Page 1

RTV Noordkop overal en toch dichtbij! Voor u ligt de tweede editie van de RTV Noordkop krant en zoals in de vorige krant aangegeven verschijnt deze krant twee keer per jaar. De vorige editie is goed ontvangen, alleen waren er terechte opmerkingen over de verspreiding. Dit hebben wij de uitgever gemeld en ik hoop dat de verspreiding dit keer beter is. Via deze krant informeren wij u over de diverse programma’s die wij voor u verzorgen, maar ook over nieuwe programma’s die nog komen. Daarnaast wordt u ook op de hoogte gebracht over vernieuwingen die bij ons op de agenda staan en verder, wat zeker niet onbelangrijk is, zullen wij u ook vragen of u misschien als medewerker actief wilt zijn voor RTV Noordkop. Eind mei hebben wij vanuit de gemeenteraad groen licht gekregen voor extra financiering. Met deze extra financiering kunnen wij stappen zetten om de omroep verder te verbeteren en te professionaliseren.

Spannende tijden voor RTV Noordkop Het zijn spannende tijden voor de lokale omroep. Niet alleen voor de omroep voor Hollands Kroon, maar voor de hele sector. Sinds enkele jaren wordt gewerkt aan professionalisering, de lokale omroepen moeten zich meer en meer richten op lokaal en actueel nieuws. Ook RTV Noordkop probeert hierin stappen te maken. Een van de belangrijkste ontwikkelingen is de vorming van streekomroepen. Het is nog steeds niet vastgelegd bij Wet (en de vraag is of dat ooit zal gebeuren), maar landelijk wordt sinds een paar jaar wel gestreefd naar minder lokale en meer streekomroepen. Dat zijn dus omroepen voor twee of meer gemeenten, liefst een samenvoeging of sterke samenwerking van reeds bestaande organisaties. Samen sta je sterker is het gezegde en dat is dan ook de gedachte achter deze ontwikkeling. Twee of meer omroepen kunnen samen een betere nieuwsvoorziening regelen, kosten delen, kennis en apparatuur uitwisselen, et cetera. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten staat achter de omvorming van de sector, net als de Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO), het Commissariaat voor de Media en de landelijke overheid. Maar zo’n streekomroep kan alleen een succes worden als er voldoende middelen zijn om de opgelegde taken ook goed uit te voeren.

Overal Wel kan ik één van deze stappen alvast toelichten, namelijk dat wij straks niet alleen meer op tv via Ziggo te ontvangen zijn, maar dat dit uitgebreid gaat worden naar de andere aanbieders zoals KPN, T-Mobile, Telfort, XS4ALL, Tele 2. Natuurlijk kunt u ons ook volgen via onze website noordkopnieuws.nl, onze social media kanalen, via de ether op FM 106,60 MHz en niet te vergeten via onze gratis te downloaden App. U ziet het, onze slogan is niet voor niets “overal en toch dichtbij!”. Tenslotte wens ik u een heerlijke zomer en een fijne vakantie. Gerard Reis, Voorzitter RTV Noordkop

www.roozingauto.nl

Extra geld RTV Noordkop is dan ook heel blij met het recente besluit van de gemeenteraad van Hollands Kroon om extra geld beschikbaar te stellen voor de omroep. Deze bekostiging (het is wettelijk gezien namelijk geen subsidie) is bij wet verplicht, maar in de praktijk gaat elke gemeente er op een eigen manier mee om. De gemeenten in de regio besloten eerder al tot extra geld voor hun omroepen, zodat ze een begin konden maken met de noodzakelijke professionalisering. Ook RTV Noordkop kan dankzij het positieve besluit van de raad nog dit jaar enkele stappen vooruit zetten.

internet, de social media en niet te vergeten onze gratis app. Een ding kunnen we wel verklappen: er gaat echt het nodige veranderen, in positieve zin en sneller dan velen verwachten. Spannend dus, maar ook goed, want hoe zei John F. Kennedy het ook alweer? “Verandering is de wet van het leven. En wie alleen naar verleden of heden kijkt, zal zeker de toekomst missen”.

Ook in deze krant: Al vele jaren met plezier bij de omroep zie pagina 3 Nieuw: Dennie op zondag zie pagina 5 Even Voorstellen: Bert Boontjes zie pagina 7 Nieuwstip voor de omroep? Pagina 9 Wat is dat eigenlijk, een lokale omroep? Pagina 11 Radiprogrammering Pagina 15

John Haarwerken:

Elders in deze krant leest u voorzichtig al het een en ander Even Voorstellen: Liesbeth Janssen over die stappen, maar het echte nieuws verneemt u alle bin- typen zieHaarwerken pagina 19 in nenkort via onze meer gangbare mediakanalen; tv, radio, Schagen en verre omgeving

www.johnhaarwerken.nl

John Haarwerken heeft een bijzonder groot aanbod in allerlei typen haarwerken in Schagen. Wij helpen u het haarwerk vinden die bij u past, ongeacht uw situatie of de gelegenheid. Uiteraard is er een ruime keuze in haarwerken van echt haar of synthetisch materiaal. Veel mensen hebben nog een ouderwets idee bij een haarstuk, maar wij zijn op de hoogte van alle innovaties en mogelijkheden. Het dragen van een haarstuk is niet meer wat het ooit was.

Laat mensen Floreren

BuroFlo zorgt voor innoverende projecten die

mensen posities versterken Zowel verbinden, mannen als vrouwen zijn in vankwetsbare harte welkom kunnen een haarstuk vinden enenzelfredzaamheid van die burgers vergroten.Pagina 1 levensecht bij hen past. Vroeger was een haarstuk voor de man vooral een muts met haar, maar tegenwoordig is dat helemaal anders.AMBULANTE Onze verschillende stijlen met lace- THUIS - ONAFHANKELIJKE ONDERSTEUNING front haargrens, ook bij de bakkebaarden, CLIËNTONDERSTEUNING - INNOVERENDE PROJECTEN OP zijn nauwelijks te onderscheiden van

Kortom: BuroFlo zorgt voor u!


ECHT!?

DAG

21-11 | 16.00-20.00 Alkmaar - Hoorn - Schagen

Vloercorrect Kanaalkade 18, 1756 AB 't Zand (NH) M. 06-41737597 www.vloercorrect.nl

Wij kunnen u dankzij goede contacten met diverse fabrikanten en groothandels een breed scala aan vloeren aanbieden, zoals; ▪ Tapijt ▪ Hout ▪ Linoleum ▪ Vinyl ▪ PVC

▪ Laminaat ▪ Gietvloeren

Naast vloeren kunt u bij ons ook terecht voor diverse raamstofferingen, zoals; ▪ Gordijnen ▪ Vouwgordijnen ▪ Vitrage

▪ Rolgordijnen.

Is het voor u lastig om bij ons langs te komen? Geen probleem! Dan komen wij gewoon met stalen bij u langs. Als u bij ons een product heeft gevonden wat aansluit op uw wensen komen wij kosteloos bij u langs om in te meten.

John Haarwerken: www.woonzorggroepsamen.nl Tel 088 - 619 4100

alle typen Haarwerken in Schagen en verre omgeving

"Kies voor de

John Haarwerken heeft een bijzonder groot aanbod in allerlei typen haarwerken in Schagen. Wij helpen u het haarwerk vinden die bij u past, ongeacht uw situatie of de gelegenheid. Uiteraard is er een ruime keuze in haarwerken van echt haar of synthetisch materiaal. Veel mensen hebben nog een ouderwets idee bij een haarstuk, maar wij zijn op de hoogte van alle innovaties en mogelijkheden. Het dragen van een haarstuk is niet meer wat het ooit was.

thuiszorg die bij u past

Langer zelfstandig thuis blijven wonen? Thuiszorg Samen helpt hierbij. We leveren verpleging en verzorging aan huis, net wat u nodig heeft. Samen stemmen we de mogelijkheden met u af. Elkaar versterken. Dat is Samen meer kunnen.

Zowel mannen als vrouwen zijn van harte welkom en kunnen een haarstuk vinden die levensecht bij hen past. Vroeger was een haarstuk voor de man vooral een muts met haar, maar tegenwoordig is dat helemaal anders. Onze verschillende stijlen met lacefront haargrens, ook bij de bakkebaarden, zijn nauwelijks te onderscheiden van een natuurlijke haardos. Daarnaast zijn er haarwerken met klevende onderkant die direct op de huid kunnen worden aangebracht.

