Page 1

1 / 2 O17

H elsing in kau p u n g i n a su n totu ot a n to

t i e s o h va l l e

alueell a

meill ä kotona

Paritalo vaihtui kerrostaloon

Kuninkaantammi ei ole tylsä edes marraskuussa

Haagalaisiksi sattumalta


45

pääkirjoitus

asuntoa

Jokainen tarvitsee oman kodin

A

Erkkeri 1 . 17

2

rvoisa lukija, pidät käsissäsi upouutta ja ensimmäistä Helsingin asuntotuotannon asiakaslehteä. Asuntotuotanto perustettiin Helsinkiin sotien jälkeen poistamaan asuntopulaa. 70-vuotisen historiansa aikana asuntotuotanto on rakennuttanut Helsinkiin lähes 70 000 uutta kotia. Tällä samalla tiellä olemme edelleen, ja matka jatkuu. Asuntopula ei ole Helsingistä poistunut, ja työtä asuntorakentamisessa riittää. Helsingistä on tullut vetovoimainen kansainvälinen kaupunki, joka houkuttelee uusia asukkaita eri puolilta maailmaa. Asukkaiden tarpeet ovat sen sijaan muuttuneet – kuten maailma meidän ympärillämme. Se, mikä aiemmin oli merkityksellistä, onkin muuttunut vähempiarvoiseksi ja rinnalle on kehittynyt aivan uusia tarpeita. Tämän päivän asukkaat arvostavat yhteisöllisyyttä, ekologisuutta ja elämän helppoutta. Omistusasuminen on edelleen suomalaisten suosituin asumismuoto, mutta vuokra-asuminen ja asumisoikeusasuminen kasvattavat suosiotaan arvojen ja asenteiden muuttuessa. Asumismuotojemme kirjo monipuolistuu ja monimuotoistuu. Väestön ikääntyminen ja kaupungistuminen näkyy nimenomaan meillä Helsingissä uusien kotien tarpeena. Me asuntotuotannolla rakennamme uutta, peruskorjaamme vanhaa ja suunnittelemme tulevaa. Teemme laadukasta ja kansainvälisesti palkittua työtä, joka kestää vertailua. Koti on paikka, jossa elää ja kasvattaa perheensä. Nykyisessä arvaamattomassa maailmassa kotoilusta onkin tullut megatrendi ja kotiin ollaan valmiita satsaamaan, sillä kotona halutaan viihtyä. Jokainen meistä tarvitsee oman kodin. Tämän lehden sivuilta löydät mielenkiintoisia artikkeleita asumisesta, sisustuksesta ja meidän asuntotuotantolaisten työstä. Mukavia lukuhetkiä! Janne Paasimies päätoimittaja

3

kerrosta Suunnittelu alkoi

1901


MISSÄ?

Helsingin kaupungin asunnot Oy (Heka), kohde Aleksis Kiven Katu 40

MITEN?

Edellisen kerran silloinen Asuntotuotantotoimisto peruskorjasi talon vuosina 1976–1978 osoittaen samalla, että vanhoja kohteita on kannattavaa korjata, sillä taloa uhkasi tuolloin purkaminen liikennesuunnitelmien vuoksi. Myös tällä kertaa korjauksessa on otettu huomioon rakennuksen historialliset arvot ja muun muassa sen julkisivun erkkerit on entisöity huolella.

KO S K A ?

Asukkaat muuttavat syksyllä 2017

3

Erkkeri 1 . 17

”Uutisrakennuksen” silloiselle Fredriksbärgin kadulle Valtion rautateiden konepajan asukkaille suunnitteli arkkitehti Vilho Penttilä 1900-luvun alussa. Nyt rakennus on palautettu entiseen loistoonsa.


uutuuksia

Yksiöt

Hitas-tieto yhdestä paikasta

Erkkeri 1 . 17

4

Tulevaisuuden kaupunki on savuton Vuoden alusta alkaen taloyhtiöillä on ollut mahdollisuus hakea kunnalta tupakointikiel­ toa parvekkeille, asukkaiden pihoille ja jopa huoneistojen sisätiloihin. Vanhoissa talo­ yhtiöissä tupakointikiellon hakemisesta päätetään yhtiökokouksessa, jonka jälkeen taloyhtiön tulee osoittaa, ettei tupakansavun kulkeutumista ole mahdollista estää esimer­ kiksi rakenteiden korjaamisella. Rakenteilla olevissa taloyhtiöissä tupakointi yhtiön välit­ tömässä hallinnassa olevissa tai osakkaiden hallitsemissa tiloissa kielletään yhtiöjärjes­ tyksessä. Uuden tupakkalain tarkoituksena on lisätä mahdollisuuksia suojella asukkaita tupakansavulta, joka kantautuu parvekkeilta, ulkoa tai sisätiloista.

