__MAIN_TEXT__

Page 1

De Does!

Mondhygiëne Praktijk Leiderdorp

www.mijnveranda.nu

Editie: zomer 2019

Zwembad De Does

ZWEMBAD DE DOES SPORTFONDSEN

Welkom bij zwembad

Uitvaartverzorging

Pagina 1


Dans mee in onze grote theatervoorstelling! Bij ons op het rooster: - Peuter- en kleuterdans - Kidsdance - Ballet, Streetdance en modern/jazz diverse leeftijden - Breakdance - Conditietraining (volwassenen) - Dans (volwassenen)

“De klachten worden veroorzaakt door de bekkenbodem” en nu?

WWW.IDDANCEFACTORY.NL

Ook hebben wij speciale selectie-/wedstrijdgroepen en een gevorderde 21 jaar e.o. groep

DE LEUKSTE DANSSTUDIO VAN LEIDERDORP! WIL JIJ DANSEN, LEREN EN PLEZIER HEBBEN? DAN BEN JE HIER OP HET JUISTE ADRES! VOLG SNEL EEN GRATIS PROEFLES! Voor meer informatie, het lesrooster en de leslocaties: www.iddancefactory.nl info@iddancefactory.nl Facebook: www.facebook.com/iddancefactory Op vertoon van deze advertentie betalen nieuwe leden geen inschrijfgeld!

HIFI OVERGAAUW LEIDEN

Problemen in het buik en bekken(bodem)gebied bij volwassenen en kinderen kunnen voor allerlei verschillende klachten zorgen. Klachten waar u wellicht niet zo makkelijk over praat zijn voor gespecialiseerd bekkentherapeuten Karin Anthonissen, Ilse van Kesteren en Kelly Verbeek de dagelijkse praktijk. Het Bekken Expertise Centrum Leiderdorp en Zindelijkheid Expertise Centrum (voor kinderen tussen de 2-16 jaar) is het gespecialiseerde centrum voor alle klachten in het buik- en bekkengebied.

Een kleine greep uit de verschillende klachten die wij behandelen in onze praktijk: • Pijnklachten in het onderrug- bekkengebied. • Incontinentie. • Klachten tijdens of na de zwangerschap. • Gynaecologische-, urologische- en/of darmklachten. • Zindelijkheidsklachten. In het BEC of ZEC bent u voor deze klachten op het juiste adres en kunt u en uw kind zonder verwijsbrief terecht. 6 jaar geleden zijn Karin Anthonissen en Ilse van Kesteren het Bekken Expertise Centrum en het Zindelijkheid Expertise Centrum Leiderdorp gestart. Ruim een jaar geleden is Kelly Verbeek de praktijk komen versterken. Beide expertise centra vervullen inmiddels een regionale functie waar patiënten van alle leeftijden, man, vrouw en kind, terecht kunnen voor laagdrempelige bekken(bodem) zorg. U wordt telefonisch persoonlijk door ons te woord gestaan. Dit is fijn als u vragen over uw klachten heeft en u wilt informeren of u of uw kind bij ons in de praktijk terecht kan. De klachten in het buik- en bekken(bodemgebied) zijn niet te vergelijken met een klacht aan de knie of elleboog. Het zijn klachten die heel privé en soms zelfs nog taboe zijn. Ouders kampen met vragen over de zindelijkheid(klachten) van hun kind en willen een professioneel advies. Een vertrouwde en persoonlijke benadering is hierbij heel belangrijk. Zo hebben Karin, Ilse en Kelly een gedegen gespecialiseerde opleiding achter de rug waarin zij zowel een diagnose als behandeling kunnen bieden naar de meest recente medische ontwikkelingen.

www.becleiderdorp.nl (voor de volwassen patiënten > 16 jaar) www.zecleiderdorp.nl (voor kinderen van 2-16 jaar) Tel.: 071-7851087

Breestraat 146-148 Leiden Tel: 071 - 512 68 62 WWW.OVERGAAUW.COM


Zwembad De Does De exploitatie van sport- en recreatiecentrum De Does, sporthal De Bloemerd en de sportzalen Hoftuyn, Klerkenhof en Zijlkwartier is in handen van Sportfondsen Leiderdorp, in opdracht van de gemeente Leiderdorp. Bij De Does en De Bloemerd hoort bovendien horeca. Sportverenigingen, scholen, organisaties en particulieren voelen zich thuis bij Sportfondsen Leiderdorp. In het subtropisch zwembad, de sporthallen, gymzalen en horecagelegenheden vinden tal van activiteiten plaats. In deze krant lees je alles over onze activiteiten en ons nieuws. Zo is onze mascotte JIP regelmatig in het dorp te vinden, organiseerden we een fotomiddag in het zwembad en hebben we vanaf dit najaar een nieuwe huisstijl. Nieuw logo en huisstijl voor Sportfondsen Leiderdorp Voor je ligt de nieuwe editie van de Sportfondsen Leiderdorp krant. Een krant, met een uitstraling die je nog niet kent. Dit najaar introduceren we ons nieuwe logo en onze nieuwe huisstijl. Onze diensten en service blijven onveranderd, maar ons jasje is vernieuwd. Met dit nieuwe logo gaan we met onze tijd mee en willen we onze herkenbaarheid vergroten. Naast ons algemene logo van Sportfondsen, krijgen al onze accommodaties ook een eigen variant, allemaal in dezelfde stijl. Ook worden er bij alle accommodaties nieuwe uitingen aangebracht. Zo gaan we fris het najaar in.

Foto: Rudeboy Media

Saskia wint een gratis fiets Saskia van Leeuwen (57) is de winnaar van de fietsactie van Sportfondsen Leiderdorp en De Vries Tweewielers Leiderdorp. Tussen 23 mei en 21 juni konden bezoekers en medewerkers van sport- en recreatiecentrum De Does deelnemen aan de winactie. Iedereen die met de fiets naar De Does kwam, kon een actiekaartje inleveren. Saskia komt dagelijks naar De Does om het complex schoon te maken. “Mijn oude fiets was aan zijn einde, hij begon al te kraken en piepen, deze nieuwe fiets komt dus echt als geroepen”, zegt de blije winnares. Bezoekers en personeel mochten aan de actie meedoen. Ingevulde kaartjes werden in een afgesloten fietsmand gedaan en afgelopen week werd de winnaar getrokken.

De actie werd bedacht rondom de nationale ‘Fiets naar je Werk Dag' op 23 mei. Omdat De Does vitaliteit belangrijk vindt, werd de samenwerking gezocht met het lokale tweewielercentrum van ondernemer Robert de Vries. Met deze actie werd het gebruik van de fiets gestimuleerd. “Bewegen staat centraal bij Sportfondsen Leiderdorp en De Does, met deze actie hebben we het gebruik van de fiets op een ludieke manier gepromoot”, zegt manager Ferdy Dreef van Sportfondsen Leiderdorp. Ook de fietsenwinkel werkte graag aan deze actie mee. “Via deze weg konden we iemand blij maken en het gebruik van de fiets onder de aandacht brengen, een win-win situatie dus”, vindt Robert de Vries.

