__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

November - december 2017

31. ĂĽrgang nr. 5


Køb af udstyr Rygsæk Som FDFer er rygsækken en del af dit personlige udstyr. Det er ikke fordi, at andre ikke kan og må låne den, men fordi den skal passe til den person, der skal bruge den. Det nytter derfor ikke, at købe en rygsæk uden at have prøvet den først, med mindre at man sikre sig, at den selvfølgelig kan byttes, hvis den ikke sidder som den skal. Vægten, altså mængden rygsækken kan indeholde, er ikke afgørende, hvis rygsækken kun skal bæres fra bil til bus og videre 500 meter til en hytte. Der imod, hvis man skal ud og vandre flere km med oppakning, er vægten af stor betydning. En tommelfingerregel siger, at børn ikke bør bære mere end 1015 % af deres kropsvægt i en taske på ryggen - voksne ca. 20%. Køb ikke rygsækken for stor - den skal kun kunne indeholde det nødvendige. Vægten skal bæres af bæresystemet og ikke skuldre og ryg. Størrelsen skal dog altid passe til brugerens højde. Tips Køb rygsækken så den passer i størrelsen til brugeren. Farven gør ingen forskel, men det gør opbygningen til gengæld. Her er det lidt af en smags sag, dog kan vi anbefale en rygsæk, hvor man kan komme til det store opbevaringsrum på flere måder end kun fra toppen. Sovepose Der findes super mange lækre soveposer. Her er det vigtigt, at man har for øje, hvad soveposen skal bruges til. Skal den bruges til hyttetur og sove i telt om sommeren, så kan du købe, hvilken sovepose det skal være. Skal den mest bruges til at sove ude forår, sommer og


efterår, så skal man vælge en 3-sæson sovepose. Skal man tit overnatte ude om vinteren, bør man også investere i en rigtig vinter sovepose. For en enkelt overnatning kan bruges 2 soveposer. Jo varmere en sovepose du vælger, jo mere vil den automatisk fylde. Brug meget gerne en eller anden form for inderpose i soveposen, det skåner din sovepose rigtig meget. Tips Køb sovepose efter behovet Den skal passe til personen, så er du lille skal din sovepose også være det, af flere grunde. Den del af soveposen som du ikke fylder ud, er fyldt ud af luft som du skal opvarme, og den fylder også mere i din oppakning. Liggeunderlag Formålet med liggeunderlaget er, at isolere kroppen fra den kulde der kommer nedefra og derfor er et skumunderlag egentlig ganske udmærket. Hvis man vælger, at ofre flere penge på et liggeunderlag, skal man, som med de andre ting, sørge for at det passer til brugeren. Et smalt underlag er i de fleste tilfælde bredt nok til selv en bredbaldet seniorvæbnerleder. Tips Køb underlaget så det passer i størrelsen til brugeren Underlaget må ikke være svære at pakke sammen, end man selv kan klare det. Det betyder så, at man løbende bliver nød til at skifte sit elskede grej ud i takt med at man vokser. Hvis man har passet godt på grejet kan det dog sælges videre til en anden, der så kan få lige så meget glæde af det.


Mødetider: Ledere:

Onsdage kl. 1730-1900 Kirsten Simonsen samt Freja & Nikita

Vi holder møde på følgende datoer: NOVEMBER: 01. november

Bananmøde

08. november

Agentmøde hvor vi skal lære at være agenter

15. november

Agentprøve

22. november

Skøre rekorder hvor vi kan se om vi kan lave en en skør rekord!

29. november

Haremøde hvor vi skal være harer

DECEMBER: 06. december

Tør du!?

13. december

Jule hemmeligheder

20. december

Juleafslutning

Vi hygger sammen og leger en masse lege. Og mon ikke også det bliver til et mærke eller to? Husk altid tøj til udendørs aktiviteter. Man ved nemlig aldrig helt hvad vi finder på! :-)


Find 5 Fejl


Mødetider: Ledere:

Onsdage kl. 1730-1900 Marianne Kofod & Thomas V. Jensen samt Emilie

NOVEMBER: 01. november

Bananmøde

08. november

Agentmøde hvor vi skal lære at være agenter

15. november

Agentprøve

22. november

Skøre rekorder hvor vi kan se om vi kan lave en en skør rekord!

29. november

Haremøde hvor vi skal være harer

DECEMBER: 06. december

Tør du!?

13. december

Jule hemmeligheder

20. december

Juleaf slutning


Marianne demonstrerer kunsten at stikke hånden i bålet UDEN at brænde nallerne! :-)

”Her hugges brænde! Lad MIG komme væk!”


Mødetider: Ledere:

Torsdage kl. 1730-1900 Bettina Øster & Mette Omega Christensen samt Magnus

NOVEMBER 02. november

Intet møde

3.-4. nov.

