Page 1

© 201

A

1 MBV

1


2011 - 2

Mede Modelbouwers, Voor jullie ligt alweer het 2e nummer van dit jaar, de tijd vliegt voor je het weet staat er weer een of andere kerstboom op de omslag. Zoals belooft voor diegene die niet aanwezig konden zijn tijdens de ALV een beknopt verslag van deze vergadering in dit nr. Een zeer gevarieerd nr overigens, zo is er een verslag van de hand van een van de NAVRO leden over wat zij zoal doen en een uitnodiging om eens te komen kijken tijdens de lancering van een raket. Een kleine fotoreportage van de bouw van de vier springertugs die Rob en Ronald aan het bouwen zijn voor de vereniging. Ook verbouwing of groot survey van de Nedloyd Ambacht wordt voor een ieder duidelijk in beeld gebracht ook is in dit bewuste artikel sprake van de start van de -MBVA - Line - waarschijnlijk een reder met iets te veel tijd? Er is dus weer voldoende leesvoer om tot jullie te nemen, plaatjeskijken mag natuurlijk ook voor ieder wat wils‌ Binnen het bestuur zijn er diverse plannen gesmeed welke in principe ijs en weder dienende nog dit jaar worden uitgevoerd. Allereerst wordt er een nieuw zeil voor het bassin aangeschaft echter een maatje groter dan hetgeen we nu hanteren. Nu hebben we het format 8 X 6 Mtr dit wordt straks ongeveer 11 X 7,40 het huidige zeil wordt goed nagelopen op eventuele (kleine) gaatjes en blijft, er komen zes schotten en een aantal steunen bij zodat we afhankelijk van de ruimte kunnen kiezen uit een groot of klein bassin. Het 2e project is de bouw van de vier springertugs om kleine(re) kinderen mee te kunnen laten varen tijdens een demo ook watervoetbal is hiermee in principe mogelijk.

2


Verder wordt er nog steeds uitgekeken naar clubjassen hier geld dan hetzelfde principe als bij de poloshirts er wordt een kleine bijdrage van de geinteresseerde leden gevraagd en de MBVA draagd een deel bij. Ook wordt er gekeken of er een mogelijkheid is om stickers te laten maken, zijn er voor wat betreft dit laatste voorkeuren voor een witte of een transparante achtergrond ? laat het even weten aan info@mbva.nl Naast al dit bovenstaande zijn er twee leden afzonderlijk van elkaar druk doende om nog wat extra reuring in ons bassin te brengen de ene met een heuse scheepshelling en de andere met een scheepsdok.

Veel lees en bouwplezier gewenst, De redactie

Te koop: Wegens ruimtegebrek een model van de bekende waterbus. Het model heeft jaren in clubverband gevaren.

Lengte: 120 cm prijs: 150 euro Info: A. v.d. Berg tel: 0184-684449

3


Het is al weer enige tijd geleden dat ik wat van mij heb laten horen wat het schrijven betreft,de tijd vliegt voorbij het is al weer bijna April dus het schiet al aardig op wat het vaarseizoen aan gaat. We hebben inmiddels al twee demoâ€&#x;s achter de rug en het was met volle bezetting dus de voorzitter is dat betreft tevreden. De projecten komen al aardig van de grond Henk is al bijna klaar met zijn drijvend dok Ronald,Rob ,Hans zijn al aardig opgeschoten met de bootjes die over een paar maanden in de vaart komen. En niet te vergeten Jan is gestart met de scheepshelling te bouwen,dus al met al schieten ze al aardig op met de nieuwe projecten. En doet de voorzitter zelf ook nog wat ja zeker, de steigers voor het baggermuseum worden binnenkort geplaatst in het bazin van het baggermuseum ,het wachten is nog op de paaltjes . We zitten wat het bestuur betreft ook niet stil we gaan binnenkort een afspraak maken met de Zeilmakerij de Haan in Papendrecht om een nieuw zeil te laten maken in de lengte komt er 2.40 meter bij en in de breedte 1.20 meter bij dus we krijgen in de toekomst er een groter bazin dan hebben we in de toekomst twee zeilen als we binnen varen het kleine zeil en als we buiten varen het grote zeil. Binnen kort als we weer een demo presenteren dan hebben we er ook een booreiland bij Alex Swchagerman steld zijn booreiland tot beschikking als wij een demo geven dat is weer eens wat anders als allen een vuurtoren. Ja beste leden dit is het ongeveer zo wat ik te melden heb en wat er zoal gebouwd word en wat er onderweg is in de toekomst. Zoals jullie zien we zijn een klein maar driftig clubje als je het zo bekijkt en wat er zo als nog gebouwd word zo onder tussen. Zo dit was het weer wat mij betreft ik wens jullie een voortreffelijk vaarseizoen. Maarten.

