Page 1

...kolk časa že čakam tale MCcajtng...

Maš prou... Tolk časa že čakamo, da so prispevki že skoraj zastarali... a so vseeno vredni ogleda...


indirin stolpiček

pesem - ne, kritika alias kritična pesem

Obvejevanje I. Sava šumi, ob bregovih drevesa šumijo. Vrbe žalujke, rastejo veselo. Parčki in mularija, psov sprehajalci, sprehajajo se v sencah žalujk.

Minil je še en »veseli« december, še en pred novoletni čas, še eno rajanje, še en ognjemet in še en niz tistih »površinskih« voščil, polnih upanja, da bo po polnoči življenje obrnilo nepopisan list in se pri pričelo obračati z veliko sreče, zdravja, ljubezni denarja… Nisem črnogleda, ampak se mi zdi, da se teh želja, voščil ter upanja poslužujejo le tisti, ki so zaslepljeni. Le malo je tistih »zares iskrenih«. In kako to vemo? Ne moremo vedeti… Vendar pa obstaja razlika med ljudmi: tistimi, ki to želijo prav vsak dan in tistimi, ki to »želijo« samo dvakrat na leto-za rojstni dan in ob novem letu. Čedalje manj je ljudi, ki jim je novo leto vsak dan. Čedalje manj je ljudi, ki so srečni prav ob tistih »malih« podrobnosti (pa vendarle so to za nekoga velike podrobnosti). Spoštujem ljudi in jih imam nekako za vzgled. Vendar tiste ljudi, ki se veselijo še enega snidenja s teboj (pa čeprav le ob cigareti), ki se veselijo, če te vidijo nasmejanega in srečnega, ki se veselijo zgolj še enega sončnega žarka ob nizu turobnih dni, ki se veselijo misli da gredo zvečer na telovadbo, da bodo brali knjigo, da bodo preživeli še en večer ob svoji družini…Skratka, občudujem ljudi, ki jim je vsak dani dan na tem planetu praznik. Ljudi, ki niso tako usmerjeni v službo, denar ter materialistične dobrine…Da vem, nekateri boste rekli:«saj brez tega ne gre!« Se strinjam. Ne gre. Vendar pa je razlika ali vse te stvari počnemo z zadovoljstvom ali pa je to samo še en »oh, samo še ta dan, potem pa ZOPET vikend.« Ne, ne želim si takega življenja! Hvala. Želim si uživati v njemu. In sem na dobri poti. Čeprav težko vstajam, si vsakič znova rečem:«no pa daj Indira. Danes te zagotovo čaka vsaj pet stvari, ki te bodo osrečile.« Res je: veselim se časa, ki ga preživim na vlaku ob poslušanju klasične glasbe, ko se posvetim samo sebi, veselim se nasmeha, ki mi ga pošlje blagajničarka na železniški postaji, veselim se sprehoda do službe, veselim se prijaznih pozdravov in nasmehov (vsak dan zapored) svojih sodelavk in sodelavcev, veselim se sončka, ki posije v mojo pisarno nenadoma, nenadnega klica svojega očeta kar tako, veselega mahanja z repom

svojega Lorda, objema svoje sestre, skupnega smeha z mojim mlajšim bratom, branja knjige ali zgolj lepotičenja pred ogledalom… in da: veselim se vsake malenkosti, ki si jo lahko v tem življenju in na tem planetu. Pa da ne bo pomote: tisti, ki me »poznajo«, vedo, da to energijo poizkušam deliti tudi med ljudi… Ne rečem, da mi je življenjska pot posuta z ročicami in, da jo tako tudi vidim – še zdaleč ne – vendar pa sem se odločila za eno: tudi »grde« reči bom predelala, jih vzela kot nekaj kar se pač mora zgoditi in, kot nekaj za kar lahko rečem da je nekako pozitivno oz. kot šolo in da se nekatere stvari lahko naučim iz njih. Vsako malenkost v mojem življenju bom poizkušala izkoristiti le tako, da bo iz njih »vrela« le pozitivna energija. Kajti stvari z »negativnim« predznakom nas le omejujejo-nas same in povezano s tem tudi naše bližnje oziroma ljudi, ki so nam blizu. Da se vrnem k novem letu. Za tiste ljudi, ki to življenje »živijo« (v pravem pomenu besede) in ga kot takega tudi občutijo, vedo, da je vsak dan novo leto. Kakorkoli nas življenjske situacije in preizkušnje poizkušajo prepričati v nasprotno in, ko pridemo do tiste točke v življenju ko rečemo:«ne gre več!«, si zapomnite le eno: da so lahko tudi najhujše življenjske preizkušnje v življenju v nekem pogledu tudi pozitivne. Na nas je le da odpremo oči in pretehtamo oz. jih poiščemo katere so tiste, ki so v naših očeh pozitivne. Bodite sami sebi dedek mraz VSAK DAN! Nagradite se z nasmehom, pozitivno energijo, veseljem, srečo…Počnite stvari, ki vas veselijo, ne glede na to ali jih počnete sami ali v »duetu«. Če sami sebe ne nagradite in se nimate radi, potem vas tudi drugi ne morejo imeti! Če zaključim celotno zgodbo: življenje in naša okolica sta polni lepih stvari, le odprimo oči in jim pustijo, da pridejo do nas. Pa srečno na poti iskanja lepih stvari, ki vas osrečujejo! Iskreno. Indira Macanovič

