Page 1

© 2014

MBVA


2


De modelbouwvereniging “ALBLASSERDAM “ , opgericht op: 13 januari 1980, staat onder nummer 40.322.988 ingeschreven in het verenigingsregister van de K v K te Dordrecht. Het bestuur van de MBVA is als volgt samengesteld: M. Kikkert H. de Deugd B. Schouten A.P. de Lange H. van Gils J. Schop W. Dekker

Clubgebouw en Postadres: Clubavonden en Middagen :

Voorzitter Secretaris Penningmeester Act. Coördinator Act. Coördinator 2e Secretaris Alg. Adjunct

voorzitter@mbva.nl secretaris1@mbva.nl penningmeester@mbva.nl mbvademo2010@mbva.nl actco@mbva.nl secretaris2@mbva.nl adjunct@mbva.nl

't Ruim, Ruigenhil 58C 2952 AR, Alblasserdam. Elke dinsdagavond van 19.00 tot 22.00 uur Elke zaterdagmiddag van14.00 tot 16.00 uur Let op: Tijdens vaardemo’s is ‘t Ruim gesloten !! (Zie Vaaragenda)

Vrij vaarlocatie:

Contributie:

Nationaal Baggermuseum Sliedrecht Zaterdag’s in de zomermaanden Mei t/m September. Wilt U komen kijken en/of meevaren, geen probleem. Belt U even, dit om teleurstelling te voorkomen.

€ 50.00 p/jr voor seniorleden. € 20.00 p/jr voor jeugdleden (14 t/m 18 jr) De contributie dient bij vooruitbetaling per jaar te worden voldaan en wel voor 1 Mrt. op onderstaand bankrekening nummer. Eventuele opzeggingen dienen voor 1 November van het lopende jaar (schriftelijk) te worden ingediend.

Bankrelatie:

Rabobank te Alblasserdam Rekeningnummer: NL57RABO01481.36.168

3


" De BRULBOEI " is een uitgave van de Modelbouwvereniging "ALBLASSERDAM" en wordt 6 x p/jr in een oplage van circa 150 stuks verspreid onder leden, donateurs, adverteerders en relaties, tevens ligt het blad ter inzage op de leestafels van de bibliotheken te: Alblasserdam, Dordrecht, Hardinxveld-Giessendam, H.I. Ambacht en Nieuw-Lekkerland. Dit blad is tevens volledig in kleur in te zien op www.mbva.nl

Redactie en vormgeving:

" De Brulboei " Redactie: Hans de Deugd. Tel: 06-37422421 Eindredactie: Hans de Deugd Email: redactie@mbva.nl Druk & bindwerk:

Adverteren in " De BRULBOEI " is voor een relatief klein bedrag mogelijk voor een ieder die zich in de grote regio en middels onze internet pagina, ver daar buiten, duidelijk wil profileren. Hiervoor staan diverse opties open, die in goed overleg naar Uw specifieke wens uitgevoerd kunnen worden. Zo kunt U er bijvoorbeeld voor kiezen om Uw bedrijf of organisatie op, half, heel of dubbel A5 formaat te promoten.

Inzenden van kopij voor de 10e van de oneven maanden. Afhankelijk van de inhoud, kan ingezonden kopij worden geweigerd of ingekort, dit ter beoordeling van het bestuur en/of de eindredactie. De eindverantwoording voor de inhoud berust bij de eindredacteur. Uitgezonderd clubberichten is overname van artikelen - met bronvermelding toegestaan. Leden kunnen hun modelbouw artikelen - gratis - adverteren in de Brulboei en tevens op de internet pagina van de vereniging. Webmaster: Internet:

Tevens verzorgen wij vaardemonstraties in onze mobiele bassins van 6 x 8 of 7,4 x 11,4 mtr tijdens braderieën, jaarmarkten, winkeldagen of openingen en voor (buurt) verenigingen en musea. Ook voor het inrichten van etalages, kramen e.d. tijdens b.v. Maritieme themadagen of weken hebben wij een grote collectie, varende en statische modelschepen beschikbaar. Heeft U binnenkort een evenement, en denkt U dat onze aanwezigheid hierbij een aanvulling kan zijn op Uw programma, neemt U dan rustig eens contact op met onze activiteiten commissie of één van de andere bestuursleden.

info@mbva.nl www.mbva.nl

Zij denken graag met U mee !!

Tekeningarchief beheer: Hans de Deugd. Tel: 06-37422421 Email: archief@mbva.nl

Volg ons ook op :

Wie een hobby zoekt, kent de MBVA niet. Wie de MBVA kent heeft een prachtige hobby !! 4


5


6

Lid van:

Fop Smitstraat 48 2953 XG Alblasserdam Telefoon: (078) 691 23 18 Email: info@rikxoort.nl

Voor al Uw elektrische installaties, Databekabeling en glasvezel. Wij zorgen ook voor advies en ontwerp. Vraag vrijblijvend informatie.