4


Demo Alblasserdam. Varen in onze thuishaven Makadocenter op 5 maart 2011. Ja luitjes, het was weer eens zo ver: een demo in onze thuishaven in het Makadocenter te Alblasserdam. Julie kennen het inmiddels wel: vroeg uit de veren, broodje met koffie, dan de bootjes en andere attributen inladen en op weg naar de club. Daar aangekomen hadden Henk, Wienus en Hans al de koffie laten lopen, dus toen de andere leden arriveerden stond deze al lekker te dampen om genuttigd te worden. Het schoot al lekker op naar half negen, want dan zouden we vertrekken naar het Makadocenter in Alblasserdam. Na enige overleg en de andere spullen te hebben geladen zijn we circa half negen vertrokken. Maarten voorop, want Bart zou de kar trekken en Bart wist niet waar hij moest zijn. Zo was het tenminste afgesproken, maar ja, als Maarten gas geeft met die Panda, dan is ie ook in geen velden of wegen meer te zien. Gelukkig wisten anderen de weg ook en kwamen iets later aangereden, maar er was niets aan de hand, er was parkeer ruimte zat, zodat iedereen zijn voertuig kon parkeren. Jullie kennen het vervolg wel zo langzamerhand met wat er moest gebeuren. In driekwartier stond het bassin kant en klaar om de demo te presenteren. Ja jongelui, als iedereen meehelpt dan is het ook zo voor mekaar. Dat noemt men s

5


amenwerking en dat zie ik maar graag. Het wachten was alleen nog op de kramen, zodat wij onze boten ook uit konden laden maar dat liep aardig uit de hand, want de beste man was vergeten dat hij ze moest plaatsen.

Ja foutjes worden er overal gemaakt (☺☺☺), maar de kramen kwamen vlot na die tijd en konden we de boten en onze spullen uitladen. Dan gauw een bakje koffie zetten dachten wij, maar helaas: mis poes! Er stond geen stroom op de paal waar we normaal gesproken onze stekker in steken.

6


Paul en Hans zijn toen naar een ander punt verhuisd met de stekker en even later stond iedereen te genieten van een lekker bakje koffie. Naarmate de tijd verstrijkt komt er altijd wel een moment dat de maag gaat knorren, dus we gingen om de beurten eten. Dan kon de demo gewoon doorgaan, zoals wij dat altijd doen. Afijn, rond een uur of twee verscheen Karel ook aan het bassin en wou ook nog een poosje meevaren.

Zoals altijd komt Karel wat later, dat is al jaren zo. Dat moet ook kunnen vinden wij, maar zoals gezegd, Karel ging een poosje varen met zijn Amerika en dat ging een hele tijd goed tot het moment was aan gebroken dat er een paar jongens dachten: We maken een stroomversnelling in het bassin, dat is wel leuk, dan kunnen de andere boten er tegen in varen. Het ging ook allemaal goed, totdat Karel dacht: Dat wil ik ook wel eens doen, dat lijkt mij ook wel wat. De eerste keer ging het uitstekend, maar dat zal je altijd zien, de tweede keer ging het goed fout en de boot kiepte om. We hielden ons hart vast: als dat maar goed afloopt! Gelukkig is het goed afgelopen en kwam Karel met de schrik vrij. Tijdens de rest van de demo is het allemaal goed verlopen en was er, ondanks de vakantietijd, nog aardig wat publiek. Mijn vrouw Annemieke kwam ook nog even kijken en daar kreeg ik een lekker bakkie koffie van met een gebakje! Ik zag de anderen wel jaloers kijken hoor. (hahahaha).