II. Ob mostu visečem krasijo se eksotični javorji, saj namreč niso domači prav. Nasproti eksotov pa kraljujejo drevesa tri, ta bukava in ena smrečna. III. Vpraša se človek, le kaj skupnega imaj živa bitja zeleneča vsa? IV. Prihaja roka železna k vsem, prav vsem, leta vsa. Neusmiljena oranžna, hladna, kovinska… Kajti prereže jim ude, čisto od vratu in ramen odreže glavo. Teče jim življenjski tok počasi po deblu… Misli bitij pa se že bojujejo z mislijo na to, kako težko, vseenergijsko jemajoče, se bo zopet soočiti s popolno prenovo svojega telesa V. Ljudje, ki poznajo drevesa se mi smejijo, vice sestavljajo, kako tam ob Savi rastejo prekle. In kako smreke ostajajo brez glav, da sušijo se naprej. Eksotov hvala bogu niso videli. VI. A moje misli prežema misel Kdo vodi roko železno in usmerja na pot Kovinsko glavo? Ali je lastnik belo oranžna hiša? Ali siva hiša na nasprotnem bregu? Ali strokovnjaki vsi ušli so z zemljice te? Ja, naslov ne kritike - ampak pesmi je OBVEJEVANJE Branka Ojnik


Alenka Urbanc

direktorica mladinskega centra litija Od novega leta naprej delam na Mladinskem centru v Litiji. Torej boste verjetno dobili mene na telefon, ko boste klicali v MC. Prebrala bom tudi vašo pošto, ki jo boste poslali na mc.litija@siol.net :) Čakam, da pokličete, pišete, se oglasite na Ponoviški. Da bo vse troje lažje, se bom na kratko predstavila. Kar s slikicami.

Slika 3: ob piramidi - Od nekdaj sem želela potovat. Od nekdaj sem si izpolnjevala želje in dosegala cilje. Piramida je še vedno taka kot jo vidite, jaz sem se pa malo spremenila.

Slika 4: slika z baloni Tale je pa s prehoda v novo tisočletje. Rada sem s prijatelji. Svet je z njimi lepši. Tudi s tabo.

Slika 1: jaz ob sankah - Tudi jaz sem bila včasih majhna. To so bili časi, ko je bilo pozimi še veliko snega in v Kresnicah še ni bilo športne dvorane (zdaj stoji ob tej cesti).

Slika 5: slika s servisa - Od nekdaj delam z mladimi: Litija, Študentska organizacija Univerze v Ljubljani, Klub K4 – tale pa je s študentskega servisa na Borštnikovem trgu v Ljubljani.

Slika 2: ekipa za košarko - Hitro sem zrastla, študirala in igrala košarko v ekipi Litije. To so bili časi!

Slika 6: jež in ptič - Stanujem v Kresnicah. Moža si ne upam dat na sliko. Tole sta najima prijateljčka: Baraba (papagaj vrste barabant) in hišni ježek Miško. Tudi onadva sta prijatelja.

En lep pozdrav vsem, čakam vaše predstavitve...


(Z)NAJDI SE! – vodnik po programih za mlade Ali kako dobiti denar za izvedbo moje ideje Neformalna skupina Kompas, ki deluje pod okriljem Mladinskega centra Trbovlje, je litijske MC-jevce povabila na predstavitev svojega projekta (Z) NAJDI SE! Gre za knjižico v kateri so predstavljena vsa društva v občini Trbovlje v katera se lahko vključujejo mladi, kot aktivni člani ali pa ta društva ponujajo storitve, ki jih lahko uporabljajo tudi mladi. Področja delovanja so zelo različna: kultura, šport, prosti čas, kulinarika, sociala, hortikultura,... Knjižici je dodan tudi koledar za leto 2008. Skratka kopica zanimivih in uporabnih informacij za mlade. Hkrati tudi prvi vodnik po društvih v občini Trbovlje. Projektna skupina je knjižico natisnila v 3.000 izvodih in jih brezplačno razdelila po osnovnih in srednjih šolah v občini, po društvih in prostorih, kjer se zbirajo mladi. Opravili so tudi anketo in ugotovili, da knjižica najbolj koristi osnovnošolcem in srednješolcem. Ti se odločajo o aktivnem preživljanju prostega časa in jim informacija o možnostih najbolj koristi.

aktivnosti, ena od njih je »mladinske pobude«. Projekti podskupine »mladinske pobude« so lahko s kateregakoli področja družbenega življenja. Pomembno je, da je tema ali področje, izbrano za projekt mladinske pobude, zanimivo in pomembno za skupino mladih samih in tudi za lokalno skupnost. Nekaj možnih tem projektov: umetnost in kultura, družbena izključenost, okolje, varstvo dediščine, informacije za mlade, evropska zavest, razvoj podeželja / mest, mladinske politike, zdravje, projekti proti škodljivi uporabi drog / snovi, ukrepi proti prestopništvu, proti rasizmu / ksenofobiji, invalidnost, starejši, brezdomstvo, migranti, enake možnosti, medsebojno izobraževanje, brezposelnost, mladinski šport, prosti čas mladih, mediji in komunikacije.

Prijavijo jih lahko neformalne skupine najmanj štirih članov, ki starih od 18 do 30 let. Mamljivi pa so tudi zneski do katerih so upravičeni prijavljenci. Tako lahko za stroške aktivnosti posameznega projekt prijavljenec dobi do 8.000 €, lahko pa dobi povrnjene tudi stroške trenerja Namen predstavitve pa ni bila vse- in stroške posredovanja znanja po bina knjižice, ampak njen nastanek. zaključenem projektu, oboje v višini Nastala je namreč skoraj izključno s do 1.000 €. sredstvi evropske unije, programa Mladi v akciji. Program nudi pod- To je bil namen srečanja v Trbovljah: poro za lokalne, evropske in medn- povedati, da je denar za projekte arodne mladinske projekte, ki spod- mladih lahko dosegljiv, le prave inbujajo mladinsko delo in neformalno formacije je potrebno imeti, ideje in učenje. Razdeljen je na številne pod- voljo za delo.

IMAŠ IDEJO NE RAZMIŠLJAJ ! ZA PROJEKT ? TAKOJ V IMAŠ VOLJO MLADINSKI ZA DELO ? CENTER PO VEČ INFORMACIJ ! MI IMAMO INFORMACIJE. Čakam ! Prvi rok za prijavo je 1.2.2008. Litijani bomo prijavili štiri projekte. Naslednji rok je 1.4.2008.

ZRAVEN BO TVOJ PROJEKT !

