 132, 3852 AG Ermelo • Tel: 06 37352654 WWW.KRAAIJCARAVANS.NL

Oranjegids 2023

Jaarprogramma

Oranje Vereniging Ermelo (OVE) in 2023 (Inbegrepen vlagprotocol)

Free Ermelo op zaterdag 8 april (samen met de Paasmarkt. Van 10.00 - 17.00 uur)

Met optreden van o.a.:

i. 10.00 - 17.00u Soundmaster Dj’s (Arthim van Heuvelen);

ii. 10.30 - 11.00u en 11.30 - 12.00u Shantykoor Ermeluiden;

iii. 11.00 - 11.30u en 13.30 - 14.00u Elouza Music met solo optreden van Loes;

iv. 12.00 - 12.30u Drumfanfare EDG;

v. 13.00 - 13.30u Danstheater Annemieke Bais;

vi. 14.00 - 15.00u Showband Doe Maar;

vii. 15.00 - 16.00u Chr. Harmonie Orkest Excelsior;

viii. 16.00 - 17.00u Soundmaster Dj’s (Arthim van Heuvelen en Zoon).

12.00 - 15.00u Voor de kleintjes; schmink en Ballonnen Clown (Klapdeur Entertainment Ermelo).

Kraam van Oranjevereniging Ermelo (OVE).

Kraam van Vereniging Historisch Ermeloo (VHE):

10.30 - 12.30u Dorpsfilm van Ermelo in de Immanuelkerk d.z.v. Dick Boll;

Statische show; oude militaire voertuigen.

Paasmarkt VVV Ermelo Buitenleven:

10.00 - 17.00u in de Stationsstraat tussen Immanuelkerk en salon IJstijd

Marktkramen met de meest uiteenlopende producten.

37
© Foto’s: janderoofotografie.nl

Oranjegids 2023

Koningsdag op donderdag 27 april (samen

met de Braderie)

Vlagprotocol:

Vanaf zonsopgang 06.18u vlag met wimpel hijsen. Bij zonsondergang 20.58u vlag met wimpel strijken.

Aubade van 09.30 - 10.00 u: Toespraak burgemeester; Ceremoniemeester voorzitter Oranjevereniging Ermelo; Zangeres uit Ermelo; Optreden Chr. Harmonieorkest Excelsior; Voordracht gedicht Dorpsdichter; Zang Goede Herderschool.

Muziek- en dansevenement op het ‘Oranjeplein’ van 10.00 - 17.00u:

10.00 - 17.00u Soundmaster Dj’s (Arthim van Heuvelen);

10.00 - 10.30u Drumfanfare EDG;

10.30 - 11.00u en 11.30 - 12.00u Shantykoor Ermeluiden;

12.00 - 12.30u en 13.30 - 14.00u Elouza Music met Loes en band;

12.30 - 13.30u Drumble Dance workshop;

14.00 - 15.00u Egbert Dijkhuis;

15.00 - 16.00u Dans Academy Ermelo;

16.00 - 17.00u Soundmaster Dj’s (Arthim van Heuvelen en Zoon).

Voor de kleintjes: schatgraven, schmink, Ballonnen Clown Klapdeur Entertainment (van 12.00 - 15.00u), kleurwedstrijd. (Kleurplaat elders in deze Oranje Gids.)

Kraam Oranjevereniging

Braderie en Kleedjesmarkt:

Locatie Stationsstraat van Immanuelkerk t/m driesprong Horsterweg;

10.00 - 17.00u Kleedjesmarkt;

Locatie aan de zijde van de straat met even nummers (aan de Raadhuisplein/Oranjepleinzijde.) en braderiekramen aan de andere zijde met even nummers; Zie Reglement Kleedjesmarkt elders in deze Oranjegids;

Let op! Vanaf dit jaar is het niet meer mogelijk om op het Raadhuisplein te zitten omdat deze ruimte bezet is door andere activiteiten door het ‘Oranjeplein’.

39
© Foto’s: janderoofotografie.nl

Wij zijn terug in Ermelo!

Hulp nodig bij een technische uitdaging? Wij helpen je verder!

De juiste artikelen én advies bij technische vraagstukken

100.000+ technische artikelen uit voorraad leverbaar

Altijd & overal online bestellen

Contact? Kijk op wildkamp.nl/ermelo

50 jaar dankzij jou! Kijk voor onze jubileumacties op wildkamp.nl/50jaar

Oranjegids 2023

Nationale Doden Herdenking

op donderdag 4 mei:

Vlagprotocol:

Vanaf zonsopkomst 06.05u vlag halfstok hijsen; Bij zonsondergang 21.10u vlag strijken.

Herdenkingsdienst in de Immanuelkerk:

18.00 - 18.20u ontvangst genodigden voor ongeveer 100 personen;

18.15 - 18.25u zitplaatsen innemen in de kerkzaal;

18.30 - 18.40u inleiding door voorzitter Oranjevereniging Ermelo;

18.40 - 18.45u muzikaal moment door Regioharmonie De Verbinding;

18.45 - 18.50u voordacht gedicht door leerling groep 7 Goede Herderschool;

18.50 - 19.05u voordracht over ‘kinderen in oorlogstijd’;

19.05 - 19.10u ‘Eventtide’ door Regioharmonie de Verbinding;

19.10 - 19.20u ‘Remembering the fallen ones’ Regioharmonie de Verbinding;

19.20u Afsluiting door voorzitter, vervolgens opstellen Stille Tocht in de afgekondigde volgorde;

19.30u Start Stille Tocht naar Oorlogsmonument;

19.30u Muziek Chr. Harmonieorkest Excelsior bij Oorlogsmonument;

19.45u Aankomst Stille Tocht bij het Oorlogsmonument;

19.55u Posities ingenomen op het plantsoen;

19.55u Aanvang Nationale Doden Herdenking; 20.00u Luiden der klokken

Wilhelmus (2 coupletten)

Dodenappel door voorzitter Oranjevereniging Ermelo; Toespraak burgemeester;

Gedicht leerling groep 7 Goede Herderschool; Plaatsen kransen diverse vertegenwoordigers; Plaatsen van bloemen in het bloemenrek.

Nationale Bevrijdingsdag

op vrijdag 5 mei:

Vlagprotocol:

Vanaf zonsopkomst 06.03u vlag hijsen; Bij zonsondergang 21.12u vlag strijken.

41
© Foto’s: janderoofotografie.nl

Wist je dat 3 op de 10 kinderen nauwelijks buiten speelt? Dat is niet ok. Koop een lootje en laat meer kinderen meer buitenspelen!

www.jantjebeton.nl/lootje

Horster-Engweg 5

3853 ME Ermelo

T: (0)341 553143

M:+31 631576776

www.vandenbrinkonroerendgoed.nl

Gevestigd in de Roef Zuiderzeepad 1 Harderwijk
voor de juiste focus op IT www.navobi.nl
www.vanbeek-verhuizingen.nl 0341 55 25 14