Tupakointi onkin vähentynyt jatkuvasti sekä Suomessa että maailmalla. Esimerkiksi Helsingin kaupungin Savuton Helsinki -ohjelma asetti vuonna 2006 tavoitteeksi, että vuonna 2015 tupakoivien helsinkiläis­ ten määrä on enää 18 prosenttia. Tavoite saavutettiin etuajassa, sillä vuonna 2015 tupakoitsijoita oli enää 14 prosenttia. Jatkossa osa asuntotuotannon rakennut­ tamista kohteista tulee olemaan savuttomia. Ensimmäinen täysin savuton Hitas-talo valmistuu talvella 2019–2020 Sompasaa­ renlaiturille Kalasataman kaupunginosaan. Ensimmäinen asuntotuotannon rakenta­ ma savuton kohde valmistui syksyllä 2016 Kruunuvuorenrantaan Koirasaarentielle.

Hitas on Helsingissä käytössä oleva asuntojen hinta- ja laatutason sääntelyjärjestelmä. Helsingin kaupunki julkaisi kesällä uuden Hitas-sivuston, joka kokoaa markkinoinnissa olevia uudiskohteita sekä asunnon ostamiseen ja myymiseen liittyvää ohjeistusta saman paikkaan. hel.fi/kv/hitas-fi

ATT on nykyisin asuntotuotanto Helsingin kaupungin organisaatio uudistui kesäkuun alussa, jolloin siirryttiin toimialamalliin. 31 viraston ja liikelaitoksen toiminnot siirrettiin neljälle toimialalle. Entinen Asuntotuotantotoimisto (ATT) kulkee nykyisin nimellä asuntotuotanto, ja on osa kaupunkiympäristön toimialaan kuuluvaa rakennusten ja yleisten alueiden jaostoa. Vaikka ilme uudistui, ATT:lta tutut ihmiset ja toiminnot jatkavat kuten ennen.

kommentti

Minkälainen on Kuninkaantammi? ”Se on taatusti tunnistettava kaupunginosa. Kadut ovat kaarevia. Matalien ja korkeiden talojen vaihtelu tekee alueen ilmeestä yllätyksellisen. Asemakaavassa edellytetään, että rakennukset ovat värikkäitä. Kuninkaantammi ei ole tylsä edes marraskuussa. Tarinan mukaan Ruotsin kuningas Kustaa III istutti aikoinaan alueelle tammen, ja vanha puu olisi yhä olemassa lähellä Vantaanjokea. Kuninkaantammen oma luonne syntyy Keskuspuis­ ton läheisyydestä. Sieltä on tosi helppo päästä luontoon. Kuninkaantammessa Keskus­ puistoa jopa laajennettiin Palettilammen kohdalla.” Kimmo Kuisma, projektinjohtaja, helsingin kaupunki


teksti

Marjo Linnasalmi kuva Helsingin kaupunki

Taidemaalarinpuisto

Urbaaniin puistoon tulee kaupunkiviljelyalue asukkaille. Puiston maisemoinnissa hyödynnetään hulevesiä eli sateiden valumavesiä. Komeimmat vanhat elementit kuten vanhan katsastuskonttorin pihalla olleet kallio ja iso siirtolohkare jätetään paikoilleen.

Värikäs ja vehreä Kuninkaantammi Keskuspuiston kupeeseen valmistuu uusi kaupunginosa, jossa luonto on lähellä.

Edelläkävijäkohteet

Kattojen yllä

Ensimmäiset asuintalot, jotka ovat saaneet vihreää rahoitusta Helsingissä nousevat Kuninkaantammeen. Vihreää rahoitusta voidaan myöntää hankkeille, joissa syntyy selkeitä ja mitattavia hyötyjä ympäristölle. Nämä kolme asuntotuotannon rakennuttamaa kohdetta valmistuvat vuoden kuluttua. Koko Kuninkaantammen alueella pyritään energiatehokkuuteen. Rakennukset kuluttavat mahdollisimman vähän lämmitysenergiaa, ja niissä hyödynnetään uusiutuvaa energiaa muun muassa aurinkopaneelien avulla. Yksikerroksisten talojen katoille tulee viherkattoja.

Palettilammen uimaranta

Kuninkaantammessa voi tulevaisuudessa pulahtaa uimaan. Palettilammen uimaranta rakennetaan kunnostamalla Pitkäkosken vedenpuhdistuslaitoksen vanha sakka-allas. Lampeen tehdään keinotekoinen vedenkierto. Uimavesi on Päijänteen raakavettä eli puhdistamatonta juomavettä.

5

Erkkeri 1 . 17

numero

Seikkailemaan

Ladulle

Köysiseikkailupuisto Korkeessa kiipeillään ja seikkaillaan latvaradoilla. Paloheinässä sijaitsevassa puistossa on yhdeksän eritasoista rataa 3-15 metrin korkeudessa. Seikkailijat saavat puistosta kiipeilyvarusteet. Alle 6-vuotiaille on oma seikkailumetsä. Puistosta voi vuokrata myös potkupyöriä. Puisto on auki lokakuun puoleen väliin asti.