NEEM CONTACT OP 0224-212322 hallo@johnhaarwerken.nl Dorpen 16, 1741 EE Schagen

www.johnhaarwerken.nl


Al vele jaren met plezier bij de omroep Het is bijna niet te geloven, maar ik zit al bijna 25 jaar (met tevredenheid) bij de lokale omroep. Ooit begonnen bij het vroegere Wieringer journaal, waar toentertijd Aaldrik Hartman en Jan Twiest de scepter zwaaiden. De tijd dat ik er bij kwam zat de tv-ploeg in het voormalige pand aan het Kerkplein, waar respectievelijk His Wilms en de bibliotheek in waren gevestigd. Later zijn wij verhuisd naar de boerderij aan de Belt, bij de vroegere ingang van voetbalclub Succes.

en de uitzendkwaliteit was niet al te best. Wij filmden nog met VHS banden en tijdens het monteren ging de kwaliteit zienderogen achteruit. Het was toen wel de tijd van de digitale opkomst, maar de prijzen voor die apparatuur ging boven onze begroting.

In de boerderij kwamen zowel de tv als de radio bij elkaar en werden de uitzendingen van hieruit verzorgd. Een mooie tijd en de tv had veelal rechtstreekse uitzendingen. Bekend en heel goed bekeken waren bijvoorbeeld de oudejaarsuitzendingen.

Nieuws Later ben ik weer gevraagd door de voorzitter Gerard Reis, omdat de omroep ging starten met een website. Dit was toen erg in opmars en heel belangrijk voor de omroep. Nu zijn we al heel wat jaren bezig met de website en deze loopt zeer goed. De bezoekersaantallen lopen nog steeds op en het publiek weet de lokale omroep steeds beter te vinden. Nu kan een lokale omroep niet meer zonder een website, want het brengen van nieuws is een eerste vereiste.

BN’ers Ook de radio draaide, met veel vrijwilligers, prima en radio/tv Zuiderzee werd over geheel Wieringen goed beluisterd. Met het maken van tv ga je vaak op locatie en zo kan het voorkomen dat je bekende Nederlanders moet filmen of interviewen. Zo zijn we bijvoorbeeld wezen karten met de toenmalige selectie van AZ en tijdens de opening hadden wij een gesprek met Jan Lammers. Verder interviews gehad met Rob Nijs, Harry Slinger, Carry Tefsen, Emmy Verhey, Rasta Rostelli enz., enz. Wat ik wil zeggen is dat het werken bij een lokale omroep niet alleen leuk en leerzaam is, maar je kunt ook zomaar een interview moeten afnemen met een bekende Nederlander. Vrijwilligerswerk waar je je helemaal in uit kan leven dus. Je komt op plaatsen waar je anders misschien nooit zou komen.

Het grote verschil met de omroep van vroeger en nu is dat het veel groter is geworden. Was het eerder echt iets lokaal, dus bijvoorbeeld voor ons alleen Wieringen, nu is het één grote gemeente. Wij bestrijken nu heel Hollands Kroon en dit betekent een gebied van zo’n 662 vierkante kilometer.

Vrijwilligers Dit alles houdt in dat we altijd op zoek zijn naar nieuwe vrijwilligers. Ook zouden we toch graag weer een tv-afdeling beginnen. We zijn hier al enigszins mee bezig, want af en toe wordt er een filmverslag gemaakt en uitgezonden op de website en de kabelkrant. Ik ben nu dus al heel lang bij de omroep en het bevalt me nog prima. Persoonlijk vind ik het jammer dat wij zo weinig nieuws krijgen uit bijvoorbeeld Niedorp, Winkel en de Wieringermeer. De meeste van onze vrijwilligers komen nog uit de oude tijd van omroep Zuiderzee en dat betekent dat we vooral veel nieuws binnen harken uit onze buurt en dat is Wieringen. We zoeken dan ook nog steeds vooral vrijwilligers van buiten Wieringen. We doen met het team ons uiterste best, maar uitbreiding is wenselijk. Interesse om mee te helpen? Overweeg dan eens een kijkje te komen nemen bij de lokale omroep. De deur staat altijd open! Cor Lont / redactielid Noordkopnieuws

En dat is uiteraard wel even andere koek. Dat betekent meer vrijwilligers, maar ook meer regeltjes van het Commissariaat van de media. Er is nu een samenwerking met LOS Den Helder en NH Nieuws. De omroep zal ook meer van lokaal naar regionaal gaan. Dus een nog groter gebied.

Enkele jaren geleden ben ik een tijdje gestopt, omdat de tv-ploeg werd opgeheven. Een tekort aan mensen Pagina 3


Complete verbouwingsservice voor

KROONKEUKENS

✓ ✓ ✓ ✓ ✓ Wanneer Nederlands niet jouw moedertaal is Woon je in Nederland en wil je de taal echt goed leren? Of heb je behoefte aan verdieping van je basiskennis Nederlands? Of zoek je professionele begeleiding bij de voorbereidingen voor het Inburgeringsexamen of de Staatsexamens NT2 I of II? Haal ook je inburgeringsdiploma of diploma Nederlands als tweede taal met de intensieve persoonlijke begeleiding van Klaar voor Taal. Passend bij jouw niveau en tempo en aansluitend bij jouw doelstelling.

Contactgegevens Karla Glas-Mulder Klaar voor Taal De Kolk, Weereweg 3 1732 LL Lutjewinkel Telefoon: 06 55875871 E-mail: klaarvoortaal@gmail.com

www.klaarvoortaal.nl

✓ ✓ ✓ ✓ ✓ ✓

Badkamer &Toilet

Opname en advies aan huis Vrijblijvende offerte 3D-ontwerp Sloopwerk Installatiewerk (riolering, water en elektra) Verwarming Stukwerk Tegelwerk Timmerwerk Verlichting Afmonteren sanitair

De Wieken 2 Hippolytushoef Tel. 0227-760060 www.kroontegelsensanitair.nl

Uw specialist in: Houten Vloeren * Laminaat PVC * Kurk * Traprenovatie

gratis proefles HOUD JE ERG VEEL VAN ZINGEN EN WIL JE GRAAG MEER LEREN OVER JE STEM EN HET GOED GEBRUIKEN HIERVAN? U KUNT BIJ DE ZANGFABRIEK TERECHT VOOR PRIVÉLESSEN, DUO LESSEN, GROEPSLESSEN EN WORKSHOPS. IEDEREEN IS WELKOM, JONG EN OUD. VRAAG SNEL EEN GRATIS PROEFLES AAN OP WWW.DE-ZANGFABRIEK.NL!

www.tiptopvloeren.nl

WEEREWEG 32 | 1732 LL LUTJEWINKEL |

INFO@DE-ZANGFABRIEK.NL


RTV Noordkop spoedig terug op DAB+ Zoals in de vorige editie van deze krant al was te lezen is RTV Noordkop al volledig voorbereid op doorgifte via DAB+, de digitale opvolger van FM. Na een proefperiode in 2017 werd het stil, omdat op landelijk niveau besloten werd het experiment met doorgifte van de lokale omroepen op DAB+ stop te zetten. Binnenkort keren we echter toch weer terug! In april 2017 heeft RTV Noordkop al een zender geplaatst om uitzendingen via DAB+ mogelijk te maken. Destijds werden ook de signalen van collega-omroepen in de regio doorgegeven. We ontvingen vele positieve geluiden van luisteraars. Na de proefperiode volgde vorig jaar een evaluatie door een speciaal hiervoor opgezette landelijke taskforce. Inmiddels is duidelijk dat er een herindeling van de DAB+ netten komt, maar dat dit nog enige tijd kan duren. De OLON/NLPO (de landelijke belangenbehartigers van lokale omroepen) heeft voorgesteld om met een tijdelijke ‘voorziening’ te komen, zodat de lokale (streek) omroepen in die tussenliggende periode via laag 6 DAB+ kunnen uitzenden. Het heeft dus even geduurd, maar de verwachting is nu wel dat er nog dit jaar wederom toestemming wordt gegeven voor een nieuw experiment. RTV Noorkop heeft bij het Agentschap Telecom een nieuwe, tijdelijke vergunning aangevraagd en we worden daarbij gesteund door de OLON/NLPO. Zodra we de vergunning binnen hebben is het de bedoeling dat we meerdere zendlocaties op lager vermogen plaatsen in de regio, in samenwerking met onze partners, om zo een stabiel en goed DAB+ netwerk voor lokale (streek)omroepen in de Kop van Noord-Holland te realiseren.