P. van Rikxoort B.V.

Elektrotechniek


2014 - 6 Volgnr: 210

Mede Modelbouwers, Ga er maar eens goed voor zitten want een Brulboei bijna geheel gevuld met ĂŠĂŠn demoverslag wil nogal wat zeggen ! Let ook even op de agenda met daarin de datum voor de nieuwjaarsreceptie en de ALV. Verder een Hartelijk Welkom aan twee nieuwe Leden n.l. Jurgen van der Aa en Ton van der Linden, Heren nogmaals welkom binnen de MBVA. Bijna aan het eind van het jaar gekomen is een woord van Dank !! voor de prettige samenwerking aan al onze adverteerders op zijn plaats, immers zonder uw bijdrage, GROOT of KLEIN zou dit clubblad er niet zijn !! Wij zijn U dan ook zeer erkentelijk en kijken uit naar een vernieuwde samenwerking voor 2015. Vanzelfsprekend wensen het Bestuur en alle Leden van de modelbouwvereniging Alblasserdam een ieder:

vr gr De Red@ctie

7


Beste leden, De afgelopen weken waren best druk voor ons doen, zo maar uit het niets kwam er nog een grote demo te voorschijn. Ik werd op een Maandagavond gebeld door de Heer Gerrit Jan Schulp die de Gezinsbeurs Wegwijs organiseerde in de Ahoy te Rotterdam en of we zin hadden om een demo van vijf dagen te presenteren om dat wij precies in het thema pasten ,ik heb hem door verwezen naar de activiteiten commissie en ik moet zeggen die hebben het keurig netjes afgewikkeld, complimentje. Het valt ook nog niet mee om mensen te krijgen die vijf dagen zich willen inzetten maar na een paar telefoontjes en wat rondvragen op club avonden hadden we toch een aardige ploeg samengesteld. Zodat er genoeg vaarders aanwezig waren die bewuste week, er hadden een paar leden wat vrije dagen op genomen, het was tenslotte herfst vakantie en dan gaat het bij sommige wat makkelijker om vrij te kunnen krijgen. Ik moet zeggen de demo is perfect verlopen en ik wil iedereen bedanken voor zijn inzet die aanwezig is geweest en vooral, onze activiteiten coÜrdinator Henk v Gils en onze secretaris Hans de Deugd die zijn er dagen druk mee bezig geweest om alles netjes te laten verlopen, complimentje jongens. Verder moet nog dit jaar het dak van de werkplaats gerepareerd worden, zijn er soms nog leden die zich vervelen en zin hebben in een klusje die kunnen zich aanmelden bij het bestuur, wij horen graag van u. Er zijn alweer verschillende leden die aan het bouwen geslagen zijn, het winter seizoen is inmiddels geopend, de demo’s zijn voorbij dus hebben we even een stop van een paar maanden 8


Amsterdam

Rotterdam

Utrecht

Stekkenbergweg 8 1105 AJ Amsterdam 020 - 363 27 34

Koperslagerstraat 12-14 3077 MD Rotterdam 010 - 414 83 81

Manitobadreef 6 3565 CH Utrecht 030 - 231 09 75

9


10


kunnen we even bij komen van het drukke vaar seizoen wat we met zijn allen hebben gehad. Is ook wel eens lekker als je niet altijd vroeg uit de veren moet om op tijd in het club gebouw aanwezig te zijn om weer een demo te verzorgen (maar het blijft een hobby) het begint in het voor jaar weer te kriebelen wanneer komt de eerste daar kijken we altijd met zijn allen naar uit zal ik maar zeggen. Wat ik ook nog even wil vermelden, we hebben nog een viertal donaties gehad, namelijk een drietal scheepsmodellen en een grote glazen vitrinekast, elders in dit blad kunnen jullie er meer over lezen. Ik ben de laatste tijd niet meer zo vaak op de club op Zaterdag en Dinsdagavond dit heeft met mijn werk te maken, dat gaat voor, als er leden zijn die mij nodig mochten hebben kunnen die mij altijd bellen. Wel beste leden ik ben alweer een beetje aan mijn einde van mij latijn als jullie dit lezen zal het ongeveer kerst zijn, ik wens dan ook iedereen een prettige kerst en een goed uit einde en een mooi begin in 2015.

Mvg Maarten.

11


Naast het verzorgen van de vele demo’s dit jaar vinden sommige MBVA leden daarnaast ook nog wat tijd om het inwendige van het clubgebouw, dankzij schenkingen te verfraaien. Als eerste kregen we een werkelijk schitterend stand model aangeboden van de Bleu Star Ferries inclusief vitrine en standaard. Vervolgens werd er een mooie glazen vitrinekast aangeboden, ook

dit aanbod konden wij niet weerstaan dus zijn de zelfde twee leden (we noemen geen namen maar het zijn buren !!) weer op pad gegaan om deze vitrinekast op te halen. Gelukkig hadden we (slim als we zijn) van te voren al gekeken of er in ‘t Ruim plaats was voor deze nieuwe aanwinsten, zodat deze al snel op de daarvoor bestemde plek stonden en de laatste ingeruimd kon worden met alle kleine scheepsmodelletjes. En nog kwam er geen einde aan de stroom goede bedoelingen voor de MBVA, waarschijnlijk beïnvloed door St Nicolaas konden we nog twee scheepsmodellen ophalen... 12