Paloheinässä pääsee sivakoimaan 1,87,5 kilometrin pituisia latuja. Ladut ovat valaistuja. Latuverkosto on yhteydessä Keskuspuiston muihin latuihin, joten halutessaan reitistä saa pidemmän. Sukset voi tarvittaessa vuokrata paikan päältä. Paloheinän ulkoilumajassa voi hiihtolenkin jälkeen nauttia kahvia, kuumaa mehua ja pientä purtavaa.

korkee.fi

ulkoliikunta.fi

1200 metriä

Paloheinän tunneli kulkee Kuninkaantammesta Paloheinään, Keskuspuiston ali. Se on varattu vain poikittaislinja 560:lle ja hälytysajoneuvoille. Tunneli nopeuttaa runkolinja 560:n matkaa Vuosaaresta Myyrmäkeen jopa 20 minuuttia.


Ketkä? EU:n projektijohtotehtävistä hiljattain eläkkeelle jäänyt Kaija Kattelus-Sørlie, 70, ja hänen norjalainen arkkitehtimiehensä Jan Sørlie

Missä? 64 m2, 3h+kt+s+p EteläHaagassa, Huopalahden aseman lähellä

Milloin? Asuntotuotannon rakennuttama Hitaskohde Asunto Oy Helsingin Sinikuusama valmistui elokuussa 2016

Erkkeri 1 . 17

6

– Etelä-Haagassa on mukavan sokkeloinen kaupunkirakenne, erinomaisia ulkoilumahdollisuuksia ja yllättäviä polkuja myös sellaisille, jotka eivät halua hurjastella, Kaija Kattelus-Sørlie kertoo.


1

Mukavuuksia 1950-luvun twistillä Oulunkylästä Haagaan muuttanut pariskunta nauttii uuden kotinsa nykyaikaisista mukavuuksista. Hannele Tavi

H

kuvat

1 Kodin toinen makuu-

huone on sisustettu työhuoneeksi. 2 Kaijan Pohjanmaalta kotoisin oleva isä keräsi kelloja.

Aleksi Poutiainen

aagan kauppala oli oma itsenäinen kuntansa 1946 saakka. Alueen yhdistyttyä Helsinkiin sinne muodostui nopeasti omaleimainen tyyli, joka koostuu pienistä värikkäistä 1950-luvun kerrostaloista. Talot tunnistaa rapatusta julkisivusta, tiilisistä yksityiskohdista ja ikkunoista, joiden ympärillä on valkeat reunukset eli smyygit. Lähelle Huopalahden asemaa valmistui vuosi sitten Helsingin kaupungin asuntotuotannon rakennuttama Asunto Oy Helsingin Sinikuusama, jonka arkkitehtuuri on kunnianosoitus 1950luvun kerrostaloille tuoden asumiseen samalla 2010-luvun mukavuudet. Talojen julkisivut on rapattu perinteiseen tyyliin punasävyisiksi valkoisten smyygien keventäessä ilmettä. Sinikuusaman kolme pientä viisikulmaista kerrostaloa myötäilee tontilla kulkevaa kevyen liikenteen väylää. Jokainen taloyhtiön 48 asunnos-

7

Erkkeri 1 . 17

teksti

2

ta on kulmahuoneisto, ja useimmista aukeaa näköala kahteen ilmansuuntaan. Luonnetta ja pientä leikkisyyttä taloihin tuo myös harjakatto, joka ei ole julkisivun suuntainen. Kuhunkin asuntoon lisämukavuutta tuo myös lasitettu parveke. Ylimpään, viidennen kerroksen kulmahuoneistoon muutti vuosi sitten Kaija Kattelus-Sørlie Norjasta kotoisin olevan miehensä Jan Sørlien kanssa. Aurinko hellii isoa lasitettua parveketta, jossa eläkkeellä oleva pariskunta tapaa lukea kirjoja, tehdä ristikoita ja ratkoa sudokuita. – Halusimme Janin kanssa muuttaa sopivan kokoiseen kolmioon. Tykkään asua ylhäällä, jotta ympärilläni on ilmaa, mutta iän myötä minua alkoi hirvittää portaiden nousu. Herätys tuli, kun yritin nousta rappusia kolmanteen kerrokseen vain kolme päivää lonkkaleikkauksen jälkeen, Kaija kertoo pariskunnan päätöksestä muuttaa Oulunkylästä Etelä-Haagaan.


Meillä kotona

kaijan vinkit etelä-haagaan

1

1 8

Rhododendron-puisto on parhaimmillaan alkukesästä

Erkkeri 1 . 17

Laajasuontie 37

2

Mäntsälän lähileipomossa käyn aina välillä hakemassa herkkuja. Huovitie 7

3

Suksi- ja pyöräliike Kalle Sportiin meidät tutustutti ystävämme, joka on intohimoinen hiihtäjä Kauppalantie 15

