Page 1

9 t/m 17 september

ik neem je mee! nationale sportweek 2017

Gemeente Epe HARRY

AUTO’ S

APK

Hammerstraat 48-14 8161 PH Epe Tel.: 0578 64 11 24 Mob.: 06 53 707 027

Onderhoud

De Musketiers

Hoveniersbedrijf “ De Tuinkabouter”

Hoofdweg 32, Emst, tel. 0578 - 66 17 40

@nationale sportweek

Gemeente Epe

9 t/m 17 september 2017

www.heelepebeweegt.nl

www.facebook.com/BSCGemeenteEpe

1 Pagina 1


SCOREN DOEN WE SAMEN! UW SCOOR MEE EN MELD P: ORGANISATIE AAN O L WWW.EPESCOORT.N

Epe Scoort is een social community vóór en dóór ondernemers om sociaal ondernemerschap in de regio Epe te stimuleren. We nodigen alle organisaties die ook sociaal willen ondernemen dan ook van harte uit om zich aan te melden op www.epescoort.nl en met ons mee te (net)werken! Epe Scoort is een netwerkplatform om kennis, ideeën, vragen en ervaringen te delen, zodat meer mogelijkheden en kansen ontstaan voor werknemers die doorgaans minder makkelijk aan een baan komen. Zoals gemotiveerde mensen met een arbeidsbeperking en mensen die langere tijd geen baan hebben gehad. Epe Scoort is ook een ondernemerscompetitie tussen teams met ondernemers uit Epe, Apeldoorn, Brummen en Voorst. De teams met ondernemers zetten hun expertise en netwerk in voor het vinden van nieuwe werkplekken voor mensen met een arbeidsbeperking en mensen uit een uitkeringssituatie. Ook uw organisatie kan een bijdrage leveren aan dit gezamenlijke doel. Want scoren doen we samen! Word supporter van Epe Scoort. Ga naar de website en meld u aan:

www.epescoort.nl


Ik neem je mee

VOORWOORD

sportwethouder Robert Scholten aan het woord

“Wie neem jij mee?!” “Ik kijk ieder jaar weer uit naar de Nationale Sportweek. Het moment waarop veel verenigingen en clubs hun deuren opnieuw open zetten. Ze verzorgen sportclinics, -toernooien en -demonstraties. Onze gemeente kent een grote variëteit aan sporten, die beoefend kunnen worden bij vele sportverenigingen en sportclubs. Wekelijks zijn tal van sporters en vrijwilligers actief binnen één van de vele sportverenigingen die onze gemeente rijk is. Ik daag als sportwethouder u uit om deze week iemand (je vader, moeder, buurman of vriendin) mee te nemen naar jouw sportvereniging. Ik speel zelf graag korfbal en neem de gemeentesecretaris mee. Maar naast sporten is een gezonde leefstijl ook belangrijk en de plek die beweging hierbij inneemt. Sportverenigingen spelen hierin ook een belangrijke rol. Vorig jaar is het Sport- en Beweegplan Epe 2020 vastgesteld en eind juni heeft het college ingestemd met het bijbehorende uitvoeringsplan. Rode draad in het uitvoeringsplan

is de maatschappelijke rol van sport. Met het team van ‘Heel Epe Beweegt’ hebben we een sportteam in onze gemeente dat zich hier steeds meer voor inzet. Naast onderwerpen als een ‘Veilig Sportklimaat’ en ‘Sporten voor Iedereen’ is hierbij ook steeds meer aandacht voor de gebiedsgerichte aanpak. Een mooi voorbeeld

hierin is de succesvolle pilot ZitFit! in samenwerking met Viattence in Vaassen. Er komen veel mooie en nieuwe initiatieven aan, in samenwerking met de sportverenigingen. Ik heb er zin in en we mogen met recht een sportieve gemeente genoemd worden.

NATIONALE SPORTWEEK 2017

HEEL EPE BEWEEGT Ondersteuning Heel Epe Beweegt Buurtsportcoaches

Het team van buurtsportcoaches in de gemeente Epe bestaat uit Rik van Voorst, Tom Beekman en Vincent Rotman. De buurtsportcoaches zijn in dienst bij Koppel en voeren hun werkzaamheden uit onder de naam Heel Epe Beweegt. De buurtsportcoach is een bruggenbouwer tussen buurt, onderwijs en sport. Samen met scholen, sportverenigingen en instellingen werkt het team van Heel Epe Beweegt door middel van sport aan de ontwikkeling van kinderen. Daarnaast stimuleren wij een gezonde en actieve leefstijl onder alle inwoners in de gemeente Epe.

Taken

Het team van Heel Epe Beweegt organiseert activiteiten die erop zijn gericht om kinderen, jongeren en senioren meer te laten bewegen en kennis te laten maken met verschillende sportactiviteiten en sportverenigingen die de gemeente rijk is. Daarnaast zorgen wij voor een structurele verbinding tussen scholen, instellingen, sportverenigingen en buurten.

Wilt u als school, sportvereniging, bedrijf of buurtbewoner zelf iets organiseren en hierin ondersteuning van de buurtsportcoach wensen dan is dit mogelijk. Ook sluiten wij graag aan bij bestaande activiteiten om deze eventueel te vergroten en/of te vernieuwen. Graag blijven we op de hoogte van alle activiteiten rondom sport, bewegen en gezondheid. U kunt hiervoor contact opnemen met coördinator buurtsport Vincent Rotman, e-mail: v.rotman@ koppelepe.nl

/BSCGemeenteEpe

Van 9 t/m 17 september vindt de veertiende Nationale Sportweek plaats. De Nationale Sportweek valt samen met de Europese Week van de Sport en laat zien hoe gezond en vooral leuk sporten en bewegen is!

mee!’ campagne uitgedaagd iemand mee te nemen naar zijn of haar club om samen de start van het sportseizoen te beleven.

De Nationale Sportweek is in dezelfde periode waarop veel verenigingen en clubs hun deuren opnieuw open zetten; het sportseizoen gaat weer beginnen. Daarom vieren we tijdens de sportweek in september in heel Nederland de start van het nieuwe sportseizoen!

Tijdens de Nationale Sportweek openen tal van sportclubs, sportverenigingen en andere organisaties hun deuren en verzorgen ze sportclinics, -toernooien en -demonstraties. De Nationale Sportweek is een mooi moment voor de sportaanbieders om hun sportaanbod in de spotlights te zetten! Een overzicht van alle activiteiten in de gemeente Epe vindt je in de agenda verderop in deze krant en ook zijn de activiteiten terug te vinden op www.heelepebeweegt.nl.

Ik neem je mee! Het thema van de Nationale Sportweek is ‘Ik neem je mee!’. In de praktijk betekent het dat enthousiaste sporters iemand, die niet of nauwelijks aan sport doet, meenemen naar hun sportclub Iedereen wordt via de ‘Ik neem je

WWW.HEELEPEBEweEGT.NL, HET DIGITALE SPORTPLATFORM GEMEENTE EPE Met ruim 60 sportaanbieders mag de gemeente Epe zich met recht een sportieve gemeente noemen! Voor jong en oud is er voldoende mogelijkheid om te sporten of bewegen. De website www.heelepebeweegt. nl is hèt sportplatform van de gemeente Epe. De website bundelt het sportaanbod in de gemeente Epe en geeft een overzicht van alle sportverenigingen en sportaanbieders die de gemeente rijk is. Wil je direct weten welke sporten er bij jouw in de buurt te beoefenen zijn, neem dan een kijkje op de website.

Sportaanbieders kunnen zelf hun aanbod, kennismakingsactiviteit of toernooi plaatsen op de website zodat het zichtbaar wordt voor de doelgroep. De doelgroep kan zich vervolgens digitaal inschrijven op de activiteiten. Een clinic, een workshop voor sportbestuurders, een inspiratieavond positief coachen, een toernooi, een instuif, een hardloopwedstrijd, nieuwsbrieven Heel Epe Beweegt, het sportcafé; alles is te vinden op één site.

@BSCGemeenteEpe @BSCGemeenteEpe www.heelepebeweegt.nl

Algemene beweegtips 1. Beweeg matig intensief Beweeg tenminste 5 dagen per week, minimaal 30 minuten per dag, in blokken van 10 minuten matig intensief. Uw hartslag ligt daarbij iets hoger dan normaal en u raakt een beetje buiten adem. 2. Bewegen tegen futloosheid Bewegen is een remedie tegen een futloos gevoel. Mensen die meer bewegen hebben minder kans op depressies. Al tijdens het sporten maakt vermoeidheid plaats voor nieuwe energie. Dus wanneer u futloos bent, ga dan juist bewegen en niet op de bank liggen.