7


Tegen vier uur hebben Wienus en ik de pomp in het bassin gehangen en in “no-time� lag alles weer in de aanhanger en waren we op weg naar de club. De aanhanger gestald en na nog wat nagepraat en wat genuttigd te hebben zijn we met zijn allen weer huiswaarts gereden. Dit was het verslag van de demo Makadocenter in Alblassedam . De aanwezige leden/vaarders waren: Hans de Deugd. Henk v Gils. Maarten Kikkert. Rinus Stevens. Piet de Vreugd. Peter Peters. Bart Schouten. Arie Vink. Paul de Lange . Karel de Boer. Gerard Kok. En ons nieuwe lid. En verder diegene die ik nog vergeten ben. Groetjes van Maarten.

8


9


10


11


VUURTORENS langs de kust van NEDERLAND.

Vuurtorens vroeger en nu. De zeeman van vroeger beschikte niet over nauwkeurige navigatieapparatuur. Hij was voor het uitstippelen van zijn route vooral afhankelijk van bakens op de kust. Eerst waren die bakens alleen overdag zichtbaar. Pas later werd gebruik gemaakt van vuur om ook ’s nachts de weg te wijzen. In de loop der tijden werden vuurtorens die dag en nacht bemand waren uitermate belangrijk voor de scheepvaartbegeleiding. Naast vuurtoren raakten later ook boeien, walbakens, lichtenlijnen en lichtschepen in gebruik. De moderne zeeman is veel minder afhankelijk van deze bakens. Hij beschikt over tal van middelen om zijn positie en route te bepalen. Behalve van een kompas kan hij gebruik maken van radar, navigatieberichten vanaf de wal, satelietnavigatie-systemen, weerberichten en gegevens over getij en stroming. Dat wil niet zeggen dat vuurtorens geen functie meer hebben. Ze zijn nog steeds een ideaal herkenningspunt en worden gebruikt als controle op de plaatsbepalingsapparatuur aan boord van het schip. Ook de recreatievaart maakt nog steeds dankbaar gebruik van de vuurtorens. De vuurtorens zijn te herkennen aan het karakter van het licht. Het lichtkarakter wordt zo gekozen dat er geen verwarring met andere vuurtorens kan ontstaan. Langs de Nederlandse kust staan meer vuurtorens dan de 17 die hieronder in een tabel zijn aangegeven. Het zijn echter alleen deze zeventien torens die nog daadwerkelijk als vuurtoren dienst doen. De meeste zijn eigendom van de overheid en worden beheerd en onderhouden door Rijkswaterstaat Noordzee. De vuurtorens zijn in principe niet voor het publiek toegankelijk. 12


13


De 17 vuurtorens van noord naar zuid.

(Achtereenvolgens: Naam, Bouwjaar, Lichtsterkte in 1000 candela, Zichtbaarheid in zeemijlen en Hoogte)

1. SCHIERMONNIKOOG Noorder- of Buitentoren

1853 2.500 28

44

1880 4.400 30

58

1593 3.500 29

55

1909

100 20

54

1863 2.850 29

53

1877 5.200 30

57

1834

45 18

37

1878 3.500 29

53

1878

24

2. AMELAND Geen naam

3. TERSCHELLING Brandaris

4. VLIELAND Geen naam

5. TEXEL Eierland

6. DEN HELDER Lange Jaap

7. EGMOND AAN ZEE

Van Speyk monument 8. IJMUIDEN HOOG Hoge Licht of Binnentoren

9. IJMUIDEN LAAG

Lage Licht of Buitentoren 10. NOORDWIJK 14

23 16


15


1921

Geen naam

38 18

33

1875 3.800 29

49

1974 2.500 28

67

1947 5.200 30

56

1837 5.200 30

58

1875

6 13

20

1818 2.600 28

50

1866

28

11. SCHEVENINGEN Geen naam

12. MAASVLAKTE Geen naam

13. OUDDORP Westhoofd Goeree

14. NIEUW-HAAMSTEDE West-Schouwen

15. WESTKAPELLE LAAG Noorderhoofd

16. WESTKAPELLE-HOOG Hoge Licht

17. BRESKENS Geen naam

11 14

################# TOELICHTING: Lichtsterkte je.