Nieuw: Dennie op zondag Na een afwezigheid van zeven jaar ben ik sinds kort weer terug op de radio. Ten tijde van Omroep Zuiderzee had ik in de periode van 1996 tot en met 2012 op de zaterdag het programma “Tropical Heat”. Muziek is mijn leven en dus was het afwezig zijn op de radio best een gemis. Het was destijds een moeilijke knoop om door te hakken, maar als beginnend zelfstandig ondernemer was het een noodzakelijke keuze om te stoppen. Inmiddels heb ik weer tijd om wekelijks een leuk programma te maken: Dennie op zondag. Zo’n anderhalf jaar geleden, bij de opening van de nieuwe studio, kwam ik weer in contact met RTV Noordkop. Het duurde nog even, maar eerder dit jaar heb ik dan toch besloten de oude hobby weer op te pakken en

dus ben ik sinds juni elke zondagochtend, tussen 10.00 en 12.00 uur, te horen op Noordkop Radio. De muziek in “Dennie op zondag” varieert van jaren tachtig tot nu en ook de ‘foute muziek’ wordt niet vergeten. Verder ook aandacht voor Nederpop uit heden en verleden. Op de hoogte blijven? Zoek op Facebook naar “Dennie op zondag”! Dennie Engel

Bocado, kaas en delicatessen

DÉ PLEK VOOR EEN KOP KOFFIE, DÉ PLEK VOOR EEN KOP KOFFIE, LUNCH, HIGH TEA, BORREL OF DINER! LUNCH, HIGH TEA, BORREL OF DINER! DÉ PLEK VOOR EEN KOP KOFFIE, DÉ PLEK VOOR EEN KOP KOFFIE, LUNCH, HIGH TEA, BORREL OFDINER! DINER!COOLPLEIN 3-7 HEERHUGOWAARD 072 5721221 COOLPLEIN 3-7 HEERHUGOWAARD 072 OF 5721221 LUNCH, HIGH TEA, BORREL WWW.WONDERSETENENDRINKEN.NL WWW.WONDERSETENENDRINKEN.NL DÉ PLEK VOOR EEN KOP KOFFIE, DÉ PLEK VOOR EEN KOP KOFFIE, Contact Hoofdstraat 41, 1777 CA, Hippolytushoef (NH) COOLPLEIN 3-7 HEERHUGOWAARD 072 5721221LUNCH, HIGH Telefoon 55 521 877 info@bocado.nl bocado.nl COOLPLEIN 3-7TEA, HEERHUGOWAARD 072 5721221 LUNCH, HIGH BORREL OF DINER! TEA, BORREL OF 06 DINER! WWW.WONDERSETENENDRINKEN.NL WWW.WONDERSETENENDRINKEN.NL

COOLPLEIN 3-7 HEERHUGOWAARD 072 5721221 WWW.WONDERSETENENDRINKEN.NL DÉ PLEK VOOR EEN KOP KOFFIE,

COOLPLEIN 3-7 HEERHUGOWAARD 072 5721221 WWW.WONDERSETENENDRINKEN.NL DÉ PLEK VOOR EEN KOP KOFFIE,

COOLPLEIN 3-7 HEERHUGOWAARD 072 5721221

COOLPLEIN 3-7 HEERHUGOWAARD 072 5721221

LUNCH, HIGH TEA, BORREL OF DINER!

LUNCH, HIGH TEA, BORREL OF DINER!

Pagina 5


Sinds augustus 2015 zijn wij te vinden in Heerhugowaard en in 2017 overgegaan in de naam Kemasol. Eigenaar Jeroen Wang komt uit de installatie branche en heeft al meer dan 20 jaar ervaring in dit vakgebied. Wij zijn een jong bedrijf met de ambitie te groeien en ons te onderscheiden van de rest door het bieden van goed advies en een goede persoonlijke service! Voor installateurs, doe-het-zelvers, aannemers, vloerenspecialisten en bedrijven bieden wij een breed advies en service op het gebied van instal-

latietechniek met een specialisme in vloerverwarming. Installateurs en particulieren zijn ook

van harte welkom in onze winkel voor A-Merk CV & INSTALLATIEMATERIALEN tegen bodemprijzen. In ons magazijn welke goed zichtbaar is vanaf de balie liggen alle installatiematerialen die nodig zijn om de klus te klaren tegen concurrerende prijzen, of het nu gaat om leidingen, lijmen, kitten of fittingen. Ook is er speciaal gereedschap te huur om de verschillende persfittingen te kunnen verwerken.

Wij zijn 6 dagen in de week geopend en u kunt bij ons gratis parkeren! Voor meer informatie kunt u terecht op onze website www.kemasol.nl!

Meer info via Rob Kuiper

0226 - 74 52 62

www.kuipercaravans.nl


Even voorstellen: Bert Boontjes En dan word je gevraagd iets te schrijven voor de krant van de lokale omroep. Nu gaat praten mij goed af, maar iets typen? Laten we bij het begin beginnen. Ik ben Bert Boontjes, 47 jaar en samenwonend met Patricia en ik heb twee kinderen, een zoon van 14 en een dochter van 10. Sinds 2003 ben ik actief bij de lokale omroep. Mijn carrière bij de omroep is eigenlijk begonnen door een weddenschap op verjaardag bij Harm Jan Barelds, daar werd toen lachend gezegd: “Dat lukt jullie nooit, een radioprogramma maken”. En met jullie bedoelden ze Dennis de Hollander en mij. Zeg geen nooit tegen mij, want dan gaat het zeker lukken en dus raakten we op auditie en binnen een maand waren we op de radio. We begonnen met z’n tweeën op de donderdagavond en het programma kreeg de naam “De B&D Show”. In al die jaren dat we samen waren echt té gekke dingen gedaan, van fietsen weggeven tot locatie-uitzendingen in het café. Maar ook de legendarische ‘Cats special’ met Bert van Dalen vergeet ik nooit meer.

Nick & Simon En de grootste blunder, ook die vergeet ik nooit meer. Nick & Simon traden op en wij mochten ze interviewen. Wij heen met opnameapparatuur en Dennis deed de vragen. Na een minuut of vijf zag ik niks bewegen op de apparatuur en vroeg ik aan Harm Jan of dat wel goed was? Het antwoord kun je natuurlijk wel raden. Ik had hem dus niet aangezet en alles moest dus opnieuw. De Volendammers konden er wel om lachen, want na twee vragen zei Nick: “Het lijkt net of ik deze vragen al een keer eerder heb gehoord”. Na een jaar of tien vond Dennis het mooi geweest en ben ik alleen verder gegaan onder de naam “Bert op Donderdag” en dat doe ik nog steeds met veel plezier. Omdat de liefde voor de muziek er al vroeg in zat, de Top 40 opnemen op een cassettebandje op mijn slaapkamer, heb ik sinds een aantal jaar ook een uur op de woensdagavond. Dan draai ik een selectie van de nieuw uitgekomen muziek, aangevuld met hitnieuws van de artiesten. Glazenhuis De mooiste uitzending op locatie was voor mij toch wel het Glazenhuis, dat we met de omroep deden in

samenwerking met de Stichting het Glazenhuis Hippolytushoef. Vier jaar met dezelfde enthousiaste mensen een mooi evenement opgezet, artiesten ‘live’ op de radio en 24 uur muziek draaien en voor het goede doel geld ophalen. Het was altijd al een wens van mij en dit kon dus nu van mijn bucketlist af. Maar er is meer als je bij een lokale omroep actief bent, want zo doe ik ook redactiewerk voor de website en kabelkrant. En op zaterdagmiddag doe ik techniek en presenteer ik met een vijftal collega’s de radio-editie van Noordkop Nieuws. In de loop der jaren is de lokale omroep meer een nieuwsmedium geworden en daarom ben ik mij daar ook in gaan verdiepen. Ik ben nieuwsgierig van aard, dus het lukt me aardig. Kom eens langs! Nu we het toch over de vrijwilliger hebben, de omroep kan er nog wel een paar gebruiken. Ben je benieuwd wat het inhoudt en wil je eens komen kijken? Dan ben je van harte welkom op de donderdagavond en laat ik graag onze schitterende studio zien en leg ik je graag uit wat we allemaal doen. www.facebook.com/bertopderadio Pagina 7


Noordkop Country Bluegrass: een bijzonder programma Noordkop Country Bluegrass mag je gerust een bijzonder programma noemen. De titel zegt al iets over de inhoud: het eerste uur wordt (traditionele) countrymuziek gedraaid, het tweede uur Bluegrass. Country hoor je nog wel eens een enkele keer via andere radiostations, maar voor Bluegrass kun je slechts bij een enkele lokale omroep terecht en dan nog gaat het om incidentele uitzendingen en niet om een uur lang op een vaste tijd in de week.