Hobbyruimte / showroom / workshops Velsenstraat 10C 4251 LJ Werkendam 0183-502127

Hobby in Praktijk is een unieke hobby club, onze 12 vaste vrijwilligers zetten zich in om de technische hobby weer onder de aandacht te brengen. Dit doen ze door iedereen te helpen die problemen ondervind met zijn of haar hobby, zie ons als een vraagbaak. Wij vinden het leuk als je bij ons binnen loopt en komt praten, kijken of gewoon een kopje koffie komt drinken, bij ons gaat het om het delen van kennis en gezelligheid. In ons pand bevinden zich 5 modelbanen, staan er schepen en auto's opgesteld allemaal bedoeld om u verder te helpen met de hobby of ideeĂŤn op te doen.

Geen lidmaatschap nodig. Het team van Hobby in Praktijk nodigt u uit de prachtig ingerichte hobbyruimte te komen bezoeken. Wilt u genieten van de tentoongestelde modellen, ( technisch ) advies, begeleiding een workshop volgen of de grote Märklin modelbaan komen bekijken onze deur staat iedere vrijdag en zaterdag voor u open tussen 09:00 en 17:00 uur.

Doelstelling. Ons doel is het uitwisselen van kennis, met elkaar diverse problemen die zich bij de hobby kunnen voordoen oplossen en uiteraard gezamenlijk de hobby beoefenen zonder dat hiervoor een lidmaatschap nodig is. Dus loop vrijblijvend binnen, wij zijn er klaar voor. De koffie staat altijd klaar.

13


Wilt U eens iets lekkers eten, dan moet U

Cafetaria JACO niet vergeten.

Geopend: Dinsdag t/m Zaterdag van 12.00 tot 21.00 uur van Hogendorpweg 102a 2951 AT Alblasserdam Tel: 078 6913455

14


namelijk een model van de Amsterdam en een casco van een Smit ? stoomsleper. Dank !! aan alle gulle gevers. 15


16


17

Winkel te: ALBLASSERDAM


18


GEZINSBEURS IN DE AHOY

Eind september begin oktober van 2014 kreeg de MBVA via Henk van Gils te horen dat we mogelijk een hele week demo’s zouden mogen gaan varen in de AHOY in Rotterdam. Wat eraan vooraf ging. Al twintig jaar is de Gezinsbeurs “Wegwijs”, een familiebeurs dus voor het hele gezin, georganiseerd door Erdee Beursorganisatie, gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht. Dit jaar, de 21ste beurs, was voor de eerste keer de plaats van handeling AHOY in Rotterdam. Nu had een van de organisatoren, de heer GerritJan Schulp ergens eens een Brulboei zitten lezen en was daardoor op het idee gekomen dat een bassin met radiografisch bestuurbare modelboten wellicht een aanwinst voor de beurs zou kunnen zijn en is op zoek gegaan om eens te zien en te horen of, en zo ja, wàt, de Modelbouwvereniging kon bijdragen.

19


Zodoende is hij bij Henk terecht gekomen en is de bal gaan rollen. Nu weet het bestuur dat als er een paar demo’s enkele zaterdagen op een rij gevaren wordt, de animo van de leden wel eens iets terugloopt of dat het thuisfront ingrijpt, hetgeen overigens best te begrijpen is, want we dienen onze achterban in eere te houden. Vandaar dat er enige terughoudendheid bestond, omdat er immers vijf dagen achtereen een beroep op de vaarders gedaan zou gaan worden en dat dagelijks slechts een ploegje van vijf man wel wat aan de magere kant zou zijn. Tot grote verbazing en nog veel grotere vreugde van het bestuur bleek er echter met wat zoekwerk uiteindelijk voldoende belangstelling te zijn om onze bescheiden bijdrage aan de beurs “Wegwijs” te realiseren met gemiddeld het dubbele aantal vaarders, ruim tien!, zoals bleek nadat Hans na enige rondvraag de balans had opgemaakt en daarvan een rooster had gemaakt, dat verderop in dit verslag te vinden is. Hieronder de namen van de vaarders die de uitdaging aandurfden om hun kunsten met de kunstwerkjes van hun handen aan een echt GROOT publiek te tonen: Het Rooster:

20


21 Smitsweg 2 3295 BV ‘s-Gravendeel 078-6731426

Makado Center 31 2951 EH Alblasserdam 078-6912268

In onze winkel in Alblasserdam hebben wij ook Pasfoto service !

DA van Zessen ‘s-Gravendeel

www.davanzessen.nl

DA van Zessen Alblasserdam

Kom het echte “DA Van Zessen gevoel“ ervaren in één van onze winkels !

