RTV IJsselmond

Page 1

RTVIJ/KO gaan professionaliseren

Op de valreep van 2022 was er goed nieuws voor in totaal 46 collega-lokale publieke omroeporganisaties van RTVIJ. Afgelopen maand ontvingen zij 250.000 extrasubsidievanhet Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SvdJ). Deze omroepen gaan daarmee stappen zetten op het gebied van professionalisering en samenwerking in de eigen streek.

RTV IJsselmond was vorig jaar, door omstandigheden buiten haar invloedsfeer, nog niet ver genoeg om aan het bijbehorende eisenpakket voor de extra subsidie te voldoen. Dit jaar gaat Kampen met Hattem, Zwatewaterland en Zwolle als streekomroep een serieuze gooi naar die subsidie.

Meest in het oog springende verandering die op korte termijn gaat plaatsvinden, is de realisatie van een gezamenlijke nieuwsdesk en nieuwssite.

Koploper met uitrol Dab+ radio

RTVIJ neemt hierin het voortouw. Rudi last van Kampen Online is momenteel druk doende met de technische realisatie van gezamenlijke nieuwsportal, waarin de verschillende redacties onderling met elkaar verbonden zijn. RTVIJ hoofdredacteur Klaasjan Strengers steekt momenteel veel energie in de voorbereidende organisatie en uitvoering van een gezamenlijke redactie. Herman

van Asselt, hoofdtechniek RTVIJ en sinds jaar en dag verbonden aan de omroep als technische alleskunner heeft zich het afgelopen jaar sterk gemaakt voor de uitrol van DAB+radio in de regio van Kampen tot en met Deventer. “Een behoorlijke klus, die we dankzij een hechte samenwerking met de nieuwe streekomroep Salland1 van Marcel Middelveld, al bijna over de eindstreep hebben gebracht. We behoren met de realisatie van Dab+ radio tot de kopgroep van de lokale omroepen in Nederland en daar zijn we best een beetje trots op”, aldus Van Asselt.

Met deze samenwerking bundelt RTVIJ de krachten en kunnen er onderling, behalve

nieuws en programma’s, ook praktische zaken als kennis, apparatuur en professionele vakkrachten worden uitgewisseld. Op de nieuwe gezamenlijke website kun lezers dus binnenkort naast lokaal Kamper nieuws ook items uit bijvoorbeeld, Genemuiden, Zwolle en Hatten vinden. Ook de reeds bestaande samenwerkingsbanden met Kampen Online worden strakker aangehaald. Doel van dit alles is de realisatie van een professionele lokale publieke, dus onafhankelijke omroep, die voldoet aan de kwaliteitseisen van de Nederlandse Lokale Publieke Omroepen en het Stimuleringsfonds Voor De Journalistiek.

Lees verder op pagina 3

Pagina 1 Stichting Omroep IJsselmond • Oudestraat 216 A • 8261 CA Kampen T: 038 332 2088 E: redactie@rtvijsselmond.nl I: www.rtvijsselmond.nl IJSSELM Februari 2023 Courant
    

Jacolien van Dijk

24 uur bereikbaar - 06 1989 2909 info@resilienza-uitvaartbegeleiding.nl www.resilienza-uitvaartbegeleiding.nl

Café De Unie

EXTRA ONDERSTEUNING THUIS

Uw Zorgmaatje aan Huis maakt het leven makkelijker en prettiger

Uw Zorgmaatje aan Huis is o.a. voor:

Hulp bij lichte huishoudelijke taken

Samen boodschappen doen, samen koken

Samen winkelen of een museum bezoeken

Een fijne wandeling

Gezelligheid en gezelschap

Begeleiding naar arts, therapeut, ziekenhuis, kapper, club of bijeenkomst Lichte tuinwerkzaamheden

Kennis makingsgesprek

Een Zorgmaatje aan Huis iets voor u? Ik vertel u graag meer

Yvonne van der Veer - Regio Zwolle 06 83 40 73 07 - zwolle@zmah.nl

Een gezellig bruin Café aan de IJssel met prachtig uitzicht over de stadsbrug.

In de zomer een groot terras met heerlijke lunch.

Café De Unie • IJsselkade 49 • Kampen

zorgmaatjeaanhuis.nl

Bij ons Thuis kleinschalige kinderopvang Voor kinderen van 0 tm 4 jaar

Unieke locatie in Hagebroek. Kleinschalig, persoonlijk , in huiselijke sfeer

Spelenderwijs leren en ontdekken wat aansluit op de thema’s en methodes Montessori en Kiki

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden en beschikbaarheid of een persoonlijke kennismaking

Sophie Pruim - Bulk | Neringstraat 20 | 8263 BG Kampen Tel 06 24957572 | Bijonsthuis.kinderopvang@gmail.com

Meerjarig investeringsprogramma mooie stimulans voor publieke Kamper omroep

niet meer hobbymatig met vrijwilligers en houtje-touwtje aan elkaar geknoopte apparatuur. Er worden hoge eisen gesteld en een hoge mate van vakkennis is vereist. Daarnaast is het een 24/7 continuebedrijf. Een brand in de Bovenkerk wacht niet tot er vrijwilligers beschikbaar zijn. De mensen verwachten dat je als lokale omroep altijd ter plekke bent en verslag doet. Hetzelfde geldt voor de politiek. Ook dat toneel beperkt zich al evenmin tot de beschikbare uren van onze vrijwilligers. Als lokaal publiek omroepbedrijf horen we de politieke ontwikkelingen op de voet te volgen met alleen maar vrijwilligers lukt dat niet. Daarbij komt ook nog eens dat de techniek in dit vak razendsnel gaat. Als je nu na jaren van sparen een nieuwe investering doet, is die bij wijze van spreken, verouderd tegen de tijd dat je gebruiksaanwijzing snapt.”

Als omroep heb je profs nodig

De nieuwe subsidieregeling maakt onderdeel uit van een breder en meerjarig investeringsprogramma van het kabinet voor de lokale publieke omroepsector. De subsidieregeling, die in nauw overleg met de NLPO is opgesteld, ondersteunt lokale omroepen om zich voor te bereiden op de stelselwijziging die is voorzien in januari 2025.

Nieuwe ronde 2023

Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk lokale omroepen die bereid zijn om door middel van samenwerking te werken aan professionalisering in aanloop naar 2025 aan bod komen. RTVIJ werkt al jaren samen met verschillende lokale omroepen uit de regio. Dat moet in dit jaar of anders uiterlijk volgend jaar vruchten af gaan werpen. In 2025 komt er een definitieve stelselwijzing die naar verwachting een einde maakt aan de huidige subsidieregelingen.

Kwartiermakers

In totaal drie kwartiermakers gaan vanaf februari 2023 voor de lokale omroepsector aan de slag. Ze bieden ondersteuning bij het realiseren van samenwerking in de streek, vraagstukken op het gebied van inhoudelijke en bestuurlijke professionalisering en governance. Lokale omroepen waarvan de subsidieaanvraag in 2022 afgewezen is, krijgen het komende jaar de gelegenheid om gebruik te maken van zo’n kwartiermaker

Omroepgerichte opleidingen

Naast training voor individuele medewerkers biedt de NLPO in 2023 ook een uitgebreid opleidings- en coachingsaanbod aan voor individuele en samenwerkende (streek)omroepen. Met het extra aanbod richt de NLPO zich vooral op de omroepen die nog niet kunnen deelnemen aan de subsidieregeling Professionalisering Lokale Publieke Media-instellingen, maar zich wel willen voorbereiden op de stelselwijziging die is voorzien in 2025. In 2023 is ruimte voor in totaal 80 individuele en samenwerkende (streek)omroepen met een opleidingsbehoefte. Deelname is kosteloos.

De kans voor de omroep

RTVIJ-bestuurslid en streekomroepvoorzitter Henri Bouwmeester maakt zich al jaren sterk voor het samen-

gaan van de omroepen en verhoging van de subsidie. Hij ziet de toekomst met de nieuwe regeling en de stelselwijziging voor streekomroepen optimistisch tegemoet.

Bikkelhard

Je moet bijvoorbeeld ook enkele betaalde krachten op de loonlijst hebben om punten te scoren in de beoordeling om die subsidie binnen te halen. Daarvoor ontbreekt het ons aan geld. Wij zullen het dus beter moeten doen op andere punten en daar zijn we zeker toe in staat. Die subsidie gaan wij ook binnenhalen, uiterlijk 2024! Daar twijfel ik geen moment aan. Het zal duidelijk zijn dat we ons, met z’n allen, de komende maanden bikkelhard gaan maken voor de eerstvolgende subsidieronde nog deze zomer. Natuurlijk gaan we onze vrijwilligers in de gelegenheid stellen gebruik te maken van een passende opleiding. Dit is de kans waar we als omroep jaren voor gevochten hebben. Tot dusver was het altijd behelpen met de centen. Meestal zijn we aan het einde van het jaar blij als we niet in de rode cijfers eindigen. Zonder een enorme dosis zelfwerkzaamheid en de gedrevenheid van veel vrijwilligers waren we allang ter ziele gegaan.”