Doordat meestal met een bepaald thema wordt gewerkt, zijn de programma’s vaak ook bijzonder. Veel waardering kreeg de presentator bijvoorbeeld voor zijn “In Memoriam Special” over Bluegrass-artiest John Starling, vier dagen na diens overlijden. Bijzonder is ook dat wie daar belangstelling voor heeft, vooraf de playlisten kan ontvangen via een e-mail. Wie dat wil, kan een mailtje sturen naar de samensteller en presentator via hans@noordkopradio.nl.

Het Ochtendhumeur Het Ochtendhumeur is een programma dat al ruim 27 jaar bestaat. De presentatie is in handen van Edwin de Greef. Hij begon ooit met een aantal jongens en meiden uit Hippolytushoef met radiopiraat “de nieuwe Frontaal”, daarna was hij actief bij RTV Zuiderzee, RTV Tsarina, LOS Den Helder en nu (sinds juni 2017) weer terug op het oude nest (maar nu met de naam RTV Noordkop). Het programma zit vol met muziek uit de jaren 60 tot nu, internationaal en nationaal. Er zitten leuke telefonische interviews in het programma met bekende en aanstormende artiesten. Te gast waren al Wolter Kroes, Mick Harren, Jose Hoebee (LUV), Dries Roelvink, Vester Weert, Patrick Valentijn en vele anderen. Ook komen de artiesten naar de studio om een uurtje mee te presenteren.

Nieuwstip voor de omroep? De lokale omroep is altijd op zoek naar nieuws. Heeft u een nieuwstip voor ons of wilt u ons attenderen op een mogelijk interessant evenement, gebeurtenis, probleem? Mail het ons via redactie@noordkopnieuws.nl. Geef zoveel mogelijk informatie en vergeet niet uw eigen telefoonnummer te vermelden, dan kunnen we indien nodig nog even contact opnemen voor nadere informatie.

U kunt uiteraard ook zelf direct een verhaal of persbericht mailen, al dan niet inclusief een of meerdere foto’s. Dit kan ook via onze vernieuwde website op noordkopnieuws.nl. Het nieuws dat we gebruiken wordt zowel via website als ons tv-kanaal gepubliceerd. Ook via onze app is het mogelijk direct info te sturen aan de redactie. De app is beschikbaar via zowel de Google Play Store als de Apple Store.

Andere items in het programma zjn onder meer De plaat en het origineel, het weer, lokaal nieuws en de historische feiten. Het Ochtendhumeur krijg nieuwe muziek aangeleverd door Score Promotions, Casper Janssen Music Promotions en nog een aantal andere pluggers. Het Ochtendhumeur is een ochtendshow voor jong en oud. Het is elke zaterdagochtend van 08:00 tot 11:00 uur te beluisteren via Noordkop Radio.

droomparken

Vakantie op de Veluwe?

Boek nu met 20% korting je vakantie bij Droomparken ga naar www.droomparken.nl/vakantiemetvoordeel Luxe vakantiewoningen voor 2 tot 14 personen

www.droomparken.nl

Exclusieve MDH lezersactie Deze MDH lezersactie in niet geldig i.c.m. andere kortingsacties en is geldig tot maximaal 1 maand na verspreiding van de uitgave.

Pagina 9


Laat mensen Floreren

Innoverende projecten dIe verbInden, mensen In kwetsbare posItIes versterken en zelfredzaamheId van burgers vergroten:

Iedereen telt mee BuroFlo is het projecten- en innovatielabel van LeekerweideGroep. Zijn er nieuwe ontwikkelingen binnen het sociaal domein, Jeugdwet of Participatiewet of is er een behoefte bij burgers aan een dienst die nog niet is ingevuld, dan komt BuroFlo in actie om een praktische oplossing te vinden of partijen bij elkaar te brengen.

BuroFlo laat mensen floreren

BuroFlo begeleidt mensen aan huis of op het werk, biedt onafhankelijke ondersteuning bij het vinden van de juiste hulp en begeleiding, is partner van gemeentes en maatschappelijke organisaties bij het bedenken en realiseren van projecten die burgers ondersteunen, versterken en met elkaar verbinden. Want iedereen telt mee!

AmBulAnte ondersteuning thuis - onAFhAnkelijke cliĂŤntondersteuning innoverende projecten op het geBied vAn verBinden, versterken en deelnemen.

Meer informatie? BuroFlo: www.buroflo.nl - info@buroflo.nl - 0229-57 63 57


De burgemeester van Hollands Kroon, Rian van Dam

Heel veel informatie in Noordkop Nieuws Elke zaterdag is een aantal mensen enthousiast bezig om zoveel mogelijk nieuws te verzamelen en deze in een twee uur durende uitzending van 12.00 tot 14.00 uur aan de luisteraars te presenteren. Dat doen ze in het programma “Noordkop Nieuws�. De nieuwsploeg is al enkele jaren bezig en de resultaten zijn zeer lovend. Dit merken wij aan de reacties van de luisteraars en als wij iemand vragen voor een interview horen we eigenlijk nooit nee. Het nieuws komt grotendeel vanuit de gemeente Hollands Kroon, maar soms ook van daarbuiten. Want zoals u weet zijn wij een samenwerking aangegaan met de LOS (Lokale Omroep Stichting) uit Den Helder. Samen werken we aan een krachtige grote omroep voor het noorden van onze provincie. De onderwerpen die worden behandeld zijn zeer verschillend. Er wordt geprobeerd om zoveel mogelijk variatie in een uitzending te stoppen. Dus van politiek tot amusement. De luisteraar moet twee uur

Wijkagenten zijn regelmatig te gast in Noordkop Nieuws

lang geboeid kunnen luisteren, zonder dat het langdradig wordt. Iedereen welkom Veel mensen zijn al bij ons in de studio geweest of hebben een telefonisch interview gegeven. Hieronder de burgemeesters Jaap Nawijn en Rian van Dam, maar ook de raadsleden wisten de weg naar de studio aan het Rozenlaantje in Hippolytushoef te vinden. Verenigingen kunnen alles kwijt over hun club en de gewone man/vrouw kan ook altijd een zegje doen in de uitzending.

wijkteam. Verder komen de wijkagenten langs, maar ook een Nels Lont van Nelon Racing, motorrijder Martien Jimmink, schaatsster Evelien Vijn en veel, heel veel verenigingen. U ziet het, een enorme diversiteit. Ook gaan de medewerkers vaak op locatie en kunnen zodoende rechtstreeks in de uitzending verslag doen. Veel van onze interviews worden later op de website geplaatst, zodat iedereen het nog eens rustig terug kan luisteren of kijken. Team Dit alles is mogelijk dankzij de inzet van Bert Boontjes, Rinze de Vries, Ralph van Dongen, Cor Lont en Jean-Paul Meijer. Lijkt het je leuk ons team te komen versterken? Of heb je ook nieuws voor de omroep? Neem dan contact op met de redactie.

Namens de gemeente is team Contact vaak aanwezig, maar ook het team Bedrijvigheid, Incluzio en het

Martien Jimmink vertelde over zijn deelname aan de Dakar rally

Ook Evelien Vijn, de Nederlands kampioen Inline Skaten, was te gast bij RTV Noordkop

Pagina 11


‘Voor al uw dak- en gevelbeplating’

Groothandel én winkel voor Nederlandse Speciaalbieren Vele honderden Nederlandse Speciaalbieren Kadoverpakkingen in alle prijsklassen Bierproeverijen op iedere gewenste locatie Kadobonnen en Bierproefpakketten Ook Groothandel voor Horeca en Slijterij

Openingstijden: Ma. t/m vrij.: 07.30 - 17.00 uur Zaterdag: 08.00-12.00 uur

• Dakpanplaten • Golfplaten • Sandwichpanelen • Zetwerken Ook bevestigingsmiddelen, accessoires en een goed advies bij ons verkrijgbaar!