4. Stop met zitten! “Te veel zitten is het nieuwe roken!”. Ongezond! Probeer lang zitten af te wisselen met staan en wandelen. Ook met traplopen kunt u veel energie verbranden. 5. Bewegen is leuk Beweeg op een manier die u leuk vindt. Dat kan van alles zijn. Maak van bewegen ook eens een gezellige activiteit met meerdere mensen! Bijvoorbeeld: wandel in de natuur en doe aansluitend een gezellige picknick.

@nationale sportweek

Gemeente Epe

9 t/m 17 september 2017

Zwevende armen

Energizers

3. Alle beetjes beweging helpen Probeer bewegen in te passen in uw dagelijks leven: breng uw (klein-) kinderen met de fiets naar school en wandel tijdens uw pauzes op uw werk. Ook werkzaamheden in en om het huis behoren tot de categorie bewegen. Tijdens het schrobben van de vloer verbrandt u bijvoorbeeld 140 calorieën (per uur). Alle kleine beetjes helpen!

Deze energizer kun je eenvoudig tussendoor in de klas doen en kinderen (van 6 tot 12 jaar) vinden het erg leuk. Energizers bevorderen energieke afwisseling tussen de lessen door en zorgen voor plezier Benodigd materiaal: Niets

Spel Laat de kinderen hun spullen op de hoek van hun tafel leggen. Vraag hen om hun

www.heelepebeweegt.nl

voeten plat op de grond te zetten en de handen en onderarmen op de tafel te laten rusten. Dit wordt ook wel de Sfinx houding genoemd. Geef als begeleider een startsein; de kinderen duwen zo hard ze kunnen met hun onderarmen op de tafel zonder te gaan staan. Moedig de leerlingen 30 seconden aan om zo hard mogelijk te blijven duwen. Geef het stopsein en zeg meteen: Laat je armen omhoog zweven! Als ze het goed uitgevoerd hebben zullen hun armen als vanzelf omhoog gaan en gewichtloos zijn.

www.facebook.com/BSCGemeenteEpe

3 Pagina 3


“Ik help u graag bij een goed afscheid.”

Hoveniersbedrijf “ De Tuinkabouter” Service en garantie zijn vanzelfsprekend bij “De Tuinkabouter”. Is uw gazon door ons gelegd, dan wordt de eerste maaibeurt

Hoveniersbedrijf "DeTuinkabouter" is

een

jong

en

enthousiast

bedrijf waar de klant en kwaliteit

Mijn naam is Jolanda van der Wal, ik ben uitvaartverzorgster voor Yarden in Noord-Veluwe. Uit ervaring weet ik dat een betekenisvolle manier van afscheid nemen helpt bij het rouwproces. Daarom ondersteun en inspireer ik u bij het organiseren van een begrafenis of crematie. U kunt mij bellen op 06 159 568 03. Yarden Uitvaartzorg Noord Veluwe. Wilt u een overlijden melden? Bel dan 0800 8192 (24 uur per dag). www.yarden.nl

door ons verzorgd, zodat u optimaal kunt profiteren van een gezonde groene grasmat. De garantie van “De Tuinkabouter “ geeft uw tuin, ook na de aanleg, de nazorg die het

centraal staan. Van klein tot

verdient. Groen betekent groei en groei

groot, klassiek, modern of op

betekent dat de omgeving voordurend zorg

z´n japans? Met vijver, terras of

nodig heeft.

verlichting? "De Tuinkabouter" is uw deskundige adviseur.

Geniet van uw tuin in de zomer maak nu een afspraak en vraag naar de mogelijkheden

Onze diensten: * * * * * * * * * * *

Onderhoudsarm ontwerp Aanleg Onderhoud Vijvers Waterpartijen Bestrating Snoeien Rooien Advies Verlichting Beregeningsinstallaties

Hoveniersbedrijf “ De Tuinkabouter” Tel 0578 61 54 09 | Mob. 06 54 36 45 02 | www.detuinkabouter-epe.nl

ZUIDERZEEMUSEUM ENKHUIZEN

HAND Foto: Maarten Schets

GEMAAKT

Direct thuis zorg nodig?

Veelzijdig in zorg

Bel 7 dagen per week onze Zorglijn:

(088) 126 3 126 of kijk op www.verian.nl


Ik neem je mee STICHTING LEERGELD NOORD VELUWE Leergeld wil voorkomen dat kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar uit gezinnen met minimale financiële middelen, niet mee kunnen doen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Het motto van Leergeld is: “Alle kinderen mogen meedoen, want nu meedoen is straks meetellen”. Meer informatie over Stichting Leergeld via: 06-30 66 92 22 leergeldepe@gmail.com www.leergeldnoordveluwe.nl.

OPPEPPER NODIG? ENERGIZER

SPORTCAFE 27 september 2017

9 beweegtips voor op kantoor, want zitten is het nieuwe roken!

De rol van de (traditionele) verenigingen verandert en er wordt steeds meer van hen verwacht én gevraagd. Veel verenigingen lopen daarbij tegen dezelfde problemen aan. Tegelijk zijn er binnen elke vereniging wel kansen en wensen die wellicht onbenut blijven. Om elkaar als sportaanbieders in de gemeente Epe te leren kennen, verbindingen te zoeken, actuele thema’s te bespreken, ervaringen te delen en te profiteren van elkaars kennis wordt er twee keer per jaar een sportcafé gehouden. Hierbij staat kennismaken, netwerken en delen van kennis centraal.

Energizers zijn oefeningen om weer energie te krijgen. Het zijn leuke spelletjes om de concentratie te verhogen, om de kinderen juist te activeren of om even te ontspannen. Energizers hebben een fysiek element zodat de deelnemers letterlijk in beweging komen. Ook ontstaat er vaak een ongedwongen sfeer. In deze krant vindt je verschillende Energizers. We dagen iedereen, jong en oud, uit om elke dag een Energizer te doen.

3. Stand-up meeting Maak van een vergadering een wandelvergadering. Maak je niet druk over notulen of aantekeningen. Daar is de voicerecorder voor, die tegenwoordig in elke smartphone verstopt zit. Een van de aanwezigen kan de opname naderhand uitwerken. Als dit echt onhandig of onbespreekbaar is, is een sta-vergadering een goed alternatief.

Erg leuke vuller voor als je even wat energie wilt creëren. En misschien weet jij er wel een diepere betekenis achter te vinden. Bij worstelen gaat het erom dat je sterk bent. Bij Duimenworstelen gaat het erom dat je snelle duimen hebt.

Het sportcafé wordt georganiseerd door de buurtsportcoaches in samenwerking met de vereniging waar we tijdens het sportcafé te gast zijn. Het sportcafé is bedoeld voor alle bestuurders en vertegenwoordigers van organisaties en verenigingen in de sport in de gemeente Epe. Ook commissieleden en andere vrijwilligerskader zijn van harte welkom!

Energizers

Beginopstelling Stel de deelnemers op in twee rijen, tegenover elkaar.

Spel Vraag de deelnemers de handen van de persoon tegenover zich vast te pakken met de ‘monkey-greep’ (de vingers haken in elkaar) Dit is de eerste “war zone”. De deelnemers zeggen nu tegelijk tegen elkaar: “Op ‘3’ verklaar ik jou een duimworstelwedstrijd. 1,2,3!” Op ‘3’ mogen de deelnemers elkaars duim proberen vast te klemmen. Wissel een paar keer van partner. Creëer nu nog een tweede “war zone” door met de vrije hand ook in te haken. Je hebt nu stereo duimen worstelen voor gevorderden. (Het is geen oorlog, het mag geen pijn doen)

Volgend sportcafé Op woensdag 27 september 2017 van 19:30 – 21:30 uur vindt het volgende sportcafé plaats. We zijn dan te gast bij VV Emst (Sportpark ’t Hanendârp, Hanendorperweg 83, Emst). Het thema “samenwerken en verbinden” zal in elk geval aan de orde komen. Verenigingen, aanbieders en andere samenwerkingspartners ontvangen begin september de definitieve uitnodiging voor het sportcafé. U kunt zich aanmelden voor deze bijeenkomst door een mail te sturen naar v.rotman@koppelepe.nl. Vermeld daarbij de naam van uw organisatie/de vereniging en het aantal personen die komen.