Samenwerken is het motto

“Professionalisering zat er gewoon niet in door een chronisch geldgebrek. Wij mogen in Kampen zeker niet klagen over de financiële steun die we via de gemeente ontvangen. Het wrange daarvan is echter dat deze subsidie nagenoeg volledig opgaat aan onze huisvesting. Gemeente Kampen heeft ons zonder dat te willen overigens, bedacht met een prachtige, maar voor de omroep veel te dure locatie. Ieder huis, zijn kruis, zullen we maar zeggen. We zien dat bij het merendeel van de andere omroepen de huidige subsidieregeling niet in buurt komt van een bijdrage waarmee je serieus werk kunt maken van een professionele omroep. Dat lukt al helemaal niet als zelfstandige omroep. Samenwerken is het motto. Een beetje omroep runnen kan tegenwoordig

“Daarnaast moet je betaalde professionele krachten in je omroep hebben vanwege hun kennis en ervaring, maar dus ook voor de continuïteit in de organisatie. De meeste van onze vrijwilligers lopen zich het vuur uit de sloffen voor de omroep, maar dat kunnen ze alleen in hun spaarzame vrije tijd doen. Heb je een gezin, kinderen, partner, dan moet je daar ook tijd in kunnen investeren, anders ga je ze kwijtraken. Daarom heb je als omroep profs nodig. Die mensen moeten betaald worden. Al met al loopt een omroepbudget snel op. TV Oost bijvoorbeeld moet jaarlijks alle zeilen bij zetten om rond te komen met ruim 12 miljoen subsidie, dat zegt genoeg. Wij denken in deze regio als veel kleinere streekomroep met de subsidie van 250.000 straks een mooie start te kunnen maken. We gaan proberen zelf als omroep ook meer te verdienen en leuke banen te scheppen. Intern gaan we de komende maanden bekijken wie er van onze vrijwilligers o.a. via bijscholing een overstap naar een part time job van mediaprofessional kan en wil maken.”

Breed opleidingsaanbod

Het opleidingsaanbod van NLPO is bijzonder breed en beslist ook aantrekkelijk voor mensen die verder willen verdiepen in het veelzijdige mediavak. Er worden verschillende opleidingen van cameramens, technicus tot allround camjo (camerajournalist-red.) kosteloos aangeboden. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je als vrijwilliger verbonden bent en blijft aan de lokale omroep.

Ben je dat niet, maar spreekt het wel tot jouw verbeelding om straks wellicht als professional aan de slag te gaan bij de lokale streekomroep, maak dan snel een afspraak om vrijwilliger te worden en een opleiding te volgen.

Dat geldt trouwens ook voor mensen met bestuurlijke ervaring. In de toekomst gaat er bij de omroep meer worden gewerkt met commissies, zodat de bestuurlijke werkzaamheden overzichtelijk blijven.

Aanmelden als actieve vrijwilliger of als bestuursvrijwilliger kan via het contactformulier in onze website. Uiteraard verwachten we wel een dijk van een motivatie van je. Er gloort tenslotte een prachtige uitdaging, maar niet voor iedereen. Het aanbod is beperkt en wie het eerst komt, wie eerst maalt!

Pagina 3 Vervolg voorpagina…..

Maatwerk voor vakmensen in bouw

techniek, daar maken wij ons sterk voor. Net van school of toe aan een nieuwe uitdaging? We maken graag kennis!

Tandprothetische praktijk Bos Erkend specialist van uw kunstgebit www.tppbos.nl Winkelcentrum Flevowijk 038-3033076 Lelystraat 48, Kampen www.tppbos.nl Winkelcentrum Flevowijk 038-3033076 Lelystraat 48, Kampen NIEUWIN NU OOK IMPLANTATEN
en

Energie als thema van deze krant

Als thema voor deze krant hebben we energie gekozen. Energie kun je op veel manieren uitstralen, opwekken en invullen. Een van onze collega’s besloot daar een tekstje aan te wijden. Zo uit de losse pols kwam ze al typende uit op 513 keer het woord energie in haar stukkie. Maar ja, is dat wel zo, een telfout is snel gemaakt. Daarom ff checke, dan kan namelijk de moeite lonen! Tel het aantal keren dat het woord energie voorkomt in de tekst hieronder, te beginnen bij: De VRIJWILIGGERS. Onder de goede inzenders verloten we een cadeaubon van een bekende supermarkt in Kampen.

De vrijwilligers van Kampenonline steken al 10 jaar hun energie in het voorzien van lokaal nieuws voor de bewoners en organisaties binnen de gemeente Kampen. Die vrijwilligers hebben een passie voor bloggen, vloggen, videoreportages maken, livestreams verzorgen, fotograferen en teksten schrijven. Daar is veel positieve energie voor nodig!

Energieniveau

Dat energieniveau moet natuurlijk op peil gehouden worden. Dat doen de vrijwilligers op verschillende manieren. Energierijke hapjes, lees: snacks en energie-drankjes, lees: een biertje op z’n tijd, worden gezien als een energielevering en zorgen voor een energietoename.

Het energiepeil stijgt tot een hoogtepunt wanneer er een 112 melding binnen komt. Alle energie van de vrijwilligers komt dan samen en zorgt voor een energieexplosie. De fotografen springen energiek op de fiets of in de auto om ter plaatse te gaan en de redacteuren voeren thuis de energiekosten iets op door de computer op te starten.

Frequenties RTV IJsselmond

Radio

• FM 106.4mHz

• DAB+ Kanaal 7B

• “Hey Google Stream RTV IJsselmond”

Televisie

• Ziggo kanaal 42

• KPN/Telfort kanaal 1362

• Vodafone kanaal 739

• T-Mobile kanaal 779

• Tele2 via menu

De energie (adrenaline) in ieders lijf zorgt er op dat moment voor dat er wat energie gespaard kan worden. Iedereen loopt warm voor dit soort meldingen en dan kan de verwarming weer een graadje lager.

Bij incidenten die langere tijd in beslag nemen, kunnen we rekenen op een energiecrisis. Zeker wanneer de incidenten na een energievretende werkdag plaatsvinden. Het energieverbruik is dan enorm hoog geweest. Het energiemanagement loopt niet helemaal soepeltjes. Een paar uurtjes na de 112 melding volgt er dan een heus energietekort.

Na afloop van het incident gaan onze vrijwilligers naar huis met een energiegebrek en een energiebehoefte. De redacteuren sluiten de computer weer af om zo weer aan energiebesparing te doen en zijn op die manier energiebewust bezig. Daar beginnen we weer met het op peil brengen van het energieniveau ieder op zijn of haar eigen manier.

Energie-efficiency

Om zo energie-efficiënt om te gaan met de verschillende energiestromen binnen Kampenonline, heeft iedereen

zo zijn of haar eigen taken. Zo voorkomen we energieverspilling en zorgen we dat de energievoorraden op peil blijven. De energieoverdracht van de ene naar de andere vrijwilliger wordt door positieve energiestromen binnen Kampenonline als energieverrijkend ervaren.

Energie = de zin om iets te doen

Hoe energiebewust we ook zijn, we merken ook dat we te maken hebben met energiedalingen.Hebje nahet lezen van dit bericht nog wat energie over? Kom ons dan vergezellen bij Kampenonline. Geen ervaring? Geen probleem! Zo zijn we allemaal begonnen. Wij bieden je een energiek team, waarbinnenjealjeenergiekwijtkanenwaarbijervoldoende ruimteisomteleren.Alsuwlokaleomroepwillenwedaarom een heel klein beetje helpen.

Energieprijsvraag

De energieprijzen rijzen de pan uit. Veel inwoners van de gemeente Kampen zijn energiezuinig bezig. Ze maken gebruik van de vele energietips en energieweetjes en hebben energiebesparingsplannen. Toch blijft het energievraagstuk voor de vele energiegebruikers een energieprobleem.

Kampenonline wil daarom een klein beetje helpen. Geef aan ons door hoe vaak het woord ‘ENERGIE’ in dit artikel gebruikt is en maak kans op een cadeaubon van een supermarkt in Kampen.

Pagina 5
burgemeester Sander de Rouwe
”Een lokale omroep is van belang voor lokale verslaglegging, lokaal vermaak, lokale verbinding en vooral ook voor een vitale lokale democratie. Luister naar RTV IJsselmond, ook voor nieuws van en over de gemeente Kampen.”

Voor info bel 0640531174

ONS

Een sportieve, veilige plek voor uw kind!

Omschrijving:

Speel-leergroep (peuterspeelzaal)

Spel is de basis: peuters spelen de hele dag in onze speel-leergroep. Zo ontwikkelen ze grip op de ‘grotemensen-wereld’.Uw kind gaat op ontdekkingstocht in bijvoorbeeld een moestuin,op bezoek gaan bij school of in de sporthal.Op deze manier krijgt uw peuter de uitdaging van het behoefte aan heeft.