Alenka P.S. Še posebej bom vesela koga, ki bi se rad ukvarjal z mednarodnimi izmenjavami.

BOULING ŽUR Novoletna mrzlica se je dotaknila tudi nas. Namesto darilc nad kaminom, smo se odločili, da zberemo tiste najbolj pridne in se povabimo na eno super večerjo. Večerja je bila nekaj posebnega saj nekaterih povabljenih ne vidiš vsak dan, pa tudi ob dobri hrani in pijači nismo ostali ravnodušni. Med prijetnim klepetom smo nestrpno čakali na sejo Občinskega sveta, kjer je bila na ‘jedilniku’ tudi točka o potrditvi kandidatke za direktorico našega zavoda. Nekaj najbolj nestrpnih se nas je med sladico odpravilo v veliko sejno sobo Občine Litija, kjer smo želeli biti priča temu velikemu dogodku. Na naše veselje so naši svetniki, družno, vsi v en glas, glasovali za predlagano kandidatko.

Veseli in zadovoljni smo se vrnili na bouling, kjer smo na terasi nazdravili s (pretihotapljeno) penino. Da pa ostanemo fit smo preračunljivo sestavili dve ekipi in se pomerili v metanju pisanih krogel po bleščeči se progi. Na prizorišču smo se zelo zabavali, solze so tekle v slapovih - od smeha. Vsak je poskrbel za kakšno neumnost, da o metanju v nasprotno stran ne govorim. Po napornih dveh urah ‘fitnesa’ smo vsi spoznali, da so nekateri izjemno nadarjeni :) drugi da imajo dobro taktiko :) spet tretji, da so zelo zabavni :) vendar roko na srce, vsi smo bili perfektni (a ne Kaja?). In kaj naj še rečem - stvar bo potrebno definitivno ponoviti! Katja


vinterOJDER 2007 Občina Litija nas je lani prijetno presenetila in na parkirišču pred občino postavila šotor v katerem so se štiri dni pred novim letom odvijale različne prireditve.

kot vse na in v zvezi s skupino) in posnetki na njej. Tako je bila glasba za marsikatera ušesa prehrupna.

In tako smo dočakali vrhunec večera, domače

MC-jevci si bomo prednovoletni čas zapomnili zlasti po nedeljskem pred- Perkakšns novoletnem večeru, ko smo pripravili Tolkalna zasedba (obiščite www.hudprvi kud.com) je tudi tokrat navdušila prisotne. Kljub temu, da si prav blizu FESTIVAL VINTEROJDER 2007 pod oder večina obiskovalcev kljub Na festivalu je nastopila pisana domačnosti s skupino le ni upala, druščina zasedb: We Can’t Sleep pa je zato na malo večji razdalji at Night /Trbovlje/, LastDayod nastopajočih veselo popleHere /Celje/, Perkakšns /Litija/, savala. Odigrali so nam del svojega Zlati klasi /Litija/ »afriškega repertoarja«. Njihovi inštrumenti (djembe, sangban, kenkeny, dunungbe, šekereji, krine...) We Can’t Sleep in prsti so dobro prenesli mraz in at Night segreli fene, radovedneže, gasilce, policaje in ostale prisotne. je petčlanska, zelo mlada zasedba. Igrali so izključno avtorsko glasbo – Večer so zaključili skladbe, ki jih pripravljajo za izdajo prvega albuma. Zlati klasi V živo še veliko bolj kot na posnetkih (najdete jih na: http://www. myspace.com/wecantsleepatnight) pridejo do izraza njihove post punk korenine. Te plemenitijo z vložki muzike številnih drugih vzornikov. Tako je njihova glasba dinamična, zanimiva in poslušljiva. Drugi so nastopili metalci:

LastDayHere Predstavili so skladbe s svojega prvenca »From Pieces Created«, ki je v samozaložbi izšel oktobra lani. Zanimivi, prijetni Celjani z zelo izdelano glasbo, angažiranimi besedili in nastopom. Zlasti je izstopal pevec, ki se mu pozna kilometrina iz prejšnjih skupin. Pravzaprav smo poslušalci pogrešali le eno – večjo melodičnost, ki jo najavlja njihova spletna stran (www.lastdayhere.com – dodelana

LastDayHere

Perkakšns: Matej, Greta, Low-c

W.C.S.A.N. na tonski vaji

LastDayHere v “bekstejđu”

Komandanti za pultom

Perkakšns: Kiki

Mali Boštjan je nastop Perkakšnov posnel na svoj “tahud”GSM... Posnetke še čakamo...

Vokalist LastDayHere

Ravno tako domačini, z izborom narodno zabavne, zabavne in dalmatinske glasbe. Ja – na tisti večer smo se sredi Litije zbrali res najmočnejši in najbolj trmasti. Mraz je šel do kosti. Malo smo bili že utrujeni od predprazničnih dogodkov, malo v pričakovanju naslednjih. Zboleli nismo, saj so nas gasilci greli s kuhanim vinom. Nekateri so zboleli že prej. Tudi skupina Kar češ brass band iz Cerkna, ki smo jo tudi najavljali. Na večeru so manjkale njihove trobente, pozavna, tuba, saksafon in številna tolkala. To bi šele bil žur! Bo pa naslednje leto. Vabljeni na zimski oder, druga izdaja – Vinterojder 08.

MC Litija se za pomoč pri izvedbi koncerta toplo zahvaljuje: Novi kulturi in Mateju Zupančiču za izposojo lučk, Aljoši Vizlarju za lučno opremo koncerta, V&R Vrhovec za souporabo prostorov dvorane, gasilcem, redarjem, Boškotu in Juretu za glasbo med skupinami in vsem ostalim, ki ste se tisti večer pod šotorom greli ob drugačni glasbi in kuhanem vinu. Se vidimo decembra 08!

Alenka


MaMa v Litiji Mladinski centri imamo MaMo.

