Page 1

De bouw van de LILLA DAN was een geheel niet voorziene gebeurtenis die zomaar uit het niets opdook. Het begon heel eenvoudig, gewoon een kopje koffie drinken bij een collega van de cursus Spaans, waarbij natuurlijk ook na enige tijd de modelbouw ter sprake komt en er met een: “Oh ja, dat is waar ook!” een bouwdoos van een mini viooltje op tafel komt, nou ja mini, toch nog 23 cm lang! Vervolg is dat “meneer” op zolder uit een kast een “vergeten” bouwdoos van de LILLA DAN tevoorschijn tovert. Beide ongerepte bouwdoosjes zijn zo verleidelijk, jullie voelen hem alweer aankomen, dat ik ze maar meegenomen heb, om er (zoals je dan heel flink zegt) er wel eens een keer naar te zullen kijken. Maar ook die kriebel kennen jullie als geen ander, dus al gauw was het viooltje in elkaar gelijmd en gevernist. Probleem was dat het bijgeleverde, bijbehorende stukje hars zo oud, droog en hard was, dat er in dit geval letterlijk niets aan de strijkstok bleef hangen. Nu zullen jullie zeggen: dat maakt toch . . . . . .uh, oh ja, niets uit! Jawel, in dit geval wel, want geloof het of niet, toen ik een nieuw, vers stukje hars gekocht had en de strijkstok daarmee stroef gemaakt had, kwam er bij het strijken over de snaren zowaar muziek uit. Geweldig! Dit is hem!

1


Nu kon ik tenminste met een gerust hart aan de schoener beginnen: de bekende houtbouwdoos van Billing boats Nr. 578, maar zonder de beslagdoos Nr. 579. De standaard procedure volgend was er al gauw een zaathout met 13 spanten, waarop ik vrolijk de latjes op aan het lijmen en met kleine spijkertje vast aan het timmeren was.

Toen de romp klaas was is het dek erin gelijmd en zijn de boorden afgewerkt. Daarna het wat lastige, maar naar mijn mening noodzakelijke karwij, om alle spijkertjes die nu overbodig zijn omdat de lijm inmiddels droog is, er weer uit te peuteren. Dan volgt het geduldwerkje in de steeds herhaalde serie schuren – plamuren - schuren, schuren – plamuren – schuren, enz. enz. Tenslotte het dankbare werk om de romp de eerste keer in de lak te zetten.

2


De volgende stap is het monteren van de “opstallen� welke later aan boord horen en die vervolgens te vernissen en te lakken.

Als de eerste onderdelen hun plaats aan boord ingenomen hebben en relingen en boegspriet, patrijspoortjes en de bies op de romp zijn aangebracht en het geheel op een stevig voetstuk is geplaatst, begint het al aardig op een schoener te lijken. Ook zijn op de spiegel de twee davits voor de sloep gemonteerd, waarbij ook het heklicht natuurlijk niet is vergeten.

3


Buiten beeld zijn ondertussen, tijdens het gedwongen maar noodzakelijke wachten tot de verf droog is, de masten en de raas gemonteerd. Daarna volgt het vastzetten van de masten met stag, want en pardoen in forse hoeveelheden, waarbij zelfs een “Voorbramezelshoofdpardoen� is waargenomen. Vervolgens dienen, zoals hieronder te zien is, de weeflijnen met een mastworp aan de hoofdtouwen vast te worden gemaakt.

Als de masten vast staan, kunnen de gemonteerde raas met rakken aan de masten worden bevestigd. In masten en raas zijn dan doorvoeringen, oogbouten en de tientallen blokken al in grote getale voor gemonteerd. De blokken zijn 3x4x7 mm en hebben gaten van 1 mm rond, waar de touwen door moeten.

4


Uiteindelijk zit alles wat er op hoort er ook zo’n beetje op en aan en kan het schip, vanzelfsprekend nadat de naam LILA DAN op verschillende plaatsen duidelijk is aangebracht, terug naar de eigenaar.

Ger

En dat is hem dan geworden!

5


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.