CENTRUM VOOR JEUGD EN GEZIN

Kat en muis

Deze valt in de categorie ‘leuke tikspelletjes’ die volwassenen ook leuk blijken te vinden…

Het CJG is er voor: • kinderen en jongeren tot 23 jaar; • (toekomstige) ouders en verzorgers; • iedereen die werkt met kinderen, jongeren, ouders/verzorgers. Het CJG is van maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar van 8.30 tot 12.30 uur op: (0578) 72 00 00. Meer informatie: www.cjgepe.nl. of mail: info@cjgepe.nl.

Benodigd materiaal Voor iedereen deelnemer 1 lintje.

Energizers

Het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin) is er voor alle vragen over opgroeien en opvoeden. Je kunt er alle vragen stellen over babyverzorging of over je puber, over voeding en gezondheid of ontwikkeling en gedrag. Je kunt er ook terecht voor advies en begeleiding en aanvragen voor jeugdhulp. Binnen het CJG kun je deskundigheid van verschillende professionals op één plek vinden.

1. Dynamisch zitten Kies voor dynamisch zitten met een zitbal of balstoel. Met de kleine bewegingen die je de hele dag maakt om in balans te blijven, doe je je lichaam al een groot plezier: de doorbloeding verbetert, je rompspieren worden sterker, er is minder kans op rugklachten en je verbruikt meer calorieën (!). 2. Neem de trap Simpel maar doeltreffend. Gebruik zo vaak mogelijk de benenwagen. Dus overleg op een andere verdieping? Neem de trap! Of parkeer de auto zo ver mogelijk van de ingang van je kantoor of bedrijf. En ja, ook als het regent. Probeer ook elk uur een korte pauze van vijf minuutjes te nemen om even een klein wandelingetje te maken.

Duimen worstelen

Benodigd materiaal Geen

En dat terwijl lichaamsbeweging zo belangrijk is. Stilzitten wordt ook wel ‘het nieuwe roken’ genoemd omdat steeds duidelijker wordt dat het een risico vormt voor allerlei aandoeningen. Negen eenvoudige manieren om in beweging te komen:

Spel Maak een speelveld waar de deelnemers de ruimte hebben om door elkaar te rennen, en geef aan wat de lijnen zijn. Alle deelnemers stoppen een lintje achter in hun broek. Geef ze tijd om zich te verspreiden. De bedoeling is om het lintje van een ander te pakken. Als je geen lintje meer hebt, heb je niks om te beschermen dus is het makkelijker om een lintje te pakken. Als je er meerdere hebt doe je die om je nek, of je houd ze in je hand. Wanneer je lintje gepakt is, stop je een nieuwe, die om je nek hangt, in je broek. Je mag niet rennen, maar alleen wandelen of snel wandelen

4. Intervallen tijdens je lunch Benut de lunchpauze om te wandelen of - nog sportiever - om te snelwandelen, nordic wandelen of joggen. Ook intervaltraining is goed, zelfs voor beginners. Daarbij ren je korte stukjes (30 seconden tot een minuut) zo hard als je kunt, afgewisseld met lopen in een normaal tempo. De voordelen voor hart, bloedvaten en conditie zijn enorm, terwijl de belasting van de gewrichten minimaal is. 5. Hydrateer meer Een gekke tip misschien, maar één die verrassend eenvoudig is. Zet een grote fles water klaar en drink die gedurende de dag leeg. Dat helpt je niet alleen om voldoende te drinken - wat een must is voor je lichaam - maar je moet ook vaker even naar de WC en dat zorgt er op een natuurlijke manier voor dat je opstaat en even in beweging bent. 6. Technisch hulpje Installeer op je desktop een programma dat elk uur of om de twee uur aangeeft dat het tijd is om je werk neer te leggen en een paar (stretch)oefeningen te doen. 7. IJsberen Is het je weleens opgevallen dat slanke, fitte mensen vaker staan en vaak op en neer lopen als ze aan het praten zijn? Kopieer hun techniek en ga de volgende keer 'ijsberen' terwijl je een telefoontje beantwoordt. Een leuke manier om wat meer te bewegen. 8. Elke stap telt De stappenteller: steeds meer mensen ontdekken het nut en het plezier hiervan. Een stappenteller is een eenvoudig apparaat dat registreert of jij loopt. Ze zitten verstopt in de nieuwste smartwatches en smartphones of zijn als zelfstandige stappenteller te koop. Idealiter zet je dagelijks 8.000 tot 10.000 stappen. Dat kan door wandelen, maar het is ook erg leuk om te merken dat je in je dagelijkse leven erg veel stappen bij elkaar kunt sprokkelen door even naar de prullenbak te lopen, een bezoeker zelf op te halen bij de ingang of even naar een collega te gaan in plaats van hem een e-mail te sturen! 9. Sport met je collega’s Organiseer met een groepje collega's een of twee keer per week tijdens de pauze of aansluitend op het werk een sportclubje. Dat kan van alles zijn: van yoga of pilates tot kettlebel of hardlopen. Vaak kun je met elkaar makkelijk wat geld bij elkaar leggen om een trainer in te huren. En als je een gezondheidsbewuste werkgever hebt, wil die misschien ook bijdragen.

Nieuwe cv-ketel nodig? Kies dan voor de beste. ATAG i-Serie; Comfort & Rendement

    

De nieuwste cv-ketel in het ATAG-assortiment is als ‘Beste uit de Test’ naar voren gekomen in de Consumentenbondtest van januari 2017. Uitblinkend in warmwaterrendement en warmwatercomfort: Het bewijs dat comfort en energiezuinigheid uitstekend samengaan.

Wij kunnen het helemaal verzorgen van A tot Z ✓ Bittergarnituur ✓ Bittergarnituur ✓ Koude en warme buffetten ✓ Koude en warme buffetten Workshop kookstudio

✓ Rijsttafels ✓ Rijsttafels ✓ Barbecue ✓ Barbecue

ATAG mag opnieuw en al voor het achtste jaar op rij als Nederlandse cv-ketelfabrikant het predicaat ‘Beste uit de Test’ voeren.

✓ Workshop Verhuur vkookstudio an materiaal en drankjes

tot de mogelijkheden. behoort Verhuur vook an materiaal en drankjes tot de mogelijkheden. behoort ook Daarnaast kunnen wij life-cooking bij u thuis geven en we hebben een Wij geven ook kooksessies kookstudio waarin verschillende bij u thuis of bij u op het bedrijf. kooksessies worden geven.       

@nationale sportweek

Installatiebedrijf Tiemens Hoofdweg 39 8166AC EMST 0578-660360 06-19434797 www.tiemensinstallatie.nl

De Vliegende Indo Vlasakker 17 8091 MV Wezep T 06 - 204 114 69 E info@devliegendeindo.nl

Gemeente Epe

9 t/m 17 september 2017

www.heelepebeweegt.nl

De kleinschalige onderneming met ruime ervaring in het verzorgen van een respectvol en waardig afscheid.

24 uur per dag persoonlijk bereikbaar

0578 - 690410 (06 83227151)

Waar u ook bent verzekerd, u mag alijd zelf bepalen door wie u de uitvaart laat verzorgen.

Schotakker 5, 8162 JC Epe uitvaartvanvemde@planet.nl

www.uitvaartverzorgingvanvemde.nl

www.facebook.com/BSCGemeenteEpe

5 Pagina 5


DOE EENS GEK, THUIS BLIJVEN IS DUURDER. Inclusief: R 3x overnachting R 3x een heerlijk ontbijtbuffet R 3x een lekker 3-gangen diner R Dagelijks een gratis lunchpakket R 1 avond gezellige live muziek

Inclusief drankjes tussen 18:00 en 24:00 uur

Voor dit arrangement gelden de volgende aanreisdata: 169,00 p.p 5 september 12 september 19 september 22 september 26 september

169,00 p.p 3 oktober 6 oktober 10 oktober 17 oktober 20 oktober 24 oktober 27 oktober 31 oktober

111,11 p.p 3 november 6 november 10 november 17 november 20 november 24 november 27 november

NOVEMBER AKTIEMAAND 111,11 p.p

Kijk op onze website voor onze andere leuke arrangementen! Landhotel Am Park, In der Schmiedinghausen 36, 57392 Bad-Fredeburg

Reserveren: 0049-2974-96250 Nederlands gesproken | www.hotelampark.nl

Doe méér voor

MOLENS molenfonds.nl Start nu bij Anytime Fitness en krijg:

MAANDwww.anytimefitnes www.any

.anytimefitnes GRATIS www.any .anytimefitn .anytimefitness • Fitness Vaassen Anytime

Dorpsstraat 22 aassen • 0 Dorpsstraat 22 Vaassen 0 aassen • 0 aassen • 0578 - 200 002 aassen

.anytimefitness .anytimefitnes .anytimefitn .anytimefitness .anytimefitness.nl .anytimefitnes .anytimefitness .anytimefitness.nl ....& €0-

www.anytimefitness.nl

Inschrijfgeld!