M N

reža MaMa združuje in zastopa mladinske centre in sorodne organizacije, ki delujejo na področju mladinskega dela v Sloveniji.

amen mreže MaMa je poleg združevanja in zastopanja mladih še podpora mladim. Podpora kakovostnejšemu preživljanju prostega časa in v splošnem boljšemu življenju mladih v družbi.

P

atricia Čular, direktorica Mreže MaMa, in Uroš Skrinar, vodja projektov Mreže MaMa sta MC Litija obiskala lani v začetku decembra, kmalu po uradnem drugem rojstnem dnevu centra: 29.11.2005 je bil namreč na Svetu občine Litija sprejet odlok o ustanovitvi Mladinskega centra Litija.

V

Mrežo MaMa je trenutno včlanjenih 29 organizacij s statusom mladinskega centra. Mreža MaMa: • povezuje organizacije, ki opravljajo dejavnosti mladinskih centrov ali delujejo na področju mladinskega dela v Sloveniji; • zastopa skupne interese članic napram vladnem sektorju in ostalim sogovornikom; • redno obvešča članice in ostalo zainteresirano javnost o vseh dejavnostih in aktivnostih, ki se tičejo mladih in dela z njimi; • organizira srečanja in vzpodbuja komunikacijo ter projektno povezanost med članicami; • članicam nudi strokovno pomoč; • skrbi za povezovanje med članicami Kluba MaMa in mladimi ustvarjalci; • mladim ustvarjalcem omogoča dostop do mladinskih prizorišč in podpira njihovo sodelovanje; • skrbi za neformalno izobraževanje mladih in mladinskih delavcev.

P

ri svojem delovanju Mreža MaMa vzpodbuja in promovira ustvarjalne dejavnosti mladih ter uveljavljala načela strpnosti, dobrega sodelovanja in hkrati tudi družbene kritičnosti.

P

atricia in Uroš sta najprej pohvalila prijetno urejene prostore Mladinskega centra. Tega smo bile s Kajo, Katjo in Leo zelo vesele. Patricija in Uroš sta namreč obiskala že večino mladinskih centrov in podobnih prostorov v Sloveniji in kar nekaj v tujini. Njuna pohvala nam je veliko pomenila.

S

ledil je daljši, zelo sproščen, pogovor o aktivnostih Mreže MaMa in Mladinskega centa Litija. Mreža MaMa trenutno usmerja večino energije v tri projekte: - delujmo lokalno (namenjen aktiviranju neorganizirane mladine na lokalnem nivoju); - mednarodne izmenjave / gostovanja mladih (namenjen povezovanju mladih v mednarodnem prostoru); Pogovor je tekel zelo sproščeno...

- in ustvarimo možnosti (namenjen mladim, ki si zaradi številnih razlogov sami ne morejo, ali pa si težko, ustvarjajo priložnosti za enakovredno vključevanje v družbo). Poleg predstavitve teh projektov sta Litijankam natresla kup koristnih nasvetov za delo: - kako napisati boljšo vlogo za pridobitev sredstev za programe MC-ja, - kako s kar najmanj muke napisati številna poročila o delu, - kje dobiti dodatna sredstva za projekte mladih, - kdaj so razpisni roki, ki jih nikakor ne smemo spregledati, - kako priti do povezav za začetek mednarodnega sodelovanja MC Litija, - kaj pomeni status člana MaMe...

Patricia in Uroš sta bila prava zakladnica koristnih informacij...

S V

konkretnostjo informacij in strokovnostjo sta nas prepričala. Mladinski center Litija bo postal član Mreže MaMa. odstvo MC-ja že ima koristi od sodelovanja. Še malo pa jih boste opazili tudi vi – naše bralke in bralci. Prej ko se boste oglasili v prostorih MC-ja s kako idejo za akcijo, prej jih boste opazili in doživeli. Preizkusite, se splača. Alenka Urbanc

Na sestanek je “uletel” tudi Blaž iz Mladinskega društva Jevnica...

Katja se je trudila v objektiv ujeti vse, skoraj bi ji uspelo...

www.mreza-mama.si


Fotografska razstava Mance Juvan:

Afganistanske Ženske

torek, 11. marec 2008 ob 19. uri v Knjižnici Litija Razstava bo na ogled še v mesecu aprilu.

Fotografska razstava Mance Juvan, poročevalske fotografinje in mentorice številnih foto delavnic (Fotopub - prireja vsako leto v juliju LokalPatriot iz Novega mesta) in dobitnice mnogih svetovnih fotografskih poročevalskih nagrad (EMZIN - zavod za kreativno produkcijo, Razstavljena dela v Cankarjev domu leta 2005 in 2006, serija Caracas v temi 2007, dobitnice prve nagrade za najboljšo fotoreportažo) ter številnih razstav doma in na tujem. Pravkar razstavlja v Parizu v prostorih predstavništva evropske komisije v Franciji skupinsko z našimi fotografi (Jaka Adamič, Jure Eržen, Jože Suhadolnik) pod imenom Kazati resničnost/ Montrer le reel. Razstava sodi v okvir našega predsedovanja EU. Ob otvoritvenem večeru bomo poslušali glasbo Rabih AbouKhalil-a ter prisluhnili ženski poeziji orienta. P.S. Fotografsko razstava Mance Juvan bomo predstavili že 8. februarja 2008 v RCR v Zagorju ob Savi in bo na ogled do 7. marca, nato pa se seli v Knjižnico Litija. Razstavo prireja ART CLUB Litija v sodelovanju s Knjižnico Litija. Kustos razstave: Zvone Vrtačnik

www.mancajuvan.com


Dražgoše

66. obletnica dražgoške bitke 13. januar 2008. Mrzel, deževen in predvsem meglen dan. Bila pa je tudi 66. obletnica dražgoške bitke. Dražgoše je vas nad Železniki in je bila prizorišče krutega maščevanja Nemcev nad slovenskim ljudstvom. Naj kaj več povem o tem, ker mlajše generacije najbrž ne vedo kaj dosti o tem.