JIP bij de Avond4Daagse In juni vond de Leiderdorpse Avond4Daagse plaats. Op de laatste avond was onze mascotte JIP aanwezig om de lopers over de finish te halen. Veel kinderen herkende JIP en wilde met hem op de foto. Hieronder zie je aantal foto’s van de slotdag van de Avond4Daagse.

Foto: Rudeboy Media

Het Doeshavenconcert Op een mooie zomeravond in juli, vond het Doeshavenconcert plaats in Leiderdorp. Bij zo’n groot evenement op het water, mag Sportfondsen Leiderdorp natuurlijk niet missen.

Foto: Rudeboy Media

Foto: Rudeboy Media

Foto: Rudeboy Media

Foto: Rudeboy Media

Het Doeshavenconcert wordt steeds populairder. Het concert op het water trok dit jaar meer bezoekers dan voorgaande jaren. Op de eerste lustrumeditie kwamen 1.000 bezoekers af, een deel van hen bekeek de optredens vanaf de kade en een deel vanuit sloepen op het water. Er waren diverse optredens, waaronder van lokale dansscholen, koren en zangers en zangeressen. Burgemeester Laila Driessen bedacht het Doeshavenconcert vijf jaar geleden en het behoort inmiddels tot een vast evenement in de Leiderdorpse evenementenkalender. Als het aan de burgemeester ligt, komt er volgend jaar weer een editie. Maar daar heeft ze wel de medewerking van de artiesten en de sponsors voor nodig.

Zwembad De Does

Pagina 3


Wij zoeken vakantiekrachten

VAKANTIE?

#zorg #verpleging #huishouding Voor de komende periode zijn wij op zoek naar talenten die graag wat bij willen verdienen. Voor de zorgfuncties zoeken we gediplomeerde krachten en studenten HBO-V en Geneeskunde. Geen diploma in de zorg, maar ben je wel minimaal 17 jaar? Meld je dan aan als huishoudelijke hulp. Eenmaal ingeschreven bij Zorgtalent kies je online de diensten die je voorkeur genieten.

Zorgtalent is een onderdeel van zorgorganisatie ActiVite

ZORG ER VOOR!

(071) 516 23 90 | (0172) 76 00 22 | zorgtalent .nl

Fit zwanger: Zwangerschapsgym Dansen is voor iedereen!

Reanimatie en gebruik AED

EHBO aan kinderen

Zwangerschapsyoga Yoga 50+

Balans en Beweging: Voorkom vallen

CURSUS BIJ ACTIVITE ActiVite Ledenorganisatie biedt een ruim aanbod aan cursussen, zoals Fit zwanger: Zwangerschapsgym en -yoga, EHBO aan kinderen, Dansen is voor iedereen! en Reanimatie en gebruik AED. Prettig voor beweging en ontspanning of om andere mensen te ontmoeten. Kijk voor een actueel overzicht van cursussen op leden.activite.nl. Geen lid? Geen probleem! Ook zonder lidmaatschap kun je een cursus volgen. Maar leden hebben een streepje voor! Leden krijgen korting op alle cursussen.

Meld je nu aan voor een cursus! (

071) 516 1 4 15

ledenorganis of atie@activi te.nl

Druk thuis? Kies voor gemak aan huis! Zoals een pedicure, kapper of maaltijd thuis. En profiteer van voordeel op bijvoorbeeld sport en uitjes. Meld je aan via leden.activite.nl. ActiVite regelt het.


Foto: Rudeboy Media

Fotoshootdag bij De Does Ruim 50 mensen kwamen zaterdag 18 mei naar de fotoshootmiddag bij Zwembad De Does. De gasten mochten gratis naar binnen en werden op de foto gezet. De foto's worden gebruikt voor de website van Sportfondsen Leiderdorp en voor het foldermateriaal.

Zeemeerminzwemmen Altijd al willen weten hoe het is om zeemeermin of zeemeerman te zijn en met je vin door het water te scheren? Tijdens de cursus Zeemeerminzwemmen kom je erachter! In drie lessen word je omgetoverd tot een echte zeemeermin of zeemeerman. Iedere maand start een nieuwe cursus. Om mee te mogen doen, heb je een A+B diploma nodig en mag je maximaal schoenmaat 36 hebben. Inschrijven kan bij de receptie. Doe het snel, want er zijn maar tien plaatsen per cursus! Let op! Neem altijd sokken mee voor in de vinnen, hierdoor past alles beter.

2019 September Oktober November

6, 13 en 20 september 4, 11 en 18 oktober 1, 8 en 15 november

2020 Januari Februari Februari/maart Maart/april Juni

10, 17 en 24 januari 7, 14 en 21 februari 28 februari, 6 maart en 13 maart 20 maart, 27 maart en 3 april 5, 12 en 19 juni

Wanneer: Vrijdag 17.45 tot 19.00 uur in het wedstrijdbad.

Kosten: € 39,50 voor drie lessen. Een staart en monovin heeft u in bruikleen tijdens de les.

Heb jij al een snelle tijd op onze interactieve glijbaan gezet?

Baby's, peuters, kinderen, tieners, volwassenen en senioren, ze waren allemaal aanwezig tijdens de fotoshoot. Er werden onder andere foto's gemaakt in de glijbaan, tijdens de zwemlessen, het aquajoggen en bij het peuterbad. Ook zijn er opnamen gemaakt met een Go-Pro camera, zodat bezoekers van de site ook kunnen zien, hoe het is om van de glijbaan te gaan. Het eindresultaat van de foto's en video's is binnenkort te zien op www.sportfondsenleiderdorp.nl. We blikken in deze krant alvast terug op de gezellige middag, met een aantal foto’s.

Huttenbouw Leiderdorp Tijdens de heetste week van het jaar, tot nu toe, werd in Leiderdorp de huttenbouw gehouden. Er werd flink gezaagd, getimmerd en gebouwd. Sportfondsen Leiderdorp is trotse sponsor van dit evenement. Alle kinderen kregen na afloop van de huttenbouw een ‘freecard’ om gratis te komen zwemmen. We ondersteunen veel lokale initiatieven. Heb je een vraag over samenwerking of sponsoring, dan kun je contact met ons opnemen via marketing.sfl@sportfondsen.nl.

Sinds eind vorig jaar hebben we een nieuwe interactieve glijbaan. Je kunt zelf je eigen thema kiezen en een snelle tijd neerzetten. Door de touchpoints te raken, kun je ook nog tijd winnen. Nog niet geweest? Daag je vrienden uit en neem ze mee naar zwembad De Does.

DE DOES SPORTFONDSEN

Foto: Rudeboy Media

MONDHYGIËNE PRAKTIJK LEIDERDORP Uw mondhygiën is onze zorg

Mondhygiëne praktijk Leiderdorp is een

Als

vrijgevestigde mondhygiëne praktijk. De

gebruik ik mijn kennis en kundigheid om

praktijk bevindt zich in de wijk Leyhof in

u een kwalitatief goede mondzorg aan te

Leiderdorp.

bieden.