Ik neem je mee

AGENDA Zaterdag 9 september Gymnastiekvereniging Hercules Open training Freerunning 7-10 jaar, Epe Gymnastiekvereniging Hercules Open training Freerunning 11+, Epe Gymnastiekvereniging Hercules Guppysport peuters en ouders, Epe Gymnastiekvereniging Hercules Gymkids 4-5 jaar, Epe Gymnastiekvereniging Hercules Open training Gym jeugd 6-8 jaar, Epe Atletiekvereniging Cialfo Duurlooptraining (weg) 12-100 jaar, Epe Volleybalvereniging Jumbo Van Andel-ORMI Epe Open Dag 12-75 jaar, Epe Jeu de Boulesvereniging Epetanque Kennismakingsmiddag 55+, Epe Zondag 10 september Atletiekvereniging Cialfo Familietraining (bos) 12-100 jaar, Epe Atletiekvereniging Cialfo SurvivalRUN 12-100 jaar, Epe Atletiekvereniging Cialfo Loopgroep Vaassen 12-100 jaar, Vaassen Maandag 11 september VV Oene Open trainingen 4-12 jaar, Oene Fitness-en preventiecentrum Epe Opstarttraining fitness 60+ 60-80 jaar, Epe Fitness-en preventiecentrum Epe Aangepast sporten- fitness met hersenletsel 18-88 jaar, Epe Fitness-en preventiecentrum Epe Opstarttraining fitness 40-70 jaar, Epe Fitness-en preventiecentrum Epe Kennismaking fitness 12-14 jaar 12-14 jaar, Epe Fitness-en preventiecentrum Epe Rug-fitness 12-88 jaar, Epe Fitness-en preventiecentrum Epe Kennismaking BoksFit Club 16-66 jaar, Epe Gymnastiekvereniging Hercules Open trainingen meisjes 4-11 jaar, Epe

Tijdens de Nationale Sportweek en de weken daarna openen verschillende sportaanbieders hun deuren en worden er verschillende sportieve activiteiten georganiseerd. We dagen je uit om iemand mee te nemen naar jouw favoriete sport. Dit kan een vriendje of vriendinnetje zijn, maar ook de buurman of een collega. Laat een ander ervaren waarom jij sporten en bewegen zo leuk en uitdagend vindt! Wie neem jij mee?! Gymnastiekvereniging Hercules Open trainingen Turnen 7e divisie 11 jaar en ouder, Epe

Jeu de Boulesvereniging Epetanque Kennismakingsavond 55+, Epe

Atletiekvereniging Cialfo Inloopavond, loopprogramma’s diverse niveaus 12-100 jaar, Epe

Fitness-en preventiecentrum Epe Rug-fitness 12-88 jaar, Epe

Gymnastiekvereniging Hercules Open training recreatief turnen 12+, Epe

Fitness-en preventiecentrum Epe Opstarttraining fitness 40-70 jaar, Epe

Atletiekvereniging Cialfo Recreantentraining (bos) 12-100 jaar, Epe

Fitness-en preventiecentrum Epe Kennismaking BoksFit Club 16-66 jaar, Epe

Gymnastiekvereniging Hercules GALM (gym) 55+, Epe

Fitness-en preventiecentrum Epe Kennismaking fitness 12-14 jaar 12-14 jaar, Epe

MDC Streetdance 12-20 jaar, Vaassen

Sportvereniging Gazelle Oene Open les Zumba volwassenen 16-99 jaar, Oene

Fitness-en preventiecentrum Epe Proefles Gezond Gewicht 18-68 jaar, Epe

Rene Smaal Karate Proefles karate (gaat door bij min. 10 deelnemers) 6-12 jaar, Vaassen

Donderdag 14 september

Sportvereniging Gazelle Oene Open les Zumba kids 6-10 jaar, Oene

Cultuurplein Noord Veluwe Breakdance voor jongens 8-15 jaar, Epe

Sportvereniging Gazelle Oene Open les Zumba dance 10-18 jaar, Oene

Atletiekvereniging Cialfo Recreantentraining (bos) 12-100 jaar, Epe

Woensdag 13 september

Sportvereniging Gazelle Oene Open les meisjesgym 5-8 jaar, Oene Sportvereniging Gazelle Oene Open les meisjesgym 8-12 jaar, Oene Sportvereniging Gazelle Oene Open les turnen 11-18 jaar, Oene Sportvereniging Gazelle Oene Open les Zumba volwassenen 16-99 jaar, Oene Sportvereniging Gazelle Oene Open les heren conditiegroep 25-99 jaar, Oene Dinsdag 12 september

Handbalvereniging CVO Open trainingen 5 t/m 8 jaar, Vaassen Gymnastiekvereniging Hercules Open training recreatief volleybal 50+, Epe Gymnastiekvereniging Hercules Open training Kids-aerobics 5-12 jaar, Epe Gymnastiekvereniging Hercules Open training turnen pre-instap 5-7 jaar, Epe Cultuurplein Noord Veluwe Kleuterdans 4-6 jaar, Epe

Gymnastiekvereniging Hercules Open training dames conditiegym 50+, Epe

Gymnastiekvereniging Hercules Zumba 18-99 jaar, Epe

Gymnastiekvereniging Hercules Open training spring groep 12+, Epe Gymnastiekvereniging Hercules G-gym 12+, Epe Atletiekvereniging Cialfo hardlopen wedstrijdgroep 12-100 jaar, Epe Atletiekvereniging Cialfo Nordic Walking/sportief wandelen (bos) 12-100 jaar, Epe Atletiekvereniging Cialfo Recreantentraining 12-100 jaar, Epe

Fitness-en preventiecentrum Epe Opstarttraining fitness 40-70 jaar, Epe Fitness-en preventiecentrum Epe Kennismaking fitness 12-14 jaar 12-14 jaar, Epe

Rene Smaal Karate Open training 6-12 jaar, Vaassen

Sportvereniging Gazelle Oene Open les turnen 11-18 jaar, Oene Zaterdag 16 september Gymnastiekvereniging Hercules Open training Freerunning 7-10 jaar, Epe Gymnastiekvereniging Hercules Open training Freerunning 11+, Epe

Taekwon-Do School Martowirono Open training 6-15 jaar, Epe

Gymnastiekvereniging Hercules Guppysport peuters en ouders, Epe

Atletiekvereniging Cialfo hardlopen wedstrijdgroep 12-100 jaar, Epe

Gymnastiekvereniging Hercules Gymkids 4-5 jaar, Epe

Jeu de Boulesvereniging Epetanque Kennismakingsavond 55+, Epe

Gymnastiekvereniging Hercules Open training Gym jeugd 6-8 jaar, Epe

Fitness-en preventiecentrum Epe Opstarttraining fitness 40-70 jaar, Epe

Atletiekvereniging Cialfo Duurlooptraining (weg) 12-100 jaar, Epe

Fitness-en preventiecentrum Epe Kennismaking fitness 12-14 jaar 12-14 jaar, Epe

Volleybalvereniging Jumbo Van Andel-ORMI Epe Inloop Clinic Eredivisie Regio Zwolle Volleybal 6-12 jaar, Epe

Fitness-en preventiecentrum Epe Kennismaking BoksFit Club 16-66 jaar, Epe

Volleybal Oefenwedstrijd Regio Zwolle Volleybal - Set Up Ootmarsum Vrije toegang, Epe