1 candela is ongeveer de lichtsterkte van een fietslamp-

Zeemijl

1 zeemijl is 1,852 kilometer

Hoogte

= hoogte van de lichtbron boven het gemiddelde zeeniveau

Overgenomen van de poster van Rijkswaterstaat. 16

Ger


Op 1 februari 2011 heeft de MBVA haar jaarlijkse algemene ledenvergadering gehouden, tijdens deze avond waren er 27 leden aanwezig, onderstaand een beknopt verslag. Tijdens de inleiding van de Voorzitter bracht deze naar voren dat indien nodig de contributie in 2012 omhoog zou gaan naar 45 euro per jaar, direct werdt er door diverse leden gevraagd om dit in stemming te brengen met als resultaat: voorstel unaniem aangenomen, dus per 2012 is de jaarcontributie van de MBVA 45 euro. Na deze ongeplande tussentijdse stemming benadrukte de Voorzitter nog eens heel sterk dat de opkomst van leden tijdens een demo, op zijn zachtst uitgedrukt nogal eens: STERK TEGENVALT !! De Voorzitter heeft vervolgens nog eens duidelijk uitgelegd dat de MBVA al sinds jaar en dag haar bestaansrecht deels ontleend en haar bestaan juist kan voortzetten doormiddel van het geven van demo‟s. Met andere woorden: Als we geen demo‟s meer verzorgen dan wordt het realiseren van nieuwe initiatiefen zoals een scheepshelling, de vier springertugs en een dok in/ aan ons basin erg moeilijk, ook de plannen om een groter basin te maken komen dan op de tocht te staan en zijn dan financieel waarschijnlijk niet haalbaar. Het ledental van de MBVA is al sedert jaren vrij stabiel en schommelt tussen de 60 en 70 leden, 2010 werd afgesloten met 61 leden. De activiteiten commissie heeft afgelopen jaar extra haar best moeten doen vanwege de ook bij ons voelbare wereldwijde recessie. De demo opbrengsten waren dan ook behoorlijk lager dan wij gewend waren, desaltientemin was het een mooi vaarseizoen. Het verzorgen van demo‟s is over het algemeen ook niet gemakkelijk we zijn immers grotendeels afhankelijk van het aanbod en colportage wordt vaak niet heel erg gewaardeerd.

17


„t Ruim is nog steeds onderhevig aan voortdurende vernieuwing, deze is in 2005 ingezet met de bouw van onze nieuwe bar en eigenlijk nog steeds niet afgerond, het zijn met name de bekende puntjes op de I welke nog de nodige aandacht vergen. In 2010 is het clubbezoek op de reguliere clubdagen behoorlijk toegenomen waarschijnlijk door de goede zorgen voor de inwendige mens waarvoor dank aan de barcommissie. (balletje jus, kaas, worst, augurk, uitje, diverse soepen, haring, makreel met of zonder broodje) het moet echt niet gekker worden‌ Ons clubblad was vorig jaar voor het eerst voorzien van een omslag in kleur, dit vanwege ons 30 jarig bestaan, de redactie heeft in goed overleg met het bestuur besloten om dit voortaan zo te laten. De website www.mbva.nl is op de valreep van 2010 van A tot Z volledig vernieuwd, op zijn zachtst gezegd een nogal tijd absorberende klus maar wel weer ontzettend leuk om je daar eens in te verdiepen. De vereniging kan terugkijken op een goed 2010 en wel om de volgende reden: De door ons verzorgde tentoonstelling trok ruim voldoende bezoekers zelfs internationaal, de Barcommissie heft zich waarschijnlijk tot doel gesteld om iedere bezoeker tonnetje rond te laten vertrekken, het een is nog lekkerder dan het ander, geweldig. Het ledental groeit nog steeds gestaag, we hebben al een clubblad dat de vergelijkiing met andere bladen glansrijk kan doorstaan en zelfs daar zien we nog kans om het duidelijk te verbeteren. Financieel hebben we als vereniging kans gezien om ondanks de kosten van ons 30 jarig jubileum een kleine plus in te boeken te kunnen schrijven, dit jaar zou dus in principe een duidelijke verbetering moeten laten zien. Tot zover een beknopt jaarverslag 2010 vr.gr. Hans de Deugd Secretaris MBVA 18


In het vorige nummer was er nog sprake van een genomen besluit om vier zogenaamde springertugs te gaan bouwen., imiddels zo’n twee maanden later, zijn de vier rompjes al nagenoeg klaar !!

Zoals te zien is op de bijgaande foto’s hebben de niet nader te noemen heren: Mennen (roepnaam: Rob) en Stoppelenburg (roepnaam: Ronald) zich diverse avonden in het zweet gewerkt om tot dit voorlopige resultaat te komen. Er worden al plannen gemaakt voor de opbouw en de benodigde electronica wensen zijn door beide heren al uitgewerkt en kunnen binnenkort worden aangeschaft.