Valttikortteina hissi ja parveke

Hissi oli Kaijalle ensiarvoisen tärkeä asuntoa etsittäessä. Pariskuntaa miellytti myös pohjapiirustuksen toimivuus sekä suuri, eteläinen parveke. Kaupat uudesta asunnosta tehtiin huhtikuussa 2015, ja muuttamaan päästiin viime syksynä. Janin mielestä asunnon parhaat puolet ovat parveke ja sauna. – Det bästa med leiligheten är balkongen og sauna, Jan sanoo laulavalla norjan, ruotsin ja suomen sekoituksella, jota Tukholmassa yli 20 vuotta sitten tavannut pariskunta puhuu keskenään. Erityisen tärkeäksi sauna on muodostunut aviomiehelle. – Olimme juuri Madridissa 70-vuotismatkallani ja heti kun tulimme takaisin, Jan laittoi saunan lämpiämään. Hän on kovempi saunoja kuin yksikään suomalainen, Kaija nauraa miehensä saunavillitykselle. – Nyt kun olemme asuneet tässä jo hetken aikaa, on asunto osoittautunut toimivaksi. Urakoitsijakin oli erinomainen ja teki hyvää työtä, Kaija kehuu rakennusvaiheen yhteistyötä. Jan nyökkää tyytyväisenä ja vilkaisee olohuoneen isosta ikkunasta aukeavaa maisemaa. – Ja, det är bra att bo här.

Kalakaverit

Kodin seinille on ripustettu tauluja, joita on tuotu kotiin lukuisilta matkoilta sekä työkomennuksilta. Tutkijauransa jälkeen Kaija työskenteli EU-projektijohtotehtävissä ympäri Eurooppaa. Ennen eläkkeelle jäämistään hän asui Skopjessa Makedoniassa, josta muistoina seinillä on tauluja sekä lahjoja hänen kollegoiltaan. – Janilla on silmää taulujen ripustukselle. Hän tietää aina, mitkä taulut sopivat vierekkäin, Kaija kehuu. Muuten sisustuksessa näkyy Kaijan kädenjälki ja tausta, sillä Jan asuu osan vuodesta Oslossa, missä hänen lapsenlapsensa asuvat. Aitiopaikalla avokeittiön ja olohuoneen välissä roikkuu punainen Karjalan raanu, jonka Kaija sai äidiltään. Sen väriä toistaa mummilta peritty korvalappunojatuoli, joka on kulkenut Kaijan mukana asunnosta toiseen. Kaija on kotoisin Etelä-Karjalasta Lemiltä, ja siellä pariskunta viettää aikaansa mökillä sekä kesällä että talvella. Mökkitonttia kutsutaan Kuhakallioksi, ja uisteleminen on Kaijalle tärkeä harrastus. Janin vastuulla on taas verkkojen kokeminen. Kerran Kaija sai järvestä 90 senttisen hauen, mistä riitti saalista jopa Etelä-Haagan pakastimeen. Yrtit kalojen maustamiseen ja ruoanlaittoon löytyvät paahteiselta parvekkeelta. Siellä


2

3

1 – Näin ilmoituksen Etelä-Haagaan rakennettavista asun-

”Erityisen tärkeäksi sauna on muodostunut aviomiehelle.” 4

9

Erkkeri 1 . 17

noista ihan sattumalta. Olimme onnekkaita sillä saimme juuri sen asunnon jota toivoimme. Tässä asunnossa oli sopivasti tilaa, sauna, hissi, parveke ja raideyhteys, Kaija kertoo. 2 Sängyn vastapäiselle seinälle on sommiteltu tärkeitä tauluja sekä muistoja matkoilta ympäri Eurooppaa. 3 Rottinkituolit parvekkeelle ostettiin sokeain myymälästä. Eteläisellä parvekkeella viihtyvät myös yrtit, kuten rosmariini, kynteli, basilika ja oregano. 4 Työhuoneen toisella seinällä on Lundian hyllyjä, jonne pääsivät muuttamaan vain rakkaimmat kirjat.


Meillä kotona Erkkeri 1 . 17

10

Sinikuusaman asunto on sisustettu pääasiassa Kaijan huonekaluilla, koska Jan asuu osan aikaa Oslossa. Punainen korvalappunojatuoli on perintö Kaijan mummilta ja se on kulkenut mukana asunnosta toiseen.

kasvaa esimerkiksi rosmariinia, kynteliä, basilikaa ja oreganoa. Uudet perunat saadaan pyöräilemällä Ågelin plantaasille, jossa pariskunnalla on ollut palsta kymmenkunta vuotta. – Sitruunatimjami on hyvä kaveri kalalle, Kaija vinkkaa.

Vain tärkeimmät tavarat mukaan

Rakentamisvaiheessa talosuunnittelijana vuosikausia työskennellyt Jan piirsi keittiön kaapistot uudelleen. Muuten tavoitteena oli selvitä mahdollisimman vähillä muutostöillä. Kaapinovet ja -tasot valikoitiin valmiista vaihtoehdoista. – Olen keittiöön nyt todella tyytyväinen. Kasvatimme vähän kaappitilaa olohuoneen kustannuksella, mutta se ei meitä haittaa, Kaija sanoo. Olohuoneesta on käynti kodin makuuhuoneisiin. Toinen huoneista toimii työhuoneena ja sen päätyseinää peittää Lundia-hylly täynnä kirjoja.