Fitness-en preventiecentrum Epe Proefles 60 Fit HEREN 65-85 jaar, Epe

Jeu de Boulesvereniging Epetanque Kennismakingsmiddag 55+, Epe

Vrijdag 15 september

Fitness-en preventiecentrum Epe Kennismaking BoksFit Club 16-66 jaar, Epe

Atletiekvereniging Cialfo recreantentraining 12-100 jaar, Epe

Gymnastiekvereniging Hercules GALM (gym) 55+, Epe

Fitness-en preventiecentrum Epe Kennismaking BoksFit Club 16-66 jaar, Epe

VV Oene Open trainingen 4-12 jaar, Oene

Atletiekvereniging Cialfo SurvivalRUN 12-100 jaar, Epe

VV Oene Open trainingen 4-12 jaar, Oene

VV Oene Open trainingen 4-12 jaar, Oene

Fitness-en preventiecentrum Epe Proefles 60 Fit DAMES 65-85 jaar, Epe

Sportvereniging Gazelle Oene Open les jongensgym 5-12 jaar, Oene

Fitness-en preventiecentrum Epe Kennismaking BoksFit Club 16-66 jaar, Epe

MDC Jazzdance 20+, Vaassen

Jeu de Boulesvereniging Epetanque Kennismakingsmiddag 55+, Epe

Atletiekvereniging Cialfo Nordic Walking/sportief wandelen (bos) 12-100 jaar, Epe

Zondag 17 september

Fitness-en preventiecentrum Epe Aangepast sporten- fitness met hersenletsel 18-88 jaar, Epe

Maandag 18 september

Fysio Fit Veenstade Kennismaking groepslessen 16+, Vaassen

Health all-in Mindfullnes-plus 4 t/m 12 jaar, Vaassen Gymnastiekvereniging Hercules Open trainingen meisjes 4-11 jaar, Epe

Fitness-en preventiecentrum Epe Opstarttraining fitness 40-70 jaar, Epe Fitness-en preventiecentrum Epe Kennismaking fitness 12-14 jaar 12-14 jaar, Epe

Sportvereniging Gazelle Oene Open les meisjesgym 5-8 jaar, Oene Sportvereniging Gazelle Oene Open les meisjesgym 8-12 jaar, Oene

Sportvereniging Gazelle Oene Open les turnen 11-18 jaar, Oene Sportvereniging Gazelle Oene Open les Zumba volwassenen 16-99 jaar, Oene Sportvereniging Gazelle Oene Open les heren conditiegroep 25-99 jaar, Oene Dinsdag 19 september Atletiekvereniging Cialfo Coopertest, 1000m, engelse mijl, 5000m 6-100 jaar, Epe Sportvereniging Gazelle Oene Open les Zumba kids 6-10 jaar, Oene Sportvereniging Gazelle Oene Open les Zumba dance 10-18 jaar, Oene Woensdag 20 september Handbalvereniging CVO Schoolhandbaltoernooi 6 -12 jaar, Vaassen Sportvereniging Gazelle Oene Open les Zumba volwassenen 16-99 jaar, Oene Sportvereniging Gazelle Oene Open les jongensgym 5-12 jaar, Oene Vrijdag 22 september Sportvereniging Gazelle Oene Open les turnen 11-18 jaar, Oene Maandag 25 september Health all-in Mindfullnes-plus 4 t/m 12 jaar, Vaassen Woensdag 27 september Heel Epe Beweegt i.s.m. VV Emst Sportcafé Sportbestuurders, Emst Handbalvereniging CVO Open trainingen 5 t/m 8 jaar, Vaassen Maandag 2 oktober Health all-in Mindfullnes-plus 4 t/m 12 jaar, Vaassen Woensdag 4 oktober Cultuurplein Noord Veluwe Peuterdans 2-4 jaar, Epe Vrijdag 6 oktober Handbalvereniging CVO Kleuterochtend 4-6 jaar, Vaassen Maandag 16 oktober Sportvereniging Gazelle Oene Volleybaltoernooi 16-99 jaar, Oene Health all-in Mindfullnes-plus 4 t/m 12 jaar, Vaassen Woensdag 18 oktober Voetbalvereniging KCVO Voetbaldag 5-18 jaar, Vaassen

Voor meer informatie, aanmelden en eventuele kosten kijk je op www.heelepebeweegt.nl De activiteiten die in deze krant staan worden mogelijk gemaakt door:

@nationale sportweek

Gemeente Epe

9 t/m 17 september 2017

www.heelepebeweegt.nl

www.facebook.com/BSCGemeenteEpe

7 Pagina 7


ERKEND PREVENTIECENTRUM VOOR LEEFSTIJL- & BEWEEGADVIES

Wij helpen je graag op weg Fitness • Groepslessen • Personal Training Fysiotherapie • Diëtist • Sauna • Zonnebank

W.G. van der Hulststraat 4, 8162 XG Epe 0578 - 621 666 • fitnescentrumepe.nl

Wilt u zaken doen met een Spaanstalig land?

Hoofdstraat 124 / 126 - 8162 AP Epe - 0578-614334

En wilt u zich volledig op uw doel richten? Neem met Spaans Kom dan dancontact bij Spaans TOtaalTOtaal. een cursus Spaans volgen. Wij taal van uw klanten leerboek en zorgen en ervoor dat in u Lesspreken bij eendeSpaanse docente, uitleg en uw contacten elkaar goed begrijpen. het Nederlands, kleine groepen of individueel,

www.dehoningpot.nl

Wilt u Spaans leren?

Pluimveeslachterij G.P. Remkes B.V. Kweekweg 8 | 8161PG Epe

www.remkes.nl

Ook voor taaltrainingen op maat bent u bij ons aan het juiste gratis proefl es. adres. Bij Spaans TOtaal kunt u eenuitgebreide taalcursus-, en conversatieles Spaans Meer informatie? Bel volgen. 0578-661581

Vertaaladviesbureau Spaans TOtaal Voor meer en informatie bel: 0578-661581 Vertaal- en adviesbureau Spaans TOtaal

www.spaanstotaal.nl

Hoofdweg 40, 8166 AE Emst T +31 (0) 578 661581 M +31 (0) 6 4022 4039 E info@spaanstotaal.nl

Kun jij reanimeren? Red levens in jouw buurt. Meld je aan op hartstichting.nl/reanimatie

Woensdag aprilT E ST JE Z E L F

23 BASE

IK WIL OERRR

Meer info zie www.bas-e.nl

Basketball Experience Meld je aan op OERRR.nl

Een clinic van een WEKELIJKSE TRAININGEN Wie Leeftijd Waar Mini’s 6-11 PWA hal Aspiranten 12-14 PWA hal Kadetten 15-17 PWA hal Junioren 18-19 PWA hal Senioren 18+ PWA hal Dames 18+ PWA hal

Allstars Basketball

EPE Wanneer Woensdags Dinsdags Woensdags Woensdags Dinsdags Dinsdags

coachklaas@hotmail.com |

Hoe laat 18.00 - 19.00 18.00 - 19.00 19.00 - 20.15 19.00 - 20.15 20.30 - 22.00 20.30 - 22.00

Vrijdags 18.30 - 20.00 Vrijdags 20.00 - 21.30 Vrijdags 20.00 - 21.30 Donderdags RSG 19.00 - 20.30 Vrijdags 20.00 - 21.30

www.facebook.com/basepe


Ik neem je mee DE GEZONDE SCHOOL Gezonde leerlingen presteren beter! Het bevorderen van de gezondheid van kinderen en jongeren heeft veel voordelen. Op jonge leeftijd wordt er al een belangrijke basis gelegd voor de toekomstige gezondheid van kinderen. Door gezond gedrag te stimuleren, kan een deel van de gezondheidsproblemen op volwassen leeftijd al in de jeugd voorkomen of uitgesteld worden. Een Gezonde School aanpak helpt de school om planmatig en structureel te werken aan de gezondheid en gezonde leefstijl van kinderen. De school kiest één van de thema’s die aansluit bij de visie en missie van de school, zoals bijvoorbeeld Sport en Bewegen, Voeding, Relaties en Seksualiteit of Welbevinden. De school gaat vervolgens met dit thema aan de slag door in de les structureel aandacht te geven aan dit thema. Er worden bijvoorbeeld water-dagen of groente en fruit-dagen geïntroduceerd en kan er gekozen worden voor spelend rekenonderwijs. Ook moet een school de fysieke en sociale omgeving zo in richten dat gezond gedrag gestimuleerd wordt. Alle maatregelen voor gezondheid van leerlingen en leraren worden vervolgens vastgelegd in het schoolbeleid. Wanneer de school voldoet aan alle criteria behorende bij het gekozen thema, kan het vignet behaald worden. Het vignet Gezonde School is een kwaliteitskeurmerk voor scholen die werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun leerlingen. Gezonde School draagt bij aan de gezondheid van kinderen, het welbevinden en de schoolprestaties. Het biedt ze een basis voor hun verdere ontwikkeling! Ook aan de slag met de Gezonde School? Kijk op www.gezondeschoolnog.nl voor de Gezonde School adviseur bij u in de buurt. Op de site is ook te zien welke scholen in de gemeente Epe al een Gezonde School zijn!