Buitenschoolse Opvang

Voetballen, apenkooien, korfballen, freerunnen, kickboksen en nog veel meer! Het kan allemaal op sportieve buitenschoolse opvang: ONS Lucky. Zowel binnen in de sporthal als buiten op de vele sportplekken in de buurt beleven kinderen iedere dag de leukste sport en spel avonturen onder leiding van ons sportieve BSO team.Binnen is er de mogelijkheid om te knutselen,tekenen,spelletjes te spelen of lekker bij te komen in de chillhoek.

ONS Lucky heeft voorschoolse opvang, naschoolse opvang en peuteropvangVSO vanaf 7.00 uur en BSO tot en met 18.30 uur (met mogelijkheid tot 19.00 uur) Peuteropvang: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdagochtend 8.30 – 11.45 uur

Contactgegevens

Bezoekadres: Reyersdijk 2, 8262CN Kampen (Ingang aan de Dr.Damstraat)

Postadres:Ooievaarstraat 23 |8262AM Kampen

Abdij1472 is een hippe feestlocatie in een monumentaal klooster midden in de binnenstad, en is elke vrijdag en zaterdag geopend voor een drankje met of zonder borrelplank. Buitennieuwstraat4 8261AVKampen 038-2038500 www.abdij1472.nl 37 www.lucky-sport.nl | info@lucky-sport.nl | 06 - 185 107 37
Lucky Sportkinderopvang
Ook voor uw complete woningontruiming op maat.
Geopend van maandag t/m zaterdag van 9.00 tot 17.00

Hoeveel energie steekt het Programma Beleidsbepalend Orgaan in de omroep

Het PBO? Wat is dat nu weer? RTV-IJsselmond heeft een PBO, zoals dat voor iedere omroep verplicht is. PBO staat voor ProgrammaBeleidbepalend Orgaan. In het PBO hebben mensen zitting die ieder een deel van de Kamper gemeenschap vertegenwoordigen.

Dat zijn personen, die als achtergrond wat met ouderen, bedrijven, kerken, sport, sociaal domein, allochtonen, cultuur of iets vergelijkbaars hebben. Op dit moment telt het PBO vijf leden, maar daar zouden best wel wat mensen bij mogen komen. Zo missen we iemand die iets met cultuur heeft en ook vanuit de jongeren zou er wel een vertegenwoordiger mogen komen.

Geen onderwerp wordt gemeden

Twee-drie keer per jaar komt het PBO bij elkaar en daar zit dan ook altijd iemand bij vanuit het bestuur van de lokale omroep. Binnen het PBO komen eigenlijk alle zaken die met de omroep te maken hebben op tafel. De ene keer praten we over de financiële stand van zaken, de andere keer over het vrijwilligersbeleid en een derde keer over bijzondere evenementen, waar de omroep verslag van doet. Ieder onderwerp kan aangesneden worden, zolang het maar over de omroep gaat.

Is de programmering representatief

Het PBO stelt jaarlijks de programmering vast, dat is de belangrijkste wettelijke verplichting. Het PBO kijkt dan vooral naar de invulling van de programma’s. Is die representatief voor onze Kamper samenleving, is er voldoende aandacht voor alle doelgroepen, is er voor ieder wat wils? Dat zijn makkelijke vragen, maar het antwoord is wat weerbarstiger. Want we kunnen wel vragen of er in de programmering meer aandacht kan komen voor de Kamper bedrijven, er moet wel iemand in het vrijwilligersteam zijn die dat op een goede manier kan doen. Met het bestuur denken we dan na hoe zo’n opdracht toch uitgevoerd kan worden binnen de bestaande programma’s.

Duidelijk scheiding tussen bestuur en PBO

We geven het bestuur gevraagd en ongevraagd advies, zonder dat we ons bemoeien met het beleid. De scheiding tussen bestuur en PBO is belangrijk. We hebben allebei een eigen verantwoordelijkheid. Er wordt wel goed geluisterd naar onze adviezen. Zo vroeg het PBO bijvoorbeeld een paar jaar geleden of RTV-IJsselmond meer een rol kon pakken in de voorlichting aan onze bevolking over het sociale domein. Uitleg over de mogelijkheden om hulp te krijgen van de gemeente. Immers, veel mensen weten lang niet altijd waar ze terecht kunnen en hoe ze

Energie als wapen in oorlogstijd

hulp moeten aanvragen. Die vraag van het PBO is door het bestuur opgepakt en nu wordt er op de zaterdagmorgen vaak aandacht besteed aan het sociale domein en schuift er regelmatig een ambtenaar van de gemeente aan in de uitzending.

Regionale samenwerking

De laatste jaren praten we ook vaak met het bestuur over regionale samenwerking. Een ontwikkeling, waar het bestuur veel energie insteekt en een ontwikkeling, die we als PBO toejuichen. Voor het voortbestaan van de lokale omroep is samenwerking op regionaal niveau heel belangrijk.

Zoals gezegd komen we twee-drie keer per jaar bij elkaar in een informele setting. Heb jij, heeft u belangstelling voor het PBO om daar misschien deel van uit te maken en zo invloed uit te oefenen op de programmering van de omroep? En voel jij, voelt u zich representant van een deel van onze samenleving? Van harte welkom. Mochten er vragen zijn, dan kan er altijd contact opgenomen worden met ons of met iemand van het bestuur. In dat geval kunt u gebruik maken van het contactformulier in onze website.

Namens het PBO

Lidi Kievit, secretaris

acties. Op de homepage van Amnesty International van 21 oktober 2022 lees ik het volgende: “De strategie achter Ruslands nieuwste oorlogstactieken is onmiskenbaar”, zegt Marie Struthers van Amnesty International. “Met het bombarderen van de essentiële civiele infrastructuur van Oekraine, waaronder energievoorzieningen, heeft het Russische leger duidelijk de bedoeling om de industriële productie te ondermijnen, het transport te verstoren, angst en wanhoop te zaaien en de burgers in Oekraïne te beroven van warmte, elektriciteit en water nu de winter nadert.”

Sinds een ruime eeuw is energie in de vorm van elektriciteit in een moderne maatschappij niet meer weg te denken. Tot in de kleinste haarvaten van onze maatschappij is het doorgedrongen. Zonder elektrische stroom functioneert er niets meer. De GSM, waaraan bijna iedereen in de Westerse wereld ziekelijk verslaafd is, geeft geen signaal meer, beeldschermen blijven zwart, automatische deuren van supermarkten werken niet meer, de betaalpassen en kassa’s werken niet, er komt geen water uit de kraan en geen gas meer uit de leiding. Rioolgemalen doen hun werk niet en het is ’s-nachts in en buiten gebouwen aardedonker. Zomaar een greep uit de voorzieningen waar wij dagelijks gebruik van maken dankzij het feit dat we een elektriciteitsnet hebben dat voornamelijk gevoed wordt door centrales.

Middeleeuwse oorlogvoering

In een moderne oorlogsvoering is het uitschakelen van het elektriciteitsnet daarom hèt middel om een volk te treffen en te ontmoedigen om de strijd voort te zetten. In feite is het niet anders dan de laat middeleeuwse oorlogsvoering, waarin steden werden belegerd om de inwoners te treffen door ze van het meest essentiële te versteken. Waren de meest essentiële zaken vroeger eten en drinken, tegenwoordig behelst het door de manier waarop we onze maatschappij hebben ingericht veel meer. We wonen immers in hoge flatgebouwen met voorzieningen als toiletten, dou-

ches, kooktoestellen, liften en tal van elektrische en elektronische apparaten. Lukt het dan om bij ontstentenis van elektrische stroom vanaf twaalf hoog via het trappenhuis de straat te bereiken, dan beginnen de reeds aangehaalde problemen op straat bij handelscentra en dienstverleners.

Onwettige verwoestende acties

Rusland heeft de laatste maanden niet geschroomd als onderdeel van zijn “speciale militaire operatie” de bevolking van Oekraïne te treffen door systematisch de elektriciteitsvoorzieningen als doel te nemen van zijn verwoestende

“Dat Rusland Oekraïense civiele infrastructuur aanvalt, is onwettig. Het moreel van de burgerbevolking is geen wettig doelwit, en het uitvoeren van deze aanvallen met als enig doel burgers te terroriseren is een oorlogsmisdrijf. Iedereen die verantwoordelijk is voor deze criminele aanvallen moet ter verantwoording worden geroepen. Nu Rusland zijn inspanningen opvoert om burgers in Oekraïne te terroriseren, moet de internationale gemeenschap dringend reageren en deze gruwelijke aanvallen veroordelen, zegt Struthers.”