TOES VERKOOP

Professor ter Veenweg 11 - 1775 BH Middenmeer - 06-54247349 - info@bierboetiek.nl

www.bierboetiek.nl

BierGro is onderdeel van Bierboetiek

‘Voor ons familiebedrijf is het leveren van kwaliteit een verplichting naar de toekomst’ HANDEL

Witte Paal 259, 1742 LB Schagen - Tel.: 0224-216518 E-mail: verkoophandel@toes.nl WEBSHOP:

www.toesverkoophandel.nl

KROONKEUKENS

KROONKEUKENS Keukenverbouwing

1 week

✓ ✓ ✓ ✓ ✓ ✓ ✓ ✓ ✓ ✓ ✓ ✓ Wijdenes Spaansweg 55 | 1764 GK Breezand  +31 (0)223 - 521 234  info@vanlieropadviesgroep.nl

www.vanlieropadviesgroep.nl

✓ ✓

Sloopwerk Sloopwerk Tegelwerk Tegelwerk Stucwerk Stucwerk Timmerwerk Timmerwerk Installatiewerk Installatiewerk (gas,water (gas,water & & elektra) elektra) Leveren Leveren en en plaatsen plaatsen van van de de nieuwe nieuwe keuken keuken Verwijderen Verwijderen & & afvoeren afvoeren van van uw uw oude oude keuken keuken

De Wieken 2 Hippolytushoef Tel. 0227-760060 www.kroonkeukens.com


PBO Elke lokale omroep in het land is wettelijk verplicht een Programmabeleidsbepalend Orgaan te hebben, kortweg het PBO. Bij RTV Noordkop bestaat dit orgaan uit vijf personen, elk als vertegenwoordiger van een andere stroming binnen de lokale gemeenschap. Het PBO heeft als voornaamste taak toe te zien op de programmering van de omroep, voldoet het wel aan de wettelijke eisen? Een lokale omroep mag namelijk niet zomaar de hele dag muziek draaien en verder niks, het moet een flink deel van de uitzendtijd besteden aan lokale informatie. Verder dient de programmering zodanig te zijn samengesteld, dat er in principe voor iedereen binnen de gemeente wel iets bijzit. Het PBO vergadert drie keer per jaar en dient zodanig te zijn vormgegeven, dat er tenminste vijf stromingen zijn vertegenwoordigd. Het PBO van RTV Noordkop bestaat sinds eind 2018 uit Peter Poortman (onderwijs, Stichting Kopwerk/Schooltij), Katy Stolk (jongerenwerk, LINK/Jongerenwerk Hollands Kroon), Trudy de Kruijf (ouderen, LSBO Hollands Kroon), Broer van der Tuin (sport, Sport NU) en Jan Visser (kerkgenootschappen, Stichting Oecumenisch Centrum / Michaelskerk Oosterland).

Wat is dat eigenlijk, een lokale omroep? RTV Noordkop is een lokale omroep, maar wat is een lokale omroep eigenlijk? Wikipedia omschrijft een publieke omroep als een omroep die uitzendt voor een of meer gemeenten en programma’s brengt op lokaal niveau met tot doel inwoners te informeren en te amuseren. Publiek betekent dat de omroep niet-commercieel is en deels bekostigd wordt uit publiek geld. Er mag wel reclame worden uitgezonden, maar slechts beperkt en er gelden strenge regels waaraan moet worden voldaan. Op de radio alleen maar muziek laten horen is niet toegestaan, dan riskeert een omroep haar zendvergunning te verliezen. Informatie, cultuur en educatie moet een nadrukkelijk deel uitmaken van de programmering. Veel publieke lokale omroepen zijn aangesloten bij de belangenorganisatie OLON, dat is de Organisatie van

Lokale Omroepen in Nederland. In de afgelopen jaren heeft de OLON meerdere taken overgeheveld naar de NLPO, de stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen. Die is in het leven geroepen om de omvorming van de sector, naar meer streekgerichte omroepen, mogelijk te maken. Ook RTV Noordkop is al enige tijd bezig met samenwerking, onder andere met LOS Den Helder en de provinciale omroep NH. Het Commissariaat voor de Media (CvdM) is de instantie die zendtijd toewijst voor een lokale omroep. Per gemeente mag slechts een lokale omroep actief zijn. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de (wettelijk verplichte) bekostiging van de eigen lokale publieke omroep. Dit in tegenstelling tot de landelijke en regionale publieke omroepen, die vanuit de Mediabegroting worden bekostigd (Bron: Wikipedia).

RTV Noordkop ook op Wikipedia Op tv, radio, internet, social media, een eigen app en sinds kort ook op Wikipedia! RTV Noordkop heeft haar eigen pagina op de grootste encyclopedie ter wereld.

riete lokale omroep! De pagina van RTV Noordkop is binnen Wikipedia opgenomen in de rubriek ‘Nederlandse lokale omroep’ en binnen de ‘Lijst van lokale omroepen in Nederland’.

De pagina geeft in het kort algemene informatie over de omroep, waaronder haar ontstaan in 2013. Het streven is de pagina langzaam uit te bouwen tot een allesomvattende bron van informatie over uw favo-

We zijn te vinden via nl.wikipedia.org/wiki/ RTV_Noordkop

Boerderij- en rijtuigmuseum Vreeburg te Schagen... een bezoek waard! In de geheel in oude stijl gerestaureerde 17e-eeuwse stadsboerderij aan de Loet nr. 14 is het volgende te bewonderen: • • • • • •

authentieke rijtuigen met videopresentatie en prachtige miniaturen; compleet ingerichte boerenkamers met o.a. authentieke meubelen en gebruiksvoorwerpen; oude boerengereedschappen; een graandorsmachine in miniatuur (schaal 1:4); de West-Friese kap met sieraden; tijdens de West-Friese donderdagen demonstraties van oude ambachten, zoals kantklossen, spinnen, en het breien van kralentassen; • vier tentoonstellingen met als thema: Schagens Harmonie 150 jaar, Bij de kostuumnaaister, Het verleden herleeft met schoolplaten en Het ABC van het speelgoed. • Puzzeltocht voor kinderen. Openingstijden: woensdag t/m zaterdag: 13.30 – 16.30 uur (5 april t/m 26 oktober). Juli en augustus ook op zondag 13.30 tot 16.30 uur. Groepen/Rondleidingen: dagelijks na telefonische afspraak (0224-216906). Entree: € 4,00; kinderen van 6 tot 13 jaar € 1,00. www.museumvreeburg.nl

Pagina 13


RECENCIES van onze klanten

Simpel, Snel, Slank! NÚ IS AFVALLEN WEL LEUK!

Hoe dan? Intake: de eerste keer dat je komt, leggen we precies uit hoe ons apparaat werkt. Jij geeft aan wat je doel is, wij adviseren jou hoe je dit kan bereiken. Hierna krijg je de behandeling, die ongeveer 40 minuten duurt.

Joke (49) uit Hilversum ‘Ik had het niet verwacht maar het ging echt heel snel bij Easyslim. Na 10 behandelingen was ik zo’n 5 kilo kwijt. Ik pas weer in mijn badpak.’ Chantal (32) uit Sittard ‘Mijn buik was vrij slap na 2 zwangerschappen. Een crash dieet werkte niet om dat goed te krijgen. Dankzij Easyslim is mijn buik weer net zo mooi als voordat ik kinderen kreeg. Blij mee!’ Loes (56) uit Zutphen ‘De aanleiding was de bruiloft van mijn zoon. Het is mij gelukt om 4 kledingmaten af te slanken. Dit in 6 maanden tijd. Ik moet zeggen dat ik hiervoor ook mijn eetpatroon heb aangepast. Een beetje van mezelf en veel van Easyslim.’

*Resultaten verschillen per persoon

Hoe vaak?

*Resultaten verschillen per persoon

Melle (61) uit Drachten ‘Super dat dit ook tegen mijn bierbuik werkt. Deze is bijna verdwenen en ik heb er ook een gezondere leefstijl aan over gehouden.’

Hoeveel keer je moet komen, hangt af van het resultaat dat je wilt bereiken en in welke tijd. Hoe snel het gaat hangt uiteraard ook van je leefpatroon af.

Voor

Na 10 keer

Mevrouw Dijkstra (76) uit Purmerend

“Stel je voor dat je 10 kilo kwijt wilt en daarnaast ook op je eten let en beweegt; dan gaat het sneller dan wanneer je alleen de behandelingen doet. Aan jou de keus!”

Mijn wereld is een stuk groter geworden. Traplopen gaat veel makkelijker, bovendien ben ik 8 kilo kwijtgeraakt en voel mij fantastisch.’ *Resultaten verschillen per persoon

20 KG 40 KG

15 K G 3

G 5K

50 KG

Verlies

45 KG

30

WAT JIJ WILT!