Van Zessen

Drogisterij & Parfumerie


22


Het zevental van maandag is de opbouwploeg; op zaterdag is na vijf uur door de voltallige ploeg afgebroken en opgeruimd.

Beurstijden

20-okt 21-okt 22-okt 23-okt 24-okt 25-okt 15 tot 20 10 tot 18 10 tot 21 10 tot18 10 tot 18 10 tot 17

MBV Alblasserdam Deelnemers: Dirk Brouws Pieter van Dalen Wienus Dekker Hans de Deugd Henk van Gils Ger de Goede Gerard Kok Jan van Hoek Maarten Kikkert Henk de Koning Paul de Lange Chris Luesink Mike Luesink Thijs Peters Ton v. d. Linden Jacco Schop Bart Schouten Jaco Speksnijder Erik-Jan Sprong Arie Vink

X X X X X

X X X

X X

X

X

X X X X

X X X

X

X X

X X

X X Xx

Xx X Xx

X X Xx

X

X

X

X

X

X

Xx X X X

7

X X X

X X X

X X

X X

X X

X

X

X

X

10

10

11

13

13

Zo durfde het bestuur het aanbod van de organisatie van de gezinsbeurs met een gerust hart te aanvaarden en is er hard gewerkt om alles daarvoor in gereedheid te brengen. 23


20 t/m 25 oktober 2014, dat was de week waarin niet geheel toevallig de Herfstvakantie viel. Maandag de 20ste zou het grote bassin worden opgezet door een ploegje en dinsdagmorgen om 10.00 uur zou de beurs geopend worden voor het publiek en moesten wij dus gereed zijn voor aktie !!!!! Nu is het een bekend gegeven dat er, om in de sfeer van de beurs te blijven, nu eenmaal Heiligen en Martelaars bestaan, zijn 贸nze martelaars op maandagmiddag naar AHOY getogen met de dankbare taak om het bassin op te mogen zetten. Het waren de clubkartrekker Gerard, Bart en Wienus met een aanhanger voor de modelschepen en verdere goed bedoelde onmisbare spullen, terwijl de rest, zijnde Hans, Henk, Jacco en Erik-Jan mee gingen voor het echte sjouwwerk.

24


25

078-6912428

Makado-Center 64 2951 EJ Alblasserdam


26


In AHOY aangekomen werd al gauw duidelijk dat er een uiterst geroutineerde organisatie aan het werk was want alles was piekfijn geregeld en er was aan alles tot in de kleinste details gedacht. Het bassin had een plaats toegewezen gekregen dicht bij een van de grote schuifdeuren, zodat de aanhanger moeiteloos naar binnen gereden kon worden. Het uitzetten van het bassin

door onze geroutineerde ploeg op een vlakke horizontale vloer was dan ook geen probleem en in een record tijd gebeurd. Met behulp van de AHOY brandweer konden we onze eigen uitgerolde en gekoppelde slangen rechtstreeks op de blusleiding aansluiten. 27


Het open draaien van de afsluiter leverde ook geen enkel probleem op. Op dat moment was er echter dat kleine haperingetje waaruit blijkt dat zelden iets volmaakt is, want wat er ook gebeurde, het was best triest, maar er kwam géén water. De gewaarschuwde brandweer man kwam en deelde officieel mede dat het niet mogelijk was, het kon gewoon niet, er MOEST water uit de kraan komen. Met dat laatste waren wij het hartgrondig eens, behoudens dat kleine ondergeschikte probleempje: er kwam géén water. Gelukkig kwam na enig speur- en zoekwerk de aap uit de mouw; er werden werkzaamheden uitgevoerd in de buurt van de waterleiding en men had veiligheidshalve de druk er “even” afgezet. Er was nu dus toch water. Dit was trouwens een punt waar de organisatie part nog deel aan had en liep alles verder op gesmeerde rolletjes. Rond het bassin lag een keurige rode vloerbedekking, er waren acht tafels om de schepen op tentoon te stellen en er waren voldoende stoelen om gemakkelijk op te zitten. Voor de zekerheid hadden we toch ook maar de twee schragentafels uit ’t Ruim meegenomen (je weet maar nooit!) en die bleken we later hard nodig te hebben, want alle tafels stonden vol met schepen. Met onze donkerblauwe tafelkleden zag het geheel er gewoon deftig uit.

28


Verhuur van:

● Licht, Geluid & Beeld ● Rigging ● Podia, Tribunes & Draaischijven ● Theatergordijnen ● Standbouw

Verkoop van:

● Licht, Geluid & Beeld ● Kabels ● Theatergordijnen

Installatie van:

● Licht, Geluid & Beeld ● Licht- en krachtinstallaties ● Verkoop installatiemateriaal

LiquidX rental & sales AA-techniek Ketelweg 61g 3356 LD Papendrecht T: 078-641 6600 F: 078-642 6082 I: www.liquidx.nl

29


30


Op dinsdag verzamelden de vaarders van die dag zich rond half negen op de club voor het beruchte “bakkie” en om negen uur togen we in een minikolonne van vijf richting AHOY, waar we een goed kwartier later al aan kwamen. Wij hadden als club al vijf kaarten voor vijf gratis parkeerplaatsen toegezonden gekregen, vlak bij de ingang van ”onze” hal nr.4, zodat we zo bij het bassin waren. Het is best een indrukwekkend gezicht, zo’n kleine honderd vierkante meter water, met felle verlichting erboven en een spiegelglad wateroppervlak. En daar mochten wij met onze bootjes in spelen. Geweldig toch?