Kljub megli in dežju se nas je pred veličastnim spomenikom zbralo veliko – okoli 7000. Daleč naokrog so odmevale pesmi vojnega časa, ki so bile borcem v spodbudo in pogum. Lepo je bilo videti toliko ljudi, predvsem starejše, iz katerih oči so kar sevale zgodbe vojnih časov… poguma, trpljenja, ponosa in izgube. Niti predstavljati si ne Proti koncu decembra 1941 je, moremo, kako hudo je moralo zaradi zime močno zmanjšan biti takrat, ko si trepetal za svoje Cankarjev bataljon, prišel v Polživljenje, družino in zemljo… In jansko dolino in na Škofjeloško in tudi nikoli (upam) ne bomo mogli sicer po preboju iz italijanskega vedeti, s kakšnim zanosom so se obroča v Polhograjskih Dolomitih. borili za našo zemljo… Skratka, Utaborili so se v tej planinski vasi kocine so mi šle pokonci, ob vsej nad Škofjo Loko. Nemci, ki so tisti energiji v zraku, ko je zadonimeli Gorenjsko že za del svojega ela Zdravljica in ko so polagali rajha, so kmalu izvedeli za njihovo venec. Slavnostni govorec je bil prisotnost. Pripravili so obsežno predsednik Republike Slovenije ofenzivno operacijo, v kateri je Danilo Turk. Poudaril je predvsem med policaji in vojaki sodelovalo pomen bitke – o veliki moralni najmanj 2500 mož. Prišlo je do moči slovenskega svobodoljubja spopada, ki je zaradi odločne in da je to lahko spodbuda za prireakcije partizanov trajal tri dni: hodnje izzive. Poleg tega je pozval od 9. do 11. januarja. Cankarjev k iskanju moči za odpuščanje, za bataljon, ki se je po bitki v vistrpnost in spravo: “Z odkrivansokem snegu umaknil na Jelovico, jem resnice in s tehtno razpravo o je imel 9 mrtvih, dosti večje pa naši zgodovini, s popravo krivic in so bile sovražnikove izgube, saj z odprtim dialogom o naši sedanso samo na pokopališču v Kranju josti in prihodnosti bomo spozagrebli 22 policistov. Nemci so se sobni razviti družbo zrelih ljudi, ki seveda kruto maščevali. Dražgoše bo kos izzivom časa,” Zelo všeč mi so porušili in požgali do tal, usje bil del govora, kjer je omenil, trelili 41 domačinov in ostale da je prišel čas, ko se mora vsak prebivalce odpeljali v dolino posameznik obrniti k sebi in se ter naprej v koncentracijska vprašati kdo je, kaj misli, torej da taborišča, nekaj v pregnastvo, os- pride do svojega samospoznanja tali pa so se naselili pri sorodnikih. in ljubezni do sebe in šele nato V okviru druge svetovne vojne je naj se začne dialog, ki bo vodil k bila Dražgoška bitka samo eden strpnosti in gradnji boljše prihodtolikih krvavih dogodkov tistega nosti. strašnega časa. Njen pomen pa je v tem, da je bila prvi večji Prisotni pa so bili tudi drugi višji oboroženi upor proti Hitlerjevemu funkcionarji: minister za obrambo režimu na ozemlju, ki je de facto Karl Erjavec, nekdanji predsednik že spadal v rajh, kar je nemške države Milan Kučan, predsednik oblasti na Gorenjskem in v Berlinu Združenja borcev za vrednote močno vznemirilo. Vest o dogod- narodnoosvobodilnega boja Sloku je odmevala tudi na Zahodu, venije Janez Stanovnik, predsedki se je začel zavedati, da je treba nika političnih strank SD in LDS, računati s Slovenci kot z zavezniki Borut Pahor in Katarina Kresal, v boju proti fašizmu. ljubljanski župan Zoran Janković ter župani gorenjskih občin. Torej v spomin žrtvam je v Dražgošah vsako leto proslava, Proslava se je zaključila po eni na kateri se spomnimo na ta uri, bili smo premraženi in malce krvav dogodek in pogum slovenmokri ter blatni. Vendar v srcu skega ljudstva. S Katjo sva se tja je bilo čutiti predvsem toplino in odpravile z litijskim Združenjem … da, tudi ponos na slovensko borcev za vrednote narodnoosvo- ljudstvo. bodilnega boja Slovenije, katere članice sva sedaj tudi me. Na Branka Ojnik avtobusu se nas je zbralo 39, na Foto: Katja SLADIČ Rudolf radiu pa so prepevale partizanske pesmi in hej, na juriš v Dražgoše.


dEDEKmRAZ

Priprave na dedka Mraza smo prostovoljci DPM Litija in MC Litija začeli v začetku decembra, z logističnimi vprašanji, izbiro daril ter programa pa smo se ukvarjali že mnogo prej. V soboto, 28. 12. smo se zbrali v MC Litija že zgodaj popoldne. Pripravili smo še zadnje podrobnosti. Največ dela sta imeli Kaja in Vanja, saj sta morali vse naše sodelojoče naličiti v pravljične like, saj kot navadni smrtniki nismo mogli pred dedka Mraza, kaj šele sodelovati v njegovem spremstvu. Glavna prireditev je potekala pod šotorom pred občino Litija. Otroci so pred prihodom dedka Mraza sodelovali pri predsatvi Borisa Kononenka - Novoletna sreča. Skupaj so glavnemu junaku pomagali, da je postal srčnejši. Po predstavi je otroke pozdravil Dedek Mraz z spremstvom, prostovoljke pa so v njegovem imenu pod jurčki obdarile otroke Mestne skupnosti Litija. Med celotno prireditvijo so se otoci zabavali na napihljivcih FireFly, ki nam jih je za ta namen posodilo podjetje Dajmox iz Kresnic, za kar se mu najlepše zahvaljujemo. Po končani prireditvi smo se vsi, ki smo sodelovali pri projektu, vrnili v prostore MC-ja, kjer smo se preoblekli in okrepčali, malo poklepetali in se pozabavali. Utrujeni, a zadovoljni, smo se razšli, z željo, da se čez leto spet dobimo. Dedku Mrazu pa smo zaželeli srečno pot na Pohorje kjer prebiva. majda