After sCool, een middag vol sport en beweeg plezier! Tring, de bel gaat! Kinderen rennen de school uit en zien een schoolplein vol met sportmaterialen. Het team van buursportcoaches vangt de kinderen op en laat kinderen ervaren hoe leuk het is om samen te bewegen. Verschillende sporten en spellen passeren de revue. De drempel om mee te doen is heel laag, opgeven is namelijk niet nodig. De school en de ouders reageren erg enthousiast op het concept van After sCool.

groepen een tot acht kunnen mee doen. In het schooljaar 2016-2017 hebben er dertien verschillende scholen uit de gemeente Epe mee gedaan. Er deden gemiddeld veertig kinderen mee bij de After sCool-activiteiten. Ook in het nieuwe schooljaar zullen de buurtsportcoaches weer aanwezig zijn om te gekke After Scool middagen te organiseren. Hou dus de posters in de school in de gaten, wij hebben er zin in!

Ontwikkeling nieuwe beweegactiviteiten voor senioren

Jenaplanschool ’t Hoge Land, Gezonde School in Epe

Het team van Heel Epe Beweegt kijkt naar mogelijkheden om nieuw aanbod voor senioren te ontwikkelen. In samenwerking met SWOE (Stichting Welzijn Ouderen Epe) wordt gekeken naar de opstart van een nieuwe beweeggroep voor senioren in dorpshuis De Hezebrink in Emst. Als blijkt dat er genoeg behoefte is onder de doelgroep dan zal deze activiteit in het najaar van start gaan Daarnaast worden in het najaar van 2017 op een tweetal locaties in de gemeente Epe i.s.m. ketenpartners wijkgerichte fittesten voor senioren georganiseerd. Door het organiseren van de fittesten hoopt Heel Epe Beweegt de inactieve senioren te bereiken en meer senioren te begeleiden naar passend sportaanbod. Het biedt sportaanbieders de gelegenheid om in te spelen op de behoefte die er is vanuit deze doelgroep. Kijk voor een overzicht van het (beweeg)aanbod van SWOE op www.swoepe.nl

Krachttraining voor 65+ De gemeente Epe draait mee in het onderzoeksproject ProMuscle in de Praktijk. Binnen dit project van de Wageningen Universiteit en GGD Noord-en Oost Gelderland (in samenwerking met FrieslandCampina, InnoPastry, Zorggroep Noordwest-Veluwe, Opelle, Zorggroep Apeldoorn en Viattence) wordt gekeken wat krachttraining en een verhoogde eiwitinname bij de voeding voor effect heeft op de spiermassa, spierkracht en spierfunctie van senioren. Een selecte groep deelnemers werd gedurende een traject van 12 weken begeleid door een diëtist en een fysiotherapeut. Onder coördinatie van de GGD startte begin juli het vervolgaanbod in het project. Fitnesscentrum Epe, Viattence en Heel Epe beweegt zijn hierbij betrokken. De meeste deelnemers kozen voor het vervolgaanbod van Fitnesscentrum Epe. Een kleine groep blijft echter doortrainen onder begeleiding van fysiotherapeut Ben Kuiper van Viattence in Woonzorgcentrum Klarenbeek. Voor het beweeguur in de wijk onder begeleiding van een buurtsportcoach van Heel Epe Beweegt was bijna geen animo. Er is besloten dit beweeguur niet door te laten gaan. Dinsdag 4 juli trapte Fitnesscentrum Epe af met de trainingsgroep voor de senioren in het project. Gedurende 12 weken zullen zij, onder deskundige begeleiding van Sven Harmsen en Gerard Bessels van Fitnesscentrum Epe hun krachttraining voortzetten. Deelneemster Diny Kieskamp: “Ik weet nu al dat ik doorga met trainen na afloop van het project. Ik merk echt verschil en dat wil ik graag vasthouden.” Voor het totale aanbod van het Fitnesscentrum Epe, kijk ook eens op www.fitnesscentrumepe.nl

Jenaplanschool ’t Hoge Land in Epe is een van de scholen die zich sinds dit jaar Gezonde School mag noemen. Voorwaarde om je als school Gezonde school te mogen noemen is dat er een structureel plan is om een gezonde leefstijl onder de kinderen aan te moedigen. Daarom worden er op de school worden diverse activiteiten georganiseerd, die onderdeel zijn van het gezondheidsplan van de school. De school heeft schoolfruit gehad in alle groepen. Elke dag wordt er fruit (of een andere gezonde hap) gegeten. Daarnaast sporten de leerlingen twee keer in de week 45 minuten in de gymzaal (of één keer gymmen en één keer zwemmen). Tussen de leermomenten door wordt in de klas voor veel beweging en energizers gezorgd. Naast gezond eten en veel bewegen doen de kinderen op de school onderzoek naar verslaving, duurzaamheid en voeding. Ook krijgen ze voorlichting over het drinken van kraanwater (het schoonste water van Nederland is in Epe) of het eten van gezonde voeding. De kinderen hebben allemaal een schooldopper, waar ze water in kunnen doen om op te drinken. Dat teveel zitten niet goed is weet de school ook. Sommige groepen hebben daarom tafels waar de kinderen staand aan kunnen werken. Weer andere groepen hebben zelfs balansborden waar de kinderen ook nog op kunnen staan.

ZitFit! Het project ZitFit is afgelopen maart gestart op woonzorgcentrum De Speulbrink in Vaassen. Doel van het project is om ouderen, ondanks hun leeftijd en hun fysieke ongemakken, meer in beweging te krijgen. Dat het project een succes is mag duidelijk zijn, wekelijks doen meer dan 30 ouderen mee met de beweegactiviteiten die gegeven worden door een enthousiaste buurtsportcoach Tom Beekman van Heel Epe Beweegt. Daarom is besloten dat het project een vervolg krijgt tot de zomer van 2018. Naast bewegen is ook het sociale aspect bij ZitFit belangrijk. De activiteit zorgt ervoor dat de ouderen elkaar ontmoeten, in contact komen met elkaar. Het sporten en bewegen zorgt voor veel plezier en na afloop is er onder het genot van wat drinken tijd voor een praatje met elkaar. Ook woonzorgcentrum De Speulbrink is ontzettend blij dat ZitFit! in elk geval tot aan de zomer van 2018 onderdeel uitmaakt van het aanbod in het woonzorgcentrum. Lida van Moorst (Viattence): “Na het stoppen van zitdans, hebben we erg gezocht naar een goede opvolger. En dat is ZitFit! De mensen zijn enorm enthousiast, het lijkt wel of de groep steeds groter wordt. Iedereen kan mee doen. De buurtsportcoaches brengen het erg spontaan en ze gebruiken hele mooie, bekende muziek uit de jaren 50. De stemming is altijd heel positief en opgewekt. En ieder gaat na afloop blij naar huis”.