19


20


Het resultaat op het moment van dit schrijven ziet U hieronder.

Een bijkomend voordeel tijdens de bouw van deze vier scheepjes is dat Ronald er voor zichzelf al eens een heeft gemaakt. Een resultaat dat zeker gezien mag worden !!

Tot zover de vorderingen van de bouw.

HANS

21


22


De MBVA is samen met een niet nader te noemen lid (Henk van Gils) een jointventure gestart waarbij de MBVA het schip Nedloyd Ambacht heeft overgedragen aan bovengenoemd lid, eigenlijk is er dus sprake van een chartercontract, het schip is en blijft eigendom van de MBVA waarbij het de gebruiker vrijstaat om het schip naar eigen inzicht te verfraaien cq te voorzien van een nieuw uiterlijk voor wat betreft kleur e.d.

23


Dat dit opgestelde contract voor de MBVA absoluut niet negatief uitpakt mag blijken uit de bijgaande afbeeldingen !!

Het gehele schip is gestript en ongetwijfeld na het nodige schuur en plamuurwerk is de complete romp voorzien van een nieuwe kleur en nieuwe anti-fouling. Naar ik heb begrepen wordt ook de gehele motorisering zoals boegschroef en hoofdmotor drastisch onder handen genomen. Ga er dus maar vanuit dat alles wordt vernieuwd !! Henk, een knap stuk werk, ga zo door en als het even kan: Hou ons op de hoogte van je vorderingen !! Ik ben nu al benieuwd naar de opbouw, en dat er nog maar een groot aantal schepen voor deze line mogen gaan varen !! Alleen de naam ACASO zegt me vooralsnog niets maar waarschijnlijk volgt tekst en uitleg in een volgend nummer.

HANS

24


25


Ben je geboren vóór 1978 ?????Verder lezen Ben je na 1978 geboren : OPHOEPELEN ... DIT BEGRIJP JE TOCH NIET !!!!! Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat wij als geborenen in de 50-er/60er/70-er jaren, nog leven? Volgens de theorieën anno 2010 zouden we toch al lang dood moeten zijn ??? Waarom ??? *Wij zaten in auto's zonder veiligheidsstoeltjes, gordels of airbag. * Ons bed en speelgoed was geschilderd met verf vol lood en cadmium. * Boven aan een trap was geen hekje, wie te ver ging kukelde naar beneden. * Als je wakker werd in bed hoorde niemand dat, en als er echt iets was moest je hard schreeuwen voordat je ouders het merkten. * Flessen met gevaarlijke stoffen en alle apotheekflessen konden we gewoon met onze handjes en beperkte motoriek openen. * Poorten en deuren gingen gewoon dicht en als je met je vingers er tussen zat waren ze weg. * Op de fiets zat je achterop met je kont op de bagagedrager en probeerde je je vast te houden aan de schroefveren van het zadel voor je. * Een helm hadden ze nog niet eens op een bromfiets, laat staan op een fiets. * Water dronken we uit de kraan, niet uit een fles. * Kleur en smaakstoffen moeten ook toen al bestaan hebben, want zo rood, groen of geel als die limonade toen was, zie ik ze nu echt niet meer. * Je kauwgom legde je 's avonds op het nachtkastje en stak je 's morgens weer in je mond. * Op school hadden ze maar één maat bank en daar zat soms zo'n heerlijk gevaarlijke klep aan. * Schoenen waren meestal al ingedragen door broer, zus, neef of nicht, en ook je fiets was of te groot of te klein.  Een fiets had geen versnellingen en als je een lekke band had, leerde je vader je zo snel mogelijk om hem zelf te plakken.

 * We gingen 's morgens weg van huis en we kwamen terug als de straatverlichting aan ging. Niemand wist in de tussentijd waar we waren en we hadden geen mobieltje mee !!! * Het bos of een park was een plek om te spelen en geen vieze mannetjes verzamelplek.