Z A H VA L A DPM Litija se za pripravo in izvedbo novoletne obdaritve otrok s sprevodom dedka Mraza zahvaljuje podjetem: KD Življenje, Henkel Slovenija, Medex, Energotuš, Mladinski knjigi Založbi, Spark promocije, napihnjencem Firefly – podjetju Dajmox, Regionalnemu centru za razvoj Litija, Litijski konjenici, družini Dukić, družini Kukovica, Branetu Zupanu, Janiju, litijski policiji in gasilcem in vsem ostalim posameznikom - prostovoljcem, ki so po svojih močeh pomagali pri izvedbi novoletne obdaritve litijskih otrok. Hvala in ob letu zopet sodelujemo. Društvo prijateljev mladine Litija


Še nekaj foto utrinkov ...

Kok smo bli luštni...

Katja je vabila zopet popestrila s simpatično ilustracijo...

Pisani napihljivci...

Dedek Mraz je bil zelo prijazen

Jure in Boško sta dogajanje spremljala s kamero in fotoaparatom.

V centru mesta nas je presenetil še en zagrizen fotograf.

Na pot sta nas pospremila Valvasorjeva Konjenika

Si ubogala mamico in očka?

Spremstvo Dedka Mraza: SNEŽINKE, ZAJCI, MEDVEDI...

Na odru je bilo živahno...

Nasvidenje drugo leto!


DEDEK MRAZ PRIHAJA..... .....ODHAJA....PRIHAJA Je kakšno darilo pod novoletno jelko ostalo neodprto? Je kakšna igrača zdaj pri vas odveč? Ne veste kam z njo?

PODARITE JO

Naj jo dobijo tisti otroci, ki daril za novo leto niso dobili. Društvo prijateljev mladine v sodelovanju z Mladinskim centrom in Rdečim križem Litija organizira zbiralno akcijo igrač za otroke iz socialno ogroženih družin iz litijske občine. Igrače zbiramo od 20.1.2008 v Mladinskem centru. Igrače za vse starostne skupine otrok lahko prinesete v času, ko je Mladinski center odprt to je vsak dan od 14. do 20 . ure, ob sobotah od 12 . do 21 ure. Po končanem zbiranju bosta Društvo prijateljev mladine in Mladinski center predali zbrane igrače Rdečemu križu, ki jih bo posredoval otrokom, ki igrače potrebujejo. Hvala, ker boste sodelovali. Vaš DPM in MC LITIJA.

EVROMOBIL V počastitev predsedovanju Svetu EU, se je tudi društvo prijateljev mladine odločilo, da v Litijo pripelje EVROMOBIL. Evromobil, je potujoča informacijska pisarna, ki kroži celo leto po vsej Sloveniji in obiskuje naše najmlajše prdvsem po šolah... V ta namen smo na koncu mosta v Litiji izobesili velik pisan transparent. Srečanje z evromobilom smo organizirali v torek 15. 1. v prostorih MC Litija in ga ob 16. uri tudi dočakali. Ga. Mojca - uslužbenka evro pisarne iz Ljubljane nas je na začetku presenetila s sladkimi čokaladnimi evri. Med sladkanjem nam je s pomočjo projekcije in na otrokom razumen način razložila kaj je Evropska unija.

jih predhodno izvedeli. Na koncu so bile najboljše skupine deležne lepih nagrad. Borili smo se za nahrbtnike, igralne karte, hranilnike... Da pa pridobljenih informacij ne bi pozabili, so nas založili s številnimi, kvalitetnimi publikacijami tako za najmlajše kot za malo starejše. Vsi pa smo za popotnico dobili evro zemljevide, z namenom da se bomo v naši novi skupnosti lažje znašli. Kaj smo se naučili: - da je Evropska unija veeeelik razred - da v njem sedi 27 učencev - držav - da 12 rumenih zvezdic v zastavi predstavlja popolnost in enotnost.... .... in še mnogo stvari...

Ko je evromobil zapuščal naše Po kratkem opismejevanju pa smo parkirišče, pa smo barvali zastave razdeljeni v skupine sodelovali v evropskih narodov. kvizu na temo Evrposka unija. Zelo so (Če bi se tudi ti želel malo bolj nam pomagale informacije, ki smo podučiti o naši skupnosti, te vabimo, da prideš v MC Litija in si priskrbiš kakšno publikacijo... nekaj nam jih je še ostalo.) Drugače pa, na : http://evropa.gov.si najdeš vse kar te v zvezi z Evrposko unijo zanima.

En lep evropski pozdrav!

PROSTOVOLJNI OGLAS Če si star od 10 do 99 let in ti je bolj pri srcu aktivno in koristno preživljanje prostega časa z vrstniki pa tudi mlajšimi in starejšimi od tebe, kot posedanje pred računalnikom ali televizijo, se javi. Zaželene so dobra volja, veselje do življenja, radost ob spoznavanju življenja in strpnost do drugače mislečih soljudi. če se v tem opisu najdeš, se javi pod šifro: sem prostovoljka/prostovoljec. Kontakt: Mladinski center Litija (mc.litija@ siol.net) in Društvo prijateljev litija (dpm.litija@ gmail.com)


NOVIČKE DPM-jeva DELAVNICA Redna sobotna na prireditvi PODEŽELJE USTVARJALNA V PRAZNIČNEM MESTU DELAVNICA Potekala je v soboto 22. decembra 2007 v župnišču v centru mesta Litija. Otroci so najprej poslušali pravljico o škratu Perkmandeljcu, ki jim jo je povedala avtorica Darinka Kobal. Nato pa so otroci pod vodstvom Katje Sladič Rudolf izdelali simpatične viseče škratke... DPM Litija je delavnico izpeljali skupaj z RCL in Knjižnico Litija.