Totale ontreddering

In onze moderne samenlevingsvormen van landen zou er voor gewapende conflicten geen plaats meer moeten zijn. Kennelijk zijn er nog steeds destructieve krachten die machthebbers aanzetten tot georganiseerde massamoord op jonge militairen en onschuldige burgers. Korte tijd dachten sommige mensen dat er in deze moderne tijd geen plaats meer zou zijn voor deze barbaarse daden. Wat blijkt is echter dat de gruwelijkheden van de oorlog voortduren en evenals in voorgaande eeuwen voor een groot deel plaats vinden in dichtbevolkte gebieden, waarbij een effectief nieuw wapen wordt ingezet. Dit wapen is de totale ontreddering van een maatschappij, door haar elektriciteitsvoorziening te treffen.

Pagina 7

Aardwarmte bespaart 50 miljoen kuub aardgas in IJsselmuiden

Aardwarmte is een duurzame bron van warmte. Het ligt opgeslagen in bodemlagen in de diepe ondergrond, ook in de gemeente Kampen. Door de hete aardkern wordt die warmte continu aangevuld. Daarmee is het een belangrijk onderdeel van de energietransitie.

In IJsselmuiden ligt die warmte op ongeveer 2 kilometer diepte in een watervoerende laag. Die laag is ongeveer 75 graden Celsius en uiterst geschikt om tuinbouwkassen te verwarmen. Tien jaar geleden zijn drie tuinders uit Koekoekspolder begonnen om die warmte te gebruiken voor het verwarmen van hun kassen. In 10 jaar tijd wisten zij op die manier meer dan 50 miljoen kuub aardgas te besparen.

In 2022 hebben ze hun project verder uitgebreid en nu kunnen ze tot 10 miljoen kuub aardgas per jaar besparen. Daarmee wordt 35 hectare tuinbouwkas verwarmd en daar groeien nu duurzame komkommers, paprika’s en tomaten.

In de toekomst kan ook een deel van de huizen in IJsselmuiden op die manier duurzaam verwarmd worden.

Meer informatie over dit unieke initiatief kunt u vinden op www.greenhousegeopower.nl

Alleen de zon gaat voor niets op

Hoe we op het gesprek kwamen weet ik niet meer, maar het was wel weer verbazingwekkend hoe sommige mensen denken hoe alles in elkaar zit. Wij reden op de snelweg en het kwam hier op neer, mijn vrouw dacht dat rijden met het licht aan of de radio aan, géén extra energie kostte. Belachelijk dat ik dat dacht, en dan is ze zó overtuigd van haar gelijk, dat ik bijna aan mezelf begin te twijfelen. Ik zei: “Op een stuk van 100 kilometer met het licht aan, zal dat waarschijnlijk een vingerhoedje of twee extra benzine kosten.”

Nou dat was niet zo volgens haar, hoe kon ik dat nou beweren, het klopt niet.

Dus zij dacht dat alle stroom gratis was en uit het niets werd geleverd. Dus als wij het licht aan hebben, de radio aan en de verwarming plus aanjager aan hebben, dan komt die stroom zomaar in die lampen en apparaten? Waar komt dat dan vandaan? Vroeg ik haar. “Uit de accu” zei ze. Maar die moet toch ook gevoed worden? Het kwam maar niet bij haar binnen.

Dat zou mooi zijn, dan zetten we 6 accu’s in de auto die we tijdens het rijden opladen en dan nemen we thuis 12 volt verlichting in huis, dan hebben we altijd gratis verlichting. Het duurde even voordat het kwartje viel of beter gezegd voordat er een lampje ging branden bij mijn vrouw. Geheel gratis welteverstaan …., hoewel, ik heb er zelf wel energie in moeten steken voordat zij inzag dat haar beredenering niet helemaal klopte. De motor in onze auto kan dan wel lopen als een zonnetje, hij levert nog geen energie zoals de zon dat doet. Alles heeft een kostenplaatje, behalve de zon, de zon gaat voor niets op.

Free Fratser

Koerswijziging: 120 graden

Bestemming: Streekomroep IJsseldelta Media

RTVIJ ligt op een nieuwe koers, scherp aan de wind, gezamenlijk met de lokale omroepen van Hattem, Zwartewaterland en Zwolle, gaan we richting een nieuwe streekomroep, met een nieuwe naam, voluit: IJsseldelta Media! Het is alle hens aan dek en daarom zoeken we per gisteren, direct, of over een maand: Lijncoaches, criticasters, walstuurlui, dekzwabbers, knutselaars, geboren kletsmajoors, influencers, tikgeiten, opleukers, downsizers, enthousiastelingen, aanpakkers, doorzetters, creatieve geesten, alleskunners, specialisten, ervaren bestuurders, pensionado’s zonder zitvlees, jonge honden, routiniers, mensen-mensen, selfkickers, Johnnies, Ali-C’s, Wouter-Jaapjes, Truussen en Xyanidieu’s van 16 tot 76 jaar met humor en relativeringsvermogen.

De omroep staat voor een prachtige uitdaging. Na jaren van intensieve lobby in Den Haag en Corona zijn we zover. Er kan gewerkt worden aan een professionele publieke streekomroep. Sterker nog, daar wordt op dit moment, terwijl u dit leest dus, hard aan gewerkt.

Waar precies aan?

Aan een publiek, professioneel mediabedrijf dat onafhankelijk van de politiek en de commercie haar werk doet. Natuurlijk moeten we flink aan

de bak want aan de subsidie hangen bepaald geen kinderachtige eisen. Maar samen, versterkt met nieuwe krachten en verfrissende inzichten, mag deze uitdaging geen probleem zijn voor de inwoners van een stad als Kampen.

Finalestrijd

We staan ook niet voor een probleem. We staan en gaan voor een finalestrijd:Winof lose!Andereoptieszijn niet bespreekbaar.

We hebben de duidelijke en uitdagende opdracht om RTVIJ, onderdeel te laten uitmaken van een professionele streekomroep. En dat is wat we gaan doen! U, jij, jullie en hen, zijn van harte welkom.

Zowel op bestuurlijk niveau als op de werkvloer kunnen we nieuw bloed, zweet, tranen, humor, kennis, inzet en inzicht goed gebruiken.

Interesse? Mail je motivatie naar bestuur@rtvijsselmond.nl o.v.v. nieuw bloed.

Pagina 9

Exclusieve veranda’s en alles wat met hout te maken hee !

Johnny Rijke

06 54657894 • jhrijke@gmail.com

Voor een pakket op maat of een vrijblijvende offerte kunt u bij ons terecht.

We zijn uw tussenpersoon voor verzekeringen; neem contact op of loop gerust eens bij ons binnen

Klooster Lijmwerken, Zeegravensingel 33, 8271 KG IJsselmuiden, Tel: 06-38064926

TERRA NAUTIC

CAMPING EN JACHTHAVEN Rust, ruimte en natuur

*Camping met seizoen en passantenplaatsen

*Jachthaven met vaste en passantenplaatsen

*Watersportwinkel

*Hengelsportartikelen

Dealer van:

*Yahama buitenboordmotoren

*Linder aluminium roei-, vis- en consoleboten

*Whaly polyetyleen boten

*Kalf boottrailers

*Onderhoud en reparatie alle merken buitenboordmotoren

www.kampereventsverhuurt.nl

Particulier MKB

Voor een pakket op maat of een vrijblijvende offerte kunt u bij ons terecht. We zijn uw tussenpersoon voor verzekeringen; neem contact op of loop gerust eens bij ons binnen.

Vechtdijk 1 8035 PA ZWOLLE Tel. 0529-427171 www.terranautic.nl info@terranautic.nl

terecht. zijn uw tussenpersoon voor verzekeringen; contact op of loop gerust eens

Voor een pakket op maat of een vrijblijvende offerte kunt u bij ons terecht.

We zijn uw tussenpersoon voor verzekeringen; neem contact op of loop gerust eens bij ons binnen

Voor een pakket op maat of een vrijblijvende tussenpersoon voor verzekeringen; neem contact op of loop gerust eens bij ons binnen.

Zwartewaterland Assurantiën

Voor een pakket op maat of een vrijblijvende offerte kunt u bij ons terecht.

Agrarisch

We zijn uw tussenpersoon voor verzekeringen; neem contact op of loop gerust eens bij ons binnen. Dichtbij verzekerd van een goed advies!

BOUWKUNDIG ONTWERP

NIEUWBOUW RENOVATIE ONDERHOUD

Ondernemersstraat 21 8271 RS IJsselmuiden T (038) 792 00 13 E info@aabouw.nl

•฀Fiscale฀dienstverlening

Royerplein 8 | 8061 GE Hasselt Tel:
Burgemeester
038-4778588 | E-mail: info@zwartewaterlandassurantien.nl
Burgemeester Royerplein 8 | 8061 GE Hasselt Tel: 038-4778588 | E-mail: info@zwartewaterlandassurantien.nl NL een
binnen Burgemeester Royerplein 8 | 8061 GE Hasselt Tel: 038-4778588 | E-mail: info@zwartewaterlandassurantien.nl
pakket op maat of een vrijblijvende
offerte
kunt u bij ons
Royerplein 8 | 8061 GE Hasselt 4778588 | E-mail: info@zwartewaterlandassurantien.nl NL
Burgemeester Royerplein 8 | 8061 GE Hasselt Tel: 038-4778588 | E-mail: info@zwartewaterlandassurantien.nl WWW.ZWLA.NL
Burgemeester Royerplein 8 | 8061 GE Hasselt Tel: 038-4778588 | E-mail: info@zwartewaterlandassurantien.nl Afvalcontainer nodig? webshop.vanwerven.nl of bel 0525 63 1111
Betrokken met toewijding Werkzaamheden: •฀Financiële฀dienstverlening
Fax:฀฀฀฀฀฀฀(038)฀3861121
•฀Loonadministratie •฀Bedrijfsadvies Tasveld฀12 8271฀RW฀IJsselmuiden Telefoon:฀฀฀฀(038)฀3861120

Goed nieuws over energie!