Sinds september 2016 organiseert het team van Heel Epe Beweegt in de gemeente Epe spectaculaire sport en spel middagen. Het schoolplein word omgetoverd tot sportplein en kinderen van

Frans Schimmel Groen en Grondwerk shovel, Van schop tot Grondwerk! n -e n e o r G in t uw specialis Aanleg & onderhoud van gazons Grondwerk Bestratingen Maaiwerk Transport Gladheidsbestrijding Verhuur van machines met machinist

06-22419873 Eekterweg 34 | Vaassen | www.fransschimmel.nl

@nationale sportweek

Gemeente Epe

9 t/m 17 september 2017

www.heelepebeweegt.nl

www.facebook.com/BSCGemeenteEpe

9 Pagina 9


Advertorials

Altijd de beste zorg van Vérian Thuiszorgorganisatie Vérian biedt zorg voor jong en oud. Heeft u persoonlijke of verpleegkundige zorg thuis nodig? Bijvoorbeeld door ziekte of  (chronische) aandoening. Of na ontslag uit  het ziekenhuis. Heeft u begeleiding nodig bij dementie? Ondersteuning in uw huishouding? Of heeft u een luisterend oor nodig? Iemand die u helpt de boel weer op de rit te krijgen? Op veel momenten in een mensenleven kan zorg nodig zijn. Dan is het prettig om te weten dat thuiszorgorganisatie Vérian u precies de zorg biedt, die past bij u en uw thuissituatie.   Onze zorgmedewerkers helpen u bijvoorbeeld met wassen, aan- en uitkleden, toedienen van medicatie of bestrijden van pijn. Maar ook geven ze u advies over het omgaan met uw ziekte. Onze huishoudelijk medewerkers helpen u bij uw huishoudelijke werkzaamheden. De maatschappelijk werkers bieden een  luisterend

oor met één-opéén gesprekken en een steuntje in de rug als u problemen heeft. Met hulp van onze thuisbegeleiders kunt u thuis de boel weer op de rit krijgen na een moeilijke periode door bijvoorbeeld een depressie. Ook voor zorgbehoefte rondom kind en gezin biedt Vérian zorg. Zo hebben wij individuele jeugdgezondheidszorg, bijvoorbeeld via onze consultatiebureaus. Maar ook schoolmaatschappelijk werk.

De Hypotheekspecialist Huisman De Hypotheekspecialist Huisman in Epe functioneert als tussenpersoon voor verzekeringen, pensioenen en natuurlijk hypotheken. “Dat betekent dat we voortdurend op zoek gaan naar de beste deals voor onze klanten”, zegt Rinus Huisman. Hij deed ervaring op in de schadeverzekering, specialiseerde zich bij Centraal Beheer in hypotheken en startte in 1997 zijn eigen bedrijf. Inmiddels bestaat het team van Huisman uit vier medewerkers, allen specialisten. De sterke kant van Rinus Huisman en zijn medewerkers is dat zij goed kunnen luisteren. ”Mensen komen soms met heel persoonlijke verhalen. Ik bied een luisterend oor en ben graag betrokken. Dat zorgt ervoor dat ik goed kan inspelen op hun wensen en eisen.” Huisman en zijn team genieten van de waardering die ze

hierdoor van hun klanten krijgen. “Dat is eigenlijk wat ik het mooiste aan dit werk vind”, aldus de geboren Epenaar Rinus Huisman. Die verknocht is aan de Veluwe en de prachtige plek waar het bedrijf is gevestigd niet gauw zal verlaten! De Hypotheekspecialist Huisman Quickbornlaan 18 • 8162 ES Epe Postbus 36 • 8160 AA Epe tel (0578) 61 48 31 www.hs-huisman.nl DE HYPOTHEEKSPECIALIST

Hypotheken-Verzekeringen-Pensioenen

20 jaar waardering

Leefstijl veranderen, hoe doe je dat? Wie zijn leefstijl wil verbeteren, misschien op advies van huisarts of specialist, heeft het niet makkelijk. Kranten en websites staan bol van de adviezen over gezond bewegen, gezonde voeding en stressvermindering. Maar welke informatie is betrouwbaar? Hoe ga je aan de slag? En wat als je een chronische aandoening hebt, zoals diabetes, COPD of hartklachten? Je leefstijl veranderen: makkelijker gezegd dan gedaan. Veel mensen beginnen ermee, maar stranden halverwege, omdat ze toch deskundige begeleiding missen. Daarom is het leefstijlplan iFitness ontwikkeld. Een programma dat helpt om iedere dag voldoende te bewegen, gezond te eten en genoeg te ontspannen. Twaalf weken lang werk je aan een gezondere leefstijl, bijvoorbeeld in de sportschool, maar ook thuis met een activity tracker. Dit ‘slimme horloge’ registreert o.a. calorieën, beweging en hartslag. Je bespreekt de resultaten met je trainer die je

daarnaast ‘op afstand’ begeleidt, motiveert en inspireert. Dat is precies de stok achter de deur die veel mensen nodig hebben. De iFitnessBox is een project van Fit!vak Preventiecentra en NL Actief, branchevereniging van erkende fitnesscentra in Nederland, i.s.m. kennisplatforms die werken in opdracht van de overheid. Fitnesscentrum Epe heeft het keurmerk Preventiecentrum en geeft 3x een iFitnessBox weg. Kans maken? Stuur een mail naar info@itnesscentrumepe.nl

Help kinderen als Nala weer aan een familie

www.soskinderdorpen.nl

2 laags celstof NU MAAR

€ 426,3000 Stuk(s) Full color  088 - 200 3535

 www.drukwerkconcurrent.nl  Altijd gratis verzending!

GELDIG T/M 30 SEPTEMBER

BESTEKZAKJES


Ik neem je mee Start nieuwe danslessen Open huis bij Gymvereniging Hercules bij dansgroep MDC! Gymnastiekvereniging Hercules zet in de Nationale Sportweek 2017 haar deuren open voor nieuwe leden. De gymnastiekvereniging organiseert diverse leuke activiteiten voor veel doelgroepen. Jong en oud komt aan bod. Voor de jeugd organiseert de vereniging onder andere open trainingen free running, gymnastiek en turnen. Zelfs voor de allerkleinsten is er aanbod, guppysport voor peuters en ouders! Specifiek voor ouderen is er de GALM gymgroep. Daarnaast organiseert de vereniging ook G-gym, voor mensen met een beperking.

Terug van weggeweest in Vaassen, jazzdance voor volwassenen!! Dansgroep MDC bestaat uit een enthousiaste club dames (twintigers, dertigers en veertigers) die een gezamenlijke passie hebben voor dans, muziek en gezelligheid. Iedere woensdag dansen zij van 20.00 tot 21.00 uur in de danszaal van sportvereniging AGIOS. Er zijn op de woensdagavond nog enkele plaatsen beschikbaar.

Bekijk het complete aanbod van de gymnastiekvereniging op www.gv-hercules.nl of www.heelepebeweegt.nl.

Van 19.00 tot 20.00 uur wordt er een Streetdance-les voor tieners (12-20 jaar) gegeven. De dansles zal worden verzorgd door een gediplomeerd streetdancedocente.

Kom kennismaken met atletiek bij AV Cialfo

Aansluitend van 20.00 tot 21.00 uur wordt er een Jazzdance-les voor volwassenen gegeven. Deze les zal worden verzorgd door een gediplomeerd jazzdancedocente. Heb je ooit gedanst of lijkt het je geweldig om te dansen? Twijfel dan niet langer en doe mee op deze avonden. Ervaar zelf hoe leuk het is om te dansen met een leuke club dames. De slogan van MDC luidt niet voor niets… Dans mee met MDC!! Je kunt je aanmelden via www.heelepebeweegt.nl, de website www.dansgroepMDC.nl of via Facebook Dansgroep MDC.

Zo zijn er meerdere dagen looptrainingen voor recreanten en gevorderden. Voor de sportieve wandelaars is er op dinsdagavond en vrijdagmiddag Nordic Walking in het bos. Zoek je je uitdaging in een combinatie van hardlopen en obstakels overwinnen, dan is survivalRUN iets voor jou!

NIEUW! Breakdance, jongens vanaf 8 jaar, maandag in Epe en donderdag in Heerde. Breakdance is een dansstijl die binnen de hiphop valt , maar dan met vette trucjes en gave battles. Het draait daarbij om het hebben van een eigen stijl, originaliteit en expressie. Speciaal voor jongens die zich op de dansvloer willen uitleven!

Daarnaast slaan handbalvereniging CVO en de buurtsportcoaches van Heel Epe Beweegt de handen ineen en organiseren zij op vrijdagochtend 6 oktober voor de groepen 1 en 2 van de basisschool een leuke sporten spel ochtend die gericht is op de kennismaking met de handbalsport. Locatie wordt nog nader bekend gemaakt. Er komen leuke spelletjes aan de orde die te maken hebben met rennen, reactievermogen, de bal, coördinatie en nog véél meer. Kinderen leren op een speelse manier de sport handbal kennen waarbij plezier het belangrijkste is!