26


* Als we naar een vriendje gingen, liep je er gewoon naar toe, je hoefde niet aan te bellen en ook geen afspraak te maken. Er ging ook geen volwassene met je mee. * Wij aten toen ook al koekjes en kregen brood met veel boter en werden toch niet dik. * We dronken uit dezelfde fles als onze vrienden en niemand werd er ziek van. * Wij hadden geen playstation, nintendo, X-box, 64 televisiezenders, videofilms, dvd, surround sound, eigen televisies, computer of internet. Wij hadden vrienden !!! * De televisiezender begon pas om 18.00 uur. Dan kwam er een uurtje wat leuks voor kinderen en oh wee als je daarna durfde op te staan om op een knopje van een andere zender te duwen (die zaten toen nog aan het toestel vast). Pa bepaalde wat en hoe lang je daarna nog keek. * We hebben ons gesneden , botten gebroken, tanden uitgevallen en hier werd niemand voor naar de rechter gesleept. Dat waren gewoon ongelukken en soms kreeg je er zelfs nog een extra pak slaag voor. *Wij vochten en sloegen elkaar soms groen en blauw , er was geen volwassene die zich er druk over maakte, laat staan dat je een lieveheersbeestje op je jas knoopte. *Pedagogisch verantwoord speelgoed maakten we zelf: met stokken sloegen we naar ballen,we bouwden zeepkisten en merkten onder aan de berg dat we de rem vergeten waren. We voetbalden op straat,en alleen wie goed was mocht mee doen. Wie niet goed genoeg was moest maar blijven kijken en leren omgaan met teleurstellingen. *Op school zaten ook domme kinderen. Zij gingen en kwamen op dezelfde tijd als wij en kregen dezelfde lessen. Zij deden soms een klas nog een jaar over en daarover waren ook geen discussies op ouderavonden. De meester had altijd gelijk! *We smeerden onze boterhammen zelf, met een grote mensen mes, en als je ze vergeten was kon je op school niets kopen !!!!! Als je de korstjes niet opat had je een beetje meer honger de rest van de dag. *Wij gingen met de fiets naar school, helemaal zelf, ook in de winter !!!  Als je moeder aan de huisdeur naar je zwaaide of ze bracht je naar de hoek van de straat, was je een watje !!!

 27


Als je problemen veroorzaakt had waren je ouders het eens met de politie. Ze kwamen wel om je op te halen, maar niet om je er uit te lullen. Onze daden hadden consequenties. Dat was duidelijk en je kon je niet verstoppen.

 * Wij hadden vrijheid, mislukkingen, succes en verantwoordelijkheid. We hebben moeten leren er mee om te gaan. Onze generatie heeft veel mensen voortgebracht die problemen kunnen oplossen, innovatief bezig zijn en daarbij risico's durven nemen en instaan voor de gevolgen.

Hoor jij ook daar bij ??? GEFELICITEERD !!! WIJ ZIJN HELDEN !!! Geboren na 1978 ????? STRONTEIGENWIJS ... EN MAAR DOORLEZEN HÈ ????? MAAR NU WEET JIJ, ZACHT WATTENKIND, OOK EENS WAT HELDEN ZIJN !!!!!

28


29

(*) svp. doorhalen wat niet van toepassing is. Dit formulier kunt u inleveren bij een van onze leden of opsturen aan: MBVA, Ruigenhil 58c, 2952 AR Alblasserdam. Mailen kan ook: info@mbva.nl

U kunt ook donateur worden. De kosten van donateurschap (*) € 20,- of € 30,- of een vrije donatie vanaf €20,á € …… per jaar. Na inlevering van het ingevulde formulier ontvangt u van ons een factuur.

Voor slechts € 40,- per jaar bent u al lid van de MBVA en ontvangt u automatisch (6x) ons clubblad ‘De Brulboei’ Op www.mbva.nl kunt u lezen o.a. waar het lidmaatschap voor staat en waar de vaardemo’s gehouden worden.

Handtekening……………………………..

Geboortedatum……………………………………………………

Emailadres…………………………………………………………

Telefoonnummer………………………………………………….

Pc / plaats………………………………………………………….

Adres……………………………………………………………….

Naam……………………………………………………………….

Door het invullen van dit formulier verklaart ondergetekende (*) lid / donateur te willen worden van de MBVA

JA, ik word graag lid / donateur van de Modelbouw Vereniging Alblasserdam

Brulboei 2011-2  
Brulboei 2011-2  

De Brulboei is het tweemaandelijks contactorgaan van de Modelbouwvereniging " ALBLASSERDAM "

Advertisement