Easyslim.nu Schagen schagen@easyslim.nu 06 31 78 73 91 Of boek nu online via www.easyslim.nu

5 KG KG

10

KG

25 KG

ACTIE Intake incl. behandeling van 89,- voor 49,Geldig t/m 15 juli 2019


Radioprogrammering RTV Noordkop Maandag 00.00 – 07.00 uur: Noordkop Radio Non-stop 07.00 – 09.00 uur: Van der Molen in de Morgen 09.00 – 12.00 uur: Noordkop Radio Non-stop 12.00 – 13.00 uur: Sandwich 13.00 – 15.00 uur: Noordkop Radio Non-stop 15.00 – 17.00 uur: Regio Live 17.00 – 18.00 uur: Noordkop Radio Non-stop 18.00 – 19.00 uur: De Zwetsshow 19.00 – 21.00 uur: Back 2 the 80’s 21.00 – 23.00 uur: Regio Live (H) Dinsdag 00.00 – 07.00 uur: Noordkop Radio Non-stop 07.00 – 09.00 uur: Van der Molen in de Morgen 09.00 – 12.00 uur: Noordkop Radio Non-stop 12.00 – 13.00 uur: Sandwich 13.00 – 15.00 uur: Noordkop Radio Non-stop 15.00 – 17.00 uur: Regio Live 17.00 – 18.00 uur: Noordkop Radio Non-stop 18.00 – 19.00 uur: De Zwetsshow 19.00 – 21.00 uur: Noordkop Country Bluegrass 21.00 – 23.00 uur: Regio Live (H) Woensdag 00.00 – 07.00 uur: Noordkop Radio Non-stop 07.00 – 09.00 uur: Van der Molen in de Morgen 09.00 – 12.00 uur: Noordkop Radio Non-stop 12.00 – 13.00 uur: Sandwich 13.00 – 15.00 uur: Noordkop Radio Non-stop 15.00 – 17.00 uur: Regio Live 17.00 – 18.00 uur: Noordkop Radio Non-stop 18.00 – 19.00 uur: De Zwetsshow 19.00 – 20.00 uur: Bert op Woensdag 20.00 – 21.00 uur: Noordkop Radio Non-stop 21.00 – 23.00 uur: Regio Live (H) Donderdag 00.00 – 07.00 uur: Noordkop Radio Non-stop 07.00 – 09.00 uur: Van der Molen in de Morgen 09.00 – 10.00 uur: Noordkop Radio Non-stop 10.00 – 12.00 uur: Ik Neem Je Mee 12.00 – 13.00 uur: Sandwich

13.00 – 15.00 uur: Noordkop Radio Non-stop 15.00 – 17.00 uur: Regio Live 17.00 – 18.00 uur: Noordkop Radio Non-stop 18.00 – 19.00 uur: De Zwetsshow 19.00 – 21.00 uur: Bert op Donderdag 21.00 – 23.00 uur: Regio Live (H) Vrijdag 00.00 – 07.00 uur: Noordkop Radio Non-stop 07.00 – 09.00 uur: Van der Molen in de Morgen 09.00 – 10.00 uur: Noordkop Radio Non-stop 10.00 – 12.00 uur: Ik Neem Je Mee (H) 12.00 – 13.00 uur: Sandwich 13.00 – 15.00 uur: Noordkop Radio Non-stop 15.00 – 17.00 uur: Regio Live 17.00 – 18.00 uur: Noordkop Radio Non-stop 18.00 – 19.00 uur: De Zwetsshow 19.00 – 21.00 uur: Noordkop Radio Non-stop 21.00 – 23.00 uur: Goud van Hout 23.00 – 00.00 uur: Noordkop Radio Non-stop Zaterdag 00.00 – 08.00 uur: Noordkop Radio Non-stop 08.00 – 11.00 uur: Het Ochtendhumeur 11.00 – 12.00 uur: Noordkop Radio Non-stop 12.00 – 14.00 uur: Noordkop Nieuws 14.00 – 16.00 uur: Harm Jan In De Middag 16.00 – 18.00 uur: Kick FM 18.00 – 19.00 uur: De Zwetsshow 19.00 – 20.00 uur: Happy Hour 20.00 – 21.00 uur: Dance Mania (H) 21.00 – 22.00 uur: Dance Mania 22.00 – 23.00 uur: Land of Dance

Zondag 00.00 – 10.00 uur: Noordkop Radio Non-stop 10.00 – 12.00 uur: Dennie op zondag 12.00 – 14.00 uur: Noordkop Nieuws (H) 14.00 – 16.00 uur: De Gerard Smit Show 16.00 – 00.00 uur: Noordkop Radio Non-Stop Bovenstaande programmering is geldig tot en met 31 augustus 2019

Sluit je aan bij RTV Noordkop! RTV Noordkop, de lokale omroep van Hollands Kroon, is op zoek naar nieuwe medewerkers. Presentatoren, vloggers, filmers, redactiemedewerkers en meer, er is veel mogelijk! RTV Noordkop is een publieke organisatie die vooral werkt met vrijwilligers. Binnen de omroep kunnen medewerkers terecht bij radio, tv, online, redactie, techniek, ICT en verkoop. We zijn een zogeheten publieke omroep en behoren tot de derde laag van het omroepbestel. Laag 1 is de NPO (landelijke zenders), tot laag 2 behoren de provinciale zenders en de derde laag zijn de lokale omroepen. De omroep werkt samen met NH (de provinciale omroep) en met LOS Den Helder. “We staan aan de vooravond van forse veranderingen”, vertelt hoofdredacteur Ronald Boutkan. “En nu de gemeenteraad van Hollands Kroon extra geld heeft vrijgemaakt voor de omroep, kunnen we niet alleen investeren in apparatuur, maar ook in mensen. Daardoor is het bijvoorbeeld mogelijk medewerkers korte cursussen en workshops aan te bieden, wat de kwaliteit van de programma’s en redactie ten goede moet komen.” Kom helpen! We zijn op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om zich 1 of meerdere uurtjes per week in te zetten voor radio, tv, redactie, social media. Ook mensen die willen vloggen, filmen, een leuk wekelijks item maken, et cetera zijn welkom. Een deel van het werk kan ook vanuit huis worden gedaan, op momenten dat het uitkomt. Het is dus prima te combineren met betaald werk, een gezin, mantelzorg, et cetera. De lokale omroep zit volop in ontwikkeling, nieuwe medewerkers zijn meer dan welkom. Dus heeft u zin in een eigen radioprogramma? Wilt u de redactie komen versterken als bureauredacteur, (politiek) verslaggever, tv-maker, webmaster of sociale media redacteur? Of gewoon nu en dan vanuit uw eigen buurt een leuk bericht aanleveren? Doen! Neem snel contact op met hoofdredacteur@rtvnoordkop.nl voor een afspraak.

Pagina 15


Verkoop, Verhuur, Reparatie Verkoop, Verhuur, Reparatie Verkoop, Verhuur, Reparatie enOnderhoud Onderhoud Verkoop, Verhuur, Reparatie en enenOnderhoud van Auto’senen Onderhoud van Auto’s van Auto’s en Aanhangers van Auto’s en Aanhangers La DeDe Lange Aanhangers Aanhangers 1761 AS 1761 Verhuur van: Verhuur van: Verhuurvan: van: Verhuur • Aanhangwagens •• Motortrailers • Aanhangwagens Motortrailers Telefoon Telefo • Aanhangwagens, • Aanhangwagens, •Personenbussen Personenbussen Mobiel • Mobie • •Motortrailers, Verhuiswagens • Rolstoelbus • •Motortrailers, Verhuiswagens • Rolstoelbus www.roo www • Personenbussen, • Personenbussen, Verkoop, Verhuur, Reparatie • Verhuiswagens, koop, Verhuur, Reparatie en Onderhoud van Auto’s en • Verhuiswagens, De Lange 2 2 • Auto’s Rolstoelbus Onderhoud en De LangeRing Ring Aanhangers van 1761 AS Paulowna 1761 ASAnna Anna De Lange Ring 2Paulowna • Rolstoelbus De Lange Ring 2 Verhuur van: hangers Telefoon 0223 52 18 36

• Aanhangwagens, huur van: • Motortrailers, anhangwagens, • Personenbussen, otortrailers, • Verhuiswagens, aratie ersonenbussen, • en Rolstoelbus o’s

erhuiswagens, De Lange Ring 2 e 1761 AS Anna Paulowna nolstoelbus

Telefoon 0223 52 18 36

De Lange Ring 2 Mobiel 06 53 21 33 42 1761 AS Anna Paulowna

Telefoon 0223 52 18 36 1761 AS Anna Paulowna 1761 Paulowna Mobiel AS Anna 06 53 21 33 42 Telefoon 52 18 36 Mobiel 06 53 210223 33 42 www.roozingauto.nl Telefoon 0223 52 18 36 Mobiel 06 53 21 33 42 www.roozingauto.nl Mobiel 06 53 21 33 42 www.roozingauto.nl www.roozingauto.nl


De moderne retro radio Radio luisteren doen we overal. In de keuken, in de tuin, in de badkamer, onder de douche, in de buitenlucht, zelfs in de woonkamer. Eigenlijk gaat dat tegenwoordig steeds gemakkelijker door de nieuwe technieken. Maar hoe waren de beginjaren van de radio? Hoe was het radio luisteren toen retro radio nog helemaal niet retro was?

die bij de oudere jongeren nostalgische gevoelens blijven oproepen. Het luisteren naar de nieuwe hits die de lucht in werden geslingerd. De snelle diskjockeys kwamen bovendrijven en de hitparade ontstond.