Vastapäisellä seinällä on vuodesohva, jonka ovat vallanneet nallet vuosien varrelta. Viimeisimmän nallen antoi madridilainen hotelli Kaijan 70-vuotislahjaksi. – Ennen kuin me muutimme tänne annoin kierrätykseen paljon astioita ja satoja kirjoja. Tavaroiden vähentäminen oli todella tyydyttävää. Uuteen kotiin pääsivät vain rakkaimmat teokset sekä sellaiset joita ole vielä ehtinyt lukea, Kaija kertoo. Toinen makuuhuoneista on pyhitetty nukkumiselle ja sinne on sisustettu rauhallinen tunnelma. Sängyn vastapäiselle seinälle on sommiteltu tärkeitä tauluja sekä muistoja matkoilta ympäri Eurooppaa. Siskontytön tekemän piirustuksen vieressä on syntymäpäivälahjaksi saatuja tauluja sekä kuuluisan Juuso-karhun maalaus, johon Kaija ihastui kahvilagalleria Ruplassa pidetyssä näyttelyssä.


Haagan ruusut

Länsi-Helsingin Haaga tunnetaan keväisin kukkivasta alppiruusupuistosta. Viime vuosina alueelle on noussut asuntotuotannon rakentamia uusia, mielenkiintoisia kohteita.

Hitas-kohde Asunto Oy Helsingin Sinikuusama 48 kulmahuoneistoa vanhan huvilakaupunginosan ja urbaanimpien opiskelija-asuntojen välissä. Asunto Oy Helsingin Sinikuusama sai uudet asukkaat kolmeen pienkerrostaloonsa syksyllä 2016. Sinikuusama-nimi luo viittauksia vieressä sijaitsevaan Haagan alppiruusupuistoon, joka on samanaikaisesti yleisölle avoinna oleva puisto sekä yliopiston kasvijalostuksen koealue, josta pn päässyt kapalliseen tuotantoon muun muassa Haaga-niminen alppiruusu.

Alueella

Helsingin Asumisoikeus Oy Eliel, Eliel Saarisen tie 9

Helsingin Asumisoikeus Oy Kuusamakuja 4–8 300 metrin päässä Huopalahden juna-asemasta ja aivan jokerilinjan vieressä sijaitsee myös kolmesta kerrostalosta koostuva asumisoikeuskohde Kuusamakuja 4–8. Jokaisessa 63 asunnossa on parveke ja kaikissa suuremmissa asunnoissa sekä jossain yksiöissä on sauna. Kuusamakuja valmistui vuonna 2013.

TIEDOT

Asuntotuotannon rakentamista uusista kohteista tiedotetaan verkkosivuilla, kun kohteiden ennakkomarkkinointiaikataulut täsmentyvät.

11

Erkkeri 1 . 17

Arkkitehti Eliel Saarinen hahmotteli viime vuosisadan alussa myös Haagaan ulottuvia kaupunkisuunnitelmia, joissa hän hahmotteli Helsingin kasvamista eurooppalaisen luokan suurkaupungiksi. Saarisen mukaan nimetty asumisoikeuskohde Eliel valmistui vuonna 2013. Eliel on yli 55-vuotiaille tarkoitettu seniorikohde, jossa on kaksioita ja kolmioita, yhteensä 63 asuntoa.


Tyyli 2.0

3

Erkkeri 1 . 17

12

1

Pikkurahalla Keittiö stailattiin Ikean huonekaluilla, jotka toimivat apukäsinä niin arjessa kuin juhlassa. 1. Bekväm-porrasjakkara 19,99 e 2 Raskogtarjoiluvaunu 49,95 e 3 Variera-hylly 3,99 e, www.ikea.fi


2x keittiön kätevät apurit Kun kädet loppuvat keittiössä kesken, astuvat monikäyttöiset huonekalut esiin. Näillä pihistä tai panosta -versioilla tuot keittiöösi lisää toimivuutta. stailaus

Joanna Ekberg

kuva

Aleksi Poutiainen

2

Tyyli 2.0

R

uokaa laittaessa ja juhlia valmistellessa kädet ja tila saattavat loppua usein kesken. Tällöin avuksi astuvat pienet huonekalut, jotka toimivat apukäsinä niin juhlissa kuin vaikkapa arjen kokkauksessa. Keittiöjakkara esimerkiksi toimii tarpeen vaatiessa niin laskutilana kuin ylimääräisenä istumapaikkana. Tarjoiluvaunun taas saa kätevästi pöytätason alle piiloon silloin, kun sitä ei tarvitse.

Kerran elämässä

13

1. Porrasjakkaran paluu

Massiivikoivusta valmistettu Askelporrasjakkara 119 e, isku.fi

2. Sinne, missä tarvitaan Pyörillä kulkevassa tarjoiluvaunussa tavarat säilyvät kätevästi käden ulottuvilla. Pöytätason alle tarvittaessa mahtuva vaunu tarjoaa lisää säilytystilaa ja sillä saa myös kuljetettua tarjoilut vaivattomasti pöydän äärelle. Normann Copenhagenin Block-tarjoiluvaunu 230 e, finnishdesignshop.fi

3. Hyllytilaa ei ole koskaan liikaa Kaapin sisälle tai tasolle sijoitettava hylly tarjoaa lisäsäilytystilaa. Keittiötasolla hyllyssä voi säilyttää mainiosti pientavaroita kuten mausteita. Koivuvanerista taivutettu Kerros-hylly 245 e, iittala.fi

Erkkeri 1 . 17

Moderni porrasjakkara lunastaa paikkansa kaikissa kodeissa. Se on korvaamaton käsien ja jalkojen jatke keittiössä ja toimii tarvittaessa toimii myös lisäistuimena.