Ik ‘Hossain Haidari’ ben de oprichter van

De praktijk is vrij toegankelijk (zonder

Mondhygiëne praktijk Leiderdorp. Sinds

verwijzing) en laagdrempelig. Zo zijn

april 2017 werk ik met meer enthousiasme

de tarieven schappelijker en er is meer

en passie voor het vak in mijn eigen praktijk.

aandacht en tijd voor het uitvoeren van een

In 2013 ben ik als mondhygiënist (opleiding

behandeling.

Mondzorgkunde)

Persoonlijke contact is een voorwaarde voor

aan

de

Hogeschool

INHolland (Amsterdam) afgestudeerd.

uw

(toekomstige)

mondhygiënist

een goede behandelresultaat.

Buitenhoflaan 64 • 2353 MB Leiderdorp • 071 - 7504563 • info@mhpl.nl • www.mhpl.nl

Zwembad De Does

Pagina 5


Behandelingen Knippen

vanaf € 24,50

Kleuren

vanaf € 28,70

Scheren

vanaf € 16,15

Perm. make-up vanaf € 161 ,15

Decorette Leiderdorp Het team van Decorette Leiderdorp staat altijd klaar om je te adviseren en te begeleiden. Of je nu kiest voor een industriële ruimte of een romantische kamer, er is altijd genoeg inspiratie aanwezig. Van woonwens naar werkelijkheid. Samen ontdekken we de mogelijkheden om van jou huis een thuis te maken. Winkelhof 36 2353 TS Leiderdorp | Tel. 071-5413263 leiderdorp@decorette.nl | www.decorettewinkelhof.nl

Luykendreef 3, 2353 BG Leiderdorp tel: 071-5891487 Judo voor jongens en meisjes al vanaf 4 jaar.

Veranda’s

Tuinkamers

Glasschuifwanden

Carports

Zonwering

‘‘Winnaar Leiderdorpse ondernemersprijs 2018’’

Judo:de debeste beste sport Judo: sportvoor voormeer meer zelfvertrouwen, een een betere zelfvertrouwen, beteremotoriek motoriek en innerlijke kracht. en innerlijk en innerlijke kracht. Wij bieden o.a. diverse fitnessactiviteiten, yoga, pilates enfitnessactiviteiten, powerplate training. Wij bieden o.a. diverse yoga en pilates. Wij bieden o.a. diverse fitnessactiviteiten, yoga en pilates. Kijk voor meer info op onze gratis app, facebookpagina of Kijk voor meer info op onze gratis app, facebookpagina of www.sportcentrumvanhoudt.nl www.sportcentrumvanhoudt.nl

MijnVeranda Delfweg 36 A - 2211 VM Noordwijkerhout 06 26 25 12 36 - info@mijnveranda.nu

www.mijnveranda.nu


KINDERFYSIOTHERAPIE LEIDERDORP VERHUIST NAAR GEZONDHEIDSCENTRUM RIJNLAND

Verschillende specialisaties en expertises ‘Door de samenwerking met Maatschap Goudeket aan te gaan, kunnen wij onze krachten bundelen en een nog betere service bieden aan onze klanten. We zitten nu met meer specialisaties bij elkaar, waardoor we de mogelijkheid hebben om vanuit al onze expertises te kijken naar de klacht. Welke specialisaties

UW TUIN IS ONZE ZORG

Per 1 juni is de praktijk voor kinderfysio-

we in huis hebben? Dat zijn kinder- en manuele the-

therapie een samenwerking aangegaan met

rapie, psychosomatiek en sportfysiotherapie.’

Maatschap Goudeket. De praktijk is daarom verhuisd naar een nieuwe locatie: Gezondheidscentrum Rijnland aan de Simon Smit-

Voor advies, onderhoud, aanleg, renovatie, snoeien of beplanten van uw tuin, bij A.G. Tuinen hoveniersbedrijf bent u op het juiste adres.

weg in Leiderdorp. Marleen van Kampen, eigenaresse van Kinderfysiotherapie Leiderdorp, is enthousiast over de nieuwe werkplek.

Voor wie? ‘Alle kinderen kunnen bij Kinderfysiotherapie Leiderdorp terecht, van baby’s tot achttienjarigen. Met de verschillende specialisaties die we in huis hebben, zijn er heel veel soorten klachten die we kunnen behandelen, of dat nu gaat om sportblessures, motorische problemen of het tegengaan van overgewicht door een speciaal beweegprogramma. Ook geven we jeugdfitness en gymlessen waarin kinderen werken aan eigen doelen, zoals het verbeteren van het evenwicht of mikken en vangen.’

Bel of stuur een email voor een vrijblijvende afspraak.

De nieuwe praktijk ‘We zijn de enige kinderfysiotherapiepraktijk in Leiderdorp, dus doen we er alles aan om onze klanten zoveel mogelijk goede en gevarieerde zorg te bieden. In onze nieuwe praktijk beschikken we over een mooie oefenzaal waar we met de kinderen aan de slag kunnen om lichamelijke klachten zo snel moge-

Jacoba van Beierenlaan 41 • 2353 DS Leiderdorp T 06 - 46124214 • info@ag-tuinen.nl Jacoba van Beierenlaan 41 • 2353 DS Leiderdorp T 06 - 46124214 • info@ag-tuinen.nl

WWW.AG-TUINEN.NL

Cosmederma Uw huid een mooiere uitstraling geven? Of twee gelijke wenkbrauwen of eyeliners zonder dagelijkse moeite?

Gezondheidscentrum Rijnland, Simon Smitweg 1B Leiderdorp

lijk te verhelpen. Daarbij hechten we ontzettend veel waarde aan een goede sfeer, want het juiste gevoel is ontzettend belangrijk.’

T.: 071-5420495 | www.kinderfysiotherapieleiderdorp.nl

Theda Mansholtstraat 5a 2331 JE Leiden T 06 - 36 10 17 16 M info@cosmederma.nl W www.cosmederma.nl CosmedermaLeiden

Bij Cosmederma bieden wij de volgende cosmetische behandelingen aan: • Chemische peelings en dieptereiniging bij acne • Chemische peelings bij pigmentvlekken • Microneedling voor huidverbetering bij (acne-) littekens en huidveroudering • Permanente make-up van de eyeliner, wenkbrauwen of lippen Cosmederma is een praktijk gericht op huidtherapie, permanente make-up en dermatografie, ookwel bekend als medische tatoeage. Wij combineren onze kennis van medische en cosmetische aspecten om u de beste behandeling te geven.

“Omdat iedere huid uniek is!’”

Vergoeding! Doordat u behandeld wordt door een erkend huidtherapeut kunt u bij sommige behandelingen in aanmerking komen voor vergoeding vanuit uw aanvullende zorgverzekering.

