Page 1


DESIGN PORTFOLIOHENKLE


design portfolio

913.706.3306

MAXIE COLE HENKLE 66083

kansas

20090 APPLE RIDGE LANE, SPRING HILL, KS

state university


graduate student project Located in the West Bottoms of Kansas City, The Shadow House is the culmination of a year researching the “human shadow� and how that can lead to an architectural creation. With different transparencies, programmatic material alignments, topographic reactions, and spatial sequencing, this project provides the rising underground arts district a place to relax, see a concert, go to grab a beer, or have a riotous week long block party.


the

shadow

house


ASTERS


THESIS MASTERS THESIS


views out view views ew in

to st street more public vertical circ.

main corridor more open

ventilation natural light

gallery

restrooms cafe artium

ofÀces À

archives/library auditorium

mechanical parking

P

Stream of thought sketches _ get out as many ideas d as de deas

gallery restrooms

gallery restrooms

as possible to reflect upon later

Model making _ to uncover any relevant design ideas created from the streamcafe of thought sketching and how they may apply in three dimensions and can get you into the artium site

cafe artium À ofÀces

ofÀ Àces

Repeat _ work through viable ideas and start to apply

hives/library auditorium

programmaticarchives/library elements and diagrams to the project

auditorium

Matrices _ to help understand the multiple complexities

mechanical parking

PROGRAM CONNECTIONS

of the project, quick sketches in a categorized grid mechanical unveil relevant truths. Because of the repetitive nature parking of the exercise and the close proximity of sketches it becomes easy to recognize major themes that are guiding the project. By organizing them and reflecting on them by placing a layer of trace over the top and writing immediate reactions, hierarchies are made.

DECIDING FACTORS a lot

very close near

some n/a

n/a

to green space

lower Áoors Á

upper Áoors Á 12 st

alley

storefront 11st connect 12 br

beacon w.b. visible d.town

to green space

lower Áoors Á upper Áoors Á 11th st alley

storefront 12st connect 12 br

beacon w.b. visible d.town


program m matriciess

ROCES ROCESS OC galle gallery

restrooms cafe artium ofÀ Àces

archives/library auditorium mechanical parking

ver

1113 W 11th st.

PROCESS


topography study

freehand sketch


POETICS _ what is the weight of a shadow?

a quanification Count the number of beats to your heart when you find youself alone in a room full of people. That is the weight of your shadow. Rythym. Time the speed of your mind racing though and past memories. That is the weight of your shadow. Velocity. Gather tears, given and revieced, subtract the ones of joy from the sum. That is the weight of your shadow. Collection. When translated, these begin to create architectural experience.

The physical and pychological weight of the shadow are summed up as follows : Rythym, Velocity, Collection


߾߿ Boston Marathon the Boston Marathon Museum BOYLSTON AVE.

b m m 3

North Elevation Media

Bookstore

Lobby Cafe

4

6

O

View to bookstore, lobby, cafe, and display

Staff/Mech

5

Display

Media

View lobbyy toward cafe

The Boston Marathon Museum is an ephemeral building that collapses and slides its parts inside of itself.

Oz32:professional amateurs NEW ISSUE FOR SALE/ food/talk/music/ DUSTYBooKSHELF/ OCT22/7PM

ࠀ 01 display cases

2 south elevation

Oz32/an architectural journal/CAPD/ kansas state university

Maxie Cole Henkle

PORTABLE SHIPPING CONTAINER MUSEUM

RELEASE PARTY! PARTY RELEASE PARTY! PARTY RELEASE PARTY! PARTY RELEASE PARTY! z REL EASE PARTY!

NUCLEAR MUSEUM MIDCRIT BOARD

OZ JOURNAL POSTER


LAYOUT McGee House

Interior Perspective

Elevation

First Floor Plan

Second Floor Plan

Exploded Axonometric

MAXIE COLE HENKLE–ARCH 472–FALL 2008

Section

WILDCAT LEADERS FOR LIFE www.k-state.edu/leadership/

LAYOUT/GRAPHICS/DESIGN

HOUSE FOR TRAVIS MCGEE PROJECT ON A LAKE

WILDCAT LEADERS FOR LIFE LOGO


MPUTER 3dsMax


NDER COMPUTER RENDERING

SketchUp

Revit


NONTIE


CHURCH Manhattan mennonite Church Collaborating with a partner in the landscape architecture department and with the congregation of the Mennonite Church of Manhattan, KS, a design was created to emphasize the lifestyle of the congregation, respect for the land, and make place for them to worship. The sustainable aspects of this design project began from the layout of the site using permeable parking, edible landscapes, rainwater collection, vertical shading devices, and a courtyard. Upon arriving on the site, a few things were taken inventory. One of those was that the building wanted to make a gesture to the horizon of the northwest, where the plains meet the farmland. This picturesque Kansas backdrop is the perfect place to orient the main views. In doing this we stumbled upon some interesting sustainable features. It was difficult to fight the north to south orientation of the sight. Intstead of forcing the buidling to be enlongated in the east to west direction, a courtyard was added. In doing this , it allowed for more of the building to be exposed to warm southern light in the winter, but be cooly shaded by a system of vertical fins and desiduous trees in the over-heated summer months.


concrete coping

TION D fiber glass reinforcment

built-up tar roofing water-proofing concrete slab

poured in place concrete

rigid insulation

top plate header

8” CMU 3/8” plywood sheathing

steel tie 1/4” plywood shutters

steel sill

smooth-finish plaster

double insulated glazing ventilated air cavity

3’ x 3’ concrete sidewalk 1” x 3” wood flooring

sole plate flashing supported by sleepers gravel sand base


RAWINGS CONSTRUCTION DRAWINGS


Architectural Portfolio  

Work from Kansas State University's Masters of Arch. program

Advertisement
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you