Ketkä? Musiikkialalla talouspäällikkönä työskentelevä Marja Linna sekä hänen miehensä Ilkka Linna, joka työskentelee pankkialalla

Muutto? Paritalosta Mellunmäestä Kruunuvuorenrantaan, Hitas-kohde As Oy Helsingin Lorentzinpuisto 4h+k+s, 99,5 m2

Milloin? Helmikuussa 2017

Erkkeri 1 . 17

14

”Päätimme, ettemme lykkää unelmiamme eläkeikään.” Kodin aurinkoinen parveke on pariskunnalle tärkeä.


Uusi koti Kruununvuorenrannassa sisustettiin pääasiassa vanhan kodin huonekaluilla. Uutena hankittiin osa verhoista sekä valaisimia.

Tie sohvalle

Koti meille kahdelle teksti

Hannele Tavi

kuvat

Olli Urpela, kotialbumi

Mikä on kodissanne parasta?

Rakastamme parvekettamme, jolle paistaa aurinko kesäisin keskipäivästä aina iltaan saakka. Paritalon lumityöt ja nurmenleikkuut vaihtuivat parvekkeella rentoutumiseen ja ruukkukukkien kastelemiseen. Minä hoidan ja valitsin muut kukat, mutta mieheni Ilkka halusi parvekkeelle myös rosmariinin, jotta hän voi nauttia juomansa yrteillä maustettuna. Myös sisällä olevat huonekasvit ovat meidän yhteinen harrastuksemme. Ne ovat kulkeneet mukanamme pitkään. Esimerkiksi talvisin upeasti kukkivan amazonin liljan olen saanut isoäidiltäni, kun muutin pois kotoa opiskelemaan. Tosin sillä on tapana suuttua muutoista. Silloin se ei kuki kahteen vuoteen, joten ensi talvena tuskin saamme nauttia sen valkoisista, tuoksuvista kukista. Tähän taloon arkkitehti on piirtänyt tuskin yhtään suoraa kulmaa, mikä on meistä osa sen

viehätystä. Esimerkiksi keittiössä jouduimme pyörittelemään ruokapöytää hetken, ennen kuin se asettui luontevasti. Joka aamu katan Ilkalle aamiaisen ja istumme keittiössä yhdessä sanomalehteä lukien.”

Minkälainen oli tienne hitas-asuntoon ja Kruunuvuorenrantaan?

Olemme olleet Ilkan kanssa yhdessä lähes kymmenen vuotta. Meillä molemmilla on kaksi lasta aikaisemmista liitoista, ja perheemme vaati paljon tilaa. Asuimme siksi paritalossa Mellunkylässä. Kun muutama vuosi sitten alkoi näyttää siltä, että aikuistuvat lapsemme ovat muuttamassa omilleen seuraavien lähiaikoina, teimme viisivuotissuunnitelman. Päätimme, että emme lykkää unelmiamme eläkeikään. Menimme naimisiin, ostimme uuden auton, hankimme kesämökin ja muutimme kerrostaloasun-

Erkkeri 1 . 17

Marja ja Ilkka Linna päättivät muutama vuosi sitten toteuttaa unelmansa seuraavan viiden vuoden aikana. Nyt pariskunta nauttii Kruunuvuorenrannan merimaisemista lumitöiden sijaan.

15


Tie sohvalle

Linnat myivät vanhan keittiönpöytänsä ennen muuttoaan Kruunuvuorenrantaan. Uusi keittiönpöytä löytyi sattumalta Marjan kaksoissiskolta, joka oli muuttamassa samaan aikaan pienempään kotiin. Vanha pöytä maalattiin valkoiseksi, ja sen ympärille ostettiin uudet tuolit.

2

1

Erkkeri 1 . 17

16

toon kaksistaan. Häitämme vietettiin 50-vuotisjuhliemme yhteydessä Agroksenmäen Holvikellarissa helmikuussa 2015, ja samassa kuussa teimme kaupat tästä Lorentzin­puiston asunnosta, jota alettiin silloin rakentaa. Tutkimme piirustuksia kauan, ja päädyimme juuri tähän viidennen kerroksen asuntoon, josta on avarat näkymät merelle asti.

Mikä kerrostaloasumisessa on yllättänyt?