Sport 2000 Leiderdorp Wij wensen iedereen een goed sportseizoen! Contactgegevens Sport 2000 Leiderdorp Adres Winkelhof 83 Postcode 2353 TZ Plaats Leiderdorp Telefoon 071-5411459 E-mail info@sport2000leiderdorp.nl

Onze openingstijden Ma 13:00 - 18:00 Di 09.00 - 18.00 Wo 09.00 - 18.00 Do 09.00 - 18.00 Vr 09.00 - 21.00 Za 09.00 - 17.00 Zo Gesloten Eerste zondag van de maand 12.00 - 17.00


Waarom zwemles bij zwembad De Does? Zwemles volg je natuurlijk bij zwembad De Does. Hier leer je zwemmen en kan je rekenen op een leven vol (water)plezier. Dat begint al bij de eerste les. Op een leuke en speelse manier leer je goed zwemmen, volgens het Zwem-ABC. Via het uitgebalanceerde lesprogramma krijg je alle basisvaardigheden gezwind onder de knie.

Met het A-diploma kun je je redden in een zwembad zonder attracties zoals golfslag en wildwaterglijbaan. Met B heb je daarvoor wel de vaardigheden, maar pas met diploma C voldoe je aan de Nationale Norm Zwemveiligheid. Dan ben je ook zwemveilig in open binnenwater zoals recreatieplassen.

Voordelen van De Does: • Zwemlessen kun je één of twee keer per week volgen, op een dag en tijdstip naar keuze, uiteraard in overleg. De lessen duren elk 45 minuten. • Lesgroepen zijn er op maandag tot en met zaterdag. • Mogelijkheid tot privéles. Maximaal drie kinderen per groep. • Plezier, afwisseling en veiligheid staan centraal tijdens de lessen. • De gediplomeerde lesgevers zijn in het bezit van 'zwemmend redden', EHBO-diploma en VOG. • De wachtlijst is kort. • We gebruiken een leerlingvolgsysteem. • Starten kan al vanaf 4,5 jaar. • We zijn erkend licentiehouder Zwem-ABC van de Nationale Zwemdiploma's ABC door NPZ/NRZ en hebben zeer goede beoordelingen.

“Het is dus beter om het hele programma af te werken”, meent Monique. De beste leeftijd om te starten is vanaf 4 ½ jaar. “Dan zijn kinderen voldoende motorisch ontwikkeld” aldus de zwemlescoördinator. Het lesprogramma kent vijf niveaus. De Does werkt met een leerlingvolgsysteem.

Zwemveiligheid is noodzaak “Goed kunnen zwemmen is zo belangrijk in ons waterrijke land”, benadrukt Monique den Hartog. Ze is de zwemlescoördinator en tevens één van de zwemdocenten in zwembad De Does. “We werken volgens het Zwem-ABC”. De aan dit zwemonderwijs verbonden diploma’s zijn in heel Nederland erkend. Maar echt ‘zwemveilig’ ben je als je alle drie de diploma’s hebt gehaald”, verklaart ze.

Via een eigen inlogcode zien ouders op de website hoe ver hun zoon of dochter is. Apart gekleurde smileys vertegenwoordigen de diverse onderdelen in een bad. De gele smiley betekent dat de vaardigheid wordt beheerst. Zijn alle baden doorlopen, dan volgt het diplomazwemmen. Een feest dat iedere 8 à 9 weken plaats vindt in De Does. “Honderd jaar geleden werd zwemmen nog als luxe gezien. Nu is het leren zwemmen voor elk kind een noodzaak”, aldus Monique. Wat is de ideale leeftijd om te leren zwemmen? Voor kinderen van 0 tot 4 jaar is het aanleren van zwemslagen nog erg lastig. Maar heel jonge kinderen kunnen al wel leren zichzelf te redden in het water. De Nationale Raad zwemveiligheid stimuleert ouders om Baby- en Peuterzwemlessen met hun kind te volgen. De essentie ligt in het idee dat je kind bijvoorbeeld leert

draaien en drijven of vanuit het water op de kant kan klimmen. Baby- en Peuterzwemmen (4 maanden tot 4 jaar) Lesdagen: Maandag t /m vrijdag 4 maanden tot 10 maanden 09.15 - 09.45 uur 10 maanden tot 1,5 jaar 09.45 - 10.15 uur 1,5 jaar tot 2,5 jaar 10.15 - 10.45 uur 2,5 jaar tot 4 jaar 10.45 - 11.15 uur Samen zingen, spelen en spetteren in het warme water is genieten voor twee. Bovendien versterkt het contact dat je met je kind hebt jullie band. Al vanaf vier maanden maak je hem of haar vertrouwd met water tijdens Jip's Baby- en Peuterzwemmen. Spelenderwijs wordt je kind zeker in het water. Al snel kom je erachter hoeveel plezier je samen hebt in het zwembad. Je kind leert de nieuwe omgeving kennen, voelt zijn/haar drijfvermogen en de voortgaande beweging, ervaart de weerstand van het water en leert te drijven op zijn rug. Allerlei bewegingsvormen worden spelenderwijs geoefend in groepsverband. Kinderen vanaf 2,5 jaar oud leren spelenderwijs de grondbeginselen van het zwemmen. Hierbij komen behendigheid en leren wat wel en niet mogelijk is in het water, ook aan bod. Jip's Baby- en Peuterzwemmen is een goede voorbereiding op de zwemlessen volgens het ABC-diploma. Doe ook gezellig mee! Let op! In de schoolvakanties is er geen Baby- en Peuterzwemmen. Uiteraard ben je wel van harte welkom tijdens de recreatieve zwemuren.

Dé juwelier voor Leiderdorp en omgeving

| arbeidsrecht | familierecht | mediation

Pagina 8

Zwembad De Does


Zwemles voor volwassenen Dag Donderdag

Tijd 09.00 – 09.45 uur

Bij zwembad De Does leer je (weer) zwemmen. Misschien heb je geen diploma en wil je graag zwemmen leren? Of heb je vroeger wel een diploma behaald, maar zwem je bijna niet en wil je het onder begeleiding oefenen? Geef je dan op voor deze zwemles(sen) en voel je snel (weer) als een vis in het water. Onder begeleiding van een ervaren zweminstructeur pak je het zwemmen in kleine groepen van maximaal vijf volwassenen (weer) op. Het zwemmen eenmaal onder de knie? Maak dan een overstap naar Swim-Fit waarbij slagverbetering en/of conditieverbetering aan bod komen. Informeer bij de receptie van het zwembad wanneer je kunt starten met zwemles voor volwassenen.