Vandaag de dag is energie een hot item. Bij energie denken we in deze tijd automatisch aan de “speciale militaire operatie” van een niet zo bevriend staatshoofd, die nu de operatie niet zo verloopt als gepland, de mensen in Oekraïne van energie berooft. Ook denken we aan de kosten van onze energie door dezelfde oorlog, die van het niet zo bevriende staatshoofd geen oorlog mag heten, de pan uit rijzen. Als moderne maatschappij slurpen we energie in de vorm van olie, gas en elektriciteit. Sommigen spreken er zelfs van dat we energiejunks zijn geworden.

Persoonlijke energie

In dit kader wil ik het echter niet hebben over alle perikelen die onze energiebehoeften in technische zin met zich meebrengen. Ik wil een beschouwing wijden aan dat wat ons persoonlijk energie geeft. De moed en zin om zaken te ondernemen. Zoeken naar een antwoord op de vraag waarom de een bijna explodeert van de energie en een ander niet vooruit te branden is.

De doorsneemens

Natuurlijk zijn er verschillen in personen qua karakter en instelling. De een is van nature energieker dan de ander. Bij sommige mensen verbeeld je je dat je de batterij eruit moet halen om ze te laten stoppen met hun activiteiten. Bij anderen kost het moeite hen in beweging te brengen. Er kunnen in dat opzicht zelfs erfelijke factoren meespelen. Maar laat ik in deze beschouwing die mensen een apart plaatsje geven. Ze zijn nu eenmaal zo gepredestineerd. Ik ga maar uit van de doorsneemens, voor zover deze bestaat.

Energie afvoerputje

Wat geeft een mens energie? Energie om dingen te verrichten, zaken aan te pakken, creatief te zijn, zich ergens voor in te zetten? Ik ben geen psychoog, maar ik kan wel analyseren hoe bepaalde factoren werken bij mijzelf en in mijn directe omgeving. Enerzijds zijn er zaken die energie opslurpen als een afvoerputje,  zodanig zelfs dat men er door vermagert. Dan heb ik het niet over lichamelijke problemen als ziekten en gebreken die een mens kunnen slopen, maar

over gevoelens van verdriet en zorgen over zaken waarop men geen invloed kan uitoefenen. Afvoerputjes waardoor je energie wegstroomt en je daardoor de lust tot alles ontneemt. Soms helen zulke gevoelens door de tijd, vaak doet men er verstandig aan professionele hulp te zoeken.

Vecht of vlucht reactie

Het vreemde is dat gevoelens die wij typeren als negatief je juist een boost aan energie kunnen opleveren. Dan doel ik vooral op gevoelens als kwaadheid en opstandigheid als iemand je iets aandoet. Het gevoel van “dat zullen ze dan wel eens zien!”. Eenzelfde reactie kan worden opgewekt door iemand uit te dagen: “Ik denk niet dat jij kunt”. Maar ook angst kan veel energie genereren, de bekende “vecht of vlucht reactie”, die wij gemeen hebben met veel dieren zorgt daarvoor. En ook jaloersheid op het kunnen van een ander kan veel energie opwekken op het net zo goed of beter te doen.

Mentaal welbevinden

Gelukkig zijn het niet alleen negatieve prikkels die een mens energie geven. Ook iets heel nieuws aanvangen is een uitdaging die veel energie kan opleveren.  Een gevoel van “Ik heb er zin in, ik ga er tegenaan”. Andere positieve prikkels kunnen van buitenaf komen zonder dat men daar invloed op heeft.  Als de dagen gaan lengen en het wordt mooier weer, zie je dat veel mensen daar positief op reageren en buiten met hernieuwde energie aan het werk gaan. En wat te denken van een nieuwe liefde? Mensen fleuren er doorgaans helemaal van op! Ingedutte mensen gaan stralen en kunnen heel de wereld aan. Maar ook ontmoetingen met vrienden en aangename gesprekspartners geven energie, zelfs wanneer op een later tijdstip zulke momenten in gedachten herbeleefd worden.

In het algemeen kan gezegd worden dat geluk, een mentaal welbevinden veel positieve energie genereert. Maar ook  “slechte” gevoelens als boosheid en opstandigheid en jaloezie kunnen in voorkomende gevallen toch positief uitwerken doordat zij veel energie genereren. Eindig ik toch nog met goed nieuws!

Ietsje energie redde mij

Rond half twaalf fietste ik door de Broedertraat richting park de stad uit. Halverwege de straat haalde ik drie opgeschoten aangeschoten jongens in.

Één van hen riep, “hij wel met z’n elektrische fietsie”. Een ander riep, “hee ouwe heb je vuur?” Dit was werkelijk de eerste keer in mijn bestaan dat men mij “ouwe” noemde en ik was er niet blij mee. “Nee” riep ik terug en fietste door. He stop even man, dan kunnen we vuur maken met jouw accu. Ik fietste stug door en hoorde achter mij dat de voorste knaap een spurtje trok om mij te bereiken en achter hem schreeuwden zijn maten, “pak ‘m, trek ‘m van z’n fiets”. Op dat moment vlogen er allerlei foute scenario’s door mijn hoofd en werd ik écht bang voor wat er gebeuren kon. Zo’n puistige puber alleen kon ik nog wel aan, maar drie tegelijk zou mij te veel worden. Dat goddelijke jonge atletische lichaam is niet meer zo flexibel als dat het ooit was. Goddelijk nog wel, maar dan moet je meer aan Boeddha denken. Hoe vaak lees je niet of zie je op het nieuws dat iemand finaal in elkaar is geslagen zonder ook maar enige aanleiding daartoe. Daar had ik geen zin in. Het enge jong kwam akelig dichtbij en ik had echt geen zin in een confrontatie. Er waren nog twee versnellingen over die ik kon inschakelen, op display stond nu 3 en ik zette ‘m op 5 en vloog vooruit, en bleef ruim buiten bereik van het gespuis. Wat was ik blij met dat kleine beetje extra energie dat ik nog te besteden had. Inmiddels al wat minder angstig fietste ik heel hard naar huis. Voor hetzelfde geld kregen ze mij te pakken, sloegen mij verrot en gingen er met mijn fiets vandoor. Wat een nare belevenis was dat zeg. Ooit eerder heb ik voor mijn leven moeten fietsen. We kwamen terug van een schoolfeest, mijn brugklasgenootje en ik moesten door het park naar huis fietsen. In dat park lag een laantje waar mannen met elkaar de liefde bedreven, het heette dan ook het homolaantje in de volksmond. Nu zou dat de LHBTI allee of het roze laantje heten, toen niet, toen was het nog gewoon het homolaantje. Wij fietsten door het laantje en plotseling hoor ik achter mij een man rennen en roepen “he jongens stop eens even ik heb wat leuks voor jullie”. Wij klommen beide in de pedalen en maakten dat wij weg kwamen. Ook hier zijn tal van grensoverschrijdende gevallen van bekend die een gewelddadige afloop hadden, walgelijk, ik moest er niet aan denken.

Ongeveer een kilometer verder kreeg ik mijn broek tussen de ketting, die er dan ook prompt afliep. De volgende dag kreeg ik een nieuwe kettingkast.

Free Fratser

Pagina 11

Wij bieden altijd vakkundig personeel en verhuismateriaal. Hierin gaan we zover als onze klant wenst. Van verhuislift tot speciaal opgeleide mensen voor kunst of kostbaarheden, onze verantwoording is aangeven wat u het beste kunt doen.

Ben je op zoek naar een adres waar je zeker bent van zorgeloos verhuizen? Zoer Verhuizingen is je partner voor alle soorten verhuizingen.

www.zoerverhuizingen.nl

Boer en Van Veen installaties

Gratis hulp voor mensen met een minimuminkomen Energiebank bestrijdt energiearmoede

Denk hiervoor bij het woord bank niet aan geldzaken, maar meer aan de Voedselbank. De Stichting Energiebank Kampen wil energiearmoede bestrijden door huishoudens op energievlak te versterken. Het draait daarbij niet om geld, maar om energie. De Energiebank helpt huishoudens om grip te krijgen op de energiekosten. Kampen was de eerste stad in de provincie Overijssel en de vierde stad in Nederland waar een Energiebank werd opgericht. Inmiddels zijn er tien Energiebanken.