31


De boten vaarklaar maken was een stukje routine en ruim voor 10 uur waren wij er helemaal klaar voor: wat ons betreft kon het feest beginnen. Om de wachttijd te veraangenamen werd het tot de vaste uitrusting van de aanhanger behorende koffiezetapparaat aan het werk gezet en konden we nog even genieten van de stilte vóór de storm, wanneer het feest zou beginnen. Nu liet dat feest nog wel even op zich wachten want het duurde best nog even voordat op zo’n eerste dag de eerste bezoekers onze hal en onze plek gevonden hadden, maar langzaam druppelde de bezoekers binnen. Vooral de jongste jeugd was door de ouders maar met veel moeite bij het bassin weg te krijgen en de wat oudere jeugd, met name de jonge knullen, hadden al gauw de jeugdbootjes in de gaten, waar ze zelf mee mochten varen. Uit eigen ervaring wisten we al dat deze een enorme trekpleister zouden zijn en dat bleek ook hier maar weer. Zonder afbreuk te doen aan al die schitterende vaarklare modellen, waarvan er ruim dertig! op de tafels rond het bassin stonden opgesteld, waren er toch een paar die zichtbaar wat extra aandacht van het publiek trokken. Behalve de eerder genoemde Jeugdbootjes viel ook de omgedoopte sleepboot “SPANJE” goed in de smaak, de pakjesboot van Sinterklaas, bemand met natuurlijk de goedheiligman en vele, vele Pieten. 32


De aanschaf van een auto is EEN ZAAK VAN VERTROUWEN !!!

AUTOMOBIELBEDRIJF

BOVAG-GARAGE/A.P.K. KEURINGSSTATION

Garage & Showroom

Ampèrestraat 20 2952 AA Alblasserdam Tel 078—6914661

A.P.K. keuring en reparaties Inruil en aanschaf van een auto

12-ABC-3

Taxatie en financiering van een auto Erkend kentekenplaat leverancier

In en Verkoop van nieuwe en gebruikte automobielen en campers.

www.bochanenenzonen.nl 33


Griendweg 100

4209 DB SCHELLUINEN

34


35


36


De allerjongsten kinderen, die door mama in de wandelwagen aan het bassin werden gezet, werden verrast door de zeepbellen blazende pop Bellemien, die op haar gemak op een luik van de GERRIT zat.

37


Altijd weer een schitterend gezicht en vooral de reacties zijn geweldig. De één stom verwonderd, de ander griezelt van angst en de volgende schatert het uit van plezier. Prachtig om aan te zien. Al op de eerste dag van de beurs kwamen er kinderen vragen wanneer nu de “schietboot” kwam en we hadden geen flauw idee waar ze het over hadden en wat ze daarmee bedoelden. Later kwamen echter ook een paar moeders vragen wanneer de “speedboten” gingen varen. Toen pas begrepen we wat die kinderen bedoelden, maar helaas, wij wisten nergens van en konden de mensen ook niet méér vertellen, tot we een exemplaar van de beurskrant te pakken kregen.

38


39


40


Kennelijk waren de beruchte speedbootjes van Chris & Zoon tijdens de voorbespreking zijdelings genoemd en dat is kennelijk de organisatie ter ore gekomen en opgepikt. Tot onze verrassing stond dan ook in de “Beurs Special� die als bijlage van het Reformatorisch Dagblad als gids voor de beurs was uitgegeven, onder de kop MODELBOTENSHOW onder andere: Spektakel van de dag is de speedboot. Als die gaat varen is het zaak dat alle andere boten niet in het bassin zijn . . . Aan het bestuur en de walkapitein de taak om deze verrassing op te lossen. Nu is dat heel elegant gedaan, want er werden mededelingen opgehangen, dat er om de twee uur een show met de speedboten (er waren er twee) zou worden gehouden met de bewuste tijden. Helaas was de pret er gewoonlijk al na hooguit 10 minuten af, omdat de elektronica niet helemaal tegen dat geweld bestand bleek en spontaan uitbrandde. Verder werd er gezellig gevaren en af en toe een beetje geplaagd, maar dat hoort erbij. Om goed twaalf uur werd er tot onze blijde verrassing voor alle vaarders een tasje met een lunchpakket gebracht, dat bestond uit een broodje kaas en een broodje ham, een krentenbol met pakje boter en zelfs (een plastic) mes en vork in servet compleet met een pakje zout en peper, een sinaasappel, een kiwi of een appel, een soort marsreep en tenslotte een kwartliterpak melk. 41