Samen pret in het water “Bijna alle baby’s en peuters vinden het fantastisch”. Elly begeleidt al heel lang het baby- en peuterzwemmen in De Does. Het samen lekker bewegen in het warme water is fijn voor ouder en kind, zo is haar ervaring. “Maar een ander groot voordeel is dat het kind spelenderwijs goed voorbereid wordt op de zwemlessen straks. Het is dan immers al watervrij en dat betekent de nodige tijdwinst”. Het baby- en peuterzwemmen is onderverdeeld in vier leeftijdsgroepen, al naar gelang de ontwikkeling van het kind. De jongste groep (4-10 maanden) begint met zachtjes bewegen, draaien en drijven. “Heel goed voor de motoriek en het contact met je kindje”, weet Elly. Het zingen van allerlei spetterliedjes zorgt voor nog meer pret, zo voegt ze eraan toe. De oefeningen in de volgende groepen volgen de verdere ontwikkeling van het kind. Zo wordt er in het water rondjes gedraaid, gestapt, gesprongen, gespeeld met attributen zoals eendjes en visjes en naar speeltjes gedoken. “Allemaal elementen als prima voorbereiding op de latere zwemlessen”, aldus Elly. De oefeningen zijn afwisselend en ongedwongen. “Niets moet. Plezier in het water staat voorop”, verzekert de zwemdocente. En hebben de peutertjes de cyclus afgerond dan krijgen ze een heus diploma. Dat wordt één keer per jaar uitgereikt. Een feestelijk gebeuren, belooft Elly. Tip: Vraag een gratis proefles aan via www.dedoes.nl en maak vrijblijvend kennis met onze baby- en peuterzwemlessen.

Privé zwemles ABC Meer persoonlijke aandacht voor je kind tijdens de zwemlessen? Dan zijn privélessen de oplossing. Er zitten maximaal drie kinderen in een groep en de lessen duren elk dertig minuten. Onze collega’s geven je graag meer informatie. Stuur een mail (info.sfl@sportfondsen.nl) of bel naar 071-541 04 81. Tijden en dagen (vanaf bad 1): Maandag 17.00 - 17.30 uur Woensdag 13.00 - 13.30 uur 13.45 - 14.15 uur 14.30 - 15.00 uur 17.30 - 18.00 uur Donderdag 17.00 - 17.30 uur 17.30 - 18.00 uur 18.00 - 18.30 uur Zaterdag 09.00 - 09.30 uur Zwemles voor oudere leerlingen? Veel kinderen starten met zwemles als ze tussen de 4,5 en 5 jaar oud zijn. Soms gebeurt dat om diverse redenen niet. Als deze kinderen (vanaf 8 jaar) dan toch willen leren zwemmen, vinden ze het vaak minder leuk tussen jongere kinderen. Bij zwembad de Does kunnen deze leerlingen tussen leeftijdsgenoten leren zwemmen. Dag Donderdag

Tijd 17.00 - 17.30 uur 17.30 - 18.00 uur 18.00 - 18.30 uur

Doel plezier in zwemmen krijgen De meeste mensen halen als kind hun zwemdiploma’s. Toch zijn er volwassenen die niet (goed) kunnen zwemmen. Zwemdocent Maartje geeft les aan volwassenen. “Sommigen hebben nog nooit gezwommen bijvoorbeeld omdat ze watervrees of zelfs een trauma hebben. Of ze komen uit het buitenland en hebben daar nooit leren zwemmen”. Er zijn, ervaart Maartje, verschillende redenen voor volwassenen om toch op zwemles te gaan. “Bijvoorbeeld als ze met hun eigen kinderen of kleinkinderen willen zwemmen. Dit is vaak de reden het toch te leren en hun angst te overwinnen”. Anderen kunnen wel zwemmen maar willen graag hun slag verbeteren of een nieuwe leren. Bijvoorbeeld borstcrawl. “Veel mensen beheersen alleen de schoolslag”, constateert Maartje geregeld. In de lessen kunnen alle slagen worden geoefend. Maar ook vaardigheden als watertrappelen en duiken. “Je ziet vaak dat de mensen eerst angstig en onzeker zijn, maar al snel het zwemmen en duiken echt leuk gaan vinden”, merkt de zwemdocent. Omdat de lesgroepen uit maximaal vijf personen bestaan kan ze iedereen alle aandacht geven. “Een praktisch individuele begeleiding”, bevestigt Maartje. Wie dat wil kan ook de in De Does gehanteerde ABCdiploma’s halen. En wie eenmaal over de gewenste zwemvaardigheid beschikt kan in zwembad De Does doorstromen naar Swim-Fit. Zweminstructeur Maartje: “Het is zo fijn te zien dat mensen plezier krijgen in het zwemmen. Vooral als ze daarvoor een knop hebben moeten omzetten. Dat levert de meeste voldoening op. Voor de deelnemers en voor mij”.

Renée Bantje Coaching & Training

Bewustwording Verliesverwerking DOE-HET-ZELF GARAGE GEVESTIGD IN LEIDERDORP TOUWBAAN 40, UNIT 1 071-889 79 26 DHZFLEXWHEELS.NL

Zwembad De Does

Innerlijke vrijheid

Laat je toekomst niet beperken door je verleden Neem vrijblijvend contact op www.reneebantje.nl

info@reneebantje.nl

Pagina 9


Bouw Bogerd Bouw

ag

uw helpt graag uw

mhuis droomhuis

eren

te ! realiseren !

.nl www.bogerdbouw.nl w .nl info@bogerdbouw.nl VAN DIEPENINGENLAAN 108 | 2352 KA LEIDERDORP 071 - 521 85 72 | INFO@DENELZENSCHOENMODE.NL

HAAR UITVAL OF DUNNER WORDEND HAAR IS EEN GROOT PERSOONLIJK PROBLEEM

0645480131 

Filiaal Leiden Breestraat 32-36 2311 CS Leiden Tel. 071 - 5125 Filiaal 212 Zoetermeer Filiaal Leiden Breestraat 32-36 2311 CS Leiden Tel. 071 - 5125 212

Dijkmanschans 198 2728 GK Zoetermeer (wijk 28) Tel. 079 - 331 2993

WWW.HAARHUISVANTONGEREN.NL

IK WIL OERRR

Kinderfysiotherapie

CURSUSSEN

LEIDERDORP

WORKSHOPS BEELDEN

Meld je aan op OERRR.nl

WINKEL Moeder en zoon samen in de zorg ‘De appel valt niet ver van de boom’, hoor je wel eens als kinderen hetzelfde vak kiezen als hun ouders. Dat geldt zeker voor Monique en Matthijs. Zij werkt als verpleegkundige in opleiding bij ActiVite, hij doet Verpleegkunde aan de Hogeschool Leiden. “Mijn moeder maakte me ontzettend nieuwsgierig met al haar verhalen over de zorg.”

VOOR EEN ACTUEEL OVERZICHT VAN ONZE WORKSHOPS EN VERDIEPINGSLESSEN KIJK JE OP WWW.SIMONEVANOLST.NL ATELIER SIMONE VAN OLST | KENAUWEG 17A | 2331 BA LEIDEN

Monique heeft jaren bij commerciële bedrijven gewerkt. “Leuke functies, leuke organisaties, maar op een gegeven moment was ik het zat. Ik wilde écht iets betekenen in de maatschappij. Bij ActiVite kon Monique een opleiding tot verzorgende gaan doen. Werken en leren tegelijk. “Ik ben er ontzettend blij mee. Vaak dacht ik: had ik dit maar eerder gedaan!”

