Page 1

Portfolio m.shows


Portfolio content resume

projects 1..........chicago housing- 1st place 4th yr student design competition 7..........recycling center- 2nd place 3rd yr student design competition 13....... hypothetical 14....... residence 2 15....... birds of prey center 17....... residence 18....... quilting studio 19....... ternary fabrication 20....... interiors- Gnu’s Room [auburn,al]


Michael Shows

mcshows@auburn.edu | 334.590.0635 | 220 Payne Street Auburn, Al 36830

Education

Auburn University [Auburn,Alabama] School of Architecture Bachelor of Architecture Projected completion_May 2010

Experience

Durden Architecture PC [Nashville,Tennessee] Summer Internship_Summer 2007 & 2009 preliminary design office management autocad drafting sketchup 3d modeling Sprint PCS [Auburn,Alabama] Sales Representative_Summer 2005

Honors

1st place_Pella Portfolio Competition_Spring 2009 1st place_4th yr Student Design Competition_Spring 2009 2nd place_ACMA Student Design Competition_Spring 2008

Activities

President_CADC Student Ambassadors_Fall 2009-present CADC Student Ambassadors_Fall 2008-Spring 2009 English Teacher DeYang Foriegn Language School [DeYang,China] Summer 2009 PuiYing Secondary School [Hong Kong] Summer 2008 American Institute of Architectural Students Auburn Chapter_2006 to 2009 Design Habitat 2.1- Design build team [Greensboro,Al] Spring 2008 Exploring architectural opportunities in modular bulding design with Habitat for Humanity Rural Studio_St. Lukes Church [Newburn,Al] Fall 2006 Part of the team responsible for the documentation and disassembly of a late 19th Century Gothic Church. Produced aesthetic autocad elevations and sections of the existing structure.

Proficiencies

Computer autodesk software sketch up adobe suite General sketching drafting modeling

references available on request


chicago housing

mixed use residential The objective was to design a mixed use residential building in downtown Chicago. The building was to include 35-45 units along with ammenity spaces and commercial retail. The site is in a dense urban area of chicago and requires an aggressive urban response. The massing of the building takes advantage of the corner site on which it sits by concentrating the units as close to the corner as possible. This in turn provides a buffer zone to protect light qualities and proximities between surrounding buildings. The building responds both to the pedestrian at the street level in coorespondance with the Chicago “L� train as well as the residential units above.

chicago housing 01


retail perspective along erie street

corner perspective below the “L�

perspective on erie street chicago housing 02


two bedroom unit 1200sq.ft. one bedroom units two bedroom units studio units one bedroom units

ammenity

ammenity

ammenity retail lobby

parking

chicago housing 03


ground floor plan

franklin street

alley

erie street

“L� train

residential plan

chicago housing 04


1

studio (efficiency) unit 500 sq.ft. the studio is similar to the one bedroom in that it uses this rigid curtain strategy. However, on the studio, the glass panels are also used as movable partitions between the bathroom and main space, as well as the coat closet. Using the panels in this ways lightens the corner in the room making it appear softer and less obtrussive in the space.

one bedroom unit 900 sq.ft. this one bedroom unit sits on the corner of franklin and erie. the unit is layed out in a straight forward matter with the more public zones occupying the front of the unit while the bedroom and bathroom pull back for more privacy. the glass turns in at an angle before hitting an outer column enlarging the exterior space to become more like a room. because the unit has a consistent amount of western sun exposure a panel system is attached to the outer balconies allowing them to couple as sound barriers against the above ground subway with shading devices that allow only a minimal amount of like to seep in around the gaps between each panel.

2

chicago housing 05

ammenity


exterior amenity

studio unit

one bedroom

chicago housing 06


recycling center columbus,GA

the city our responsibility lies with the city. It is a test of our ability to preserve and enhance the movement of a dense urban fabric. the responsibility of connecting all the elements contained in a city.

the pedestrian we embrace the city. Its ability to provide avenues of movement and ease of circulation. We define a necessity for movement and then we define our buildings. The pedestrian is a driving force organization.

concrete

there is a potential for concrete to enhance elements of the building in such a way that it becomes not just a material but an inseparable element of the city.

recycling an unknown element. seemingly disconnected from an intricate language of the city and the pedestrian, but still our responsibility. by embracing the necessity of recycling with the pedestrian needs we create new possibilities for learning, we re-define spaces.

recycling center

07

initial conceptual sketch


recycling center

08


15

10

9

3

PUBLIC/PRIVATE 1 educational galllery/lobby 2 Public recycling drop-off/loading dock 3 public recycling pre-sorted drop off 4 reuse/collection center

1

PRIVATE

4

2 6 upper level floor plan

recycling center

09

5 loading dock 6 private recycling pre sorted drop-off 7 sorting area 8 processing area 9 shared offices 10 private offices 11 security 12 lunch/break room 13 restroom/locker-room 14 sorted/storage area 15 employee parking


5 14

7

8

12 13

8

lower level floor plan

recycling center

10


section

The pedestrian walk cuts directly though the center of the recycling center. this makes possible the interaction between recycling and the pedestrian while responding to the need for a direct connection to the river walk.