Kun aloimme katsella uutta kotia, oli kriteerinä pääsy hissillä suoraan autohallista asuntoon. Autolla matkustamme erityisesti Savoon mökillemme, jossa Ilkka tykkää tehdä metsätöitä, nyt kun meillä ei ole omaa pihaa. Me molemmat olemme keskustassa töissä ja on ihana pyöräillä Helsingin merenrantoja pitkin takaisin kotiin. Koska lapsemme opiskelevat ulkomailla, toimii kotimme kesäisin heidän tukikohtanaan, kun he tulevat Suomeen kesätöihin. Siksi tarvitsimme yhä ylimääräisiä huoneita, vaikka meille kahdelle riittäisi

vähempikin. Yhden huoneista muutimme rakennusvaiheessa pukeutumishuoneekseni, mikä on tuonut arkeen pientä luksusta. Vähän meitä hirvittää tuleva talvi, sillä harrastamme molemmat hiihtoa, eikä tässä asunnossa ole oikein sopivaa tilaa suksien voitelulle.

Miten ympärillä oleva Kruunuvuorenranta on muuttanut arkeanne?

Kruunuvuorenranta on mielenkiintoinen paikka asua, sillä ympärillä rakennetaan koko ajan, ja maisemat muuttuvat koko ajan. Jos olemme viikonloppuisin kotona, rakastamme kävellä pitkin merenrantoja ja tutkia ympäristöä. Vielä Kruunuvuorenrannassa ei ole palveluita, joten jos illalla tekee mieli jäätelöä, pitäisi sitä lähteä ostamaan Laajasalon ostarilta. Jäätelöt jäävätkin ostamatta. Odotamme myös tulevaa Kruunuvuorensiltaa. Silloin asumme melkein keskustassa!

3

Kotialbumi 1.Vanha paritalo sijaitsi Mellunmäessä. 2.Linnat kutsuvat

mökkiänsä hobittikyläksi. 19 neliömetrin päärakennuksen lisäksi tontilla on lukuisia matalia piharakennuksia. 3.Linnojen 50-vuotispäivät olivat samalla myös pariskunnan häät. Bileet vietettiin Sörnäisissä ja juhlimassa oli lasten lisäksi yli sata ystävää ja kollegaa. Vieraiden silmät saivat kostumaan Ylioppilaskunnan Laulajien kvartetti serenadeineen, mutta sen vastapainoksi tanssittiin kunnolla Rymy-Eetun housebändin tahtiin.


Ketkä? Johanna Närhi ja Hanna Tulonen työskentelevät asuntotuotannon myynti- ja markkinointiyksikössä. He vastaavat uudistuotannon Hitas-omistuskohteiden myynnistä ja markkinoinnista.

Missä? Närhi ja Tulonen kuvattiin Isoisänsillalla Kalasatamassa: ”Kalasatama tasapainottaa Helsingin itäistä kantakaupunkia. Modernissa kaupunginosassa on lähellä kaikki palvelut, luonto ja meri.”

Hanna Johannasta: ”Huumorintajuinen, rautainen ammattilainen, loistava organisaattori…” Johanna Hannasta: ”Jakaa osaamistaan ja tukee tarvittaessa. Paras työpari!”

Rakennuttaja-asiamiehet Johanna Närhi ja Hanna Tulonen korostavat saumattoman yhteistyön merkitystä asuntojen myynti- ja markkinointityössä. Parasta työssämme on... monipuolisuus ja kohtaaminen asiakkaan kanssa. Työ vaatii laajaa ja kokonaisvaltaista kiinteistöalan osaamista, jotta rakennuttamisen myyntiprosessi onnistuu alusta loppuun. On kiehtovaa seurata läheltä kohteen kaarta suunnittelusta avainten luovutukseen. Hyvä rakennuttaja-asiamies... on monitaituri. Työ vaatii organisointi- ja ongelmanratkaisukykyä, joustavuutta, juridista osaamista ja asiakaspalvelutaitoa – näin muutaman mainitaksemme! Langat täytyy pitää käsissä ja tehdä enemmän kuin mitä vaaditaan. Myynnissä ja markkinoinnissa myös korostuu saumattoman yhteistyön merkitys. Isoisänsilta Kalasatamassa... toimii mainiona esimerkkinä siitä, miten yksi silta vaikuttaa koko asuinalueen viihtyvyyteen ja nostaa sen profiilia ja arvoa. Ilman Isoisänsiltaa Kalasatama olisi pelkkä urbaani lähiö ilman luonnon läheisyyttä.

Lempipaikka

Kehu työkaveria!

”Langat täytyy pitää käsissä”

17

Erkkeri 1 . 17

teksti

Alisa Kettunen kuva Juuso Paloniemi


Kristiina Kurronen / Otavamedia

lyhyet

Maailmalta

Kodin henkeä kuunnellen

Syötävän hyvä tuominen

18

Perinteisesti vieraat ovat tuoneet tupaantuliaisiin lahjaksi suolaa ja ruisleipää, jotta uudessa talossa säilyisi onni ja riittäisi ruoka. Mehevä appelsiini-suklaakakku luo uusia perinteitä tupaantuliaislahjana tuoden uuteen kotiin pitkää pinnaa. Sillä sitähän varten suklaa on keksitty.

Erkkeri 1 . 17

1. Vaahdota huoneenlämmössä pehmennyt rasva ja

sokeri. Lisää munat yksitellen ja sekoita voimakkaasti. Pese appelsiini, raasta keltainen kuori ja purista mehu. Lisää kuoriraaste ja mehu sekä suklaarouhe. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilän läpi seuloen. Sekoita tasainen kakkutaikina nuolijalla. 2. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan ja paista kakkua 175-asteisessa uunissa noin tunti. Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa ja kumoa ritilälle jäähtymään.