Blijkbaar werkt het aanstekelijk: zoon Matthijs loopt ook warm voor de zorg. “De verhalen van mijn moeder spreken me enorm aan. Als ze vertelt dat iemand is gevallen en de deur niet open kan doen voor haar, wil ik daar alles over horen. Soms zitten we tot 2 uur ‘s nachts over school en werk te praten. Gaaf toch?”


Doe’s Zwemdementie

Gek op disco én zwemmen? Dan is zwembad De Does the place to be. Een vrijdag per maand wordt het zwembad omgetoverd tot hip dansparadijs met gekleurde lampen en speciale lichteffecten. Tijdens het discozwemmen dans je op swingende hits. Het discozwemmen is van 20.30 tot 22.00 uur. Laat je samen met je vriendjes en vriendinnetjes meevoeren in de stroomversnelling, roetsj door de nieuwe interactieve glijbaan of relax in het verwarmde bubbelbad. Dat alles swingend en zingend op coole muziek. Kortom, een te gekke avond! Discozwemmen kan alleen als je in het bezit bent van een zwemdiploma en niet ouder bent dan 14 jaar.

Recreatief zwemmen Van maandag tot en met zondag is op het rooster van zwembad de Does tijd ingepland voor de recreatieve zwemmer. In het weekend is het zwembad zelfs tot 17.00 uur geopend. Kom gezellig langs om enkele uurtjes recreatief te zwemmen en spelen in onze zwembad. Glij van de nieuwe interactieve glijbaan of geniet van een ontspannen moment in de whirlpool of het Turks stoombad. De kleintjes kunnen heerlijk spelen in het peuter (spray)park. Voor een lekkere kop koffie, frisdrank of andere versnapering kun je terecht bij de zwembad bar. In de korte schoolvakanties organiseert het FUN-team tijdens het recreatief zwemmen overdag leuke afwisselende activiteiten. Meer weten over onze openingstijden en gunstige familietarieven? Kijk op www.dedoes.nl.

Kijk hieronder voor de data • 27 september 2019 • 25 oktober 2019 • 22 november 2019 • 13 december 2019 • 24 januari 2020 • 28 februari 2020

• • • • •

27 maart 2020 24 april 2020 22 mei 2020 26 juni 2020 10 juli 2020

Je verjaardagspartijtje vieren in De Does? Of gewoon lekker eten voor het discozwemmen begint? Kijk dan eens naar het Kids Party Arrangement, inclusief entree voor het discozwemmen en een Jip's Hippo Meal. Reserveer je arrangement van te voren.

Jeugdsportfonds, exclusief voor kinderen! Het Jeugdsportfonds betaalt sportspullen voor kinderen uit gezinnen met weinig geld. Het Jeugdsportfonds betaalt ook het lidmaatschap van een sportvereniging. Het gaat om allerlei sporten: • balsporten, bijvoorbeeld voetbal, honkbal, hockey, korfbal, basketbal, rugby, handbal, volleybal • verdedigingsporten, bijvoorbeeld judo, karate, boksen • watersporten zoals zwemmen (ook zwemles), snorkelen, waterpolo, zeilen, surfen • racketsporten, o.a. tennis, badminton, squash • andere sporten, net als turnen/gymnastiek, atletiek, schaatsen etc. Bijdrage aanvragen • Er moet in uw gemeente wel een Jeugdsportfonds zijn. Leiderdorp, Leiden en Zoeterwoude hebben een Jeugdsportfonds. Op Jeugsportfonds.nl leest u meer over de voorwaarden per gemeente. • U kunt zelf geen aanvraag doen bij het Jeugdsportfonds. Dat doet een intermediair, bijvoorbeeld een consulent van Incluzio of uw huisarts. Hij of zij vult de aanvraag in op de website van het Jeugdsportfonds. • Heeft het Jeugdsportfonds de aanvraag goedgekeurd? Dan betaalt het fonds de rekeningen van de sportclub en de sportwinkel. • De maximale bijdrage is € 225,- per kind per cursusjaar.

Zwembad De Does

Wanneer Elke maandag behoudens de schoolvakanties. Dit is het programma 13.00 uur: Omkleden 13.30 uur: Start van de les 14.00 uur: Nagenieten in het bubbelbad of sauna en omkleden 14.30 uur: Lekker kopje koffie of thee in ons sportcafé 15.00 uur: Einde van het programma Per duo bedragen de kosten € 10,- per keer, inclusief kopje koffie of thee na de les. Vooraf aanmelden is handig. Tip: Vraag een gratis proefles aan via www.dedoes.nl en maak vrijblijvend kennis met deze leuke sportles.

Sportfondsen Leiderdorp B.V. Amaliaplein 40 2351 PV Leiderdorp Zuid Holland T 071 541 04 81 E info.sfl@sportfondsen.nl I www.dedoes.nl Realisatie: MDH Uitgeverij T 0314 - 361130 E info@mdh-uitgeverij.nl I www.mdh-uitgeverij.nl Druk: Janssen Pers Verspreiding: Axender T 030 - 755 69 30 E kwaliteitsbeheer@axender.nl I www.axender.nl

Colofon

Discozwemmen

Bewegen in het water is goed voor het behoud van spierkracht, motoriek en geheugen. Het verwarmde water en de persoonlijke contacten zorgen bovendien voor ontspanning. Voor mensen met dementie en hun mantelzorger, zorgprofessional of zwemmaatje is er daarom iedere maandag een gezellige groepsles. Laat je zintuigen op verschillende manieren prikkelen.

Pagina 11


“Pro-Cura is een thuiszorgorganisatie die bewoners van de gemeenten Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest voorziet als huishoudelijk ondersteuning nodig is. De huishoudelijk medewerkers vormen met elkaar een team en hebben structureel overleg . Pro-Cura biedt huishoudelijk medewerkers die op termijn meer uitdaging zoeken intern de mogelijkheid om opgeleid worden als helpende. “ PRO-CURA | Renate Tuijten Aanwezig op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag

Pro-Cura bv | Karolusgulden 42 | 2353 TA Leiderdorp (T) 071-5420040 | (M) 06-52573480

Uitvaartverzorging

Afscheid nemen van dierbaren hoort bij het leven. Wanneer het zover is, wordt men echter overspoeld door de hoeveelheid keuzes en beslissingen die er ter voorbereiding van een uitvaart gemaakt moeten worden. Uitvaartverzorging Janson&Bolland staat u op persoonlijke wijze bij om op passende wijze afscheid te kunnen nemen.

Uitvaartverzorging Janson&Bolland is inmiddels al ruim 14 jaar een begrip in Leiden en omstreken en heeft tevens het enige onafhankelijke uitvaartcentrum van de regio. Deze sfeervolle locatie is gesitueerd aan het Levendaal in het centrum van Leiden.Uiteraard kunnen wij ook elders opbaren bijvoorbeeld thuis of verpleeghuis

Levendaal 103 | 2311 JG Leiden | www.levendaal.eu | 071 – 5 12 21 12


Onbezorgd verhuizen begint bij Verkroost!

071-5 414 414 Bedrijvenweg 28, Leiderdorp


MIJNVERANDA De naam zegt al genoeg!!