Er wordt al snel geroepen dat Marconi de uitvinder was, maar Nikola Tesla was in 1895 de eerste die een experiment had gedaan met het versturen van signalen over een grote afstand. Helaas vatte zijn werkplaats vlam en hij heeft het experiment nooit kunnen afmaken. In hetzelfde jaar lukte het Marconi wel om met een zelfgebouwde zender en ontvanger een radioverbinding van enkele kilometers te creëren. Hij gebruikte hiervoor voornamelijk de ideeën van Tesla.

FM Van AM, de middengolf, kwamen we aan bij de FM, de bekendste vorm van radio. Er waren vele stationsnamen met FM in de naam, nog steeds wel en dan alleen te beluisteren via internet. Ja, tegenwoordig ziet het radiolandschap er heel anders uit. Er zijn niet alleen meer publieke en commerciële omroepen, maar ook vele digitale radiostations. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een internetstation voor te vinden.

heeft zo’n vier jaar vier programma’s per week uitgezonden. Hij stopte vanwege geldgebrek. Zijn concurrent, NSF, de Nederlandse Seintoestellen Fabriek, maakte ook programma’s en wilde een groter publiek bereiken en richtte de HDO op, de Hilversumsche Draadloze Omroep. Door middel van sponsorgelden werden er voornamelijk klassieke concerten de ether ingestuurd. Het duurde niet lang voordat de overheid het nieuwerwetse medium ontdekte en er ontstonden niet-commerciële radio-omroepen, denk aan de VARA, AVRO en de KRO.

De eerste radio stelde niet zo heel veel voor, ze waren er voor morse signalen. Pas in 1906 werd de elektronenbuis uitgevonden en ontstond de mogelijkheid om andere geluiden te verzenden. Die andere geluiden ontwikkelden zich langzaam tot radioprogramma’s, nog niet met snelle diskjockeys en de nieuwste hits.

Radio was in de jaren vijftig mateloos populair, er zaten dagelijks hele horden aan de radio gekluisterd voor actualiteiten, hoorspelen en laten we de familie Doorsnee niet vergeten.

Eerste programma In Nederland werd op 6 november 1919 het eerste radioprogramma uitgezonden vanuit een woning in Den Haag. Radiopionier Hanso Schotanus à Steringa Idzerda

Dat werd wat minder toen de televisie om de hoek kwam kijken, maar radio bleef een grote groep trouw fans houden. Een groep die groter werd in de jaren zestig en begin jaren zeventig, de tijd van de piratenzenders. Radio Noordzee, Radio Veronica, Caroline, namen

Ook op radiodesign gebied is er een grote keuze, radioapparaten gevuld met vele technische snufjes verstopt onder een strak uiterlijk. Al populairder wordt de retro radio, een radio met het uiterlijk van de oude buizenradio’s, maar zelden nog met buizen. Nee, voornamelijk gevuld met moderne spullen, om te kunnen ontvangen via internet, DAB, maar ook de ether. Maar dat uiterlijk uit vervlogen tijden laat ons denken aan de tijd van de piratenzenders, toen hele families nog aan de radio gekluisterd zaten.

THIJSSEN TECHNIEK Kinderdagopvang Hoi Pipeloi

Schoolstraat 2 1751 CG Schagerbrug (kdv en bso) (0224) 57 31 94 info@hoi-pipeloi.nl www.hoi-pipeloi.nl Kinderdagopvang Hoi Pipeloi biedt professionele dagopvang voor kinderen van 0 tot 4 jaar en/of buitenschoolse opvang (bso) voor kinderen van 4 t/m 12 jaar.

Kom eens, op afspraak, een keertje kijken! Nog enkele plekken beschikbaar.

Uk&Puk gecertificeerd

(voor de doorgaande lijn naar de basisschool)

Reparatie en onderhoud aan alle merken en modellen. Ook inkoop, verkoop en occasions. De Wieken 48 1777 HT Hippolytushoef Tel.: (O227) 59 5O 39 E-mail: info@verfaille.nl

Onderhoud en nieuwbouw van beweegbare zwembadvloeren en keerwanden

Site: www.thijssentechniek.nl www.kbe-bauelemente.de E-mail: info@thijssentechniek.nl Pagina 17


Advertorials

‘Easyslim.nu werkt!’

Vier je partijtje bij De Zangfabriek

Behandelingen verwijderen vet en trainen spieren. Dat afslanken ook anders kan, bewijst Easyslim.nu. Al meer dan vijftig vestigingen door heel Nederland volgen het voorbeeld van Karin Hut-van Meerten, die Easyslim.nu in 2015 in Nederland introduceerde. Lucy Schagen opende in Schagen 16 mei 2018 haar deuren.

lichaam. Hiermee worden vetcellen geleegd via ultrasound, en op het zelfde moment worden de spieren getraind via elektrostimulatie. Hierdoor gaat afslanken snel en zonder enige inspanning. “De spieren worden veel intensiever getraind dan in de sportschool, en zonder gevaar op blessures. Ook cellulitis wordt minder, en de huid strakker.

Heb je altijd al willen ervaren hoe het is om een echte zanger(es) te zijn? Vier dan nu je partijtje bij De Zangfabriek!

De meeste mensen denken bij het woord ‘afvallen’ aan strenge diëten en/of veel sporten. Daardoor is het niet voor iedereen een haalbare kaart om die overtollige kilo’s kwijt te raken. Via behandelingen bij Easyslim. nu is afvallen echter voor iedereen binnen handbereik.

“Vaak hebben mensen al van alles gedaan om af te vallen.” Het is geweldig om te zien hoe ook deze klanten met de week slanker worden. “En bovendien krijgen zij meer zelfvertrouwen,”

Bij Easyslim.nu vinden klanten geen fitnessapparaten maar behandelkamers waar zij aangesloten worden aan een geavanceerd apparaat, doormiddel van pads op het

Wilt U op een gemakkelijke manier wil afvallen en uw spieren verstevigen? Bel of mail even voor een proefbehandeling en intake nu 49,00 euro (geldig tot 15 juli 2019)

Tijdens het feestje kruip je, samen met je vriendjes en vriendinnetjes, in de huid van een echte artiest. Wat gaan we doen?: - Een liedje kiezen en deze instuderen. - Samen verzinnen we hier een dansje bij. - Aankleden als een echte artiest (omkleden en opmaken) - Optreden als een echte artiest! Lianne van De Zangfabriek zorgt ook voor limonade en iets lekkers tussendoor. Samen maken we er een feestje van om nooit te vergeten!

tel. 06 31787391 | Easyslim.nu Witte Paal 332 H, Schagen

Werken in de thuiszorg. Iets voor jou?

Klaar voor Taal

Eveline Jonkers is wijkverpleegkundige bij Woonzorggroep Samen op Wieringen en in de Wieringermeer.

Woon je al een tijdje in Nederland en wil je de taal goed leren of je basiskennis verbeteren, dat kan bij: “Klaar voor Taal”.

“Het werk van een wijkverpleegkundige is erg veelzijdig. Het ene moment verleen je zelf zorg of heb je contact met cliënten en/ of familie en het andere moment voer je overleg met andere disciplines, coördineer je de zorg rondom de cliënt of volg je een training om je vakkennis op peil te houden. Die veelzijdigheid spreekt mij erg aan, maar het meeste energie krijg ik van het directe cliëntencontact.”

