Page 37

Työmaan päällikkö johtaa töitä Turkissa vaikka Suomesta käsin Teksti Jaakko Takalainen Kuvat Ilkka Heino

Kun on hyvä tiimi, pomonkaan ei tarvitse olla aina paikalla.

T

yömaan päällikkö toimii ulkomaan kohteessa monissa ristipaineissa: tilaaja, tavarantoimittajat, alihankkijat, oma väki ja kaikki mahdolliset ja mahdottomat aikataulut. Onnistuakseen työmaan, saitin, päällikön on oltava ongelmanratkaisija ja työn mahdollistaja tiimilleen. – Kaikenlainen käskyttämiseen ja nöyryyttämiseen perustuva johtaminen on mennyttä aikaa. Se ei toimi ja kapsahtaa varmasti käskyttäjän omaan nilkkaan, sanoo Jari Akkanen, Wärtsilän Kaakkois-Turkissa sijaitsevan Urfan saitin päällikkö.

Ristiin meni Tutustumismatkamme syys-lokakuun vaihteessa Wärtsilän voimalaitostyömaalle Urfan – tai virallisemmin Sanliurfan – kaupunkiin saa yllättävän käänteen. Työmatkustaminen on globalisaation arkea. Maailman suurimmilla kaasumoottoreilla varustettua voimalaitosta pystyttävä, tekkiläinen Jari Akkanen, on vierailumme aikana käymässä Suomessa. Mutta paikalla on hänen johtamansa suomaistiimi, joten ei muuta kuin matkaan kohti Kaakkois-Turkkia. Urfan työmaalle, turkkilaisittain pienehkön kaupungin (480 000 asukasta) läheisyyteen, keskelle puuvillapeltoja, asennetaan paikallisen energiayhtiön Odas Elektrik Uretimin voimalaitokselle kolme Wärtsilä 18V50SG -kaasumoottoria. Yksi tällainen maailman suurin maakaasulla toimiva generaattoriyksikkö tuottaa sähköä 18,3 megawatin teholla. Vuoden loppuun mennessä valmistuvan kolmen moottorin voimalaitoksen lisäksi Odas Elektrik on tilannut neljä yksikköä lisää, joten lopulta voimalaitoksen kokonaisteho nousee noin 130 megawattiin, Helsingin energian Salmisaaren voimalaitoksen kokoluokkaan.

lehti.tek.fi

Ulkopuolisen on hankala keksiä keinokastelun ja kesäajan kulutushuippujen tasaamiseen lisäksi sähkölle käyttöä Urfan seudulla. Mutta ilmeisesti vähän teollistuneen Kaakkois-Turkin infrastruktuuri luodaan ensin, jonka jälkeen energiaa vaativa teollisuus voi tulla. Myös Turkin sijainti Venäjän, Kaukasian ja Keski-Aasian alueelta tulevan maakaasuputkiverkoston reitin varrella tekee kaasuvoimalaitosten rakentamisesta kannattavan. Maassa on kattava kaasuputkiverkosto. Samansuuruinen investointi kaasun siirtolinjaan siirtää noin kymmenkertaisen määrän energiaa verrattuna sähkön siirtolinjaan. Energia kannattaa siirtää siis Turkissa kaasuna, ja kaasulla tuotettava sähkö kannattaa tuottaa siellä missä sitä tarvitaan.

Ulkomaan konkareita… Yhdeksästä Urfan saitin suomalaisesta on vierailumme aikana paikalla seitsemän. Laihialta kotoisin oleva Jaakko Anttila esittelee Urfan valmistuvaa voimalaitosta asiantuntevasti. Vuodesta 2006 Wärtsilässä työskennellyt laiteasennusten valvoja Anttila on jo 12. ulkomaankomennuksellaan. Aikaisempia työmaita on ollut muun muassa Afrikassa. Miltä Kaakkois-Turkki vaikuttaa Afrikkaan verrattuna? – Aika paljon saamakin on, mutta Afrikassa kaikki tapahtui hitaammin. Täällä on ollut hieman vaikeampaa kommunikoinnin kanssa, kun paikallisten kielitaito on ollut aika vaatimatonta. Mutta toimeen on tultu, sanoo Anttila. Wärtsilä 18V50SG -moottori rakennetaan Italian Triestessä, ja toimitus käsittää myös polttoainekaasuun, ahtoilmaan, jäähdytykseen ja pakokaasujärjestelmiin liittyvät ohjauslaitteet, automaation ja apulaitteet. Anttila esitte-

TEK 37

TEK7/2011  

Tekniikan Akateemisten jäsenlehti

TEK7/2011  

Tekniikan Akateemisten jäsenlehti

Advertisement