INSPIRATION POINT Veranda’s

Tuinkamers

Carports

Glasschuifwanden

Zonwering

MijnVeranda Delfweg 36 A 2211 VM Noordwijkerhout info@mijnveranda.nu www.mijnveranda.nu 06-26 25 12 36

Advertorials

ID Dance Factory Vind jij het ook zo leuk om te dansen en te bewegen op muziek? ID Dance Factory biedt danslessen aan voor jong tot oud! Al vanaf 2,5 jaar kan je bij ID Dance Factory lid worden en ook voor volwassenen heeft de dansstudio lessen op het rooster staan. Van peuterdans tot conditietraining en van klassiek ballet tot streetdance, iedereen kan komen dansen bij ID Dance Factory! In de danslessen staan plezier en kwaliteit voorop. Van dansen wordt je vrolijk, het is goed voor je zelfvertrouwen en motorische ontwikkeling. Alle leerlingen van de dansstudio dansen mee in de jaarlijkse grote eindvoorstellingen en daarnaast ook

in leuke optredens en kleine voorstellingen in en rond Leiderdorp. Ook hebben wij selectiegroepen welke meedoen aan danswedstrijden en gevorderde dansgroepen van jong tot oud. Daarnaast bieden wij ook danslessen aan in Koudekerk en Alphen. Wil jij een gratis proefles komen volgen? Dat kan altijd! Meer informatie kunt u vinden op www.iddancefactory.nl of stuur een e-mail naar info@iddancefactory.nl

“De klachten worden veroorzaakt door de bekkenbodem” en nu? Het BEC en het ZEC beschikt over specifieke diagnose- en behandelapparatuur om een goede diagnose te stellen. Het is niet werkbaar zonder deze specialistische apparatuur, immers hoe is het anders mogelijk u of uw kind gericht te helpen en te beoordelen of behandeling effectief zal zijn? “We horen regelmatig van onze patiënten terug dat het heel prettig is dat we goed luisteren naar de klachten en hiervoor de tijd nemen”. Na een ruim gesprek en onderzoek van ongeveer 45 minuten vallen de puzzelstukjes vaak al op hun plaats en wordt de diagnose en behandeling uitgebreid besproken. Is een verwijzing nodig, dan wordt daarvoor gezorgd. Artsen zijn soms verrast over de korte lijnen die wij met de (kinder)artsen en specialisten onderhouden. Dit is het resultaat van samenwerken in de zorg en dus kwaliteit van zorg.

en zindelijkheidszorg kunnen aanbieden en daar zijn zij heel erg trots op. Mocht u geïnteresseerd zijn in onze praktijk en wilt u informeren naar de onderzoek en behandelmogelijkheden, neemt u dan een kijkje op onze website www.becleiderdorp.nl (voor de volwassen patiënten > 16 jaar) of op www.zecleiderdorp.nl (voor kinderen van 2-16 jaar). U kunt natuurlijk ook telefonisch contact met ons opnemen, 071-7851087.

De praktijk van Karin en Ilse is uniek in deze regio, hierbij zijn zij een van de tien praktijken in Nederland die op deze wijze de bekken(bodem)

Uw mondhygiëne is onze zorg Mondhygiënepraktijk Leiderdorp neemt nieuwe cliënten aan

800 dealer

• Online afspraak inplannen 24 uur per dag • Extra behandeltijd zonder extra kosten • Achteraf betalen via uw verzekering • Persoonlijk en vriendelijke contact • Ruime behandel en wachtkamer • Schappelijke prijzen • E-mail en sms service • Elke zaterdag open • Vaste behandelaar • Lift aanwezig

Uw mondhygiëne is onze zorg

Uw lokale audio en TV winkel.

Advies aan huis, eigen bezorgdienst, grootste keuze audio uit de regio. Life demonstratie en workshops Advies aan huis, eigen bezorgdienst, in de winkel en 3 maal achter elkaar Life demonstratie workshops in de audio winkel vanenZuidHolland. winkel en 3 maal achter elkaar audio oor een Voor een product overzicht, agenda, product overzicht, agenda, informatie informatie en aanbiedingen.

Mondhygiëne praktijk Leiderdorp neemt nieuwe cliënten aan

kijkt u op: www.overgaauw.com.

• •

HIFI OVERGAAUW LEIDEN

Breestraat 146-148 Leiden Tel: 071 - 512 68 62 WWW.OVERGAAUW.COM

Adres: buitenhoflaan 64 Postcode: 2353 mb Leiderdorp E-mail: info@mhpl.nl Tel: 071-7504563 Website: www.mhpl.nl


door de verhoogde weerstand in het water een toename van de vetverbranding van zo’n dertig procent. Sporten in het water heeft dus een veel groter effect op conditie en vetverbranding dan ‘gewoon’ sporten! DOE’S Aquasport aanbod @zwembad De Does Maandag Aquavaria 09.45-10.30 uur Aquajogging 13.45-14.30 uur Aquafit voor zwangeren 19.30-20.15 uur

Zwemmen dé ultieme work-out Als we het hebben over een gezonde sport, dan is zwemmen wel de ultieme. Een paar keer per week baantjes trekken heeft een positief effect op je lichaam, mentale gesteldheid en gezondheid. Vriendelijk voor je lichaam Het water draagt je lichaam waardoor je je conditie zonder heftige impact op je skelet traint. Het water draagt zo’n 90% van je gewicht. Hierdoor kan je jezelf trainen en sterker maken zonder dat je stijve spieren krijgt of een hoog risico op blessures hebt. Zwemmen is krachttraining In het water heb je te maken met een hoge weerstand en moet je dus kracht gebruiken om jezelf te verplaatsen. Dat maakt zwemmen eigenlijk een soort krachttraining met een versterkend resultaat. Daarnaast maakt zwemmen je botten sterker. Zwemmen houdt je lenig Alle sporten maken je sterker maar soms ook minder flexibel. De effecten van zwemmen zijn anders. Je wordt krachtiger door de volledige beweging tijdens het zwemmen. Het is dus niet een herhaling van een geïsoleerde beweging. Je hele lijf doet mee als je uitdrijft, aanzet en doorhaalt. Het bewegen is daardoor heel anders dan in de sportschool evenals het effect ervan. Zwemmen is goed voor je hart Als je zwemt, laat je je hart (de belangrijkste spier in je lijf) keihard werken! Het pompt het bloed rond in je lijf terwijl jij door het water glijdt. Door je hart zo aan het werk te zetten zorg je er voor dat het rondpompen verbetert waardoor je een betere doorbloeding krijgt. Met 30 minuten zwemmen per dag verklein je het risico op hartziekten met zo’n 30%. Rooster banen zwemmen* dinsdag 07.00 - 09.00 uur woensdag 09.45 - 10.45 uur donderdag 07.00 - 09.00 uur vrijdag 07.00 - 10.00 uur