Realisatie krant: MDH Uitgeverij Informaticaweg 2 7007 CP Doetinchem T 0314 - 36 11 30 E info@mdh-uitgeverij.nl I www.mdh-uitgeverij.nl

Gemeente Epe

Breakdance, NIEUW in het anbod van Cultuurplein Noord Veluwe!

Voor al onze andere danslessen zoals klassiek ballet, moderne dans, street- & jazzdance, peuterdans, kleuterdans is het vaak mogelijk om even mee te kijken. Ook hiervoor geldt dat we van te voren willen weten voor welke les er belangstelling is. Kijk op onze website naar ons ruime aanbod danslessen. We kunnen je uiteraard ook adviseren. Bel met Ellis of Annemiek: 0578 760100. Kijk voor het complete aanbod van Cultuurplein Noord Veluwe op www.heelepebeweegt.nl of www.cultuurpleinnoordveluwe.nl

Sportkennismaking met handbal

@nationale sportweek

Kijk op www.heelepebeweegt.nl voor meer informatie en aanmelden.

Als je het al zeker weet kun je je meteen inschrijven voor deze leuke lessen, ook dan ben je welkom bij de proefles.

Kijk voor het complete aanbod van de atletiekvereniging tijdens de nationale Sportweek op www.heelepebeweegt.nl of www.avcialfo.nl.

Op woensdag 20 september vindt het jaarlijkse schoolhandbaltoernooi in Vaassen. Op het sportpark van handbalvereniging CVO gaan basisschoolleerlingen uit de gemeente Epe in verschillende leeftijdscategorieën de strijd met elkaar aan. De groepen 3 t/m 6 starten om 13:15 uur met het toernooi, om 15:30 uur is het de beurt aan de groepen 7 en 8.

Hiernaast is het de bedoeling dat jij direct actief kennis maakt met de sport. Iedere geïnteresseerde van 6 tot en met 15 jaar kan hier aan deelnemen. De open les vindt van 16:00 tot 17:00 uur plaats in sportzaal De Haverkamp (Haverkampsweg 49, Epe). Je kunt komen kijken, maar meedoen is veel leuker. Trek gemakkelijk zittende sportkleding aan en doe mee!

Heb je belangstelling voor deze lessen maar wil je graag eerst even kennismaken en kijken of het iets voor je is, dan ben je welkom bij de gratis kennismakingslessen op maandag 4 & 11 september in Epe en op donderdag 7 & 14 september van 16.00 tot 17.00 uur (Graag wel even van te voren aanmelden bij de administratie)

Net buiten de Nationale Sportweek maar toch het vermelden waard: op dinsdagavond 19 september kun je testen hoe snel jij eigenlijk bent tijdens de coopertest. Laat zien hoeveel rondjes jij in 12 minuten kan rennen! Je kunt ook deelnemen aan de 1000m, Engelse Mijl of de 5000m.

In het kader van de Nationale Sportweek 2017 organiseert Handbalvereniging CVO uit Vaassen in de maand september open trainingen voor de jongste jeugd, van 5 t/m 8 jaar. De open trainingen vinden plaats op woensdag 6, 13 en 27 september van 16.30 – 17.30 uur op het sportpark van CVO Vaassen (Zichtstede 18, Vaassen).

Om iedereen kennis te laten maken met Taekwon-Do, verzorgt Taekwon-Do School Martowirono op donderdag 14 september 2017 een open les. Tijdens de les zullen zij alle aspecten van de sport voorbij laten komen. De demonstratie is in lesvorm, waarbij de huidige leden hun kunnen zullen demonstreren.

9 t/m 17 september 2017

www.heelepebeweegt.nl

Druk: Rodi Rotatie

Verspreiding: All-Inn Verspreidingen BV T 0571 - 27 41 37 E klachten@verspreidingen.nl I www.verspreidingen.nl

www.facebook.com/BSCGemeenteEpe

Colofon

Atletiekvereniging Cialfo zit zeker niet stil in de Nationale Sportweek. Om iedereen te laten kennismaken met de veelzijdigheid van atletiek worden er diverse kennismakingslessen en open trainingen georganiseerd.

Na de zomervakantie gaat MDC uitbreiden naar de maandagavond. Op maandag 4 en 11 september worden er 2 gratis proeflessen gegeven.

open les demonstratie Taekwon-Do

11 Pagina 11


Kijk op onze website www.zwemschoolwezep.nl of onze facebookpagina voor meer informatie en onze nieuwe actie.

Binnenspeeltuin de Tol Buiten koud en regen?

Wij zullen ons even voorstellen: Wij geven zwemlessen aan kinderen vanaf 3,5 jaar in kleine groepen van maximaal 7 kinderen. Wij leiden de kinderen op voor het Zwem ABC. Wanneer de kinderen geen genoeg krijgen van het zwemmen, dan hebben wij ook nog Zwemvaardigheid 1-2-3, Snorkelen 1-2-3 en Survival 1-2-3. Doordat wij kleine groepen hanteren kunnen wij extra veel aandacht geven aan de kinderen, zodat zij op hun eigen niveau les krijgen. Om de kinderen te stimuleren hebben wij voor elke leerling een persoonlijke pagina, waarin de zwemscores staan van de zwemlessen. Zo kan uw kind de scores thuis via het internet zien en kunt u als ouder ook de vorderingen bijhouden. Voor de ouders hebben wij een een wachtruimte waar het zwembad goed te zien is.

Sporten kan bij ons altijd. Kom lekker bij ons voetballen in de pannakooi of basketballen. Je kunt je conditie op peil brengen of houden in de klimtoren. Ook kun je midgetgolfen bij ons. SAMMIE DE SCHILDPAD PUZZEL Uw kind krijgt bij een aantal mijlpalen een stukje van onze Sammie de schildpad puzzel. Wij gebruiken dit als stimuleringsen beloningssysteem voor de kinderen. Hierdoor worden de vorderingen in het leren zwemmen eenvoudig zichtbaar voor uw kind. Met dit beloningssysteem zal uw kind met nog meer plezier naar de zwemles gaan!

Ook leuk bij mooi weer. We hebben een fantastisch terras aansluitend aan de speeltuin en de horeca. Kom jij ook eens bij ons in Binnenspeeltuin de Tol???? Neem gerust je ouders of opa en oma mee, zij hoeven niet te betalen en kunnen heerlijk zitten in de ruime horeca. Voor de tarieven, de openingstijden en de menukaart:

Met Plezier naar Zwemles, daar gaan wij voor!

zie www.binnenspeeltuin-detol.nl

Team Zwemschool Wezep

Binnenspeeltuin de Tol

CONTACT

Algemene informatie: info@zwemschoolwezep.nl 06-10350307 www.zwemschoolwezep.nl

Locatie zwemlessen: ECR Groot Stokkert Dr. Jan van Breemenlaan 2 8191 LA Wapenveld

Elspeterweg 61a 8071 PB Nunspeet Telefoonnummer 0341-252413

DE HYPOTHEEKSPECIALIST

Hypotheken-Verzekeringen-Pensioenen

20 20 jaar jaar waardering waardering met een gemiddeld cijfer van 9,1 op verzekering en 9,2 op hypotheken

Hypotheken Verzekeringen Pensioenen

gs-

✔ Gunstige financierings-

✔ Gunstige mogelijkheden

financierings-

✔ 6 maanden Bovag-garantie

✔✔ G

✔ Onderhoud aan alle merken

✔6

✔ Hoge inruilprijzen

✔ 6 maanden Bovag-garantie ✔ Gunstige financierings✔ Hoge inruilprijzen

✔ Gratis leenauto

ALT IJD 300 arantie ✔ Onderhoud alleBovag-garantie merken ✔ aan 6 maanden OCCASIONS ✔ Hoge inruilprijzen OP VOORRAAD! Quickbornlaan 18 ✔ Gratis leenauto merken

8162 ES EPE Telefoon (0578) 61 48 31

Voor al uw NL www.hs-huisman.nl premieberekeningen

✔ Onderhoud aan alle merken

✔✔ H

✔O

✔G

Zuiderzeestraatweg 469, 8091 CM Wezep, Tel.:038 038 376 16 16 1 Zuiderzeestraatweg 469,✔8091 Wezep, Tel.: 376 GratisCM leenauto

ezep, Tel.: 038 376 16 11, E-mail: verkoop@schaftenaar-autos.nl

WWW.SCHAFTENAAR-AUTOS.NL

Z

Nationale Sportweek Epe  
Nationale Sportweek Epe