Voor wie

De deelnemende huishoudens (hierna kortweg: deelnemers) van de Energiebank zijn mensen die hun energierekening willen verlagen. De Energiebank is er voor iedereen en mensen met een minimuminkomen zijn extra welkom: voor hen is de hulp van een energiecoach en een bespaarpakket gratis, anderen betalen met een donatie.

De “winst” van deze bank? Die zit hem in inwoners met een lagere energierekening en in een verlaging van de CO2 uitstoot.

De Energiebank is er dus voor iedereen die zich wel eens zorgen maakt over de energierekening én voor iedereen die wil besparen op energie, maar niet zo goed weet hoe. Iedereen met een minimum inkomen kan zich gratis aanmelden voor hulp van de Energiebank. Heb je geen minimum inkomen? Dan helpen de energiecoaches jou ook graag in ruil voor een donatie. Zo help je elkaar.

Werkwijze

De energiecoaches bezoeken de deelnemers gedurende een jaar zo’n vier keer. Het eerste bezoek dient als ken-

Realisatie krant:

MDH Uitgeverij

Informaticaweg 2

7007 CP Doetinchem

T 0314 - 36 11 30

E info@mdh-uitgeverij.nl

I www.mdh-uitgeverij.nl

nismaking. De coach en de deelnemer ondertekenen beiden het intake-formulier. Tijdens het tweede bezoek lopen coach en deelnemer samen een rondje door het huis, nemen de verbeterpunten op maken afspraken over het vervolg. De afspraken worden op papier vastgelegd en kunnen zowel gaan over ‘techniek’ als over veranderen van gedrag – bijvoorbeeld de thermostaat wat lager zetten of sommige radiatoren minder of niet gebruiken. Ook vragen we de deelnemer om de meterstanden te gaan bijhouden. De coach legt de actuele meterstanden vast in een zogenoemde 0-meting.

Met elektriciteitsmeters die de coach tijdelijk aanbrengt bij mogelijk stroom slurpende apparaten kan het verbruik ervan worden gemeten. Bijvoorbeeld het vervangen van een oude vrieskist kan dan bijdragen aan vermindering van stroomverbruik.

Bijhouden meterstanden

Tijdens een volgend bezoek worden de afspraken nagelopen, waarbij vooral het bijhouden van de meterstanden soms te lastig blijkt. In dat geval neemt de coach die taak op zich. Doorgaans worden tijdens het derde bezoek ook de energiebesparende producten aangebracht. Denk bijvoorbeeld aan radiatorfolie, tochtstrippen, een besparende douchekop. Per deelnemer bedraagt de waarde hiervan maximaal ongeveer 100 euro.

Het eerste, tweede en derde bezoek volgen elkaar vrij snel op met tussenliggende perioden van twee tot drie weken. Na een jaar bezien de coaches het jaarverbruik ten opzichte van het voorgaande jaar en maken zichtbaar hoe groot de besparing was, vooral in financiële zin: de zogenoemde 1-meting.

Eindredactie: Henri Bouwmeester

Druk: Janssen Pers

Verspreiding: Spotta

T 088 - 84 24 224

E kwaliteitsbeheer@spotta.nl

I www.spotta.nl

Naast de energiebesparende producten heeft gedragsverandering een zeer positief effect op het energieverbruik.

Werkzaamheden onderling afstemmen

Indien een deelnemer al hulp ontvangt van een budgetbeheerder of op een andere manier, dan probeert de coach met deze hulpverlener in contact te treden om werkzaamheden op elkaar af te stemmen. Ook neemt de coach als dat nodig is contact op met de verhuurder of de energieleverancier als daarmee energiewinst te behalen valt.

We zien bij veel mensen met een minimuminkomen dat de energierekening een belangrijke uitgavenpost is. En het is juist voor deze groep mensen lastig om energiebesparende maatregelen te nemen, omdat ook dat vaak geld kost. Zij kunnen dankzij de Energiebank blijvend besparen op hun energierekening. Het kan niet zo zijn dat de rekening van de energietransitie wordt gelegd bij de mensen die het nauwelijks kunnen betalen.

Contact met de Energiebank Kampen? Stuur een e-mailbericht naar welkom@energiebankkampen.nl of bel 06 570 19 558

Pagina 13
COLOFON
AUTORUITSCHADE? Voor alle verzekeraars www.autoglaskampen.nl Autoglas Kampen Ambachtstraat 5 8263 AJ, Kampen Tel: 038-7470022 autoglaskampen in elk facet scherp Broederstraat 17 ï 8261 GN Kampen Tel 06 15419630

Gespecialiseerd in jouw zorg

• Manuele therapie

• Psychosomatische fysiotherapie

• Geriatrie fysiotherapie

• Sportfysiotherapie

• Oedeemtherapie

• Oncologie fysiotherapie

• Echografie - Shockwave

• Handtherapie

• Leefstijlcoaching

IJsselmuiden Laanzicht 5, Tel. 038-3311350

Genemuiden Jan van Arkelstraat 5, Tel. 038-3858688

Kampen De Maten 6, Tel. 038-3311350

www.goedzorgfysiotherapie.nl

voor al uw

dakwerk • zinkwerk • kunstof daken • bitumen daken loodwerk • lekkages • reparatie werk

WORD JIJ ONZE NIEUWE COLLEGA?

Ben jij iemand die zelfstandig een beveiligingsinstallatie kan maken?

Ben jij iemand die wil doorgroeien in de techniek?

Neem dan contact met ons op.

Dit is jouw kans op een baan bij een CIBV gecertificeerde installateur!

Met bijna 50 jaar ervaring in de beveiligingstechniek.

Wij bieden jou uitstekende arbeidsvoorwaarden en doorgroeimogelijkheden.

Tevens zijn wij onderdeel van de VDK Groep.

Stuur jouw CV en motivatie naar info@schuurmantechniek.nl

Kom je liever langs? Bel dan voor een afspraak naar 038-3321504.

Porsche produceert binnenkort koolstofneutrale synthetische brandstoffen

Als fervent voorstander van synthetische brandstoffen heeft Porsche besloten om ze zelf te produceren in een speciaal hiervoor gebouwde fabriek in Chili. Volgens de constructeur is deze e-fuel dankzij een aantal technische ingrepen CO2-neutraal.

Sinds enkele maanden verdedigt Porsche zijn visie op de transitie naar de elektrische auto. Volgens het merk uit Stuttgart mag je niet alle eieren in één mand leggen en moet er niet alleen gekeken worden naar elektrische aandrijving maar ook naar alternatieven die klimaatneutraal zijn, met name de synthetische brandstoffen of e-fuels.

Nog voor de Europese beslissing genomen werd, had Porsche echter al veel onderzoek verricht naar synthetische brandstoffen. En dat blijft blijkbaar doorlopen, ondanks de positie van Europa. In dat verband heeft de constructeur – waar heel wat bekwame ingenieurs werken – een testfabriek gebouwd voor de productie van e-fuels. Die produceert synthetische brandstoffen op basis van water

en CO2 opgevangen uit de lucht. Ze zouden zo goed als koolstofneutraal zijn, zelfs na hun verbranding in de motor, want hoewel het productieproces energie kost, zorgen windmolens voor de nodige stroom.

Porsche gebruikt geen energie van anderen. Volgens de fabrikant is e-fuel vlot transporteerbaar, want als de e-fuel eenmaal geproduceerd is, kan ze dankzij bestaande terminals voor olie overal ter wereld vervoerd worden, aangezien e-fuel (bijna) hetzelfde is.

Porsche zit nog maar in de experimentele fase. In eerste instantie zal 130.000 liter geproduceerd worden per jaar en vooral gebruikt worden voor de autosport (Porsche Supercup, Porsche Experience Centers enzovoort).

Het onderzoek loopt uiteraard voort en Porsche verzekert dat de balans helemaal koolstofneutraal zal zijn tegen 2030. Om dat voor elkaar te krijgen, werkt Porsche aan de toeleveringsketen, die 40 procent van de uitstoot ver-

tegenwoordigt. Porsche gelooft in dit project van synthetische brandstoffen. Geen gek idee in een wereld waarin nog altijd 1,3 miljard voertuigen met verbrandingsmotor rondrijden en dat ongetwijfeld nog tientallen jaren zullen blijven doen.

De overgang naar de elektrische auto zal wellicht niet zo snel verlopen als sommigen geloven. Het valt nog te bezien of Europa in 2026 niet terugkrabbelt en de plug-inhybrides of de synthetische brandstoffen opnieuw introduceert. Dit betekent dan het grote gelijk van Porsche.