21.00 - 22.00 uur 21.00 - 22.00 uur 21.00 - 22.00 uur

* In vakantieperiodes wijzigt het banen zwemmen rooster. Voor meer (rooster) informatie verwijzen wij u naar www.dedoes.nl. Fit blijven door zwemmen Twee keer per week komt Mijnie (80) op de fiets vanuit Leiden naar zwembad De Does. Ze volgt daar al jaren met veel plezier de lessen Swim-Fit. “Ik ga altijd. Het is gezond en gezellig”, zegt ze. De tachtigjarige kan de opdrachten van de instructeur nog prima uitvoeren. Voor 16 banen

aaneengesloten zwemmen draait ze haar hand niet om en oefent slagen zoals borst- of rugcrawl, school- en zelfs vlinderslag. Wisselslag is haar favoriet. Tijdens de driekwartier durende les legt Mijnie zo’n 32 tot 36 baantjes af. “Je doet wat je kan in je eigen tempo”, legt ze uit. Ze heeft zich overigens niet altijd als een vis in het water gevoeld. “Ik was heel lang erg bang voor water. Pas in 1991 heb ik op advies van mijn huisarts leren zwemmen”. Ze volgde zwemlessen in De Does en haalde uiteindelijk haar ABC zwemdiploma’s. Dankzij de lessen verdween haar angst en is ze nu dol op zwemmen. Met enkele dames waarmee ze destijds zwemles had volgt Mijnie in De Does de lessen Swim-Fit. “We zijn echt sportmaatjes geworden”, lacht ze. De fitte tachtiger hoopt nog lang Swim-Fit te blijven doen. “De instructeurs zijn aardig en geven je de nodige aandacht. Bovendien is de sfeer in De Does reuze gezellig. Daarom voor mij een prima manier om te blijven bewegen. Heel belangrijk, vooral als je wat ouder wordt”. Tarieven recreatief/banen zwemmen: per keer 12 badenkaart* abonnement maandag-zaterdag*

€ 5,60 € 56.€ 293,95

* Geldigheidsduur tegoed bedraagt 1 jaar. Wil je liever onder begeleiding aan je zwemslag en conditie werken? Gebruik dan de Swim-Fit les om gezond en lekker fit te blijven! Verbeter je zwemslagen en houd meteen je conditie op peil. Gezellig in een groep, maar het tempo en de oefeningen bepaal je helemaal zelf. Rooster Swim-Fit dinsdag 09.15 - 10.00 uur Aquasporten, een effectieve training op elke leeftijd Slechte conditie, overgewicht en problemen met het spierstelsel kunnen snel en adequaat worden aangepakt met sporten in water. Het belangrijkste kenmerk van sporten in het water is de gewichtloosheid. Hierdoor komen schokbelastingen in spieren, pezen en gewrichten bij Aquasporten niet voor. De kans op overbelasting en blessures is bij zwemmen en sporten in het water dus niet aanwezig. In het water heeft het lichaam een andere aanpassing, zo is er een gemiddelde toename van twintig procent hartslagvolume, een veel hogere zuurstofopname, een automatische spierontspanning na ongeveer een kwartier, en

Zwembad De Does

Dinsdag Swim-Fit Aquavitaal Aquarobics Aquajogging

09.15-10.00 uur 10.15-11.00 uur 19.15-20.00 uur 20.15-21.00 uur

Woensdag Aquavaria AquaXtreme Aquarobics

09.00-09.45 uur 19.15-19.45 uur 20.00-20.45 uur

Donderdag Aquajogging Aquavitaal Aquarobics Aquajogging

09.45-10.30 uur 13.45-14.30 uur 19.15-20.00 uur 20.15-21.00 uur

Vrijdag Aquavitaal

10.15-11.00 uur

Alle spieren komen aan bod “Aquasporten gaat bij mij vóór alles. Als ik kan ga ik iedere ochtend”. Aan het woord is Door. Met een groepje medecursisten geniet ze na afloop van de les van een kopje koffie. Ze vindt het jammer als ze verhinderd is. “Bewegen in het water is veel leuker dan fitness op het droge. Je bent lichter waardoor de oefeningen veel makkelijker gaan”. Marjan beaamt dit. Zij voelt zich na afloop een stuk fitter. “Helemaal opgeladen. Soms is het wat zwaarder, afhankelijk van de attributen. Maar die kies je zelf. De oefeningen zijn aangepast aan je fysieke mogelijkheden”, betoogt ze. “Wie niet kan springen doet wat anders. Alles in je eigen tempo”, vult Greet aan. De docenten hanteren hun eigen lesmethodes. Die zijn niet met elkaar te vergelijken. “Maar juist de afwisseling is leuk. Ook omdat elke docent eigen muziek meebrengt”, meent Agnes. De verschillen tussen aquajoggen en aquarobics komen aan bod. Corry: “Aquajoggen is zonder bodem. Je doet er loop- en fitnessoefeningen zoals looppas en springen. Alle spieren komen aan bod”. Dat merkt ook Thea. “We werden stijver, maar het aquasporten brengt daarin beslist verbetering”. Samen met haar man Ben volgt ze de aquasportlessen in De Does. Volgens Ben is het een voordeel dat ze ’s winters kunnen blijven sporten wanneer ze veel minder wandelen en fietsen. “Zo blijven we bewegen”. Veel deelnemers van buiten Leiderdorp komen voor het aquasporten naar zwembad De Does. Zo ook Door. Ze roemt de speelse wijze waarop les gegeven wordt. “Daarnaast is het lesaanbod veel groter dan elders. Bovendien is het hier heel gezellig”, zegt Truus tot slot. Tarieven Aquasporten bij zwembad De Does: proefles (online aan te vragen via www.dedoes.nl) per keer Aquafit voor zwangeren per keer maandabonnement (1x per week) maandabonnement (onbeperkt)

gratis € 9,05 € 7,65 € 29,15 * € 34,80 *

* Exclusief eenmalige inschrijfkosten en aanschaf magneetkaart € 17,50. In vakantieperiodes wijzigt het aquasportrooster. Voor meer (rooster) informatie verwijzen wij u naar www.dedoes.nl.

Pagina 15


Zoek je een leuke kinderopvang? Kom eens langs bij Smallsteps Bloemerd, Pret-enzo of Ziezo

Smallsteps kinderdagverblijf Ziezo in Leiderdorp is een heerlijk warm nest voor je kind. Binnen maken we het altijd gezellig, maar we gaan ook veel naar buiten! Daarnaast is het mogelijk door te stromen naar onze buitenschoolse opvang Smallsteps Pret-enzo. Bij Smallsteps Bloemerd en Pret-enzo bieden we buitenschoolse opvang met een grote diversiteit aan activiteiten, groot aanbod op het gebied van sport en gezonde voeding.

Kom gerust eens kijken! Smallsteps Bloemerd: 071 - 542 17 10 Smallsteps Ziezo: 071 - 589 51 82 Smallsteps Pret-enzo: 071 - 589 51 82 www.smallsteps.nl

Profile for MDH Uitgeverij

Sportfondsenbad Leiderdorp / Zwembad de Does  

Sportfondsenbad Leiderdorp / Zwembad de Does