Na eni izmed januarskih delavnic smo bili takole ustvarjalni... Izdelovali smo mobile iz barvastega papirja in perlic...

Usvarjalnih delavnic se lahko udeležite vsako soboto ob 16. uri v Mladinskem centru Litija.

V soboto,19.1.2008 so bile v Mladinskem centru delavnice, kjer smo izdelovali igro ČLOVEK NE JEZI SE. Jure je pripravil šablono, Katja pa je vodila delavnice z malo pomoči Majde. Ko smo obrisali šablono smo morali pobarvati in narediti figurce. OBČUTKI: - na delavnici smo se imeli zelo lepo in smo se tudi veliko smejali. - te delavnice so zanimive tudi zato, ker sklepamo nova prijateljstva in poznanstva. VABILO: Vabim vse vrstnike in starše da se nam pridružite vsako SOBOTO od 16-18 ure v prostorih Mladinskega centra v Litiji. DELAVNICE V DECEMBRU: - adventni kolendar, - obeski za ključe, - broške, - okraski za novoletno jelko, - okraski iz slanega testa.

...predpriprava na delavnico...

DELAVNICE V JANUARJU: - mobile (okraski,ki visijo s stropa) - človek ne jezi se - pustne maske pripravila: Sabina Giodani FOTOUTRINKI IZ DELAVNICE IZDELOVANJA ADVENTNIH KOLEDARJEV:


NOVIČKE

Pisana razstava Marije Pirc Že na otvoritvi Marijine razstave na občiini smo z navdušenjem nad veselimii slikami sklenili, da bomo razstavo preselili tudi v naše barvite prostore. Slikice, risbice med njimi tudi prave slike so pošteno spremenile prostor. Napolnile so ga z razigranostjo in toplino. Marsikateri obiskovalec, ki je nameraval v naglici stopil do stranišča, se je ustavil in se

navdušeno oziral nad Marijinimi stvaritvami. Razstavica je bila na ogled skoraj cel december in dober del januarja, da je bila razstava uspešna potrjuje knjiga pohval v katero so navdušeni obiskovalci pridno polnili vrstice s svojimi vtisi. Za konec pa naj vas še razsvetlim: ... iz majhnega raste veliko... KatkaSladka

Na sliki je Marija skupaj s sošolci iz Oddelka vzgoje iz izobraževanja, med obiskom svoje razstave v MC-ju.

Obisk treh norih (kraljev) Ste vedeli, da so v islamskih državah modne črtaste majice?

OKRASITEV MESTA Vsako leto v decembru z velikim veseljem pričakujemo, da se prižgejo novoletne lučke... In se... V Litiji jih je vsako leto več, najrazličnejših oblik, barv... Ste tudi vi kdaj pomislili, da ni vse v količini - ampak, da je pomembnejša kvaliteta... Vsem odgovornim predlagam, da vzamemo za zgled našo prestolnico, ki je načrtovanje okrasitve dala v roke strokovnjakom (pa ne le tistim, ki se ukvarjajo z napeljavo ampak predvsem tistim, ki se ukvarjajo z umetnostjo)... Tudi v Litiji imamo arhitekte, slikarje, oblikovalce, ki bi najbrž z navdušenjem sprejeli takšen izziv!!!

Inventura in odpis... V decembru smo se pridno lotili inventure... Vso opremo Mladinskega centra smo čisto na novo popisali in opremili s simpatičnimi nalepkami... Kar nekaj stvari (tudi te s slik), ki niso bile v dobrem stanju in so nam jemale prepotrebni prostor smo poslali na izlet v Praprošče...

Kaja

IN MEMORIAM Po pomoti smo na odpad odpeljali tudi kos tehnične opreme glasbene skupine Galama. Fantom se ponovno opravičujemo!

ognjemet Takole pa izgleda čudovit litijski ognjemet kakšen teden po Silvestrovanju...


Kaj dela HUD Kud V preteklih sedmih letih in pol delovanja skupine Perkakšns, iz katere je kasneje nastalo Kulturno umetniško društvo HUD, smo prepotovali našo domovino po dolgem in počez, nastopali širom Evrope, naše skladbe pa je znanec prinesel vse iz daljnega Maroka, kjer so mu naš plošček, pretočen iz interneta, ponudili kot : »Super bend iz vaših krajev!« Ko se je zasedba menjala in je v skupini odstotek Litijanov začel upadati, smo še vedno ostali navezani na našo Litijo. Razlogi so številni; vedno znova se radi zahvalimo Osnovni šoli Litija Center in Pihalnemu orkestru Litija, saj nam gostovanje v njihovih prostorih omogoča kontinuirano in kvalitetno delo preko celega leta, zato HVALA še enkrat! Znova in znova radi nastopamo pred domačo publiko, saj nas vedno lepo sprejme in pokaže, da ceni naše delo na področju kulture. Z Litijo nas vežejo spomini na prvi nastop na Zarjavelih trobentah 2001, ko je bila usoda skupine še popolnoma negotova in smo predvsem zaradi dobrih kritik nadaljevali začeto delo. Razlog več je tudi dobro sodelovanje z Občino Litija, ki nam, verjamemo, pomaga po svojih najboljših močeh. Ker pa nismo take sorte, da bi kar jemali in jemali, smo Litiji in njenim prebivalcem ob primernih priložnostih radi tudi vračali del zaupanja, pomoči in podpore. Vsako leto smo tako pripravili številne nastope ob otvoritvah razstav Knjižnjice Litija, skupaj z Društvom prijateljev mladine Litija, Mladinskim centrom Litija, društvom Sožitje Litija in Šmartno in litijskim JSKD smo organizirali delavnice tolkal za otroke in številne nastope, sodelovali smo na Litijskem pustnem karnevalu in nastopali po številnih zaselkih v občini Litija, zadnja štiri leta pa pripravljamo letne koncerte na katerih predstavljamo delo društva. Z veseljem se odzovemo tudi vabilom na nastope v vrtcih in osnovnih šolah po Litiji, saj so otroci najbolj iskrena in najbolj hvaležna publika. Poleg tolkalne skupine Perkakšns, zadnja tri leta h kulturnemu življenju v Litiji prispevajo tudi plesalke Kike, ki so ime Litije že večkrat uspešno predstavljale na državnih plesnih revijah, letošnje leto pa so še posebej popestrile otvoritev trgovskega centra Spar, ter seveda letni koncert Hrupne misli v športni dvorani Gimnazije Litija. Tukaj bi želel omeniti tudi zahvalo društva (še posebej Kik) Osnovni šoli Gradec, ki našim plesalkam pogosto pomaga pri premostitvi prostorske stiske in jim omogoča redne vaje v svojih prostorih.