Frequenties RTV IJsselmond

Radio

• FM 106.4mHz

• DAB+ Kanaal 7B

• “Hey Google Stream RTV IJsselmond”

Televisie

• Ziggo kanaal 42

• KPN/Telfort kanaal 1362

• Vodafone kanaal 739

• T-Mobile kanaal 779

• Tele2 via menu

Pagina 15

Uniekezorg bieden vanuit verbinding

WERKENBIJ’T KASTHEEL

VACATURES

Begeleiders (m/v) fulltime en parttime regio Meppel/Hoogeveen

Begeleider (m) fulltime, regio Zwolle/Kampen

’t Kastheel is een jonge zorgaanbieder op twee prachtige locaties. Wij bieden professionele zorg aan bewoners met complex gedrag binnen de Wet Langdurige Zorg.

Hetniveauvandebewonersisdivers,maarbijallebewoners issprakevaneenverstandelijkebeperking,psychiatrische problematiekenforsegedragsproblemen.Wijwillenonze bewonerseennormaallevenaanbieden:wonen,werkenen vrijetijdsbestedingvanuitéénintegraalbegeleidingsteam. Middelenen maatregelenwordenminimaalingezet.Onze kernwaardenzijnverbinden,geborgenheid,duurzaamheid endynamisch.Vanhieruitsluitenweaanbijonzebewoners, wehoudenonsnietstriktaaneenmethodiek,welaanonze kernwaarden

Meer weten? Scan de QR-code en de volledige vacature hier tkastheel.nl/vacatures

(Vermeulen VIP Foam Wall)

Alleengeldigbij: Manenbergring1,IJsselmuiden Geldigt/m31maart2023

(Programma 3: voorwas, wassen, wheelmaster hoge druk, onderwassen hoge druk, wax, drogen)

4,95

9,95

Alleengeldigbij: Europa-Allee4,Kampen | Geldigt/m31maart2023

CarwashIJsselmuiden Autowassen nu voor normaal €
nu voor normaal €
 
16,00
10,00

Aardwarmte bespaart 50 miljoen kuub aardgas in IJsselmuiden

Aardwarmte is een duurzame bron van warmte. Het ligt opgeslagen in bodemlagen in de diepe ondergrond, ook in de gemeente Kampen. Door de hete aardkern wordt die warmte continu aangevuld. Daarmee is het een belangrijk onderdeel van de energietransitie.

In IJsselmuiden ligt die warmte op ongeveer 2 kilometer diepte in een watervoerende laag. Die laag is ongeveer 75 graden Celsius en uiterst geschikt om tuinbouwkassen te verwarmen. Tien jaar geleden zijn drie tuinders uit Koekoekspolder begonnen om die warmte te gebruiken voor het verwarmen van hun kassen. In 10 jaar tijd wisten zij op die manier meer dan 50 miljoen kuub aardgas te besparen.

Zorgmaatje aan Huis regio Zwolle ondersteunt Mantelzorgers

In 2022 hebben ze hun project verder uitgebreid en nu kunnen ze tot 10 miljoen kuub aardgas per jaar besparen. Daarmee wordt 35 hectare tuinbouwkas verwarmd en daar groeien nu duurzame komkommers, paprika’s en tomaten. In de toekomst kan ook een deel van de huizen in IJsselmuiden op die manier duurzaam verwarmd worden. Meer informatie over dit unieke initiatief kunt u vinden op www.greenhousegeopower.nl

AABouw BV Bouwkundigadviseurs

Heeft u bouwadvies nodig? Is uw pand toe aan een onderhoudsbeurt? Of wilt u het groter aanpakken en uw woning of bedrijfsruimte verbouwen of nieuw laten bouwen?

AABouw BV helpt u graag op het gebied van:

• ontwerp en bouwkundig tekenwerk

• 3D visualisatie

• bouwkundig rekenwerk (calculaties/ bouwbegroting)

• aanvraag omgevingsvergunning (bouwvergunning)

• bouwbegeleiding (toezicht)

• begeleiding of verzorgen van de aanbesteding

• onderhoud (meerjaren onderhoudsplanning NEN 2767)

Bouwadvies, nieuwbouw, renovatie en onderhoud

AABouw BV werkt onder andere voor particulieren, bedrijven, gemeenten, overheidsinstellingen, onderwijsinstellingen, woningbouwcorporaties, zorg- en welzijnsinstellingen en project ontwikkelings maatschappijen.

Bouwadvies van A tot Z Samen met u beslissen we wat de beste oplossing is voor uw pand. Zo maken we bijvoorbeeld onderhoudsplanningen, nulmetingen, conditiemetingen.

Wilt u verbouwen of nieuw bouwen? Schakel de professionals van AABouw BV in en wij verzorgen uw verbouwing of nieuwbouw van A tot Z.

AABouw BV maakt vrijblijvend een passende offerte voor uw woning of bedrijfspand.

Tandprothetische Praktijk Bos

Tandprothetische Praktijk Bos is nu al ruim één jaar een begrip in Kampen en heeft al ruim 20 jaar ervaring in Emmeloord. Tandprothetische Praktijk Bos staat voor kwaliteitszorg op het gebied van gebitsprothese en gebitsprotheses op implantaten.

Joost Bos begon 25 jaar geleden bij de tandprothetische praktijk in Emmeloord als manusje van alles. Al snel werd duidelijk dat hij een klik had met de tandprothetische zorg. Via diverse opleidingen maakte hij zich het vak meester en groeide hij uit tot een belangrijke schakel in de praktijk.

Zes jaar geleden nam hij zelfs de zaak over in Emmeloord. In 2020 was het zover en zijn we ook in Kampen gestart. We hebben kennis van zaken en willen laagdrempelig zijn. En we verlenen veel service. Heeft u een reparatie aan u prothese dan willen we graag een snelle service bieden, deze service is ook voor patiënten die nog niet bij ons bekend zijn. In veel gevallen kunnen we u gebit al binnen 1,5 uur klaar hebben.

Ook in tijden van Covid-19 proberen we binnen de richtlijnen u de juiste en beste zorg te bieden. Als patiënt moet je je geen nummer zijn, maar moet je je welkom voelen. Ik hou van het contact met de patiënt. Dat vind ik prachtig, je bouwt wat op. Je kunt wel een goed gebit maken, maar als de rest niet klopt…”

Tandprothetische Praktijk Bos is gespecialiseerd in volledige protheses en ook in protheses op implantaten, het zogenoemde klikgebit. Ook worden plaatjes en frames gedeeltelijke protheses gemaakt. De gebitsprotheses worden aangemeten en vervaardigd zonder dat daar een verwijzing van de tandarts voor nodig is en in eigen huis!

Tandprothetische Praktijk Bos Lelystraat 48 Kampen  038-3033076 kampen@tppbos.nl

We doen het, omdat het hoort, maar eigenlijk hebben we geen tijd. Zorgmaatje aan Huis regio Zwolle heeft dat wèl. Begeleiding naar een afspraak of bijeenkomst, maar ook het samen doen van een spelletje of lekker wandelen doen wij met aandacht en plezier. Uw naaste het gevoel geven dat er die dag toch iemand is geweest. Dat er naar hem of haar is omgekeken. Gezelligheid heeft gebracht. Zorgmaatje aan Huis regio Zwolle heeftookeenbelangrijkesignaleringsfunctie. Is er iets? Dan communiceren wij dit naar de contactpersoon. Onze Zorgmaatjes worden zorgvuldig geselecteerd en beschikken over een VOG. Een passend Zorgmaatje komt eerst een keer vrijblijvend koffiedrinken. Bevalt het? Dan kunnen we van start. Ook voor huishoudelijke zorg. Momenteel geen wachtlijst! Yvonne, van Zorgmaatje aan Huis regio Zwolle, blijft gedurende de gehele

ondersteuningsperiode betrokken. Zij is eenvoudig te benaderen. Meer weten? Tel. 06-83407307 REGIO ZWOLLE

Bentuopzoeknaarkleinschalige kinderopvang of een gastouder?

Op onze nieuwe unieke locatie in Hagebroek, hebben we nog enkele kindplaatsen vrij.. De ruimte is uitdagend ingericht voor kinderen van 0 t/m 4 jaar om spelenderwijs te leren en ontdekken. Wat aan sluit op de thema’s en methodes waarmee we werken. (Montessori en Kiki) Ook ons buitenverblijf is ingericht op deze leeftijdscategorie en hier vind u ook menig kleinvee zoals dwerggeitjes ,kippen en konijnen.

Waarom kleinschalig?

Erslechtsééngezichtdatiederedaghetzelfde is. Aangevuld door stagiaires die gedurende een jaar of langer aanwezig zijn. Dit geeft het kind een veilig en vertrouwd gevoel. Het is altijd kleinschalig, persoonlijk en in huiselijke sfeer. Omdat we ons kunnen aanpassen aan de persoonlijke behoeftes van de kinderen blijkt dat kinderen in de gastouderopvang

een hoge mate van welbevinden ervaren. Dit komt met name door het feit dat het geluidsniveau bij kleinschalige opvang lager ligt, de groepen kleiner zijn en de sensitiviteit van de gastouder hoger.

Bent u nog zoekende?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden en beschikbaarheid of een persoonlijke kennismaking.