We hebben ons dat goed laten smaken, want het was perfect. In goed overleg met onze walkapitein zijn we alleen of met z’n tweeën natuurlijk ook even op de beurs gaan kijken en er was genoeg te zien. Voor deze beurs was de gehele AHOY gehuurd, dat wil zeggen dat alle vijf de hallen gevuld waren met standhouders voor “Wegwijs”. Om een beetje een indruk te krijgen van de grootte spreekt wellicht het aantal deelnemers aan de beurs voor zich. Volgens de deelnemerslijst in de Beurs Special is het aantal deelnemers met een stand ruim 240! Deze Beurs Special, een gids voor de beurs die, zoals eerder is vermeld, als bijlage bij het Reformatorisch Dagblad van 10 oktober is verschenen, telt dan ook 88 pagina’s. De beurs zelf was dus zeer groot en er was meer dan genoeg te zien. Kenmerkend voor de goede organisatie was dat er ook dagelijks een Nieuwsbrief werd uitgegeven, waarin bijvoorbeeld op donderdag bekend werd gemaakt dat er de vorige dag 11.280 bezoekers waren geweest. Met al dat varen en de genoemde afleiding vloog de tijd voorbij. Als er soms even gedacht was: varen van 10 tot 6 uur is best lang en dat vijf dagen achter elkaar! Hoe houden we dat vol of hoe komen we daar doorheen. Achteraf gaat de tijd zo snel met al die afleiding om je heen. En afleiding is er genoeg. Neem alleen het varen maar. Dat varen is geen probleem, maar het wordt anders al er 42


Keuze uit ruim 450 behangboeken.

Bij aankoop van behang

Makadocenter Alblasserdam

gebruik van plaktafel & afstomer

43

Tel: 078 - 6915028


44


een probleem is met het varen: het spook van de storing. Dat begon al met de jeugdbootjes. Vier stuks! De dag ervoor nog alle vier gecontroleerd. Alles prima in orde. En dinsdagmorgen in AHOY varen er maar twee. De andere twee laten het gewoon afweten. Dan word je toch hels! Gelukkig kan de storing ter plaatse worden verholpen, maar aan het einde van de dag blijft er maar ĂŠĂŠn scheepje varend over. Natuurlijk kan ik het niet laten om even te plagen. De knul staat achter het paneel en ik zit aan de overliggende zijde van het bassin, terwijl het bootje vlak voor mijn neus dobbert. Hij staat met een vriendje naast hen te dollen en ik til bliksemsnel het bootje uit het water en zet hem achter het schot van het bassin. Hij heeft vijf minuten naar zijn bootje gezocht en begreep er geen snars van. Waar is mijn bootje nou gebleven? Toen maar weer snel teruggezet. Dat is trouwens soms best een probleem tijdens het varen. Afleiding!!! Je let even niet op en KNAL !!!, je zit bovenop het schip van een ander. En dan kun je wel zeggen: Dat gebeurt mij niet, nou echt wel. En soms is het dan ook goed raak en zit er een volwassen deuk in je boot of gaan de schoenen en sokken uit, worden de broekspij45


pen opgerold en is het onderdelen zoeken en rapen. “Berging” noemen ze dat geloof ik. Verder was deze eerste dag geweldig gezellig en na het opruimen en de accu’s onderstroom zetten zijn we rond half zeven op huis aangegaan. Dat accu laden was ook een stukje service van AHOY. Op een tafel lagen twee stekkerdozen met elk een stuk of acht stopcontacten voor de laders. Prima geregeld. De terugweg verliep zonder incidenten. Wel begon het zodra we in de auto’s zaten te regenen en dat werd zelfs hozen, met bovendien een forse partij hagelstenen terwijl het stormde, maar verder ging alles goed. Zelfs de verkeersdrukte viel rond die tijd wel mee. De daarop volgende dagen zijn in feite een herhaling van de voorgaande. De enorme hoeveelheid enthousiast publiek, niet alleen de jeugd, maar ook de volwassenen en iedereen is even vriendelijk. Ook de geweldige sfeer die er hangt doet je wel iets. Zoals zo vaak kom je dan tijdens zo’n beurs ineens voor een verrassing te staan. De vereniging kreeg van een bezoeker zo maar een prachtig model van de sleepboot “Amsterdam” aangeboden. We kunnen hem zo ophalen in Zoetermeer. Geweldig! De jeugdbootjes blijven een grote aantrekkingskracht uitoefenen op de jongere bezoekers. Achter de balk waarin voor de vier bootjes de besturingshendels zijn aangebracht is het voortdurend een drukke bedoening. 46