Løbsmærke 2 + Overnatning

09. november

Løbsmærke 2

16. november

Indendørs legesamarbejds– og tillidslege

23. november

Indendørs legesamarbejds– og tillidslege

30. november

Skovstratego

DECEMBER 07. december

Julebagning

14 december

Julebagning

21. december

Juleafslutning


Pilte tager pionermĂŚrke 3 Isac, Villads, Vincent, Leah, Kajsa, Alberte, Amalie, Luna, Alma, Odin og Magnus


Igangværende legemærke 3 Isac, Kajsa, Leah, Luna, Odin, Alma, Amalie leger ”kinesisk fodbold”.

HUSK at læse dit yndlingsblad!

Bluz er for seniorvæbnere og seniorer og sendes direkte hjem ligesom med Lederen til lederne. Flux er for Pilte og Væbnere, mens Sille og Sigurd er for de små.


Mødetider: Ledere:

Onsdage kl. 1730-1900 Christina Elmbak, Michael Bornholdt Nielsen & Inge-Vibeke Aaen samt Eliott

NOVEMBER 01. november

Elementet JORD

08. november

March og Lejr

15. november

Førstehjælpsløb

22. november

Vinterbeachparty

29. november

Elementet ILD

DECEMBER 06. december

Spilleaften (Tegn og Gæt + Gæt og Grimasser)

13. december

Masterchef/Bagedyst - forældre som dommere


Mødetider: Ledere:

Tirsdage kl. 1800-2000 Kirsten Pawsey & Lisbeth Klarskov

NOVEMBER 07. november

Knob: Hvilke knob bruger vi nu til hvad? Har vi styr på vores stik? Kan vi stadig binde som Dick Turpin?

14. november

Mad: Vi skal lave mad, så spisning er først til slut i mødet.

21. november

Koder: Vi leger med diverse koder og hemmelige budskaber.

24.-26. nov.

Juleweekend: Fælles juleweekend. Det bliver som altid hyggeligt!

28. november

Koder: Vi udfordrer hinanden i signalplader, signal flag, lyd og lys.

DECEMBER 05. december

Kirkeåret og julen: Har vi styr på højtiderne og deres betydning?

9.-12. dec.

Overnatning: Nostalgien breder sig, mens mørket og hyggen spreder sig.

12. december

Julekonknillerknas: Der skal juleklargøres til næste møde


19. december

Juleafslutning med forældre: Tag mor, far og sø skende med under armen og husk at pakke dem ind i varmt tøj.

03. januar 2018 Nytårs markering: Fælles arrangement for alle hold. Bemærk dagen er onsdag – nærmere info kommer Vi er løber snart tør for 2017 men kan så heldigvis tage hul på et helt nyt 2018 I starten af året brugte vi rigtig meget tid på VM opgaver. Der var en god blanding af gode, lette, sjove, men også svære og udfordrende opgaver, men vi var rigtig godt med. Vi havde desværre ikke mulighed for at stille hold til HotSpot2 weekenden, og det gjorde derfor, at vi pludselig kunne finde os selv rigtig langt nede på resultatlisten, men der blev kæmpet og stort set hver uge rykkede vi op på listen igen. Finalen var en rigtig god tur, hvor vores hold nåede rigtig mange opgaver og alle på holdet bidrog med hver deres kompetencer. Det gjorde, at vores placeringer i de enkelte kategorier var flotte, nogle dog flottere end andre, men det har derfor også givet os noget at arbejde fremadrettet med. Holdet var med til at planlægge dele af sommerlejren, og de var også rigtig gode til, at løfte de forskellige opgaver og aktiviteter på lejren. Lige efter sommerferien var vi en god håndfuld der tog turen til Kongeådalens efterskole for at deltage i Seniorfestival. Sammen med rigtig mange andre FDF’ere, samledes vi om musik og andre aktiviteter i småregn og mudder. 9 ud af 10 på holdet var med på >O!O< sammen med ledere og væbnere fra kredsen. I efterårsferien har vi nogle stykker, der er afsted på 7.-8. klasseskursus og seniorvæbnerkursus, hvor de kommer hjem med skjortelommerne fulde af gode oplevelse og nye venner. Nu glæder vi os til juleweekenden sidst i november og hyggeweekenden for seniorvæbnere og seniorer i december.


Seniorfestival i billeder


Sæt Pebernødderne i spil A: MUS 12 Pebernødder lægges på bordet. Den ene deltager går ud af rummet, eller som minimum ser væk. De andre deltager vælger en pebernød, den er nu ”musen” Deltageren må nu komme ind og begynder at spise af pebernødderne. Når ”musen” røres, råber alle andre MUS. Legen er nu slut og en anden deltager kan prøve lykken.