Karla Glas van “Klaar voor Taal” begeleidt al vele jaren op professionele wijze leerlingen die zich het Nederlands eigen willen maken. Zowel privé als zakelijk. Haar enthousiaste en gedreven aanpak zorgt voor gemotiveerde studenten die meer dan gemiddeld slagen voor het Inburgeringsexamen of het Staatsexamen NT2.

Ik krijg het meeste energie van direct cliëntencontact “In de ochtend loop ik met regelmaat een cliëntenronde. De ene keer loop ik een ronde in de wijk, de andere keer op afspraak. Dagelijks aan het einde van de ochtend beantwoord ik vragen van collega’s of familieleden.”

“In de middag plan ik gesprekken in met cliënten. Daarnaast zit ik in de vakgroep marketing & communicatie. Het is belangrijk om de thuiszorg goed op de kaart te zetten en tijdens de vakgroep vergadering bespreken wij hoe dit beter kan.” Thuiszorg Samen | T: 0224 -21 11 36 E: klantenservice@woonzorggroepsamen.nl

Keukenrenovatie: uw ‘vertrouwde’ keuken weer als nieuw!

Vraag De Keukenvernieuwers vrijblijvend om advies. Een keuken die niet meer up-to-date is qua kleur of ‘stijl’ maar die in het gebruik nog prima voldoet, hoef je niet af te schrijven. Je kunt zo’n keuken renoveren. De Keukenvernieuwers zijn daar experts in! KEUKENDEURTJES VERVANGEN Er zijn vaak problemen met keukendeurtjes. De folie bladdert of scheurt. Kleuren vervagen na verloop van tijd. Maar De Keukenvernieuwers kunnen deze deurtjes kunnen met betrekkelijk weinig moeite en kosten vervangen. Een keuken kan er in korte tijd compleet anders uitzien. Klanten geloven hun ogen vaak niet als ze het resultaat zien.

Minimaal 4 en maximaal 12 kinderen!

AFSPRAAK BIJ U THUIS Maak een afspraak met Marcel of Alex. Zij nemen hun monstercollectie mee om u te laten zien wat mogelijk is. Naast keukendeurtjes vervangen ze nog veel meer in uw keuken: van werkblad tot inbouwapparatuur. Kijk voor inspiratie en referenties op de site: www.dekeukenvernieuwers.nl

Bij “Klaar voor Taal” werken we individueel of in kleine groepen van maximaal 5 personen. Je leert spreken, luisteren, lezen en schrijven op de niveaus A1, A2, B1, en B2. Na een intakegesprek maken we eerst een afspraak voor een individuele test zodat jouw niveau vastgesteld kan worden en we het lesplan en het lesmateriaal hierop aan kunnen passen. Ook overleggen we dan welk lesmateriaal het beste bij jou past. Je werkt met erkende

studiemethodes en met lesmateriaal dat “Klaar voor Taal” speciaal voor jou ontwikkelt om zo de grammatica nog beter onder de knie te krijgen. Als je wilt zou het natuurlijk fantastisch zijn om deze cursusperiode af te sluiten met je staatsexamen B1 of B2. We laten je ook kennismaken met de Nederlandse samenleving en cultuur. Dit doen we niet alleen met je neus in de boeken. We maken in elk cursusjaar een aantal leuke excursies. We sluiten bijvoorbeeld de komende winterexcursie af met een Nederlandse maaltijd. Deze wordt door de cursisten zelf bereid, want je moet tenslotte ook Nederlandse recepten kunnen lezen. Na het nuttigen van deze maaltijd sluiten we af met het kijken van een Nederlandse film. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je een keer een les meedoen? Neem dan gerust contact op met Karla Glas: mobiel 06-55875871


Algemene info RTV Noordkop Adres Rozenlaantje 8 1777 HR Hippolytushoef Tel. Studio: 0227-591629 E-mail: redactie@noordkopnieuws.nl Website: www.noordkopnieuws.nl Persberichten redactie@noordkopnieuws.nl Frequenties Ether: 106.6 Mhz Kabel: 89.0 FM Digitale radio (Ziggo): 918 Digitale tv (Ziggo): 43 Uitzending gemist: tvgemist.rtvnoordkop.nl Social Media facebook.com/noordkopnieuws twitter.com/noordkopnieuws instagram.com/noordkopnieuws Adverteren? verkoop@rtvnoordkop.nl Tel. 06-37652781

Even voorstellen: Liesbeth Janssen Eigenlijk was het toeval, maar ruim twee jaar geleden ben ik op Wieringen beland. Dat is wel ver weg van Den Haag, waar ik de 26 jaar daarvoor heb gewoond. Aan het conservatorium van Amsterdam ben ik opgeleid tot musicus en muziekdocent. Ik heb vele jaren met plezier les gegeven en ensembles gecoached. Ik heb daarbij altijd belangstelling gehad voor het stemmenvak. Het bleef kriebelen en een paar jaar geleden heb ik een opleiding gedaan in Leiden voor voice-over. Ook heb ik diverse stemtrainingen gedaan, bij onder andere Inter Voice Amsterdam en Alex Boon, sprekerstrainer. Ik vind muziek een leuk vak en inspreken ook. Als freelancer heb ik diverse producties gedaan, documentaires, bedrijfs-

en instructiefilms. Sinds 1 maart spreek ik het regionieuws in voor Noordkop Radio. Voor het nieuws lezen moest ik zoeken naar de juiste toon, want dat is toch weer wat anders. Tijdens de opleiding hebben we vooral veel commercials leren inspreken. Nu heb ik mijn draai in studio 1 gevonden en ben ik er dagelijks te vinden om het nieuws op te nemen.

Ingeburgerd Dat nieuws schrijf ik niet zelf, dat doet Hans van der Veen, bekend van Noordkop Country Bluegrass. Hij weet goed wat er speelt in de omgeving en stuurt mij dagelijks de berichten toe. Zo langzamerhand ben ik behoorlijk ingeburgerd en lig ik zelf ook “op de loer” naar nieuwtjes uit de buurt. En naar het nieuws uit Hollands Kroon wordt tot ver over

de grens geluisterd, zelfs mijn zus in Zuid-Frankrijk luistert er dagelijks naar.

Hoofdredactie Ronald Boutkan hoofdredacteur@rtvnoordkop.nl Bestuur Voorzitter: Gerard Reis Secretaris: Piet Tromp Penningmeester: Alexander de Groote Alg. bestuurslid: Job Janssens E-mail: bestuur@rtvnoordkop.nl Krant Teksten: RTV Noordkop Fotografie: RTV Noordkop, Pixabay Opmaak MDH Uitgeverij Informaticaweg 2, Doetinchem T 0314 - 36 11 30 E info@mdh-uitgeverij.nl I www.mdh-uitgeverij.nl Druk Janssen Pers T 0485 - 490 433 E info@janssenpers.nl I www.janssenpers.nl Verspreiding Axender T 030 - 755 69 30 E kwaliteitsbeheer@axender.nl I www.axender.nl

Pagina 19


Maak kennis met Tellus! Zorggroep Tellus is een zorginstelling met twee locaties; De Lichtboei en De Groene Vecht gevestigd te Den Helder. Tellus biedt vele soorten zorg en welzijnsdiensten, zoals: •

roene Vecht

Locatie De G

Wonen op één van de locaties en thuiszorg • Eerstelijnsverblijf en dagbesteding • (Wijk)restaurant en Tafeltje Dekje maaltijden • Groepsactiviteiten en activiteiten op maat • Catering en zaalverhuur

Locatie De Li

chtboei

Meer informatie over al onze diensten kunt u vinden op: Bel voor de mogelijkheden naar 0223 638500. Mail naar info@zorggroeptellus.nl of kijk op www.zorggroeptellus.nl

Uw vertrouwde keuken weer als nieuw!

Keukenrenovatie in de Kop van Noord Holland

d Als u iets aan uw keuken wilt veranderen is renovatie een prima oplossing. Wij zijn specialisten in het vervangen van keukendeurtjes, werkbladen, kranen, inbouwapparaten, spoelbakken, afvalsystemen, laden en scharnieren. Vraag vrijblijvend advies - er kan meer dan u denkt! Bel of mail voor een afspraak.

Regio Schagen e.o.

www.dekeukenvernieuwers.nl

MARCEL VAN DE SNEPSCHEUT ≈ T 06 - 53 26 26 16 marcelvandesnepscheut@dekeukenvernieuwers.nl

Regio Den Helder e.o. ALEX KRIGEE ≈ T 06 - 10 93 22 56 alexkrigee@dekeukenvernieuwers.nl

Profile for MDH Uitgeverij

RTV Noordkop  

RTV Noordkop