47


48


Nu geven we als club natuurlijk niet graag toe dat we een misrekening gemaakt hebben, maar het is niet anders, de praktijk geeft duidelijk aan waar we gefaald hebben. Deze misrekening uit zich door het uitvallen van de bootjes. Wat is er dan loos? De hoofdoorzaak van een aantal storingen is gewoon, ordinair: vocht! De scheepjes zijn niet voldoende waterdicht en in het bijzonder de stuurservo laat het daardoor afweten. Er wordt constant mee gevaren en het krijgt domweg niet voldoende tijd tussendoor om te drogen. Een ander probleem was wat moeilijker te voorzien. Op de bedieningsbalk van de vier 49


bootjes zitten per boot twee “pookjes”; één voor links/rechts en één voor vooruit/ achteruit. Nu is gebleken dat de “schatjes” zo enthousiast aan het varen zijn, dat de pookjes gewoon afbreken. En dat betekend “einde verhaal” voor dat bootje, want we hebben nooit kunnen bedenken dat er juist daarvoor reserve onderdelen aangeschaft diende te worden. Aan de andere kant is het enthousiasme zo overweldigend groot dat er op een gegeven moment nog maar één bootje in de vaart was, maar dat er vier knapen aan het varen waren in de overtuiging dat het “hun” bootje was dat voer. Als je dat ziet kom je gewoon niet meer bij. Heerlijk! Verder is er wel over een groot aantal schepen gesproken, maar wat is er dan zoals meegebracht? Ik zal proberen het in een overzichtje samen te vatten. Zo stonden op de tafels om het bassin of waren natuurlijk “in de vaart” om maar te beginnen met de grootste groep en waarschijnlijk ook het meest gebouwde model: De sleepboten: Harmonie Dirk Brouws Fairplay XVII Henk van Gls Titan Henk van Gils SmitWijs Singapore Arie Vink Smit Nederland “SPANJE”

Bart Schouten Bart Schouten 50


51


52


Amsterdam Atlantic Petronella Havendienst 4 Fatima Steffie Spatje Rijnstroom

Eric-Jan Sprong Maarten Kikkert Maarten Kikkert Wienus Dekker Chris Luesink / MBVA Wienus Dekker Chris Luesink

Verder waren te bewonderen het onderzoekingsvaartuig: Norderney Thijs Peters Het droogdok: MBVA 1 Henk van Gils / MBVA De coaster Gerrit Ger de Goede Natuurlijk de 4 jeugdscheepjes 1,2,3 en 4 MBVA De Multicat BKM 100 Arie Vink Het jacht Laura Jurgen van der Aa De pijpenlegger met helikopter: Seabex One Chris Luesink De inmiddels beruchte speedboot: Key Biscayne Chris Luesink Het jacht: Atlantic 059 Chris Luesink De super gestroomlijnde catamaran: V8 Mike Luesink Het binnenvaartschip: Challenge Chris Luesink De roeiboot met beman-/vrouwing: Naamloos Wienus Dekker

53


Het eveneens naamloze jacht: “. . . . . .“ Chris Luesink Ik kom zo op een totaal van 26 schepen welke we in de AHOY uitgestald hebben en die bijna allemaal ook varend te zien waren. Ook wij als Modelbouwvereniging hebben in de vijf dagen dat de Beurs gehouden werd vele duizenden mensen (er waren naar schatting bijna 50.000 bezoekers!) aan ons bassin voorbij zien trekken en er waren er echt niet veel die niet even bleven staan kijken naar onze bootjes. Over enthousiasme gesproken: Jurgen van der Aa, de kleinzoon van Thijs Peters, vond het allemaal zo leuk dat hij zich spontaan heeft laten inschrijven als jeugdlid. Welkom in de club Jurgen. We kunnen met een zeer tevreden en voldaan gevoel terugkijken op een best vermoeiende en inspannende, maar ook een zeer gezellige, week. Nogmaals: vol lof en respect over de perfecte organisatie! Wij van onze kant hebben ons best gedaan er een mooie show van te maken en ons daarnaast waardig te gedragen. Zo hebben Mike en Gerwin ( de vriend van Mike) na elke speedbootshow het water dat door het geweld in de bak soms uit de bak golfde keurig netjes opgedweild, zodat de vloer om 54


55


WWW.MODELBOUWWILDERVANK.NL De mooiste, scherp geprijsde modelbouwdozen.

WWW.MINIRAILWAY.NL Heel veel modeltreinen en accessoires.

En nog veel meer merken, neem rustig eens een kijkje in onze webwinkel voor het hele assortiment.