Sæt Pebernødderne i spil B: Pebernøddespil Hver af de 2 deltager har en skål med pebernødder. Spillepladen tegnes som vist nedenfor. Deltagerne kaster 2 terninger på skift, antal øjne henviser til feltet med samme nummer på spillepladen. Er feltet tomt lægger deltageren det antal pebernødder som øjnene viste på det tomme felt. Er feltet derimod fyldt, vinder man pebernødderne på feltet. Husk at aftal hvor længe spillet skal fortsætte, det kan evt. være til den ene har mistet alle sine pebernødder.


Tid Til Tanker ne finde den rigtige vej og gå på. Vi har jo brug for lys for at komme de Når man bor i Danmark, har man svært ved at forestille sig at fejre jul et rigtige steder hen. sted med sol, lys og varme dagen Det er ret fantastisk, at Esajas kan lang. Vi synes, at når det er jul skal der også være mørke og kolde dage. sige disse ting mange hundrede år før Vi drømmer altid om sne når vi nær- Jesus egentlig bliver født. Esajas var mer os julen og hører man vejrudsig- en profet og hans arbejde var at give beskeder fra Gud til mennesker. ten, så snakker de meget om sne til jul. Det er vigtigt for os, at holde fast i Det kan være en fordel at være dan- julens egentlige midtpunkt – nemlig sker og bo i Danmark i december for Jesus. Jesus blev født julenat og derder er nemlig mørkt og så har vi må- for holder vi jul.

Lys, varme, nærhed

Jesus er lyset, han skinner for os mennesker.

ske lidt nemmere ved at forstå, hvad det er Esajas siger. Han siger noget om et folk der vandrer i mørket og imens de går der i mørket skal de se et stort lys, det lys skal skinne for dem. Folket kunne være os danskere, men det er faktisk Israels folk som Esajas mener her. De havde ikke sådan bogstaveligt talt mørke, men de manglede en der kunne fortælle dem hvad der var rigtigt og forkert. Lyset som de skal se, det er faktisk Jesus. Jesus skulle komme til verden og skinne for folket, sådan at de kun-

Vi tænder lys her i den mørke tid for at kunne se noget, men også for at hygge os sammen. Når vi tænder lys i juletiden, så må vi huske på at Jesus blev født for at vi mennesker skulle kunne finde vej til Gud.

Eftertanke 1. Tænk over julens budskab, hvad betyder noget for dig i julen? 2. Tænd et lys og tænk på hvordan Bibelen og Jesus i dag kan være med til at vise os vejen!

Bøn Kære Gud, tak for julen. Hjælp os at huske dig, Jesus og lyset. Hjælp os at fejre Jesu fødselsdag og hjælp os at vi i denne tid må kunne gøre hinanden glade. Fadervor ….


Tid Til Tanker


Rejsebrev fra Myanmar Vi havde en rigtig dejlig uge i Myanmar. Vi var næsten 40 børn og alt mellem 7-15 ledere og kogemænd/-koner. Ved ankomst til Myanmar blev børn og assistenter delt ind i familier (Familien GUL, GRØN og RØD), hvor alle skulle være med til at skabe deres familiens særpræg.

Der blev derfor både lavet longier (klædesdragt) og solhatte, som blev brugt når vi havde Myanmartid, der var hver formiddag og eftermiddag, resten af tiden var vi i Danmark-tid, og det var helt uden Jetlag. Alle fremstillede spisepinde, som de skulle bruges til at samle puslespil med, det var vist lidt af en udfordring at få pindene til at gøre som man ville. I Myanmar er deres nationalsport Chinlone, så det måtte vi selvfølgelig udforske nærmere og fremstillede derfor Chinlone som der da også blev trænet med. Der blev fragtet tevand til Yee Shins mor, tegnet lykke dyr ud fra fødselsdag i Pagoden hos Yee Shins bror og været frivillig handicap hjælper med Yee Shins far.


Familierne lavede fiskenet, øvede sig i at sejle/holde balancen på de myanmesiske både og fangede ”fisk” med deres net fra båden. Det blev dog også lidt hektisk da familien pludselig skulle nå at rede de vigtigste ting fra deres hus og søge i sikkerhed ved båden inden cyklonen Nargris hærgede. Senere var det store vaskedag, hvor vi først dyppede os i de kolde blå bølger inden vi gik hjem og alle tog et bad, der var dog mangel på vand. Alt medens vi fiskede og cyklonen hærgede måtte de største vandre på deres sure tæer den lange vej til den nærliggende landsby ”Gerlev legepark”, hvor de selv stod for det hele også at rense de fisk til skulle spise, de var dog så heldige at der stod en shelter og ventede på dem, så de kunne sove dejligt til dagen efter hvor vi andre ankom til landsbyen. Vi brugte en hel dag i denne fantastiske landsby. Det blev til 6 timer med sjov, spil og leg, først med en instruktør der legede nogle lege med os, og derefter på egen hånd rundt. Den ene aften efter lejrbålet, blev 3 af børnene bidt af en slange, helt tilfældigt var det en fra hver familie, det var nu familiernes opgave at komme rundt og finde ingredienserne til en Myanmesisk mirakelsalve, der kunne kurere deres stakkels familiemedlem inden alt håb var ude. Det lykkedes heldigvis alle familierne at få lavet salven, den blev påsmurt bidet, nu var det bare at vente natten over og se om miraklet var sket. Heldigvis klarede alle 3 familiemedlemmer det og var dagen efter på benene igen. Den sidste del af opholdet i Myanmar arbejdede familierne hårdt på at fremstille flotte, sjove og søde ting til den store markedsdag, hvor der kom mange familiermedlemmer og venner fra det fjerne land Danmark.