The recycling center gallery space is the heart of the recycling center for the pedestrian. With the use of concrete as a sound insulator the gallery can exist in the center while completely disconnecting you from the industrial aspect of it. surrounded by trees and oriented toward the city, the gallery creates an environment conducive to learning about recyling and its process.

recycling center

11


section

the central axis holds the pedestrian walk that floats over the main processing areas. the walk is straddled on either side by glass roofs that serve as viewing portals for the pedestrians passing through. parallel to the pedestrian walk are two exterior private lounging spaces. this allows for the non-public zones to relate with the public zones in terms of the exterior quality of light and air.

the factory space below is flooded with natural light from the skylights for viewing above. this allows the factory space to become more conducive to healthy work habits.

recycling center

12


a hypothetical solution

to a ticklish proposition

serving as a prequel to a residence(right), the objective for this project primarily dealt with composition. the program was not determined for the project until it was developed spacially. the goal of the project was esentially to explore dynamic spaces and develop them into a concept for a residence. applying the feelings explored in the model into a 2-d collage presentation provided a framework within which is the precendent for a future residence.

hypothetical 13


a residence

for a car enthusiasts family of five

The objective for this project was to design a residence for a car enthusiats and his family of five. the program was simple and included a considerable amount of space to be alloted to a car show room. the massing of the building primarily deals with composition in plan and allowing secondary spaces to rotate around and spin off of the main great room at the center. the composition in plan is translated to the exterior massing of the residence creating a quality of movement indicitive of the plan.

a residence 2 14


birds of prey center

callaway gardens, GA

the objective here was to design a new raptor center for callaway gardens in Georgia. the site is separated by a lake. One side serves the public realm and on it sits the amphitheater while the other side holds the raptor cages. the form of the building came from a desire to embrace the bold charater of raptors and create somewhat of a subbmissive attitute towards the birds. the scale of the cages are intensified in an effort to play off the the grandiosity of the raptors.

birds of prey center 15


the two wings of the bird cage (mew) are straddling the office space on the lower level. The offices are primarily used for the bird handlers serve the funtion of housing equipment and paper work. above the

offices is a deck that allows access to the cages. the deck extends beyond the seams of the two side walls and allows for the handler to have 180 degree views.

strapping the two wings in tension with one another they are a structurally stable system. the cages are enclosed using verticle wooden strips. with the cages being “hung� from the structure pedestrians are able to get as aggressive view of the birds. the placement and scale of the cages also reinforces this notion of the power and nobility of a bird. birds of prey center 16


a residence

free program

strapping the two wings in tension with one another they are a structurally stable system. the cages are enclosed using verticle wooden strips. with the cages being “hung� from the structure pedestrians are able to get as aggressive view of the birds. the placement and scale of the cages also reinforces this notion of the power and nobility of a bird.

a residence 17


the structure is intended to read throughout the intire building. allowing the joist to engage the side wall speaks clearly about the techtonics of the structure as well as an aesthetic appeal. the roof would be claded with an aluminum panel system but is left uncladded in the model to reveal the structure.

the main side wall houses the vertical circulation zone. this allows the spaces within be remain open while providing he necessary programatic element of stairs.

a residence 18


quilting studio

mozell benson

the objective for these wall studies was to explore the possibilites of a multi-functioning wall. mozell benson is a local quilting artist in waverly, Al. the walls (interior and exterior) deal as much with compostion as they do funtional space.

quilting studio 19


ternary fabrication

summer studio

ternary fabrication was a comprehensive exploration and execution of using multiple mediums to reach a product. the initial piece of the project dealt with the fabrication of wood pieces in a wood shop. the rest of the process took place on the computer after scanning in the fabricated wood pieces and manipulating them in a 3-d modeling program (rhino). the end result was a 2-d 30�x40� poster.

ternary fabrication 20


gnu’s room

book store renovation

the gnu’s is a local bookstore in auburn,al that we chose to do a conceptual renovation with. we chose to work within the existing plan and overall spatial organization of the spaces. the gnu’s room was a vehicle within which to explore an aluminum panel lighting system.

gnu’s room 21


gnu’s room 22

Michael Shows  

Auburn School of Architecture Portfolio

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you