Jouw online modelbouw leverancier. 56


het bassin droog bleef. Ook na het afbreken op zaterdag middag/avond, hebben we nadat al onze spullen in de aanhanger en onder de achterkleppen was geborgen, onze standplaats nog even aangedweild, zodat we deze “spic en span� hebben achterlaten. De terugreis naar ons honk in Alblasserdam verliep zonder incidenten en door een laatste gezamenlijke krachtinspanning zijn zowel de aanhanger als de schepen en de overige spullen netjes weer op hun plaats gezet. Ook hier was de gouden regel weer van toepassing, dat vele handen licht werk maken, want om half acht had alles op de club zijn of haar plaatsje weer gevonden en konden we moe maar gelukkig op huis aan. Als afsluiting van zo’n week is altijd een woord van dank op zijn plaats en dat geldt dan uiteraard de deelnemers. Toch zijn er altijd leden die net even meer gedaan hebben dan de anderen en dat mag best gezegd en geschreven worden. Dat is dan Henk die de kontakten met de beursorganisatie verzorgd heeft en in het bijzonder Hans die heel veel tijd en zorg aan de interne organisatie voor de club heeft moeten besteden, waardoor alles ook bij ons op rolletjes liep. Daarom: allen die geholpen hebben om deze beursweek tot een succes te maken: Dank !!! Ger

57


Begin Januari van dit jaar kocht Dhr. Piet Riedijk uit Kruiningen de tekening van het passagiersschip Nieuw Amsterdam. En dan krijg je bijna een jaar later deze twee afbeeldingen opgestuurd, waarlijk een zeer geslaagd bouwproject zeker gezien de schaal van 1:300 !!

58


Deventerseweg 44-46, 2994 LD Barendrecht Let op!!! Alleen telefonisch bereikbaar op : Maandag t/m Vrijdag 16 tot 21 uur Zaterdag van 10 tot 17 uur.

Openingstijden: Dinsdag van 19:00 tot 21:00 uur. Vrijdag van 19:00 tot 21:00 uur. 59

Tel +31 (0)180 713078


60


Zoals hieronder duidelijk is te zien heeft één van onze Leden weer danig “de bloemetjes buiten gezet “ Voor diegene THANKS !!

61


62


63


64


December: 11 11 21 31

Rinus valk Jan Versendaal Hans de Deugd Koos Brouws

Januari: 2 4 7 13

Chris Luesink Paul de Lange Bas Gennesse Piet Ruiter

Namens Bestuur en Leden van de:

65


DATUM

EVENEMENT

LOCATIE

PLAATS

06 Jan

6 Nieuwjaars receptie

‘t Ruim

Alblasserdam

17 Feb

5 Algemene Leden vergadering

‘t Ruim

Alblasserdam

15-19 Apr

2 Intermodellbau 2015

Westfalenhallen

Dordtmund

27 Apr

1 Koningsdag

Bakspark

H.I.Ambacht

09 Mei

1 Open Havendag

Buiten de Waterpoort

Gorinchem

4t/m6 Sep

2 Wereld Havendagen

Havens en Centrum

Rotterdam

1 2 3 4 5 6

= = = = = =

Onder voorbehoud. ter info: geen MBVA deelname. Demo open water. Demo met bassin. Alleen voor Leden. Vrij toegankelijk

Kijk voor het laatste nieuws op www.mbva.nl

66


67


Even voorstellen Quartel Modelbouw B.V. is sinds 1970 al bekend onder de modelbouwers, die aan radiografische modelbouw doen, met een webwinkel en vestigingen door het hele land kunnen elke modelbouwer tevreden stellen met ons reusachtige assortiment. Assortiment Ons assortiment bestaat uit: helicopters, vliegtuigen, elektro auto’s, brandstof auto’s, boten (zowel statisch als radiografisch), radiobesturing, gereedschap en natuurlijk alle onderdelen en toebehoren. bestellen en betalen Quartel Modelbouw B.V. een postorderservice over de gehele wereld, postorders worden na Ideal betaling of onder rembours geleverd, U kunt Uw bestelling ook zelf ophalen in een Quartel filiaal bij U in de buurt, dat scheelt verzendkosten. In al onze winkels kunt U betalen met Pin, Visa en cash, al onze prijzen zijn in Euro’s en inclusief B.T.W. Service Al ruim 40 jaar staat service bij ons hoog in het vaandel, met 20 medewerkers hopen wij U met raad en daad ter zijde te staan. Tot ziens in èèn van onze winkels of op onze website. Pijnacker delftsestraatweg 26D, 2641 NB Postbus 218, 2640 AE, Pijnacker Telefoon: 015-362205 Fax: 0153696220 Email: info@quartel.nl

Openingstijden: Maandag en vrijdag: Dinsdag t/m Donderdag: Zaterdag: 2e zondag van de maand:

10.00u - 21.00u 10.00u - 18.00u 09.00u - 17.00u 12.00u - 17.00u

Bezoek ook via de website onze ONE DAY BUY en profiteer van nog lagere prijzen. Een artikel op de ONE DAY BUY is slechts één dag voor de prijs die geadverteerd wordt, dus wees er snel bij. Ontvangt U onze tweewekelijkse nieuwsbrief nog niet ? Meldt U dan snel aan via onze website. Natuurlijk kunt U bij een bezoek aan één van onze winkels genieten van een kopje koffie en gebruik maken van de expertise van onze medewerkers. 68

De brulboei 2014-6  

De Brulboei is het tweemaandelijks contactorgaan van de modelbouwvereniging Alblasserdam.

De brulboei 2014-6  

De Brulboei is het tweemaandelijks contactorgaan van de modelbouwvereniging Alblasserdam.

Advertisement