Page 38

fascinacija japan

Kad si u Japanu, ponaš U današnjem svijetu koji marketinškim silama želi konfekcijski učiniti sve jednakima, Japan i Japanci, baš kao i Mazdin dizajn, odolijeva tim naletima, pretvarajući svoju originalnost u svoju snagu koju treba - poštivati Ako ovo čitate, velike su šanse da niste Japanac. Uklopiti se u Japanu nije samo teško, to je nemoguće. Oni nisu samo druga kultura, oni su drugi mentalitet. Čak i Japanci koji savršeno govore japanski, ali su odgojeni u Europi ili Americi, ili pak oni u zemlji čiji je jedan roditelj Japanac, dok je majka strankinja, teško postaju pravim Japancima u domovini. Etnički najčišća država na svijetu koja je najveći dio povijesti bila u potpunoj izolaciji, dovela je do razvoja mentaliteta i načina subkomunikacije koje je teško usvojiti „usput“. Ipak, evo nekoliko savjeta kako smanjiti jaz u ponašanju.

38 

Povežite se s Japancem

Ni jedna knjiga ili članak ne mogu vas pripremiti kao jedan domaći Japanac. Nemate poznanika ili poslovnog partnera u Japanu? Nabavite ga online! Na www.tokyofreeguide. org možete pronaći umirovljenika na vrhuncu snage koji volonterski radi kao vodič i pravi vam društvo. Zašto umirovljenik? Japanci su najstariji narod na svijetu. Radoholičar iz Japana odlazi u mirovinu sa 62 godine, a s obzirom na rekordnu dugovječnost, možda će doživjeti više od 100 godina. Za mnoge, to znači ili 40 godina dosade ili aktivno volontiranje. Ryuichiro-san odabrao je ovo drugo pa sad brusi znanje engleskog i usrećuje turiste izgubljene u prijevodu.

Nemojte se začuditi kad vam po povratku s putovanja stavi lokaciju na svaku fotografiju koju objavite na Facebooku!

Kultura javnih kupki

Onsen je njihov naziv u Japanu. One su mjesto za opuštanje nakon naporna dana. Iako su posjetitelji potpuno goli, nije neuobičajeno da za vrijeme kupanja započnete ozbiljan razgovor s japanskim redateljem koji je dvaput bio u Hrvatskoj, proputovao cijelu obalu te zavolio hrvatske žene. Prije kupanja važno je obaviti potpuno tuširanje tako da ne ostane ni prljavštine ni sapunice. Naime, čak i u domovima, voda mora uvijek biti čista jer istu toplu kupku koristi više članova obitelji. Jedna važna napomena - u onsenima su strogo zabranjene tetovaže. Ovo često zbunjuje turiste i osobito ljuti Engleze, ali stvari postaju jasnije kad shvatite kako se yakuza, japanska mafija, uklapa u porijeklo tih pravila. Njih 80-ak tisuća nosi tetovaže. Dakle, tetovaže su samo za kriminalce, a osim toga,

Mazdamagazin

Mazda magazin 05/2016  

Mazda magazin 05/2016

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you