>60 min

30 annosta

helppo

K niin kuin koti on herkullisen visuaalinen opas suomalaiseen sisustamiseen. Kirja esittelee kymmenen kotia, tyyliä sekä näkökulmaa sisustukseen. Tekijät esimerkiksi vinkkaavat, että uuden kodin värimaailmaa miettiessä kannattaa apuvälineenä käyttää villalankakeriä ja kokeilla niitä rohkeasti yhteen. Näin omaan kotiin voi löytää väriyhdistelmän, joka tuntuu hyvältä. K niin kuin koti, Moreeni 2017

Raaka-aineet 200 g voita 2 dl sokeria 3 munaa 1 luomuappelsiini 1 ps taloussuklaarouhetta (125 g) 2 tl vaniljasokeria 3 tl leivinjauhetta 3,5 dl vehnäjauhoja

Kotikaupunki seinälle Helsinki on kaunis kaupunki myös kartalla. Mustavalkoiset ja mattapintaiset Helsinki-julisteet ovat vintage-tunnelmaa luovia katseenvangitsijoita. Ilman kehyksiä myytäviä julisteita on saatavilla kahdessa eri koossa. desenio.fi

lukijakysely

Vastaa kyselyyn ja voit voittaa Pauligin kahvikoneen! Mitä pidät uudesta Erkkeri-lehdestä? Mitä voisimme tehdä paremmin? Vastaa nopeaan lukijakyselyyn osoitteessa lukijakysely.fi/erkkeri. Vastanneiden kesken arvotaan PauligCupsolo ByME -laite ja juomakapseleita. Onnea arvontaan! Kyselyyn voivat osallistua kaikki Otavamedia OMAn tuottamien lehtien lukijat. Voit osallistua kyselyyn jokaisen ilmestyvän numeron yhteydessä, mutta vain yhdellä vastauksella lehden numeroa kohden. Kysely ja arvonta koskevat lehtiä, jotka ilmestyvät syyskaudella 2017. Palkinnon arvontaan osallistuvat kaikki vastanneet. Palkinto arvontaan 31.12.2017. Voittajalle ilmoitetaan sähköpostitse tai kirjeitse.


Mikä asumisoikeusasunto? Asumisoikeusasuminen on vuokra-asumisen ja omistusasumisen välimuoto.Asumisoikeusasunnot ovat valtion tuella rakennettuja koteja, joissa asuminen on turvallista, riskitöntä sekä joustavaa.

Polku uuteen asumisoikeusasuntoon 1. Hae kunnalta asumisoikeusjärjestysnumero

3. Maksa ensin asumisoikeusmaksu (enintään 15 % asunnon hinnasta + indeksiosuus) sekä vakuusmaksu 4. Maksa muuton jälkeen kuukausittain käyttövastiketta

ja nauti turvallisesta asumisesta.

5. Jos haluat muuttaa, ilmoita siitä HASOlle kirjallisesti. Tällöin saat takaisin asuntoon sijoittamasi asumisoikeusmaksun rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna.

• ei omista samalla alueella omistusasuntoa

• tarve-ehdot eivät koske 55 vuotta täyttäneitä hakijoita.

Lisätietoa • • • •

att.hel.fi asumisoikeus.fi haso.fi Helsingin kaupungin Asuntopalvelut

Asumisoikeusmaksua varten otetun velan korot voi vähentää verotuksessa. Tänä vuonna voi vähentää 45 prosenttia asuntolainan koroista.

3 kk

Asumisoikeusasunnon irtisanomisaika on kolme kuukautta.

• vähintään 18-vuotias

• e i ole varaa hankkia omistusasuntoa kyseiseltä alueelta.

45 %

15 %

Asumisoikeusmaksu on 15 prosenttia asunnon alkuperäisestä hankintahinnasta.

”Asumisoikeusasunnossa on elinikäinen asumisoikeus, mutta sitä ei voi ostaa omaksi.”

19

Erkkeri 1 . 17

Asumisoikeusasujan anatomia

ARAn mukaan pääkaupunkiseudulla asumisoikeudesta maksettava käyttövastike on lähes 40 prosenttia markkinavuokria edullisempi.

Perustukset

2. Seuraa asuntotuotannon sivua, jossa ilmoitetaan valmistuvista asumisoikeuskohteista. Vanhempia asuntotuotannon kohteita voit hakea Helsingin Asumisoikeus Oy HASOn sivuilta haso.fi

40 %


L AADUKASTA JA KOHTUUHINTAISTA ASUMISTA

ota y h t e y t tä

Käyntiosoite Asuntotuotanto Junailijankuja 3 00520 Helsinki Puh: 09 310 1672 asuntomyynti@att.hel.fi

Postiosoite PL 2000 00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Erkkeri 1/2017  

Asuntotuotannon asiakaslehti

Erkkeri 1/2017  

Asuntotuotannon asiakaslehti