@: Bijonsthuis.kinderopvang@gmail.com 0624957572

Neringstraat 20 8263BG Kampen Sophie Pruim- Bulk

Sportief medisch bewegen bij

Goedzorg Fysiotherapie

Goedzorg Fysiotherapie ziet regelmatig uitbehandelde patiënten met dezelfde klacht terug. Wanneer een patiënt het aangeleerde en/of nieuwe gedrag niet onderhoudt, is de kans op terugval groot, met als gevolg dat de fysiotherapeut opnieuw de patiënt in behandeling moet nemen. De sportief medisch beweeggroepen bieden een oplossing! Goedzorg fysiotherapie heeft een geschikte tussenvorm van zorg- en dienstverlening gerealiseerd waarbij de doorstroming naar laagdrempelige beweeginterventies een blijvend karakter krijgen. De goede samenwerking tussen fysiotherapeut en sportdocent zorgt ervoor dat de deelnemers gevolgd worden, en de fysiotherapeut kan bijsturen wanneer dit nodig is.

Sportief medisch bewegen is voor mensen met COPD, hartklachten, reuma, diabetes en andere chronische aandoeningen of na herstel van een ziekte of operatie.

De gezondheid en conditie van de patiënt worden bevorderd door verantwoord te bewegen op een ontspannen manier! De prijs per les komt op € 5,- Een aantal zorgverzekeraars vergoeden deelname aan deze beweeggroepen. De bijeenkomsten vinden wekelijks plaats in IJsselmuiden, Kampen en Zalk.

Voor meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen met 038-3311350 of kijkt u op www.goedzorgfysiotherapie.nl

Voorbeeldfunctie voor omroep Salland1

Zwartsluizenaar Marcel Middelveld heeft met zijn relatief vrij jonge streekomroep Salland1 (Deventer, Olst, Wijhe, en Raalte) de subsidie audit van SDVJ en NPLO met glans doorstaan. Sinds januari van dit jaar mag hij zich een beetje rijker rekenen. Zodoende is hij inmiddels begonnen met de eerste voorzichtige investeringen in zijn omroep.

”De organisatie en structuur van Salland1 staat op hoofdlijnen wel redelijk, maar het kan natuurlijk veel beter en dat is precies waar we aan gaan werken”’, aldus Middelveld die met de omroepen van Olst, Wijhe en Raalte die evenals RTVIJ, ook deel uitmaakt van RMC de Nieuwe Hanze, het regionale samenwerkingsverband dat zich vooral inzet om de uitwisseling van kennis en ervaring te bevorderen.

Ruim twee jaar geleden kwam Middelveld vrij onverwachts in de gelegenheid om de omroeplicentie van de Deventer publieke omroep over te nemen. Na een uitgebreide afweging van de ‘voors en tegens’ besloot Middelveld de knoop door te hakken en ook de Deventer publieke omroep onder zijn hoede te nemen. Na een hectische beginfase voegde Middelveld de verschillende omroepen uiteindelijk samen tot Salland1. Een wijs besluit, zo weet hij nu.

’Door die samenvoeging werkt het natuurlijk allemaal veel praktischer. Bovendien past het ook perfect bij ons uitzendgebied. Salland1 is precies wat het is, precies de streek waarin we uitzenden. De meeste mensen die in Salland wonen, voelen zich ook echte Sallanders. Dat maakt het werk voor ons als omroep een stukje gemakkellijker. Je hebt een bindende factor. Daarbij maakt het niet veel uit of je in het buitengebied woont of in de stad Deventer. Hier in Salland hebben we bijvoorbeeld over het algemeen meer met Go Ahead Eagles dan met PEC’, legt hij breed lachend uit.

Nieuwe streekomroepen

Met de uitbreiding van Deventer kwam in de samenwerkingsgroep van het Regionaal Media Centrum De Nieuwe Hanze al vrij vlot de vraag op tafel of het uitzendgebied van Kampen, Zwolle tot en met Deventer niet te groot en te divers was geworden. Uiteindelijk werd in

Overal worden mensen bedonderd en van het kastje naar de muur gestuurd, vertelt Astrid Rensen. Moegestreden laten ze het er vaak bij, weet ze. ‘En dat is meestal de bedoeling van de tegenpartij’, aldus de juriste. ‘Heel oneerlijk.’ Omdat ze naar eigen zeggen slecht tegen oneerlijkheid kan, staat ze mensen graag bij in het halen van hun recht.

Ga niet langer alleen die moeizame strijd aan, maar klop meteen aan bij RensenJuridisch in Kampen.

Heb ik juridische hulp nodig?

Je kunt van RensenJuridische ondersteuning krijgen in tal van situaties. Dat hoeft niet altijd al een conflict te zijn. Het ontbinden van een koop, conflicten met je werkgever, of loopt de omgangsregeling na een scheiding niet?

Wil je weten of ik je kan bijstaan?

Met een telefonische intake weet je binnen 15 minuten of je geholpen gaat worden door mij.

bel Astrid: 06-58947395

Informatiepunt in de bieb

In de bibliotheek te Kampen bevindt zich sinds begin 2021 het ‘Informatiepunt’. U kunt er terecht voor betrouwbare informatie over wonen, werk, zorg en welzijn en nog veel meer. Bijvoorbeeld over hoe je de websites van de overheid kunt gebruiken, hoe vraag ik een DigiD aan of hoe betaal ik een boete online?

Bibliotheken worden steeds meer een vraagbaak voor mensen die moeite hebben om zelfstandig hun zaken via de digitale overheid te regelen.  Tijdens de Coronaperiode hebben de medewerkers veel inwoners kunnen helpen bij het installeren van de Corona-app op hun telefoon. Op dit moment zijn de energiekosten voor veel mensen enorm gestegen en zijn de mogelijkheden om voor een tegemoetkoming in aanmerking te komen niet altijd bekend.

goede onderlinge harmonie en ook in overleg met de verschillende betrokken gemeenten en de NLPO besloten het gebied te splitsen in twee nieuwe streekomroepen, te weten Salland1 en RMC De Nieuwe Hanze (Kampen, Zwolle, Zwartewaterland en Hattem). Aanvankelijk namen in het RMC samenwerkingsverband ook de omroepclubs van Elburg, Oldebroek, Nunspeet en Heerde deel, maar zij besloten een nieuwe streekomroep op te richten die vooral wilde wortelen in hun oorsprong, de Gelderse Veluwe.

Marcel Middelveld is met Salland 1 een voorbeeld voor veel andere lokale omroepen. Dat komt niet in de laatste plaats door de uiterst creatieve wijze waarop hij telkens weer in staat bleek om met weinig middelen veel te bereiken. Dit heeft echter ook alles te maken met de achtergrond van Middelveld die al vanaf zijn 20ste hobbymatig en als allround technicus veel energie stak in alles wat met radio, tv en media te maken had. Van radio zendamateur vanuit een kraakpand in Zwolle tot de technische ankerman op het Hilversumse mediapark waar hij onder andere werkte voor BNR en VI. In Kampen was hij jarenlang werkzaam voor De Brug en had hij een groot aandeel in de technische realisatie van BrugTV.

De energie die Middelveld de afgelopen tientallen jaren in de lokale omroep heeft gestoken is niet tevergeefs geweest. Salland1 met een aantrekkelijke programmering, een prachtige homemade TV-studio, kantoor en redactieroom in Wijhe, mag er zijn!

Het Informatiepunt heeft daarnaast kennis van de lokale organisaties die u kunnen ondersteunen bij vragen die verder gaan dan dat waar het Informatiepunt in kan voorzien. De medewerkers helpen u daarnaast ook graag om in contact te komen met bijvoorbeeld Financiën op Koers, de woningbouwcoöperaties, thuiszorgorganisatie of het gemeentelijke WMO-loket.

Inwoners kunnen bij het Informatiepunt terecht in De Stadskazerne, op dinsdag van 10.00 tot 12.30 uur en op donderdag van 13.00 uur tot 15.30 uur. Ook kan gebeld worden tijdens kantooruren met 038-85 15 720.

Het Informatiepunt is een samenwerkingsverband van de bibliotheek en Welzijn Kampen (WijZ). Contactpersoon Margriet Last, m.last@wijz.nu

Hetbegintmeteen plantjeeneindigtin kamerbreedtapijt....

Hoedatkan?

Jeontdekthetin

hetTapijtmuseum inGenemuiden!

ScandeQR-codevoor openings�jdenen toegangsprijzen

KlaasBenninkstraat2a-8281ZXGenemuiden Info:www.tapijtmuseum.nl-0383855923 of0629386804 2211-04

Pagina 19
Marcel Middelveld in zijn element, in control, achter de schermen.

\ Vind jouw technische baan of opleiding

Met een groot netwerk binnen het technische vakgebied helpen we je naar de beste banen.

Ruim aanbod aan vacatures

Metaaltechniek

Machinebouw

Installatietechniek

Scan de QR-code en schrijf je direct in!

\ DETACHEREN \ WERVING EN SELECTIE \ OPLEIDEN