Tudi letošnje leto naše društvo ne bo zaspalo. V načrtu imamo velik nastop ob zaključku pouka na igrišču pred Osnovno šolo Litija. Poleg Perkakšns bodo nastopili še učenci Male šole za tolkala, ki jo vodi Anže Kristan, celoten projekt pa bo posvečen učenkam in učencem, učiteljicam in učiteljem in staršem. Podrobnejši datum, ura in program koncerta bodo znani pravočasno, vabljeni pa ste tudi vsi, ki se v prejšnjem stavku niste čutili povabljene! Pozno jeseni ali zgodaj pozimi bomo zopet pripravili letni koncert na katerem bomo predstavili delo društva v tem letu, tudi o tem bo več znanega čez nekaj mesecev. Sicer pa bomo Litijo še naprej predstavljali kamor bomo odšli. Najprej bomo nastopili, v četrtek 24. januarja 2008, v prostorih internetnega portala VEST, na snemanju oddaje Švic mikrofona, ki se bo v živo prenašala preko interneta, vsi zamudniki pa si jo boste lahko ogledali tudi kasneje na spletni strani www.vest.si. V pustnem času najbrž odidemo nekam, kjer nas še ne poznajo, da razbobnamo karnevalsko vzdušje in poskusimo osvojiti kakšno nagrado. V maju se najbrž ponovno odpravimo v Rust v Nemčijo, predstavljat Slovenijo in Litijo v največji evropski zabaviščni park Europapark, junija poleg nastopa v Litiji načrtujemo še nastop v Velikem Gabru, v Novem mestu, v Svetem Jakobu v Rožni dolini na avstrijskem koroškem, julija bomo odšli na srednjeveški spektakel v avstrijske Breže, avgusta pa ponovno na delavnico Jazzinty v Novem mestu. Jesen bo dobro obrodila, če bomo skozi leto pridno vadili, zato se opravičujemo za izostanke na randijih, družinskih srečanjih in podobnem, delavcem in učencem Osnovne šole Litija in Glasbene šole Litija pa se upravičujemo za vse decibele. Novice o našem delu si lahko vedno pogledate tudi na: www.hudkud.com in www.myspace.com/perkakns. MAKS foto: Matjaž ŠKRINJAR

www.hudkud.com www.myspace.com/perkakns


nagradni SUDOKU 2 4 9 8

5 1

SUDOKU za Štimca 9

1 4

7 5 2

8 5

1

7 4 7 8 5 3 2 4 9 8 5 6 8 3 5 4 1 2 8 3 NAVODILA ZA REŠEVANJE: Vsak kvadrat sestavlja 9 manjših kvadratov, podkvadratov, ki vsebujejo 9 polj. Skupaj jih je 81, vanje pa se vpisujejo številke od 1 do 9. Del številk je že vpisan. Preostale je treba dopolniti tako, da se v vsakem manjšem kvadratu in tudi v vsaki vrstici in stolpcu celotnega kvadrata vsako število pojavi samo enkrat. Možna rešitev je vedno le ena.

Rešitev (3 številke v označenih kvadratkih) nam pošljite do 20. decembra 2007 po elektronski pošti na naslov: mc.litija@siol.net. Nagrajenec bo prejel praktično nagrado - presenečenje!!! Nagrado za pravilno rešen sudoku iz prejšnje številke prejme gospodič JARO PAVLIHA. Prosimo ga, da se oglasi v MC-ju, kjer ga čaka luštna nagrada. Nagrado prispeva: DPM Litija.

4 9

2 7 8 1 6 4 3 6

7 9 3 8 9 8 7 3 5 7 9

FAKE STORYMAN by Marjeta Žagar

It’s a strange feeling… I’m thinking and Staring at my ceiling… I think I love you… But why do I hate you too? Sorry, I just don’t know what to do. I need you somewhere near, Trust me… it’s not a fear…

MO ali

glas

Old School Funnky Groovy Progresive Industrial Thrash Metal Band IŠČE inovativne, zanimive glasbenike, polne idej in sexualnega naboja, za ustvarjanje odfukane glasbe na osnovi rocka in metala. Zaželjena je raznolikost glasbil in poznavanje glasbenih stilov. Naš kontakt je v MC-ju.

NN

AROČNINA:

a časopis se lahko naročite po elektronski pošti. Prejemali ga boste brezplačno po elektronski pošti. Če želite papirnati izvod časopisa nas obvestite...

MCcajtng

ČASTNIK MLADINSKEGA CENTRA LITIJA

Izdajatelj: JZ Mladinski center Litija Odgovorna oseba: Alenka Urbanc Uredniški odbor: Katja+Kaja Oblikovanje: Kaja Lektoriranje: nihče Februar 2008

REF.: Oops… It’s a joke… Go get yourself a coke… Go, go mother’s boy… Go, go don’t be coy… Comeon, have some joy! Did you really trust me? Did you really want us to be? Well let me say… You have to pray… You are an asshole, And I’m simply not your doll. I don’t give a damn What you think! I don’t see you Even if you’re wearing pink! A fake story Is what you are. Now go! And hide behind the bar! REF. Don’t make me run After you. ‘Cuz I have smarter things to do. REF.

3. številka - MCcajtng_01_2008  

3. številka - MCcajtng_01_2008