Vi havde en fantastisk lejr med jeres børn og er super glade for den opbakning I alle viste på markedsdagen, hvor børnene stolte viste og solgte deres ting. Vi kan med stor glæde fortælle at de blev solgt for 3.150 kr. som ubeskåret går til Minglabar Myanmar udviklingsprojektet, det var meget overvældende. Vi var så heldige at vi for første gang i mange år havde en stor flok assistenter med på lejren. De var lidt af det hele, for nogle gange var de børn med børnene, andre gange var de unge med de unge, men de var i allerhøjeste grad assistenter med mega stort A for ansvar. De påtog sig opgaver på lige fod med os andre og gjorde det rigtig godt. Assistenterne havde op til sommerlejren brugt nogle af deres møder på at planlægge en aftenoplevelse som blev taget rigtig godt imod af både børn og voksne, så selv om tidsplanen skred for nogle af familierne, så var det et godt løb I havde planlagt og ved fælles hjælp fik vi styr på alle detaljerne, så det hele fungerede. Godt gået! I er super seje!

Vi er stolte af jer!

Lederne fra sommerlejren

Tak!

Ps. Du kan find dit lykkedyr via dette link: http://2013.u-landskalender.dk/opdag-myanmar/ Bonus info. Hvis linket i bladet ikke virker når du trykker på det, så beklager vi meget, men teknikken er ikke med os, du må taste det hele selv på din PC, mobile, tablet eller Ipad, så virker det.


Husk at kom til BUSK på søndag i Tårnby kirke kl. 10.00


TELEFONLISTE Bestyrelsesformand Hanne PrĂŚst Pedersen

2339 5833

happ1606@gmail.com

5183 9831

abc.cph@gmail.com

2850 5505

fdfkorsvejen@gmail.com

4010 2051

mkcon@mail.dk

28783927

mcp@post.tele.dk

Lisbeth Klarskov

2255 8778

lisbethklarskov@gmail.com

Kirsten Pawsey

2664 8755

kirstenpawsey@hotmail.com

Bettina Ă&#x2DC;ster

2147 1585

bettina.bjarne@live.dk

Michael Bornholdt Nielsen

2870 8030

mni@jarry.dk

Inge-Vibeke Aaen

2022 9003

ingevibeke@hotmail.com

Christina Elmbak

3252 5555

familien.be@gmail.com

Thomas Jensen

5168 7177

thomasvjensen@hotmail.com

Marianne Kofod

2043 8727

fam.kofod@comxnet.dk

Kirsten Simonsen

4091 2698

kirsten.s@comxnet.dk

Mette O Christensen

4255 5885

mettec1985@gmail.com

Kredsleder Allan B. Christensen Udlejning af Grunden Carsten Bruun Korsvejsmarked Mogens Knoblauch

Redaktionschef Michael Pedersen Ledere


2018 Vi ses igen til nytårsparade 3. januar, hvor vi traditionen tro skal gå fra Grunden til Tårnby kirke med lanterner og lyse mørket op. Efter gudstjenesten får vi os en kop varm kakao til at slutte dagen af på.

Tak til gæsteredaktøren af dette nummer af Korsvejsnyt

Lisbeth Klarskov. Redaktøren af Korsvejsnyt vil også gerne have lov at takke af med udgangen af dette år. Det er blevet til mange sjove timer på bladet, så hvis I læsere også har hygget jer, så har det jo ikke været helt skidt:-)

FØLGER DU MED PÅ ”FJÆSEN”? Følg med i disse grupper: FDF Korsvejen, forældre FDF Korsvejen, puslinge & tumlinge FDF pilte FDF Korsvejen, Senior & Seniorvæbnere

Profile for Michael Pedersen

Korsvejsnyt november-december 2017  

Kredsblad for FDF Korsvejens medlemmer.

Korsvejsnyt november-december 2017  

Kredsblad for FDF Korsvejens medlemmer.

Profile for mcp54
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded